HBpod

Hasse Bjurling

personliga möten

All Episodes

I detta program får ni möta Helena, Johan och diren som bor på Grönfinkvägen i Borsökna utanför Eskilstuna. Det blir mycket trädgårdssnack, och hur det är bo i hus och mycket annat prat. Innan jag började spela in podden så fick jag vet att Johan och hans mor Britt-Mari hade en tävling på “G” så häng med så får ni veta vad det handlar om. Och när skördetiden är så blir det tårtkalas någonstans i Borsökna. Ovan på bilden är det Britt-Mari som synts på bild och nedan är det Helena, Johan & Diren i bild. Nu kör vi!

Jun 2018

47 min 7 sec

Idag smyger jag igång med ett kort nytt avsnitt av HBpod som handlar om torpalivet utanför Eskilstuna. I programmet får vi träffa Gill Wikander som kommer ifrån Stockholm och tillbringar sina lediga stunder i torpet "Krigtorp" som ligger strax utanför Eskilstuna. Så häng med en stund till Krigtorp.

Jun 2018

17 min 7 sec

Idag den 1 juli 2018 var det öppna trädgårdar som anordnas av Trädgårdsriket, där olika aktörer som privat trädgårdar till föreningar som visar sina vackra trädgårdar. Jag besökte Linnea Koloniförening som ligger i Eskilstuna som startade 1924 och här får ni träffa Lisbet Skärstam - så häng med

Jul 2018

14 min 40 sec

I det här avsnittet får ni följa med till Sanda Cottage som är en villaträdgård från 50 - talet på drygt 1000 kvm som har förändras sen Veronica och Stefan flyttade dit 2010. De senaste 8 åren har trädgården förvandlas till ett litet paradis med olika trädgårdsrum och olika teman i trädgården. Det är en mycket trevlig trädgård med härliga rum och gångar med smakfulla trädgårdsrabatter och rosor, fruktträd, buskar och andra vackra detaljer i trädgården. Sanda Cottage är en öppen trädgård som man kan besöka, men ring innan om du skulle vilja besöka trädgården.

Aug 2018

58 min 17 sec

Följ med till Robert e's botaniska där Robert tar oss runt på Skåninge Gård som ligger strax utanför Ärla i Eskilstuna. Hit brukar jag åka och fika när dom har öppet på sitt gårdscafé som erbjuder smarriga lätta rätter och underbara bakverk (ni som älskar choklad får inte missa detta ställe). Här finns grönsaksodlingar och äppelodling är på gång till nästa år. Häng med nu på en tur på Skåninge Gård. På bilden från vänster är Robert, Annelie och Kaj. Mera bilder finns på hbpod.se

Aug 2018

21 min 35 sec

I det här avsnittet får ni träffa två  syskonen av fem syskon som är uppväxte på en bondgård utanför Eskilstuna. Jag möter Lotta och Annika vid Sundbyholms slottspark på en parkbänk i den svalkande vinden. Vi pratar om deras syskonrelationer och vikten av hålla ihop familjen och släkten efter deras mor dog för drygt elva månader sedan. Lotta och Annika har väldig fin nära relation till varandra som dom berättar om, sen håller dom på att planera en kommande syskonträff. Så häng med lyssna på Lotta & Annika!

Aug 2018

16 min 9 sec

I det här avsnittet får vi möta Per Jansson från Eskilstuna som älskar sin hobby. Att åka sin Vespa från 1990 en Piaggio tillverkad helt i plåt och lackad i rött, en gång i tiden var den vit. Per har alltid gillat åka hoj och tidigare hade han en motorcykel sen blev det Vespa och han har haft sin Vespa sen 90 talet. När barnen var små var familjen ute och campade runt om i Sörmland. I dag har han och hans fru det som en hobby, frun har samma modell fast en vit Vespa. Per och hans fru är med i Blacksmiths Scooter Club Eskilstuna (hittas på Facebook) som är en lokalförening under Svenska Scooterklubben. Vill du veta mer om scooter/vespa gå in på www.scooterklubben.com så häng med lyssna på Per om hans härliga skönhet.

Aug 2018

20 min 29 sec

I det här avsnittet får ni möta Börje Remstam, författaren till boken "Min dröm om lustgården" där han beskriver hur täckodling går till. Börje berättar lite om hur boken kom till och sen tar han med oss på liten tur i sitt "paradis" lustgården och berättar även några tips och vad trädgård betyder för honom själv. Mer info om Börje Remstam hittas här www.remstam.se Om lustgården, Börjes egen text. "Vår trädgård är ekologiskt odlad medelst marktäckning. Att hålla jorden täckt med organiskt material året runt, är helt fantastiskt. Livet i jorden blir rikt. Näring till växterna optimeras automatiskt på dessa villkor: grävning, luckring och rensning behöver man inte bry sig särskilt om och vattningen minimeras kraftigt. Täcket skyddar också mot avdunstning men det är kanske främst beroende på att humushalten blir hög och därmed hålls vattnet kvar, allt arbete med komposthögen försvinner och slutligen: ett bra pH-värde automatiseras"

Aug 2018

55 min 55 sec

I det här avsnittet får ni möta Per Hultén med sin nya Crescendo Gulf Stream som är en enorm stor husbuss på över 7,5 ton från America men inköpt i England. Innan hade han en husbil från Kanada men på grund av miljökraven så köpte han större husbuss. Crescendo är ett självförsörjande åk med gråtank, vattentank och stort elverk. Bussen har även stora ytor för umgänge och packning och den har alla bekvämligheter man kan tänka för en lyckad resa. Så häng med på en tur i husbussen.

Aug 2018

21 min 20 sec

Visst måste det vara härligt att kunna skörda sina egna grönsaker direkt utanför dörren. I det här avsnittet får ni följa med hem till Lotta Larsson som bor utanför Eskilstuna vid Gröndal. Lotta har ett stort intresse för trädgård det är livet för henne, det märks när man vandrar runt i hennes trädgård. Sen fyra säsonger tillbaka har hon flyttat sin köksträdgård till annan del i trädgården så följ med på en tur i Lottas trädgård. Här växer det så knakar i växterna när man går förbi dem. Förutom sin köksträdgård har hon underbara medelhavsväxter som hon har drivit upp själv från frön hon har samlat under sina resor.

Aug 2018

39 min 46 sec

I det här avsnittet får du möta allkonstnären Lena Linderholm som är konstnär, författare och driver sin butik i gula industrihuset i Stallarholmen utanför Strängnäs. Hon bor i Strängnäs med sin man Gösta i ett stort härligt gult hus på 600 kvm där dom både bor och skapar sina alster. Hela huset är nästan som en stor ateljé där dom har sina skaparrum. Hon hämtar sin inspiration från naturen, Härjedalen och Provence. Lena började som textilkonstnär och sen blev det även akvarellmålningar och till sist även keramik med Lenas motiv på. Härjedalen ligger henne varmt om hjärtat och även Sörmland får vara med på ett hörn. Och när dom far till Provence så tar dom bilen och fyller den med all packning konststativ, kameror, instrument och teknik. Dom stannar ofta efter vägen, shoppar och bor över på något mysigt hotell - när dom kommer fram till Provence så njuter dom av stillheten i den lilla franska byn med knappt två hundra invånare. Lena älskar lugnet som råder i byn - när dom har hämtat sig från resan så börjar dom leva i den franska kulturen och prata franska. Häng med på en tur till Provence!

Sep 2018

32 min 31 sec

I det här avsnittet får ni åter träffa Lena Linderholm  nu tillsammans med sina två vänninor, Annika från Furudal och Cecilia från Täby som var på besök hos Lena i Gula industrihuset i Stallarholmen. Dom berättar kort hur lärde känna varandra, åren som har gått och vad deras vänskap betyder för varandra . Så häng med och lyssna på väninnorna!

Sep 2018

13 min 40 sec

I det här korta avsnittet får ni träffa Joakim Olsson från OFA Fönsterputs som hans företaga heter. Hans sambo kompis tyckte Joakim skulle börja med fönsterputs så han började i köket och öva upp sina färdigheter och nu ett år senare ser han ljus på framtiden. Och i det avsnittet är Joakim på ett uppdrag i Vingåker så jag tog sväng förbi och podda en lite stund - så häng med vet ja!

Sep 2018

13 min 14 sec

I den här podden beger vi oss ut till en härlig pärla till handelsträdgård som ligger utanför Österåker by i Vingåkerstrakten. Handelsträdgården drivs av Per & Eva sen 15 år tillbaka. I det här avsnittet pratar vi om hösten, orangeriet, trädgårdslökar, klematis och mycket annat som händer på Äppelgården inför hösten. Vill ni se bilder från Äppelgården så besök hbpod.se, ni får även möta Eva en kort stund i podden. Efter intervjun med Per får ni möta Majsan och Maud som berättar hur dom hittade till Äppelgården - så häng med på en tur till Äppelgården.

Sep 2018

54 min 56 sec

I det här avsnittet får du följa med hem till Björn Larsson som bor utanför Eskilstuna i Hassmyran, Tumbo. När Björn fyllde 40 år fick han sin första bikupa i födelsedagspresent (fast tom)  och på den vägen är det. Björn tar med oss på en tur och berättar hur det är att vara biodlare. I ett samhälle (en bikupa) kan det bli upp till 80 tusen bin i. På ett samhälle får han hela 40 kg honung och själv förbrukar dom ca 30 kg om året i te, matlagning och gör egen honungs vin. Så häng med till Björn och hans bin, och själv försöker prata med binen men om jag får nått svar får ni höra själva:)

Oct 2018

32 min 27 sec

I början av juni besökte HBpod Johan och hans mor Britt-Mari som bor utanför Eskilstuna i Borsökna. Och i det avsnittet berättade dom om sin tomattävling och den som vann skulle baka en tårta. Och eftersom vi har haft en sån fin och härlig varm sommar och höst och säsongen blev längre än normalt, så bestämde jag för att åka ditt och ta reda på hur tävlingen gick. Häng med till Johan och Britt-Mari.

Oct 2018

19 min 57 sec

I det här avsnittet får ni möta Lisa och Claes som driver Bygdens Bageri utanför Västerås på Kärrbo Prästgård där det även finns en lite gårdsbutik att besöka. Lisa är uppvuxen i en bagarfamilj och från hennes föräldrar fick dom ta över företagsnamnet på deras bageri och föräldrarna har varit deras stöttepelare under uppstarten av bageriet. Lisa och Claes träffades på sitt förra arbete på Hällby och dom började smida planer när fick sitt första barn tillsammans att starta ett eget bageri i hemmet i Hållsta utanför Eskilstuna i garaget. Men det blev gym istället och hus blev sålt och flytten gick till Västerås där öppnade sitt bageri i Saluhallen Slakteriet och så småningom kände dom att dom vill komma ut på landet och fortsätta sin verksamhet där. Häng med till Bygdens Bageri på Kärrbo Prästgård - och vem vet kanske det spökade där också!

Oct 2018

42 min 31 sec

Följ med till Margareta till hennes keramik verkstad & butik i Hällby på Gotthemsvägen i Eskilstuna. När Margareta blev 51 år så bestämde hon för göra något annat i livet, hon började dreja. Idag är Margareta 66 år och när hon fyllde 60 år fick hon sin nuvarande verkstad och butik av sin man i födelsedagspresent. Margareta skapar bruksföremål som man kan väl använda till vardag och till fest. Så kom med på en tur i verkstaden och i butiken. Ibland har hon även kurser för er som intresserade att börja dreja och om ni vill besöka hennes butik så ring innan så hon är hemma när ni kommer. Hur ser framtiden undrade jag? så länge jag mår bra så fortsätter tills jag fyller hundra år och ibland deltar Margaret på marknader/julmarknader så lyssna får du vet vad hon står nästa gång.

Nov 2018

51 min 49 sec

Följ med till Janne Hammar som driver knivsmedjan (JA Hellberg) i Bergska Smedjan vid Rademachersmedjorna i Eskilstuna. Hantverk i generationer, Jannes far började readan som 14 åring på Eriksson & Björklund som tillverkade rakknivar från 1926 till 1969. Bergska smedjan har fått namnet av Erik Anton Berg som föddes 1856 i Eskilstuna och som 11 åring började han som läring, 1879 hyrde han en arbetsplats i knivsmedjan och så småningom blev Erik Anton Berg ett stort känt företag i Eskilstuna flyttade sin verksamhet till en grannfastighet. Och för tjugo år sedan tog Janne över verksamheten i knivsmedjan som han driver än i dag. Ett riktigt hantverk som han har lärt sig från sin far, Janne började själv som 17 åring och har nu hållit på i fyrtiofem år som knivmakare. Idag tillverka knivar från grunden och reparerar gamla knivar som han säljer i sin butik/verkstad man kan även lämna in sina köksknivar för slipning och dom blir som nya. Så häng med en tur till Janne knivsmedja.

Nov 2018

35 min 32 sec

Choklad är livet, i det här avsnittet ska ni få möta Eva Mantsinen som drev ett eget företag som grafisk formgivare för fem år sedan men som vill göra något annat i livet och som startade Omnomnomn Chocolaterie (Chokladbutik). Hon tänkte först satsa på desserter men det blev chokladpraliner och hon började testa gjutna egen praliner hemma i köket och fick blodat tand. Hon gick några kvällskurser och nu på senare år har även gått en utbildning i Schweiz. Hennes första butik var på 35 kvm och idag har hon en ny modern lokal i Hammarby Sjöstad med mycket ljusinsläpp och en härlig lokal fylld med läckerheter. Idag håller hon även kurser för både privat personer till företag som vill prova på göra egna praliner. Hon använder kvalitets choklad och göra även ekologiska praliner om efterfrågan finns. Att göra chokladpraliner är en konst och krävs tålamod och hon älskar hitta på nya spännande smaker i sinna vackra praliner. När jag spelade in fick jag syn på en härlig ny rödmålad pralin ”och jag frågade om jag fick provsmaka” det var en vegansk ny pralin fylld med passionsfrukt och hallon ganache oh vilken fyllning smakade ljuvligt i munnen, så häng med på tur hos Eva i hennes Chocolaterie.

Nov 2018

44 min 10 sec

I det här avsnittet får du möta Mia Andersson från Södertälje som driver eget företag idag för friheten skull. Hon är uppvuxen på landet med en stor familj strax utanför Södertälje och på gymnasiet gick hon på bild och form. Hon har jobbat inom vården och gör det delvis ännu idag, Mia har även jobbat i olika butiker som försäljare innan som bestämde sig att gå sin egna väg. Hon startade eget inom network marketing och jobbar väldigt mycket inom sociala medier nätverkning. PÅ sin fritid målar hon abstrakt konst och snart bär det av till Barcelona för jobbets räkning. Så häng med och träffa Mia!

Nov 2018

30 min 2 sec

I det här avsnittet ska ni få träffa Ann-Sofie Wågström som tog över rodret efter Nina Jarlbäck, Jonny Lundgren och Alf Egnerfors som ordförande i kommunfullmäktige. Ann-Sofie började sin politiska bana under 90 -talet och så småningom valdes hon in i kommunfullmäktige och blev kommunalråd i Eskilstuna. Efter 5 år är hon nu inne på sin andra mandatperiod som ordförande i Eskilstuna kommunfullmäktige. Jag träffar Ann-Sofie i kommunfullmäktigesalen där hon berättar om sin roll som ordförande och hur en arbetsdag kan se ut och alla andra förpliktelser som en ordförande har. Men innan det så tar vi en tur i kommunfullmäktigesalen där hon presenterar några pampiga herrar som har haft  betydelse för Eskilstuna. Så häng med på en liten tur i stadshuset med mig och Ann-Sofie Wågström.

Nov 2018

42 min 26 sec

God fortsättning så här efter jul helgen jag tänkte ni skulle få träffa min granne Ingemar som brinner för segling. Det började med att han åkte med på en segeltur med sin vän och på kuppen fick han blodat tand för segling. Sjön har alltid funnits med i Ingemars liv och han har erfarenhet från mindre olika motorbåtar men tillslut så bestämde han testa på segling så det blev en liten monark att börja med sen blev det större och större segelbåtar nu till våras hade Ingemar och sambon en Birdie 32 ritad av Jan Becker båten har fenköl och är 9,4 meter (32 fot) och 3,2 meter bred och väger 3,5 ton. Men nu i våras bytte dom sin Birdie 32 till en Albin accent för att det är skönnare att ha en mindre båt och få mera tiden till annat. Albin accent är ritat av Peter Norlin och tillverkad mellan 1976-1980 längd 8.05 och 2.77 bred och väger bara 2,5 ton. Så häng med på en seglats med Ingemar. Tack för att ni har lyssnat på mina poddar i år och på återseende till nästa år – gott nytt år!

Dec 2018

28 min 18 sec

I säsongens första avsnitt för 2019 får ni träffa på Gösta Linderholm som är en känd kompositör inom jazz och vismusiken. Han växte upp i Sibirien i Stockholms innerstad på Roslagsgatan under andra världskriget. I unga dagar började Gösta ta spellektioner i klassiskt piano hos fru Kortén i Hökarängen fram till han började i realskolan då det det övergick till Klarinett och så småningom blev det gitarr. Hans första band vara Jazz Doctors och fler trions blev det Människorna, Två blå mfl. Bland hans mer kända låtar kan nämnas "Rulla in en boll...", "Brittas restaurang" och "När morgonen gryr". Gösta har nyligen släppt sina memoarer med boken "In kommer Gösta" och han har fortfarande många järn i elden och sprudlar av nya idéer. Han bor i Strängnäs tillsammans med sin livskamrat konstnärinnan Lena som ni tidigare kunnat höra i ett avsnitt här på podden. Så häng med till Göstas värld.

Jan 2019

1 hr 5 min

I det här avsnittet får du möta Ann-Mari, Benny och Kjelle fd kriminalvårdare från Hällbyanstalten som är en klass ett anstalt idag. Hällbyanstalten byggdes 1958 och var avsett för ungdomar från början, men idag har man tyngre klienter. Ann-Mari, Benny och Kjelle berättar om vad dom arbetade med och en del minnen från Hällbyanstalten. Idag är dom pensionärer och har startat pensionärsgruppen Hällby, häng med till mötet med Ann-Mari, Benny och Kjelle.

Feb 2019

25 min 32 sec

I det här avsnittet får du möta tre härliga damer som älskar att möta våren i sina trädgårdar i Eskilstuna. Så följ med hem till Marie i deras trädgård och möt våren. Sen får ni träffa Helena som ni har träffat tidigare i mina avsnitt vi pratar om året trädgårdsmässa i Älvsjö och lite annat kul i trädgården. Till sist får ni möta Iris på deras lila teppa i Stenby utanför Eskilstuna som ni får matnyttig odlingstips - så häng med.. (under avsnittet, blir det ett kort stopp.)

Mar 2019

1 hr 5 min

I det här avsnittet besöker vi den lantliga butiken Evaslillabo som ligger mellan Munktorp och Köping. När Eva hade fyllt 54 år så förändrades hennes liv och hon valde att starta eget företag en liten egen butik som var hennes dröm hemma på gården i ett av uthusen där hon säljer retroprylar, personliga presenter, inredninssaker och tuffa smycken och mycket rost prylar som du kan smycka i trädgården med och mycket andra vackra ting. Eva vill det ska vara en upplevelse att besöka hennes butik och hon säljer bara saker som hon tycker om själv. Förutom Evaslillabo så njuter hon att vara i deras vackra trädgård som hon har skapat tillsammans med sin man BO därav namnet till Evaslillabo:), så häng med på en tur till Evaslillabo.

Apr 2019

42 min 5 sec

Följ med och träffa artisten Jan Hammarlund som är uppvuxen i Täby och har bott i Aspudden sen 1981 då han flyttade hemifrån. Som ung var det mycket musik i hemmet och han lyssnade mycket på grammofonskivor. Hans syster vann en enklare gitarr på Gröna Lund som hon inte var så intresserad av, som Jan tog över och började lära sig spela gitarr och på den vägen är det. Jan är den första scenartisten som var öppet homosexuell i Sverige. Så häng med på en resa genom Jans artistliv. I slutet av podden så tog vi en kort paus för Jan vill hämta sin tvätt, men vi fick en sång i alla fall….

Apr 2019

59 min 23 sec

I det här avsnittet träffar vi Eva Robild som är känd som författare och journalist inom trädgård. Vi får träffa Eva i hennes trädgård i Höganäs som ligger i NV Skåne, där får vi följa med på en rundtur där hon berättar om sitt intresse för trädgård både i arbete och privatliv. Eva brinner för att lyfta fram trädgårdens kraft när gäller välmående och läkning och har bland annat skrivit om det i böckerna En lisa för själen och När själen får grönska. Förutom att skriva och föreläsa arbetar Eva även som redaktör för tv-programmet Trädgårdstider på SVT. Så häng med till Evas trädgård!

May 2019

41 min 39 sec

I det här avsnittet hälsar vi åter på hos Veronica och Stefan på Sanda Cottage och hör vad som har hänt sen sist vi sågs. Det blir mycket om frösådder och lite om Stefans Dahliaer och annat smått och gott som händer i deras underbara trädgård som växer fram någonstans i Upplands Väsby. Så häng med på en tur - Sanda Cottage. I början blev det ett kort avbrott.

May 2019

43 min 38 sec

I det här avsnittet besöker vi författaren och fotografen Elisabeth Svalin Gunnarsson som bor i Vaxholm tillsammans med sin man Cg och hunden Todd i deras underbara trädgård med vindar från havet som briser in över deras trädgård. Elisabeth tar med oss på en resa genom hennes författarskap och tur i deras härliga trädgård. Hon har ett stort intresse för kulturhistoria speciellt inom trädgård - engelska trädgårdar. Hon jobbar även som lärare och håller trädgårdskurser på Capellagården på Öland, där hon även sitter i styrelsen. Senaste böckerna är ” i min trädgård vill jag vara Karin” en bok som handlar om Sveriges mest känd konstnärspar Carl och Karin Larsson på Sundborn om deras trädgård. Och bok ”En matbok” som handlar om familjen Larsson matliv från vardag -fest som är utgiven tillsammans med Carl Larsson gården i Sundborn. Så häng med på en tur till Elisabeth där hon börjar läsa ur sin senaste bok ”En Matbok”…

Jun 2019

49 min 50 sec

Följ med och besök Karnelunds gårdshotell som drivs av Janne och Peter med personal. Karnelund krog och rum ligger i Gislöv på Österlen. Jag har själv bott på deras underbar gårdshotell och återkommer gärna dit som gäst. Janne och Peter berättar om hur deras gårdshotell kom till här på Österlen, så häng med!

Jul 2019

32 min 41 sec

I det här avsnittet besöker jag Engelska trädgården vid Svabesholms kungsgård på Österlen. Där får ni träffa Maria och Anette som startade upp visningsträdgården, dom berättar om resan från början till en vacker oas på Österlen.

Jul 2019

40 min 21 sec

I det här avsnittet får ni träffa författaren Hannu Sarenström som lämnat Kinnekule och flyttat till Södra Denmark till ön Langeland där han har börjat ett nytt trärdgårdsliv. Så häng på tur i hans nya trädgård.

Jul 2019

39 min 58 sec

I det här avsnittet får ni träffa Britt och Gert Sjöholm som bor i Drevviksstrand vid sjön Drevviken i Skogås. Tillsammans har dom skapat en enorm vacker och smakfull trädgård i sluttningen ner mot sjön. Britt och Gert visar upp sin vackra trädgård och är sedan starten med i Tusen trädgårdar som arrangeras av Trädgårdsriket som drivs av Gunnel Carlson. Innan dess var dom med i 15 år med i öppen trädgård för tidningen Land. Så häng med möt det härliga paret Sjöholm som visar runt i sin underbara trädgård.

Sep 2019

1 hr 4 min

I det här avsnittet besöker vi Julita Gård som har anor från järnåldern och Julita kloster från 1180 talet som låg där herrgården ligger idag. När Gustav Wasa kom till makten så gick klostret ur tiden. Klostret huserade i 350 år på Julita Gård. Gustav Wasa ätten är kvar gården en bit in på 1600 -talet. Sen flyttar Mattias Palbitzki (adelssläkt) in med sin fru på Julita gård och blir kvar på gården i tvåhundra år. Tobakskungen Johan Bäckström köper Julita gård 1877 och sonen Löjtnanten Arthur Bäckström ärver gården 1902. Arthur lever sitt både i Stockholm och på Julita gård, han blir aldrig gift och får inga barn. Han lever för sitt kära Julita och sina hundar. Han har ett stort umgänge och gillar ha middagar och tillställningar på Julita. Arthur har även ett stort intresse av konst- och kulturlivet. Han förändrar en hel del under sin tid på Julita där han bla monterar ner hus från bygden och uppför dem på Julita skans där han även bygger ett museum och en kyrka. Innan Arthur lämnar jordelivet så donerar han Julita Gård till Nordiska Museet. Maria Ingras och Susanne Yderbo tar med oss på en tur genom Julita gårds historia - nutid. Så häng med!

Sep 2019

1 hr 5 min

Att vandra är inget nytt fenomen men dom senaste åren har intresset ökat att komma ut i natur och skog. Även genom media och olika spännande äventyrsprogram så märks det ökande intresset för vandring på våra leder i Sverige och utomlands. Man behöver inte bege sig till fjällvärlden eller utomlands för att gå på tur. Det finns så många olika leder i din närhet, så du behöver inte åka så lång för att nå en vandringsled. I det här avsnittet ska vi få bekanta oss med Sörmlandsleden som är en av Sveriges äldsta leder. Vi träffar Håkan Lindqvist som är ordförande för föreningen Sörmlandsleden som berättar om föreningens historia och hur den är organiserad. Det här blir första avsnittet om Sörmlandsleden, det kommer bli flera avsnitt framöver - så håll utkik. "Håkans tips, hette Lilla Vasskärr Bed & Breakfast bara 200 meter från leden"

Oct 2019

46 min 59 sec

Den här gången får ni möta Annika Christensen från Ängelholmstrakten som sadlade om från förskollärare till trädgårdsfotograf. Hon varit med att skapa två böcker, En lisa för själen med Eva Robild och Trädgård i kruka med Ulrica Otterling. Snart kommer en tredje bok med Jonas Bendroth om framtidens mat - odla dina egna groddar och skott som troligen kommer ut till jul i år. Annika har haft flera stora fotouppdrag för olika kända trädgårdstidningar. Nu i helgen har hon haft kurser om att odla din egna groddar och skott på Gädddeholms Herrgård utanför Västerås. Och idag så var jag och lyssnade på hennes föredrag om trädgård i kruka ett mycket inspirerande fördrag om att odla i kruka. Efter dagens föreläsning träffade jag Annika - så häng med på en ur.

Oct 2019

42 min 13 sec

När jag var och spelade in avsnittet för Sörmlandsleden fick jag höra om detta trevliga Bed & Breakfast som ligger ett stenkast från Sörmlandsleden cirka 200 meter. Och när jag undersökte saken närmare så hade jag hört talas om Lilla Vasskärr sen tidigare och om deras vackra trädgård som ligger mitt i urskogen. Jag kontaktade Per-Inge & Eddy frågade om jag fick komma och spela in en podd med dom, först var dom väldigt tveksamma och ville att vi kunde ses till nästa sommar istället. Men jag stod på mig, vi kan väl ta en fika till att börja med sa jag - och på den vägen är det. Så häng med på en tur till Lilla Vasskärr. Sociala medier: www.vasskarr.se bob@vasskarr.se på facebook sök på Lilla Vasskärr Bed och Breakfast

Oct 2019

55 min 40 sec

Följ cykelentusiasten Per-Inge på hans tur till Odessa i Ukraina, resan började i Sverige och tog hela 19 dagar och efter 180 mil nådde han målet Svarta Havet i Odessa. När han skulle passera gränsen mellan Polen och Ukraina var han tvungen att montera ner cykeln i ett paket och ta bussen över gräsen som tog hele tre timmar innan han hade passerat bägge gränsstationerna. Man får nämligen inte gå eller cykla över gränsen. Så häng med på ett äventyr - Svarta Havet.

Nov 2019

49 min 26 sec

Det är många som älskar att vandra på Sörmlandsleden och del tar cykeln runt på leden. Man varför inte göra som Louise gör hon springer på leden och hittills har hon avverkat drygt 48 mil av Sörmlandsleden. Mest har det varit dagsturer på leden men i somras blev det även övernattning på ett bed and breakfast mitt i skogen och fler lär det bli innan Louise har avverkat resten av Sörmlandsleden på drygt 52 mil som är kvar - häng med på ett inspirerande samtal om Sörmlandsleden och hur det är att springa på leden.

Nov 2019

40 min 17 sec

Anton Sundin är trädgårdsmästare och jobbar för Svenska Kyrkan uppe i Skellefteå. Och driver eget företag som trädgårdsdesigner och föreläsare genom trädgårdsklok.se. Han är trädgårdsförfattare till två böcker och en tredje bok är på gång säger han hemligt, men avslöjar inget. Den första boken handlar om jord som han är medförfattare till, och den andra boken är Ormbunkar som är rättså nyligen släppt. Så i det här avsnittet tar Anton med oss till Ormbunkarnas värld. Vet ni vad trädormbunke är för nått?, jag viste det inte så häng med på en tur..

Nov 2019

51 min 46 sec

I det här avsnittet får ni träffa journalisten och allkonstnären Helena Segnestam Rosengren som bor i Strängnäs. Helena har jobbat inom media, och sen 2010 började hon intressera för akademisk konst - porträtt målning i olja. Innan hon började måla kunde hon endast rita streckgubbar, men efter gott som lärling hos konstnär i 3 till 4 år har hon verkligen hitta sin konstform. Förutom sin målarkonst skapar hon vackra skulpturer i brons. Helena vill inte kalla sig för konstnär, förutom sitt konstintresse driver hon sin blogg "helenahalsaokonst" (.com) och är författare till boken " Lyckans Bänk". Helena börjar dagen med gå en morgon promenad på minst en timme om dagen oavsett väder och hon har starkt intresse för yoga. Jag möter Helena i hennes kulturhus och känner den härliga atmosfären från huset och den sköna värmen från kakelugnen - häng med på en tur till Helena.

Dec 2019

47 min 48 sec

I det här avsnittet får ni träffa konditor Håkan Larsson från Konditori Janeling i Eskilstuna. Håkan började som 18 åring och hade sin praktikplats på Janeling och efter sin praktik, så hörde ägaren av sig och frågade om Håkan vill bli lärling på Janeling. Och på den vägen är det, nu har gått 34 år och Håkan älskar sitt yrkesval och han tycker det är lika roligt att gå till jobbet varje dag. Så häng med träffa en härlig glad konditor på Janeling..

Dec 2019

54 min 50 sec

I det här avsnittet besöker vi Mälarbaden utanför Eskilstuna. Möter vi Chatrin Jakobsson som driver butiken Blommor & Brie som ligger vid Wäsby Magasin. Innan hon startade sin butik har Chatrin jobbat drygt tio år på Blomsterpralinen och Annas vinbar i Eskilstuna. Sen blev det några år i Stockholm där Chatrin utbilda sig till tandsköterska och passade på arbeta extra på NK saluhall med ost. Efter utbildningen arbetade hon som fluortant men insåg att hon längtade tillbaka till ostvärlden. Så för ett par år sen fick Chatrin möjligheten att prova sin egna vingar att öppna eget vilket hon gjorde och startade sin butik på Wäsby Magasin. Häng med och möt en glad och härlig Chatrin som älskar ost och sina kunder. Chatrin säger det fins en ost som hon älskar att äta kylskåpskall - annars bör man ta fram ostarna en stund innan (för att framhäva smakerna).

Dec 2019

39 min 59 sec

För sextio år sedan tog familjen Göransson över affären i Ottsjö. I det här avsnittet får ni träffa två generationer som driver Ottsjö Bua än idag. Det började med att Birgit och Carl-Göran flyttade hem till Ottsjö från Stockholm där dom förlovade sig under tågresan upp till Jämtland. Den tidigare ägaren hade ett flertal gånger bett att Göransson skulle ta över affären och så blev det 1959, och på den vägen är det. Från början hette affären Göransson och för tjugo år sedan blev det namnbyte till Ottsjö Bua. Så häng med träffa och Birgit Göransson och Lena Naleppa om livet på Ottsjö Bua. Ottsjö by ligger i södra Årefjällen mellan Undersåker och Vålådalen.

Jan 2020

38 min 58 sec

Stefan flyttade hem igen till Jämtland med familjen och köpte Ottsjö Brygghus som var till salu. Stefan och Annika driver idag Ottsjö Brygghus tillsammans, ett litet mikrobryggeri med resturang som serverar pubmat, deras mål är att använda lokalproducerade och ekologiska råvaror. Deras erfarenhet från ölbryggning är från hemmabryggning, så det är lite skillnad att driva ett mikrobryggeri. Så häng med till Ottsjö Brygghus.

Jan 2020

52 min 44 sec

I det här avsnittet får ni träffa Agneta och Rolf som bestämde sig för köpa en andel i Ottsjö Fjällby. Agneta och Rolf bor utanför Eskilstuna och har stort intresse för naturen, Agneta är bekant med omgivningarna i Ottsjö eftersom hennes föräldrar har haft ett fritidshus i Åre trakten. I höstas såg dom en annons om att en andel var till salu, så dom for iväg på visningshelg och på den vägen är det. Och nu är Agneta och Rolf här på sin första andelsvecka och dom älskar redan Ottsjö, så häng med till Ottsjö Fjällby.

Jan 2020

23 min 55 sec

I det här avsnittet får ni träffa bekanta röster såsom Lena Linderholm, Helena Mattson och Per-Inge Björn. Vi samtalar allmänt och hel del trädgårdssnack blir det, så häng med från Lusthuset utanför Hållsta i Eskilstuna

Apr 2020

40 min 29 sec

Följ med hem till Paul Teepen hem utanför Eskilstuna, där han berättar hur han började med ekologiskodling. Paul kommer från Holland - Nederländerna, först tänkte dom bosätta sig i Norge men så såg hans fru en jobbannons om ett arbete i Eskilstuna och på den vägen är det - följ med till ekologiska världen. Lever Paul som han lär ut, så häng med får ni veta.

Jun 2020

1 hr 8 min