Loukini Project

Loukia Mitsakou

Είμαι η Λουκία Μητσάκου και αυτό είναι το podcast Loukini Project. Είμαι σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης, blogger στο www.loukini.gr και ραδιοφωνική παραγωγός. Εδώ θα μιλάμε για θέματα προσωπικής ανάπτυξης, διαχείριση χρόνου και άγχους, ενίσχυση της αυτοπεποίθησης, αυτογνωσία, σχέσεις. Tεχνικές και εργαλεία για να αντιμετωπίζουμε καλύτερα τις καταστάσεις και να βελτιώσουμε τη ζωή μας. Το Loukini Project έχει ως σκοπό να κάνει τον κόσμο καλύτερο με το να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας και να μας θυμίζει πως πάντα υπάρχει λόγος για να χαμογελάμε. Νέο επεισόδιο κάθε εβδομάδα.

Trailer
Trailer 1 min 23 sec

All Episodes

Το podcast Loukini Project κλείνει έναν χρόνο! Έχουμε γενέθλια! Σε αυτό το επεισόδιο μοιράζομαι μαζί σου 8 μαθήματα που πήρα για τη ζωή μέσα στον τελευταίο χρόνο αλλά και από τότε που ξεκίνησε η πανδημία. Ελπίζω να σου φανούν χρήσιμα και να θελήσεις να τα εφαρμόσεις κι εσύ στην καθημερινότητά σου για να βελτιώσεις τη ζωή σου. Εσύ τι μαθήματα ζωής έχεις αποκομίσει τον τελευταίο χρόνο;

Nov 22

22 min 10 sec

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά μιας μη υγιούς σχέσης, μιας σχέσης που δεν είναι η κατάλληλη για εμάς; Σε αυτό το επεισόδιο του podcast Loukini Project μιλάμε για 9 σημάδια που δείχνουν πως μια σχέση δεν είναι υγιής. Μαζί με το πρώτο μέρος, αναλύσαμε συνολικά 14 σημάδια. Εάν είσαι σε σχέση, αυτό το επεισόδιο θα σε βοηθήσει να αναγνωρίσεις κάποια σημάδια, ώστε να γνωρίζεις αν βρίσκεσαι σε μια υγιή σχέση ή όχι. Αν δεν είσαι σε σχέση, θα μάθεις αυτά τα σημάδια για να μπορείς να τα αναγνωρίσεις αμέσως μόλις τα δεις. Να θυμάσαι: Οι κακές σχέσεις κάνουν κακό στην υγεία.

Nov 15

24 min 31 sec

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά μιας μη υγιούς σχέσης, μιας μη λειτουργικής σχέσης, μιας σχέσης που μας κάνει κακό; Σε αυτό το επεισόδιο Loukini Project αναλύουμε πέντε σημάδια που δείχνουν πως μια σχέση είναι μη υγιής. Μιλάμε για το πόσο σημαντικό είναι να αναγνωρίζουμε από νωρίς αυτά τα σημάδια αλλά και πόσο μεγάλο ρόλο παίζει μια σχέση στην ποιότητα της ζωής μας. Μήπως βρίσκεσαι σε μια μη υγιή σχέση; Ελπίζω πως όχι. Όπως και να έχει, αυτό το επεισόδιο θα σε βοηθήσει να το ανακαλύψεις.

Nov 8

18 min 30 sec

Τι είναι το παράδοξο της επιλογής (paradox of choice) και πώς επηρεάζει όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας και συγκεκριμένα τις ερωτικές μας σχέσεις και τις επιλογές που κάνουμε; Σε αυτό το επεισόδιο Loukini Project μιλάμε για αυτό το παράδοξο και πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτή τη γνώση ώστε να βελτιώσουμε τις ερωτικές μας σχέσεις συγκεκριμένα και ολόκληρη τη ζωή μας εν γένει. 

Nov 1

20 min 26 sec

Εσύ πόσο εύκολα προσαρμόζεσαι στις αλλαγές και σε νέες συνθήκες; Σε τι μας ωφελεί η προσαρμοστικότητα; Σε αυτό το επεισόδιο Loukini Project μιλάμε για 7 πρακτικούς τρόπους με τους οποίους μπορείς να βελτιώσεις την προσαρμοστικότητά σου, γιατί η προσαρμοστικότητα είναι μια δεξιότητα που μαθαίνεται, εξασκείται και βελτιώνεται. Ο Δαρβίνος έλεγε: «Δεν είναι το πιο δυνατό είδος αυτό που επιβιώνει ούτε το πιο έξυπνο αλλά αυτό που είναι πιο προσαρμοστικό στην αλλαγή». Θέλεις να βελτιώσεις την προσαρμοστικότητά σου και να ανταποκρίνεσαι πιο εύκολα και πιο αποτελεσματικά στις αλλαγές;

Oct 18

22 min 49 sec

Μήπως έχεις προσπαθήσει να ξεπεράσεις μια αίσθηση κούρασης ή εξάντλησης με το να κοιμάσαι περισσότερο αλλά χωρίς κανένα αποτέλεσμα; Δεν είσαι ο μόνος/η μόνη. Αυτό συμβαίνει επειδή όταν μιλάμε για ξεκούραση σκεφτόμαστε πάντα τον ύπνο αλλά αυτό δεν ισχύει. Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη ξεκούρασης που χρειαζόμαστε μέσα στη μέρα μας. Σε αυτό το επεισόδιο Loukini Project μιλάμε για τα 7 είδη ξεκούρασης που χρειάζεσαι στην καθημερινότητά σου και πώς μπορείς να τα προσφέρεις στον εαυτό σου πρακτικά, για να νιώθεις και πάλι ενέργεια και χαρά όταν ξεκινάς μια καινούρια μέρα, για να νιώθεις και πάλι πάθος για τη ζωή.

Oct 11

25 min 55 sec

Το πρώτο επεισόδιο για την 2η σεζόν του podcast Loukini Project παίρνει ως αφορμή τους στόχους που θέτουμε κάθε χρόνο τέτοια εποχή και σου προτείνει έναν καινούριο τρόπο για να τους πετύχεις. Ποιες είναι δυνάμεις σου/ τα δυνατά σου στοιχεία; Αυτό το επεισόδιο Loukini Project σε μαθαίνει πώς να γνωρίσεις τις δυνάμεις σου αλλά και πώς να τις αξιοποιείς καθημερινά μέσα από 7 απλά βήματα.

Oct 4

26 min 23 sec

Πώς βιώνεις εσύ την μετάβαση από το lockdown στην άρση των μέτρων και το άνοιγμα των δραστηριοτήτων; Τι νιώθεις όταν λέω τη φράση: «Η ζωή μετά το lockdown»; Εάν νιώθεις αντικρουόμενα συναισθήματα, να ξέρεις πως δεν είσαι ο μόνος. Πολλοί άνθρωποι χρειάζονται χρόνο για να κάνουν αυτή τη μετάβαση. Σε αυτό το επεισόδιο Loukini Project μιλάμε για ιδέες που μπορούν να μας βοηθήσουν σε αυτή την μεταβατική περίοδο.

Jun 28

22 min 56 sec

Έχεις νιώσει ποτέ πως έχεις χαθεί, πως έχεις χάσει τον εαυτό σου, πως δεν ξέρεις πια ποιος είσαι και τι θέλεις; Πολλές φορές νιώθουμε ότι έχουμε χάσει τον εαυτό μας μέσα σε μια δουλειά, σε μια σχέση, σε έναν από τους ρόλους μας (μητέρα, πατέρας, κτλ). Σε αυτό το επεισόδιο Loukini Project μιλάμε για τρόπους με τους οποίους μπορούμε να βρούμε πραγματικά τον εαυτό μας, όταν νιώθουμε πως έχουμε χαθεί. Να θυμάσαι: Αυτό το χάσιμο μπορεί να γίνει η αρχή για μια υπέροχη διαδρομή. Αν δεν χαθούμε ποτέ, υπάρχει περίπτωση να μην βρεθούμε ποτέ.

Jun 14

18 min 23 sec

Εσύ πώς αντιμετωπίζεις τα εμπόδια που βρίσκεις στο δρόμο σου; Έχεις σκεφτεί ποτέ πως ένα εμπόδιο μπορεί να είναι ευκαιρία; Αυτό το επεισόδιο Loukini Project είναι ένα πρακτικό επεισόδιο όπου συζητάμε για πολλές ασκήσεις που μπορείς να δοκιμάσεις ώστε να μπορείς να μετατρέπεις ένα εμπόδιο σε ευκαιρία. Και να θυμάσαι: Το εμπόδιο δεν μπλοκάρει τον δρόμο σου. Είναι ο δρόμος σου. Είναι μέρος της διαδρομής σου. Μπορείς να επιλέξεις πώς θα αντιμετωπίσεις κάθε ένα από αυτά, να πιστέψεις πως είσαι πιο δυνατός από οποιοδήποτε εμπόδιο και να τα μετατρέπεις σε ευκαιρία.

Jun 7

21 min 38 sec

Σου έχει συμβεί ποτέ να παίζεις στο μυαλό σου σαν ταινία μια συζήτηση που συνέβη πριν λίγες μέρες ή ακόμα και πολύ πιο παλιά και να μην μπορείς να σταματήσεις να το σκέφτεσαι; Σου έχει συμβεί να φτιάχνεις όλα τα πιθανά σενάρια για κάτι που μπορεί να συμβεί στο μέλλον; Η υπερανάλυση αυτή μας προκαλεί πάντα πολύ άγχος και δεν μας αφήνει να ζήσουμε στο παρόν. Σε αυτό το επεισόδιο μιλάμε για το πώς μπορείς να σταματήσεις να υπεραναλύεις τα πάντα και να τα σκέφτεσαι υπερβολικά και πώς μπορείς να κάνεις το μυαλό σου φίλο σου. Μιλάμε για το πώς να απαλλαγούμε από αυτή τη συνήθεια και να μάθουμε να ζούμε το σήμερα.

May 31

21 min 16 sec

Σου έχει συμβεί ποτέ να μην έχεις όρεξη ή ενέργεια για να κάνεις το οτιδήποτε; Μήπως πέρασες πρόσφατα κάποιες τέτοιες μέρες; Σε τι μπορεί να οφείλεται αυτή η διάθεση και τι μπορούμε να κάνουμε πρακτικά για αυτό; Αυτό το επεισόδιο Loukini Project μιλάει για αυτό το θέμα και πώς μπορούμε να φερθούμε στον εαυτό μας όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Αυτό δεν είναι ένα επεισόδιο με tips παραγωγικότητας για να κάνεις πολλά πράγματα ακόμα και αν δεν το θέλεις. Είναι ένα επεισόδιο που μας μαθαίνει να ακούμε το σώμα μας και να κάνουμε αυτό που χρειάζεται πραγματικά.

May 24

21 min 19 sec

Μήπως έχεις νιώσει κι εσύ την ανάγκη να τα κάνεις όλα τέλεια, να είσαι τέλειος σε όλα; Μήπως η ανάγκη για τελειομανία σε έχει βασανίσει πολύ και νιώθεις πως σε κρατάει πίσω στη ζωή σου; Σε αυτό το επεισόδιο μιλάμε για την τελειομανία, για το πώς εκφράζεται, από πού μπορεί να προέρχεται αλλά και για πρακτικούς τρόπους με τους οποίους μπορείς να την καταπολεμήσεις. Η τελειομανία οδηγεί σε αδράνεια. Αυτό το επεισόδιο Loukini Project σε βοηθάει να εστιάσεις στην δράση και στην πρόοδο και να σταματήσεις να κυνηγάς το τέλειο (κάτι που οδηγεί σε αδράνεια αλλά και χαμηλή αυτοπεποίθηση). Δράση, πρόοδος, βελτίωση. 

May 17

22 min 5 sec

Μήπως ο φόβος της αποτυχίας σε εμποδίζει από το να ρισκάρεις και σε κρατάει πίσω στη ζωή; Σε τι οφείλεται ο φόβος της αποτυχίας και με ποιους τρόπους μπορεί να εκφράζεται; Σε αυτό το επεισόδιο Loukini Project μιλάμε για πρακτικούς τρόπους που μπορούν να μας βοηθήσουν να ξεπεράσουμε τον φόβο της αποτυχίας αλλά και για διάσημες ιστορίες αποτυχιών διάσημων ανθρώπων. Εσύ είσαι διατεθειμένος/η να αποτύχεις πολύ για να φτάσεις εκεί που ονειρεύεσαι;

Apr 19

30 min 12 sec

Έχεις δοκιμάσει ποτέ να κάνεις διαλογισμό; Ο διαλογισμός έχει πολλαπλά οφέλη στην ψυχική αλλά και στην σωματική μας υγεία. Σε αυτό το επεισόδιο Loukini Project μιλάμε για τη θεωρία και τα οφέλη του διαλογισμού αλλά και για πολλές παρερμηνείες/ παρεξηγήσεις γύρω από αυτή την πρακτική. Πρόκειται για ένα πρακτικό επεισόδιο, όπου κάνουμε μαζί καθοδηγούμενο διαλογισμό, αφού ο διαλογισμός δεν είναι θεωρία αλλά πρακτική. Θέλεις να δοκιμάσεις να κάνουμε διαλογισμό μαζί;

Apr 12

32 min 7 sec

Πόση ανάγκη έχουμε την επιβεβαίωση των άλλων; Είναι η ανάγκη για επιβεβαίωση πάντοτε κάτι κακό; Η άποψη που έχουμε για εμάς τους ίδιους αλλάζει ή όχι ανάλογα με την επιβεβαίωση που παίρνουμε (ή δεν παίρνουμε) από τους άλλους; Σε αυτό το επεισόδιο Loukini Project μιλάμε για την εξωτερική και την εσωτερική επιβεβαίωση και για πρακτικούς τρόπους με τους οποίους μπορούμε να ισχυροποιήσουμε το πώς νιώθουμε για τον εαυτό μας ούτως ώστε να μην εξαρτάται σε τόσο μεγάλο βαθμό από το πώς μας βλέπουν οι άλλοι. Και μία όμορφη ιστορία για επίλογο.

Apr 5

24 min 33 sec

Εσύ πόσο εύκολα θέτεις όρια στις σχέσεις σου με τους άλλους όταν το χρειάζεσαι; Τι είναι τα όρια; Είναι η απάντηση στην ερώτηση: «με τι είμαι εντάξει, με τι είμαι καλά» και «με τι δεν είμαι καθόλου εντάξει». Το να μην θέτουμε καθόλου όρια στις σχέσεις μας με τους άλλους μπορεί να οδηγήσει σε στρες, σε ψυχική εξάντληση και στο να νιώθουμε συνεχώς πως πιεζόμαστε και πως μας αδικούν. Πώς μπορείς να θέσεις όρια για να είσαι πιο ήρεμος και πιο καλά με τον εαυτό σου; Πώς θα μάθεις ποια είναι τα όριά σου και πώς θα τα μοιραστείς με τους άλλους μέσα από μια αποτελεσματική επικοινωνία; Σε αυτό το επεισόδιο Loukini Project συζητάμε πώς μπορούμε να θέτουμε όρια στις σχέσεις μας με τους άλλους όταν αυτό είναι απαραίτητο και πώς αυτό θα μας οδηγήσει σε καλύτερες σχέσεις και σε μια καλύτερη ζωή.

Mar 29

20 min 22 sec

Εσένα ποιες είναι οι συνήθειές σου; Κάνεις κάθε μέρα κάτι που σου κάνει καλό; Σε αυτό το επεισόδιο Loukini Project μιλάμε για καθημερινές συνήθειες που μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής μας. Είσαι οι επιλογές σου. Είσαι τα πράγματα που συνηθίζεις να κάνεις, είσαι οι συνήθειές σου. Μπορεί να μην το συνειδητοποιείς μέρα με τη μέρα αλλά όσα κάνουμε επαναλαμβανόμενα κάνουν τεράστια διαφορά στη ζωή μας. Ο σκοπός αυτός του επεισοδίου είναι να σου δώσει ιδέες και έμπνευση για να υιοθετήσεις καθημερινές συνήθειες που θα κάνουν τις μέρες σου -άρα και τη ζωή σου- καλύτερη.

Mar 22

29 min 17 sec

Πόσο σημαντικές είναι οι καθημερινές μας συνήθειες και πόσο μεγάλο αντίκτυπο μπορούν να έχουν στη ζωή μας; Σε αυτό το επεισόδιο Loukini Project μιλάμε για καθημερινές συνήθειες που μπορούν να σου αλλάξουν τη ζωή προς το καλύτερο και επικεντρωνόμαστε στο θέμα του ύπνου. Εσύ πόσες ώρες κοιμάσαι; Τι ώρα ξυπνάς; Πόσες ώρες πριν κοιμηθείς είναι το τελευταίο σου γεύμα; Μήπως κοιμάσαι αμέσως αφού σταματήσεις να βλέπεις την οθόνη της τηλεόρασης, του υπολογιστή ή του κινητού; Τι κάνεις πριν κοιμηθείς για να εξασφαλίσεις καλή ποιότητα ύπνου; Να θυμάσαι πως «είσαι αυτό που συνηθίζεις να κάνεις».

Mar 15

27 min 41 sec

Εσύ ζεις στο παρόν, στο παρελθόν ή στο μέλλον; Ζεις τη στιγμή, ζεις το τώρα; Τι είναι το mindfulness που ακούμε όλα αυτά τα χρόνια και τι σχέση έχει με το να ζεις στο παρόν; Τι σχέση έχει η αποδοχή με όλα αυτά και τι σημαίνει αυτή η έννοια πρακτικά; Το mindfulness βοηθάει στην καταπολέμηση του άγχους αλλά και στο να έχουμε καλύτερη συγκέντρωση. Βελτιώνει τη μνήμη και μας βοηθάει να είμαστε πιο δημιουργικοί και να νιώθουμε σωματική ευεξία. Σε αυτό το επεισόδιο μιλάμε για πρακτικές ασκήσεις mindfulness (ενσυνειδητότητα) που μπορείς να κάνεις μόνος σου ανά πάσα στιγμή μέσα στη μέρα, χωρίς να χρειάζεται να έχεις απολύτως καμία προηγούμενη εμπειρία από διαλογισμό ή παρόμοιες τεχνικές. Μέσα από αυτές τις πρακτικές, μπορείς να μάθεις να ζεις στο παρόν και να μην αφήνεις άλλο τις στιγμές και τη ζωή σου την ίδια να σου ξεφεύγουν. Mindfulness για αρχαρίους.

Mar 8

26 min 11 sec

Μήπως νιώθεις συνέχεια πως δεν προλαβαίνεις και οι προθεσμίες τρέχουν και εσύ αγχώνεσαι; Τότε αυτό το επεισόδιο Loukini Project είναι για εσένα. Σε αυτό το επεισόδιο θα επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση μας με τις προθεσμίες (deadlines). Είναι οι προθεσμίες κάτι κακό ή μπορούν να μας βοηθήσουν; Θα μιλήσουμε για πρακτικούς τρόπους που μας βοηθούν να διαχειριστούμε μια προθεσμία αποτελεσματικά και χωρίς άγχος. Θα μιλήσουμε για τεχνικές διαχείρισης χρόνου. Και μία υπενθύμιση: Εάν δεν θέσεις εσύ τις προτεραιότητές σου, θα τις θέσει κάποιος άλλος για εσένα.

Mar 1

32 min 48 sec

Τι είναι οι περιοριστικές πεποιθήσεις; Είναι πεποιθήσεις που έχουμε για τον εαυτό μας, για τους άλλους, για τον κόσμο και τη ζωή εν γένει που μας περιορίζουν, που δεν μας αφήνουν να ζήσουμε σύμφωνα με τις δυνατότητές μας. Σε αυτό το επεισόδιο μαθαίνουμε για τις περιοριστικές μας πεποιθήσεις, πώς μπορούμε να τις εντοπίσουμε αλλά και πώς να απαλλαγούμε από αυτές μέσα από έξι βήματα (αλλά και πρακτικές ασκήσεις που μπορείς να κάνεις). Μπορούμε να πετύχουμε πολλά, αν αφήσουμε πίσω μας ό,τι μας μπλοκάρει. «Είτε πιστεύεις ότι μπορείς είτε όχι, έχεις δίκιο». Σε αυτό το επεισόδιο Loukini Project ελπίζω να σε βοηθήσω να καταλάβεις ότι μπορείς. Μπορείς να ζήσεις τη ζωή που ονειρεύεσαι.

Feb 22

38 min 17 sec

Εάν έχεις αντιμετωπίσει κι εσύ διαφωνίες και καυγάδες στη σχέση σου και δεν γνωρίζεις πώς να τις διαχειριστείς αποτελεσματικά, τότε αυτό το επεισόδιο είναι για σένα. Μάθε πώς να μαλώνεις. Υπάρχει, δηλαδή, καλός και κακός τρόπος να μαλώνει κανείς; Ναι, φυσικά. Οι διαφωνίες, εάν είναι εποικοδομητικές, μπορούν να κάνουν καλό στο ζευγάρι και να το φέρουν πιο κοντά. Για ποιο λόγο μαλώνουμε στ’ αλήθεια; Πότε μαλώνουμε; Πώς μαλώνουμε; Πού μαλώνουμε; Έχεις κάνει ποτέ στον εαυτό σου αυτές τις ερωτήσεις; Πότε πιστεύεις το «συγγνώμη» του άλλου και μπορείς να ξεχάσεις τον καυγά που προηγήθηκε; Οι διαφωνίες στις σχέσεις είναι αναπόφευκτες αλλά ο πόνος και η πίκρα και η ρήξη δεν είναι καθόλου. Σε αυτό το επεισόδιο αναλύουμε μυστικά για να λύνουμε αποτελεσματικά τις διαφωνίες στη σχέση μας, γιατί τα ευτυχισμένα ζευγάρια δεν είναι αυτά που δεν μαλώνουν ποτέ αλλά αυτά που ξέρουν πώς να μαλώνουν.

Feb 15

31 min 52 sec

Εσύ πότε νιώθεις ότι σε αγαπούν σε μια σχέση; Όταν ο άλλος κάνει τι ακριβώς; Πώς συνηθίζεις να εκφράζεις στον άλλο την αγάπη σου; Σου έχει συμβεί να είσαι σε μια σχέση και να αγαπάς τον/την σύντροφό σου και να το δείχνεις αλλά ο άλλος να μην το εκτιμά και να φαίνεται σαν να μην το καταλαβαίνει καν; Είναι επειδή μιλάτε διαφορετικές γλώσσες, δηλαδή αντιλαμβάνεστε διαφορετικά την αγάπη και την εκφράζετε με διαφορετικό τρόπο. Αυτό, όμως, μπορεί εύκολα να λυθεί. Σε αυτό το επεισόδιο, αναλύουμε τις διαφορετικές γλώσσες της αγάπης για να μάθουμε αρχικά ποια είναι η δική μας και στη συνέχεια να μάθουμε ποια είναι η γλώσσα του/της συντρόφου μας. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να επικοινωνήσουμε πραγματικά και να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας. Με αυτόν τον τρόπο, θα νιώθουμε πως μας αγαπούν και εμείς και ο/η σύντροφός μας. Ας μιλήσουμε την ίδια γλώσσα και ας βελτιώσουμε τη σχέση μας - άρα και τη ζωή μας γενικότερα. Εάν αυτή τη στιγμή δεν έχεις σχέση, αυτό το επεισόδιο είναι εξαιρετικά χρήσιμο ώστε να καθορίσεις εσύ τις δικές σου προτεραιότητες πριν μπεις σε μια νέα σχέση. 

Feb 8

31 min 30 sec

Όλοι ξέρουμε πως για να πετύχει μια σχέση, για να είναι υγιής και λειτουργική, χρειάζεται να υπάρχει καλή επικοινωνία. Τι σημαίνει, όμως, αυτό πρακτικά; Σε αυτό το επεισόδιο μιλάμε για πρακτικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε σε κάθε συζήτηση, ώστε να επικοινωνούμε αποτελεσματικά με τον σύντροφό μας/ με τη σύντροφό μας. Ποιες λέξεις χρησιμοποιούμε και ποιες λέξεις αποφεύγουμε; Πώς μπορούμε να ακούσουμε τον άλλον πραγματικά; Ποιες ερωτήσεις βοηθάνε περισσότερο, ώστε να επιτευχθεί μια αποτελεσματική επικοινωνία; Τι λέμε σε μία σχέση, πώς το λέμε και πότε το λέμε; Το δέκατο επεισόδιο Loukini Project είναι ένα πρακτικό επεισόδιο με παραδείγματα και συμβουλές και προτάσεις για να μάθεις να επικοινωνείς αποτελεσματικά στη σχέση σου και να βελτιώσεις τη ζωή σου.

Feb 1

36 min 52 sec

Εσύ πώς μιλάς στον εαυτό σου; Πώς μιλάς για τον εαυτό σου; Τι λέξεις χρησιμοποιείς; Έχεις σκεφτεί ποτέ πόση δύναμη έχουν οι λέξεις που χρησιμοποιούμε; Ήξερες ότι οι λέξεις μπορούν να αλλάξουν τον εγκέφαλό μας; Υπάρχει κάποια εξήγηση για το ότι εστιάζουμε τόσο πολύ στις αρνητικές σκέψεις; Πόση σημασία έχει η χρήση της λέξης «είμαι» στην καθημερινότητά μας, στις συνήθειές μας και στη ζωή μας γενικότερα; Πώς μπορούμε να αλλάξουμε μια αρνητική σκέψη για τον εαυτό μας σε θετική; Μπορούν να βοηθήσουν σε αυτό οι θετικές δηλώσεις- affirmations; Σε αυτό το επεισόδιο μιλάμε για τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να μιλάμε στον εαυτό μας και για τον εαυτό μας και να βελτιώσουμε τη ζωή μας.

Jan 26

35 min 45 sec

Μήπως λες πάντα  «ναι», όταν κάποιος σου ζητάει ζητάει μια χάρη, μια βοήθεια, να αναλάβεις μία ακόμα υποχρέωση; Μήπως λες «όχι» πολύ σπάνια και μετά η ζωή σου γίνεται πιο δύσκολη και τα βάζεις με τον εαυτό σου; Για ποιος λόγους λέμε τόσο σπάνια «όχι»; Αλλάζει αυτό; Φυσικά και ναι! Σε αυτό το επεισόδιο μιλάμε για πρακτικούς τρόπους που θα μας βοηθήσουν να μάθουμε να λέμε «όχι». Τι κάνουμε όταν ο άλλος επιμένει; Τι σχέση έχει το ότι δυσκολευόμαστε να πούμε «όχι» με τις πεποιθήσεις μας και τη παιδική μας ηλικία; Το να λέμε «όχι» χαλάει τις σχέσεις μας ή όχι; Το να ξέρουμε να λέμε «όχι» χωρίς ενοχές είναι μια δεξιότητα απαραίτητη για τη ζωή μας. Το να λέμε «όχι» μπορεί να βελτιώσει όλους τους τομείς της ζωής μας. Είτε πεις «ναι» είτε πεις «όχι», φρόντισε να είναι σε αρμονία με εσένα και τα θέλω σου, με τις αξίες σου. 

Jan 18

33 min 44 sec

Την συγκεκριμένη χρονική περίοδο που ζούμε, ο θυμός είναι ένα συναίσθημα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά: Βλέπουμε θυμωμένους ανθρώπους παντού και βλέπουμε και τον εαυτό μας να χάνει την ψυχραιμία του πιο εύκολα από παλιά. Μήπως έχεις παρατηρήσει κι εσύ πως θυμώνεις και δεν ξέρεις πώς να το διαχειριστείς; Πρέπει να κρατάμε μέσα μας τον θυμό μας ή πρέπει να τον εκτονώνουμε; Είναι ο θυμός πάντα κάτι κακό; Όταν εκφράζουμε τον θυμό μας, νιώθουμε στ’ αλήθεια πάντα θυμό ή μήπως είναι κάτι άλλο; Σε αυτό το επεισόδιο θα γνωρίσουμε τον θυμό μας και την πηγή του θυμού μας και θα μιλήσουμε για πρακτικούς τρόπους με τους οποίους μπορούμε να διαχειριστούμε τον θυμό μας και να τον εκφράσουμε χωρίς να κάνουμε κακό ούτε σε εμάς ούτε στους άλλους ούτε στις σχέσεις μας μαζί τους.

Jan 12

35 min 59 sec

Η νέα χρονιά ήρθε, το 2021 ήρθε και ο Ιανουάριος είναι πάντα μήνας προετοιμασίας. Σε αυτό το επεισόδιο μιλάμε για τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να προετοιμαστούμε ψυχολογικά και πρακτικά για να ζήσουμε αυτή τη χρονιά τη ζωή που ονειρευόμαστε. Πρέπει να κάνουμε χώρο για το καινούριο αφήνοντας πίσω μας το βάρος του 2020 και κλείνοντας τις εκκρεμότητες με τον παλιό χρόνο. Πώς μπορούμε να θέσουμε τους στόχους μας για τη νέα χρονιά; Θα αλλάξουμε φέτος συνήθειες; Τι σχέση έχει η ευγνωμοσύνη με όλα αυτά; Καλή χρονιά σε όλους!

Jan 4

32 min 37 sec

Πώς μπορούμε να διαχειριστούμε ψυχικά τις γιορτές, ώστε να περάσουμε όμορφα, να είμαστε ήρεμοι και να μην πέσουμε σε μελαγχολία; Τουλάχιστον ένας στους έξι ανθρώπους βιώνει τη μελαγχολία των γιορτών και αυτό προ πανδημίας. Φέτος οι γιορτές θα είναι πολύ διαφορετικές. Για ποιους λόγους συμβαίνει συνήθως αυτή η μελαγχολία των γιορτών, τα γνωστά Christmas blues; Αυτό το επεισόδιο μιλάει για πρακτικούς τρόπους με τους οποίους φέτος μπορούμε να περάσουμε όμορφα στις γιορτές είτε είμαστε μόνοι μας είτε όχι. Όπου υπάρχει δυσκολία, υπάρχει και ευκαιρία και μαζί θα δούμε πώς αυτή η κατάσταση μπορεί να σταματήσει να είναι αδιέξοδο και να γίνει ευκαιρία. Να θυμάσαι πως ακόμα και αν περάσεις μόνος σου αυτές τις γιορτές, δεν είσαι μόνος. Είμαστε όλοι μαζί σ’ αυτό. Και μπορείς να περάσεις όμορφα, ήρεμα και δημιουργικά. Σε αυτό το επεισόδιο θα αναλύσουμε τους τρόπους. Καλές γιορτές!

Dec 2020

32 min 14 sec

7 τρόποι για να παίρνεις καλύτερες αποφάσεις: Εσύ πόσο εύκολα παίρνεις αποφάσεις; Αγαπάς το ρίσκο ή όχι; Πόσο συχνά ακούς την διαίσθησή σου; Πόσο μας επηρεάζει στην λήψη αποφάσεων η υπερπληθώρα επιλογών που έχουμε σήμερα; Πόσο γρήγορα ή αργά αντιδράς σε ένα δίλημμα; Σε αυτό το επεισόδιο θα μάθουμε πώς μπορούμε να παίρνουμε καλύτερες αποφάσεις για εμάς. Θα συζητήσουμε για πρακτικές συμβουλές ώστε να μην δυσκολευόμαστε τόσο να αποφασίσουμε και οι αποφάσεις που παίρνουμε να είναι για το καλό μας, να κάνουν τη ζωή μας καλύτερη. 

Dec 2020

33 min 44 sec

Μήπως έχεις την τάση να αναβάλλεις πράγματα για μετά και η αναβλητικότητά σου σου προκαλεί άγχος; Σε αυτό το επεισόδιο του Loukini Project μιλάμε για την αναβλητικότητα, ώστε να την καταλάβουμε πριν προσπαθήσουμε να την καταπολεμήσουμε. Είναι η αναβλητικότητα σύγχρονο φαινόμενο ή μήπως όχι; Υπήρχαν διάσημοι που αντιμετώπιζαν το ίδιο πρόβλημα; Ποια μπορεί να είναι η πηγή της αναβλητικότητας; Είναι η αναβλητικότητα πάντα κάτι κακό; Τι συμβαίνει ακριβώς στον ανθρώπινο εγκέφαλο που σε κάνει να αναβάλλεις πράγματα για μετά; Μιλάμε για πρακτικούς τρόπους και πρακτικές συμβουλές που μπορούμε να ακολουθήσουμε για να νικήσουμε την αναβλητικότητά μας. Αυτό το επεισόδιο μας προτρέπει να σταματήσουμε να αναβάλλουμε και να ξεκινήσουμε τώρα.

Dec 2020

35 min 36 sec

Ο χωρισμός είναι μια τραυματική εμπειρία. Είμαστε, άραγε, υπερβολικοί όταν περιγράφουμε πόσο πονάμε μετά από έναν χωρισμό; Τι λένε οι Νευροεπιστήμες για τον πόνο που προκαλεί ο χωρισμός; Υπάρχει, άραγε, υγιής τρόπος να ξεπεράσουμε την ερωτική απογοήτευση και τον πόνο αυτό; Φυσικά και υπάρχει! Σε αυτό το επεισόδιο του Loukini Project θα μιλήσουμε για διαδικασίες μέσα από τις οποίες μπορούμε να περάσουμε μετά τον χωρισμό, ώστε να θεραπεύσουμε το τραύμα που δημιουργήθηκε. Να το θεραπεύσουμε στ' αλήθεια, όχι να το κουκουλώσουμε. Θα μιλήσουμε και για τη διαφορά του «μπαίνω σε μια νέα σχέση όταν νιώθω μόνος» με το «μπαίνω σε μια νέα σχέση όταν νιώθω έτοιμος». Είτε χώρισες πρόσφατα είτε όχι, αυτό είναι ένα επεισόδιο που μπορεί να σου φανεί χρήσιμο και να το βρεις ενδιαφέρον. 

Nov 2020

38 min 12 sec

7 τρόποι διαχείρισης άγχους (σε εποχές Covid-19 και όχι μόνο) : Μήπως το άγχος που νιώθεις καταστρέφει την καθημερινότητά σου και κάνει κακό στις σχέσεις σου με τους άλλους; Μήπως το άγχος σχετικά με την πανδημία είναι τόσο έντονο που δεν ξέρεις πώς να το διαχειριστείς; Σε αυτό το επεισόδιο, θα γνωρίσουμε το άγχος μας, θα μιλήσουμε για το στρες εν γένει και θα μάθουμε πρακτικούς τρόπους για να το διαχειριστούμε και να το καταπολεμήσουμε. Το άγχος είναι μέσα στη ζωή. Δεν είναι κάτι που μπορούμε να αποφύγουμε στο 100% και δεν χρειάζεται να το αποφύγουμε, γιατί συχνά είναι βοηθητικό (Ναι! Και όμως!). Το ζήτημα είναι πώς μπορούμε να ζήσουμε μαζί του χωρίς να μας χαλάει την καθημερινότητά μας. Σε αυτό το επεισόδιο θα μάθουμε πώς να κάνουμε το άγχος φίλο μας και όχι εχθρό μας.

Nov 2020

25 min 51 sec

Αυτό είναι το trailer για το podcast Loukini Project

Nov 2020

1 min 23 sec