Vårdfrågan

Praktikertjänst

Vårdfrågan är en podd om tandvård och hälso- och sjukvård och hur fler kan få bättre vård. Podden tar upp en bred palett av vårdämnen – alltifrån ledarskap och digitalisering till barntandvård och IBS.

I varje avsnitt möter vi en expert från Praktikertjänst som berättar om ett specifikt och aktuellt område.

All Episodes

Det nya coronaviruset har lamslagit världen och i Vårdfrågan berättar läkaren Kenneth Jacobsson och tandläkaren Anders Jonsson hur viruset påverkat sjukvården och tandvården, vad ökad testning innebär och vad man ska tänka på för att minska smittspridningen. Dessutom – vad är egentligen aerosolgenererande procedurer och hur ska den så kallade vårdskulden betas av?

Jun 2020

37 min 12 sec

Att starta och driva eget är inte alltid lätt, men distriktsläkaren Lasse Wilhelmsson på Kvarnholmens Vårdcentral tog steget. I Vårdfrågan förklarar han varför det är viktigt att kunna styra sin egen vardag och att Praktikertjänst är den perfekta blandningen av charterresa och att boka resan själv.

May 2020

23 min 21 sec

Över i stort sett hela Sverige saknas medarbetare i vården. Tuffast är situationen på mindre orter och i glesbygd. I Vårdfrågan berättar Ella Bohlin (KD) om hur hon vill lösa situationen, men också varför staten behöver ta ett fastare grepp om hälso- och sjukvården och vad privata vårdgivare kan lära sina offentligt drivna vårdgrannar.

May 2020

25 min 4 sec

Intresset för digitala vårdmöten har ökat kraftig de senaste åren och ännu mer i samband med coronapandemin. I Vårdfrågan förklarar distriktsläkaren Björn Hallström varför digitalisering innebär mer tid för de sjukaste och varför det kan finnas risker med för hög tillgänglighet.

Apr 2020

26 min 16 sec

Samverkan mellan vården och myndigheter kan minska sjukfrånvaron. Det förklarar distriktsläkaren och doktoranden Märit Löfgren vid Herkules vårdcentral i Borås. Genom nya sjukskrivningsrutiner har mottagningen lyckats minska antalet sjukskrivningsdagar bland patienter med 50 procent.

Mar 2020

30 min 28 sec

Tandläkare Ivan Rosengren brinner för kvalitetsfrågor och är aktuell med utbildningsinitiativet PTJ Exklusivt. I Vårdfrågan förklarar Ivan Rosengren att den svenska tandvården saknar ambitioner och berättar om hur han utvecklar sin egen kompetens och vad han skulle förändra om han var tandvårdsminister.

Feb 2020

20 min 55 sec

KBT-terapeuten och doktoranden Erika Nyman Carlsson har arbetat länge med ätstörningar och är aktuell med boken När det hälsosamma blir ohälsosamt. I Vårdfrågan berättar hon om en ökande hälsohets, hur ätstörningar kan behandlas, vilka som drabbas och hur patienter och anhöriga påverkas.

Jan 2020

33 min 21 sec

Praktikertjänsts vd Carina Olson berättar om sin resa från att som ung drömt om att bli tandläkare till att vara chef för ett av Sveriges största vårdbolag. Det är ett samtal om ledarskap, långsiktigt ägande och engagemang, men också om vad hon tror behövs för att rusta bolaget och vården för framtiden.

Dec 2019

24 min 37 sec

Tandläkaren Carl-Emil Rexman berättar om vikten av rätt ledarskap, vad som karakteriserar en vass ledare och vad han tror studenter och yngre tandläkare söker hos dagens arbetsgivare. Fokus på ledarskap och verksamhetsutveckling kan innebära bättre förutsättningar att rekrytera i en bransch som står inför stora pensionsavgångar.

Dec 2019

33 min 46 sec

Dietisten Carita Ferdinandsson på Danvik Rehab & Kiropraktik i Nacka arbetar med mat. Hör henne berätta om varför bra mat kan få oss att må bättre, hur vi äter rätt och om det finns någon kostfilosofi som passar alla. Rätt matvanor kan både rädda och förlänga liv och små förändringar kan göra stor skillnad.

Nov 2019

21 min 19 sec

Överläkaren och gynekologen Sarah Nejdet på Qvinnolivet i Kungsbacka arbetar med ofrivillig barnlöshet. Hör henne berätta hur kvinnor, män och par hanterar ofrivillig barnlöshet, varför vissa kvinnor har svår att bli gravida och vilka metoder som kan underlätta.

Oct 2019

26 min 45 sec

Sjuksköterskan Linda Landin arbetar med patienter i livets slutskede. Hör henne berätta hur patienter och anhöriga hanterar döden och hur det är att vårda patienter som är svårt sjuka och som många gånger är i livets slutskede. Det är ett samtal om ett jobb där det är nära till både skratt och gråt.

Oct 2019

24 min 3 sec

Tandläkarstudenten Zeinab Chith har sommarjobbat på sex olika kliniker i Borlänge. Hör henne berätta om sina erfarenheter, om framtiden som tandläkare och om att våga byta bana i livet och fullfölja sina karriärdrömmar. Det är också ett samtal om de krav som studenter ställer på sina framtida arbetsgivare och vad som lockar mest – glesbygd eller storstad.

Sep 2019

24 min 44 sec

I det tionde avsnittet av Vårdfrågan pratar vi om entreprenörskap, tandvård i glesbygd och tandvårdsrädsla med tandläkare Anders Sundh, som driver en mottagning i Storrödningsberg, en by med tio invånare mitt i Västerbotten. Det är ett samtal om hans personliga resa från lastbilschaufför till tandläkare till börs-vd till doktor i materiallära och slutligen till deltidspensionär och tandläkare mitt i skogen.

Jun 2019

1 hr 10 min

I det nionde avsnittet av Vårdfrågan pratar vi astma och allergi med specialistläkaren och allergologen Victoria Strand på Astma- och allergimottagningen i Stockholm. Astma och allergi är vanliga besvär och vi tar bland annat reda på skillnaden mellan astma och allergi och varför allergier ökar. Det är ett samtal om funktionsnedsättningar och hur den som drabbas kan hantera besvären.

May 2019

1 hr 6 min

I det åttonde avsnittet av Vårdfrågan pratar vi sjukskrivningar och psykisk ohälsa med distriktsläkaren och verksamhetschefen Petter Tuorda på Cederkliniken i Piteå. Det är ett samtal om hur patientmedverkan, patientinformation, utbildning och samordning kan halvera sjukskrivningarna på en mottagning. Arbetssättet kallas för Cedermodellen och har fått stor uppmärksamhet runt om i landet.

May 2019

30 min 9 sec

I det sjunde avsnittet av Vårdfrågan pratar vi psykisk ohälsa och funktionsnedsättningar som adhd med psykologen Evelina Bihl på barn- och ungdomsmottagningen Stockholm Kids. Det är ett samtal om aktuella och viktiga frågor och Evelina Bihl menar att det inte finns några genvägar till barnets behov. Därför slår hon ett slag för mer individuellt stöd för både barn och föräldrar och att lärarutbildningen utvecklas så att kunskapen om olika funktionsnedsättningar blir en del av utbildningen.

Apr 2019

37 min 6 sec

I det sjätte avsnittet av Vårdfrågan pratar vi estetisk tandvård med tandläkare Elisabeth Rasmusson, som också är ordförande i Svenska akademin för estetisk tandvård, SACD. Elisabeth Rasmusson lyfter fram patientmötet som centralt för att nå rätt resultat, och det är ett samtal om tänder och tandkött, om bett och rörelser och om estetik och kosmetik.

Mar 2019

40 min 19 sec

I det femte avsnittet av Vårdfrågan pratar vi kompetensförsörjning i tandvården med tandläkare Urban Englund, som också är styrelseordförande i Praktikertjänst. Urban Englund lyfter bland annat fram att det borde införas en slags bastjänstgöring i tandvården, som kan bidra till att fler tandläkare arbetar i glesbygd. Är du intresserad av kompetensförsörjning i vården så är det här ett avsnitt för dig.

Feb 2019

34 min 48 sec

I det fjärde avsnittet av Vårdfrågan pratar vi digitala vårdmöten med Petter Tuorda, distriktsläkare och verksamhetschef på Cederkliniken i Piteå. Petter säger att digitalisering är fantastiskt när den hjälper doktorn att göra det fysiska mötet bättre, snabbare och smidigare och lyfter fram lösningen med lättakuten som ett tydligt exempel. Är du intresserad av digitalisering och hälso- och sjukvård så är det här ett avsnitt för dig.

Feb 2019

30 min 25 sec

I det här avsnittet pratar vi barntandvård med Anna Wraxe, tandläkare och verksamhetschef på Hötorgstandläkarna i Stockholm. Hennes barntandvård är lustfylld, lite som ett barnkalas, och vi pratar om det populära konceptet, men också om tandborstning, karies bland sexåringar och vad hon skulle göra som tandvårdsminister. Sen pratar vi såklart om Zlatan. Arbetar du inom tandvården eller bara är nyfiken på barns tandhälsa så är det här avsnittet för dig.

Jan 2019

35 min 10 sec

I det här avsnittet pratar vi bland annat IBS med magdoktorn Pelle Lindfors, som arbetar på Sollentuna Specialistklinik och Gastromottagningen city i Stockholm. Pelle forskar om IBS och samtalet kretsar kring denna folksjukdom och hur man kan mildra symtomen genom kost och livsstilsförändringar. Spännande både för dig som arbetar med magen eller bara är intresserad av att hålla den så frisk som möjligt

Dec 2018

1 hr 5 min

I det här avsnittet pratar vi med läkaren och verksamhetschefen Sara Banegas på Ekerö vårdcentral utanför Stockholm, som bland annat skrivit en uppmärksammad debattartikel i Dagens nyheter. Det är ett spän¬nande samtal om ledarskap i primärvården. Om att det går att behålla och rekrytera medarbetare genom individualiserade scheman och arbetsuppgifter. Det handlar också om vikten av fortbildning och att göra det man är bäst på – varken mer eller mindre och att medarbetare kan vara goda ambassadörer för verksamheten. Men också mycket mer! Är du chef eller ledare – eller vill påverka ledarskapet på din arbetsplats – är det här ett spännande avsnitt för dig.

Nov 2018

53 min 35 sec