Groen & Gezond Almere

Groen & Gezond Almere

Podcast by Groen & Gezond Almere

All Episodes

Wist je dat er in Nederland meer dan 85.000 bruggen aan vervanging toe zijn? Na jarenlange trouwe dienst (en slijtage!) is het tijd om ze te vernieuwen. Een perfecte kans om na te denken over meer toekomstbestendige bruggen. De Bruggencampus is een praktijkcentrum waar nagedacht wordt over al deze te vervangen bruggen. De insteek is dat de bruggen innovatief en circulair worden; zo zullen ze niet alleen voorzien zijn van hypermoderne technieken, maar ook makkelijker herbruikbaar in de toekomst. De uitkomsten hiervan zijn te zien op Floriade Expo 2022. De Bruggencampus werkt samen met overheden, onderwijs, wetenschap én bruggenbouwers. Een van die bruggenbouwers is Erik Kijlstra. Met zijn bedrijven Cirwinn en Reimert Bouwgroep bouwt hij mee aan een circulaire toekomst. Zo ook de bruggen die het rondje Weerwater compleet maken. Circulaire bruggen die de stad met Floriade Expo 2022 verbinden. We spraken Erik over de bruggen, de toekomst van de bouw, én de bever die zich in een van de bruggen heeft gevestigd! Luister je mee? Ben je nieuwsgierig naar wat er verder allemaal gebeurt op het gebied van duurzaamheid in Almere? Je kunt het duurzaamheidsprogramma van de gemeente Almere volgen via groenengezond.almere.nl of via Instagram, Facebook, Twitter en LinkedIn onder Groen en Gezond Almere. Heb je nog ideeën voor deze podcast, een tip of iets aardigs? We horen heel graag van je. Laat een reactie achter via je favoriete podcast app of stuur ons een DM.

Nov 23

34 min 35 sec

Waar mensen wonen, daar wordt energie gebruikt. Zo ook in de nieuwe wijk Hortus. Vóórdat Floriade Expo 2022 straks van start gaat, moet de infrastructuur voor de wijk die erna overblijft al worden aangelegd. Want, er wordt na het evenement meteen doorgepakt met de aanleg van de nieuwe woonwijk. Een van deze zogenaamde basisinfrastructuren is het warmtenet. De mensen die er straks gaan wonen willen natuurlijk graag een warm thuis. Het liefst zo duurzaam mogelijk natuurlijk. Gelukkig kregen de bouwers vrij spel om dit zo energieneutraal mogelijk aan te pakken. Er lag immers nog niets, dus al vanaf de eerste steen kon er rekening worden gehouden met het bouwen aan een groene, schone toekomst. Zo werd Rard Rijcken met zijn bedrijf Eteck betrokken bij de ontwikkeling, bouw en aanleg van een warmwatervoorziening. Een hele uitdaging, want dit speciaal ontwikkelde 'Smart Thermal Grid' moet straks veel huiskamers, douches, radiatoren en kranen voorzien van warm én koud water. Want ja, het gaat niet alleen om warmte, maar ook koude. Daar valt nog een en ander over uit te leggen! Word jij er ook al warm van en ben je nieuwsgierig naar wat er verder allemaal gebeurt op het gebied van duurzaamheid in Almere? Je kunt het duurzaamheidsprogramma van de gemeente Almere volgen via groenengezond.almere.nl of via Instagram, Facebook, Twitter en LinkedIn onder Groen en Gezond Almere. Heb je nog ideeën voor deze podcast, een tip of iets aardigs? We horen heel graag van je. Laat een reactie achter via je favoriete podcast app of stuur ons een DM.

Nov 15

38 min 41 sec

Een wereldtuinbouwtentoonstelling is natuurlijk niets zonder groen, véél groen. Daar weet landschapsarchitect Niek Roozen alles van, want hij gaat al meer dan 40 jaar mee in het vak. Niek Roozen, what’s in a name, heeft als voormalig hoofdarchitect van de Floriade Expo al veel (mee)gemaakt. Zo heeft hij de insteek en het belang van Floriade Expo zien veranderen. Waar voorheen de locaties van de exposities voornamelijk grote stadsparken werden, wordt er dit keer voor het eerst compleet anders over nagedacht. Op het terrein van Floriade Expo 2022 in Almere wordt namelijk na het evenement een hele nieuwe wijk gebouwd. De wijk Hortus (Latijn voor tuin) wordt een groene stadsoase, pal aan het Weerwater. Als landschapsarchitect moet je dus heel wat in je mars hebben om niet alleen het evenement te ontwerpen, maar ook om rekening te kunnen houden met het bouwen van een groene stadswijk. Het moet er niet alleen mooi uitzien, maar moet ook functioneel zijn. Hoe gaat Niek daar mee om? En wat heeft hij allemaal bedacht en aangeplant? Daar heeft deze ervaren bomenplanter hele mooie antwoorden op. Luister je mee? Ben je nieuwsgierig naar wat er verder allemaal gebeurt op het gebied van duurzaamheid in Almere? Je kunt het duurzaamheidsprogramma van de gemeente Almere volgen via groenengezond.almere.nl of via Instagram, Facebook, Twitter en LinkedIn onder Groen en Gezond Almere. Heb je nog ideeën voor deze podcast, een tip of iets aardigs? We horen heel graag van je. Laat een reactie achter via je favoriete podcast app of stuur ons een DM.

Nov 11

42 min 17 sec

In dit derde seizoen van de Groen en Gezond Almere podcast gaan we in op de tastbare impact van Floriade Expo 2022. Want het evenement dat in april start staat bijna voor de deur en zet de hele stad in beweging. Er blijft meer achter na het evenement: er wordt een volledige woonwijk gebouwd, wow. Toen Almere bijna 10 jaar geleden het evenement toegekend kreeg werd er een ontwerpwedstrijd uitgeschreven. Het winnende ontwerp, van Winy Maas en zijn architectenbureau MVRDV, werd de blauwdruk van een gebiedsontwikkeling welke nu volop realiteit wordt. Ja, er komt echt een wereldtuinbouwtentoonstelling aan het Weerwater. En ja, daarna verrijst er echt een prachtige, groene, duurzame wijk genaamd Hortus. Maar hoe ontwerp je dat eigenlijk, zo’n tweeledig gebied? Waar moet je rekening mee houden? En hoe komt het er eigenlijk uit te zien? In deze eerste aflevering van seizoen 3 , waarin we het tastbare nalatenschap van Floriade Expo 2022 belichten, spreken we met Stephan Boon van het architectenbureau MVRDV. Stephan werkt al 9 jaar aan de Floriade, en was er dus bij vanaf de oorsprong. Als projectleider loodst hij ons door het ontwerp, en blikt vooruit naar de toekomstige wijk. Luister je mee? Ben je nieuwsgierig naar wat er verder allemaal gebeurt op het gebied van duurzaamheid in Almere? Je kunt het duurzaamheidsprogramma van de gemeente Almere volgen via groenengezond.almere.nl of via Instagram, Facebook, Twitter en LinkedIn onder Groen en Gezond Almere. Heb je nog ideeën voor deze podcast, een tip of iets aardigs? We horen heel graag van je. Laat een reactie achter via je favoriete podcast app of stuur ons een DM.

Nov 3

32 min 7 sec

In seizoen 3 van de Groen & Gezond Almere podcast gaan we in gesprek met allerlei interessante sprekers. Ditmaal over Floriade Expo 2022, want die staat voor de deur! Het gebied rondom het Weerwater staat in de steigers, de groene loper wordt door de stad uitgerold. Maar wat houdt de Floriade nou precies in? En nog belangrijker: Wat blijft er allemaal over ná het evenement? In dit seizoen bespreken we de fysieke impact van de Floriade Expo op onze stad. We spreken met gebiedsontwikkelaars, energieleveranciers, bruggenbouwers en landschapsarchitecten. In deze trailer krijg je alvast een voorproefje door niemand minder dan onze eigen wethouder Floriade en Duurzaamheid Jan Hoek! Luister je mee naar alle verhalen?

Oct 25

3 min 43 sec

Het is alweer tijd voor de laatste aflevering van seizoen twee. In de afgelopen vier afleveringen kregen we tips en tools om een beweging te starten. Misschien ben je daar zelfs al mee begonnen! Ga dan vooral zo door. Maar wat doe je als je nog studeert of werkt bij een grote organisatie? Is er dan ook ruimte om een beweging daar binnen te starten? In de laatste aflevering van dit seizoen van de Groen & Gezond Almere podcast, spreken we Jochgem van Dijk. Hij werkt aan een groene beweging, vanuit een organisatie die al heel veel bezig is met stad en natuur. Hoe hij dit aanpakt, vertelt hij je maar al te graag! Luister je mee? Ben je nieuwsgierig naar wat er verder allemaal gebeurd op het gebied van duurzaamheid in Almere? Je kunt het duurzaamheidsprogramma van de gemeente Almere volgen via groenengezond.almere.nl of via Instagram, Facebook, Twitter en LinkedIn onder Groen en Gezond Almere. Heb je nog ideeën voor deze podcast, een tip of iets aardigs? We horen heel graag van je. Laat een reactie achter via je favoriete podcast app of stuur ons een DM.

Jul 5

30 min 11 sec

In dit tweede seizoen nemen we je mee naar mensen in de stad die dagelijks mensen in beweging zetten. We krijgen een kijkje achter de schermen en ze vertellen hoe we zelf ook aan de slag kunnen gaan Het starten van een groene beweging kan kostbaar zijn, kwamen we in de vorige aflevering achter. Deze aflevering spreekt presentatrice Nadia Zerouali met Daria & Jan: echte experts als het gaat om het meedenken over én verlenen van financiële steun voor groene initiatieven in de stad. Zij werken voor de gemeente Almere en vertellen ons alles over subsidies en regelingen die beschikbaar zijn in de stad om groene ambities van bewoners en ondernemers te faciliteren. Heb je je notitieboekje bij de hand? Luister dan mee! Ben je nieuwsgierig naar wat er verder allemaal gebeurd op het gebied van duurzaamheid in Almere? Je kunt het duurzaamheidsprogramma van de gemeente Almere volgen via groenengezond.almere.nl of via Instagram, Facebook, Twitter en LinkedIn onder Groen en Gezond Almere. Heb je nog ideeën voor deze podcast, een tip of iets aardigs? We horen heel graag van je. Laat een reactie achter via je favoriete podcast app of stuur ons een DM.

Jun 29

43 min 41 sec

In deze aflevering spreekt presentatrice Nadia Zerouali Almeerder Jim van der Wardt. Hij zag een kans om een beweging in de stad die al bestond, maar nog niet zichtbaar was, een podium te geven. Onder de noemer Makers van Almere bracht hij de makers in de stad digitaal samen én bij de mensen thuis. Zelf is hij ook een ondernemende maker in de stad en brengt met zijn duurzame uitgangspunt een oude ambacht weer tot leven. Hoe hij dit allemaal doet, ontdekken we in deze aflevering! Ben je nieuwsgierig naar wat er verder allemaal gebeurd op het gebied van duurzaamheid in Almere? Je kunt het duurzaamheidsprogramma van de gemeente Almere volgen via groenengezond.almere.nl of via Instagram, Facebook, Twitter en LinkedIn onder Groen en Gezond Almere. Heb je nog ideeën voor deze podcast, een tip of iets aardigs? We horen heel graag van je. Laat een reactie achter via je favoriete podcast app of stuur ons een DM.

Jun 22

37 min 41 sec

In dit tweede seizoen nemen we je mee naar mensen in de stad die dagelijks mensen in beweging zetten. We krijgen een kijkje achter de schermen en ze vertellen hoe we zelf ook aan de slag kunnen gaan Deze aflevering spreekt presentatrice Nadia Zerouali de Almeerse student Narjiss. Zij deelt over groene alternatieven en inspireert hiermee anderen over hoe het anders kan. Narjiss doet dit vanuit haar geloofsovertuiging, maar ook voor niet-moslims is wat zij deelt interessant. Mensen aan het denken zetten doet Narjiss via Instagram. Hoe kun je mensen die je niet kent, wel aan het denken zetten? Daarom spreken we Jasmyn, om haar inzichten met ons te delen. Zij is community manager voor onder andere @groenengezondalmere en deelt dagelijks over onze groene en gezonde stad! Ben je nieuwsgierig naar wat er verder allemaal gebeurd op het gebied van duurzaamheid in Almere? Je kunt het duurzaamheidsprogramma van de gemeente Almere volgen via groenengezond.almere.nl of via Instagram, Facebook, Twitter en LinkedIn onder Groen en Gezond Almere. Heb je nog ideeën voor deze podcast, een tip of iets aardigs? We horen heel graag van je. Laat een reactie achter via je favoriete podcast app of stuur ons een DM.

Jun 16

45 min 42 sec

In dit tweede seizoen nemen we je mee naar mensen in de stad die dagelijks mensen in beweging zetten. We krijgen een kijkje achter de schermen en ze vertellen hoe we zelf ook aan de slag kunnen gaan. In deze aflevering spreekt presentatrice Nadia Zerouali onderneemster Valerie Bos. Zij legt ons uit hoe we elkaar kunnen helpen om mee te doen aan verduurzaming, groot én klein. Met inmiddels een repertoire aan groene bewegingen, neemt ze ons mee naar waar je moet beginnen tot hoe je van een klein idee een groot succes kunt maken. Ben je nieuwsgierig naar wat er verder allemaal gebeurd op het gebied van duurzaamheid in Almere? Je kunt het duurzaamheidsprogramma van de gemeente Almere volgen via groenengezond.almere.nl of via Instagram, Facebook, Twitter en LinkedIn onder Groen en Gezond Almere. Heb je nog ideeën voor deze podcast, een tip of iets aardigs? We horen heel graag van je. Laat een reactie achter via je favoriete podcast app of stuur ons een DM.

Jun 11

45 min 6 sec

In het eerste seizoen van de Groen en Gezond Almere podcast ging Nadia Zerouali iedere aflevering in gesprek met een Almeerder van de toekomst, verschillende ondernemers met interessante business cases en inspirerende initiatieven én iedere aflevering een expert over het onderwerp die de uitspraken tegen het licht houdt. Duurzame mode en gedrag, circulair bouwen, biodiverse verdienmodellen en de energietransitie: het kwam allemaal aan bod in de afgelopen vier afleveringen! We blikken in deze speciale aflevering graag met jullie terug op deze onderwerpen. Zijn er punten die we in ieder thema terug zien en wat hebben we allemaal geleerd? Luister met ons mee in deze terugblik! Ben je nieuwsgierig naar wat er verder allemaal gebeurd op het gebied van duurzaamheid in Almere? Je kunt het duurzaamheidsprogramma van de gemeente Almere volgen via groenengezond.almere.nl of via Instagram, Facebook, Twitter en LinkedIn onder Groen en Gezond Almere. Heb je nog ideeën voor deze podcast, een tip of iets aardigs? We horen heel graag van je. Laat een reactie achter via je favoriete podcast app of stuur ons een DM.

Jun 2

26 min 5 sec

Energie: één van de punten op de duurzaamheidsagenda van Almere. En maar goed ook, want we gebruiken er heel wat van met elkaar. Hoe komen we er aan en hoe verzamelen we onze energie in de toekomst? Over die vraagstukken hebben verschillende Almeerders zich al gebogen. Goed nieuws: deze mensen hebben antwoorden gevonden! In deze aflevering gaat Nadia weer in gesprek met jonge Almeerders die hun mening en dromen met ons delen, spreken we een innovatieve ondernemer én uiteraard weer een expert die gespecialiseerd is in dit onderwerp. En we kunnen al met je delen dat deze verhalen je een hoop energie meegeven. Ben je nieuwsgierig naar wat er verder allemaal gebeurd op het gebied van duurzaamheid in Almere? Je kunt het duurzaamheidsprogramma van de gemeente Almere volgen via groenengezond.almere.nl of via Instagram, Facebook, Twitter en LinkedIn onder Groen en Gezond Almere. Heb je nog ideeën voor deze podcast, een tip of iets aardigs? We horen heel graag van je. Laat een reactie achter via je favoriete podcast app of stuur ons een DM.

Mar 22

45 min 40 sec

Een kansrijke toekomst die echt groener kan zijn: Een biodiverse landbouw, terugkerende vogels, meer insecten en dus een gezondere leefomgeving. Hoe staat het nu met de biodiversiteit in onze stad? Wat wordt er al gedaan en welke uitdagingen en keuzes liggen nog voor ons? Om achter die antwoorden te komen, nemen we je in deze derde aflevering mee de natuur in. We gaan op bezoek bij ondernemende types die impact creëren op de lokale economie en de kwaliteit van de leefomgeving verbeteren. Zo spreken we twee Almeerders van de toekomst over hoe zij denken dat Almere er uit moet zijn om voor iedereen onze natuur schoon, toegankelijk en mooi te houden? Twee ondernemers die van hun groene droom een biodiverse werkelijkheid gemaakt hebben en licht een expert in landschapsecologie en biodiversiteit haar mening toe. Ben je nieuwsgierig naar wat er verder allemaal gebeurd op het gebied van duurzaamheid in Almere? Je kunt het duurzaamheidsprogramma van de gemeente Almere volgen via groenengezond.almere.nl of via Instagram, Facebook, Twitter en LinkedIn onder Groen en Gezond Almere. Heb je nog ideeën voor deze podcast, een tip of iets aardigs? We horen heel graag van je. Laat een reactie achter via je favoriete podcast app of stuur ons een DM.

Mar 1

54 min 4 sec

In deze tweede aflevering gaan we verder door op het thema circulaire economie. Dat onderwerp is namelijk ontzettend belangrijk hier in de stad, maar ook in de rest van het land: in 2050 wilt Nederland volledig circulair zijn. De wereldbevolking groeit en de aarde raakt op. Ook onze stad groeit en daarmee lopen wij risico op een grondstoffentekort. De circulaire economie is populair onder het bedrijfsleven en de overheid, waar wordt gezocht naar manieren om anders te produceren en om te gaan met onze reststromen. Ook in de bouwsector vind je dit thema terug. We nemen je in deze aflevering mee naar de uitdagingen én de kansen die er zijn op dit gebied. Net als in de vorige aflevering, spreekt Nadia ook hier een Almeerder van de toekomst, een expert en spreekt ze twee ondernemers uit de sector. Ben je nieuwsgierig naar wat er verder allemaal gebeurd op het gebied van duurzaamheid in Almere? Je kunt het duurzaamheidsprogramma van de gemeente Almere volgen via groenengezond.almere.nl of via Instagram, Facebook, Twitter en LinkedIn onder Groen en Gezond Almere. Heb je nog ideeën voor deze podcast, een tip of iets aardigs? We horen heel graag van je. Laat een reactie achter via je favoriete podcast app of stuur ons een DM.

Feb 15

43 min 43 sec

Deze podcastserie start op het Upcyclecentrum in Almere Haven, waar Nadia in gesprek gaat met Laura Meijering, oprichtster en creatief directeur van duurzaam modelabel Unravelau. Met Unravelau biedt Laura een duurzaam product aan en hoopt ze het gedrag van de consument positief te beinvloeden. Daarnaast hoor je de Almeerse Aaliyah Saleh die het eerste, duurzame tienermodemerk heeft gelanceerd. Tot slot is gedragswetenschapper Reint Jan Renes aan het woord. Hij werpt zijn blik op gedragsverandering- en stimulering van het thema. Ben je nieuwsgierig naar wat er verder allemaal gebeurd op het gebied van duurzaamheid in Almere? Je kunt het duurzaamheidsprogramma van de gemeente Almere volgen via groenengezond.almere.nl of via Instagram, Facebook, Twitter en LinkedIn onder Groen en Gezond Almere. Heb je nog ideeën voor deze podcast, een tip of iets aardigs? We horen heel graag van je. Laat een reactie achter via je favoriete podcast app of stuur ons een DM.

Jan 29

42 min 33 sec

Dit is een podcast van Groen & Gezond Almere: het duurzaamheidsprogramma van de Gemeente Almere. Een groene, gezonde en duurzame wereld begint in je eigen stad. En nergens in Nederland bouw je daar van zo dichtbij mee als hier. Er gebeurt ontzettend veel in Almere op het gebied van duurzaamheid. En om dat begrip wat kracht bij te zetten hebben we besloten de verhalen uit de stad via deze weg met jullie te delen, mooi toch? Naast deze verhalen spreken we ook iedere aflevering met de Almeerders van de toekomst en experts uit het hele land om mee te denken over de impact van de thema’s die we voorbij laten komen. Want al dat pionieren, heeft dat eigenlijk wel zin? Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen? Neem een kijkje op groenengezond.almere.nl of volg ons op Instagram, Facebook, Twitter en LinkedIn op Groen en Gezond Almere.

Dec 2020

2 min 36 sec