Forklart Junior

Aftenposten Junior

En nyhetspodkast for barn. Vi forklarer nyheter på en enkel og forståelig måte.

Forklart Junior - en nyhetspodkast for barn
Trailer 1 min 47 sec

All Episodes

Verden møttes til et stort klimatoppmøte tidligere denne måneden. Men hva var det viktigste de ble enige om? Med Aftenpostens Ole Mathismoen og Ulrik fra Barnas klimapanel.

Nov 25

13 min 46 sec

Denne uka får du en reprise fra i fjor: De som gamer mest, er lykkeligere enn de som spiller lite. Det har forskere i England funnet ut. Men kan det egentlig stemme? Og hva skjer inne i hjernen når vi spiller? Med spillutvikler Are Sundnes og forsker Espen Sjøberg.

Nov 18

17 min 26 sec

Barn og unge blander mer og mer engelsk og norsk når de snakker. Hvorfor skjer det akkurat nå? Og kan engelsk ta over for norsken til slutt? Med Anne Dahl ved NTNU.

Nov 11

12 min 58 sec

Et nytt rødt skjelett er funnet i Herculaneum, nabobyen til Pompeii i Italia. Begge byene ble begravd da vulkanen Vesuv hadde utbrudd for nesten 2000 år siden. Men hva er egentlig så spesielt med skjelettet som er funnet? Med Marina Prusac Lindhagen ved Kulturhistorisk museum.

Nov 4

14 min 50 sec

Flere kjenner på et kjøpepress etter å ha sett reklame på sosiale medier. Hvorfor kan man se en reklame og ha veldig lyst på den tingen? Og er det egentlig ulovlig å reklamere til barn? Med seksjonssjef i Forbrukertilsynet Nina Elise Dietzel og Dag Inge Fjeld ved Høyskolen Kristiania

Oct 28

14 min 46 sec

Hvorfor passer noe innhold for barn, mens andre ting ikke gjør det? I denne episoden av Forklart Junior skal vi snakke om serien Squid Game, som lekes i skolegårder og har vært å se på mange sosiale medier. Med direktør i Medietilsynet Mari Velsand og journalist i Aftenposten Junior Kari Mette Hole.

Oct 21

13 min 14 sec

Noen forskere tror at det kan finnes en planet til i vårt solsystem. Hvordan er det mulig at vi kan ha oversett en planet, og hvordan finner man egentlig en planet? Med Maria Hammerstrøm.

Oct 14

15 min 15 sec

Et nytt Fifa-spill er på vei ut. Én ting er helt sikkert, Fifa har endret seg mye siden det første spillet kom ut. Og det fortsetter å endre seg, så hvordan kan spill se ut i fremtiden? Med Daniel Johansen fra Spillskolen ved Høgskolen i Innlandet, Magnus Myrhaug Kristiansen og Johan Færaas.

Sep 30

14 min 45 sec

Noen forskere jobber nå for at en ullhåret mammut igjen kan gå på jorden. Den døde egentlig ut for flere tusen år siden, så hvordan i alle dager kan den gjenoppstå? Og hva er det forskerne må gjøre for å få det til? Med Petter Bøckman fra Naturhistorisk Museum og Stine H. Indrelid fra Bioteknologirådet

Sep 23

15 min 41 sec

Etter stortingsvalget skulle man kanskje trodd alt var bestemt og avgjort. Så enkelt er det ikke. For å lage en regjering og bestemme i landet, må politikerne samarbeide mye. Men hvorfor må de det? Med Jonas Gahr Støre og Aftenposten-journalist Sigrid Gausen.

Sep 17

13 min 25 sec

Hvem eier egentlig månen og planetene? Og kan vi dra på ferie i verdensrommet i fremtiden? Med Arvid Bertheau Johannessen, fagsjef ved Norsk Romsenter.

Jun 10

15 min 55 sec

Tredje episode av Forklart Juniors serie om 22. juli. I denne episoden forteller vi hva høyreekstremisme og radikalisering er, og hvordan internett brukes til å dele 22. juli-terroristens tanker. Med Aftenposten-journalist Mari Lund Wictorsen og Siv Sørensen fra Politiets sikkerhetstjeneste.

Jun 3

14 min 19 sec

Andre episode av Forklart Juniors serie om 22. juli. I denne episoden forteller vi om hva som skjedde under terrorangrepet på Utøya den 22. juli. Du møter en som var på øya den dagen og får vite om straffen som terroristen fikk. Med Simen Almås og Aftenposten-journalist Helle Aarnes.

May 27

15 min 55 sec

Første episode av Forklart Juniors serie om 22. juli. Denne episoden handler om hva som skjedde under terrorangrepet på Regjeringskvartalet den 22. juli 2011, og om terroristen som gjennomførte angrepene. Med Aftenposten-journalist Helle Aarnes.

May 20

12 min 55 sec

Hvordan kommer jobbene våre til å se ut i fremtiden? Og kommer roboter til å ta over alle jobber vi mennesker har nå? Med Martin Fernø fra Universitetet i Bergen, Trond Andresen fra NTNU, og Ulrik og Celine fra Storhaug skole i Stavanger.

May 6

14 min 46 sec

Hvordan er det å få stygge kommentarer på innleggene sine? Og når kan en kommentar være ulovlig? Med Rune Fimreite fra nettpatruljen i Vest politidistrikt og tiktoker Katarina Juni.

Apr 29

16 min 48 sec

Til høsten kan det bli valgt en ny statsminister i Norge, for da er det nemlig stortingsvalg. Men hvem er det egentlig man kan stemme på? Og hvordan stemmer man? Med politisk redaktør i Aftenposten Kjetil B. Alstadheim og 7. klassingene Jørgen og Aleksandra.

Apr 22

14 min 17 sec

Hvert år lager verden flere millioner tonn ny plast. Men hvorfor kan man ikke bare slutte med det i dag? Og finnes det noen nye ting man kan bruke istedenfor plast? Med forsker Vegar Ottesen.

Apr 15

14 min 31 sec

Hvert år slippes det flere millioner tonn plast ut i havet. Ti år gamle Ingeborg rydder all søppel hun finner, men hjelper det egentlig å rydde plasten som ligger på strendene? Og hvor mye plast er det egentlig i havet? Med Linn Merethe Brekke Olsen fra UiB og Ingeborg som er en ivrig plastrydder.

Apr 8

14 min 23 sec

På Island har det vært et vulkanutbrudd og mange tusen jordskjelv den siste tiden. Hvorfor er det egentlig jordskjelv før et utbrudd? Og hvorfor er det så mange vulkaner på Island? Med professor i geologi Atle Rotevatn

Mar 25

10 min 54 sec

Fotballspilleren Erling Braut Haaland har satt flere målrekorder i Champions League for herrer. Flere snakker nå om at han kan komme til å bytte klubb. Men hvor mye penger må en klubb ha for å kjøpe Haaland? Med fotballekspert Erik Thorstvedt.

Mar 18

14 min 48 sec

For noen år siden dro en norsk kvinne ned til Syria og giftet seg med en som kriget for terrorgruppen IS. Hvorfor dro hun egentlig ned dit? Og hvorfor er det nå en rettssak mot henne her i Norge? Med Aftenposten journalist Harald Stolt-Nielsen

Mar 11

12 min 26 sec

Snart har en halv million nordmenn fått vaksine mot koronaviruset. Men noen land har ikke fått en eneste vaksine. Hvorfor er det egentlig sånn? Med utviklingsminister Dag Inge Ulstein og Henriette Westhrin i Norsk Folkehjelp.

Mar 4

15 min 16 sec

Er egentlig alle verdens topp-politikere øgler? Og stemmer det at Jorda er flat? Nei, selvsagt ikke. Dette er bare to kjente konspirasjonsteorier, altså historier noen har diktet opp. Men hvorfor tror noen på dem? Med Fredrik Sjaastad Næss.

Feb 18

13 min 20 sec

Da den russiske politikeren Aleksej Navalnyj ble forgiftet, skapte det store nyhetsoppslag over hele verden. Nå er Navalnyj satt i fengsel - hvorfor er han egentlig det? Med Aftenposten journalist Helene Skjeggestad.

Feb 11

16 min 48 sec

Skjeletter og fossiler av dinosaurer dukker stadig opp ulike steder på kloden. Kina er det landet hvor det blir funnet flest. Men hvordan finner man egentlig disse fossilene? Med paleontolog og forskerJørn Hurum.

Feb 4

16 min 3 sec

Kvinner og menn driver med de samme idrettene, men utøverne får ikke alltid de samme mulighetene. Hvorfor er det sånn? Med skihopper Maren Lundby og Aftenpostens sportskommentator Daniel Røed-Johansen.

Jan 28

16 min 55 sec

USAs nye president har mye å gjøre fremover. Men hva kommer han til å gjøre først? Og hvordan ser det egentlig ut inne i Det hvite hus hvor Biden nå flytter inn? Med USA-ekspert Eirik Bergesen.

Jan 21

16 min 30 sec

Den siste uken har det vært mye snakk om angrepet mot Kongressen i Washington DC i USA. Men hva var det som egentlig skjedde? Mange mener det var president Donald Trump sin feil - stemmer det? Med USA-ekspert Hilde Restad.

Jan 14

16 min 23 sec

Flere dyrearter på planeten vår har det litt vanskelig for tiden. Noen av dem er i ferd med å forsvinne helt, men hvorfor er det sånn? Og gjør det egentlig om noen dyrearter blir helt borte? Med Aftenposten journalist Ole Mathismoen.

Jan 7

15 min 6 sec

Gaming kan gjøre hjernen din bedre til å planlegge og du kan få bedre hukommelse. Visste du at forskere også har funnet ut at eldre mennesker kan leve lenger hvis de gamer? Med Christopher Robin Omdahl fra NRK FlippKlipp og forsker Espen Sjøberg.

Dec 2020

17 min 20 sec

De som gamer mest, er lykkeligere enn de som spiller lite. Det har forskere i England funnet ut. Men kan det egentlig stemme? Og hva skjer inne i hjernen når vi spiller? Med spillutvikler Are Sundnes og forsker Espen Sjøberg.

Dec 2020

16 min 55 sec

Nå faller snart dommen i en av Norgeshistoriens mest spesielle rettssaker. To år har gått siden Norges daværende justisminister mottok trusselbrev og noen gjorde hærverk på huset hans. Politiet mener samboeren hans Laila Bertheussen er den skyldige. Mens Laila Bertheussen mener politiet tar feil. Med Aftenposten-kommentator Andreas Slettholm.

Dec 2020

17 min 49 sec

Helt siden koronaviruset kom til Norge i februar, har forskere fra Forsvarets forskningsinstitutt jaktet på det. De har lett på heisknapper, maksiner og rekkverk. Men har de egentlig funnet viruset noe sted? Vi ble med virusjeger Jostein Gohli på jobb.

Nov 2020

14 min 42 sec

Får Ole Gunnar Solskjær sparken hvis Manchester United taper igjen i helga. Og hvorfor får alltid trenerne skylden når et lag spiller dårlig? Vi har snakket med sportsjournalist Erlend Nesje om det. Du får også høre om en trener som ble sparket etter ti minutter og om treneren som fikk en litt spesiell bursdagsgave av klubben han trente.

Nov 2020

14 min 32 sec

Over hele verden jobbes det med å lage en vaksine mot koronaviruset. Og denne uken kunne forskere i USA fortelle at deres vaksine ser ut til å virke veldig bra. Vi har snakket med barnelege Margrethe Greve-Isdahl om vaksiner.

Nov 2020

15 min 57 sec

Hvem skal styre USA de neste fire årene? Blir det Joe Biden eller Donald Trump som skal få bo i Det hvite hus? Forklart Junior har snakket med Aftenpostens Christina Pletten om det som skjer i USA akkurat nå.

Nov 2020

15 min 27 sec

Snart skal amerikanerne bestemme hvem de vil ha som president de neste fire årene. Får Donald Trump fortsette? Eller må han gi jobben videre til Joe Biden. Forklart Junior har snakket med Kristoffer Rønneberg som er journalist i Aftenposten og kan mye om USA.

Oct 2020

13 min 52 sec

Denne uken lanserer vi Forklart Junior - en nyhetspodkast for barn. Hver uke skal vi se nærmere på en interessant nyhetssak og lete etter svar.

Oct 2020

1 min 47 sec