Leesvoer

Robert Visscher & Martine Zeijlstra

Podcast by Robert Visscher & Martine Zeijlstra

All Episodes

Deze week bespreken Martine en Robert een wel heel bijzonder fotoboek over de matjes van Den Haag. In de Matlas laten drie fotografen zien waarom dit kapsel niet alleen mooi is, maar ook een vorm van protest en over zelfredzaamheid, vrijheid en grilligheid gaat. De mat is het resultaat van tijd, liefde aandacht en focus, zoals Saul van Stapele schrijft in een essay in het boek. Maar toch ook een beetje vreemd en altijd opvallend. Daarnaast bespreken Robert en Martine nog een ander boek met veel foto's: Schiermannenoog, waarin Marloes Barnhoorn en Bern Veenhof oude, markante mannen van het eiland portretteren.

Oct 16

30 min 54 sec

Jaguarman is een verrassend rijk boek. Een reisboek, geschiedenis van Suriname en vader-zoonverhaal ineen. In Jaguarman gaat schrijver Raoul de Jong op zoek naar zijn roots in Suriname en schrijft hij over een verre voorouder die medicijnman was en kon veranderen in een jaguar. Het levert een erg goed en zeer origineel boek op.

Oct 10

26 min 42 sec

Seks, bloed en mystiek. Daar draait het om in Vurige liefde, een boek van etnoloog en historicus Peter Jan Margry (Meertens Instituut en Universiteit van Amsterdam). In de jaren dertig en veertig groeide het Brabantse gehucht Welberg uit tot een waar bedevaartsoord, vergelijkbaar met het Franse Lourdes. Dat kwam door Janske Gorissen. Zij zag visoenen van Jezus en Maria en had stigmata. Binnen een paar jaar wist ze priesters, een bisschop en allerlei volgelingen aan zich te binden. Een boek over vreemde visioenen, seks op de biechtstoel en wonderbaarlijke mystiek. Margry dook in voorheen verboden archieven, pluisde de hele geschiedenis uit en schreef er een fascinerend boek over. Deze aflevering is een samenwerking met de populairwetenschappelijke website NEMO Kennislink.

Oct 4

36 min 38 sec

Lui op het strand liggen, een beetje lummelen en af en toe een duik nemen. "Lange dagen niks doen in de zon en genieten van het leven. Dat is het beeld dat veel mensen hebben van het vakantieland Italië", zeggen onderzoekers en Italië-experts Pepijn Corduwener en Arthur Weststeijn van de Universiteit Utrecht. "Het lijkt vooral een land van stilstand en wanorde, maar bij politieke vernieuwing denk je vast niet aan Italië. Maar het land is wel degelijk een trendsetter, betogen de twee wetenschappers. Nu het vakantietijd is bespreken Robert en Martine hun verfrissende blik op Italië in het boek 'Het Italiaanse experiment'. Daarnaast praten Robert en Martine over Het Heldenpad, het nieuwe boek van schrijver Tim Parks, die lange tijd aan de universiteit van Milaan werkte. Parks treedt in de voetsporen van zijn 'held' Garibaldi en loopt 640 kilometer van Rome naar Ravenna. Deze aflevering is gemaakt onder de naam Weetvoer in samenwerking met NEMO Kennislink, de populair-wetenschappelijke website van Nederland.

Aug 13

40 min 32 sec

Van kamperen moeten Robert en Martine eigenlijk niks hebben. In een tent heb je het altijd te koud of warm en even makkelijk aankleden of uitrusten lukt niet goed. Hoe anders is dat bij wetenschapper Koen Arts (Wageningen Universiteit) en zijn vrouw Gina Moffey. Samen slapen ze ruim een jaar lang buiten. Met aanstekelijk enthousiasme schrijft Arts in 'Wild Jaar' over dit avontuur in Nederland. Je leert van alles over de biodiversiteit van eikensoorten, hoe je geweien van herten kunt vinden en zelfs op welke manier je niet een kip moet slachten. Arts doorspekt zijn verhaal met mooie wetenschappelijke weetjes, eerlijke verhalen over vroeger en zijn eigen romantische blik op de natuur. Als zijn vader overlijdt tijdens het 'Wild Jaar' krijgt het boek een extra diepe laag, omdat Arts precies de juiste woorden weer te vinden om zijn verslagenheid, verdriet en verlorenheid onder woorden te brengen. Martine en Robert bespreken verder nog Insectenrijk van Aglaia Bouma, een reportage op de Utrechtse Heuvelrug van Mariska van Sprundel op nemokennislink.nl en Een verhaal met een Angel van hoogleraar biologie Dave Goulsen (Universiteit van Sussex). Deze aflevering is een samenwerking met de populair-wetenschappelijke website NEMO Kennislink.

Aug 6

31 min 37 sec

Deze week bespreken we een ideaal vakantieboek: sprookjesachtig, uitstekend geschreven en spannend. De Huilende Molenaar van de Finse schrijver Arto Paasilinna is net opnieuw uitgegeven door de Wereldbibliotheek. Het gaat over een lange, zonderlinge man, die in een piepklein dorpje in het noorden van Finland komt wonen. Wie is die rare vent en wat komt hij hier doen?, denken de dorpsbewoners. Hij renoveert een oude molen waar de inwoners erg blij mee zijn. Maar hij huilt ook 's nachts naar de maan als hij verdrietig is. Het zorgt voor een conflict tussen de man en het dorp. Het boek is ontzettend geestig, staat vol met mooie zinnen en is zeer origineel. Het vertelplezier spat van de pagina's. Ook bespreken Martine en Robert andere schelmenromans, zoals de Zelfmoordclub en Haas van Arto Paasilinna en Candide van Voltaire.

Aug 2

24 min 6 sec

In een week waarin meerdere overstromingen Nederland en onze buurlanden teisteren, bespreken we Klifi van Adriaan van Dis. Een boek dat zich afspeelt in de nabije toekomst en waarin een orkaan voor heel veel wateroverlast zorgt. Martine en Robert bespreken hoe Van Dis dit op een knappe en confronterende manier beschrijft.

Jul 25

32 min 32 sec

Hoeden, vogels, rozen. Opeens verdwijnen ze op een Japans eiland. Zodra ze zijn uitgewist hebben de inwoners er geen herinnering meer aan. Op straat wordt het steeds rustiger en de geheugens van de mensen worden voortdurend gebrekkiger. Over deze gebeurtenissen schreef de Japanse auteur Yoko Ogawa het boek de Geheugenpolitie. Een originele roman, dat ingetogen wordt verteld. Martine en Robert brengen verder nog een korte ode aan de schrijver Bernlef en raden boeken van wetenschapper Douwe Draaisma en de Japanse verteller Ryu Murakami aan.

Jul 12

31 min 12 sec

We gaan in deze aflevering op reis naar meerdere eilanden, maar dit keer niet naar idyllische oorden vol lange zandstranden en helblauw water. Maar naar eilanden die door mensen zijn gemaakt, bijvoorbeeld gemaakt van riet op het Titicacameer in Peru, Funtasy Island bij Singapore en onze eigen Flevopolder. Waarom worden nieuwe eilanden gemaakt, wat trekt ons zo in ze aan? Hoogleraar sociale geografie Alastair Bonnett van de universiteit van Newcastle schreef er het boek 'De magie van eilanden' over. In deze aflevering nemen we je ook mee naar een nieuw vulkanisch eiland net boven Tonga dat de vorm heeft van een dikke vleermuis. Ook vertellen Robert en Martine over de barre boottocht die ze maakten naar het Italiaanse mini-eiland Alicudi dat geen enkele weg heeft maar wel heel veel trappen. Boekenluis is deze week Marc van der Linden en natuurlijk is het verrassingsboek er ook weer.

Jun 7

33 min 47 sec

We gaan op wrakkenjacht naar de Vrouw Maria. Een schip uit de achttiende eeuw vol met kunstschatten, die onderweg was van Amsterdam naar Sint-Petersburg. Tijdens een herfststorm zonk het schip en sleurde ook peperdure schilderijen van Nederlandse meesters als Gerard Dou en Paulus Potter mee naar de zeebodem. Hoogleraar politicologie Gerald Easter (Boston College) en reisboekenschrijver Mara Voorhees schreef er een spannend boek over vol met wetenschap. En verder vertelt Jules Schilperoort nog over de verrassingsboeken die hij ontving. Deze aflevering is onder de naam Weetvoer gemaakt in samenwerking met de populairwetenschappelijke website NEMO Kennislink.

May 28

28 min 4 sec

Het is net alsof iemand in de kroeg tegen je aan ouwehoert als je het boek 'De geschiedenis van mijn seksualiteit' leest. Maar dan wel op een ontzettend knappe manier en met een heel goed verhaal. Sofie Lakmaker schreef een verrassend debuut met een geheel eigen geluid en schrijfstijl. Daarnaast bespreken we in Lockdownliteratuur het boek De Wand van de Oostenrijkse schrijfster Marlen Haushofer over een vrouw die op vakantie gaat en opeens van de rest van de wereld gescheiden wordt door een doorzichtige wand.

Apr 19

28 min 6 sec

We bespreken de nieuwe biografie over Hannah Arendt (1906-1975) van Ann Heberlein. Het is een heftig boek, dat gaat over de invloed van liefde en kwaad in het leven van Arendt en hoe ze daar later over schrijft. Zij moest vluchten voor de gruwelen van Nazi Duitsland en schreef later uitgebreid over deze periode. Ze werd een van de meest controversiële én invloedrijke denkers van haar tijd. Het levert een fascinerende biografie op over het bewogen leven en de boeken van Arendt. Knap geschreven, goed verteld en het laat zien hoe veerkrachtig en sterk Hannah Arendt was. In Lockdownliteratuur bespreken we Hope Street van Campino. De zanger van de Duitse punkband Toten Hosen schreef een dagboek over het kampioensjaar van Liverpool, waarin het coronavirus een grote rol speelt. 

Apr 12

42 min 2 sec

Samen lachen is meer dan alleen lol hebben. Het zorgt ervoor dat we ons met elkaar verbonden voelen, geeft creativiteit een boost en zegt wat over wie je bent. Deze aflevering duiken we in de wetenschap van de lach en bespreken het boek 'Humor is een van de vier pijlers onder het universum' van sociaal psycholoog Madelijn Strick. We gaan het hebben over de vraag of mannen grappiger zijn dan vrouwen of humor gezond is en we vertellen de leukste mop ooit. In de rubriek Lockdownliteratuur bespreken we 'De schaduw van Tambora' van meesterverteller Philip Dröge.

Mar 16

41 min 28 sec

Eigenlijk had het deze week boekenweek moeten zijn, maar omdat het coronavirus nog rondwaart is het uitgesteld. We brengen daarom een ode aan mooie boekhandels. Om ze te steunen. Boekenwinkels waar je taart kunt eten en bier drinkt of op de grond mag blijven slapen, maar vooral goede tips krijgt, je thuis voelt en met een stapel nieuw leesvoer onder arm blij vandaan vertrekt. We bespreken onze favoriete boekenwinkels, de biografie van Shakespeare and Company in Parijs en boekverkopers van boekhandel Dominicanen in Maastricht, Bosch&deJong in Rotterdam en Godert Walter in Groningen geven leestips. Steun je boekhandel!

Mar 8

51 min 6 sec

Welkom in de wereld van orchideeënjagers en woekerende berenklauwen in een zinderend heet Praag. De roman Klimaatverdriet van Marek Sindelka speelt zich af in de toekomst. Het klimaat is extreem veranderd en er ontstaat een levendige en gevaarlijke handel in bloemen en planten. Dit is een schitterend boek, volgens Robert. Maar Martine is minder enthousiast. In deze podcast bespreken ze hun lof en kritiek. Verder nog aandacht voor Een gevoelig iemand van Jachym Topol en De opstand van de natuur van Philipp Blom. In Lockdownliteratuur zit De Triffids komen van John Wyndham.

Mar 1

42 min 7 sec

Robert en Martine bespreken 'De Terugkeer', de nieuwe roman van Esther Gerritsen over hoe twee kinderen omgaan met de dood van hun vader Gerrit. Hij was al jaren depressief, kwam zelden nog van de bank voordat hij stierf zo'n twintig jaar geleden. Zelfmoord was destijds de conclusie. Maar Jennie, de jongste, geloof er niks van. Nu, twintig jaar later, gaat ze op onderzoek uit. Een zwaar onderwerp, maar Gerritsen weet er in een heel mooie, lichtvoetige stijl over te schrijven. Verder bespreken we nog kort haar boek 'Superduif' en 'Dit boek redt je leven' van A.M. Homes. In Lockdownliteratuur zit het bizarre 'Hospitaal' van Toby Litt over satanische orgies, voodoo en gebroken armen in een Engels ziekenhuis.

Feb 24

34 min 9 sec

We gaan deze week op bezoek bij alle 61 Waddeneilanden. Van Razende Bol naar Langli en zo komen we langs verboden zandplaten, horen gênante verhalen over Schiermonnikoog, doen scheepswrakken aan en komen we ook nog een vloekende kapitein tegen. We bespreken namelijk '61 eilanden in de Waddenzee' een vuistdik, koffietafelboek van Evert Jan Prins. We maken deze aflevering in samenwerking met de populairwetenschappelijke website NEMO Kennislink onder de naam Weetvoer, waarbij we voortaan één keer per maand een boek met wetenschap en vol met interessante weetjes bespreken.

Feb 15

53 min 45 sec

Een jonge man en een walvis spoelen aan op het strand van het Engelse vissersdorp St. Piran. Ze zetten het dorpje helemaal op hun kop. Want nadat ze de man hebben gereanimeerd vertelt hij dat er een dodelijk griepvirus uit Azië aankomt. De Dag dat de Walvis kwam is niet alleen spannend, maar ook hartverwarmend en sprookjesachtig. Verder bespreken we nog De Weg van Cormac McCarthy in Lockdownliteratuur. En vertelt vaste luisteraar Petra de Graaf over haar verrassingsboek: De Nazi en de Kapper van Edgar Hilsenrath.

Feb 8

41 min 56 sec

We nemen je mee op pad door de stinkende straten van Sint Petersburg, langs lallende verhalenvertellers en moordende studenten. We hebben het over een klassieker die iedereen zou moeten lezen: Misdaad en Straf van Fjodor Dostojevski. De boekenluis is Don Delillo met De Stilte, waarvan de Nederlandse vertaling deze maand verschijnt. In Lockdownliteratuur bespreken we Anna van Nicole Ammaniti.

Feb 1

39 min 22 sec

Het zal je maar gebeuren: middenin de nacht word je wakker van harde geluiden. Je kunt je niet meer bewegen. Aan je bed staat plots een inbreker. Wat volgt is een scootertocht door stille steegjes waarbij de inbreker en een man in pyjama een stil verbond sluiten. In het boek ‘Een goede nachtrust’ van Peter Buurman scheur je mee langs shoarmatenten en gekke koffiehuizen. Slapen is bijzaak in dit absurdistische boek dat een ode is aan de gekte en de nacht. Nu de avondklok is ingegaan bespreken we dit boek. Verder hebben we het over de toekomstroman Oryx en Crake van Margaret Atwood in Lockdownliteratuur, komt de boekenluis over W.F. Hermans voorbij en kun je weer een verrassingsboek bestellen.

Jan 25

41 min 47 sec

Leo en Simon gaan helemaal in elkaar op. Ze likken water uit elkaars navel en wonen fijn samen in hun krappe appartement in Brussel. En dan komt Simon opeens thuis met een tatoeage op zijn oor, wordt alles anders en nadert er onheil. De roman ’Ik ben er niet’ van Lize Spit leest weg als een bingewatchserie. Verder bespreken we ‘Oneetbaar Brood’ van Floor Haakman, vertellen we in Lockdownliteratuur ‘Notities uit de jungle’ van Hanya Yanagihara, komt de boekenluis voorbij en kan je natuurlijk weer een verrassingsboek bestellen.

Jan 18

38 min 2 sec

Deze aflevering duiken we in de boeken van zwaarden, nunchucks en planken breken. We bespreken de vier beste non-fictie boeken over vechtsporten: De zonen van Bruce Lee van Alex Boogers, Why we Fight van Josh Rosenblatt, A killing Art van Alex Gillis en Bruce Lee. A Life van Matthew Polly. Vecht een ronde met ons mee en je ontdekt waarom wij aan een vechtsport doen, dat het veel meer is dan een robbertje vechten en hoe interessant het is om over martial arts te lezen. De lockdownliteratuur is deze week de biografie Mark Rutte van Petra de Koning. En natuurlijk is er ook weer de boekenluis en vertelt Bé Trip over zijn verrassingsboek.

Jan 11

1 hr 8 min

In Ilyas neemt Ernest van der Kwast je mee naar Rotterdam. Het boek gaat over een fictieve stadswijk waar de nieuwe, rijke bewoners compleet langs de oude inwoners heen leven. Totdat hoofdpersoon Peter zijn baan kwijt raakt. In plaats van nieuw werk te zoeken, begint hij aan een nieuwe missie om zijn arme schoonmaker en haar neefje uit de schulden te helpen. In Leesvoer bespreken Martine Zeijlstra en Robert Visscher waarom je dit frivole boek over dit zware onderwerp moet lezen. Ook nemen ze je in de rubriek Lockdownliteratuur mee naar het Lissabon van Jose Saramago, waar alle inwoners langzaam blind worden door een besmettelijke ziekte.

Jan 3

37 min 19 sec

Het beste boek dat wij in 2020 lazen is 'Jaag je ploeg over de botten van de doden' van de Poolse schrijfster Olga Tokarczuk. Midden in de nacht wordt op de deur van een eigenzinnig oud vrouwtje geklopt en begint een moordmysterie. Verwacht echter geen spannende thriller of whodunnit. Maar wel een heel knap geschreven verhaal over moordlustige dieren, voeten als stekkers en mooi beschreven onzin over de sterren. Het lukt Tokarczuk om van deze vreemde ingrediënten een prachtig literair meesterwerk te brouwen.

Dec 2020

38 min 56 sec

Een moeder vlucht samen met haar zoon voor haar gewelddadige vriend. En diezelfde jongen schrijft 25 jaar later een succesvol zelfhulpboek voor wanhopige nerds om gelukkig te worden in de liefde. In Ruimte weet Walter van den Berg deze twee verhaallijnen knap met elkaar te verweven. Deze aflevering is een ode aan Van Den Berg, misschien wel de beste Nederlandse schrijver van dit moment. Verder bespreken we wat je nu tijdens de lockdown moet lezen in de rubriek lockdownliteratuur, is het lichtje van Eelco de boekenluis en vertelt Wouter over zijn verrassingsboek.

Dec 2020

43 min 37 sec

Vis, kerken en cocaïne. Daar denk je waarschijnlijk als eerste aan als de naam Urk valt. De Belgische journalist Matthias Declercq schreef het boek 'De ontdekking van Urk' over het voormalige eiland. In Leesvoer bespreken Martine Zeijlstra en Robert Visscher waarom je dit boek zou moeten lezen. En, omdat het de eerste aflevering is, stellen ze zich ook nog even voor. Verder is er nog de boekenluis, de mooiste zin en een verrassingsboek.

Dec 2020

57 min 44 sec

De trailer van Leesvoer, de nieuwe podcast over boeken. Waarin we aankondigen dat we in de eerste aflevering gaan praten over het boek De Ontdekking van Urk van Matthias Declercq.

Dec 2020

1 min 2 sec