Elbil - Teknisk sett

Teknisk Ukeblad

Podkasten som tar elbilen på alvor. Hver uke tar journalistene Marius Valle og Mathias Klingenberg opp ulike problemstillinger knyttet til elbil, via tester, intervjuer og samtaler - gjerne fra et teknisk ståsted. Podkasten publiseres også som video på TU.no.

All Episodes

Elbiler som firmabiler blir ikke like hardt rammet som statsbudsjett-forslaget la opp til, og det blir ikke full omregistreringsavgift på elbiler. Vi snakker med samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) om budsjettforliket, 20205-målet, og hvordan regjeringen skal få på plass ladere i hele landet.

Nov 30

26 min 2 sec

Da Bo kjøpte sin første elbil i 2015 opplevde han at navigasjonssystemet ikke planla kjøreruten godt nok. Elbiler er avhengige av hyppigere stopp enn fossilbiler, og det kan være langt mellom ladestasjonene. Resultatet ble ruteplanleggingstjenesten A Better Route Planner – først en hobby, og senere en egen bedrift. I dagens utgave av elbilpodkasten snakker vi med grunnlegger Bo Lincoln.

Nov 23

35 min 10 sec

Leaf har vært en salgssuksess for japanske Nissan. Hvorfor har det da tatt over ti år før deres neste store elbilsatsing Ariya kommer? Vi har snakket med Nissans strategidirektør om hva de har lært av Leaf, og hva 71.000 solgte biler i Norge har betydd.

Nov 16

35 min 38 sec

Ingen moms, men full trafikkforsikringsavgift, omregistrering og fjerning av elbilfordelene for firmabiler. I denne ukens utgave av Elbil – Teknisk Sett har vi pratet med Lasse Fridstrøm, forsker ved Transportøkonomisk Institutt, om hva statsbudsjettet vil bety for bilkjøpere, bilsalget og CO2-utslippet.

Nov 9

20 min 25 sec

I denne episoden av Elbil – Teknisk Sett har vi besøk av NAFs Nils Sødal. NAF mener at det må offentlig styring til for å sikre en tilfredsstillende ladeinfrastruktur her i landet. Bare i år har behovet vært å bygge 1100 nye ladere, mener de. Det kan komme til å bedre seg raskt dersom Tesla nå åpner sine ladestasjoner for offentligheten, slik de nylig gjorde i Nederland. Men det vil neppe være nok. Vi snakker med Sødal om Tesla-åpning, behovet for hurtigladere rundt i landet, om den nye regjeringens planer om infrastruktur for elbil, og er også innom spørsmålet om innføring av merverdiavgift på elbiler. Om målet er å bare selge elbiler i 2025, er det for tidlig å innføre avgifter, og ikke tar en aktiv rolle i utbygging av ladestasjoner, kommer vi til å snuble på oppløpssiden, mener NAF.

Nov 2

29 min 26 sec

Det danske oppstartsselskapet Monta lar deg leie ut ladeboksen din, slik at du kan tjene penger på lading. Vi har snakket med norgessjef Emma Wallin om tjenesten, hvem den er for, og hva de ønsker å få til.

Oct 26

17 min 48 sec

Alle er opptatt av strømprisen, men elbilister er kanskje litt mer. Når du velger å sette bilen til lading har mye å si for hvor du betaler for å kjøre en mil. Det finnes heldigvis løsninger som automatisk styrer lading slik at du kan unngå å lade i de dyreste periodene. Mange strømleverandører tilbyr såkalt «smartlading», og blant dem er Tibber. I denne episoden av elbilpodkasten har vi snakket med Tibber-sjef Edgeir Vårdal Aksnes om hvordan du kan lade bilen smartere. Vi snakker også om det er lønnsomt å installere solceller på huset, og om det betyr at drivstoffet er gratis.

Oct 19

24 min 14 sec

Teknologien fra Porsche Taycan kan dryppe nedover til billigere biler. I denne episoden av elbilpodkasten har vi besøk av Porsche Norge-sjefen, som forteller om teknologispredning og innføring av moms på elbiler.

Oct 12

21 min 22 sec

Ford Mustang Mach-e har en rekkevidde på 610 kilometer, men om du virkelig legger deg i selen kan du klemme ut nesten 20 mil ekstra. Det har Knut Wilthil og Henrik Borchgrevink fått til. De driver med såkalt «hypermiling», og prøver å kjøre med så lavt forbruk som mulig for å se hva bilene faktisk er gode for. I denne episoden får vi høre deres beste tips til å kjøre økonomisk med elbil.

Oct 5

19 min 56 sec

I vår test av bilen konkluderte vi med at Model Y er familie-SUV-en som lykkes best i å gjøre overgangen fra forbrenningsmotor til helelektrisk så lite smertefull som mulig. Men hvordan er inntrykket etter å ha hatt bilen i noen uker og kjørt flerfoldige mil? I denne ukens utgave av podkasten «Elbil - Teknisk sett» gir tre eiere sine meninger om bilen.

Sep 28

21 min 41 sec

Nylig fikk Audi- og Skoda-kunder beskjed om at elbilene de venter på er utsatt grunnet halvledermangelen. Tek er blant dem som skriver at Audi-kunder må vente til 2022 på levering. De er ikke de første, og sannsynligvis ikke de siste, som får nybildrømmen forsinket på grunn av problematikken som rammer bilbransjen og elektronikkbransjen generelt. Men hva er egentlig en halvleder og hva er bakgrunnen for situasjonen bilbransjen nå er i? I denne ukens episode av Elbil - Teknisk sett får vi besøk av Tore Lillemork, teknisk direktør i Bilimportørenes Landsforening. Han forteller om den sammensatte bakgrunnen for halvledermangelen, hvordan bilbransjen og importørene tilpasser seg situasjon og hvor lenge vi kan forvente at situasjonen vedvarer.

Sep 21

18 min 26 sec

Han har tenkt lenge og mye på hvilken elbil han skal kjøpe. I dag forteller TUs Mathias Klingenberg hvilken bil valget falt ned på, og hvorfor.

Sep 14

15 min 50 sec

Renault kommer med sin nye Megane. Vi har snakket med seksapets elbilsjef Jean-Paul Drai om hvordan den nye bilen blir, hvordan de spiler videre på elbilerfaringen sin, og ikke minst hvorfor de ikke har kommet med en kraftig modernisert elbil før nå.

Sep 7

28 min 53 sec

Etter hvert som bilparken elektrifiseres, kommer behovet for hjemmelading - også i borettslag. Men hva er viktig å tenke på når man skal installere ladere i et borettslag, og hvilke fallgruver finnes? Og hvor mye må man forvente å betale for å installere et ladesystem i borettslaget? I denne ukens utgave av Elbil - Teknisk sett snakker vi med Jonas Helmikstøl, gründer og administrerende direktør i ladeboksselskapet Easee.

Jun 29

26 min 48 sec

Denne uken snakker vi om Audi Q4 E-Tron som vi nettopp har testet. Er den for lik Volkswagen ID.4 og Skoda Enyaq til å forsvare høyere pris? Vi snakker også om Xpeng G3, som vi er i gang med å teste. Er det bare en Tesla-kopi, eller er den en farlig konkurrent til europeiske bilmerker?

Jun 22

22 min 1 sec

Det har bare gått fire måneder siden Hyundai viste frem sin første elbil på E-GMP-plattformen. Nå er nye Ioniq 5 allerede på vei ut på markedet, og vi har testet nyheten. Det var bare en liten hindring: Hyundai krever at vi ikke skriver om hva vi syns om testbilen før i juli, og hvis vi ville låne bilen til test måtte vi vente til i juli med å skrive om hva vi syns om den. Dette fordi de har sperrefrist for tester i påvente av at internasjonal presse skal få tilgang til testbiler. Forbruk, rekkevidde og lading fikk vi likevel lov til å skrive om, siden dette allerede er omtalt i NAFs rekkeviddetest. Det er jo merkelig, all den tid bilen er ute hos mange Hyundai-forhandlere og fritt kan prøvekjøres. Så vi gjorde like greit noe av testingen i en demobil hos en forhandler, slik at vi holder oss innenfor Hyundais krav om at vi ikke kan mene noe om en bil som allerede er levert ut til kunder. I denne ukens podkast snakker vi derfor om hvordan vi opplevde å kjøre forhandlerens demobil en halvtimes tid, og hvordan forbruk, rekkevidde og lading er på testbilen vi kjørte i flere dager.

Jun 15

23 min 38 sec

NAF tester to ganger i året rekkevidden på en rekke ulike elbilmodeller til salgs her i landet, og har nylig gjennomført sommertesten 2021. Testen viser at det igjen er Tesla som byr på lengst rekkevidde. Deres Model 3 Long Range AWD, som har en WLTP-rekkevidde på 614 kilometer, gikk 654,9 kilometer før den stoppet. Neste bil på listen er Ford Mustang Mach-e med største batteri og bakhjulstrekk. Den 617,9 kilometer før batteriet var helt tomt. Det er imponerende, men viser også hvor stort Teslas forsprang på energieffektivitet er: Mach-e med firehjulstrekk og større batteri enn Tesla Model 3 gikk «bare» 551,6 kilometer – mer enn 103 kilometer kortere enn Teslaen. I denne episoden av podkasten har vi snakket med testansvarlig for biler i NAF, Anette Berve, om hvilke biler som utmerket seg, lading, og hva NAF selv tenker om testmetodikken.

Jun 8

21 min 43 sec

Vi er snart halvveis i 2021, året som skal gi oss mer enn 30 nye elbiler. Vi var tidlig ute med å kåre 2021 til tidenes elbilår, og vi er fortsatt trygge på utsagnet. Det kommer rett og slett så mange lovende elbiler i år.I ukens utgave av podkasten «Elbil – Teknisk sett» oppsummerer vi våre inntrykk av bilene vi hittil har testet, alt fra Skoda Enyaq og Ford Mach-e til flerbruksbilen Peugeot e-Traveller og sportsbilen Audi e-tron GT. Vi fremhever sterke og svake sider ved bilene og setter til slutt sammen vår ultimate drømmebil ved hjelp av enkeltegenskapene til de ulike bilene.

Jun 1

20 min 46 sec

Det kommer flere elbiler bygget på 800 volts-arkitektur. Dette gjør det blant annet mulig å lade bilene med høyere effekt. Det hjelper likevel lite om det ikke finnes ladestasjoner som leverer slike effekter. Foreløpig er det Ionity og BKK som har satt opp 350 kilowatt-ladere som kan levere de høye effektene bilene kan ta imot. Vi har spurt en av de store aktørene i lademarkedet, Mer, om hvorfor de ikke setter opp slike ladere, og når de ser for seg at det blir aktuelt. Det ser ikke ut til å bli med det første, skal vi tro daglig leder Ole Henrik Hannisdahl.

May 25

23 min 26 sec

Flere elbilprodusenter kommer med biler bygget på 800 volt-arkitektur. Foruten Porsche, som var først ute med en masseprodusert bil med slik arkitektur, har senere Audi kommet til med sin E-Tron GT, og snart også Kia og Hyundai, blant andre. Andre elbiler har stort sett 400 volt-arkitektur. Fordelen med å gå opp i spenning er blant annet at lading kan gå raskere, og du kan få kraftigere motor. Men det er også ulemper. For eksempel vil økt spenning gi færre parallelle kretser i batteriet, som kan gjøre batteriet mindre pålitelig. Det stilles også strengere krav til isolasjon av kretsene, som kan komplisere systemet. I denne episoden har vi snakket med Jonas Kristiansen Nøland, førsteamanuensis i energiomforming og elektromagnetisme ved NTNU, om hva forskjellene er på elbiler bygget på 400 og 800 volt.

May 18

23 min 39 sec

Nio er et relativt ferskt bilmerke, etablert i 2014 med hovedkvarter i Shanghai. Med seg til Norge har de et helt unikt elbilkonsept: Om du vil lade bilen din i en fei, kan de bytte hele batteriet. Da har du et fulladet batteri på få minutter. Det er et konsept som knapt har kommet forbi konseptstadiet til nå. Tesla Model S var egentlig klargjort for dette, men tjenesten ble aldri rullet ut. Selskapet Better Place bygget batteribyttestasjoner, men gikk konkurs i 2013. Vil Nio klare å etablere noe som faktisk er liv laga? I denne episoden har vi snakket med Marius Hayler, daglig leder i Nio Norway, om batteribytte og Nios inntreden i det norske og europeiske markedet.

May 11

22 min 38 sec

Mye har skjedd i elbilverdenen de siste ti årene. Mens det var to-tre elbilmodeller å velge mellom da, finnes det i dag biler i de fleste kategorier, også sportsbiler. Vi har sett på to biler som faller inn i den kategorien; Tesla Model 3 Performance og Porsche Taycan Turbo S. Dette er to ganske ulike biler, men de har sprek ytelse til felles. Porschen koster nesten to millioner kroner, mens Teslaen koster litt over en halv million. Er Porschen virkelig fire ganger bedre? I denne episoden av elbilpodkasten snakker vi om våre tanker om denne bilkategorien og de aktuelle bilene.

May 4

18 min 34 sec

Bjørn Nyland, også kjent som Tesla-Bjørn, er trolig landets mest kjente elbilist. Han driver sin egen YouTube-kanal hvor han tester elbiler på sin særegne måte, til glede for alle som er interessert i det tekniske. Blant testene han utfører på nye biler er hvor raskt han kan kjøre 1000 kilometer. Det er dermed ikke direkte overraskende at Nyland selv sier han elsker å kjøre bil. Men diesel og bompenger vekket interessen for elbiler, og særlig Tesla.

Apr 27

30 min 45 sec

Den kommende elbilen Lucid Air har fått mye oppmerksomhet for ganske drøye spesifikasjoner: Bilen skal ha over 800 kilometers rekkevidde, en motor på 805 kW (1080 hestekrefter) og være mulig å lade med en makseffekt på 300 kW takket være et batterisystem på 900 volt. I denne ukens podkast snakker vi med Lucids sjefingeniør Eric Bach, som tidligere har hatt ledende stillinger i både Volkswagen og Tesla.

Apr 20

41 min 58 sec

va er egentlig forskjellen på å designe en konvensjonell bil med forbrenningsmotor og en elbil? I denne episoden av Elbil – Teknisk sett har vi snakket med Volkswagens sjefsdesigner Klaus Zyciora, som står bak flere av Volkswagens seneste modeller, og ikke minst ID-familien.

Apr 13

47 min 39 sec

Livsløpsanalyser av elbiler er noe av det elbilstoffet som skaper mest debatt. For er egentlig elbilene bedre enn vanlige biler, eller er det like greit for klimaet om man kjører en bil med forbrenningsmotor? I denne ukens podkast snakker vi med Linda Ager-Wick Ellingsen, seniorforsker ved Transportøkonomisk institutt, som er en av Norges fremste eksperter på livsløpsanalyser.

Apr 6

35 min 52 sec

Volkswagen ID.4 ligger an til å bli en storselger i Norge. En SUV med god plass innvendig, romslig bagasjerom og mulighet til å trekke tilhenger på inntil 1000 kg – og at det er en Volkswagen – taler for at den kommer til å bli populær. Bli med når vi deler våre førsteinntrykk av bilen, som vi nå har inne til test.

Mar 30

20 min 31 sec

Skal vi begynne å legge moms på elbiler? Hva med andre fordeler – bør de fjernes? Det er mange politikere, foreninger og andre som mener ulike ting om hvordan vi skal behandle elbilene. Nylig kom Transportøkonomisk institutt (TØI) med en rapport hvor de så på hvordan ulike avgiftsnivåer og en rekke andre faktorer som teknologiutvikling og drivstoffpris hadde påvirket elbilsalget i 2020. I dagens episode har vi snakket med TØI-forsker og medforfatter av rapporten Vegard Østli om hvordan elbilsalget ville sett ut med ulike justeringer av avgiftene.

Mar 23

34 min 13 sec

Kinesiske produsenter, bilindustrien, og fremtidens batterier og biler er temaet i ukens podkast. Sandy Munro er en markant skikkelse i bilbransjen. Ingeniøren og bileksperten har i flere tiår tatt fra hverandre biler og laget rapporter om dem som han har solgt til bransjekonkurrenter. I denne ukens podkast sender vi del to av vårt intervju med Munro.

Mar 16

33 min 50 sec

Denne uken har vi snakket med Sandy Munro om hva Tesla er gode på og ikke har fått helt dreisen på. Munro er en markant skikkelse i bilbransjen. Ingeniøren og bileksperten har i flere tiår tatt fra hverandre biler og laget rapporter om dem som han har solgt til bransjekonkurrenter. Ukens podkast er den første av to deler. I neste utgave snakker vi mer generelt om bilindustrien og overgangen til elektrisk mobilitet.

Mar 9

40 min 35 sec

Audi lanserte nylig sin heftigste elbil, E-Tron GT, og kort tid etter var bilen på besøk i Norge. Vi fikk anledning til å prøvekjøre bilen en kort stund 19. februar. Versjonen vi kjørte er toppmodellen med ekstra mye hestekrefter, kalt RS E-Tron GT. I denne podkasten deler vi våre førsteinntrykk og umiddelbare tanker om bilen.

Mar 3

22 min 27 sec

I denne episoden av Elbil - Teknisk sett spør vi Anette Berve, forbrukerrådgiver og elbilekspert hos NAF, om tips og råd ved kjøp av brukt elbil. Enkelte ting er felles med forbrenningsmotorbiler, mens noen elementer gjelder for elbilen spesielt. Hvor enkelt er det å finne ut tilstanden på elbilbatteriet? Det er ett av spørsmålene du får svar på i denne ukens episode.

Feb 23

33 min 8 sec

Bilene blir mer avanserte, men er fortsatt langt unna å kunne gjøre jobben på egen hånd. Når kan du egentlig sette deg i baksetet på en førerløs bil og kjøres helt hjem? Kommer det i det hele tatt til å skje? Bilene får stadig mer avanserte førerstøttesystemer, som kan se ut til å være steg på veien mot biler som en gang kjører helt på egen hånd. De fleste bilprodusenter jobber med dette, men Tesla er antakelig den bilprodusenten som tar det lengst. I denne podkasten har vi snakket med Olav Madland, leder for Applied Autonomy, om utfordringene med dagens teknologi, og hvordan fremtiden ser ut.

Feb 16

30 min 34 sec

Det er en jungel av ladeløsninger å velge mellom. Vi snakker med ladeekspert Jan Tore Gjøby  om hva man bør tenke på. Når du kjøper elbil er det ikke bare viktig å tenke på hvilken bil du skal ha, men også hvordan du skal få ladet den. De fleste er antakeligvis klar over at å lade i en vanlig stikkontakt ikke er en egnet som permanent løsning. Det er mange ladeuttak å velge mellom, og mange hensyn å ta med tanke på hvor raskt bilen skal kunne lades. Er det egentlig nødvendig å kunne lade med veldig høy effekt, og bør du strekke frem trefasekabel først som sist? I denne utgaven av elbilpodkasten snakker vi med ladeekspert Jan Tore Gjøby om hvordan man bør gå frem for å installere lader hjemme og i borettslaget. Vi snakker også om vanlige problemer man kan møte på under hurtiglading. Marius Valle er vert for denne episoden, og TUs Odd Richard Valmot fra podkasten Teknisk Sett er med som gjesteprogramleder.

Feb 9

31 min 57 sec

Vinteren har et godt grep om landet om dagen, og mange elbilister opplever at rekkevidden blir mindre, og at hurtiglading kan ta lang tid. Hvorfor er det sånn, og er det noe du kan gjøre for å motvirke kuldens effekt på elbilen? Eller trenger du bare å planlegge litt annerledes når det er vinter? I denne ukens podkast har vi snakket med Elbilforeningens testansvarlige, Ståle Frydenlund. Han har nylig vært med på å gjennomføre en stor biltest i Finnmark for å avdekke hvordan et utvalg biler presterer i skikkelig vintervær.

Feb 2

33 min 7 sec

Det er ikke mange år siden elbilutvalget stort sett bestod av småbiler. Nå har mange bilprodusenter kommet på banen med større kjøretøy. I det siste har det kommet flere nye elektriske flerbruksbiler med mange seter på markedet. Vi har testet tre av disse nye bilene: Mercedes EQV, Peugeot e-Traveller og Maxus Euniq. Dette er tre store biler med plass til mange passasjerer, som kan fungere bra for deg som har behov for mye plass. Men de har også sine svakheter. Mens de to største bilene hadde høyt forbruk, har kinesiske Maxus noen merkelige særegenheter. I denne ukens podkast snakker vi om hvordan vi opplevde bilene, både med tanke på plass, kjøreegenskaper, forbruk og lading.

Jan 26

22 min 51 sec

Da vi testet Fords nye elbil var det mange som stoppet for å prate med oss. Ukens podcast handler om Ford Mustang Mach-e.

Jan 19

25 min 46 sec

Volvo vil utvikle all elbilteknologi selv. I ukens podkast forteller teknisk sjef Henrik Green om hvordan dagens og fremtidens elbiler skal bli bedre. Her forteller han om fordelene ved å utvikle selv, og hvordan de vil at elbilene skal bli mer effektive. Blant annet kan det bli aktuelt med prediktiv oppvarming av batteriet i XC40 før lading, slik at det går raskere å lade vinterstid.

Jan 12

33 min 44 sec

I Norge har Tesla blitt et av de vanligste bilmerkene, særlig i og rundt de største byene. Antallet Teslaer på norske veier økte jevnt og trutt frem til det bykset da Model 3 ble tilgjengelig. Veien dit har ikke vært helt uten utfordringer. I dagens podcast har vi snakket med Kjell-Arne Wold, som var med på å starte opp Tesla i Norge. Han forteller om hvordan det var i den tidlige fasen, og hvordan Tesla har vært med på å påvirke hans nåværende arbeidsgiver, Audi. Vi har også med oss Satheesh Varadharajan, som leder Tesla Owners Club Norway, og dermed representerer mange norske Tesla-eiere.

Jan 5

31 min 21 sec

Vi gjør oss klare for elbilåret 2021! Sammen med generalsekretær Christina Bu og testansvarlig Ståle Frydenlund fra Elbilforeningen ser vi på forventningene til nye biler, teknologier, avgifter og alt som handler om elbil i det kommende året. Noen ting synes sikkert: Det kommer langt flere elbiler på veiene, med en rekke spennende modeller til markedet - ikke minst SUV-er. Dagens episode er spilt inn med gjester på videokonferanse, og du kan som vanlig se hele videoen på TU.no.  

Dec 2020

33 min 41 sec

Mazda MX-30 er en kompakt el-SUV med et lite batteri - rettere sagt 35,5 kWh brutto. Det gir en WLTP-rekkevidde på kun 200 kilometer. De går dermed i motsatt retning av mange i bransjen, som setter inn store batterier (minst 50 kilowattimers batterikapasitet) i sine biler for å få lengre rekkevidde. Årets mestselgende elbil, Audi e-tron, har for eksempel en bruttokapasitet på 95 kWh - nesten tre ganger så mye. Men hvor stort batteri trenger man egentlig? Det spør vi Mazda om i denne ukens utgave av podkasten Elbil - Teknisk sett.

Dec 2020

17 min 23 sec

Polestar er en av de ferskeste bilprodusentene på markedet, og har solgt mange eksemplarer av sin elbil Polestar 2. Men starten har ikke vært under problemer for bilmerket. Bilprodusenten har vært nødt til å tilbakekalle de fleste av bilene som er levert i Norge. Programvaretrøbbel og dårlige komponenter fra underleverandører var en kjedelig overraskelse for både kunder og produsent. I denne episoden av Elbil – Teknisk sett forteller Polestar-sjef Thomas Ingenlath hvordan de opplever utfordringene, hvordan fremtiden ser ut for Polestar 2, og hva han tenker om bilens strømforbruk.

Dec 2020

26 min 24 sec

XC40 er Volvos første helektriske SUV. Med firehjulstrekk, hengerfeste og akseptabel bakkeklaring er dette en svært interessant bil for mange nordmenn. Men hvordan er den? Vi har prøvekjørt.

Dec 2020

17 min 18 sec