JudoMania - alt om judo, selvforsvar og kampsport

Arne Midtlund

Judo er mer enn kast og holdegrep. JudoMania gir deg alt du trenger å vite om judo, selvforsvar og kampformer. Jeg heter Arne Midtlund og har trent judo siden 1983. I 1989 tok jeg svart belte, og jeg har skrevet om judo på nett siden 1997. Nå forteller jeg om judo, kampsport og selvforsvar annenhver mandag i denne podcasten. Om du er interessert i judo, japansk samfunn, kultur og historie, nysgjerrig på kampsport, eller vil ha tips om selvforsvar, så er dette en podcast for deg.

All Episodes

I denne episoden skal det handle om norsk judohistorie, og en av hovedkildene til det du får høre, er den utrolig innholdsrike nettsida judoinfo.no. Det er en liten, eller egentlig stor, gullgruve for oss som liker morsomme anekdoter og fortellinger om gamle dager.Har du tips om noe som kan være en artig historie, en anekdote, en røverhistorie, en typisk historie, en person bør snakke med, så kom med det. Jeg er sikker på at mange av dere har store og små ting å bidra med.Gå inn på judomania.no/podcast eller send noen ord til podcast@judomania.no. Tusen takk!Alle kildehenvisninger og linker finner du på nettsiden: Norsk judo før år 2000 (Og denne gangen kan jeg virkelig anbefale et besøk på nettsida, for her ligger den massevis av ekstra informasjon og bilder.)

Nov 22

27 min 2 sec

I 1579 kom det en helt spesiell mann til Japan. Han skulle bli kjent som Yasuke. På denne tiden var Japan preget av krig, indre uro og maktvakuum. Uroen startet som en følge av den såkalte Onin-krigen som varte i ti år, fra 1467-1477.Denne borgerkrigstiden ble etter hvert kalt SENGOKU, «de krigende staters tid», og den varte fra 1467 til 1615, altså 148 år med sammenhengende borgerkrig. Flere generasjoner japanere opplevde altså ikke annet et krig i løpet av hele livet sitt.Mot slutten av denne sengoku-perioden, i 1579, går Yasuke, dagens hovedperson, i land i Japan.Har du lyst til å være med i en episode eller bidra på andre måter? Legg inn en kommentar eller lydmelding på judomania.no/podcast.Legg gjerne inn en vurdering av podcasten på Apple Podcasts også!

Nov 8

41 min 19 sec

I denne episoden av JudoMania Podcast snakker jeg med Annette Münch om kampsport, hva det har betydd for henne, noen av erfaringene hennes, og selvsagt snakker vi om bøker, særlig Den ultimate guiden til kampsport.Den ultimate guiden til kampsport ble nominert til Kulturdepartementets pris for beste faktabok for barn og ungdom i 2012.Les mer her:Annette Münchs nettsiderAnmeldelse av Den ultimate guiden til kampsportHar du lyst til å være med i en episode eller bidra på andre måter? Legg inn en kommentar eller lydmelding på judomania.no/podcast.Legg gjerne inn en vurdering av podcasten på Apple Podcasts også!

Oct 25

28 min 25 sec

I 1866 startet kampen for kvinners stemmerett. Da foreslo rett og slett filosofen John Stuart Mill at kvinner skulle få sin plass i blant de stemmeberettigede. Han hadde klart å samle 1500 underskrifter til støtte for sitt radikale forslag. Men det ble nedstemt med 194 mot 73 stemmer i parlamentet.Men selv om forslaget ikke fikk gjennomslag, var det med på å starte en 60 år lang kamp, for å gi kvinner stemmerett på linje med menn.I tiårene etter at John Stuart Mill fremmet sitt forslag, organiserte kvinner, og de få mennene som støttet dem, seg. Og i 1903 grunnla Emmeline Pankhurst og døtrene hennes «the Women’s Social and Political Union», gjerne forkortet til WSPU.Det var flere grupper i samfunnet som var opptatt av kvinners stemmerett, men suffragettene var den gruppa som viste størst evne og vilje til å aksjonere fysisk - både ved å møte opp på mange arrangementer, ved å marsjere i tog, kuppe folkemøter, holde taler. De knuste til og med vinduer på offentlig bygg, og ved et par anledninger satte de fyr på bygninger også.Ekteparet William og Edith Garrud hadde trent kampsport siden1899.  Da hedde de hadde vært vitne til en bartitsu-oppvisning. Bartitsu var en hybrid mellom jujutsu og boksing og andre kampformer. Den kjente Edward William Barton-Wright som gjerne regnes som en av de første jujutsu-trenerne i Europa var ansvarlig for oppvisningen.Ekteparet Garrud drev sin egen dojo. William trente menn, og Edith hadde ansvar for kvinner og barn som ønsket å trene kampsport.Det tok ikke lang tid før Edith Garrud tilbød WSPU både medlemsskap og gunstige priser for suffragettene. Selv om hun trente kvinner og suffragetter insisterte hun på at treningen kun hadde til hensikt å lære deltagerne å forsvare seg mot menn i et mannssjåvinistisk og voldelig samfunn.I denne episoden handler det om suffragetter, Edith Garrud, likestilling og jujutsu.Har du lyst til å være med i en episode eller bidra på andre måter? Legg inn en kommentar eller lydmelding på judomania.no/podcast.Legg gjerne inn en vurdering av podcasten på Apple Podcasts også!

Oct 11

41 min 53 sec

Hvis du spør en helt tilfeldig person om hva det første hun tenker på er når hun hører ordet judo, så vil svaret ofte inneholde et eller annet om hvite drakter og fargerike belter.Men dette bildet av judoutøveren i den hvite drakten med det fargerike beltet hadde kanskje aldri oppstått om ikke Jigoro Kano hadde utviklet judo. Før judo fantes det nemlig ikke slike drakter.Det er faktisk sånn at alle de hvite draktene som brukes i kampsport har hentet inspirasjon fra den drakten som Jigoro Kano også utviklet noen år etter at han utviklet judo, altså for over 100 år siden.I denne episoden handler det om judodrakter.Har du lyst til å være med i en episode eller bidra på andre måter? Legg inn en kommentar eller lydmelding på judomania.no/podcast.Legg gjerne inn en vurdering av podcasten på Apple Podcasts også!

Sep 27

35 min 1 sec

I denne episoden av JudoMania Podcast blir du bedre kjent med Keiko Fukuda. Hun var ingen hvem som helst, men derimot var hun den høyest graderte kvinnen i judo. Hun fikk 9. dan (og burde selvsagt hatt 10. dan).Keiko Fukuda ble nesten 100 år gammel, og mesteparten av livet sitt brukte hun på å promotere judo. Både Jigoro Kano og Kyuzo Mifune var blant de hun lærte judo av.Det er jo ekstra spennende at en norsk judoklubb både fikk besøk og besøkte henne på slutten av 1980-tallet.Har du lyst til å være med i en episode eller bidra på andre måter? Legg inn en kommentar eller lydmelding på judomania.no/podcast.Legg gjerne inn en vurdering av podcasten på Apple Podcasts også!

Sep 13

34 min 57 sec

I denne episoden snakker Jørgen Hillestad, presidenten i Norges Judoforbund, om norsk judo. Det blir både snakk om topp- og breddeidrett, landslaget i judo, judo for fred og den alvorlige situasjonen i Afghanistan, men også om Jørgens egen judobakgrunn, fokus på utvikling av gode judotrenere og et par framtidsvisjoner.Dette er en halvtimes prat om judo som du virkelig bør få med deg!Har du lyst til å være med i en episode eller bidra på andre måter? Legg inn en kommentar eller lydmelding på judomania.no/podcast.Legg gjerne inn en vurdering av podcasten på Apple Podcasts også!

Aug 30

27 min 23 sec

Da jeg begynte på judo, sa trenerne at den viktigste teknikken i judo var å lære å falle riktig. De sa også at de aller minste barna kan falle uten å slå seg. Nå som jeg er pappa selv, så er jeg ikke helt sikker på om det er 100 % korrekt, det har vært en del knall og fall og tårer, men det er jo kanskje likevel noe ved det? Kanskje i alle fall for de aller minste? Tenk bare på de aller minste når de skal lære å gå. Da er det gjerne masse bums og fall uten at det skjer så mye annet enn at de reiser seg igjen.Og det er uansett ikke sånn at vi kan falle som små barn som nettopp har lært seg å gå - hele livet. Så hvordan skal man holde seg trygg - både på glattisen og på judomatta?13 tips om hvordan du kan bruke Newtons lover i judoAikidoFallteknikkMae-ukemiUkemi-wazaUshiro-ukemiYoko-ukemiHar du lyst til å være med i en episode eller bidra på andre måter? Legg inn en kommentar eller lydmelding på judomania.no/podcast.Legg gjerne inn en vurdering av podcasten på Apple Podcasts også!

Aug 16

22 min 9 sec

Sanpo Toku var en selvsikker og til dels arrogant type. Han ble født i 1887 i Tokunoshima som er en øy omtrent så langt sør i Japan som det går an å komme.Toku trente både judo på Kodokan fra 1906, karate og kendo. Han ble faktisk hentet dit av Kaichiro Samura som senere fikk 10. dan i judo.Og grunnen til at jeg kaller ham arrogant har ikke bare å gjøre med min egen mening om nettopp dette. Sanpo Toku klarte nemlig å bli utvist fra Kodokan på grunn av en litt, hva skal vi si, slapp holdning til det gjeldende reglementet. Men hvorfor ble han utvist? Og hva skjedde etterpå?Det skal vi høre mer om i denne episoden av JudoMania Podcast som fortsatt tar for seg judo, kamsport og selvforsvar. Dette er den tiende episoden av podcasten, og i dag skal det handle om en av de viktigste handlingene i judo: hilsing ved å bukke til hverandre.Rei - hvorfor hilser vi?Sanpo TokuHar du lyst til å være med i en episode eller bidra på andre måter? Legg inn en kommentar eller lydmelding på judomania.no/podcast.Legg gjerne inn en vurdering av podcasten på Apple Podcasts også!

Aug 2

28 min 30 sec

Om bare 5 dager starter judokonkurransene i OL i Tokyo. Og hva passer vel da bedre enn noen olympiske minner og litt fakta om judo - i de olympiske leker?Bryting og boksing har jo vært på det olympiske programmet lenge.  Boksing kom med allerede i 1904, og bryting var allerede med i antikken, og da Pierre de Coubertin gjenskapte OL i 1896 var bryting med fra starten. Og selv om taekwondo har vært med noen år (prøvegren under OL i Seoul 1988, og i Barcelona 1992), og karate er med som et engangstilfelle i 2021, vil jeg påstå at judo er DEN olympiske kampsporten.Jigoro Kano, grunnleggeren av judo, som du kan høre om i en annen episode av podcasten, var overbevist om at det var viktig å få judo med i det olympiske programmet - både fordi det ville bidra til å gjøre judo kjent over hele verden, men også fordi han mente at de grunnleggende verdiene i judo passet som hånd i hanske med de olympiske verdiene.Norge har hatt deltagere i OL. I 1984 hadde vi med tre utøvere: Frank Evensen, Alfredo Chinchilla og Fridtjof Thoen, og i 1992 deltok Stig Traavik. I 2007 vant Joakim Vårdal Jensen fra Vøyenenga Special Olympics i Kina.Et av våre største judotalenter, Madeleine Rubinstein, lå lenge an til å kvalifisere seg til OL i 2020, og hun hadde også planer for å delta i 2024. Dessverre ble OL utsatt og Madelene valgte å operere en skadet skulder og å legge opp. Men dere kan se henne i høstens utgave av Mesternes Mester. Dét kan være verdt å følge med på!Anton GeesinkYasuhiro YamashitaOlympisk judoHar du lyst til å være med i en episode eller bidra på andre måter? Legg inn en kommentar eller lydmelding på judomania.no/podcast.Legg gjerne inn en vurdering av podcasten på Apple Podcasts også!

Jul 19

24 min 43 sec

Da Tokio Hirano (平野時男) ankom Holland i 1971 etter å ha vært hjemme i Japan i tre år på grunn av en alvorlig leversykdom, var dette en såpass viktig hendelse at landets største morgenavis, De Telegraaf, spanderte en hel forside på saken med overskriften «Hirano er tilbake!» Hvem var egentlig Tokio Hirano? Det skal vi se nærmere på i denne episoden.Tokio Hirano Kyuzo MifuneHar du lyst til å være med i en episode eller bidra på andre måter? Legg inn en kommentar eller lydmelding på judomania.no/podcast.Legg gjerne inn en vurdering av podcasten på Apple Podcasts også!

Jul 5

17 min

I denne episoden snakker Jarne Byhre om selvforsvar - både før, under og etter en eventuell kamp. Det er faktisk mest snakk om hva man kan gjøre i forkant.Jarne Byhre og jeg har trent judo sammen både i Drammen Judo Club og i judogruppa til Konnerud IL. 1. dan i judo tok vi i Sandefjord i 1989. Ellers har han aldri vært redd for å prøve nye ting; snarere tvert om. Jarne er stadig på jakt etter nye erfaringer, og noe av dette handler om selvforsvar.Her er noen av temaene vi tar opp i denne episoden:Alternativ trening. Viktig eller ikke?Generelt om selvforsvarHva er selvforsvar, egentlig?Kan selvforsvarstrening bidra til falsk trygghet?Kan man trene «mindsettet» sitt? Og er det kanskje viktigere enn teknikker?Hva er det aller viktigste når det gjelder selvforsvar, mener du?Se bilder av Jarne Byhre på JudoManias nettsider.Har du lyst til å være med i en episode eller bidra på andre måter? Legg inn en kommentar eller lydmelding på judomania.no/podcast.Legg gjerne inn en vurdering av podcasten på Apple Podcasts også!

Jun 21

31 min 53 sec

Er det noe de aller fleste kampformutøvere er enige om, så er det at kampformer på tv og film ikke gir et riktig inntrykk av virkeligheten. Alle mulige hjelpemidler benyttes for å få teknikkene på filmer til å se spektakulære ut. I tillegg blander man inn både akrobatiske elementer og ulike stuntscener, for at kampene skal se kule ut.I stikkordsform koker de fleste filmene ned til disse: vår mann, tempel, hevn, knyttneve, shaolin, hjerte, død, ninja, kriger, hemmelighet, mester, turnering, sønn/datter/kone, munk og sinne. Dessverre blir dette lett en latterliggjøring av alle som trener kampformer på seriøs måte.Du kan lese mer om dette på JudoMania.no:Filmer og kampsport Enter the DragonKill Bill 1Kill Bill 2Snikende tiger, skjult drageTomoe-nageSeoi-nageHar du lyst til å være med i en episode eller bidra på andre måter? Legg inn en kommentar eller lydmelding på judomania.no/podcast.Legg gjerne inn en vurdering av podcasten på Apple Podcasts også!

Jun 7

23 min 46 sec

I mange sammenhenger, ikke minst når det gjelder trening, og kanskje særlig i kampsport, snakker man noen ganger om old school. Men hva er egentlig old school? Er det snakk om utdaterte treningsmetoder, gode gamle treningsmetoder uten noen former for pynt og fjas, eller er det noe annet? I denne episoden handler det om undervisning, men ikke hva slags undervisning som helst. Det vi skal prøve å undersøke litt nærmere er tradisjonell, japansk undervisning - og det blir kanskje ikke mer old school enn det?Det blir en fortelling om en gutt med én arm, 7 punkter som kan forklare hva «old school» i japansk sammenheng egentlig er, før vi avslutter med en historie om en gutt som feier en gårdsplass da det plutselig går et lys opp for ham.Les mer her:Tradisjonell japansk undervisningShu ha riHar du lyst til å være med i en episode eller bidra på andre måter? Legg inn en kommentar eller lydmelding på judomania.no/podcast.Legg gjerne inn en vurdering av podcasten på Apple Podcasts også!

May 24

27 min 40 sec

I våre dager deltar kvinner på lik linje med menn både på judotreninger og i konkurranser. Det internasjonale judoforbundet tilbyr nøyaktig de samme konkurransene, like mange vektklasser, og de sammen pengepremiene til både kvinner og menn.Og det er selvsagt slik det bør være, men slik har det absolutt ikke alltid vært. Det er blant annet bare 40 år siden de første kvinnene kunne bli verdensmestere i judo. En av de aller viktigste personene i denne kampen for like rettigheter var Rena Rusty Kanokogi.Kvinner og judoRena Rusty KanokogiHar du lyst til å være med i en episode eller bidra på andre måter? Legg inn en kommentar eller lydmelding på judomania.no/podcast.Legg gjerne inn en vurdering av podcasten på Apple Podcasts også!

May 10

21 min 59 sec

I judo, og i mange andre kampformer, bruker man ulike farger på beltene. Et belte holder egentlig bare jakken på plass, men de ulike fargene har også en viss betydning. Beltegradene kan markere teknisk nivå, konkurranseerfaring eller andre former for innsikt og kunnskap i kampformen. Det var faktisk judoens grunnlegger Jigoro Kano som først tok dette systemet i bruk i kampformer. Beltegrad - hvor kommer beltene og fargene fra?Hva er egentlig et svart belte?Kohaku obiHar du lyst til å være med i en episode eller bidra på andre måter? Legg inn en kommentar eller lydmelding på judomania.no/podcast.Legg gjerne inn en vurdering av podcasten på Apple Podcasts også!

Apr 26

25 min 41 sec

Selvforsvar kan være så mangt. I denne episoden får du høre om ulike måter judo og judotankegang kan brukes som selvforsvar. Her møter du blant annet det greske judolandslaget, en blind judomester, en gammel gubbe på et tog og noen flere. Et viktig poeng er at selvforsvar ikke bare handler om å kaste folk i bakken; kanskje handler det ikke om det i det hele tatt?Les mer om de sakene som omtales i episoden her:Gresk judolandslag stopper innbruddstyverTyv overfaller tidligere landslagsutøver i judoBlind judomester legger overfallsmann i bakkenDen myke vei - en historie om ekte selvforsvarHar du lyst til å være med i en episode eller bidra på andre måter? Legg inn en kommentar eller lydmelding på judomania.no/podcast.Legg gjerne inn en vurdering av podcasten på Apple Podcasts også!

Apr 12

23 min 19 sec

Jigoro Kano grunnla judo, og han skrev med det seg selv inn i historiebøkene. Likevel er det nok ikke alle som vet så mye om denne energiske skikkelsen som både utviklet det japanske skolesystemet, fikk Japan inn i IOC og gjorde judo til en sentral brikke i den japanske samfunnsutviklingen.Les mer om Jigoro Kano her.Har du lyst til å være med i en episode eller bidra på andre måter? Legg inn en kommentar eller lydmelding på judomania.no/podcast.Legg gjerne inn en vurdering av podcasten på Apple Podcasts også!

Mar 28

33 min 7 sec