Universitetsforlagets podkast

Universitetsforlaget

Hvordan fungerer hjernen? Hva er egentlig intelligens? Hva er det med romanene som gjør at de engasjerer oss så sterkt? Vi har tatt en prat med Norges fremste fagformidlere i Universitetsforlagets podcastserie.

All Episodes

Erik var 15 år da moren ble tvangsinnlagt med psykose. Han kjente på skyld og skam og følte at han ikke strakk til. Det var en komplisert blanding av følelser som han den gangen ikke hadde ord for å beskrive. Erik Nakkerud er psykolog og forfatter av boken Min psykotiske mamma, som har kommet ut på Universitetsforlaget. I Universitetsforlagets podkast snakker han om hvordan det var å vokse opp med en psykotisk mamma. Den gangen hun ble syk, kjente han på mange følelser, men hadde ikke noe språk for å beskrive dem. «I min indre verden fantes på den tiden bare glede, mørkeredsel, sorg når noen døde, og litt sinne de gangene jeg følte meg urettferdig behandlet på fotballbanen. Jeg kjente ikke til noe annet.» Det er først nå, i arbeidet med boken, at han og moren har snakket om det som skjedde. Podkasten er laget av Ragnhild Fjellro. Musikk av Lise Sørensen Voldsdal og Lars Voldsdal.

May 10

26 min 7 sec

Får ekspertene stadig mer makt i politikken? Eller blir de marginalisert av populistiske ledere som Trump og Bolsonaro? Sosiologene Cathrine Holst og Johan Christensen er noe så sjeldent som eksperter på eksperter. I denne podkasten snakker de om boka Ekspertenes inntog og forklarer forholdet mellom politikk og fagekspertise i norsk politikkutforming. Hvordan har balansen mellom politikk og ekspertise endret seg over tid? Hvilke fagfelt har størst innflytelse? Hva er fordelene og ulempene ved å ha en «evidensbasert» politikk?

May 3

21 min 23 sec

Hva er egentlig lek – hvorfor er leken så viktig? Kan man være en velorganisert barnehagelærer samtidig som man deltar i barns lek? Og: Er det lov å ljuge? Birgitte Fjørtoft, barnehagelærer og forfatter av boken Perlet furunål – en innføring i barns lek, gir innblikk i lekens verden og setter ord på hvor viktig leken er for barn. I Universitetsforlagets podkast tar hun oss med inn i barnehagen. Hun forteller om hvordan tullelek med tullespråk og risikofylt slåss-lek både kan bidra til å stimulere barns språkutvikling og til å styrke barns selvtillit. Og ja, det er lov å ljuge – i hvert fall i lek! Podkasten er laget av Ragnhild Fjellro. Musikk av Lise Sørensen Voldsdal og Lars Voldsdal.

Nov 2020

23 min 7 sec

– I alles liv er det ting som er tungt og trist. Jeg nekter å akseptere at tragedier skal forbli bare tragedier, forteller komiker Markus Gaupås Johansen i Universitetsforlagets podkast. Nå er han aktuell med «hva er HUMOR», en vittig og tankevekkende bok om humor som fenomen. Hvorfor ler vi av folk som faller og slår seg? Eller av læreren eller sjefen som dummer seg ut? Vitser lages fra det litt følelsesløse, kyniske perspektivet, røper Johansen, som til daglig er programleder for Satiriks og 5080 Nyhetskanalen. En god vits lurer intellektet. Latter er en kroppslig reaksjon, en slags ufrivillig betroelse. Hvorfor er det en fordel å være nevrotiker når man er komiker? Kan humor egentlig utrette noe politisk? Og hva kan latter og selvironi gjøre for det vi frykter? Podkasten er laget av Ragnhild Fjellro. Musikk av Lise Sørensen Voldsdal og Lars Voldsdal.

Nov 2020

21 min 23 sec

Kjøp! Selg! Må tempoet være skyhøyt for at vi skal klare å tjene penger i aksjemarkedet? Sjeføkonom og forfatter Finn Øystein Bergh forklarer hva aksjehandel dreier seg om. Han forteller entusiastisk om hvordan oppfinnelsen av aksjeselskapet fikk betydning for den industrielle revolusjonen og alt som kom deretter. Samtalen dreier dessuten innom gulrotvekst, kollektive følelser, bærekraft og samfunnsansvar. Ingen er garantert gevinst når de handler aksjer. Men en ting er sikkert: Ingen har tapt i aksjemarkedet på å vite mer om hva det egentlig dreier seg om. Forfatterens intensjon er å gjøre deg i stand til å handle aksjer, uten å tape penger på halseløse kjøp. Morsomt blir det garantert. Podkasten er laget av Helene Samuelsen. Musikk av Lise Sørensen Voldsdal og Lars Voldsdal.

Sep 2020

19 min 13 sec

Døden setter en ramme rundt livet vårt og gjør tiden til det mest verdifulle vi har. Med «hva er DØDEN» får Espen Gamlund og Carl Tollef Solberg deg til å tenke nye tanker om døden. Religionen har nærmest hatt monopol på døden. Men hva om alt tar slutt når vi dør? Hvordan skal vi tenke om døden da? «Med denne boka ønsker vi å gi leseren en liten, eksistensiell støkk», forteller forfatterne i Universitetsforlagets podkast. Mesteparten av tiden lever vi som om vi aldri skal dø. Likevel tenker de fleste av oss at døden er noe vi gjerne vil unngå. Hvorfor frykter vi døden? Og hvorfor bør vi våge å ta innover oss at vi en dag skal dø? Podkasten er laget av Helene Samuelsen Musikk: Lise Sørensen Voldsdal og Lars Voldsdal

Jun 2020

26 min 54 sec

Hvorfor er det viktig å forstå kulturen i egen organisasjon? Hvordan ser en god organisasjonskultur ut? Hva må du gjøre for å endre en kultur du ikke vil ha? Å forstå kulturen i egen organisasjon gjør deg i stand til å ta bevisste valg om hvordan du egentlig vil ha det. God organisasjonskultur innebærer å balansere tilsynelatende paradokser, for eksempel at fleksibilitet også krever at noe ligger fast. Dette snakker organisasjonsekspert Henning Bang om i Universitetsforlagets podkast. I tillegg gir han deg fem tips om hvordan du kan endre en kultur som gir dårlige resultater for bedriften.

May 2020

27 min 15 sec

Hva er det med yogaen? Hva handler egentlig den sterke følelsen av ro og velvære om? Hvorfor er koordinasjon av pust og bevegelser så sentral? Bryter det med yogaens tradisjon og filosofi å bruke den til å fremme prestasjoner i yrkesliv eller idrett? Dette og mye mer kan du høre om i podkasten og lese om i boka «hva er YOGA». Jannicke Wiel elsker de fysiske yogaøvelsene, men de er bare en liten del av det hele, sier hun i Universitetsforlagets podkast. Hun forteller at yoga handler om tilstedeværelse, ikke bare i øvelsene, men i livet. Og det handler om å utforske hvem man dypest sett er. Denne utforskningen er en mye eldre del av yogaen enn øvelser som solhilsen og hodestående.

May 2020

22 min 42 sec

«De aller fleste bedrifter i dag har medarbeidere som kan mye mer enn sjefen. Og alle gode sjefer vet at organisasjonen kan mer enn dem selv,» sier Jan Ketil Arnulf i Universitetsforlagets podkast. Hvem skal bestemme hvorvidt lederen gjør en god jobb? Hva er helsefarlig ledelse? Og hvor kommer egentlig de rare ideene om ledelse fra, som at lederegenskaper er medfødt eller at ledelse krever en enestående mann? Det er viktig å skille mellom myter og fakta om ledelse. Dette og mye mer kan du høre om i podkasten og lese om i boka «hva er LEDELSE». Foto på omslaget: Thorbjørn Brovold, BI

Apr 2020

24 min 47 sec

Redskaper fra teaterimprovisasjon er en fantastisk ressurs i klasserommet. Jørgen Moltubak forteller deg hvordan. Improvisasjon er et godt verktøy for å bygge elevers selvtillit og lærevilje, og til å skape et trygt og inkluderende klassemiljø. Gode improvisasjonsteknikker gjør dessuten læreren bedre rustet til å håndtere komplekse og uforutsigbare undervisningssituasjoner. – Med denne boka ønsker jeg å få improvisasjon ut i alle klasserom i hele Norge. Improvisasjon gir deg de beste redskapene for å inkludere alle elevene, sier forfatteren av «Improvisasjon i klasserommet» Jørgen Moltubak. Hør ham fortelle mer i vår podkast.

Feb 2020

23 min 17 sec

Hvor står muslimsk feminisme i dag? Hva innebærer det å kombinere islam og feminisme? Hvordan leses Koranen fra et feministisk ståsted? Feministiske perspektiver på islam har lange historiske røtter. De feministiske diskusjonene handler ikke først og fremst om klesplagg, men om likestilling, likeverd, økonomi, juridiske rettigheter, kvinners lederskap og temaer knyttet til kropp og seksualitet. I dag er feministiske ideer i sterk vekst i muslimske miljøer, både internasjonalt og i Norge. Vi har snakket med Marianne Hafnor Bøe, forfatter av boka «Feminisme i islam».

Dec 2019

34 min 12 sec

Å forstå hvordan hjernen fungerer gir oss innsikt i hvem vi er. Epilepsiens historie reflekterer på mange måter vår generelle medisinske historie, og gir oss et vindu inn i hjernen. Den gir oss innblikk i hvordan våre forfedre så på sykdom, og hvordan de strevde med å finne en kur: Å drikke blod, spise remedier fra dyr og planter og å stå på god fot med de underjordiske var råd folk med epilepsi fikk for å unngå anfall. Vi har snakket med nevropsykolog Mia Tuft og nevrolog Karl Otto Nakken som sammen har skrevet boken «Epilepsi - Et vindu inn i hjernen».

Nov 2019

25 min 29 sec

Hvorfor er stevningen et avgjørende punkt før en rettsak? Er det ok å bruke smilefjes i en e-post til domstolen? Og hva er det viktigste en advokat bør bruke tiden på før hun går i retten? Som fersk advokat kan man ha mange spørsmål som man bør finne svar på for å unngå små og store feil underveis. God sakførsel krever både innsikt i skrevne prosessregler og praktisk erfaring. Vi har snakket med Ola Ø. Nisja og Kaare A. Shetelig som sammen med Christian Reusch har skrevet boka «Ærede rett - Kræsjkurs i sakførsel» hvor de deler sine beste råd og tips.

Apr 2019

12 min 8 sec

De har vært skrevet i stein og verd sin vekt i gull. I dag virrer de rundt som symboler uten forankring i den fysiske verden, men regnes likevel som det mest verdifulle vi har. Hva er egentlig penger? I vårt samfunn er penger en så viktig faktor at det kan være vanskelig å komme med en enkel definisjon. Vi har snakket med ph.d. i samfunnsøkonomi og forfatter Roman Linneberg Eliassen, som har skrevet boken «hva er PENGER».

Mar 2019

17 min 19 sec

Når du hører ordet kjemi tenker du kanskje på reagensrør i et laboratorium, eller det periodiske system. Men alt er egentlig kjemi. Til og med følelsene våre kan forklares som kjemiske reaksjoner i kroppen. Denne podcasten handler om nettopp den kjemien som skjer i kroppen vår, organisk kjemi. Vi har snakket med Alexander H. Sandtorv, som sammen med Jarle Diesen har skrevet boken «Organisk kjemi». Podcasten er laget av Ragnhild Aslaksen. Musikk av Øyvind Mathisen.

Feb 2019

14 min 21 sec

Hva er oppskriften på en god presentasjon? Hvordan gjør du budskapet ditt spisset og relevant? Hvilke grep kan du ta for å engasjere? De færreste av oss liker å snakke foran forsamlinger. Enten du er av typen som begynner å rødme og svette, eller du bare aldri får forberedt deg skikkelig og ender opp med å fremføre noe middelmådig. Presentasjoner og taler er sjeldent noe man gleder seg til. Men kan det være det, under de riktige forutsetningene? Vi har snakket med Vibeke Holtskog, forfatter av boken «Formidling som funker».

Sep 2018

11 min 54 sec

Selv om mange nordmenn i dag ikke er religiøse, er Norge et protestantisk land. Denne retningen innenfor kristendommen har hatt stor betydning for den kulturell og samfunnsmessige utviklingen, og mange mener at den har bidratt til sekularisering. Hvordan har dette seg og hva er egentlig protestantisme? Vi har snakket med forfatter og professor ved UiO Tarald Rasmussen, som har skrevet boken hva er PROTESTANTISME. Podcasten er laget av Ragnhild Aslaksen. Musikk av Øyvind Mathisen.

Nov 2017

13 min 31 sec

Norge blir ofte omtalt som verdens beste land å bo i. Mye av grunnen til dette er gode og trygge velferdsordninger, men også at det norske samfunnet hviler på et velfungerende demokrati. Men hva betyr dette egentlig i praksis? Vi har snakket med Knut Heidar og Jan Erik Grindheim, som sammen med Kaare Strøm har skrevet boka «Norsk politikk». Podcasten er laget av Ragnhild Aslaksen. Musikk av Øyvind Mathisen. Foto av Knut Heida: UiO

Sep 2017

12 min 12 sec

Mer enn 60 millioner mennesker i verden er på flukt på grunn av forfølgelse, krig, vold og alvorlige brudd på menneskerettighetene. Hvordan fungerer den europeiske og internasjonale asyllovgivningen? Og hvordan kan vi få til avtaler som kan skape et bedre og fungerende system? Vi har snakket med folkerettsjurist Vigdis Vevstad, forfatter av hva er en FLYKTNING. Podcasten er laget av Ragnhild Aslaksen. Musikk av Øyvind Mathisen.

Aug 2017

12 min 59 sec

EU fremstilles ofte som et udemokratisk system hvor bare de største statene bestemmer. Hvordan fungerer egentlig EU? Vi har snakket med Guri Rosén, Jarle Trondal, som sammen med Espen D. H. Olsen har skrevet boken Hvordan virker EU, en innføringsbok om den Europeiske Union. Podcasten er laget av Ragnhild Aslaksen. Musikk av Øyvind Mathisen.

May 2017

12 min 9 sec

Hva er egentlig literacy? Og hvorfor er det så viktig å forstå det for alle som jobber med skole? Har du tenkt på hvor mange ganger du forholder deg til tekst i løpet av en dag? Hvordan vi forstår og bruker kommunikasjon står sentralt i literacy, et begrep som blir stadig viktigere i skolen. Vi har snakket med Marte Blikstad-Balas som er aktuell med boken Literacy i skolen. Podcasten er laget av Ragnhild Aslaksen. Musikk av Øyvind Mathisen.

May 2017

12 min 7 sec

Feminismen som begrep og bevegelse rommer mange og ofte motstridene perspektiver. Feminister ønsker likestilling men er ikke nødvendigvis enige om prioriteringer og virkemidler. Vi har snakket med Cathrine Holst om feminisme.

Mar 2017

11 min 51 sec

De fleste av oss liker å være flinke i det vi gjør. Enten det er skole, studier eller jobb. Men må du være supersmart for å bli superflink? Ikke nødvendigvis. Du kommer langt med å lære deg hvordan du skal lære. Boka Superstudent handler om nettopp dette. Teknikker for å lære mer effektivt og få bedre karakterer. Podcasten er laget av Ragnhild Aslaksen. Musikk av Øyvind Mathisen.

Feb 2017

11 min 49 sec

Når har man rett til å gå til krig? Hva er forholdet mellom folkeretten og nasjonale rettssystemer? Folkeretten bestemmer hvordan stater skal opptre ovenfor hverandre, og er avgjørende for gode relasjoner mellom land. Folkeretten er også en viktig beskyttelse for enkeltmenneske gjennom menneskerettighetene. Internasjonale organisasjoner som FN og WTO håndterer folkeretten internasjonalt. Samtidig opplever vi stadig folkerettsbrudd i form av krig og massive overgrep. Vi har snakket med professor Geir Ulfstein, forfatter av boken «hva er FOLKERETT». Podcasten er laget av Ragnhild Aslaksen.

Jul 2016

12 min

Hva er bra med makt? Når blir maktbruk til maktmisbruk? Finnes det en strategi for å håndtere makten til din fordel? Maktbruk er nødvendig for at et samfunn skal fungere og for at organisasjoner skal overleve. På en arbeidsplass finnes både formelle og uformelle maktstrukturer. Å forstå disse strukturen er avgjørende, enten du er leder eller ansatt. Vi har snakket med Endre Sjøvold, forfatter av boken «Makt og maktbruk i arbeidslivet». Podcasten er laget av Ragnhild Aslaksen.

Jun 2016

12 min

Edvard Befring var Norges første professor i spesialpedagogikk. Han ga ut sin første bok på Universitetsforlaget i 1969. 46 år senere gir han ut «Grunnbok i spesialpedagogikk», en samlet presentasjon av det spesialpedagogiske fagfeltet. Inkludering er viktig i vårt velferdssamfunn. Alle skal ha mulighet til å utvikle seg, lære og bruke de ressursene man har. Ofte er det spesialpedagogen som setter dette ut i praksis. Det gjør spesialpedagogikken til et stort og viktig fagfelt som forvalter barn og unges rettigheter. Podcasten er laget av Ragnhild Aslaksen.

Jun 2016

12 min 6 sec

Hvorfor har fotball en slik enorm appell? Hva gjør at millioner av mennesker klistrer seg til TV skjermen for å følge EM sluttspillet? Fotball er mer enn 22 mann som løper etter en ball. For veldig mange er fotball en livstil, identitet, lidenskap, underholdning, oppturer og nedturer. Vi snakket med professor i historie ved Norges Idrettshøgskole Matti Goksøyr om verdens største idrett. Podcasten er laget av Ragnhild Aslaksen.

Jun 2016

11 min 57 sec

At vi ruser oss er ikke noe nytt. Men de siste årene har det kommet flere hundre nye rusmidler på markedet. Dette er nye psykoaktive stoffer, som har ukjente bivirkninger og omsettes på det «mørke internett». Vi har snakket med Anne Line Bretteville-Jensen, som sammen med Ola Røed Bilgrei er redaktører for boka Nye psykoaktive stoffer. Podcasten er laget av Ragnhild Aslaksen.

Jun 2016

14 min 40 sec

Hvordan ser rasismen ut i Norge i dag? Rasisme er et begrep som rommer mye, og har vært årsak til urettferdighet og stor lidelse gjennom tidene. Men rasisme er også ytringer og holdninger vi finner rundt oss til daglig. Vi har snakket med Sindre Bangstad, som sammen med Cora Alexa Døving har skrevet boken «hva er RASISME». Podcasten er laget av Ragnhild Aslaksen.

May 2016

12 min 20 sec

Hvordan kan vi vite noe sikkert om fortida. Hva er egentlig historie? Hvorfor bør historien skrives? Kan vi vite hva som egentlig skjedde? Disse spørsmålene er noe av det boka «Tid for historie» gir svar på. Vi har snakket med forfatter og professor i historie Erling Sandmo om historiefaget. Podcasten er laget av Ragnhild Aslaksen.

Jan 2016

12 min 31 sec

Hva slags sted skal barnehagene være? Et sted for læring og kunnskap eller et sted for lek og moro. Er nye pedagogiske opplegg for de minste alltid et gode? Hva er egentlig kvalitet i barnehagen? Disse spørsmålene er noe av det forfatter og pedagog Eivor Evenrud vil gi svar på i boken «Kjære Karoline». Vi har snakket med henne om lek og alvor i en av samfunnets viktigste institusjoner. Podcasten er laget av Ragnhild Aslaksen. Foto av Eivor er tatt av Kristoffer D. Skjæringrud.

Nov 2015

14 min 52 sec

Per Fugelli er en ordkunstner med et klokt blikk på verden. I en årrekke har han vært en tydelig stemme i norsk offentlighet. Vi har tatt en prat med Fugelli i forbindelse med han siste bok «Sitater av Per Fugelli». Podcasten er laget av Ragnhild Aslaksen.

Oct 2015

16 min 11 sec

Ensomhet er en av vår tids få tabu. Hva er egentlig ensomhet? Er det trekk ved vårt moderne samfunn som skaper ensomhet? Vi har tatt en prat med professor i filosofi ved Universitetet i Bergen Lars Fredrik H. Svendsen om hans siste bok Ensomhetens filosofi. Podcasten er laget av Ragnhild Aslaksen

Oct 2015

16 min 21 sec

Vi sluker romaner. Ingen skjønnlitterær sjanger har så mange lesere. Hva er det med romanene som gjør at de engasjerer oss så sterkt? Vi har snakket med Tone Selboe om romanen i Universitetsforlagets podcast. Podcasten er laget av Ragnhild Aslaksen.

Sep 2015

16 min 49 sec

Vi er langt mer opptatt av intelligens i dag enn tidligere. En samfunnsutvikling preget av innovasjon og teknologiske endringer gjør at spørsmål om IQ får en stadig større plass. Vi har snakket med Jon Martin Sundet om intelligens. Podcasten er laget av Ragnhild Aslaksen.

Sep 2015

12 min

Vi har snakket med Espen Dietrichs om vårt mest fascinerende og komplekse organ, hjernen. Podcasten er laget av Ragnhild Aslaksen. Podcasten er laget av Ragnhild Aslaksen.

Jul 2015

14 min 48 sec