Svenska vanor

Mattias Axelsson

Traditionsexpert Mattias Axelsson pratar om olika svenska vanor, högtider och traditioner utifrån sin bok Tacos, tvättstuga och tack för senast.

All Episodes

I veckans avsnitt pratar Mattias om pingsten. Boken finns på svenskavanor.se Högtider och vanor på Twitter. Högtider och vanor på Instagram. Svenska högtider på Facebook.

May 21

4 min 5 sec

I veckans avsnitt pratar Mattias om klämdagar.  Boken finns på svenskavanor.se Högtider och vanor på Twitter. Högtider och vanor på Instagram. Svenska högtider på Facebook.

May 13

4 min 8 sec

I veckans avsnitt pratar Mattias om gångdagarna som infaller mellan bönsöndagen och Kristi himmelsfärdsdagen.  Boken finns på svenskavanor.se Högtider och vanor på Twitter. Högtider och vanor på Instagram. Svenska högtider på Facebook.

May 6

3 min 49 sec

I veckans avsnitt pratar Mattias om valborgsmässoafton (30 april) Boken finns på svenskavanor.se Högtider och vanor på Twitter. Högtider och vanor på Instagram. Svenska högtider på Facebook.

Apr 30

6 min 39 sec

I veckans avsnitt pratar Mattias om Markusdagen 25 april och svenska helgdagar genom historien. Boken finns på svenskavanor.se Högtider och vanor på Twitter. Högtider och vanor på Instagram. Svenska högtider på Facebook.

Apr 22

7 min 30 sec

I veckans avsnitt pratar Mattias om fastemånaden Ramadan. Boken finns på svenskavanor.se Högtider och vanor på Twitter. Högtider och vanor på Instagram. Svenska högtider på Facebook.

Apr 15

3 min 39 sec

I veckans avsnitt pratar Mattias om Biff Rydberg. Boken finns på svenskavanor.se Högtider och vanor på Twitter. Högtider och vanor på Instagram. Svenska högtider på Facebook.

Apr 8

3 min 31 sec

I veckans avsnitt pratar Mattias om nöjesförbud på långfredagen Boken finns på svenskavanor.se Högtider och vanor på Twitter. Högtider och vanor på Instagram. Svenska högtider på Facebook.

Apr 1

4 min 57 sec

I veckans avsnitt pratar Mattias om stilla veckan - alltså veckan fram till påsk. Boken finns på svenskavanor.se Högtider och vanor på Twitter. Högtider och vanor på Instagram. Svenska högtider på Facebook.

Mar 26

5 min 42 sec

I veckans avsnitt pratar Mattias om jungfru Marie bebådelsedag (eller Våffeldagen) den 25 mars. Boken finns på svenskavanor.se Högtider och vanor på Twitter. Högtider och vanor på Instagram. Svenska högtider på Facebook.

Mar 19

5 min 20 sec

I veckans avsnitt pratar Mattias om midfastosöndagen och påskfastan. Boken finns på svenskavanor.se Högtider och vanor på Twitter. Högtider och vanor på Instagram. Svenska högtider på Facebook.

Mar 12

5 min 45 sec

I veckans avsnitt pratar Mattias om vilken dag som räknats som den första vårdagen i Sverige. Boken finns på svenskavanor.se Högtider och vanor på Twitter. Högtider och vanor på Instagram. Svenska högtider på Facebook.

Feb 26

4 min 31 sec

I veckans avsnitt pratar Mattias om sportlovets historia i Sverige. Boken finns på svenskavanor.se Högtider och vanor på Twitter. Högtider och vanor på Instagram. Svenska högtider på Facebook.

Feb 19

5 min 31 sec

I veckans avsnitt pratar Mattias om fastlagssöndagen, semlor, fettisdagen och fastan. Boken finns på svenskavanor.se Högtider och vanor på Twitter. Högtider och vanor på Instagram. Svenska högtider på Facebook.

Feb 12

4 min 49 sec

I veckans avsnitt pratar Mattias om den samiska nationaldagen 6 februari. Boken finns på svenskavanor.se Högtider och vanor på Twitter. Högtider och vanor på Instagram. Svenska högtider på Facebook.

Feb 5

3 min 23 sec

I veckans avsnitt pratar Mattias om köttbullar och deras historia. Boken finns på svenskavanor.se Högtider och vanor på Twitter. Högtider och vanor på Instagram. Svenska högtider på Facebook.

Jan 18

5 min 53 sec

I veckans avsnitt går Mattias Axelsson igenom ordet "oxveckorna" och hur det har förändrats under de senaste drygt hundra åren. Boken finns på svenskavanor.se Högtider och vanor på Twitter.   Högtider och vanor på Instagram.   Svenska högtider på Facebook.

Jan 8

5 min 26 sec

Gymnasielärare Mattias Axelsson går igenom julölets historia. Boken finns på svenskavanor.se Texter om julöl Högtider och vanor på Twitter.   Högtider och vanor på Instagram.   Svenska högtider på Facebook.

Dec 2020

7 min 54 sec

I veckans avsnitt går Mattias Axelsson igenom luciatågets historia och hur det har förändrats under de senaste drygt hundra åren. Boken finns på svenskavanor.se Texter om lucia Högtider och vanor på Twitter.  Högtider och vanor på Instagram.  Svenska högtider på Facebook.

Dec 2020

6 min 29 sec

I veckans avsnitt pratar Mattias Axelsson om adventsljusstakar och deras bakgrund. Boken finns på svenskavanor.se Texter om adventsljusstakar i Sverige. Högtider och vanor på Twitter.  Högtider och vanor på Instagram.  Svenska högtider på Facebook.

Dec 2020

6 min 6 sec

I veckans avsnitt pratar Mattias Axelsson om fenomenet Black Friday och när det kom till Sverige. Boken finns på svenskavanor.se Texter om Black Friday i Sverige. Högtider och vanor på Twitter. Högtider och vanor på Instagram. Svenska högtider på Facebook.

Nov 2020

6 min 49 sec

I veckans avsnitt reder Mattias Axelsson ut det här med vilka som har varit julvärdar i SVT genom åren och tar död på myten att Bengt Feldreich och Arne Weise hade monopol på att vara julvärdar mellan 1959 och 2003.  Boken kan du köpa på www.svenskavanor.se Vem var julvärd 1962? Vem var julvärd 1963? Vem var julvärd 1964? Vem var julvärd 1978 och 1979?

Nov 2020

9 min 50 sec

I veckans avsnitt pratar Mattias om månaden november och hur den har fått sitt namn. Boken kan beställas på svenskavanor.se

Nov 2020

6 min 22 sec

I veckans avsnitt går Mattias igenom bakgrunden till Gustav Adolfs-dagen 6 november.  Boken kan beställas på svenskavanor.se

Nov 2020

6 min 39 sec

Den engelska utgåvan av boken kommer att heta Beyond Fika: The A–Z of Swedish Habits Demystified. Därför pratar jag i veckans avsnitt om den svenska fikakulturen.

Feb 2020

5 min 8 sec

Fastlagen (med fettisdagen som höjdpunkt) närmar sig så i veckans avsnitt pratar Mattias om semlor, fastlag, askonsdagen och fläsk.

Feb 2020

6 min 10 sec

Idag är det alla hjärtans dag (14 februari). Detta blir ämnet för dagens podd.

Feb 2020

5 min 41 sec

En bit i månaden februari pratar jag om varför den har färre dagar än övriga månader.

Feb 2020

6 min 3 sec

Efter två veckors uppehåll är podden tillbaka. Eftersom kyndelsmässodagen infaller på söndag (2 februari) så pratar jag lite grann om den.

Jan 2020

5 min 23 sec

I veckans avsnitt pratar Mattias om “den svenska ensamheten”. Boken kan beställas här.

Jan 2020

3 min 37 sec

Julen håller på att rundas av (trots att det egentligen är Knut som kör julen ut) så i veckans avsnitt pratar Mattias om trettondagen, de tre vise männen och stjärngossar. Boken Tacos, tvättstuga och tack för senast: Svenska vanor A-Ö kan köpas.

Jan 2020

5 min 37 sec

Under mellandagarna pratar Mattias givetvis om mellandagarna och “god fortsättning”. Samt lite grand om menlösa/värnlösa barns dag.

Dec 2019

5 min 33 sec

Avsnittet precis före jul handlar om skillnaden mellan den svenska jultomten och den amerikanska Santa Claus.

Dec 2019

4 min 58 sec

Lucia är elva dagar före jul och Mattias Axelsson berättar om bakgrunden till firandet. Läs mer i boken Tacos, tvättstuga och tack för senast: Svenska vanor A-Ö. Klippning: Jakob Axelsson.

Dec 2019

4 min 32 sec

Veckans avsnitt spelades in med sonens gaming-mick eftersom den ordinarie utrustningen glömdes på kontoret. Men nu kan ni i alla fall få lyssna på hur det går till när man äter julbord med jobbet och vilka de sju turerna är. Mer info om detta i boken som kan köpas här.

Dec 2019

5 min 45 sec

Fredagen före första advent så pratar Mattias om svenskt adventsfirande och hur länge vi haft adventsljusstakar och julkalendrar. Boken kan beställas här.

Nov 2019

6 min 13 sec

December närmar sig och då blir det okej att dricka julmust. I veckans avsnitt berättar jag kort om dryckens historia och svarar på frågan om julmust och påskmust är samma sak. Beställa boken på svenskavanor.se

Nov 2019

4 min 33 sec

I veckans avsnitt gör jag en kort utläggning om den svenska nationalsången från 1844. (Det som surrar i bakgrunden är ett gammalt kylskåp). Köp gärna boken Tacos, tvättstuga och tack för senast: Svenska vanor A-Ö

Nov 2019

4 min 7 sec

I veckans avsnitt går Mattias igenom bakgrunden till fars dag och lite grand om hur vi firar fars dag i Sverige idag. Mer info på Svenska högtider.

Nov 2019

3 min 28 sec

Mattias Axelsson, författare till boken Tacos, tvättstuga och tack för senast: Svenska vanor A-Ö och expert på svenska högtider pratar om alla helgons dag och traditionen att tända ljus på gravar.

Nov 2019

5 min 22 sec

I veckans avsnitt pratar Mattias om historien bakom höstlovet och varför vi firar halloween i Sverige. Artikel om höstlovets historia

Oct 2019

6 min 30 sec

Tredje avsnittet av Svenska vanor handlar om kebabpizza och kebabsås. Info om kebabsåsen utbredning.

Oct 2019

4 min 4 sec

I avsnitt nummer 2 av podden “Svenska vanor” pratar jag kort om restriktionstiden under första hälften av 1900-talet och mer specifikt om fenomenet med “två vita och en brun“. Mer info finns i boken “Tacos, tvättstuga och tack för senast“

Oct 2019

4 min 28 sec

Första avsnittet (som ett test) av podcasten Svenska vanor handlar om kanelbullens dag. Vill du köpa boken när den kommer 22 oktober?

Oct 2019

4 min 4 sec