Stora Teatern

Stora Teatern

Göteborgs stora scen för svenska och internationella gästspel. Här upplever du det mest spännande och samtida inom teater, musik, dans och cirkus, varvat med intressanta och fördjupande samtal.

"Konst som motstånd" Konst som motstånd är en serie möten med aktuella konstnärer som använder sin konst medvetet, för att förändra något i samhället. Exempel på personer som gästat Stora Teatern på detta tema är konstnären/regissören Anna Odell, grafittikonstnären Carolina Falkholt, filmaren Ruben Östlund och konstnären Makode Linde.

All Episodes

Ett samtal om konst och motstånd i Belarus där vi bland andra möter den belarusiska teatergruppen Kryly Khalopa. Medverkande i samtalet är Aksana Haiko, Kajsa Öberg Lindsten, Ida Börjel, Mikael Nydahl, Marit Kapla, Lena Ulrika Rudeke och Johan Öberg m.fl. Inspelad live på Stora Teatern i Göteborg, 8 november 2021.

Nov 29

1 hr 34 min

Upptakt inför föreställningen Dragshow - en nära döden-upplevelse av och med Robert Fux på Stora Teatern 1 december 2021. I Dragshow - en nära döden-upplevelse bjuder den hyllade skådespelaren och dragartisten Robert Fux på en spiritistisk seans utan motstycke. Om maskens explosiva kraft och vår inre längtan efter förvandling. I podcastserien Upptakt pratar vi med gästande artister inför deras föreställningar på Stora Teatern. Samtalsledare är producent Sarah Melin.

Nov 19

16 min 2 sec

Upptakt med Mats Hellqvist från bob hund inför föreställningen bobhundmusikal på Stora Teatern 18-21 november 2021. Ett gästspel från Helsingborgs Stadsteater: bob hund ger en okonstlad musikal om konsten att leva, för folk med tinnitus i hjärtat. I podcastserien Upptakt pratar vi med gästande artister inför deras föreställningar på Stora Teatern. Samtalsledare är producent Rickard Stierna.

Nov 15

12 min 44 sec

Upptakt med skådespelare och huvudrollsinnehavare Helena af Sandeberg inför föreställningen Ex på Stora Teatern den 7 oktober 2021. Ex / Örebro Teater & Riksteatern av Marius von Mayenburg beskrivs som en psykologisk dramakomedi om den till synes perfekta familjen. I podcastserien Upptakt pratar vi med gästande artister inför deras föreställningar på Stora Teatern. Samtalsledare är producent Rickard Stierna.

Oct 1

10 min 48 sec

Möt filmaren Ninja Thyberg, aktuell med sin långfilmsdebut Pleasure som lyfter omvända könsroller, femininitet och maktrelationer i porrvärlden. I samtal med Andrea Östlund. Inspelad live på Stora Teatern i Göteborg, 13 april 2021.

May 11

55 min 28 sec

Möt Sara Parkman, en av våra viktigaste unga folkmusiker idag. 2016 släpptes det kritikerrosade debutalbumet ”Sara Parkmans skog” och nu är hon aktuell med sitt andra soloalbum Vesper, som tar avstamp i helighet och tradition, i sakrala rum och sköra böner. I samtal med Po Tidholm. Inspelad live på Stora Teatern i Göteborg.

Nov 2020

1 hr 13 min

Poeten, dramatikern och översättaren Athena Farrokhzad kommer tillbaka till Stora Teatern för ett samtal i serien Konst som motstånd. I samtal med Burcu Sahin. Inspelad live på Stora Teatern i Göteborg.

Oct 2020

1 hr 3 min

För sin Guldbaggenominerade skådespelarinsats som Parvaneh i den prisbelönta långfilmen En man som heter Ove blev Bahar Pars 2015 känd i hela Sverige. Filmen Oscarsnominerades 2017. Bahar har också regisserat teateruppsättningar och kortfilmer, ofta på temat vardagsrasism som i filmerna Rinkebysvenska och Turkkiosken. Bahar ligger även i startgroparna för att starta ett eget produktionsbolag, bland annat för att motverka strukturella orättvisor och flytta fram kvinnors positioner i filmbranschen. Utöver sina film- och tv-roller har hon också haft flera huvudroller på Dramaten, Kulturhuset Stadsteatern och Uppsala Stadsteater. Flera gånger i samarbete med regissören Farnaz Arbabi. Bahar kom till Sverige från Iran med sin familj när hon var fem år gammal. Hon upptäckte teater och skådespeleri under sin gymnasietid i Stockholm. 2007 tog hon examen från Teaterhögskolan. Samtalsledare: Segal Hassan Mohamed, verksam som skådespelare på scen och på film, manusförfattare, aktivist, poet och debattör. Inspelat live på Stora Teatern

Mar 2020

59 min 33 sec

Upptakt med Lill Lindfors inför konserten på Stora Teatern den 7 februari 2020. I podcastserien Upptakt pratar vi med gästande artister inför deras föreställningar på Stora Teatern. Samtalsledare är producent Rickard Stierna.

Jan 2020

13 min 33 sec

Upptakt med Lo Kauppi inför föreställningen Föddhora, som spelas på Stora Teatern den 14 februari 2020. I podcastserien Upptakt pratar vi med gästande artister inför deras föreställningar på Stora Teatern. Samtalsledare är producent Rickard Stierna.

Jan 2020

28 min 34 sec

Jenny Wilson är en av den skandinaviska indiescenens mest älskade artister. Sedan hon inledde sin solokarriär 2005 har hon konfronterat oss med sin banbrytande musik, ständigt personlig, fylld av nerv och smärtsamma berättelser. Vi möter henne i ett samtal med Py Huss Wallin. Inspelad live på Stora Teatern.

Jan 2020

1 hr 4 min

Upptakt med Olof Wretling inför föreställningen Mammas nya kille - firar jul på måfå, som spelas på Stora Teatern den 12-14 december 2019. I podcastserien Upptakt pratar vi med gästande artister inför deras föreställningar på Stora Teatern. Samtalsledare är producent Rickard Stierna.

Dec 2019

16 min 48 sec

Konstnärsduon Carina Reich och Bogdan Szyber har arbetat tillsammans länge och har genom åren skapat en lång rad konstnärliga verk, allt från performance, teater och opera till dans. Vi möter duon i ett samtal med Catharina Bergil, enhetschef för skådespelarutbildningarna, Göteborgs Universitet. Inspelad live på Stora Teatern.

Oct 2019

1 hr 4 min

Humoristen och konstnären Charlotta ”Beyonce” Björck har 34 000 följare på Instagram och är ”BÄST PÅ HELAHELAHELA INTERNET” enligt en entusiastisk följare. Hon driver podcasten Inre Geni Slash Demon, tecknar serier, skriver och framför sin egen musik. Charlotta nominerades till Årets webbhumor på Barncancergalan 2018. Vi möter henne i ett samtal med producent Rickard Stierna. Inspelad live på Stora Teatern.

Oct 2019

55 min 40 sec

Saga Berlin är fotograf, regissör och creative director som ofta arbetat under artistnamnet Niceguzz. Berlin har uppmärksammats för sina starka porträtt där hon ofta berättar om sina vänner och sin närmiljö. Hon kallar sina verk sociala experiment, ofta utmanar hon publikens tankar och fördomar. Vi möter henne i ett samtal med journalisten Ika Johannesson. Inspelad live på Stora Teatern.

Apr 2019

1 hr 13 min

Vem kan bli musikproducent – om att skapa en jämlik musikscen. I en musikindustri styrd av män kämpar plattformar som Popkollo och Upfront Producer Network m.fl. för att tjejer och transpersoner ska kunna skapa fritt som producenter, på egna villkor. Regissörerna till filmen, Elin Lilleman Eriksson och Saga Gärde, besöker tillsammans med Kina Nyman från från Popkollo i Göteborg Stora Teaterns samtalsserie Konst som motstånd. Samtalsledare: Annelie Johansson. Inspelad live på Stora Teatern i Göteborg.

Apr 2019

1 hr 14 min

I denna upplaga av samtalsserien Konst som motstånd möter vi ingen mindre än författaren och dramatikern Jonas Hassen Khemiri. Samtalsledare: Ann Ighe.

Mar 2019

1 hr 4 min

Samtalet spelades in på Stora Teatern 3 december 2018. Det har gått drygt ett år sedan hashtaggen #metoo spreds över världen och krossade en uppdämd tystnadskultur. En värld många av oss visste fanns, men ofta blundat för. Nu har det gått ett år, med öppenhet och höjda röster. Vad har utfallet blivit? Har det skett ett paradigmskifte, en feministisk perspektivförskjutning? Hur fortsätter kampen? Vad bör göras och av vem? Finns det risk för en backlash? MEDVERKANDE: Martina Montelius, teaterchef på Teater Brunnsgatan 4, som också var en av de 18 kvinnorna som framträdde i DN om den så kallade kulturprofilens övergrepp. Katarina Björkgren från Jämställdhetsmyndigheten, som har sitt fäste i Göteborg, ger en 15 minuters uppdatering kring sitt uppdrag kring sexuella trakasserier och övergrepp. Kulturstöds chef Myriam Mazzoni från Göteborgs Stads Kulturförvaltning redovisar en enkät som de arbetat med på temat sexuella trakasserier och arbetet mot detta. Rebecka Bohlin, chefredaktör för ETC, är kvällens konferencier och samtalare. Arrangör: Göteborgs Stads Kulturförvaltning

Dec 2018

1 hr 32 min

I samband med den svenska releasen av boken "Riot Days" berättar författaren och Pussy Riot-medlemmen Maria Aljochina om protesten mot Putins regim och åren i ett av världens tuffaste fängelser. Samtalsledare: Marit Kapla.

Nov 2018

1 hr

Möt författaren Ebba Witt-Brattström i ett samtal med Ann Ighe. Ebba Witt-Brattström är författare och professor i nordisk litteratur vid Helsingfors universitet. Hon har skrivit en rad litteraturhistoriska böcker, bl a om Moa Martinson och Edith Södergran. I Å alla kära systrar! från 2010 ger hon en personlig skildring av 1970-talets kvinnorörelse och Grupp 8. I Stå i bredd: 1970-talets kvinnor, män och litteratur från 2014 ger hon en helt ny bild av en litterärt livaktig epok. 2016 utkom Kulturmannen och andra texter och den skönlitterära Århundradets kärlekskrig. Ebba Witt-Brattström är flerfaldigt belönad, Moa-priset 1991 och senast med Expressens Björn Nilsson-pris samt Mårbackapriset. SAMTALSLEDARE Ann Ighe är redaktör för tidskriften Ord&Bild och ekonomihistoriker.

Mar 2018

1 hr 2 min

Denna gång gästas samtalsserien Konst som motstånd av dramatikern/författaren/aktivisten America Vera-Zavala. Känd för den stora allmänheten blev America runt år 2000 när hon var med och startade upp Attac-rörelsen i Sverige. Sen dess har hon publicerat ett flertal böcker på temat demokrati och global rättvisa. År 2006 började hon skriva dramatik och 2008 startade hon upp Botkyrka Community Teater & Dans. Concha tu Madre, Etnoporr, Sara, Sara, Sara, Rött kort, Svenska hijabis, La Familia och Muslim Ban är några av de föreställningar America skapat, alltid med ett aktuellt samhällspolitiskt tema. Americas dramatik har spelats på många av landets stora och små scener, nu senast på Dramaten. Samtalsledare är Rebecca Bohlin, journalist och författare.

Feb 2018

1 hr 6 min

Den hyllade hiphop-artisten Erik Lundins texter rör sig kring frågor om identitet, politik, kamp och strävan i en ung svart mans liv i samtidens Sverige. Vi möter honom i ett samtal med Aida Paridad. Inspelad live på Stora Teatern i Göteborg.

Nov 2017

1 hr

Med titlar som "All I want for Christmas is planekonomi" och "Jag vill inte dö, jag vill bara inte leverera", har Sara Granérs samhällssatiriska seriealbum fått stort genomslag i Sverige. Hör henne berätta om sitt konstnärskap i ett samtal med Ann Ighe.

Oct 2017

1 hr 9 min

Marianne Lindberg de Geer (MLDG) är en av Sveriges mest välkända konstnärer. Kanske beror det på att hennes konst ofta väcker starka känslor. MLDG är har en bakgrund som maskör inom film och teater. Hon började arbeta som konstnär först på 80-talet och har ställt ut land och rike runt. Hon har skrivit dramatik, regisserat teater, sommarpratat och varit chef för konst och design på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Bland mycket annat. Samtalare: Anna van der Vliet

Oct 2017

54 min 39 sec

Möt Lo Kauppi i ett samtal med Catharina Bergil, inspelat live på Stora Teatern 21 mars 2017. Lo Kauppi är skådespelare, manusförfattare och regissör. Hon beskrivs som stark, envis, feministisk och politisk i en skön och ofta humoristisk blandning. Utifrån egna erfarenheter har hon ofta bekämpat och blottlagt patriarkala och förtryckande strukturer både på teaterscenen och i film. Lo Kauppis första uppmärksammade verk efter Teaterhögskolan var den självbiografiska Bergsprängardottern som exploderade. Sen dess har hon både skådespelat och regisserat på bl a Dramaten, Riksteatern, Västerbottens länsteater, Stockholms Stadsteater och många andra scener. Hon har också gästspelat på Stora Teatern med den parodiska uppgörelsen Vita kränkta män. Lo Kauppi är aktuell i Göteborg med en föreställning tillsammans med avgångsstudenterna vid skådespelarprogrammet, Högskolan för scen och musik, Göteborgs Universitet. Samtalsledare: Catharina Bergil, chef för enheten för skådespeleri på Högskolan för scen och musik. Catharina har en gedigen erfarenhet inom scenkonst, både nationellt och internationellt.

Mar 2017

57 min 28 sec

Möt Suzanne Osten i ett samtal med Pia Huss, inspelat live på Stora Teatern 20 februari 2017. Suzanne Osten är en av Sveriges mest stridbara regissörer, en betydelsefull feminist och har revolutionerat barn- och ungdomsteatern i Sverige. Denna kväll samtalar hon med teaterkritikern Pia Huss om sitt konstnärskap och sin syn på konstens roll under rubriken Konst som motstånd.

Feb 2017

1 hr 2 min

Möt Mikael Wiehe. Inspelat live på Stora Teatern 21 november 2016. Mikael Wiehe är musiker, sångare, textförfattare och kompositör. Han har stöttat ANC och Kuba, vunnit fina priser och spelat med många skickliga musiker i olika konstellationer. Det politiska uppvaknandet på 1970-talet påverkades mycket av proggmusikens politiska texter. Genom Mikael Wiehe och hans samarbete med Björn Afzelius blev Hoola Bandoola Band en av de största svenska progg-grupperna. Fyrtio år senare är Wiehes texter, både äldre och nyare, fortfarande relevanta, med sin poesi gisslar han makten i tex Keops pyramid eller Titanic. Vi möter honom i ett samtal. Samtalet leds av Mia Gerdin som är kulturjournalist på Sveriges Radio.

Nov 2016

52 min 17 sec

Möt Cirkus Cirkörs direktör Tilde Björfors. Inspelat live på Stora Teatern 17 september 2016, innan föreställningen "Limits". Tilde Björfors är en gränsöverskridande forskare, cirkusdirektör och konstnär. Hon forskar också i att överskrida gränser i gränsöverskridande verksamheter. Vi möter henne i ett samtal. År 2005 fick Tilde en professur i nycirkus vid Danshögskolan i Stockholm. Tilde har regisserat ett flertal kritikerrosade nycirkusföreställningar, nu senast Limits, som har turnérat både i Sverige och internationellt. Hon har, genom Cirkus Cirkör, utvecklat ett nationellt cirkuscentrum i Botkyrka söder om Stockholm. Genom Tildes arbete har Cirkus Cirkör idag blivit ett av världens ledande nycirkuskompanier. Samtalet leds av Pia Huss, som bland annat är teater- och cirkuskritiker på Dagens Nyheter.

Sep 2016

34 min 16 sec

Möt regissör Farnaz Arbabi i ett samtal med Alex Rodallec, inspelat live på Stora Teatern 25 april 2016. Farnaz Arbabi, svensk regissör och dramatiker, som fått fina priser och har ett rykte om sig att vara intelligent, rolig och egensinnig. Hennes val av dramatik speglar ofta frågor kring rasism, kolonialism och är viktiga kommentarer till samtiden. Sedan 2014 delar hon det konstnärliga ledarskapet för Unga Klara med Gustav Deinoff, ett arv efter Suzanne Osten. Hon har bl a regisserat Invasion, Jag ringer mina bröder och [ungefär lika med], alla skrivna av författaren Jonas Hassen Khemiri. Nyligen regisserade hon även Vitsvit på Unga Klara, ett familjeporträtt kantat av migrationens och revolutionens erfarenheter byggd på Athena Farrokhzads bok med samma namn. Farnaz Arbabi är aktuell med föreställningen X, en berättelse om Sveriges rasistiska och koloniala historia. Alex Rodallec är redaktör för kulturplattformen KULTWATCH. Han är journalist och även utbildad inom teater i USA. Alex Rodallec är också medförfattare till en rapport för Svenska Filminstitutet om vem som får synas i svensk film. KULTWATCH är en nätbaserad plattform för kulturanalys och kulturdebatt med en blick som är avkoloniserad, klassmedveten och feministisk.

May 2016

55 min 17 sec

Med avstamp i föreställningen av För Allas Trevnad samtalar några framträdande feminister kring frågan om feminismens uppgifter och strategier just nu: Kakan Hermansson, konstnär och programledare Nina Haber, skådespelare och regissör till För Allas Trevnad Evin Ahmad, skådespelare på Folkteatern i Göteborg Amie Bramme Sey, programledare på Sveriges Radio leder samtalet Inspelat på Stora Teatern tisdag 9 februari 2016.

Feb 2016

1 hr 2 min

Marie_Louise Ekman i ett samtal med Catharina Bergil, Högskolan för scen och musik, GU. I snart femtio år har Marie-Louise Ekman varit en betydelsefull personlighet i svenskt kulturliv. Hon var tidigt en av konstnärerna i kretsen kring tidningen PUSS och med bajskorvar, könsdelar, rumpor, pruttar och kroppsvätskor har hon provocerat och utmanat. Förutom måleri, film och TV jobbat har hon jobbat med både skulptur och scenografi. Hennes karriär krönts av tiden som hyllad chef för Dramaten och uppskattad rektor för Konsthögskolan.

Dec 2015

57 min 52 sec

Mattias Alkberg samtalar med Hanna Fahl. Mattias Alkberg är känd som både poet och rockstjärna – alltid med en unik känsla för språklig finess. 2013 hänförde och upprörde han Sverige med föreställningen Mattias Alkbergs Begravning. Förutom en retrospektiv diktsamling är Mattias Alkberg just nu aktuell med nya albumet Personer. En helt elektronisk skiva som markerar en ny musikalisk riktning. Alkberg slog igenom med gruppen Bear Quartet för drygt 20 år sedan. Han har gett ut skivor under en rad olika namn, bland annat Mattias Alkberg BD. Alkberg har även gett ut fem diktsamlingar och fått pris av Svenska Akademien. I fjol belönades han med Norrlands litteraturpris. Med låtarna Skända flaggan och Nöff nöff har Alkberg befäst sin ställning som ikon inom punken. Samtalare: Hanna Fahl, musikjournalist Dagens Nyheter

Dec 2015

1 hr 14 min

Elisabeth Ohlson Wallins genomgående tema är kärlek. Hennes konstnärliga genombrott var med fotoutställningen Ecce Homo (1998), en av Sveriges mest omdiskuterade fotoutställningar. Visningar resulterade i bombhot, mordhot, demonstrationer och till och med att ärkebiskop K-G Hammar planerade audiens ställdes in av påven. Spelades in 15 juni 2015 i Stora Teaterns Kristallfoajé.

Jun 2015

1 hr 1 min

Andra upplagan av programserien Popmusik rimmar på Politik. Anna Charlotta Gunnarson möter denna gång 80-talsikonerna Lili & Susie och eurodiscodrottningen Pandora! Inspelad live på Stora Teatern i Göteborg den 24 april 2015. Av rättighetsskäl är musiken i programmet bortklippt.

Apr 2015

1 hr 12 min

Stora Teaterns podcast "Konst som motstånd". Detta avsnitt med Revolution Poetry, det hyllade spoken word-kompaniet som nyligen vann Nöjesguidens Stockholmspris och i somras stod på Way out wests scen tillsammans med Linda Pira. En Spoken Word-kväll fylld med poesi, DJ & samtal. Revolution Poetry arbetar för rättvisa och för förändring i kulturlandskapet via spoken word. De startade i en lokal i Husby och på ett café på Söder i slutet av 2009 av poeterna Aladin Bewar Zakholi, Namo Marouf & Nachla Vargas Alaeb. När nätverket startade handlade det om att fylla ett tomrum inom kultursfären. - Vi ville skapa en scen som var mer förortsförankrad och riktad mot de röster och berättelser som sällan får ta plats inom media och konstvärlden. En Spoken Word scen (estradpoesi) där orden skulle stå i centrum och där diverse former av konst skulle samverka. Sedan starten har de framträtt på bla. Dramaten, Tensta konsthall, Unga Klara, Orionteatern och på festivalen Music & Arts scener. Idag drivs Revolution Poetry av den dynamiska duon Nachla Vargas Alaeb och Barakat Ghebrehawariat. Spelades in 8 april 2015 på Stora Teaterns Stora scen. Av rättighetsskäl är musiken bortklippt från inspelningen.

Apr 2015

1 hr 10 min

Första upplagan av programserien Popmusik rimmar på Politik. Anna Charlotta Gunnarson i samtal med Annika Norlin från Hello Saferide. Inspelad live på Stora Teatern i Göteborg den 27 februari 2015. Av rättighetsskäl är musiken i programmet bortklippt.

Mar 2015

53 min 46 sec

Stora Teaterns podcast "Konst som motstånd". Detta avsnitt med Athena Farrokzhad, poet, litteraturkritiker och aktivist. Athena Farrokhzad samtalar med Khashayar Naderehvandi, som också är författare, poet och litteraturkritiker. Spelades in 17 februari 2015 på Stora Teaterns Stora scen inför en fullsatt publik.

Feb 2015

1 hr 1 min

Stora Teaterns podcast "Konst som motstånd". Detta avsnitt med Stina Oscarsson, regissör, dramatiker och debattör som samtalar med Johan Hilton. Samtalet fokuserar på hennes konstnärskap, varför hon engagerar sig i kulturutrednigar och kulturpolitik samt hennes tankar runt konstens roll och uppgift i samhället. Inspelad 9 december 2014 i Stora Teaterns Kristallfoajé.

Dec 2014

1 hr