Liefde kent geen dwang

Landelijk Knooppunt Huwelijksdwang en Achterlating

Liefde kent geen dwang is de podcast van het Landelijk Knooppunt Huwelijksdwang en Achterlating. Samen met boeiende gasten duiken we in de verhalen die schuilgaan achter (on)vrije partnerkeuze, liefde en loyaliteit binnen verschillende gemeenschappen en de aanpak van huwelijksdwang en achterlating. Presentatie: Süheyla Yalçin

Trailer | Liefde kent geen dwang
Trailer 2 min

All Episodes

Wereldwijd wordt er elke drie seconden een jong meisje gedwongen om te trouwen. Waarom worden zij als kind uitgehuwelijkt? Hoe kunnen we dit voorkomen? En wat zijn de gevolgen van Covid-19 op deze problematiek? In deze aflevering spreken we erover met Joyce Brummelman, Advisor International Advocacy bij Plan International. Plan International werkt samen met lokale organisaties om ervoor te zorgen dat meisjes naar school kunnen, zich kunnen ontwikkelen, voor zichzelf op kunnen komen en hun eigen beslissingen kunnen nemen. 

Nov 11

37 min 40 sec

Huwelijksdwang en achterlating zijn voor slachtoffers vaak traumatische gebeurtenissen. Wat betekent dat als ze terug in Nederland zijn? Wat maken zij emotioneel mee? En waar kunnen ze terecht voor traumabehandeling?In deze aflevering duiken we samen met Saskia de Veld, inhoudelijk coördinator bij het psychotraumacentrum van Sterk Huis in de (emotionele) belevingswereld van het slachtoffer.Nieuwsgierig naar wat een trauma precies is? Bekijk de animatie van Sterk Huis: https://youtu.be/ij4I6XUXYss.

Sep 8

27 min 36 sec

Online shaming is voor veel jongeren met en zonder migratieachtergrond een groot probleem. Voor jongeren met een migratieachtergrond en kan is online shaming soms ook gekoppeld zijn aan vormen van eer-gerelateerd geweld offline. Soms kan shaming zelfs leiden tot huwelijksdwang of achterlating. In deze aflevering is Janine Janssen, hoofd onderzoek van het Landelijk Expertise Centrum Eer Gerelateerd Geweld (LEC EGG) van de Nationale Politie, lector Veiligheid in Afhankelijkheidsrelaties aan Avans Hogeschool, de Politieacademie en bijzonder hoogleraar Rechtsantropologie aan de Open Universiteit te gast. We duiken in de aanpak van online shaming door de politie. Zou een online straatverbod voor daders helpen om deze problematiek te bestrijden? En hoe kunnen professionals en ouders voorkomen dat jongeren slachtoffer worden?

Aug 12

28 min 23 sec

Gedwongen huwelijken zijn binnen orthodox christelijke gemeenschappen misschien nog wel een groter taboe dan binnen migrantengemeenschappen. In deze aflevering duiken we in de mechanismen die er voor zorgen dat er in deze streng religieuze gemeenschappen weinige ruimte is voor vrije partnerkeuze. Te gast is senior adviseur huiselijk en seksueel geweld bij Movisie, Hilde Bakker. Zij vertelt welke vormen van dwang orthodox-protestantse jongeren ervaren als ze thuiskomen met iemand die niet van de juiste kerk is.

Jul 8

32 min 9 sec

Vandaag gaat de landelijke publiekscampagne tegen huwelijksdwang, achterlating en meisjesbesnijdenis officieel van start. In deze speciale campagnepodcast spreken staatssecretaris van VWS Paul Blokhuis en Diny Flierman, manager van het Landelijk Knooppunt over de campagne en problematiek. Hoe zorgen we dat (potentiële) slachtoffers eerder aan de bel trekken en de juiste hulp krijgen, in Nederland én in het buitenland? En wat kunnen professionals en de omgeving van het slachtoffer het beste doen als ze zich zorgen maken?

Jun 17

27 min 28 sec

Deze aflevering staat in het teken van politieke lobby en de wet tegengaan huwelijkse gevangenschap. Te gast zijn Shirin Musa, oprichter en de drijvende kracht achter Femmes For Freedom en Kathalijne Buitenweg, oud-Tweede Kamerlid van GroenLinks. Samen streden zij voor een wet die er in de toekomst voor moet zorgen dat het voor vrouwen makkelijker wordt om een religieus huwelijk te ontbinden. Hoe wisten ze politiek Den Haag te overtuigen van het belang van de wet?

May 11

33 min 28 sec

De Alliantie Verandering van Binnenuit werkt al jaren aan gelijkheid, veiligheid en acceptatie van vrouwen en van LHBTI’s binnen migranten- en vluchtelingengemeenschappen. Maar een mentaliteitsverandering realiseren gaat niet vanzelf. In deze aflevering van ‘Liefde kent geen dwang’ spreken we met Habib El Kaddouri, intern coördinator binnen het programmateam van de Alliantie over hun aanpak en de samenwerking met het Landelijk Knooppunt Huwelijksdwang en Achterlating. Verder vertelt pedagoog Abdellah Mehraz hoe hij de opvoedproblemen die hij ervaarde in zijn jeugd, nu gebruikt om migrantenvaders te helpen om beter te communiceren met hun kind.

Apr 7

35 min 33 sec

In de eerste aflevering van ‘Liefde kent geen dwang’ verkennen we samen met jurist, mensenactivist en schrijver Naema Tahir en vaste tafeldame Diny Flierman de grens tussen het gerangeerde en gedwongen huwelijk. Tahir promoveerde op de waarde van het gearrangeerde huwelijk en constateert dat we in het westen al snel oordelen over huwelijksvormen waarin niet het individu, maar de groepscultuur centraal staat. Haar visie op het ‘ideale’ huwelijk veranderde door de jaren heen.

Mar 10

40 min 11 sec

In de podcast Liefde kent geen dwang voert Süheyla Yalçin, samen met de Diny Flierman, maandelijks met ervaringsdeskundige, professionals en maatschappelijke sleutelfiguren verdiepende gesprekken over huwelijksdwang en achterlating.Liefde kent geen dwang is een initiatief van het Landelijk Knooppunt Huwelijksdwang en Achterlating.

Mar 3

2 min