Podje Opvoeden

Joyce Blauwhoff

Podje Opvoeden is dé opvoedpodcast voor jouw wekelijkse inspiratie en steuntje in de rug!

In deze podcast praat gezinspedagoog Joyce Blauwhoff over alles wat met de ontwikkeling en het (professioneel) opvoeden van kinderen te maken heeft.

All Episodes

In deze laatste aflevering van seizoen 2 heeft Joyce Blauwhoff (https://jblauwhoff.nl/) een gesprek met Jill Pieplenbosch van Hestia Kinderopvang, pedagogisch coach en huiskunstenaar. Hoe zorg je ervoor dat kunst en creativiteit een plek krijgt binnen de opvoeding van kinderen? 

Jul 10

42 min 37 sec

Ervaring leert dat de seksuele ontwikkeling vaak in de schaduw van de opvoeding plaatsvindt, soms ook wel in de taboesfeer verdwijnt. Onderzoek laat zien dat het belang van een goede seksuele ontwikkeling groot effect heeft op de ontwikkeling van het brein. Joyce Blauwhoff (https://jblauwhoff.nl/) en Annemieke Waage (https://www.professioneelopvoeden.nl/) gaan in gesprek over de seksuele opvoeding van kinderen.  Wil je het webinar van Joyce en Annemieke bijwonen op 8 september 2021 van 20.00-21.30 uur ? Ga naar https://jblauwhoff.nl/webinar/ en gebruik de CODE 'podjeopvoeden' en krijg 5 euro korting! 

Jul 3

43 min 32 sec

Mediaopvoeding begint al heel vroeg. Ouders en professionals in de kinderopvang hebben veel vragen over mediagebruik. Joyce (https://jblauwhoff.nl/) gaat in gesprek met Jolyn van de Heuvel (adviseur bij het Nederlands Jeugdinstituut) over kinderen opvoeden met media. Zij heeft de Toolbox Mediaopvoeding ontwikkeld. (https://www.nji.nl/nl/Kennis/Dossier/Mediaopvoeding/Toolbox-Mediaopvoeding-Media-Gewoon-opvoeden) Wat zijn de negatieve effecten en wat zijn de positieve effecten? Waar moet je op letten? 

Jun 25

37 min 14 sec

In deze aflevering gaan Janneke Hagenaar, directeur van Stichting Groen Cement (https://www.groencement.nl/)  en pedagoog Joyce Blauwhoff (https://jblauwhoff.nl/) in gesprek over kind en natuur. Hoe staat het gesteld met het buitenspelen van kinderen? Wat is natuurbeleving? Hoe is dit van invloed op de ontwikkeling van kinderen? En hoe kunnen we groen nog meer een plek geven binnen de kinderopvang? Veel luisterplezier!

Jun 19

42 min 21 sec

In deze aflevering gaat Joyce (https://jblauwhoff.nl/) het gesprek aan: wat kan iemand doen die interesse heeft in het werken met kinderen en als je verder wilt in het vak van pedagogisch professional? Annemarie Dees, directeur-bestuurder van Kinderopvang Haarlemmermeer geeft haar blik op de toekomst. Manon Osterop van ROC Nova College vertelt over de opleiding Kind en Educatie en tot slot vertelt Diana Turkenburg- de Haan, pedagogisch medewerker in de bso, haar keuze om weer naar school te gaan en zich te verdiepen in de pedagogiek. 

Jun 12

46 min 5 sec

Elly Singer doet onderzoek naar de opvoeding en ontwikkeling van kinderen in de kinderopvang, het gezin en in het onderwijs. Dit keer ontvangt Joyce (https://jblauwhoff.nl/) pedagoog en ontwikkelingspsycholoog Elly Singer. Elly was verbonden aan de Universiteit van Amsterdam en Universiteit Utrecht.  Joyce en Elly hebben een gesprek over het sociale leven van kinderen: samenspel, botsingen, humor en vriendschap. 

Jun 5

43 min 52 sec

Hoe voed je emotioneel intelligente (EQ) kinderen op? Uit onderzoek blijkt dat o.a. EQ bepaalt of je een gelukkige volwassene wordt. Mensen met een hoog EQ zijn positief ingesteld over hun eigen mogelijkheden en staan stevig in hun schoenen. Tevens deelt Joyce 10 tips om het zelfvertrouwen van kinderen een boost te geven. 

May 29

30 min 54 sec

Slaapproblemen bij kinderen op het kinderdagverblijf of in gastouderopvang. In deze aflevering gaan gezinspedagoog Joyce Blauwhoff (https://jblauwhoff.nl/) en slaapcoach Tanja Veldhuizen (https://www.littlesleepers.nl/) in gesprek over de vragen die volgers hebben gesteld over slaapproblemen bij kinderen. Deze aflevering is gemaakt samenwerking met Kinderopvangtotaal (https://www.kinderopvangtotaal.nl/)  Community Podje Opvoeden op Facebook. Wees welkom! https://www.facebook.com/groups/podjeopvoeden  

May 22

45 min 34 sec

In deze aflevering deelt Joyce 5 inzichten rondom het opvoeden van wat iedere dreumes van ons volwassenen nodig heeft. Tevens is dit de laatste aflevering van seizoen 1. We gaan door... https://jblauwhoff.nl/

Apr 17

19 min 50 sec

Opvoeden in de kinderopvang. Wat is de pedagogische kwaliteit in de kinderopvang? En wat zijn de opvoedingsdoelen? Hoe zien de interactievaardigheden eruit? Goede kwaliteit van de kinderopvang zorgt ervoor dat kinderen voordelige effecten ervaren, die zelfs nog doorgaan totdat kinderen 15 jaar zijn.  Joyce en Josette Hoex (Nederlands Jeugdinstituut, NJi) hebben een gesprek over hoe pedagogische kwaliteit eruit ziet in de Nederlandse kinderopvang. 

Apr 10

36 min 59 sec

Slaan van kinderen: een welbekend verschijnsel in de opvoeding. In deze podcast krijg je inzicht in hoe het werkt in het kinderbrein met emoties. Als je kind slaat, triggert het jouw eigen emoties als opvoeder.  Hoe kun je reageren op dit gedrag en hoe leer je je kind het juiste gedrag aan? Veel luisterplezier! 

Apr 3

25 min 7 sec

Zindelijkheidstraining is een proces van kinderen. Een kind leert hoe het een toilet moet gebruiken. Dit proces kost tijd en het is fijn voor een kind als we het kunnen volgen met een volwassene die afgestemd is en ondersteunt. Hoe kun je een kind helpen? In deze aflevering deel ik een aantal inzichten rondom dit onderwerp!  https://jblauwhoff.nl/  

Mar 27

24 min 16 sec

In deze aflevering praten Joyce Blauwhoff en Su'en Verweij Kwok (pedagoog) over wat baby's nodig hebben in de kinderopvang. Wat doet huilen met je eigen stressniveau en moeten baby's vermaakt worden? 

Mar 20

33 min 18 sec

Spel is leren. Door de inzet van materialen en de inrichting van de ruimte heb je invloed op het spel van je kind. Uit onderzoek blijkt dat de inrichting van de speelruimte de manier bepaalt hoe een kind onderzoekt. Als een kind materiaal ordelijk en overzichtelijk kan zien, kan een kind keuzes maken welke items het gebruikt. Hoe geef je het spel een boost? Dat hoor je in deze aflevering! Via deze link kun je ook mijn blog lezen (en foto's bekijken): Waarom opruimen goed is voor het brein van een kind

Mar 13

22 min 51 sec

In deze aflevering krijg je aantal tips aangereikt hoe je om kan gaan met je eigen spanningsregulatie. Op het moment dat wij kalm reageren, zorgen we er voor dat we ook een kind beter kunnen helpen bij emoties. En gut, dat is soms knap lastig. Veel luisterplezier! 

Mar 6

34 min 29 sec

Help, hoe ga ik om steeds weer een weerwoord van mijn dochter van 10 jaar oud? In de eerste jaren van het leven van het kind bepalen wij volwassenen vaak dingen voor een kind. Op het moment dat je kind een tiener wordt zal je opvoedstijl als ouder een beetje moeten veranderen. Soms levert dat best wat spanning op. Hoe zorg je voor verbinding en hoe stel je de grens?

Feb 27

23 min 32 sec

Kinderen worden steeds meer geraakt door de maatregelen rond corona. Ook zijn er veel kinderen die last hebben van de angst en stress van volwassenen om hen heen. Hoe kun je hen daarmee helpen? Joyce wordt geïnterviewd door Nina Akerboom (freelance schrijver) voor Kinderopvangtotaal. Dit interview is opgenomen. Een BONUS aflevering speciaal voor jou! 

Feb 24

26 min 8 sec

In deze aflevering praat Joyce met Lenny van Rosmalen, docent aan de Universiteit Leiden, over hechting. Klopt de hechtingstheorie nog wel in deze tijd? Het wordt onderschat hoe belangrijk het is om kinderen te zien in de persoon die ze zijn en de dingen die ze nodig hebben. Wat hebben kinderen nodig en wat is er nodig om het hechtingsproces een boost te geven? 

Feb 20

29 min 20 sec

Wat voor moeder is Joyce en waar staat Podje Opvoeden voor? We bespreken waar de passie voor opvoeding en ontwikkeling voor kinderen vandaan komt.

Feb 13

32 min 18 sec

In deze aflevering: omgaan met dwars gedrag van een kind. Joyce deelt hoe belangrijk het is om zelf een kalm brein te hebben als opvoeder. Hoe zorg je ervoor dat je het gedrag van een kind niet als afwijzing ervaart? En wanneer moet je toegeven of hoe lang moet je volhouden? We wensen je veel luisterplezier bij de eerste aflevering van Podje Opvoeden! 

Feb 8

20 min 50 sec

Podje Opvoeden is dé opvoedpodcast voor jouw wekelijkse inspiratie en steuntje in de rug! In deze podcast praat gezinspedagoog Joyce Blauwhoff over alles wat met de ontwikkeling en het (professioneel) opvoeden van kinderen te maken heeft. https://jblauwhoff.nl/

Feb 6

1 min 22 sec