Filmfrelst

Montages.no

Entusiastisk filmprat fra gjengen bak det norske filmnettstedet Montages.no, med livlige diskusjoner, intervjuer og fanatisk filmprat.

Kjenningsmelodien til Filmfrelst er laget av det norske bandet Ping.

All Episodes

I denne live-episoden av Filmfrelst vender vi tilbake til Céline Sciammas Lille mamma, og snakker om filmen med publikum på Vega Scene i Oslo. Vi har tidligere laget flere live-episoder av Filmfrelst, men dette er den første som inkluderer publikum i samtalen. I samarbeid med distributøren Arthaus arrangerte vi en visning på Vega Scene, etterfulgt av en samtale foran lerretet. Vi oppfordret alle i salen til å dele sine tanker om Lille mamma, og de som grep mikrofonen bidro til å åpne opp en film vi har fortsatt å snakke om gjennom hele 2021 – helt siden vi så den for første gang, under den digitale Berlinalen i februar. Etter suksessen med Portrett av en kvinne i flammer (2019), har Céline Sciamma omsider blitt allemannseie blant filmelskere. Med Lille mamma («Petite maman») returnerer hun til barnets verden, som hun tidligere har utforsket i Tomboy (2011) og animasjonsfilmen Løvetannbarn (som manusforfatter, 2016), og forteller om det ofte kompliserte forholdet mellom barn og deres foreldre. Det er en såkalt «liten film», med få rollefigurer og settinger – produsert under pandemien som den er — og den audiovisuelle fortellerstilen kan minne om (spesielt utsøkte) billedbøker. Ved mikrofonene på scenen sitter Karsten Meinich og Lars Ole Kristiansen. Episoden inneholder spoilere. God lytting!

Dec 1

36 min 4 sec

I denne episoden av Filmfrelst presenterer vi en samtale med den franske regissøren og manusforfatteren Céline Sciamma, som er kinoaktuell i Norge med sin nye film Lille mamma. Sciamma har tidligere markert seg med Vannliljer (2007), Tomboy (2011) og Girlhood (2014), og sist med Portrett av en kvinne i flammer i 2019. Sciammas oppvekstskildringer står høyt i kurs på Montages, og med Lille mamma returnerer den franske auteuren til barnets verden, som hun tidligere har utforsket i Tomboy (2011) og animasjonsfilmen Løvetannbarn (som manusforfatter, 2016). Lille mamma er en såkalt «liten film», med få rollefigurer og settinger – produsert under pandemien som den er — og da vi så den i anledning premieren under Berlinalen 2021 kunne ingen forberedt oss på hvor original og rørende filmen er. (Hør vår podkast om den fra Berlinalen her, og les Roskva Koritzinskys essay her.) Montages-redaktør Karsten Meinich fikk i høst anledning til å gjøre et telefonintervju med Sciamma om Lille mamma, og plukker opp tråden der vi slapp da vi intervjuet Sciamma i Oslo da hun skulle ha premiere på Portrett av en kvinne i flammer for to år siden. God lytting!

Nov 24

26 min 53 sec

Film fra sør 2021: I denne episoden snakker vi om den japanske regissøren Ryûsuke Hamaguchi og hans Cannes-vinner Drive My Car, som er et av høydepunktene under årets Film fra sør-festival. Ryûsuke Hamaguchi har de siste årene seilet opp som en av Japans viktigste filmskapere. Han gjorde seg bemerket på filmfestivalen i Locarno med fem og en halv time lange Happy Hour i 2015, men fikk sitt store gjennombrudd i år, med Éric Rohmer-inspirerte Wheel of Fortune and Fantasy og Drive My Car. Filmene deltok i hovedkonkurransene i henholdsvis Berlin og Cannes, og sistnevnte mottok en særdeles fortjent pris for beste manus. Drive My Car er basert på Haruki Murakamis novelle ved samme navn (fra samlingen Menn uten kvinner), og handler om skuespilleren og regissøren Kafuku (Hidetoshi Nishijima). To år etter at han mister sin kone, reiser han til Hiroshima for å regissere en teateroppsetning av Anton Tsjekhovs Onkel Vanja, med en særdeles original tilnærming som går ut på at skuespillerne snakker forskjellige språk, og blir tekstet (på forskjellige språk) på et lerret i bakgrunnen av scenen. Arrangørene krever at han blir kjørt til og fra teateret av en privatsjåfør, unge og innesluttede Watari (Tôko Miura). Det veves et bånd mellom de to, som blir viktig når Kafuku setter seg selv i en komplisert situasjon, idet han velger en av sin avdøde kones hemmelige elskere som hovedrolleinnehaver i forestillingen. Ved mikrofonene sitter Karsten Meinich og Lars Ole Kristiansen. God lytting!

Nov 21

37 min 6 sec

I denne episoden av Filmfrelst diskuterer vi Julia Ducournaus kontroversielle Gullpalme-vinner Titane, som nå er aktuell på norske kinoer. Vi reflekterer også over hva som gjør body horror-sjangeren så fascinerende. Franske Julia Ducournau fikk sitt gjennombrudd med skrekksensasjonen Raw i 2016, og deltok altså med Titane i hovedkonkurransen i Cannes i år, der Ducournau ble den andre (!) kvinnelige regissøren til å vinne Gullpalmen. Titane er en av de mest kompromissløse og polariserende filmene som noensinne har vunnet pris i Cannes, og er en film man vanskelig kan snakke om uten å gå detaljert til verks. Mottagelsen her i Norge etter kinopremieren tyder på at Titane er et uregjerlig verk få er helt enige om, og dette er også tilfelle for panelet i denne podkastepisoden, der vi har besøk av filmskaper og body horror-entusiast Emilie Blichfeldt (How Do You Like My Hair?, Saras intime betroelser), i samtale med Montages-redaktør Lars Ole Kristiansen. Episoden inneholder spoilere, men de varsles underveis. God lytting!

Nov 9

55 min 41 sec

Cinemateket i Oslo ruller i disse dager ut et retrospektiv med Unni Straumes fem kinofilmer, og i katalogteksten beskriver kurator Kjell Runar Jenssen regissøren som er «en av Norges mest kompromissløse filmkunstnere». I podkastepisoden nedenfor møter vi Straume for en lengre samtale om hennes filmkunstnerskap, i anledning visningene på Cinemateket. Etter spillefilmdebuten med Til en ukjent i 1990, der Straume videreutviklet sine visuelle utforskninger fra dokumentarfilm på 1980-tallet over i et poetisk-realistisk filmspråk, tok hun med seg Strindberg-adaptasjonen Drømspel til Cannes i 1994, hvor hun var invitert til konkurransen i den offisielle sideseksjonen Un certain regard, ved siden av regissører som Claire Denis og Olivier Assayas. (I hovedkonkurransen samme år var det Pulp Fiction som tok hjem Gullpalmen.) I de to spillefilmene som fulgte, Thranes metode (1998) og Musikk for bryllup og begravelser (2002), jobbet Straume videre med å finne balansen mellom å strukturere filmen rundt et narrativ samtidig som hun forsket i filmmediets poetiske muligheter. Og nettopp betydningen av forskning står sentralt for Straume, ikke minst i regissørens femte (og foreløpig siste) kinofilm, det selvrefleksive essayet remake.me (2014), som av filmviter Mads Outzen er beskrevet som «en eksperimentell reise av montasjemosaikk, som like mye er et utadvendt filmuttrykk som introspektivt prosessdokument.» I samtale med Montages-redaktør Karsten Meinich åpner Unni Straume opp om både sin opprinnelse som filmskaper, sine inspirasjonskilder og tanker om filmkunstens kår i dag. I norsk filmbransje beskrives ofte «filmkunst» og «kommersiell film» som motpoler, og Straume reflekterer rundt hvordan dette spennet har innvirket på hennes egen filmografi, og på hvilken måte hun opplever at vi her i Norge mangler et fokus på forskning innen film. Underveis i episoden forteller også Straume om sitt viktige samarbeid med fotograf Harald Paalgard og sin kunstneriske prosess med hver av de fem kinofilmene som er del av retrospektivet på Cinemateket. God lytting!

Nov 8

48 min 58 sec

Filmfestivalen Arkitekturfilm Oslo ble i år arrangert fra 21.-24. oktober, og etter visningen av dokumentaren Tokyo Ride på Kunstnernes Hus Kino, møtte vi regissørparet Ila Bêka og Louise Lemoine (Bêka & Lemoine) til en samtale foran publikum, som her presenteres i en spesialepisode av Filmfrelst. Den berømte japanske arkitekten Ryue Nishizawa står i sentrum for Tokyo Ride, en leken og nær portrettdokumentar som tar utgangspunkt i én dag i Nishizawas travle liv – der regissørene Bêka & Lemoine møter ham på bakkeplan med håndholdt kamera, for et etterlengtet møte som tar form av en kjøretur (i arkitektens elskede Alfa Romeo) gjennom den japanske metropolen. Bêka & Lemoine har siden sin første film sammen som duo, Koolhaas Houselife (2008), skildret ulike arkitektur-relaterte temaer eller motiver i sine produksjoner, da Ila Bêka selv har bakgrunn som arkitekt og Louise Lemoine opprinnelig er kunsthistoriker. Som filmskapere har de jobbet på siden av den tradisjonelle filmbransjen/-industrien, og isteden rettet seg mot et publikum i krysningspunktet mellom kunst, arkitektur og film. Deres filmer presenteres «på store biennaler og internasjonale arrangementer som Venice Architecture Biennale, Oslo Architecture Triennale og Performa New York, og er utstilt på museer og kulturinstitusjoner som MET i New York, Louisiana Museum of Modern Art i København, Victoria & Albert Museum i London,» som Arkitekturfilm Oslo skriver i sin presentasjon. Samtalen nedenfor med Bêka & Lemoine er ledet av Montages-redaktør Karsten Meinich, ble organisert i samarbeid med Oslo Arkitektforening og Arkitekturfilm Oslo, og fant altså sted lørdag 23. oktober etter visningen av Tokyo Ride på Kunstnernes Hus Kino. Alle filmene laget av Bêka & Lemoine er for øvrig også tilgjengelig digitalt, for leie eller kjøp, via filmskapernes egen nettside. God lytting!

Oct 27

50 min 37 sec

Verdens verste menneske er nå omsider premiereklar for sitt norske publikum, og i denne podkastepisoden møter vi Joachim Trier til en lang, eksklusiv samtale om alt fra manusets opprinnelse, filmens sjangerlek og personlige livserfaringer som ledet til tematiske utforskninger, til ulike digresjoner der Trier blant annet byr på en runde anbefalinger av hvilke nye filmer han selv har likt best i 2021. Etter den historiske festivalsuksessen i juli – da filmen konkurrerte i Cannes og vant juryens pris for beste kvinnelige skuespiller (Renate Reinsve) – har Trier og Verdens verste menneske blitt bejublet av internasjonale kritikere og posisjonert seg som en av årets mest omtalte filmer. (Hør våre to intervju-podkaster fra Cannes, med henholdsvis skuespillere og produsent.) Nå åpner Verdens verste menneske på kinoer både i Frankrike og Norge, og dette dybdeintervjuet med Joachim Trier strekker seg over hele 75 minutter. Det markerer også filmskaperens comeback som gjest på Filmfrelst etter ni års (ufrivillig) pause. Tilbake i 2012 publiserte vi nemlig det som har vist seg å være en av våre aller mest populære episoder (og fortsatt en hit blant nye lyttere): Filmfrelst #102: Sight & Sound og tidenes 10 beste filmer, med Trier som spesialgjest. Episoden nedenfor inneholder ingen spoilere, men det er naturligvis varmt anbefalt å se Verdens verste menneske for maksimalt utbytte av refleksjonene Trier gjør seg om sitt arbeid. God lytting!

Oct 14

1 hr 14 min

Vittorio De Sica var en sentral regissør i den italienske neorealismen, og har med klassikere som Sykkeltyvene (1948) og Umberto D. (1952) sikret seg en evig plass i filmhistoriens kanon. Men De Sica signerte også en rekke filmer som ikke huskes like godt, og i denne podkastsamtalen løfter vi frem en av dem: den vidunderlige satiren Il Boom (1963). Med den folkekjære italienske komikeren og filmskuespilleren Alberto Sordi i sentrum, byr De Sica (og hans faste manusforfatter Cesare Zavattini) i Il Boom på en tragikomisk skildring av den nyrike klassen som vokste frem i Italia på 1960-tallet – en periode med brå økonomisk vekst i etterkrigstidens Italia, ofte omtalt som «Il Boom» – og særlig skjebnen til den velmenende, gjeldstyngede entreprenøren Giovanni Alberti (Sordi). I vår samtale nedenfor presenterer vi filmens plassering i De Sicas filmkunstnerskap, og diskuterer dens ulike kvaliteter som satire og symbolladet komedie, samtidig som vi gir litt ekstra plass til å sette ord på hvordan Alberto Sordi med sitt særlige talent for uttrykksfull mimikk og et karakteristisk fysisk nærvær på lerretet gir Il Boom en gjenkjennelig og vemodig form for humor. Ved mikrofonene sitter Karsten Meinich og Erik Vågnes. God lytting!

Oct 12

28 min 32 sec

James Bond er igjen tilbake på kinolerretet, og i denne podkastepisoden diskuterer vi No Time to Die. Dette er femte og siste gang at skuespiller Daniel Craig gestalter verdens mest berømte hemmelige agent. Med amerikansk-japanske Cary Joji Fukunaga i registolen, svenske Linus Sandgren bak kamera og Hans Zimmers navn på partituret – bare for å nevne noen av de involverte filmkunstnerne – lå mye til rette for at No Time to Die kunne bli en verdig opptur og avslutning på Craig-epoken i filmserien om 007, som begynte med Dr. No i 1962 og nå teller totalt 25 filmer. Ved mikrofonene sitter Karsten Meinich, Roskva Koritzinsky og Thor Joachim Haga, tre av Montages’ mer «vanlig interesserte» i James Bond, så i vår spoilerfylte podkastsamtale nedenfor blir det ikke detaljert nerding på mikroskopisk nivå, men derimot en grundig og åpen vurdering fra panelet av hvordan No Time to Die fungerer (eller ikke fungerer) som Bond- og underholdningsfilm, og hva det er ved James Bond-seriens konvensjoner man ønsker å få servert som vanlig, og hva som har godt av en modernisering. Sentrale punkter i handlingen blir nødvendigvis avslørt – det er vanskelig å diskutere denne filmen på en meningsfylt måte uten å peke på sentrale ting i filmens tredje akt – så vent med å høre denne episoden til du har sett No Time to Die. God lytting!

Oct 6

43 min 36 sec

Venezia 2021: I denne avsluttende podkastepisoden fra filmfestivalen i Venezia snakker vi om to av hovedkonkurransens mest interessante filmer, Paul Schraders The Card Counter og Pablo Larraíns Spencer. Etter comebacket med First Reformed (2017) har Paul Schrader returnert til den internasjonale festivalverdenens hovedscene med sin nye film, det eksistensielle gamblerdramaet The Card Counter, som altså var nominert til Gulløven. Chilenske Pablo Larraín, som nå virker å ha klippekort i Venezias hovedkonkurranse, følger med Diana-prosjektet Spencer opp mange av motivene fra biografifilm-suksessen med Jackie (2016). Begge disse filmene er blant titlene vi i Montages har diskutert ivrigst underveis på årets festival, men utrolig nok ble hverken The Card Counter eller Spencer belønnet med priser av Bong Joon-hos jury. I episoden nedenfor setter vi av godt med tid til å snakke oss gjennom disse to filmene, deres utforming og tematikk, men uten å komme med spoilere. Mot slutten av episoden trekker vi også inn noen korte refleksjoner rundt et lite knippe andre Venezia-filmer, som noen av oss i panelet har sett og ønsker å løfte frem. Ved mikrofonene sitter Karsten Meinich, Lars Ole Kristiansen, Benjamin Yazdan og Sveinung Wålengen. God lytting!

Sep 20

58 min

Venezia 2021: I denne festivalepisoden fra Lido har vi besøk av den italienske kritikeren Tommaso Tocci, og blant filmene vi setter under lupen er Paolo Sorrentinos The Hand of God («È stata la mano di Dio») og Jane Campions The Power of the Dog – begge produsert av Netflix. Da Bong Joon-ho sin jury delte ut festivalens priser lørdag kveld, ble både Paolo Sorrentino og Jane Campion invitert opp på scenen i Sala Grande for motta hver sin sølvløve. The Hand of God fikk juryens spesialpris og The Power of the Dog ble belønnet med prisen for beste regi. I tillegg gikk prisen for beste unge skuespiller til Filippo Scotti, som gestalter en ung Sorrentino i den dypt selvbiografiske The Hand of God. I samtalen nedenfor – tatt opp noen dager før prisutdelingen – går vi grundig til verks i en diskusjon om disse to filmene, uten å avsløre sentrale plottdetaljer. Episoden er altså uten spoilere, og ser blant annet nærmere på hvordan både Sorrentino og Campion lykkes med å holde sin filmatiske egenart ved like nå som de er tilbake på det store lerretet i Venezia (paradoksalt nok med filmer laget for Netflix), etter at begge har tilbragt vesentlig tid som serieskapere det siste tiåret. Med Tommaso Tocci som gjest ved mikrofonen, i samtale med Montages-redaktør Karsten Meinich, foregår praten naturlig nok på engelsk, og mot slutten av episoden deler vår italienske kollega også noen observasjoner rundt mindre profilerte filmer han har sett i Venezia, og som også har gjort inntrykk. God lytting!  

Sep 12

55 min 11 sec

Venezia 2021: I denne festivalepisoden av Filmfrelst snakker vi om Last Night in Soho og Mona Lisa and the Blood Moon, som begge har hatt verdenspremiere i Venezia. Den eklektiske britiske regissøren Edgar Wright forsøker seg på et nytt sjangereksperiment i Last Night in Soho, som slekter på både Repulsion (1965), A Nightmare on Elm Street (1984) og diverse italienske giallo-filmer. I hovedrollen møter vi stjerneskuddet Thomasin McKenzie. Vi diskuterer om Wright her lykkes med å hylle sine forbilder, og samtidig skape noe nytt? I Mona Lisa and the Blood Moon returnerer iransk-amerikanske Ana Lily Amirpour (A Girl Walks Home Alone at Night) med en underlig miks J-horror, superheltfilm og buddy-komedie, svøpt inn av en Jim Jarmusch-atmosfære og satt til New Orleans. Episoden inneholder ingen spoilere. Ved mikrofonene sitter Karsten Meinich, Lars Ole Kristiansen, Ida Madsen Hestman og NRK Filmpolitiets Birger Vestmo. God lytting!

Sep 10

27 min 25 sec

Venezia 2021: Årets mest etterlengtede og påkostede film, Denis Villeneuves adaptasjon av Dune, har endelig hatt verdenspremiere. Montages var til stede og formidler sine reaksjoner i podkasten nedenfor. Regissør Denis Villeneuves pandemi-utsatte science fiction-epos Dune, basert på Frank Herberts kultroman ved samme navn, antas være blockbusteren som for alvor kan bringe folk fra hele verden tilbake til kinosalene. Det gjenstår å se, og hvis inntjeningen ikke står i forhold til budsjettet, er det store sjanser for at de planlagte oppfølgerne ikke blir noe av. Det er verdt å merke seg at den faktiske tittelen på filmen (slik det fremgår i fortekstene) er «Dune Part 1». Med Blade Runner 2049 (2017) demonstrerte Villeneuve at han virkelig mestrer science fiction-sjangeren og det å ivareta og videreutvikle et allerede etablert fiksjonsunivers med både integritet og respekt. Etter at David Lynch gikk på trynet i sitt forsøk på å skape filmmagi av Herberts visjoner i 1984, har det bare vært et tidsspørsmål før noen igjen skulle gi seg i kast med utfordringen Dune – og Villeneuves prosjekt var lenge i utvikling før det omsider gikk i opptak. Det er Timothée Chalamet som spiller Paul Atreides, den unge hovedpersonen fra planeten Caladan, og rollelisten er ellers fylt til randen av store navn som Zendaya, Rebecca Ferguson, Josh Brolin, Oscar Isaac, Charlotte Rampling, Stellan Skarsgård, Javier Bardem og Jason Momoa. Ved mikrofonene på Lido i Venezia sitter Karsten Meinich, Lars Ole Kristiansen, Ida Madsen Hestman og NRK Filmpolitiets Birger Vestmo. God lytting!

Sep 7

36 min 10 sec

Venezia 2021: Filmfestivalen i Venezia er i gang og Montages er på plass. I denne første podkastepisoden fra Lido snakker vi om årets åpningsfilm – Pedro Almodóvars Madres paralelas. Med strenge smitteverntiltak på plass, og redusert kapasitet i kinosalene på Lido (annethvert sete holdes ledig), går denne 78. utgaven filmfestivalen i Venezia av stabelen nå i starten av september. Og med den spanske mesterregissøren Pedro Almodóvars nye verk som første film i hovedkonkurransen, starter festivalen på et meget høyt nivå. Madres paralelas handler om snart 40-årige fotografen Janis (Penélope Cruz) og tenåringen Ana (Milena Smit), som deler rom på sykehuset der de føder hver sin datter, på samme dag. De to kvinnene befinner seg på ulike steder i livet, men deler det faktum at de går en tilværelse som alenemødre i møte. Idet faren til Janis' baby mener jenta ikke kan være hans barn, og ber om en farskapstest, settes en serie omseggripende hendelser og avsløringer i gang et drama som føles vintage Almodóvar. Vi unngår spoilere i samtalen nedenfor, så episoden kan trygt lyttes til for de som ikke ønsker å få avslørt noen av filmens spennende vendinger underveis. Ved mikrofonene sitter Karsten Meinich, Lars Ole Kristiansen og Benjamin Yazdan. God lytting!

Sep 3

34 min 39 sec

Tidligere i år ble regissør Jasmila Žbanić Oscar-nominert for sin nye film Quo Vadis, Aida?, og fra 3. september er filmen kinoaktuell i Norge. I denne podkastepisoden stiller Žbanić til samtale med oss om sitt kritikerroste drama, som utspiller seg 11. juli 1995, den tragiske dagen som innledet folkemordet i Srebrenica under krigen i Bosnia. For femten år siden deltok Žbanić i hovedkonkurransen i Berlin med sin spillefilmdebut Grbavica (2006), som gjorde voldsomt inntrykk med sitt kloke, gripende mor/datter-drama om krigstraumer og livsløgn, og som endte opp med å få Gullbjørnen av juryen ledet av Charlotte Rampling. Senere samme år besøkte hun Norge, og i den anledning gjorde hun blant annet et intervju med Morgenbladet («Indre krigføring»), ført i pennen av Montages-redaktør Karsten Meinich, som den gang var frilans filmskribent. I podkastsamtalen nedenfor plukker Meinich opp noen av trådene fra sin forrige samtale med Žbanić, og knytter samtidig an de dramatiske hendelsene vi får se i Quo Vadis, Aida? til de siste ukenes maktskifte i Afghanistan, der Taliban tok over landet da USA og NATO trakk sine styrker ut, og flyplassen i Kabul ble scene for dramatiske evakueringer og et grusomt terrorangrep. Žbanić reflekterer over hvordan historiske feilgrep virker å gjenta seg i verdens ulike konflikter, og i sin film tematiserer hun nettopp hvordan stormakter og «Vesten» sjelden lærer av sine feil. I filmens kjerne står den lokale bosniske tolken Aida (Jasna Djuricic), som jobber for FN og forsøker å redde lokalbefolkningen fra Srebrenica (som inkluderer hennes egen familie) inn i leiren FN tilsynelatende har sikret med sitt personell – samtidig som serbiske styrker rykker nærmere, ledet av den nå dømte krigsforbryteren Radko Mladić (spilt av Boris Isaković). Samtalen mellom Karsten Meinich og Jasmila Žbanić  inneholder ingen spoilere. God lytting!

Aug 31

31 min

Cannes 2021: Årets utgave av filmfestivalen i Cannes gikk av stabelen i juli, og i denne aller siste podkastepisoden fra festivalen diskuterer vi Wes Andersons The French Dispatch og Jacques Audiards Les olympiades. Allerede våren 2020 ble det offentliggjort at Wes Anderson ville returnere til Cannes med sin nye film The French Dispatch, som den gang ble valgt ut til å åpne festivalen. 2020-utgaven ble som kjent korona-avlyst, og Andersons film ble da også utsatt både én og to ganger under pandemien, før årshjulets tilfeldigheter gjorde at en Cannes-premiere likevel ble en virkelighet i 2021. Vi så The French Dispatch i Lumière-palasset under festivalen, der den ble vist i hovedkonkurransen, og i vår samtale nedenfor setter vi Wes Andersons dukkehus-lignende visualitet og særegne stil under lupen. Panelet er ikke bare enige om hva som lykkes og/eller mislykkes i Andersons frankofile lekegrind av en film, der magasinjournalistikk fra en forgangen tid mytologiseres i det titulære tidsskriftet og «kunsten å fortelle en historie» blir tematisert – ofte i bokstavelig form. Videre sneier denne avsluttende festivalpraten vår innom Profeten-regissør og Gullpalme-vinner Jacques Audiards nye film Les olympiades («Paris, 13th District»), en sensuell og leken nåtidsskildring om romantikk, identitetssøken og seksualitet blant et knippe unge voksne i en av Paris' forsteder. Filmen er skrevet av Audiard i samarbeid med to andre markante franske filmskapere, Céline Sciamma og Léa Mysius, og har et forfriskende preg av å være et slags comeback for den snart 7o-årige auteuren. Ved mikrofonene sitter kritiker Aleksander Huser fra Ny Tid/Cinema, med Karsten Meinich og Lars Ole Kristiansen fra Montages, og mot slutten av episoden snakker Huser også om noen høydepunkter fra programmets mange ulike dokumentarfilmer. Episoden inneholder ingen spoilere. God lytting!

Aug 20

45 min 45 sec

Cannes 2021: Årets utgave av filmfestivalen i Cannes ble avsluttet 17. juli, og vår dekning går nå også mot slutten. I denne nest siste podkastrapporten fra festivalen diskuterer vi Leos Carax' Annette og Joanna Hoggs The Souvenir: Part II. Både Carax og Hogg er regissører vi holder høyt her i Montages-redaksjonen, så forventningene til disse to filmene var ganske spisset før vi reiste til Cannes. Ettersom det virker å gå nesten ti år mellom hver film av Leos Carax, som sist presenterte Holy Motors i 2012, blir hvert verk fra ham en begivenhet, mens det at Joanna Hogg ville følge opp sin hittil mest profilerte film The Souvenir (2019) med en del 2 av samme fortelling, var nysgjerrighetsskapende i seg selv. Ikke bare snakket vi om The Souvenir (del 1) under Berlinalen i 2019, men Hogg har også tidligere kommet i fokus på Filmfrelst, da vi i 2015 fikk besøk av kritiker Aleksander Huser for å snakke om den britiske auteurens første tre spillefilmer (hør episoden her). Så da panelet til denne episoden om Annette og The Souvenir: Part II skulle settes sammen, var det en selvfølge å invitere Aleksander Huser tilbake – for han var i år på plass i Cannes igjen for første gang siden 1999 (!).Ved mikrofonene sitter også Karsten Meinich og Lars Ole Kristiansen fra Montages. Episoden inneholder ingen spoilere fra Annette, og vi varsler underveis før vi diskuterer spoilermateriale rundt The Souvenir (del 1 og 2). God lytting!

Aug 16

46 min 58 sec

Cannes 2021: Regissør Paul Verhoeven fylte 83 år nå i sommer, men er like vital og risikovillig som før, og i denne podkastepisoden setter vi fokus på Verhoevens nye film Benedetta – som nylig hadde premiere i Cannes. Årets utgave av filmfestivalen i Cannes ble avsluttet lørdag 17. juli, og mange lettede deltagere kunne med en rekke sterke filmopplevelser i kofferten reise hjem like før Europa gikk en ny bølge koronasmitte i møte. Underveis i festivalen publiserte vi en rekke podkastepisoder, og trygt hjemme fortsetter vi nå med de resterende samtalene tatt opp i Cannes. Først ut er praten vår om Benedetta, som var en av titlene vi gledet oss aller mest til før festivalen. Verhoevens film fikk omsider sin premiere på Croisetten, etter mange utsettelser, og vi var på plass i festivalpalasset under urpremieren. Vårt panel i Cannes er satt sammen av Karsten Meinich og Lars Ole Kristiansen fra Montages-redaksjonen, samt Sveinung Wålengen fra Verdensteatret og Chloé Faulkner fra Filmklubbforbundet. Episoden inneholder ingen spoilere. God lytting!

Jul 31

38 min 14 sec

I juni møtte vi regissør Tommy Wirkola (Død snø, Hansel & Gretel) for en todelt spesialepisode av Filmfrelst. I første del snakket vi om hans filmkarriere – fra Alta til Hollywood, og her følger andre del av samtalen. I denne episoden retter vi fokuset mot Wirkolas kinoaktuelle nye film, I onde dager, en bekmørk komedie med Aksel Hennie og Noomi Rapace i hovedrollene som et ektepar med et litt i overkant morbid, bokstavelig konsept om hvordan en skilsmisse kan gjennomføres – på en nært forestående hyttetur. Wirkola forteller om hvordan utbruddet av koronapandemien motiverte ham til å returnere fra Hollywood til Norge for å lage I onde dager, en film som opprinnelig skulle lages i USA, og hvordan Aksel Hennie, Noomi Rapace og et stjernelag av norske skuespillere bidro til å realisere hans Tarantino- og Coen-brødrene-inspirerte voldskomedie. Montages-redaktør Karsten Meinich leder samtalen med Tommy Wirkola, som ikke inneholder spoilere. God lytting!

Jul 23

36 min 27 sec

Cannes 2021: I denne omfangsrike podkastepisoden har vi satt oss ned på siste festivaldag i Cannes for å diskutere de norske filmene Verdens verste menneske og De uskyldige, samt prisutdelingen og Gullpalmen med våre danske kritikervenner Christian Monggaard (Information) og Nanna Frank Rasmussen (Politiken). Prisutdelingen i Cannes lørdag 17. juli ble en av historiens mest minneverdige, av flere årsaker. Idet showet så vidt var begynt, plumpet jurypresident Spike Lee ut med tittelen på Gullpalme-vinneren, takket være kommunikasjonsvansker med den franske programlederen. Så all spenning knyttet til hvem av de oppmøtte som skulle få festivalens hovedpris, gikk opp i røyk. Slik oppstod det en litt uhøytidelig stemning, som i sum ble mer sjarmerende enn irriterende. Julia Ducournau ble Cannes-historiens andre (!) kvinnelige regissør til å ta imot Gullpalmen (den forrige var Jane Campion for The Piano i 1993). At vinneren ble Titane gir Lees jury solide kulhetspoeng – for dette er en av de villeste filmene som er vist i Cannes' hovedkonkurranse. Norske Renate Reinsve ble som kjent også belønnet med prisen for beste kvinnelige skuespiller for sin suverene rolleprestasjon i Verdens verste menneske – enda en stor begivenhet, og Norges første offisielle Cannes-pris noensinne. I den første delen av samtalen nedenfor inviterer vi våre danske kolleger til å vurdere de to norske filmene, og deretter løfter vi frem favoritter fra festivalen vi mener har solide vinnersjanser. Etter utdelingen møttes vi på nytt, og i den andre og lengste delen av episoden fokuserer vi på en gjennomgang av prisvinnerne og seremonien – der Montages var til stede i Lumière-salen. Ved mikrofonene sitter Karsten Meinich, Lars Ole Kristiansen, Nanna Frank Rasmussen og Christian Monggaard. Episoden inneholder ingen spoilere. God lytting!

Jul 20

1 hr 58 min

Cannes 2021: I denne episoden diskuterer vi Mia Hansen-Løves nye film Bergman Island, som vises i hovedkonkurransen og som har Anders Danielsen Lie i en av de sentrale rollene. Filmen tar utgangspunkt i omgivelsene der Ingmar Bergman holdt til, på øya Fårö utenfor Gotland i Sverige, hvor det hvert år arrangeres en festival til hans ære, den såkalte Bergmanveckan. Hit ankommer et filmskaperpar (spilt av Tim Roth og Vicky Krieps ), og miljøene inspirerer dem begge til å skrive. Ut av Krieps-figurens utkast til en fortelling vokser det frem en film inne i filmen, sommerlig og romantisk... og melankolsk, med Mia Wasikowska og Danielsen Lie i rollene som ekskjærester med ufullendte følelser. I samtalen nedenfor diskuterer vi filmen uten å avsløre sentrale punkter i handlingen, og ved mikrofonene sitter Karsten Meinich, Sveinung Wålengen, Andrea Skotland, Lars Ole Kristiansen og Chloé Faulkner. God lytting!

Jul 16

35 min 58 sec

Cannes 2021: I denne podkastepisoden fra Croisetten løfter vi frem to av de Gullpalme-nominerte filmene som har gjort størst inntrykk fra første halvdel av festivalen, Mahamat-Saleh Harouns Lingui fra Tsjad og Juho Kuosmanens Hytti nro 6 fra Finland. Med hele 24 filmer i hovedkonkurransen, byr årets festivalmeny på et stort spenn av ulike tematiske behandlinger, visuelle motiver og fortellergrep – og filmene åpner vinduer til steder og mennesker fra ulike hjørner av verden. Lingui og Hytti nro 6 er to eksempler på dette, og i samtalen nedenfor har Montages-redaktør Karsten Meinich og Chloé Faulkner fra Filmklubbforbundet satt seg ned på en kafé i Cannes for å diskutere opplevelsen av disse to filmene og hvordan de har markert seg i årets hovedkonkurranse. Samtalen inneholder ingen spoilere. God lytting!

Jul 14

29 min 48 sec

Cannes 2021: Den historisk sterke norske deltagelsen ved årets filmfestival i Cannes er kanskje aller tydeligst forankret i manusforfatter og regissør Eskil Vogt, som både har sin egen film De uskyldige i Un certain regard, og har co-skrevet Joachim Triers Verdens verste menneske som er i hovedkonkurransen. Mellom slagene i Cannes satte vi oss ned med Vogt og hans klipper Jens Christian Fodstad for en prat om arbeidet med De uskyldige. I våre to foregående intervjupodkaster fra årets Cannes-festival har vi snakket med Trier og to av hans skuespillere, samt produsentene Thomas Robsahm og Maria Ekerhovd om de to norske filmene som har blitt bejublet av kritikerne på Croisetten her de siste dagene. I denne episoden retter vi altså fokuset på Eskil Vogt og De uskyldige, en overnaturlig skrekkfilm («supernatural horror») med fire barn i de sentrale rollene. Filmen utspiller seg mellom ruvende boligblokker i en drabant utenfor Oslo, og forårsaket hørbare gisp! og noen walk outs, etterfulgt av rungende applaus, under verdenspremieren søndag 11. juli, i Un certain regard-sideprogrammets storstue Salle Debussy. Vi møtte Vogt og Fodstad like etter premierevisningen, og de forteller begge i samtalen nedenfor om sine opplevelser fra de siste Cannes-dagene, samt om sitt arbeid med De uskyldige. De to intervjuene er gjort av Montages-redaktør Karsten Meinich, og episoden inneholder ingen spoilere. God lytting!

Jul 13

37 min 7 sec

Cannes 2021: I denne episoden fra årets Cannes-festival snakker vi med produsentene bak de norske filmene Verdens verste menneske og De uskyldige, som deltar i henholdsvis hovedkonkurransen og sideprogrammet Un certain regard. Maria Ekerhovd og hennes selskap Mer Film har produsert De uskyldige, som er skrevet og regissert av Eskil Vogt, og deltar i sideprogrammet Un certain regard. Thomas Robsahm fra Oslo Pictures er produsent for Verdens verste menneske, regissert av Joachim Trier, og skrevet av Trier og Vogt. Montages' to utsendte i Cannes, Karsten Meinich og Lars Ole Kristiansen, leder samtalen med Ekerhovd og Robsahm – en uformell prat ved et kafébord i skyggen, like ved festivalpalasset. Episoden sneier innom en hel del ulike aspekter ved de to produsentenes opplevelser med sine nye filmer, fra hvordan det er å sikte mot Cannes-festivalen som et mål allerede mens man legger strategien for en film som skal lages, og hvilke kort man har på hånden overfor festivalens programkomité, til hvordan de opplever forskjeller og likheter ved Trier og Vogt som regissører, og hva det betyr for filmenes videre liv etter å ha fått tildelt plass i festivalverdenens fremste utstillingsvindu. Det at vi er vitne til en historisk god norsk Cannes-årgang, er naturligvis også et overhengende tema underveis. Episoden inneholder ingen spoilere. God lytting!

Jul 11

47 min 14 sec

Cannes 2021: Joachim Triers Verdens verste menneske har hatt verdenspremiere i hovedkonkurransen i Cannes, til brusende applaus og strålende kritikermottagelse. I denne podkasten snakker vi med Trier og skuespillerne Renate Reinsve og Herbert Nordrum. I samtalen nedenfor fordøyer de noen av inntrykkene fra premierekvelden, og deler sine opplevelser av å være i filmbyen Cannes – to av dem for aller første gang. Verdens verste menneske er i våre øyne et hovedverk i Joachim Triers allerede imponerende filmografi, og vi returnerer etter hvert også med en episode med selve filmen i fokus – der vi vil diskutere dens temaer, fortellerstil og visuelle signatur. Nedenfor følger samtalene med Trier, Reinsve og Nordrum. Episoden inneholder ingen spoilere. God lytting!

Jul 9

30 min 33 sec

I denne spesialepisoden av Filmfrelst har vi satt oss ned med regissør Tommy Wirkola (Død snø, Hansel & Gretel) for en lengre samtale om hans filmkarriere – fra å lage Kill Buljo med kompiser i Alta til å orkestere storproduksjoner i Hollywood – og hva han har lært på veien. 30. juli er det norsk kinopremiere på Wirkolas nye film, I onde dager, en bekmørk komedie med Aksel Hennie og Noomi Rapace i hovedrollene som et ektepar med et litt i overkant morbid, bokstavelig konsept om hvordan en skilsmisse kan gjennomføres – på en nært forestående hyttetur. Vi grep denne anledningen til å ta en lengre prat med regissøren, som vanligvis er bosatt i Los Angeles, men som under pandemien har vært hjemme i Norge – for å lage film og bli far for første gang. Samtalen vår med Wirkola ble såpass omfattende at vi har delt den i to – i denne første episoden får vi høre om karrierens første steg, fra rørleggerlinje til filmskole til Kill Buljo, og deretter hvordan Død snø ledet ham til Sundance-festivalen i 2009 og et gjennombrudd i Hollywood – godt hjulpet av den norske drømmeby-pionéren Harald Zwart, som har vært en viktig støttespiller for Alta-væringen. Videre snakker vi oss gjennom filmografien, og Wirkola forteller i detalj om prosessen med å lage Hansel & Gretel – Witch Hunters (2013) hos Paramount Studios, og kompromisskravene en studiofilm fører med seg, etterfulgt av hans «frigjøring» med Død snø 2 (2014) og det foreløpige karrierehøydepunktet med What Happened to Monday (2017), som ble en internasjonal suksess både på kino og hos Netflix. Regissøren forteller også om hvordan det er å bo i Los Angeles og samholdet mellom de mange andre norske filmskaperne der borte. I den andre delen av denne episoden – som publiseres i midten av juli – forteller Wirkola i detalj om å returnere til Norge for å lage I onde dager, og hvordan Aksel Hennie, Noomi Rapace og et stjernelag av norske skuespillere bidro til å realisere hans Tarantino- og Coen-brødrene-inspirerte voldskomedie. Montages-redaktør Karsten Meinich leder samtalen med Tommy Wirkola, som ikke inneholder spoilere. God lytting!

Jun 28

1 hr 11 min

Kortfilmfestivalen 2021: I denne podkastsamtalen diskuterer vi et bredt utvalg av filmene fra Kortfilmfestivalens norske konkurranseprogram. Dette er del 2 av episoden – del 1 finner du her. Hvilke filmer var Montages' sine favoritter i årets hybridutgave av Kortfilmfestivalen? Hvilke er vi uenige om? Var nivået gjennomgående høyt, eller strakk det seg i mange retninger? Dette er noen av spørsmålene vi forsøker å besvare i denne gjennomgangen av Kortfilmfestivalen 2021 – som for de fleste av oss utspilte seg i digital versjon. I denne andre delen står vår uhøytidelige prisutdeling i fokus, i tillegg til at vi deler våre topplister og tanker om Kortfilmfestivalens kvaliteter og utfordringer. Årets program er fortsatt tilgjengelig for alle akkrediterte på festivalens hjemmesider (frem til og med søndag 20. juni), så denne samtalen kan fungere som et slags kompass for de som har løpt seg ville i kortfilmjungelen, eller ikke har planlagt noen løype gjennom den viltvoksende floraen. Ved mikrofonene sitter Lars Ole Kristiansen, Sveinung Wålengen og Ida Cathrine Holme Nielsen. God lytting!

Jun 19

46 min 39 sec

Kortfilmfestivalen 2021: I denne podkastsamtalen diskuterer vi et utvalg av filmene fra Kortfilmfestivalens norske konkurranseprogram. Dette er del 1 av episoden – del 2 publiseres i morgen. Hvilke filmer var Montages' sine favoritter i årets hybridutgave av Kortfilmfestivalen? Hvilke er vi uenige om? Var nivået gjennomgående høyt, eller strakk det seg i mange retninger? Dette er noen av spørsmålene vi forsøker å besvare i denne uformelle gjennomgangen av Kortfilmfestivalen 2021 – som for de fleste av oss utspilte seg i digital versjon. Årets program er fortsatt tilgjengelig for alle akkrediterte på festivalens hjemmesider (frem til og med søndag 20. juni), så denne samtalen kan fungere som et slags kompass for de som har løpt seg ville i kortfilmjungelen, eller ikke har planlagt noen løype gjennom den viltvoksende floraen. Ved mikrofonene sitter Lars Ole Kristiansen, Sveinung Wålengen og Ida Cathrine Holme Nielsen. God lytting!

Jun 18

55 min 33 sec

Kortfilmfestivalen 2021: Årets festival er i gang, og vi har satt oss ned for en samtale med kanadiske Jason Anderson, som er ansvarlig for kortfilmseksjonen ved Toronto International Film Festival, og som sitter i årets jury for Norsk kortfilm ved Kortfilmfestivalen. De siste årene har et godt samarbeid mellom internasjonale festivaler som Sundance og Toronto gitt inspirasjon og kurateringsmuligheter for det norske programarbeidet med kortfilm som skal vises i Grimstad, og en sentral personlighet i denne festivaldialogen – som tidligere har besøkt sørlandsbyen for å se kortfilm – er Jason Anderson. Vi har møtt den Toronto-baserte kortfilmkuratoren til samtale over Skype i forkant av årets utgave av Kortfilmfestivalen, for å snakke om status quo for kortfilmen som kunstform, de internasjonale kortfilmfestivalene som arenaer i en brytningstid, erfaringer fra før, under og etter pandemien, og hvilke inntrykk fra norske kortfilmer som har festet seg fra de siste årenes arbeid og gode kontakt med det norske miljøet. Intervjuet med Jason Anderson er gjort av Montages-redaktør Karsten Meinich. God lytting!

Jun 10

35 min 23 sec

Oslo Pix 2021: I denne tredje podkastepisoden fra Oslo Pix omtaler vi de to norske kinodokumentarene som hadde premiere under festivalen: Emil Triers Stol på meg og Kenneth Elvebakks Hei verden. Stol på meg nøster opp den uforlignelige historien om Waleed Ahmed, som ble utropt til «Norges svar på Facebook-gründer Mark Zuckerberg», før løgnen om oppfinnelsen og suksessen hans ble avslørt. Deretter satset han alt på en ny karriere i USA, med andres penger på bok, og eventyret resulterte i en elleve år lang fengselsdom i California. Regissør Emil Trier samler trådene og kommer – etter forholdene – tett på den mystiske hovedpersonen i en usedvanlig rik og underholdende dokumentar. I Hei verden følger Kenneth Elvebakk fire skeive ungdommer gjennom de krevende og formative, tidlige tenårene. Med stor respekt for hovedpersonene, er kameraet til stede i situasjoner som gjør at vi får tilgang til mange sider av personlighetene deres. Resultatet er en varm og rørende film om det å finne seg selv. Ved mikrofonene sitter Karsten Meinich og Lars Ole Kristiansen. Episoden inneholder ingen spoilere. God lytting!  

Jun 9

25 min 21 sec

Oslo Pix 2021: I denne episoden diskuterer vi et knippe filmer vi har sett i løpet av Oslo Pix sin digitale festival, som alle tematiserer overgangene mellom barndom, ungdom og voksenliv på forskellige måter. Først tar vi for oss den spanske spillefilmdebutanten Pilar Palomeros Schoolgirls («Las niñas», 2020), der de elleve år gamle jentene på en nonnedrevet, katolsk skole er klare for å utfordre konformiteten lærerne forlanger. Samtidig plages hovedpersonen Celia (Andrea Fandos) av å ikke ha en far i livet. Deretter sneier vi innom britisk sosialrealisme i Sarah Gavrons Rocks, italiensk suburbia-surrealisme og skumle barn i D'Innocenzo-brødrenes Bad Tales, for så å avslutte med å si noen ord om den finske og velmenende, men dessverre forutsigbare Any Day Now, regissert av Hamy Ramezan. Ved mikrofonene sitter Karsten Meinich og Lars Ole Kristiansen. Episoden inneholder ingen spoilere. God lytting!

Jun 8

30 min 9 sec

Kortfilmfestivalen 2021: Årets utgave av Kortfilmfestivalen går av stabelen 9.-13. juni, og i denne podkastepisoden snakker vi med Cato Fossum og Vanja Ødegård fra festivalen om hvordan planene for både digitale og fysiske kortfilmvisninger vil bli gjennomført. Fjorårets utgave av Kortfilmfestivalen var den første av de norske filmfestivalene under pandemien til å rekke å snu seg rundt og presentere en alternativ, digital versjon istedenfor å avlyse. Her på Filmfrelst-podkasten snakket vi den gang med ulike personer involvert i tankegangen og de vanskelige valgene bak Kortfilmfestivalens «nødutgave» i 2020 – som heldigvis ble å regne som en suksess. Nå har et helt år gått, men pandemien er fortsatt her og krever at alternative metoder tas i bruk av festivalarrangørene også i år. Men situasjonen per i dag gir mulighet til å kombinere en digital festival med ulike fysiske, lokale «satelittvisninger» organisert av Kortfilmfestivalen, gjennomført på kinovisningssteder rundt omkring i landet. (Blant dem Grimstad, dit Kortfilmfestivalen egentlig skulle ha invitert hele sitt publikum om et sedvanlig arrangement var mulig.) Dette og flere andre aspekter ved det som blir Kortfilmfestivalen 2021 snakker Montages-redaktør Karsten Meinich med Fossum og Ødegård om i episoden nedenfor. God lytting!

Jun 2

34 min 35 sec

I denne podkastepisoden ser vi nærmere på den påkostede nye miniserien The Underground Railroad, som nylig hadde strømmepremiere på Amazon Prime, og som er skapt av Moonlight-regissør Barry Jenkins. Med utgangspunkt i forfatter Colson Whiteheads Pulitzer-prisvinnende roman The Underground Railroad (2016) har Jenkins skapt en miniserie bestående av totalt ti episoder, der han selv har hatt regi på samtlige. Etter spillefilmdebuten med indiedramaet Medicine for Melancholy (2008) gikk det åtte år før Jenkins fikk sitt gjennombrudd med Moonlight (2016), som ble smykket med flere Oscar-priser og åpnet dørene til Hollywood for regissøren. Kjærlighetshistorien If Beale Street Could Talk (2018), satt til New York på 1950-tallet, viste at Jenkins også behersket et bredere narrativ, og var nok en vellykket adaptasjon – denne gang fra en James Baldwin-roman. Med The Underground Railroad har Jenkins signert sin mest omfangsrike og ambisiøse produksjon, og i samtalen nedenfor diskuterer vi hvordan Jenkins lykkes med å skape et rikt og stemningsmettet bildespråk i sin visualisering av Whiteheads allerede idérike roman – der bruken av magisk realisme er et sentralt virkemiddel for å sette slaveriet i Amerika inn i en bred, mytologisk kontekst og anvende allegoriske motiver i en både drømmelignende fiksjon og smertelig reell historisk gjenfortelling. Vi drøfter også hvordan serieformatets konvensjoner er noe Jenkins både forsøker å bryte ut av og føye seg etter gjennom sin strukturering av fortellingen, som gir ulike resultater. Episoden inneholder ingen spoilere! Ved mikrofonene sitter Montages-redaktør Karsten Meinich og Filmklubbforbundets Chloé Faulkner. God lytting!

May 31

39 min 48 sec

Zack Snyders Army of the Dead hadde nylig premiere på Netflix, og i denne episoden diskuterer vi filmen og hvordan Snyders vellykkede retur til zombiesjangeren – kombinert med hans mye omtalte nyklipp av Justice League – gjør at 2021 er på vei til å bli «Zack Snyders år». I Army of the Dead får vi noe så publikumsvennlig som et stykke popcornunderholdning smidd over lesten «alle gode ting er tre»: en action-, heist- og zombiefilm i en og samme pakke. Etter et utbrudd av livsfarlige zombier i Las Vegas er casinobyen avstengt for omverdenen, inntil en mystisk, rik oppdragsgiver kledd i dress frister den avdankede zombiejegeren Scott Ward (Dave Bautista) med ideen om å hente hjem $200 millioner i kontanter fra et velv i hjertet av The Strip – med stor gevinst i vente. Scott samler venner og kjente fra zombiejegermiljøet, og før vi vet ordet av det er denne umake gjengen bestående av mer eller mindre talentfulle typer, Ocean's Eleven-style, på vei inn i zombiesonen – væpnet til tennene og med dollartegn i øynene. Zack Snyder har tilbragt nesten et helt tiår i superheltfilmenes tjeneste, men før den tid debuterte han som kjent med zombiefilm-nytolkningen Dawn of the Dead i 2004, og i samtalen nedenfor diskuterer vi blant annet hvordan Snyders egenskaper som kommersiell filmkunstner har kommet til uttrykk på godt (og litt vondt) i henholdsvis både de megabudsjetterte DC-filmene og i mer frittstående originalfilmer som Army of the Dead. I panelet sitter Truls Foss, Sveinung Wålengen og Karsten Meinich. Episoden inneholder ingen spoilere (unntatt i én bitteliten bemerkning, som varsles i god tid underveis). God lytting!

May 28

39 min 38 sec

I denne episoden av Filmfrelst ser vi nærmere på ulike filmkunstneriske bearbeidelser av 22. juli, i samtale med to filmvitere fra forskningsprosjektet Face of Terror og den tilknyttede bokutgivelsen Bearbeidelser. Det er snart 10 år siden terrorangrepet mot regjeringskvartalet og Utøya 22. juli 2011, og siden 2016 har en gruppe film- og medievitere ved NTNU samlet sine forskningsaktiviteter i prosjektet Face of Terror, hvis innhold oppsummeres slik i den offisielle presentasjonen: The project focus primarily on visual media (film and photography) and investigates mediation of terrorism in news media, fiction film, documentary films, but also in literature and art. The terror attacks in Norway 2011 are central in our studies, as is 9/11 and recent terror attacks in Europe. Bokutgivelsen Bearbeidelser – 22. juli i ord og bilder, en antologi utgitt av Universitetsforlaget sent i 2020 med Anne Gjelsvik som redaktør, sprang ut av forskningsprosjektet hos NTNU og er «en bok om og med kunstneriske bearbeidelser av 22. juli, [med mål om] å synliggjøre og reflektere over hvordan terrorhendelsene i Norge 22. juli 2011 har blitt behandlet og bearbeidet.» Med utgangspunkt i noen av artiklene fra Bearbeidelser og filmene Utøya 22. juli (2018, Poppe), Rekonstruksjon Utøya (2018, Javér) og Generasjon Utøya (2021, Endresen/Holm) setter vi i denne podkastsamtalen fokus på hvilke kunstneriske valg og grep filmskaperne har tatt i sine behandlinger av 22. juli, og hvordan filmene representerer ulike bearbeidelser av terrorangrepene. Ved mikrofonene sitter professor Anne Gjelsvik og stipendiat Mads Outzen, som begge også er bidragsytere til Montages, men som deltar i denne episoden som representanter for forskningsprosjektet og bokutgivelsen nevnt over. Montages-redaktør Karsten Meinich leder samtalen med Gjelsvik og Outzen. God lytting!

May 25

49 min 1 sec

Oslo Pix 2021: Filmfestivalen Oslo Pix blir i år heldigital, og i denne podkastepisoden varmer vi opp til festivalen ved å diskutere et knippe av filmene som står på programmet, som blir sluppet i dag. Som mange sikkert husker ble fjorårets utgave av Oslo Pix avlyst i sin helhet, så det er en stor glede at festivalen returnerer i år – selv om det blir i digital variant. Som vi kommer inn på underveis i samtalen nedenfor, glimrer det fortsatt et lite håp om at Oslo kommune vil presentere lettelser i smitteverntiltakene i siste liten, så dersom hovedstadens kinosaler får lov til å åpne innen festivalstart 31. mai kan noen fysiske kinovisninger faktisk finne sted. Men i vår gjennomgang av årets Oslo Pix-program forholder vi oss til dette som et heldigitalt arrangement, der filmene kan nytes fra en spesialkuratert «strømmetjeneste» i festivalperioden – fra hvor som helst i landet. I programmet finner vi både norske premierer (bl.a. kinodokumentarene Stol på meg og Hei verden), kritikerroste internasjonale dokumentarer, et utvalg populære festivalgjengangere og mer til – fordelt over det vi beskriver som forbausende mange seksjoner! I vårt Pix-panel sitter Karsten Meinich, Lars Ole Kristiansen og Ida Cathrine Holme Nielsen. God lytting!

May 20

41 min 43 sec

I denne episoden snakker vi om den chilenske multikunstneren Alejandro Jodorowsky og hans kultfilmklassiker The Holy Mountain (1973). Regissør, skuespiller, maler, skulptør, tegneserieskaper, forfatter, magiker, komponist, teaterregissør, psykoterapeut, guru – det er mange emneknagger man kan feste navnet Alejandro Jodorowsky til. Hans hovedverk The Holy Mountain regnes som den aller helligste blant psykedeliske røykefilmer, og var lenge tilnærmet umulig å oppdrive. I samtalen nedenfor diskuterer vi filmens symbolikk, fortellerstil og visuelle uttrykk. Og meningene om hvorvidt filmen har tålt tidens tann, og om helheten er like god som scenene hver for seg, er delte. Ved mikrofonene sitter Lars Ole Kristiansen, Karsten Meinich og Ida Cathrine Holme Nielsen. God lytting!

Apr 28

43 min 9 sec

Oscar-utdelingen 2021 står i fokus i denne tradisjonsrike episoden av Filmfrelst, der vi som vanlig like før showet går gjennom alle de nominerte filmene, og kommer med våre tips til både hvem vi tror vinner, og hvem vi håper vinner – i alle kategorier. Pandemien har sørget for noe så sjelden som en forsinket Oscar-sesong. Fraværet av tungt etablerte navn, kostbare prestisjeproduksjoner og blockbustere er merkbart – dette har blitt årgangen for titler man i Oscar-sammenheng tradisjonelt omtalt som «the little film that could» (en litt teit merkelapp). Dette gjør at årets nominasjonsliste har vesentlig større mangfold blant dem som står foran og bak kamera i en rekke kategorier, i tråd med tidsånden. Selve TV-sendingen av Oscar-utdelingen vil foregå digitalt, men på en nyskapende måte (varsles det), med regissør Steven Soderbergh bak spakene. Nesten ingen av akademimedlemmene som har gitt sine stemmer har sett filmene på kino, så med andre ord er ingen ting slik det pleier, men ikke desto mindre er alle kategoriene fylt opp med håpefulle nominerte, og vårt podkastpanel har hatt tilgang på å se forbausende mange av filmene – til og med på stort lerret. Dermed er vi nokså godt rustet til å kunne vurdere hvilke nominerte som bør vinne priser, i tillegg til å ha is magen og si noe om de mest sannsynlige utfallene. Utdelingen går av stabelen i Los Angeles søndag 25. april (natt til mandag norsk tid), og for publikum her hjemme er det enklest å oppleve showet via danske TV2, som er tilgjengelig i de fleste TV-pakker. Ved mikrofonene i denne spesialepisoden sitter Karsten Meinich, Lars Ole Kristiansen og Oscar-ekspert Mads Halvorsen. God lytting!

Apr 24

2 hr 35 min

Chloé Zhao er året store Oscar-favoritt, og i denne episoden av Filmfrelst snakker vi om regissørens særtrekk og hvordan de kommer til uttrykk i kinoaktuelle Nomadland og Zhaos to foregående filmer, Songs My Brothers Taught Me (2015) og The Rider (2017). Da Cate Blanchett, jurypresident ved filmfestivalen i Venezia i 2020, ga sin Gulløve til Chloé Zhao for Nomadland, markerte det et definitivt gjennombrudd for en regissør som de siste årene har vært å anse som et av de mest lovende nye talentene fra den amerikanske indiefilmen, markert av deltagelse i Sundance og Cannes med begge sine to første produksjoner, og stadig mer hyllende omtale fra kritikere rundt omkring i verden. Vi har lenge fulgt Zhao med stor interesse, og nå som Nomadland er aktuell på norske kinoer og i slutten april slippes på strømmetjenesten Disney+, samt at Songs My Brothers Taught Me for første gang vises digitalt i Norge (på MUBI), er anledningen perfekt til å samle et podkastpanel for å se nærmere på Zhao og hennes filmer. Professor Anne Gjelsvik gjester i denne episoden Filmfrelst for første gang, og sitter ved mikrofonene sammen med Filmklubbforbundets Chloé Faulkner og Montages-redaktør Karsten Meinich. Samtalen går blant annet inn på Zhaos filmspråk, hennes nysgjerrige blikk på Amerika og hvordan enkeltmenneskene hun skildrer åpner vinduer inn til tematiske utforskninger av både sosiale og politiske spørsmål. Panelet trekker frem konkrete eksempler fra alle Zhaos tre filmer, men samtalen inneholder ingen spoilere. God lytting!

Apr 16

53 min 49 sec

Regissør, manusforfatter og skuespiller Maïwenn (Polisse) er en av Montages' franske favorittauteurer, og nå er hun endelig tilbake, med familiedramaet DNA («ADN»). DNA har norsk kinopremiere fredag 9. april, og dette kom litt brått på oss: En sann, gledelig overraskelse! Det var nemlig med stort vemod vi i fjor mottok beskjeden om at Maïwenn var klar med ny film i Cannes' hovedkonkurranse, men at denne ikke ble tilgjengelig som en del av festivalens ytterst halvhjertede, digitale alternativ. I månedene som fulgte ble det stille rundt Maïwenns comeback, foruten rapporter om at filmen – etter forholdene – gjorde det skarpt på kino i sitt hjemland. Etter å ha sett DNA tidlig om morgenen («nesten som i Cannes»), slo vi på lydopptakeren for en impulsiv samtale om Maïwenn og hennes nye film, som er et glovarmt, intenst og tidvis giftspyttende familiedrama. I hovedrollene møter vi, foruten Maïwenn, legenden Fanny Ardant, en strålende opplagt Louis Garrel, Marine Vacth og Dylan Robert. Ved mikrofonene sitter Maïwenn-vennene Karsten Meinich og Lars Ole Kristiansen. God lytting!

Apr 9

27 min 43 sec

Den amerikanske filmskaperen Eliza Hittman gjester oss på Filmfrelst i denne podkastepisoden, der vi snakker med henne om Never Rarely Sometimes Always, hennes tredje spillefilm, som hadde premiere på filmfestivalen i Berlin i 2020, og som Montages kåret til en av de tyve beste filmene fra 2020. I anledning at Never Rarely Sometimes Always nå er tilgjengelig som digital leie- og kjøpefilm (hos iTunes/Google Play/YouTube) har vi omsider gleden av å dele denne samtalen med Eliza Hittman. Regissøren stilte til et intervju med Montages over Zoom i forbindelse med filmfestivalen i Tromsø i januar, men da TIFF måtte avlyse fysiske kinovisninger, falt også Never Rarely Sometimes Always ut av festivalprogrammet. Dermed ble intervjuet med Hittman satt litt på vent – inntil nå, da filmen endelig er lansert på hjemmevideomarkedet i Norge. Never Rarely Sometimes Always tar oss med til et sted i Pennsylvania, der vi møter tenåringsjentene Autumn (Sidney Flanigan) og Skylar (Talia Ryder), bestevenninner som også er kusiner og kollegaer. Etter å ha avsluttet arbeidsdagen på det lokale handlesenteret, pakker de en koffert for å dra til New York for å finne en klinikk der Autumn kan ta abort uten at foreldrene blir involvert. De to veksler ikke mange ord, men vi forstår de er hverandres nærmeste tillitsperson, og med dette som premiss utspiller Never Rarely Sometimes Always seg som en velbalansert og troverdig film om å bestemme over egen kropp, om å være en ung kvinne i dagens Amerika, og om verdien av lojale vennskap. Brooklyn-baserte Eliza Hittman, som tidligere har signert It Felt Like Love (2013, hennes debut, som kan ses digitalt på MUBI) og Beach Rats (2017, også tilgjengelig digitalt via ulike tjenester), åpner i samtalen nedenfor opp om bl.a. sitt arbeid med aborttematikken i Never Rarely Sometimes Always, sin castingprosess og inspirasjonen hentet fra Robert Bressons presise visuelle filmspråk. Montages-redaktør Karsten Meinich leder samtalen med Hittman, og selv om podkastepisoden ikke inneholder spoilere, anbefaler vi at lytterne ser Never Rarely Sometimes Always for maksimalt utbytte av innholdet. God lytting!

Apr 9

31 min 46 sec

I skrivende stund forårsaker smitteverntiltakene mot pandemien at mange norske kinoer er stengt. Og kinokulturen har fått en knekk i koronaens tid. Så i denne podkastepisoden spør vi: Hva nå, for norske kinoer? Og til å svare og reflektere har vi med oss tre kinosjefer i panelet. Onsdag 11. mars 2020 erklærte WHO at utbruddet av koronavirus var en pandemi. Dagen etter ble Norge stengt ned, og fra og med fredag 13. mars 2020 ble norske kinoer nødt til å lukke dørene. De åpnet igjen noen måneder senere, med plassbegrensning og detaljerte smittevernforskrifter, men på senhøsten 2020 kom viruset tilbake med full kraft og gjennom vinteren har en rekke kinoer opplevd ulike grader av tiltak – verst i Oslo, der alle byens kinosaler har vært stengt siden 9. november 2020. Hvordan har kinoene håndtert året vi legger bak oss? Og hva tenker de om fremtiden? Hvilken skade har skjedd og hvilke nye muligheter vil åpenbare seg? Hva blir kinokulturens fremtid? I samtalen nedenfor forsøker vi å belyse disse spørsmålene, og med oss ved mikrofonene har vi Christin Berg fra Nordisk Film Kino, Truls Foss fra Vega Scene i Oslo og Jørgen Søderberg Jansen fra Fredrikstad kino. De tre fyller ulike roller og driver kinoer av ulik størrelse, men alle tre har til felles at de lever og ånder for å dyrke filmkultur for sitt publikum. Montages-redaktør Karsten Meinich leder samtalen, som ble tatt opp 16. mars 2021 – dagen etter at Viken fylke innførte strenge smitteverntiltak som gjorde at også Fredrikstad kino var stengt da episoden ble spilt inn. God lytting!

Mar 25

42 min 42 sec

I denne episoden diskuterer vi gårsdagens Oscar-nominasjoner. Hvilke forhåndsfavoritter uteble fra listen? Hva var de største overraskelsene? Hvem fortjente det aller mest og minst? I det underlige pandemiåret 2020, som nå er i ferd med å få sin remake, uteble de påkostede blockbusterne. Filmkulturen flyttet seg fra kinoen til sofaen, og 2021 er derfor det første året der titler lansert direkte på strømmetjenester uten kinovisninger først kan konkurrere om Oscar-priser. På hvilken måte har dette skiftet påvirket årets nominasjoner? Bærer utvalget preg av å være annerledes? Hvordan kan hele seks filmer ha blitt nominert til seks Oscar hver? Vi diskuterer, og forsøker å besvare, disse spørsmålene. Ved mikrofonene sitter Karsten Meinich, Lars Ole Kristiansen og Oscar-ekspert Mads Halvorsen. God lytting!

Mar 16

54 min 47 sec

I denne episoden av Filmfrelst har vi celebert besøk – den britiske Oscar-vinneren Steve McQueen (12 Years a Slave) snakker med oss om sitt nye prosjekt, antologien Small Axe, bestående av fem filmer, som fra 11. mars ligger ute på NRK TV. Etter verdenspremieren på New York Film Festival høsten 2020, ble det raskt klart at de fem filmene i McQueens Small Axe – «Mangrove», «Lovers Rock», «Education», «Alex Wheatle» og «Red, White and Blue» – utgjør et virkelig storverk, som med politisk brodd forteller et knippe historier fra det vest-indiske miljøet i London i perioden fra 1960- og ut på 1980-tallet. Etter at NRK kjøpte inn antologien ble det raskt satt en premieredato, og nå er altså Small Axe omsider tilgjengelig også i Norge. Vi har sett filmene, og før samtalen med McQueen diskuterer vår opplevelse av antologien, hvordan de ulike fortellingene skiller seg fra hverandre, deres utforming og innhold, visuelle ideer og tematiske kraft. Ved mikrofonene sitter Karsten Meinich og Pernille Middelthon, og episoden inneholder ingen spoilere. Intervjuet med Steve McQueen er ledet av Meinich, og inntreffer ca. 34 minutter ut i episoden. God lytting!

Mar 13

49 min 6 sec

Kosmorama 2021: I denne episoden omtaler vi et knippe filmer fra årets festivalprogram, inkludert de amerikanske indiefilmene Shiva Baby og Black Bear, samt dokumentarene Bloody Nose, Empty Pockets og City Hall. Årets Kosmorama-program vises digitalt, og er etter omstendighetene overraskende sterkt. (Her er våre forslag til fem filmer du bør se fra årets utvalg.) Festivalen kan blant annet skilte med et knippe amerikanske filmer vi har gledet oss til, og noen av disse står i fokus i denne festivalpodkasten. Vi sneier også innom den norske dokumentaren Generasjon Utøya og tipser om ulike titler vi ennå ikke har sett, men har høye forventninger til. Vi er forbi midtveis i festivalen, så enkelte av filmene på programmet er allerede utgått, eller har kort tid igjen på plattformen, men mange er også tilgjengelige – helt til 28. mars. Se programmet her. Ved mikrofonene i denne episoden sitter Lars Ole Kristiansen og Pernille Middelthon. God lytting!

Mar 11

32 min 1 sec

Berlinalen 2021: I denne podkastepisoden om årets digitale utgave av filmfestivalen i Berlin, oppsummerer vi ulike høydepunkter fra programmet i samtale med den italienske filmkritikeren Tommaso Tocci (som sist gjestet Filmfrelst i mai 2020). Den rumenske Gullbjørn-vinneren Bad Luck Banging or Loony Porn er første film som settes under lupen, før dialogen går videre inn i en variert bukett titler fra ulike programseksjoner, som Martin Eden-regissør Pietro Marcellos nye film, dokumentaren Per Lucio, og libanesiske Joana Hadjithomas og Khalil Joreiges refleksive mor-datter-portrett Memory Box – som slynger oss en sving tilbake innom Céline Sciammas Petite Maman (som stod i fokus i forrige Berlinale-episode). Videre tar vi også for oss Hong Sang-soos Introduction, før Tocci forteller om et lite knippe filmer han har sett og ønsker å gi litt oppmerksomhet, som Wheel of Fortune and Fantasy av japanske Ryusuke Hamaguchi og den kritikerroste georgiske filmen What Do We See When We Look at the Sky? av Aleksandre Koberidze. Ved mikrofonene sitter Montages-redaktør Karsten Meinich og Tommaso Tocci. Episoden inneholder ingen spoilere. God lytting!

Mar 11

1 hr 1 min

Berlinalen 2021: Årets digitale versjon av filmfestivalen i Berlin er godt i gang, og i denne episoden av Filmfrelst snakker vi om Céline Sciammas nye film Petite maman. En film vi møtte med store forventninger, men likevel ble målløse av. Céline Sciammas oppvekstskildringer står høyt i kurs på Montages, og med Petite maman returnerer den franske auteuren til barnets verden, som hun tidligere har utforsket i Tomboy (2011) og animasjonsfilmen Løvetannbarn (som manusforfatter, 2016). Det er en såkalt «liten film», med få rollefigurer og settinger – produsert under pandemien som den er — og ingen kunne forberedt oss på hvor original og rørende Petite maman er. Vi måtte klype oss i armen og spørre: Er dette Sciammas foreløpig hovedverk? Jo mindre man vet om fortellingen på forhånd, desto bedre, så vi anmoder lytterne til å ta advarselen på alvor: I den første halvdelen (ca. 20 minutter) snakker vi om vårt forhold til Sciamma og Petite maman sine kunstneriske kvaliteter, uten spoilere. Deretter beveger samtalen seg inn på fortellingen og temaene som behandles, og denne oppfordrer vi alle til å spare til etter man selv har sett filmen. Ved lydopptakeren sitter Karsten Meinich og Lars Ole Kristiansen. God lytting!

Mar 4

39 min 8 sec

Våre individuelle lister fra kåringen av de beste filmene fra 2020 har den siste tiden blitt publisert her på Montages, og nå er vi fremme ved andre del av vår ytterst tradisjonsrike episode av Filmfrelst, der vi diskuterer listene og fremhever filmfavoritter fra fjoråret. Filmåret 2020 ble som kjent preget av koronapandemien, med avlyste festivaler, nedstengte kinoer og utsatte blockbustere. Likevel var det forbausende mange gode filmer som fikk premiere og møtte sitt publikum – enten i en kinosal, med god avstand mellom publikummerne, eller strømmet til de tusen hjem foran veldige TV-apparater. I denne podkastepisoden gjennomgår vi den øverste halvdelen av de individuelle topplistene våre, i stigende rekkefølge. Årets utgave av denne samtalen er altså delt i to, og den første episoden, med praten om listenes nedre halvdel, finner du her. Ved mikrofonene sitter redaktørene Karsten Meinich, Roskva Koritzinsky og Lars Ole Kristiansen, samt Thor Joachim Haga. God lytting!

Mar 2

2 hr 31 min

I denne episoden snakker vi med den kompromissløse regissøren Fredrik S. Hana, som er aktuell med sin første fullengder, den eksperimentelle dokumentaren Kodenavn: Nagasaki. Filmen hadde nylig verdenspremiere under Slamdance Film Festival, der den vant festivalens Grand Jury Prize, og får norgespremiere under den digitale dokumentarfestivalen Human (1.-7. mars). Fredrik S. Hana er navn mange i det norske filmmiljøet har merket seg. Over en ti år lang periode har han laget kortfilmer med en gjenkjennelig stil og høyt kunstnerisk nivå, hovedsakelig innenfor horrorsjangeren. Titler som Sister Hell, Autumn Harvest og Angst, Piss og Drid har gjort at mange har spurt seg når Hana omsider skal lage sin første kinofilm. At denne skulle bli en dokumentar, var det neppe mange som forestilte seg – men Kodenavn: Nagasaki er også en slags oppsummering av karrieren! (Mer om det i podkastsamtalen nedenfor.) Kodenavn: Nagasaki forteller historien om Hanas venn, skuespilleren Marius K. Lunde, og hans prosess med å bli gjenforent med sin mor. Han er sønn av en norsk far og en japansk mor, og da han bare var noen år gammel forlot moren Norge og dro tilbake til Japan, mer eller mindre sporløst. I filmen inntar Marius rollen som detektiv for å undersøke hvor hun befinner seg, lærer japansk på rekordtid og sender en videohilsen uten å få svar. Deretter går turen til Tokyo. Ved mikrofonene sitter Fredrik S. Hana og Montages-redaktør Lars Ole Kristiansen. God lytting!

Feb 28

37 min 29 sec

Våre individuelle lister fra kåringen av de beste filmene fra 2020 har den siste tiden blitt publisert her på Montages, og i denne ytterst tradisjonsrike episoden av Filmfrelst har vi samlet et panel til å diskutere listene og fremheve filmfavoritter fra fjoråret. Filmåret 2020 ble som kjent preget av koronapandemien, med avlyste festivaler, nedstengte kinoer og utsatte blockbustere. Likevel var det forbausende mange gode filmer som fikk premiere og møtte sitt publikum – enten i en kinosal, med god avstand mellom publikummerne, eller strømmet til de tusen hjem foran veldige TV-apparater. I denne podkastepisoden gjennomgår vi den første halvdelen av de individuelle topplistene våre, i stigende rekkefølge. Årets utgave av denne samtalen er også delt i to – så «oppfølgerepisoden» med praten om listenes øverste halvdel, vil følge tett etter denne. Ved mikrofonene sitter redaktørene Karsten Meinich, Roskva Koritzinsky og Lars Ole Kristiansen, samt Thor Joachim Haga. God lytting!

Feb 25

2 hr 1 min