Liga AC Talks

Liga AC

Liga AC Talks este un podcast sincer, făcut de studenți, pentru studenți!

Invitați din toate domeniile și categoriile ocupaționale ne vor prezenta mai multe despre rolul tehnologiei în ziua de azi.

All Episodes

În ultimul podcast am vorbit despre secția Ingineria Sistemelor și despre secția Informatică. A sosit timpul să povestim puțin și despre restul secțiilor de la Automatică și Calculatoare.   În podcastul de azi îl avem ca invitat pe Mihai Micea, directorul departamentului de Calculatoare și Tehnologia Informației, care ne-a povestit despre secțiile CTI română și engleză.   Am discutat și despre viața unui student la AC și de ce oportunități are parte în cadrul acestei facultăți.

Jul 15

28 min 44 sec

Pentru elevii de clasa a 12-a urmează una din cele mai importante decizii din viață, alegerea facultății. Știm și noi cât de dificilă este această perioadă și cât de complicat este să îți dai seama care este facultatea care ți se potrivește cel mai bine. De aceea venim în ajutorul vostru cu un episod în care, alături de Doamna Adriana Albu, director al departamentului de Automatică și Informatică Aplicată, vom vorbi despre secția Ingineria Sistemelor și secția Informatică. De asemenea vei afla mai multe și despre ce presupune experiența unui student la Politehnică și despre multitudinea de oportunități pe care ți le oferă această universitate.

Jul 13

19 min 1 sec

Într-o lume în care trecerea din offline în online s-a făcut subit, interesul studenților pentru un job a crescut. La mare căutare au fost cele din industria de gaming, datorită oportunităților pe care acestea le oferă. Va rămâne, însă, munca din această industrie în remote, așa cum este în acest moment? Vor reîncepe firmele de profil să ofere la fel de multe oportunități profesionale ca înainte de pandemie? Invitatul nostru special, Horia Pintilie, ne va povesti în acest episod despre provocările pe care le poți întâlni ca angajat de game development, despre cum este viața într-un studio de gaming, despre indie development, dar și despre implicațiile pe care le are sistemul de educație asupra viitorilor programatori de jocuri. Horia Pintilie este Director Tehnic pe Educație la Ubisoft România. Acesta are o experiență de peste 18 ani în domeniul jocurilor video, fiind implicat, de-a lungul timpului, în dezvoltarea mai multor titluri Ubisoft pe majoritatea ariilor de programare, game design și management de proiect. Acest podcast este realizat de către Liga AC.

Mar 21

1 hr 7 min

Dacă de-a lungul timpului am vorbit despre oportunitățile de carieră spre care se pot îndrepta studenții, astăzi vom discuta despre cum trebuie să te prezinți la un interviu ca să devii, din candidat, noul angajat.  Cum decurge procesul de recrutare? Cum alegem pentru ce oportunități să aplicăm? Cum diferă așteptările de la un student care aplică pentru un internship sau un full time job? Sau ce ar trebui să conțină un CV? Sunt doar câteva dintre întrebările la care invitata noastră, Monica Nyesti, va răspunde.  Monica Nyesti este absolventă a Facultății de Automatică și Calculatoare, iar la momentul actual lucrează, în compania Visma pentru locația din Timișoara, ca și HR Business Partener. Acest podcast este realizat de către Liga AC.

Mar 2

26 min 45 sec

În episoadele anterioare am discutat despre diverse direcții de carieră spre care se pot orienta studenții. Am vorbit despre independență și ce presupune aceasta, însă acum a venit momentul să ne îndreptăm atenția și către principalii angajatori ai sectorului IT&C - companiile multinaționale.  Cât de simplu este să te angajezi într-o companie? Este locul pentru toată lumea? Când e cel mai bine să te angajezi? Care este realitatea din industrie? În acest episod, vom încerca să răspundem la toate aceste întrebări alături de invitații noștri, Răzvan Miclea și Adrian Radu, angajați ai Continental Automotive Romania. Acest podcast este realizat de către Liga AC cu sprijinul Direcției Județene pentru Sport și Tineret Timiș.

Nov 2020

43 min 13 sec

Dacă într-un episod trecut vorbeam de independență prin freelancing, a venit timpul să aflăm ce este și un start-up. Cu ce este un start-up diferit de restul afacerilor la început de drum? Cât de greu este să îți aduci ideea la viață? De unde poți obține finanțarea necesară?  Aceste sunt doar câteva din întrebările la care vom încerca să găsim răspunsuri în episodul de astăzi. Alături de noi este Cristi Pogan, inginer absolvent al universității Politehnica Timișoara, care a reușit să atragă atenția prin Poly More, un start-up care propune separarea deșeurilor cu ajutorul inteligenței artificiale. Cristi a fost puternic implicat în comunitatea locală, prin proiecte precum "Startup Survivor".  Acest podcast este realizat de către Liga AC cu sprijinul Direcției Județene pentru Sport și Tineret Timiș.

Nov 2020

27 min 40 sec

    În această perioadă, digitalizarea este mai importantă ca niciodată, mai ales atunci când vorbim despre servicii publice sau transparentizarea datelor de interes public. Însă ce ne facem atunci când statul nu are soluții pentru digitalizare?       În episodul de astăzi vom discuta mai multe despre ce înseamnă civic tech și despre cum o organizație neguvernamentală contribuie consistent la digitalizarea României.        O avem alături de noi pe Alexandra Ștefănescu, Tech Officer în cadrul Code4Romania. Alexandra început prin a-și voluntaria timpul și codul, iar din ianuarie 2020, lucrează full-time alături de voluntari pe proiectele open-source, în  cadrul programul „Tech for Social Good”. Misiunea lor este de a rezolva prin tehnologie probleme ale societății, pro-bono, cu sursele codului la vedere. Code4Romania a lansat anul acesta o serie de aplicații care să amelioreze efectele pandemiei Covid-19, precum „Știri Oficiale”, „Date la zi” sau „Ce trebuie să fac”. Alexandra lucrează în continuare la a construi o comunitate deschisă și primitoare de profesioniști, un spațiu de învățare și un efort susținut de upgrading al României.       Acest episod este realizat de Liga AC cu sprijinul Direcției Județene pentru Sport și Tineret Timiș.

Nov 2020

54 min 59 sec

Știm că visul oricărui student este să fie independent, cu tot ce vine la pachet: să își organizeze singur timpul, să nu lucreze după un program fix, să fie propriul său manager și să fie  condiționat doar de dorința clientului.  Este freelancing-ul soluția pentru toate aceste dorințe? Ce face un freelancer? Te poți întreține doar din freelancing?    În episodul de astăzi al podcast-ului Liga AC Talks, vom încerca să răspundem tuturor acestor întrebări și nu numai, alături de invitatul nostru Lucian Daniliuc. Lucian a început sa lucreze ca freelancer imediat după finalizarea facultății. A fost angajat de-a lungul anilor in câteva companii de IT, acumulând experiența in toate aspectele  ce țin de managementul unui proiect software. În prezent administrează propriul său start-up - Monitive -  și este contractat ca freelancer.  Acest episod este realizat de Liga AC cu sprijinul Direcției Județene pentru Sport și Tineret Timiș.

Nov 2020

36 min 13 sec

Bine v-am găsit la primul episod al podcastului Liga AC Talks.    În cadrul acestei prime ediții stăm de vorbă cu domnul conferențiar doctor inginer Florin Drăgan, rector al Universității Politehnica Timișoara, și cu domnul conferențiar doctor inginer Călin Popa, cadru didactic în cadrul Facultății de Automatică și Calculatoare.   În acest episod vorbim deschis depre parcursul invitaților în mediul învățământului superior, cum au ajuns de la ingineri la funcții de conducere în cadrul unei universități de prestigiu, ce obstacole au întâmpinat în drumul lor și dacă o carieră didactică este ceva spre care ar trebui să se orienteze studenții. Liga AC Talks este un podcast realizat de Liga AC cu sprijinul Direcției Județene pentru Sport și Tineret Timiș.

Nov 2020

54 min 40 sec