Waarheen, Waarvoor

NH Radio

Het programma van uitvaartverzorger Koop Geersing over leven en dood, gebracht met een glimlach. Met ruimte voor het persoonlijke verhaal van een studiogast over de passie en uitdagingen in het leven en welke muziek zij of hij op de eigen uitvaart wil laten horen.

All Episodes

Radioprogramma op NH Radio (iedere zondag van 07:00-08:00 uur) over passie, leven en dood, gepresenteerd door register uitvaartverzorger Koop Geersing. Gast: Mirjam Louwen-van Bekkum. Mirjam blogt op zonnetjeflorian.nl en ze is directeur van de Stichting Nooit Voorbij. Daarmee helpt Mirjam andere ouders die hun kind zijn verloren. Onder meer door het schrijven van hun verhaal als blijvende herinnering aan hun overleden kind. “Je kind verliezen is je ergste nachtmerrie,” weet ze. “Schrijven over Florian heeft mij verder geholpen met de verwerking. Het confronteerde me met veel pijn maar het gaf ook kracht. Dat gun ik mijn lotgenoten ook.“

Dec 5

47 min 26 sec

Gast: Gabrielle Hagedorn. Zij verloor in korte tijd haar moeder, haar oudste zus en haar ex-man. Keuzestress is haar niet vreemd en ze heeft vele interesses: boeken lezen, luisteren naar David Bowie, en jarenlang breide ze truien en sokken. Gabrielle kookt graag voor vrienden en familie en verwent haar collega’s af en toe met zelfgebakken koekjes. Zweden is haar favoriete vakantieland, maar ook met het West-Afrikaanse Senegal is zij, door de vader van haar kinderen, onlosmakelijk verbonden. Gabrielle werkt aan een boek over haar huwelijk met Modou, de percussionist van de Senegalese muziekgroep Senemali, en de connectie die ze had en heeft met Senegal.

Nov 22

51 min 16 sec

Gast: Angelique Roodenburg, moeder van Kyra en Megan. Megan heeft BPAN (Beta-propeller protein-associated neurodegeneration), een stofwisselingsziekte waarbij zich ijzer opstapelt in de hersenen waardoor de hersencellen afsterven. Angelique is voorzitter van Stichting IJzersterk, een patiëntenorganisatie die zich inzet voor kinderen en een enkele volwassene met NBIA stofwisselingsziekte en zich sterk maakt voor het bevorderen van onderzoek naar NBIA en het bieden van ondersteuning voor patiënten.

Nov 14

51 min 29 sec

Gast: Charlotte Jonker, 36 jaar, moeder van 3 prachtige jongens. Zij verloor in de zomer van 2019 haar man Koos na een lang ziekbed. In haar blogs op ikmisje.eo.nl en levenvolherinneringen.nl kun je meelezen hoe ze samen met haar drie zoons zoekt naar haar weg om dit verdriet te verweven in haar leven en met z’n vieren verder te leven. Charlotte deelt haar verhalen allereerst als antwoord voor haarzelf op de ongrijpbaarheid van rouw en de totale situatie. Als zij erover schrijft krijgen haar gedachten en gevoelens woorden. Zij leest haar woorden ook altijd een paar keer terug. En wordt dan blij van de herkenning die zij vindt in haar eigen verhaal. En daarom wil zij haar verdriet, wat vaak een rol speelt in haar blog, graag delen.

Nov 7

48 min 51 sec

Gast: Jeroen van Riet. Hij was accountmanager, sales- en marketingmanager en sinds 2010 uitvaartverzorger. Eerst bij een grote uitvaartorganisatie, daarna zelfstandig. Na het plotselinge overlijden van zijn moeder, de zelfdoding van zijn jongste broertje, het overlijden van zijn stiefmoeder, daarna van zijn vader en zijn scheiding na 18 jaar huwelijk van zijn man weet hij dat het nooit klaar is: ieder nieuw rouwproces haalt oude processen weer naar boven. Door zijn persoonlijke ervaringen kan Jeroen nu anderen bijstaan. Hij probeert nabestaanden op een ontspannen, voor hun passende, manier afscheid te laten nemen. Hij weet dat de periode na een overlijden zwaar kan zijn en veel van je kan eisen. Maar hij weet ook dat, wanneer je stap voor stap verdergaat, er ergens wel weer wat zonnestralen gaan komen.

Oct 24

52 min 5 sec

Remco van der Molen Kuipers. In 2010 werd bij zijn vrouw Ingemar borstkanker geconstateerd. Vanaf dat moment stond hun gezamenlijke leven in het teken van de ziekte. Ook dat van Remco, die zich meer en meer ongezien en verloren voelde en zijn heil zocht in de drank. Kanker heb je samen, dat werd hem wel duidelijk. Wat hij toen miste, heeft hij nu zelf geschreven: een boek waaruit 'partners van' tips kunnen halen en moed kunnen putten: Kanker (in de kantlijn), uitgegeven door GrowingStories.

Oct 17

52 min 53 sec

Gast: Desirée Tonino, co-dependentie-coach en liefdescoach. Desirée gast geeft handvaten om volwassen, gelijkwaardige relaties aan te gaan. Een jaar geleden begon zij aan het schrijven van het boek EINDE AAN DE DUISTERNIS - ALS JE KIND EEN DOODSWENS HEEFT. Over de depressie van haar zoon en wat dat met haar gedaan heeft. Desirée wil meer doen dan alleen haar persoonlijke verhaal vertellen; het moet naast herkenning ook hulp bieden.

Oct 10

55 min 47 sec

Radioprogramma op NH Radio (iedere zondag van 07:00-08:00 uur) over passie, leven en dood, gepresenteerd door register uitvaartverzorger Koop Geersing. Gast: Pastor Ricardo Lemmer. Hij noemt zichzelf een generalist die op diverse samenlevingsdomeinen zijn sporen heeft verdiend, die zich sociaal-maatschappelijk betrokken voelt bij de integratie en participatie van migranten in Nederland en in het bijzonder Den Haag. Hij is cultureel makelaar bij het organiseren en borgen van traditionele en culturele evenementen en betrokken bij het verrichten van de laatste zorg van overledenen en het ondersteunen van nabestaanden bij rouwverwerking. Ricardo Lemmer is voorzitter van de Federatie van Afro Surinaamse aflegverenigingen Nederland en lid van het bestuur van de Stichting Troost voor Tranen. Verder is hij voorzitter van de Aflegvereniging Trouw in Den Haag en voorzitter van de Stichting Mosaic The Hague.

Oct 5

53 min 21 sec

Gast: Marcel Hofman; hij presenteert in het weekend het programma ‘De Agenda’ op NH Radio en heeft meer dan 30 jaar ervaring in de media. Jaren geleden besloot Marcel om voor zichzelf te beginnen en zette hij een videoplatform op omdat online video hard begon te groeien. Hij heeft ook video's van enkele kinderen gemaakt namens de Stichting Living Memories, die het leven vastlegt van kinderen tot 18 jaar die gaan overlijden aan een ziekte. Een ‘gewone’ dag wordt in beeld gebracht: aan tafel gaan, in bad zitten, een wandeling maken met het gezin. Marcel: ‘Iets kleins doen voor anderen kan een heel groot effect hebben’.

Sep 22

49 min 14 sec

Gast: Janske van Eersel, docent bij de Universiteit Utrecht (afdeling klinische psychologie), buitenpromovendus en daarnaast heeft zij haar eigen bedrijf dat haar naam draagt. De klap van een ontslag dreunt vaak lang na. Uit Duits onderzoek blikt dat mensen die ooit ontslagen zijn, vaker ontevreden zijn met hun leven dan anderen. Ze zijn in rouw, accepteren het verlies, niet, ze zijn boos, bitter en hebben een gevoel van zinloosheid. Janske van Eersel zag dat steeds meer mensen vastliepen in rouwklachten na baanverlies en dat dit niet werd herkend. Toen zij zelf ontslag kreeg, maakte Janske mee hoe groot de impact van baanverlies kan zijn. De afgelopen tien jaar heeft zij honderden mensen begeleid die hun baan zijn kwijtgeraakt. Baanverlies kan leiden tot rouwklachten. Janske van Eersel deed er wetenschappelijk onderzoek naar.

Sep 15

51 min 28 sec

Gast: Dick Hibma, een man van inmiddels 73 die na vele ervaringen een zeer sterk geloof hecht aan de effecten van chronische stress op het immuunsysteem van ons lichaam, die kunnen bijdragen aan het ontstaan alsook het onderdrukken van ernstige ziektes. Dick heeft veel meegemaakt op het gebied van angst, verdriet, zorg voor zowel zijn vrouw als voor zichzelf. Zijn vrouw Joke is drie jaar geleden overleden. Zij kreeg op haar 45e jaar de diagnose Parkinson en Dick heeft haar tot het laatste moment verzorgd. Bij het in zicht komen van haar overlijden kreeg Dick zelf blaaskanker. Voor hem het bewijs dat langdurige, chronische stress een zeer belangrijke factor is, die tot deze ziekte bij hem heeft geleid. Door zijn eigen ervaring en na het bestuderen van het boek 'Wanneer Je Lichaam Nee Zegt' van Gabor Maté kreeg Dick een zeer sterk geloof in samenhang van lichaam en geest en de invloed op elkaar. Inmiddels is zijn angst om dood te gaan vanwege zijn blaaskanker weggeëbd omdat de tumor zich rustig houdt zonder enige behandeling. Volgens zijn oncoloog omdat zijn eigen afweer nu weer werkt zoals het hoort.

Sep 7

49 min 29 sec

Gast: Vincent van Leest, uitvaartverzorger en promotor van het zogenaamd resomeren, dat straks naast begraven, cremeren en het lichaam ter beschikking stellen aan de wetenschap, zal bestaan. Alkalische hydrolyse is het, een chemisch proces waarbij het lichaam van een overledene wordt ontbonden in een stalen drukvat. Het grote verschil met begraven en cremeren is dat het lichaam niet meer in een kist wordt gelegd, maar alleen gekleed mag zijn in wol, zijde en leer. De Wet op de lijkbezorging wordt momenteel herzien en andere manieren van lijkbezorging, zoals resomeren, maar ook promesseren en ecoleren, worden dan misschien ook mogelijk.

Jul 4

46 min 11 sec

Gast: Frans Vrijmoed, narratief theoloog. Hij is na een bewogen leven op latere leeftijd geestelijk verzorger geworden. Zijn leven zit, net als dat van vrijwel iedereen, vol met tegenslagen en verdriet. Die horen even goed bij het leven en wijzer worden, als donker bij het licht, warmte bij kou en geluid bij de stilte. Frans wil iets goeds betekenen in het leven van anderen, hoe klein dan ook. Zoveel voorbeelden. Soms lijkt het kleinste hem nog het meest te ontroeren. Frans is coördinator van het Centrum voor Levensvragen Flevoland. Het is er is er voor wie behoefte heeft aan een gesprek over levensvragen en zingeving. Om het hart te luchten, om een ander perspectief te zien, om diepere gevoelens onder woorden te brengen.

Jun 27

49 min 44 sec

Gast: Bas Janse. Hij woont samen met zijn vriendin Femke in Voorburg. Bas is professioneel werkzaam als coördinator van een helpdesk en hij en zijn vriendin hebben geen kinderen. Nog niet, maar de kinderwens is er. Na twee miskramen voelde Bas dat hij een platform miste waar hij informatie kan vinden rondom een mislukte zwangerschap en met mannelijke lotgenoten kan praten over de bijkomende gevoelens en emoties. Daarom startte Bas het platform De Vergeten Vader. Op dit platform wil hij het gesprek openen tussen mannen: hoe gaan ze om met de emoties die gepaard gaan bij een zwangerschap, maar vooral als een zwangerschap vroegtijdig eindigt.

Jun 20

49 min 55 sec

Gast: Veronique Geers. Zij is inzetbaarheidsdeskundige, werkt als uitvaartfotograaf en is fotograaf & bestuurslid bij Stichting Still, een stichting die kosteloos een fotoreportage aanbiedt aan familie van een ernstig ziek kind of ouder. Ook verzorgt ze de fotografie van zieke, stervende of overleden baby’s vanaf de 12e week van de zwangerschap. Veronique kent de stekende pijn van verlies, door wat ze zelf heeft meegemaakt. Na 19 weken zwangerschap bleek haar kindje Pippi te zijn overleden. Veronique fotografeert ook voor Kanjer Wens Nederland, een organisatie die zich inzet voor ernstig zieke kinderen, soms ongeneeslijk, door ze de dag van hun leven te geven. Over het werken als fotograaf zegt Veronique: 'Het zijn die intieme momenten, zo puur, zo rauw. De voelbare verbindingen tussen mensen op zo'n moment, waar ik bij mag zijn.'

Jun 14

50 min 9 sec

Gast: Bianca de Kruijf. Toen zij 28 jaar was overleed vrij plotseling haar moeder. Daar is waarschijnlijk het zaadje gepland om de uitvaartbranche in te gaan. Maar het zou nog 15 jaar duren voordat zij besloot om het roer om te gooien. Zorg verlenen zat altijd al in haar bloed. Nu is Bianca overledenenverzorger, heeft ze een opleiding gespecialiseerde palliatieve zorg afgerond en zorgt ze voor ouderen, die in het verpleeghuis uiteindelijk zullen gaan overlijden. Bianca vindt afscheid nemen heel belangrijk om dingen goed te kunnen afsluiten. Als ze zelf verdriet heeft vindt ze vooral foto's, gedichten en muziek belangrijk.

Jun 6

51 min 51 sec

Gast: Brian de Hond. Zijn missie is om zoveel mogelijk uitbehandelde ouders te helpen iets blijvends na te laten voor hun (jonge) kinderen. Samen met zijn broer Michel is hij mede-oprichter van ‘Stichting Komma’; een stichting die uitbehandelde ouders van jonge kinderen kosteloos helpt een blijvende herinnering na te laten in de vorm van een videoportret. De Stichting bestaat op het moment van dit gesprek al bijna een half jaar en er zijn al meer dan 130 ouders geportretteerd.

May 30

51 min 18 sec

Gast: Dominique Prins-König, 52 jaar, journalist en auteur van drie boeken, waaronder ‘De ongemakkelijke lessen van Mrs. P.: Parkinson op je 49e, een openhartig verslag’ (uitgeverij Elmar). Dominique schreef honderden artikelen over onder andere gezondheid, voeding, opvoeding, relaties en psychologie. Als freelancejournalist werkt(e) zij onder meer voor Algemeen Dagblad, De Persgroep, Vriendin, Santé, Libelle en Wij Jonge Ouders. In oktober 2009 verschijnt haar eerste boek en een jaar later haar tweede. In 2018 hoort Dominique dat haar fysieke klachten worden veroorzaakt door de ziekte van Parkinson. En dat is een donderslag bij heldere hemel. Zij moet heel langzaam steeds meer loslaten en rouwen om wat niet meer kan. Maar ze is ook heel sterk: ze weet dat het leven moeilijker wordt, dat ze geen idee heeft hoe de ziekte zich de komende jaren gaat ontwikkelen. Maar Dominique durft erop te vertrouwen dat ze ook die situaties zal aankunnen op het moment dat ze zich aandienen.

May 23

50 min 6 sec

Gast: Jacqueline Cino. Als haar man Martin op 55-jarige leeftijd overlijdt en zij wordt geconfronteerd met de vergankelijkheid van het leven gooit zij het roer om. Drieëntwintig jaar heeft zij dan gewerkt als fiscaal jurist. Jacqueline neemt afscheid van de drie belangrijke peilers in het leven: haar levenspartner (ongewild), haar baan (eigen keuze) en haar huis. Ze volgt haar hart en door yoga gaat ze stukje bij beetje begrijpen en accepteren wat er is gebeurd. Haar heldere geest helpt daarbij. Jacqueline is nu werkzaam als coach en yoga-docent en ze is verenigingsmanager. Yoga houdt haar op de been. In haar vrije tijd is ze vaak te vinden in de moestuin. Op www.rouwenmetyoga.nl vind je meer informatie.

May 16

49 min 54 sec

Gast: Hanneke van de Plassche; zij maakte in 2013 de overstap naar werken binnen de uitvaart. Het zaadje voor het werk dat zij nu doet is geplant toen zij in de sloppenwijken van Kaapstad werkte. Hanneke zag daar (bijna dagelijks) de dood voorbijkomen. Als iemand daar overleed begon de volgende dag met dansen en zingen. Het leven werd gevierd en iemand werd in het licht gezet, in plaats van in stilte achter gesloten deuren naar zijn laatste rustplaats gebracht, zoals zij in Nederland gewend was. Het plantje is pas echt gaan bloeien toen Hanneke zich als vrijwilliger is gaan inzetten voor een kinderhospice. De openheid van de Zuid-Afrikanen zag zij terug in kinderen. Hanneke gelooft in openheid, geen gesloten deuren. Hoe pijnlijk de dood ook is. Hanneke schreef het boekje 'Rouwe Kost', dat verscheen bij uitgeverij Lannoo. Het is een handreiking bij overlijden en rouw. 

May 9

50 min 31 sec

Gast: Annemieke Straver. Zij verloor haar echtgenote Ineke aan de slopende spierziekte ALS. Amyotrofische Laterale Sclerose. Jaarlijks krijgen 500 mensen in Nederland de diagnose. Een doodvonnis, want een behandeling is er nog niet. De gemiddelde levensverwachting na de eerste klachten is 3 tot 5 jaar. ALS-patiënten hebben dus geen tijd te verliezen. Annemieke doet nu mee aan de nieuwe campagne van Stichting ALS Nederland. Ineke wilde graag op posters in bushokjes hangen en nu kan zij dat voorzetten en de cirkel rond maken. Op haar onderarm staat getatoeëerd: ‘Celebrate life’.

May 2

49 min 35 sec

Gast: Prof. dr. Manu Keirse, emeritus hoogleraar aan de faculteit geneeskunde van de Katholieke Universiteit Leuven. Hij is klinisch psycholoog en doctor in de geneeskunde. In België en Nederland is hij vooral bekend vanwege zijn expertise rondom verlies en verdriet. Zijn eerste boek 'Helpen bij verlies en verdriet. Een gids voor het gezin en de hulpverlener' (uitgegeven bij Lannoo in 1995) werd een bestseller. Vorig jaar verscheen een volledig herziene editie onder dezelfde titel. Manu Keirse zegt over rouw: 'Het is het proces van omgaan met verdriet dat je moet doorleven. Alles wat je dierbaar is en wat je kunt verliezen, brengt een rouwproces op gang.

Apr 25

52 min 5 sec

Gast: Gijs van der Sanden, journalist en schrijver voor uiteenlopende kranten en tijdschriften, o.a. voor Het Parool, NRC Handelsblad en Trouw. Daarnaast is hij docent schrijfvakken op de Hogeschool van Amsterdam. Gijs schreef het boek - zijn debuut -  'De dingen die je vergeet - rouwen voor beginners' - dat in januari van dit jaar uitkwam bij uitgeverij Ambo Anthos. Over waarom rouwen voor hem - en voor zoveel anderen - zo'n ingewikkelde en ongemakkelijke aangelegenheid was. Rouw wordt volgens hem vaak óf erg weeïg óf erg wetenschappelijk óf erg zelfhulperig benaderd. Gijs van der Sanden wilde een ander verhaal over rouw de wereld insturen. Op een persoonlijk niveau is hij erachter gekomen hoe 'goed' hij was in het niet voelen van de pijn en het verdriet van de dood van zijn ouders.

Apr 18

51 min 22 sec

Gast: Yvonne Lankhaar, 34 jaar, psycholoog en tevens ervaringsdeskundige op het gebied van chronische pijn. 2010 begon voor Yvonne als een normaal jaar, ze was een sportieve jonge meid en ze stond veel en graag op het voetbalveld. Yvonne  studeerde psychologie en had een partner waarmee ze graag de wereld over reisde. Tot ze een verkeerde behandeling kreeg van een manueel therapeut en van de ene op de andere dag rug patiënt was en er geen dag meer was zonder pijn. In een notendop: er volgden jaren met veel verschillende behandelingen. Het mocht niet baten, na jaren vechten tegen de pijn werd zij 100% afgekeurd voor haar werk. Yvonne had inmiddels al afscheid genomen van het voetbalveld en zag nu ook haar ambities als psycholoog als sneeuw voor de zon verdwijnen. In deze aflevering praten we over hoe Yvonne op een dood spoor terecht kwam maar van daaruit toch weer een mooie nieuwe weg in kon slaan en hoe zij ontdekte hoe belangrijk een zinvolle invulling van je leven is. 

Apr 11

48 min 59 sec

Gasten: Christel Don, journalist en schrijver van het boek 'Afstandsmoeders, over vrouwen die gedwongen hun kind afstonden in de periode 1956-1984', uitgegeven bij Thomas Rap, en multidisciplinair kunstenares: schrijfster, dichteres en afstandsmoeder Merapi Obermayer. Zij beviel van een dochter op 22 juli 1968. Ze moest het afstaan. In het boek vertelt zij haar verhaal en zij zegt: 'deze doofpot moet open.' En dat is-ie. Aankomende zomer worden de resultaten verwacht van een grootschalig overheidsonderzoek naar de gang van zaken rond afstand en adoptie in Nederland destijds.

Apr 5

1 hr 21 min

Gast: Dessie Lividikou. Haar zoon Sam werd geboren met een ernstige bindweefselaandoening en zou volgens de statistieken niet ouder worden dan 2 jaar, maar hij mocht - tegen alle verwachtingen in - dit jaar drie kaarsjes uitblazen. Dessie schreef er een boek over: ‘Een magisch getal’, uitgegeven bij Uitgeverij Spectrum, waarin ze de onzekere medische achtbaan beschrijft waarin zij met haar gezin is terechtgekomen. Met moeilijke vragen over leven en dood, verdriet, angst en onzekerheid. Maar ook over hoop, liefde en geluk. In haar boek schrijft Dessie aan Sam: 'Dank je wel voor al het moois dat jij in mijn leven gebracht hebt en alle wijze levenslessen die je mij hebt meegegeven.'

Mar 28

50 min 13 sec

Gast: Brenda van Osch, freelance journalist voor FD Persoonlijk, Psychologie Magazine en Flow Magazine. Zij schrijft vooral persoonlijke interviews en heeft een wekelijkse column. Brenda is moeder van Eva, te vroeg geboren, en twee zoons. Over Eva en de dilemma’s rond het behandelen van te vroeg geboren baby’s schreef zij 'Het onvoltooide kind', op zoek naar de grenzen van pril leven, uitgegeven door uitgeverij Balans. Dit doet ze vanuit zowel het perspectief van een journalist als van een ouder. Haar dochter Eva heeft Brenda van Osch als mens sterker gemaakt en ook milder.

Mar 21

56 min 11 sec

Gast: Marrit van Exel. Zij weet weet hoe het is om tegenslag te hebben in het leven, dat je knock-out kan slaan. Dat je niet meer weet wat voor of achter is. Als weduwe en moeder van 4 kinderen, waarvan 3 nog levend weet zij ook hoe je na verlies weer je zelfvertrouwen, zelfregie en veerkracht kan vinden om op te krabbelen en een zinvolle invulling aan het leven te blijven geven. Ook hoe je van rouwen weer naar leven kan gaan. Zelfs hoe je naast rouwen ook kan leven. Marrit pleit voor rouwverlof en schreef het boek 'Survivalgids voor Weduwen'.

Mar 14

54 min 34 sec

Gast: Mariëlle Bruntink, moeder van 3 kinderen, waarvan Eva van 18 de oudste is en het Phelan-McDermid syndroom heeft. Het is een zeldzame ziekte, een erfelijk aangeboren aandoening waarbij kinderen een ontwikkelingsachterstand hebben als gevolg van het missen van een stukje van het erfelijk materiaal van chromosoom 22 . Als ervaringsdeskundige geeft Mariëlle presentaties over levend verlies. Als verpleegkundige op de afdeling verloskunde, heeft ze als aandachtsgebied de zorg voor ouders waarvan het kindje tijdens de zwangerschap of rondom de geboorte is overleden.

Mar 9

47 min 54 sec

Gast: Pieter Franssen. Hij schreef het autobiografische verhaal “De Zoon in de Man”, over hoofdpersoon Jacob, geschreven na de dood van zijn zoon Stefan. Op de dag dat Jacob vijftig werd en zijn zoon cum laude zou afstuderen aan de TU in Delft, heeft Stefan een einde gemaakt aan zijn leven. Pieter Franszen heeft zijn verhaal op papier gezet voor zichzelf, als verwerking. Maar ook om zelfdoding bespreekbaar te maken én om mensen te vertellen dat er meer is. Meer dan we kunnen waarnemen.

Feb 28

50 min 21 sec

Gast: Maartje Lute. Haar zoontje Benja werd twee maanden oud en overleed in 2018. Tegen alle verwachting in was haar leven niet voorbij. Maartje is meer gaan leven dan ooit tevoren en ze durft inmiddels te zeggen dat ze gelukkiger is dan vòòr zijn overlijden. Haar grootste ontdekking: ‘In alles zit liefde, zelfs bij het overlijden van een kind. Hoe gek dat ook klinkt.’ Maartje Lute heeft het tot haar missie gemaakt om dit te delen met alle ouders die het willen horen. Dat doet zij via het tijdschrift NEL (Never Ending Love), via Facebook en via podcasts - www.maartjelute.com

Feb 21

49 min 14 sec

Gast: Joyce de Ruiter. Zij was zestien toen ze hoorde dat ze, net als haar broer, aan het Ushersyndroom lijdt. Een erfelijke ziekte waarmee ze geboren is, waardoor ze uiteindelijk blind en doof zal worden. Joyce is getrouwd en moeder van 2 dochters. Zij schreef het boek Niet horen, Niet zien, Niet zwijgen, haar verhaal, met als subtitel 'Als je wereld donker en stil wordt, word jij dat dan ook?'. Joyce is ze spreker en inspirator. En ambassadeur van Stichting Ushersyndroom waarmee ze bijdraagt aan het realiseren van de droom van blijven horen en zien.

Feb 14

47 min 56 sec

Gast: Theo Vermeulen; hij was teamleider cold case Amsterdam en landelijk coördinator familierechercheurs Nationale Politie. Hij werkte binnen het Landelijk Team Kindermoorden en stuurde familierechercheurs aan toen hij op donderdag 17 juli 2014 op de radio het nieuws hoorde dat een vliegtuig, vertrokken van Schiphol en op weg naar Kuala Lumpur, was neergestort. De MH 17 ramp.

Feb 7

47 min 56 sec

Gast: Yvette den Hartog, category manager bij een bedrijf dat grafmonumenten maakt. Op jonge leeftijd verloor Yvette haar moeder en daarom weet ze uit ervaring dat het verliezen van een dierbare een ingrijpende gebeurtenis is. Ze schreef het boek 'Carpe Diem…Juist nu!' waarin jongeren tips en informatie kunnen lezen rondom ziekte en het verlies van een ouder. Haar boek heeft een vervolg: de app Condole, die nabestaanden direct na overlijden tot minimaal een jaar later ondersteuning biedt.

Jan 31

50 min 6 sec

Gast: Ineke Wienese. Zij was GGZ psycholoog en heeft in 2009 de Nationale Jeugdzorgprijs gewonnen omdat ze voor het eerst aandacht besteedde aan de rol van cultuur en religies bij verlies en rouw. In 2000 ontving Wienese voor haar pionierswerk met migrantenvrouwen en -meisjes de Henny Verhagenprijs. En Ineke heeft boeken geschreven, waaronder 'Troost voor Tranen', 'Kun je Internetten in de hemel' en over de ramp op het Terra college in Den Haag. Ineke is ervaringsdeskundige; ze heeft haar kind en man verloren en is dus iemand voor wie verlies een belangrijk onderdeel is in het leven.

Jan 24

50 min 18 sec

Gast: Esther Pelgrom, singer-songwriter en initiatiefneemster van het project ‘’ik heb je lief''. Zij schrijft liedjes over verlangen naar het leven zelf, verlangen naar perfectionisme, verlangen naar betrokkenheid en verlangen naar rust. Esther zag tijdens de corona-tijd het verdriet en de eenzaamheid bij mensen in haar omgeving. Mensen die net iemand waren verloren en weinig tot geen contact hadden. Zij hoopt dat zij met 'ik heb je lief' kan bijdragen aan troost en betrokkenheid.

Jan 17

49 min 43 sec

Gast: Geerteke van Lierop, sprekerscoach, schrijver en actrice. Toen haar Bas in 2016 verdronk was zij verbaasd over de nieuwe wereld (die van rouw) waarin zij stapte en voorheen geen weet van had. Vrienden, bekenden gingen haar soms uit de weg of probeerden haar pijn al snel weg te praten. Uit onvermogen. Geerteke voelde het grote ongemak, terwijl verlies en de dood bij het leven horen. Zij schreef het boek 'Zee van glas' en wil daarmee dood en verlies bespreekbaar maken. 

Jan 10

50 min 10 sec

Radioprogramma op NH Radio (iedere zondag van 07:00-08:00 uur) over passie, leven en dood, gepresenteerd door register uitvaartverzorger Koop Geersing. Gast: Maya Stomp, in het dagelijks leven Organisatieadviseur; maar ook ervaringsdeskundige rouw en verlies en auteur van het boek 'Wij Weduwen Zijn Een Taai Volkje', met als ondertitel: 'Rouwen Is Topsport zonder voorbereiding', uitgegeven bij Uitgeverij Lente. Maya wil daarmee steun, herkenning en troost bieden aan iedereen die een groot verlies heeft geleden. Een boek dat je bemoedigt je eigen pad te kiezen in het land van rouw. Maya zegt: 'Het verdriet reist met me mee voor de rest van mijn leven, dat de ene keer sterker opspeelt dan de andere keer. Het is wel een soort gegeven geworden, een onzichtbare vriend.'

Dec 2020

48 min 58 sec

Gast: Maria van Rijsewijk, 74 jaar. Ze omschrijft zichzelf als een vrouw met veerkracht, die het nodige heeft meegemaakt. 40 jaar geleden verloor zij haar man Theo en één van haar tweelingkinderen Mark bij een ongeluk met een veerpont. Voor haar andere zoon Michiel is het gemis nauwelijks te dragen; hij krijgt zijn leven niet op de rit en beneemt zichzelf 27 jaar later van het leven door van een brug te springen. Maria wil meer bekendheid geven aan meervoudig verlies en schreef haar eigen verhaal en ervaringen op in 'De echo van het water' (Uitgeverij Lente).

Dec 2020

49 min 55 sec

Gast: Herman Delwig. Zijn vrouw Irma overleed aan kanker. Zijn boek - Orkaan in Irma, uitgegeven bij Quo Vadis - beschrijft die laatste jaren van het leven met die ziekte, maar kijkt ook met liefde, vrede en trots achterom. Herman schreef het om mensen die te maken hebben met rouw, verlies of naderend verlies tot steun in hun relatie te zijn. Om stil te staan bij de rijkdom van het leven, midden in alle pijn en verdriet die er kan zijn. Deze essentie wordt weergegeven in de ondertitel ‘verloren aan kanker, gewonnen in trouw’. Royalties van het boek zijn voor KWF Kankerbestrijding.

Dec 2020

46 min

Gast: Marieke Martens. Echtgenote, moeder, kindercoach, kinderyogadocent, kindertolk, dramatherapeut en -docent. Zij schreef - opgedragen aan haar eigen kinderen Valerie en Julian - het boek 'De boodschap van de vogel'. Voor kinderen met een eigen, uniek verhaal. Die het moeilijk vinden om in slaap te komen door gedachten die niet stoppen, voor kinderen die graag ergens bij willen horen, voor kinderen die verlies hebben geleden.  

Nov 2020

48 min 43 sec

Gast: Astrid van Vugt. In mei 2012 besloot haar zoon Rogier op 25-jarige leeftijd dat hij niet meer wilde leven. Zijn verhaal - en dat van Astrid - is opgetekend in het boek ‘Ondersteboven’, geschreven door Annerieke de Vries, zij was eerder in deze podcastreeks te gast. Astrid van Vugt richtte de Rogier Hulst Foundation op, een stichting die mensen dichter bij elkaar wil brengen en activiteiten start die heel concreet invulling geven aan het beter maken van de wereld voor kwetsbare en creatieve jongeren zoals Rogier, zodat zij een grotere kans van slagen hebben. 

Nov 2020

48 min 10 sec

Gast: Eric van Berkel. Als business-coach streeft hij ernaar om mensen te laten slagen op een positieve manier. En als ondernemer doet hij er alles aan om alles uit de ander te halen. Als optimist ziet hij in iedereen en alles het goede, en als realist weet hij dat lang niet altijd alles goed is. Tien jaar geleden kreeg hij een hartaanval en keek hij de dood in de ogen. Dat veranderde zijn leven. Eric is er van overtuigd dat mensen tot ongelooflijke dingen in staat zijn.

Nov 2020

50 min 17 sec

Gast: Peter Janssen; hij was ruim 35 jaar werkzaam als verpleegkundige in de gezondheidszorg, waarvan ruim 20 jaar op de ambulance en de laatste 6 jaar als leidinggevende. Hij ging jong met pensioen, is al 25 jaar vrijwilliger bij de Vriendschapsband Haarlemmermeer Cebu, en is met andere vrijwilligers van grote betekenis voor een ander. Tegenwoordig is hij chauffeur op een rouwauto en begeleidt hij de laatste rit van een mens.

Nov 2020

48 min 54 sec

Gast: Florien Smits, initiatiefnemer van ‘Kleurjekist’. Daarmee ondersteunt ze families op een unieke wijze bij afscheid en rouw. Florien vindt het belangrijk dat kinderen serieus worden genomen. Zowel in het leven als bij de dood. Zij ziet aan kleine kinderen om haar heen hoeveel zij begrijpen van wat er gebeurt. De dood hoort ook bij het leven. Florien zelf is vanaf de eerste overleden opa in alles meegenomen en dat heeft haar enorm geholpen met de manier waarop ze heeft kunnen rouwen.

Nov 2020

50 min 56 sec

Gast: Juut Meier, pastor in de Dominicuskerk in Amsterdam. Een gemeenschap waar zeer uiteenlopende gewone mensen welkom zijn en meevieren. Juut is liefhebber van de natuur, kunst (begon daar ook een opleiding in destijds), films, muziek en ook liturgie, de 'grote verhalen' , het ''woord''.

Oct 2020

51 min 9 sec

Gast: Moniqe Branse; zij is Leefmeester en oprichter van JouwLaatsteLevensfase. Monique was 16 jaar mantelzorger van haar moeder en weet dat praten over de periode voor het sterven, over je laatste levensfase en wat je wensen en gedachten daarbij zijn, voor veel mensen erg lastig is. Daarom heeft zij de informatiegids 'De Laatste Levensfase' uitgebracht. Die gids besluit met de woorden: 'Tijdens de diepste dalen van het leven komen de mooiste koestermomenten en levenslessen voorbij'.

Oct 2020

48 min 48 sec

Gast: Maria Genova; zij werd geboren in Bulgarije en groeide daar op. Ze deed het gymnasium en op haar negentiende volgde ze haar vakantieliefde naar Nederland. Al na één jaar werkte ze als freelance journalist voor het Noordhollands Dagblad en ze schreef zich in voor een HBO-opleiding journalistiek. Dat deed ze in Tilburg. Maria werkt voor verschillende kranten en tijdschriften. Samen met Tanja Borggreve schreef ze het boek Als Afscheid Pijn Doet met als subtitel 'Het schuldgevoel bij achterblijvers van zelfdoding'.

Oct 2020

50 min 18 sec

Gast: Ameline Ansu, socioloog en schrijver van het boek 'Van harte gecondoleerd'. Ameline studeerde journalistiek en werkt voor de overheid. Ze had al jaren het idee om een boek te schrijven over rouw van jongeren na de dood van een ouder. De kiem werd gelegd in de tijd dat in haar vriendinnengroep drie jaar achter elkaar een moeder overleed, telkens in december. Amelines moeder - toen 56 - was de tweede, Ameline was toen 23 jaar. Het boek kwam dit jaar uit en kent al een 5e druk. 'Van harte gecondoleerd' (Spectrum) gaat over rouw voor jongvolwassenen, stuurloze twintigers én begin dertigers. Over verlies, verdriet en loslaten.

Oct 2020

47 min 34 sec

Gast: Simone Sinjorgo. Haar droom was een groot gezin, maar Simone kan geen kinderen krijgen. Zij heeft nu een eigen praktijk en steunt vrouwen en stellen bij vruchtbaarheidsbehandelingen en in het proces van ongewild kinderloos zijn. Het is haar wens dat vrouwen en stellen die ongewenst kinderloos zijn weer volop kunnen genieten van hun leven zonder kinderen. Het boek 'Onvervulde Kinderwens - verborgen lichamelijke impact' (door Simon zelf uitgegeven) stelt Bewustzijn, Ademhaling, Lichaam, Aanraking, Nieuwe route en Samenzijn centraal is HAAR KINDJE!

Sep 2020

49 min 39 sec