NRC Haagse Zaken

NRC

Haagse Zaken is de politieke podcast van NRC, waarin we je wekelijks bijpraten over alles wat gebeurt op en om het Binnenhof. De presentatie is in handen van politiek redacteur Lamyae Aharouay.

All Episodes

Het Nationaal Kiezersonderzoek is vandaag gepubliceerd, daarom is Haagse Zaken een dag eerder bij je. Dat onderzoek naar het stemgedrag van kiezers vindt altijd plaats in de maanden rond de Tweede Kamerverkiezingen Waarom kiezen kiezers uiteindelijk hoe en wat zij kiezen? Politieke partijen kijken er over het algemeen reikhalzend naar uit omdat het ze veel leert over het gedrag van de mensen die zij proberen te bereiken. In deze Haagse Zaken hoor je van politicoloog Tom van der Meer en chef van de politieke redactie Guus Valk hoe het gaat met de kiezer en waarom dit een verkiezingsuitslag vol paradoxen was. Hoewel rechts won, kan je niet spreken van verrechtsing. En de coalitiepartijen van kabinet Rutte III hebben samen een meerderheid en praten over een doorstart, maar dat betekent niet dat alles bij hetzelfde is gebleven. Nog nooit waren er zoveel partijen met minder dan tien zetels in de Tweede Kamer, en ook partijen met één zetel vestigden een nieuw record.Lees hier zelf het Nationaal Kiezersonderzoekhttps://www.dpes.nl/wp-content/uploads/2021/11/NKO-2021-Versplinterde-vertegenwoordiging.pdfBekijk hier de website waarop je zelf analyses kunt uitvoerenhttps://www.dpes.nl/Lees hier het artikel van Guus Valk over het onderzoekhttps://www.nrc.nl/nieuws/2021/11/25/kiezers-zijn-uit-op-conflict-maar-middenpartijen-vlakken-juist-af-a4066907@LamyaeA // @apjvalk // @TomWGvdMeerHost: Lamyae AharouayGasten: Guus Valk & Tom van der MeerRedactie & productie: Iris VerhulsdonkMontage: Pieter BakkerZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

Nov 26

1 hr 1 min

Een dringend lerarentekort, universiteiten die aangeven de toestroom van studenten niet meer aan te kunnen, jongeren met enorme schulden en afname van leesvaardigheid: een kleine greep uit de problemen die spelen op het gebied van onderwijs. Het is niet voor niets dat voor het eerst in decennia (hoog)leraren de afgelopen kabinetsperiode meerdere keren demonstreerden.In Haagse Zaken zoomen we in op onderwerpen waarover besloten moet worden aan de formatietafel. In deze aflevering doen we dat over onderwijs. Je hoort van Patricia Veldhuis en Guus Valk over de problemen in het primair, voortgezet én hoger onderwijs, welke mogelijke oplossingen er zijn en over de standpunten van de formerende partijen. Correctie: in deze Haagse Zaken wordt gezegd dat bij de invoering van het leenstel beloofd is dat een studielening niet meegeteld zou worden bij het verstrekken van een hypotheek. Dit is incorrect. Een studielening werd en wordt niet BKR-geregistreerd, maar telde ook voor de invoering van het leenstelsel wel mee voor de hoogte van een hypotheek. Dit niet BKR-registreren is door veel (jongeren)organisaties uitgelegd als ‘niet meetellen voor een hypotheekverstrekking’. Luister hier de aflevering over Artikel 23https://www.nrc.nl/nieuws/2020/11/13/artikel-23-uitgelegd-a4020003Luister hier de twee vorige afleveringen van ‘Op de formatietafel’https://www.nrc.nl/nieuws/2021/11/06/8-op-de-formatietafel-nederland-en-de-europese-unie-a4064541https://www.nrc.nl/nieuws/2021/10/09/5-op-de-formatietafel-medische-ethiek-a4061282@LamyaeA // @pveldhuis // @apjvalkPresentatie: LamyaeA AharouayGasten: Patricia Veldhuis & Guus Valk Redactie/productie: Iris VerhulsdonkMontage: Pieter Bakker Praten over zelfdoding kan bij de landelijke hulplijn 113 Zelfmoordpreventie. Telefoon 0800-0113 of www.113.nl.Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

Nov 20

57 min 38 sec

Oplopende coronabesmettingen, ziekenhuizen die vollopen, kritiek op het vaccinatietempo en een persconferentie waarin aangescherpte maatregelen worden aangekondigd. Het nieuws van de afgelopen dagen roept beelden op van de coronasituatie van één jaar geleden.In deze Haagse Zaken bespreken we aan de hand van vier terugkerende factoren hoe het kan dat Nederland steeds weer in dezelfde situatie terecht lijkt te komen: die van achter de feiten aanlopen, oplopende cijfers en dan in alle haast proberen bij te sturen. En we zoeken naar het antwoord op de vraag hoe het komt dat die cijfers oplopen. Overkomen de cijfers het kabinet? Of Is de huidige situatie een gevolg van het kabinetsbeleid - of een gebrek daaraan. Met Wouter van Loon en Pim van den Dool.@LamyaeA // @Wloon // @pimvandendool Gasten: Wouter van Loon & Pim van den DoolPresentatie: Lamyae Aharouay Redactie & productie: Iris VerhulsdonkMontage: Pieter Bakker Lees ook het stuk van Pim van den Dool en Rik Wassens over het boostervaccinhttps://www.nrc.nl/nieuws/2021/11/10/overal-is-er-al-een-boostercampagne-waarom-nog-niet-in-nederland-a4065068Lees ook het stuk van Pim van den Dool en Wouter van Loon over het WRR en KNAW rapporthttps://www.nrc.nl/nieuws/2021/11/09/deze-twee-adviseurs-hopen-dat-het-kabinet-nu-wel-hun-scenarios-volgt-a4064864Luister ook de aflevering van Vandaag over tekorten in de zorg https://www.nrc.nl/nieuws/2021/11/09/het-zorginfarct-waarom-de-zorg-volledig-vastloopt-a4064746Luister ook de aflevering waarin Wouter van Loon exponentiële groei uitlegt https://www.nrc.nl/nieuws/2020/04/24/vijf-voorwaarden-voor-versoepeling-a3997823Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

Nov 13

1 hr

Klimaat, migratie, de begroting. Over veel onderwerpen die op de formatietafel liggen, wordt ook op Europees niveau besloten. In deze Haagse Zaken hoor je van Clara van de Wiel en Stéphane Alonso hoe de formerende partijen denken over de rol van Nederland in de Europese Unie én welke standpunten VVD, D66, CDA en ChristenUnie daarover hebben ingenomen in hun verkiezingsprogramma’s. Je wordt ook bijgepraat over het Europese herstelfonds, met miljoenen euro’s waar Nederland óók aanspraak op kan maken, maar alleen als het voldoet aan de voorwaarden die het zelf aan andere Europese landen heeft gesteld. Abonneer je hier op de Europa nieuwsbriefhttps://www.nrc.nl/nieuwsbrieven/europa/Luister hier de aflevering over medische ethiekhttps://www.nrc.nl/nieuws/2021/10/09/5-op-de-formatietafel-medische-ethiek-a4061282@LamyaeA // @ClaravandeWiel // @alonsoNRCPresentatie: Lamyae Aharouay Gasten: Clara van de Wiel & Stéphane AlonsoRedactie & productie: Iris VerhulsdonkMontage: Pieter BakkerZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

Nov 6

55 min 46 sec

Deze week werden 33 leden van de SP door het partijbestuur geroyeerd. De royementen zijn de climax in een langdurig conflict van de partij met de jongerenbeweging Rood en het discussieplatform ‘Marxistisch Forum’.In deze Haagse Zaken onderzoeken Floor Boon, Guus Valk en Pim van den Dool dit conflict. Je hoort waarom het partijbestuur van de SP is overgegaan tot deze royementen, wat er ten grondslag ligt aan de huidige problemen, welke rol jongerenbewegingen hebben in de politiek én wat deze beslissing van de SP concreet betekent voor de partij.Luister ook de aflevering van mei 2019 over de SP:https://www.nrc.nl/nieuws/2019/05/31/waarom-de-sp-maar-blijft-verliezen-a3962109Presentatie: Floor BoonGasten: Pim van den Dool & Guus ValkRedactie & productie: Iris VerhulsdonkMontage: Pieter Bakker@ffeboon // @pimvandendool // @apjvalk Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

Oct 30

42 min 1 sec

Bij het aftreden van Kabinet Rutte III deed Mark Rutte een belofte aan de door de toeslagen affaire gedupeerde ouders: een snelle en zorgvuldige afhandeling van de affaire. En ook verantwoordelijk staatssecretaris Alexandra van Huffelen sprak keer op keer over die snelle afhandeling.In deze Haagse Zaken hoor je van Derk Stokmans en Rik Rutten wat er in de afgelopen negen maanden wel, maar vooral ook niet gebeurde. Je hoort waarom de hersteloperatie zo moeizaam verloopt én we onderzoeken wat het onderliggende probleem is en wat de mechanismen zijn bij overheidsinstanties op het moment dat er een probleem wordt ontdekt.@LamyaeA // @rik_rutten // @DerkStokmans Redactie en productie: Iris VerhulsdonkMontage: Pieter BakkerBekijk hier de vacature voor het traineeprogramma van NRChttps://www.nrc.nl/vacatures/779843/nrc-media-zoekt-journalistiek-talent-amsterdam/Koop hier je kaarten voor de Nacht van NRChttps://www.dedoelen.nl/en/agenda/19048/met_journalisten_columnisten_en_vele_bekenden_van_de_krant/de_11e_Nacht_van_NRCLees hier het artikel van Rik en Derkhttps://www.nrc.nl/nieuws/2021/10/11/vijandige-sfeer-maakt-het-melden-en-voorkomen-van-misstanden-bij-de-belastingdienst-erg-moeilijk-a4061494Luister hier onze vorige aflevering over de verhoren over de toeslagenaffairehttps://www.nrc.nl/nieuws/2020/11/27/wat-je-moet-onthouden-van-de-verhoren-over-de-toeslagenaffaire-a4021727Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

Oct 16

52 min 5 sec

De woorden ‘medisch-ethisch’ vielen de afgelopen maanden vaak toen het maar niet wilde lukken met de formatie. En nog steeds hangen ze als een donkere wolk boven de gesprekken met de informateurs. In deze Haagse Zaken hoor je waar het concreet over gaat als politici het hebben over medische ethiek. Petra de Koning en Pim van den Dool vertellen je waarom het zo ingewikkeld is om afspraken te maken over deze thema’s en hoe dat wél gebeurde in de formatie van 2017 - toen dezelfde partijen met dezelfde bezwaren ook aan tafel zaten.@LamyaeA // @Pimvandendool // @pdekoning Redactie & productie: Iris VerhulsdonkMontage: Pieter BakkerBekijk hier de formatiewijzer van NRChttps://www.nrc.nl/nieuws/2021/10/07/dit-staat-in-de-verkiezingsprogrammas-van-de-formerende-partijen-a4038148#partijen=cda,christenunie,d66,vvdLees hier het artikel van Pim van den Doolhttps://www.nrc.nl/nieuws/2021/10/06/deze-struikelblokken-van-2017-zijn-nog-niet-weg-a4061003Beluister hier de aflevering die maakten over voltooid levenhttps://www.nrc.nl/nieuws/2020/01/31/dit-moet-je-weten-over-voltooid-leven-a3988910Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

Oct 9

47 min 21 sec

Na ruim zes maanden praten, ruzie maken, boos worden op elkaar en weer praten is het informateur Johan Remkes gelukt om vier partijen bij elkaar te zetten die bereid zijn met elkaar te praten over een nieuwe coalitie. Hij was de zesde die het probeerde. En de partijen die vanaf komende week met elkaar gaan praten weten hoe het is om met elkaar een kabinet te vormen: VVD, D66, CDA en ChristenUnie waren ook de partijen die het inmiddels demissionaire kabinet Rutte III mogelijk maakte. In deze aflevering van Haagse Zaken hoor je van Petra de Koning, Philip de Witt Wijnen en Lamyae Aharouay over hoe de formatie toch nog vlot werd getrokken – en door wie. En je hoort meer over het advies van Remkes. Redactie en productie door Iris Verhulsdonk.Montage door Pieter Bakker.@pdekoning // @PhilipDeWW // @LamyaeA // @IrisVerhulsdonkZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

Oct 2

53 min 38 sec

Het demissionaire kabinet valt als los zand uit elkaar, een nieuw kabinet laat nog op zich wachten en de frustratie over de gebrekkige vooruitgang van de formatie is groot. Niet de ideale omstandigheden om te beginnen aan een constructief debat. Toch kwam de coalitie de oppositie tegemoet met ruim 2 miljard euro voor huurders, veiligheid, lerarensalarissen en de energierekening. Maar de recente problemen en verstoorde verhoudingen bleven drukken op deze Algemene Politieke Beschouwingen (APB). Deze week in Haagse Zaken schuiven er maar liefst negen redacteuren aan om de momenten die hen het meest zijn bijgebleven met jou te delen en je bij te praten over alles wat jij deze APB voor en achter de schermen hebt gemist. Heeft de voormalige coalitie elkaar vastgehouden? Zijn er toch al contouren van een nieuwe coalitie te ontwaren? En de vraag waar het allemaal mee begon: Waar was Kaag?Redactie en productie door Henk Ruigrok van der WervenMontage door Pieter Bakker@LamyaeA // @pdekoning // @Markla94 // @pimvandendool // @apjvalk // @rik_rutten // @JosVerlaan // @PhilipdeWW // @romymtenvelde // @henkruigrokZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

Sep 25

1 hr 47 min

"Als Duitsland niest, dan wordt Nederland verkouden", zo luidt het gezegde. En er gaat in ons buurland nogal iets veranderen de komende tijd. Het land neemt niet alleen afscheid van Angela Merkel, maar er lijkt na 16 jaar christendemocraten ook in de Bondsdag een machtswisseling plaats te gaan vinden.Over hoe het verder moet met Duitsland en wat dit voor Europa en Nederland betekent praat Lamyae Aharouay met de huidige correspondent in Duitsland Nynke van Verschuer en oud-correspondenten Juurd Eijsvogel en Michel Kerres.@LamyaeA // @JuurdEijsvoogel // @NvanVerschuer // @MichelKerresRedactie & productie: Henk Ruigrok van der WervenMontage: Pieter BakkerZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

Sep 18

1 hr 10 min

Klimaat, wonen, landbouw: heikele dossiers waarvoor partijen heel andere oplossingen hebben. Tegelijkertijd is er een verschuiving zichtbaar in het denken óver die problemen: partijen zijn het er over eens wát de belangrijkste problemen zijn – dat is in het verleden wel eens anders geweest. En: ondanks de coronacrisis is er een smak geld beschikbaar om die problemen mee op te lossen. Toch lukt het partijen, zes maanden na de Tweede Kamerverkiezingen, maar niet om met zoveel goede voortekenen tot een inhoudelijke formatie te komen. Hoe dat komt, hoor je in deze Haagse Zaken. Politiek-economisch redacteur Marike Stellinga en politiek-financieel redacteur Rik Rutten vertellen hoe het zit met het verschuivende denken. Ze laten zien dat partijen aan de voorkant hun verschillen benadrukken, maar achter de schermen al praktisch tot compromissen zijn gekomen. Juist over omstreden beleid op het gebied van landbouw, zoals het onteigenen van boeren, en industrie, zoals het voeren van groene industriepolitiek.Presentatie: Floor BoonRedactie en productie: Henk Ruigrok van der Werven en Iris VerhulsdonkMontage: Pieter Bakker@ffeboon // @rik_rutten // @MStellingaZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

Sep 11

43 min 41 sec

171 dagen na de Tweede Kamerverkiezingen is de formatie nog steeds niet begonnen. Informateur Mariëtte Hamer was voor de zomer nog positief gestemd over de kans op een meerderheidscoalitie uit de groep van VVD, D66, CDA, GroenLinks, PvdA en ChristenUnie, maar deze week werd duidelijk dat de partijen er niet zijn uitgekomenNa vier verkenners, twee informateurs (met een derde in aantocht), ruim 150 gesprekken met partijleiders en deskundigen én een startdocument dat de basis moest vormen van nieuwe coalitiegesprekken, is er nog steeds niet één dag geformeerd. In deze Haagse Zaken hoor je van Tom-Jan Meeus en Philip de Witt Wijnen over opgeworpen blokkades door de verschillende partijen. Hoe de inhoud - achteraf bezien - alleen fungeerde als rookgordijn en wat het betekent als gevestigde partijen nog voor het echte formeren niet eens meer met elkaar willen praten. Correctie: In deze aflevering wordt gezegd dat de kabinetten Rutte I en II gedurende hun termijn de meerderheid in de Eerste Kamer verloren. Dat is incorrect. Beide kabinetten hadden bij het aantreden geen meerderheid in de Eerste Kamer. @LamyaeA // @tomjanmeeus // @PhilipdeWWRedactie & productie: Iris VerhulsdonkMontage: Pieter BakkerZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

Sep 4

1 hr 8 min

Als het aan het kabinet ligt, is Nederland binnenkort van alle coronamaatregelen af - tenminste áls de cijfers het toelaten. Maar betekent dit voornemen ook dat we terug keren naar de samenleving van voor de pandemie?In deze aflevering van Haagse Zaken hoor je van Rik Wassens en Wouter van Loon wat we de komende maanden (waarschijnlijk) kunnen verwachten. We bespreken hoe het ervoor staat met de pandemie én vaccinatiegraad in Nederland, welke signaalwaardes van belang zijn voor het monitoren van het virus, de mogelijke risico’s van het loslaten van de coronamaatregelen én je hoort hoe het nou precies zit met een vaccinatieplicht, dwang- of drang.@LamyaeA // @Wloon // @RikWassensRedactie & productie: Iris VerhulsdonkMontage: Pieter Bakker Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

Aug 28

50 min 1 sec

Sinds de val van het kabinet op 15 januari regeert Rutte III in demissionaire staat. Nu - acht maanden ná die val en vijf maanden na de verkiezingen - is er nog geen nieuw kabinet. En het werk gaat door. Over een ruim een maand is het Prinsjesdag, dus de gesprekken over de begrotingen voor komend jaar lopen nu. In deze Haagse Zaken hoor je over het functioneren van dit demissionaire kabinet. Mark Lievisse Adriaanse en Philip de Witt Wijnen bespreken wat dat kabinet kan en mag, hoe de begrotingscyclus doordraait en de doorloop van bewindspersonen.@LamyaeA // @PhilipdeWW // @MarkLa94Luister hier de aflevering terug die we eerder maakten over wat een demissionair kabinet mag in het kader van de coronabestrijdinghttps://www.nrc.nl/nieuws/2021/01/16/20-waarin-je-hoort-wat-een-demissionair-kabinet-nog-kanmag-a4027842Redactie en productie: Iris VerhulsdonkMontage: Pieter BakkerZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

Aug 21

46 min 29 sec

In 2002 reisden de eerste Nederlandse militairen af naar Afghanistan. Afgelopen juni, bijna twintig jaar later, verlieten de Nederlandse laatste militairen het land. Sinds het terugtrekken van de Nederlandse en andere westerse troepen wint de Taliban veel terrein - de afgelopen weken gaat het snel.In deze Haagse Zaken maken Karel Berkhout en Steven Derix de balans op na bijna twintig naar Nederlandse militaire aanwezigheid in Afghanistan. Je hoort bij welke missies Nederland daar betrokken was, met welk doel en hoe politieke wensen soms ver van de realiteit vandaan bleken te staan.Redactie en productie door Iris VerhulsdonkMontage door Pieter Bakker@LamyaeA // @KarelBerkhout // @StevenDerixLuister hier de aflevering van Vandaag over het terugtrekken van de Amerikanen uit Afghanistanhttps://www.nrc.nl/nieuws/2021/07/14/na-twintig-jaar-staat-afghanistan-er-weer-alleen-voor-a4050935Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

Aug 14

58 min 31 sec

Om de hele zomer bij je te kunnen zijn, heeft team Haagse Zaken al eerder afleveringen voor je gemaakt. Deze aflevering werd halverwege juli opgenomen, voordat bekend werd dat Quincy Gario geschorst werd door het partijbestuur.De Tweede Kamer telt nu negentien fracties. De afsplitsingen daargelaten zijn er na de verkiezingen vier nieuwe partijen het parlement in gekozen. BBB, Ja21, Bij1 en Volt.In deze aflevering hoor je van Wafa Al Ali en Guus Valk over Volt en Bij1. Je hoort waar die partijen voor staan, hoe ze tot nu toe opereren in de Kamer en waar hun gedachtegoed vandaan komt. Redactie, productie en montage door Iris Verhulsdonk@LamyaeA // @apjvalk // @alaliwafaLees hier meer over de actuele situatie bij Bij1https://www.nrc.nl/nieuws/2021/07/25/de-interne-rust-lijkt-wedergekeerd-in-bij1-voor-nu-a4052295Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

Aug 7

48 min 4 sec

De Tweede Kamer telt nu negentien fracties. De afsplitsingen daargelaten zijn er na de verkiezingen vier nieuwe partijen het parlement in gekozen: BBB, Ja21, Bij1 en Volt. In deze aflevering hoor je van Petra de Koning en Rik Rutten over Ja21 en BBB. Je hoort wie er in die partijen zitten, waar ze voor staan en hoe ze opereren in de Kamer.Redactie, productie en montage door Iris Verhulsdonk@LamyaeA // @rik_rutten // @pdekoning Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

Jul 31

48 min 1 sec

Politiek Den Haag en de stad Den Haag zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. In deze zomeraflevering van Haagse Zaken nemen Titia Ketelaar en Mark Kranenburg je mee langs plekken in de stad Den Haag met politieke relevantie. Je hoort onder andere de Nieuwspoortcode, zien en gezien worden op één van de vele terrassen op het Plein en het Schlemmerberaad (én de salade).Redactie en productie door Iris VerhulsdonkMontage door Pieter Bakker@LamyaeA // @titia_kOok in Den Haag langs deze plekken wandelen? Bekijk hier de route die wordt afgelegd in deze podcast: https://bit.ly/routehzLees hier het artikel 'Jan Peter en de Schlemmerclub' dat wordt genoemd in deze aflevering: https://www.nrc.nl/nieuws/2002/11/30/jan-peter-en-de-schlemmerclub-7616463-a213913Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

Jul 24

1 hr 10 min

Sinds het begin van Haagse Zaken hoorde je ons vanuit de studio in de mediatoren van het Tweede Kamergebouw. Een studio die zijn gebreken kende: van het fluiten van de wind, tot (bijna) verdwenen opnames en een rinkelende kamerbel. Ondanks dat alles is het wel al ruim vier jaar de studio waarin we praten over politiek zodat jij later, vanuit je eigen omgeving, mee kan luisteren. Alle ongemakken hoorden nou eenmaal bij het gebouw van de Tweede Kamer. Hoorden. Want de Tweede Kamer verhuist. Na het zomerreces verplaatsen alle bewoners – van bodes, tot schoonmakers, tot de Kamerleden en medewerkers, zich naar een nieuwe locatie: B67 – een afkorting voor het adres Bezuidenhoutseweg 67.In deze Haagse Zaken praten we over die verhuizing en blikken we terug op de gebouwen met vele gangen waar geschiedenis werd geschreven. Je hoort over de historische totstandkoming van de rol die het Binnenhof in de stad Den Haag heeft, waarom bewoners maar moeilijk afscheid kunnen nemen van de gebouwen én we halen herinneringen op. Met Titia Ketelaar en Rik RuttenRedactie en productie door Iris VerhulsdonkMontage door Pieter Bakker@LamyaeA // @titia_k // @rik_ruttenLuister hier de afleveringen die we eerder maakten over de BinnenhofverbouwingDe soap die de verbouwing van het Binnenhof heethttps://www.nrc.nl/nieuws/2019/06/21/de-soap-die-de-verbouwing-van-het-binnenhof-heet-a3964615Wat je niet mocht weten over de Binnenhofverbouwinghttps://www.nrc.nl/nieuws/2019/11/08/wat-je-niet-mocht-weten-over-de-binnenhofverbouwing-a3979665Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

Jul 17

54 min 20 sec

Peter R. de Vries heeft veel rollen: journalist, opiniemaker en vertrouwenspersoon van Nabil B, de kroongetuige in het proces tegen Ridouan Taghi. Het is onduidelijk welke van deze rollen de aanleiding is geweest voor de aanslag op zijn leven. Dinsdagavond, nadat De Vries werd neergeschoten, werd al snel gesproken over een aanslag op de vrije pers- en samenleving.In deze Haagse Zaken hebben we het over de impact van deze aanslag op die samenleving. Je hoort van Mark Lievisse Adriaanse en Folkert Jensma over het werk van Peter R. de Vries, de toenemende bedreigingen aan het adres van journalisten en de aanpak van de georganiseerde misdaad in Nederland.Redactie en productie door Iris VerhulsdonkMontage door Pieter Bakker@LamyaeA // @MarkLA94 // @folkertjensmaZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

Jul 10

49 min 7 sec

Vorig jaar zomer was de toon over het coronavirus positief, het gevoel was: het ergste is voorbij. Maar enkele maanden later zat Nederland in een nóg strengere lockdown, nadat er maandenlang te laat en te soft werd ingegrepen toen de cijfers weer opliepen. Nu, opnieuw vlak voor de zomer, lijkt de situatie op die van vorig jaar: de besmettingscijfers zijn laag, de ziekenhuizen stromen leeg.In deze Haagse Zaken vergelijken Pim van den Dool en Wouter van Loon de huidige situatie met het virus in Nederland, met toen. Je hoort wat de verschillen (spoiler: vaccineren) en overeenkomsten zijn tussen de twee situaties, of dezelfde fouten op de loer liggen én wat de afwegingen zijn om wel of niet in te grijpen bij een mogelijke nieuwe opleving van het virus.Redactie en productie door Iris VerhulsdonkMontage door Pieter Bakker@LamyaeA // @pimvandendool // @WloonLuister hier de aflevering die Vandaag maakte over Covid-19 in Nederlandhttps://www.nrc.nl/nieuws/2021/06/15/covid-19-hoe-staan-we-er-echt-voor-a4047325Luister hier de aflevering die we eerder maakten over de avondklokhttps://www.nrc.nl/nieuws/2021/02/20/25-waarin-we-orde-scheppen-in-de-avondklokchaos-a4032598Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

Jul 3

50 min 15 sec

De formatie 'moet gaan over de inhoud', is al weken de nadrukkelijke boodschap. Maar niet de inhoud veroorzaakt een impasse, het zijn de partijen zélf die samenwerking blokkeren. 'De zes' sluiten elkaar, en zo ook een klassieke formatie, uit. Wat doet ze dralen? Is dat erg? En hoeveel geld heeft een nieuw kabinet te besteden? Team formatie Petra de Koning en Philip de Witt Wijnen praat je bij.Productie: Weike van KoolwijkRegie: Mirjam van ZuidamMontage: Pieter Bakker@LamyaeA // @Pdekoning // @PhilipdeWWZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

Jun 26

49 min 20 sec

Het is nog maar een jaar geleden dat Hugo de Jonge zich kandideerde als lijsttrekker van het CDA. Sindsdien trad de wet van Murphy in werking en daar is geen eind gekomen. Het begon met een rommelig verlopen leiderschapsverkiezing die er - als het aan het bestuur had gelegen - nooit had mogen zijn. En eindigde met Pieter Omtzigt, die zijn CDA-lidmaatschap op heeft gezegd en de intentie heeft uitgesproken als zelfstandig Kamerlid door te gaan.In deze Haagse Zaken bespreken we het CDA. Je hoort welke gebeurtenissen hebben geleid tot de breuk met Pieter Omtzigt, in welke spagaat de partij zich al vanaf het begin in bevindt en hoe het nu verder moet in de formatie.Redactie en productie door Iris VerhulsdonkMontage door Pieter Bakker@LamyaeA // @tomjanmeeus // @apjvalkLuister hier de aflevering van Vandaag over Pieter Omtzigt: https://www.nrc.nl/nieuws/2021/06/17/de-meest-besproken-man-van-het-binnenhof-a4047678Luister hier de afleveringen die we eerder over het CDA maakten:https://www.nrc.nl/nieuws/2020/08/28/het-cda-en-de-wet-van-murphy-a4010143Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

Jun 19

57 min 56 sec

Nee, deze Haagse Zaken gaat niét over de notitie van Omtzigt en het CDA. Wel over jullie eigen vragen. De afgelopen week vroegen we jullie vragen in te sturen en dat hebben jullie massaal gedaan. Je hoort onder andere hoe de redactie omgaat met politieke partijen die zich tegen de pers keren, over de oorsprong van politieke jongerenorganisaties, hoeveel schuld Nederland heeft opgebouwd in de coronacrisis én welke formatiememe favoriet is. @LamyaeA // @apjvalk // @Markla94 // @rik_rutten // @PhilipdeWWZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

Jun 12

55 min 34 sec

In deze Haagse Zaken hebben we het over machtsmisbruik in de Tweede Kamer en wat het parlement doet en kan doen om in te grijpen. Joep Dohmen en Wubby Luyendijk spraken met meerdere medewerkers van politieke partijen die op de werkvloer in aanraking kwamen met grensoverschrijdend gedrag, met onderzoekers, vertrouwenspersonen en met Tweede Kamerfracties.In deze aflevering vertellen zij over hun bevindingen. Je hoort waarom het zo moeilijk is voor bijvoorbeeld seksueel geïntimideerde medewerkers om met hun verhaal naar buiten te treden, de mogelijkheden voor de Kamer om op te treden als het misgaat - of het gebrek eraan - en wat er gebeurt als er wél melding wordt gemaakt van grensoverschrijdend gedrag. En ze vertellen over het journalistieke proces bij onderzoeksverhalen zoals deze.Redactie en productie door Iris VerhulsdonkMontage door Pieter Bakker@LamyaeA // @joepdohmen // @WubbyLLees hier het vorige stuk van Joep en Wubby over Dion Graushttps://www.nrc.nl/nieuws/2021/02/12/de-wereld-van-dion-a4031430Luister hier de aflevering van Vandaaghttps://www.nrc.nl/nieuws/2021/02/15/de-wereld-van-dion-graus-a216540Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

Jun 4

1 hr 2 min

Sinds de oprichting van Forum voor Democratie zijn er veel politiek actieve leden opgestapt. Waarvan sommigen weer terugkeerden en anderen eigen partijen oprichtten.In de afgelopen maanden volgde crisis op crisis bij de partij en in Haagse Zaken kwamen we er telkens niet aan toe dat te bespreken, tot nu.In deze Haagse Zaken hoor je van Rik Rutten en Philip de Witt Wijnen wat is overgebleven van de partij die even zó groot leek te worden dat hij werd gezien als een concurrent voor de VVD. We bespreken wie wegging, op welk moment en waarom en wie er nu nog over is aan de zijde van partijleider Thierry Baudet.@LamyaeA // @PhilipdeWW // @rik_ruttenRedactie en productie door Iris VerhulsdonkMontage door Pieter BakkerDe aflevering over Henk Ottenhttps://www.nrc.nl/nieuws/2019/08/01/zo-begon-het-einde-van-henk-otten-bij-forum-voor-democratie-a3968835De aflevering over de ideologie van Forum voor Democratiehttps://www.nrc.nl/nieuws/2019/03/22/haagse-zaken-hier-komt-de-ideologie-van-forum-voor-democratie-vandaan-a3954310Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

May 29

55 min 49 sec

Op de derde woensdag in mei is het Verantwoordingsdag, of ‘gehaktdag’, in Haags jargon. Dan worden de jaarrekeningen van alle ministeries gepubliceerd. Het is voor het eerst in twaalf jaar dat de Rekenkamer de overheid zó hard op de vingers tikt. Vooral het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport blijkt weinig grip te hebben op de extra miljarden die het uitgaf in de coronacrisis.In deze Haagse Zaken hebben we het over deze verantwoordingsdag. Je hoort van Stéphane Alonso en Marike Stellinga wat het oordeel van de Rekenkamer is, op welke ministeries het nog meer en mis ging én wat er anders moet.Vul hier het podcastonderzoek in: https://www.nrc.nl/podcastonderzoekLuister hier de aflevering over 'Gehaktdag' van vorig jaar terug: https://www.nrc.nl/nieuws/2020/05/22/het-recept-voor-gehaktdag-a4000529Redactie en productie door Iris VerhulsdonkMontage door Pieter Bakker@LamyaeA // @alonsoNRC // @MStellingaZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

May 22

53 min 2 sec

Het was de week dat er ‘radicale nieuwe ideeën’ zouden komen van Mark Rutte om de bestuurscultuur in Den Haag te veranderen. Het werden zeven voorstellen, in sneltreinvaart gepresenteerd in Nieuwsuur op maandag. En woensdag, toen de Tweede Kamer over de voortgang van de formatie debatteerde, ging het er opnieuw over. In deze Haagse Zaken hebben we het over die bestuurscultuur. Je hoort van Guus Valk, Mark Lievisse Adriaanse en Petra de Koning wat die bestuurscultuur inhoudt, waarom zoveel mensen vinden dat het anders moet en of zo’n vernieuwing realistisch is. Redactie en productie door Iris Verhulsdonk, montage door Pieter BakkerVul hier het podcastonderzoek in: nrc.nl/podcastonderzoek@Apjvalk // @Markla94 // @PdekoningZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

May 15

46 min 7 sec

Deze week debatteerde samenleving over de ‘testwet’, de wet die het verplicht stellen van toegangstesten in bepaalde sectoren - zoals theaters en voetbalwedstrijden- mogelijk maakt. In deze Haagse Zaken hoor je van Mark Lievisse Adriaanse en Pim van den Dool wat die wet inhoudt, waarom hij nu pas behandeld wordt én hoe dat testen straks in zijn werk moet gaan.Het podcastonderzoek: www.nrc.nl/podcastonderzoekRedactie en productie door Iris Verhulsdonk, montage door Pieter Bakker.@LamyaeA // @Markla94 // @PimvandendoolDe aflevering over de coronawet: https://www.nrc.nl/nieuws/2020/09/04/wat-we-tot-nu-toe-weten-over-de-noodwet-a4010858De aflevering van Vandaag waar Pim naar een fieldlab ging: https://www.nrc.nl/nieuws/2021/02/26/kunnen-we-dankzij-de-field-labs-deze-zomer-weer-dansen-a4033381Het artikel van Mark en Rik over de ondernemers die het testen gaan uitvoeren: https://www.nrc.nl/nieuws/2021/05/05/op-de-markt-voor-de-toegangstests-heerst-chaos-a4042593Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

May 8

57 min 21 sec

De politieke bestuurscultuur is niet alleen op het Binnenhof een probleem. In de provinciale politiek in Limburg vond er afgelopen weken een aardverschuiving plaats. Een burgemeester, de commissaris van de Koning en alle zeven gedeputeerden ontslag na onderzoek van NRC-journalisten Joep Dohmen en Paul van der Steen.In deze Haagse Zaken hoor je van Titia Ketelaar en Joep Dohmen hoe het komt dat die integriteitskwesties zo vaak voorkomen in de lokale politiek, welke integriteitsregels er gelden voor lokale politici en of die afdoende zijn. @LamyaeA // @joepdohmen // @titia_kHost: Lamyae AharouayGasten: Joep Dohmen en Titia KetelaarRedactie en productie: Iris VerhulsdonkLuister naar de aflevering van Vandaag over Limburghttps://www.nrc.nl/nieuws/2021/04/14/is-dit-het-einde-van-de-decennialange-vriendjespolitiek-in-limburg-a4039683Lees ook het artikel van Joep Dohmen en Paul van der Steen over Limburghttps://www.nrc.nl/nieuws/2021/03/22/hoe-een-ex-gedeputeerde-met-hulp-van-het-cda-in-limburg-subsidiegeld-doorsluisde-naar-zijn-eigen-bvs-a4036807Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

Apr 24

47 min 35 sec

Volgens de VVD is Mark Rutte onmisbaar: niet alleen voor de partij maar ook voor het land. En daarom is het, volgens zijn partijgenoten, niet in het belang van Nederland als hij zou moeten stoppen. Maar wat wás de afgelopen tien jaar de rol van Rutte?In deze Haagse Zaken focussen we op Rutte in drie omgevingen: Petra de Koning vertelt over de rol van Rutte in de VVD, Tom-Jan Meeus over hoe de VVD-leider opereert in het versplinterde politieke landschap en Clara van de Wiel over zijn status in de Europese Unie.@LamyaeA // @tomjanmeeus // @pdekoning // @claravandewielHost: Lamyae AharouayGast: Tom-Jan Meeus, Petra de Koning en Clara van de WielRedactie en productie: Iris VerhulsdonkZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

Apr 17

50 min 8 sec

In Den Haag leek het deze week maar over één ding te gaan: de formatie en hoe die uit het slop getrokken moet worden. Als de formatie niet zo moeizaam zou verlopen, was waarschijnlijk alle politieke aandacht naar iemand anders gegaan: de demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge. Met coronacijfers die in het rood schieten, een tekort aan vaccins, steeds vollere IC's en een stop op het vaccineren met AstraZeneca was hij de meest genoemde politicus van het Binnenhof geweest.In deze Haagse Zaken gaan we het hebben over de vaccinatiestrategie tot nu toe. Pim van den Dool en Wouter van Loon vertellen waar de knelpunten zitten en welke beloftes wel of niet zijn ingelost.@LamyaeA // @WLoon // @pimvandendoolRedactie en productie: Henk Ruigrok van der WervenLuister ook:De dagelijkse podcast NRC Vandaag over de risico’s van het AstraZeneca-vaccin: Wat weten we over de risico’s van het AstraZeneca-vaccin?De dagelijkse podcast NRC Vandaag over de EU en AstraZeneca: Waar zijn de verloren 90 miljoen Europese vaccins gebleven?Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

Apr 10

47 min 24 sec

Het is nog maar anderhalve week geleden dat Kajsa Ollongren zich per ongeluk liet fotograferen met een memo – een foto met grote gevolgen. Inmiddels zijn het eerste duo verkenners, Kajsa Ollongren en Annemarie Jorritsma, én het tweede duo, Wouter Koolmees en Tamara van Ark, gestopt met hun opdracht. Wie er wel nog zit, na een lang debat, een aangenomen motie van afkeuring en een net niet aangenomen motie van wantrouwen is demissionair premier Mark Rutte. En nu de verkennende gesprekken openbaar zijn geworden weten we ook wat de inzet is van alle politieke partijen in de formatie. Wat een week. In Haagse Zaken leidt Lamyae Aharouay je erdoorheen, met Petra de Koning, Tom-Jan Meeus en Guus Valk.@LamyaeA // @Pdekoning // @tomjanmeeus // @apjvalkRedactie en productie: Henk Ruigrok van der WervenLuister ook:De dagelijkse podcast NRC Vandaag over het debat: De langste nacht van Mark RutteZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

Apr 3

51 min 25 sec

De Statenpassage, de grote hal in de Tweede kamer, leek deze week even de aula van een middelbare school. Als brugklassers werden nieuwe Kamerleden wegwijs gemaakt in het Tweede Kamergebouw. Woensdag, 31 maart staan ze in de plenaire zaal om beëdigd te worden.In deze Haagse Zaken hoor je over die nieuwe Tweede Kamer. Hoe voorkeursstemmen sommige leden nét dat zetje hebben gegeven waardoor ze toch verkozen zijn en welke opvallende volksvertegenwoordigers afzwaaien.En je hoort over de puzzels waarover politieke partijen lang onderhandeld hebben: waar ze straks zitten in de plenaire zaal en in welk deel van de Kamer ze mogen werken. Met Philip de Witt Wijnen en Wafa Al Ali.De website van het Nederlands Dagblad met de voorkeursstemmen per gemeente:https://verkiezingensite.nl/voorkeurstemmen@LamyaeA // @PhilipdeWW // @alaliwafaRedactie en productie: Iris VerhulsdonkZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

Mar 27

55 min 5 sec

De stemmen zijn geteld. Tijd om te speculeren. Pak de coalitiebouwer er bij en reken met ons mee over de mogelijke formatiecombinaties. En we kijken naar de campagne. Wat deden de winnaars goed? Of hebben ze hun winst vooral te danken aan de fouten van anderen. Met Guus Valk, Petra de Koning en Philip de Witt WijnenRedactie en productie door Iris VerhulsdonkTel mee met de coalitiebouwerhttps://www.nrc.nl/nieuws/2021/03/17/hoe-stemde-nederland-per-gemeente-a4035794Luister hier de aflevering van Vandaag met Mark Lievisse Adriaansehttps://www.nrc.nl/nieuws/2021/03/19/na-de-formatie-wordt-het-pas-echt-moeilijk-a4036425@LamyaeA // @apjvalk // @PhilipdeWW // @petradekoningZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

Mar 20

59 min 56 sec

De uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen 2021 is min of meer bekend en dat betekent dat de formatie kan beginnen. Tijdens deze campagne waren we elke dag even bij je vanaf de grote vergadertafel aan de Haagse redactie. Vandaag doen we dat voor het laatst.In deze afsluitende aflevering van de dagelijkse serie Haagse Zaken telt af hoor je van Lamyae Aharouay, Tom-Jan Meeus, Rik Rutten en Pim van den Dool over de dag ná de verkiezingen. Wat doen fracties op de donderdag na de verkiezingen? Wat gebeurt er tijdens het campagneontbijt? En hoe ziet het begin van de formatie eruit?Presentatie: Lamyae Aharouay & Floor BoonRedactie en productie: Henk Ruigrok van der Werven & Iris VerhulsdonkTechniek: KJA Media@ffeboon // @LamyaeA // @rik_rutten // @pimvandendool // @tomjanmeeusZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

Mar 18

30 min 25 sec

In Haagse Zaken telt af leefden we toe naar de Tweede Kamerverkiezingen en de uitslag. In deze aflevering hoor je alles over de verkiezingsavond en -nacht op de Haagse redactie van NRC. Guus Valk, Mark Lievisse Adriaanse en Rik Rutten schuiven aan bij Lamyae Aharouay en Floor Boon om de eerste resultaten te duiden. Je hoort over verliezers, winnaars en wat dat mogelijk betekent. Met bijdrages van verslaggevers die partijbijeenkomsten volgden.Presentatie: Lamyae Aharouay & Floor BoonTechniek, redactie en productie: Henk Ruigrok van der Werven & Iris Verhulsdonk@LamyaeA // @apjvalk // @rik_rutten // @MarkLA94 // @ffeboonZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

Mar 18

40 min 35 sec

In Haagse Zaken telt af hebben we afgeteld naar déze dag. Of eigenlijk: tot de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen 2021 die over een aantal uur bekend is.In deze aflevering hoor je van Mark Lievisse Adriaanse, Guus Valk en Philip de Witt Wijnen hoe verkiezingsnacht normaal gesproken verloopt en hoe het nu allemaal anders is. Je hoort wie van de Haagse redactie waar is en waar we op gaan letten. En we geven je een inkijkje in onze eigen verkiezingstradities.De verkiezingskaart van de Tweede Kamerverkiezingen 2017https://maps.nrc.nl/tk2017dev/tk2017sb.phpPresentatie: Lamyae AharouayRedactie en productie: Iris Verhulsdonk en Henk Ruigrok van der WervenTechniek: KJAmedia@LamyaeA // @apjvalk // @PhilipdeWW // @MarkLA94 Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

Mar 17

26 min 24 sec

In Haagse Zaken telt af leven we toe naar de verkiezingen op 15,16 en 17 maart. Vanaf de grote vergadertafel op de Haagse redactie zijn we elke dag even bij je en bespreken we het laatste campagnenieuws met onze Haagse verslaggevers.In deze aflevering hoor je EU-correspondent van Clara van de Wiel hoe in Brussel naar deze verkiezingen wordt gekeken. Stagiair Rein Wieringa zag een bijzondere instagrampost van GroenLinks en chef van de Haagse redactie Guus Valk ziet hoe oudgedienden elkaar vooral oude verwijten maken deze campagne. En je hoort van Rik Rutten en Floor Boon hoe een groot aantal nieuwe partijen kans maakt op een zetel.Presentatie: Floor BoonRedactie en productie: Iris Verhulsdonk en Henk Ruigrok van der WervenTechniek: KJAmedia@ffeboon // @ClaravandeWiel // @rik_rutten // @apjvalk // @ReinwieringaLees hier het artikel van Floor Boon over Denk, Nida en Bij1https://www.nrc.nl/nieuws/2021/03/09/antiracisme-leeft-maar-niet-echt-als-verkiezingsthema-a4034866Lees hier de blogposts op Stukroodvlees die genoemd werden in deze afleveringhttps://stukroodvlees.nl/simons-effect-onder-kiezers-met-migratieachtergrond/https://stukroodvlees.nl/drukt-angst-voor-corona-de-opkomst/Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

Mar 16

32 min 29 sec

In Haagse Zaken telt af leven we toe naar de verkiezingen op 15,16 en 17 maart. Vanaf de grote vergadertafel op de Haagse redactie zijn we elke dag even bij je en bespreken we het laatste campagnenieuws met onze Haagse verslaggevers. Vandaag zijn de eerste stembureaus geopend! In deze aflevering hoor je Floor Boon die in de gemeente Apeldoorn zag hoe de eerste mensen hun stem uitbrachten. Pim van den Dool vraagt zich af hoe groot de kans is dat de SP zal ingaan op de flirts van de VVD en Mark Lievisse Adriaanse bespreekt de campagne van de PvdA. En je hoort waar we tijdens de komende verkiezingsdebatten op gaan letten.@ffeboon // @Markla94 // @pimvandendool // @LamyaeAPresentatie: Lamyae AharouayRedactie en productie: Henk Ruigrok van der Werven en Iris VerhulsdonkTechniek: KJAmediaZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

Mar 15

26 min 8 sec

In deze Haagse Zaken leggen producenten Henk Ruigrok van der Werven en Iris Verhulsdonk luisteraarsvragen voor aan de Haagse redactie. Je hoort onder andere over het profiel van kiezers in het buitenland, waarom Rutte liever met de SP lijkt samen te werken dan met GroenLinks en over de regels waar een pan-Europese partij zich in Nederland aan moet houden.@LamyaeA // @IrisVerhulsdonk // @Henkruigrok // @AlansoNRC // @alaliwafa // Rik_rutten // @pdekoningZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

Mar 14

19 min 7 sec

Wonen, de arbeidsmarkt, onderwijs en de EU. In deze aflevering van Haagse Zaken brengen we álle onderwerpen die je langs hoort komen in deze weken, terug tot vier kwesties die spelen. En waar dus na de verkiezingen - tijdens de formatie - keuzes over gemaakt moeten worden. Je hoort van Stéphane Alonso, Rik Rutten, Mirjam Remie en Christiaan Pelgrim wat op die terreinen de grootste problemen zijn en hoe de politieke partijen er in grote lijnen over denken.Redactie en productie door Iris VerhulsdonkHier vind je de NRC codehttps://nrccode.nrc.nl/assets/pdf/NRC-Code.pdfHier vind je NRC’s stemhulphttps://www.nrc.nl/nieuws/2021/02/18/de-nrc-stemhulp-wat-willen-politieke-partijen-a4025682Luister hier de aflevering die we eerder maakten over klimaathttps://www.nrc.nl/nieuws/2021/02/06/23-waarin-we-de-politieke-ideeen-over-klimaatbeleid-bespreken-a4030786Luister hier de aflevering die we eerder maakten met Christiaan Pelgrim over pensioenenhttps://www.nrc.nl/nieuws/2019/05/24/haagse-zaken-35-hoe-polder-en-politiek-beslissen-over-jouw-pensioen-a3961511@LamyaeA // @AlonsoNRC // @rik_rutten // @mirjamremie // @christiaanpeZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

Mar 13

58 min 29 sec

In Haagse Zaken telt af leven we toe naar de verkiezingen op 15,16 en 17 maart. Vanaf de grote vergadertafel op de Haagse redactie zijn we elke dag even bij je en bespreken we het laatste campagnenieuws met onze Haagse verslaggevers.In deze aflevering hoor je van Rik Rutten hoe Thierry Baudet werkt als een stand-up comedian: al maanden schaaft hij zijn speeches bij – en die worden steeds radicaler. Rik Wassens vertelt over welke politieke partij het meest geld uitgeeft aan de online campagne en aan welke kandidaten (niet). En tv-recensent Arjen Fortuin keek de hele week naar televisiedebatten en vertelt over de ‘tv-incarnatie’ van de campagne.Download hier de NRC audio app en luister zondag naar de Q&A: https://www.nrc.nl/audio/Presentatie van deze aflevering is in handen van Lamyae Aharouay.Techniek door KJAmedia.Redactie en productie door Iris Verhulsdonk en Henk Ruigrok van der Werven.@LamyaeA // @rikwassens // @ArjenFortuin // @rik_ruttenZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

Mar 12

33 min 16 sec

In Haagse Zaken telt af leven we toe naar de verkiezingen op 15,16 en 17 maart. Vanaf de grote vergadertafel op de Haagse redactie zijn we elke dag even bij je en bespreken we het laatste campagnenieuws met onze Haagse verslaggevers.In deze aflevering hoor je van Petra de Koning hoe het gaat met campagne van de VVD en de rol van Mark Rutte daarin, vertelt Rik Rutten over de opvallendste gebeurtenissen van vandaag en ontrafelt Stéphane Alonso het mysterie rond de #EUolifant die overal lijkt op te duiken.Stuur je vragen voor de Q&A in een voice-memo via whatsapp naar 06 84 82 70 31, op zijn laatst op donderdag 11 maart.Redactie en productie door Iris Verhulsdonk en Henk Ruigrok van der Werven. Presentatie Floor Boon.Techniek door KJAmedia.@ffeboon // @pdekoning // @alonsoNRC // @rik_ruttenZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

Mar 11

27 min 27 sec

In Haagse Zaken telt af leven we toe naar de verkiezingen op 15,16 en 17 maart. Vanaf de grote vergadertafel op de Haagse redactie zijn we elke dag even bij je en bespreken we het laatste campagnenieuws met onze Haagse verslaggevers.In deze aflevering hoor je Pim van den Dool over het coronadebat dat een week voor de verkiezingen toch geen echt verkiezingsdebat werd, Folkert Jensma over de rechtsstatelijkheid van partijen (spoiler: zeven van de veertien onderzochte partijen hebben ‘on-rechtsstatelijke plannen) en Lamyae Aharouay over het momentum van Sigrid Kaag, terwijl Wopke Hoekstra juist hapert. De presentatie is vandaag in handen van Floor Boon.Stuur je vragen voor de Q&A in een voice-memo via whatsapp naar 06 84 82 70 31, op zijn laatst op donderdag 11 maart.Redactie en productie door Iris Verhulsdonk en Henk Ruigrok van der Werven.Techniek door KJAmedia.@ffeboon // @pimvandendool // @LamyaeA // @folkertjensma Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

Mar 10

26 min 16 sec

In Haagse Zaken telt af leven we toe naar de verkiezingen op 15,16 en 17 maart. Vanaf de grote vergadertafel op de Haagse redactie zijn we elke dag even bij je en bespreken we het laatste campagnenieuws met onze Haagse verslaggevers.In deze aflevering hoor je Pim van den Dool over Rood, de afvallige jongerenbeweging van de SP en hij reconstrueert hoe kritiek op het coronabeleid op de valreep nog het verkiezingsdebat in sluipt. Je hoort Jos Verlaan over de ruzie bij 50Plus en de campagne van de Partij voor de Dieren. En we bellen met verkiezingsveteraan Mark Kranenburg over campagne in coronatijd. De presentatie is vandaag in handen van Floor Boon.Stuur je vragen voor de Q&A in een voice-memo via WhatsApp naar 06 84 82 70 31, op zijn laatst op donderdag 11 maart.Redactie en productie door Iris Verhulsdonk, Henk Ruigrok van der Werven en Cèline CornelisTechniek door KJAmedia@ffeboon // @pimvandendool // @JosVerlaanZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

Mar 9

29 min 43 sec

In Haagse Zaken telt af, leven we toe naar de verkiezingen op 15,16 en 17 maart. Vanaf de grote tafel op de redactie zijn we elke dagen even bij je om je door het campagnenieuws te loodsen.In deze aflevering hoor je wat de tweet van Hoekstra op internationale vrouwendag zegt over de CDA-campagne, over waarom die van GroenLinks nog niet van de grond komt en over seksisme in de politiek. En we maken de winnaar van de dichtwedstrijd bekend. Met Guus Valk, Philip de Witt Wijnen en Claudia Kammer. Stuur je vragen voor de Q&A via voice-memo naar 06 84 82 70 31 Redactie en productie door Iris Verhulsdonk, Henk Ruigrok van der Werven en Cèline CornelisTechniek door KJAmedia@LamyaeA // @apjvalk // @PhilipdeWWZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

Mar 8

27 min 18 sec

Zelfs met alle slagen om de arm en onzekerheidsmarges in acht nemend domineren rechtse partijen bovenaan de peilingen.Wanneer is een politieke partij rechts te noemen? In deze Haagse Zaken beantwoorden we die vraag. Mark Lievisse Adriaanse en Rik Rutten bespreken VVD, PVV, CDA en FVD en de onderlinge dynamiek in de campagne. En je hoort van politicoloog dr. Matthijs Rooduijn uit wie de achterbannen van die partijen bestaan.Redactie en productie door Iris Verhulsdonk@LamyaeA // @Markla94 // @rik_rutten // @mrooduijnAbonneer je hier op de Haagse Stemminghttps://www.nrc.nl/nieuwsbrieven/dehaagsestemming/Luister hier de aflevering die we eerder maakten over de SGPhttps://www.nrc.nl/nieuws/2019/11/01/hoe-de-sgp-in-1015-jaar-niet-veranderde-a3978842Kijk hier de aflevering van Nieuwsuur terughttps://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2370225-de-uitzending-van-25-februari-in-gesprek-met-kees-van-der-staaij-europa-buigt-zich-over-vaccinpaspoort.htmlLees hier het artikel van Mark Lievisse Adriaanse en Enzo van Steenbegrenhttps://www.nrc.nl/nieuws/2021/03/03/hoe-onaantastbaar-is-vvd-leider-en-crisispremier-rutte-a4034153#/next/2021/03/04/#104Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

Mar 6

59 min 50 sec

Deze week een onderwerp waar je nu al veel over hoort en de komende weken tot de verkiezingen alleen maar meer: de peilingen.Je hoort in deze Haagse Zaken van politicoloog Armen Hakhverdian (UvA), onderzoeker Peter Kanne (I&O Research) en chef van de politieke redactie Guus Valk hoe peilen werkt, wat de invloed van peilingen wel of niet is op verkiezingsuitslag en welke journalistieke afwegingen de redactie maakt bij het schrijven over peilingen. Redactie en productie door Iris Verhulsdonk@LamyaeA // @apjvalk // @PeterKanne1 // @hakhverdianLuister ook aankomende maandag naar de Vandaag podcast, waarin Stéphane Alonso vertelt over de stemhulp van NRCZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

Feb 27

1 hr 8 min

Er gebeurde veel afgelopen week: Viruswaarheid spande een rechtszaak aan over de avondklok en kreeg gelijk van de rechter. Maar de opheffing van die avondklok werd geschorst, het hof werd gewraakt en vrijdag werd bekend dat de rechter volgende week oordeelt in het hoger beroep. Ondertussen stemden beide Kamers nog over een ándere wet, die de avondklok volgens een andere juridische weg mogelijk moet maken. In deze Haagse Zaken bereiden Folkert Jensma en Mark Lievisse Adriaanse je voor op de uitspraak in het hoger beroep volgende week. Je hoort wat er de afgelopen dagen gebeurde, wat het probleem - of niet - was met juridische onderbouwing en welke routes het kabinet had kunnen nemen en waartoe ze uiteindelijk besloten en waarom.Redactie en productie door Iris Verhulsdonk @LamyaeA // @folkertjensma // @MarkLA94Schrijf hier in voor gratis digitale toegang tot NRC tot 17 maartwww.nrc.nl/verkiezingstoegang Luister hier de aflevering van Vandaag over Willem Engel terug:https://www.nrc.nl/nieuws/2021/02/19/de-strijd-van-willem-engel-a4032456Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

Feb 20

47 min 23 sec