Going Nuts

Stichting Nuts

Wat gebeurt er in de wereld van Nuts? Mark en Tim interviewen interessante mensen uit onze community of kletsen je bij over recente ontwikkelingen. Nuts is een samenwerkingsverband van partijen die geloven dat het tijd wordt voor een gedeelde voorziening, een netwerk van iedereen en vóór iedereen. De noodzakelijke infrastructuur om digitaal te kunnen communiceren in de zorg. Zie voor meer informatie www.nuts.nl

All Episodes

In deze aflevering van Going Nuts nemen we eens goed de tijd om met Wout Slakhorst (Nedap Healthcare, architect bij Nuts) te bespreken hoe het Nuts register werkt. Hoe zorgt het register voor vindbaarheid van collega's en het vertrouwen dat we gegevens uitwisselen met de juiste partij? Wat is het verschil tussen een register en een adresboek? Wout neemt ons mee op een rollercoaster van het uitwisselen van faxnummers naar een modern stelsel van cryptografische bewijzen, waarin we vertrouwen hebben in de advertentie zelf in plaats van het telefoonboek.

Jul 26

46 min 51 sec

Met vrienden van de Nuts community René Hietkamp (Infosupport, Zorginstituut) en Roland Groen (Headease) praten we jullie in deze educatieve podcast bij over het fenomeen van W3C Verifiable Credentials. Wat zijn het, wat kunnen we ermee, hoe verhoudt het zich tot IRMA, waar wordt het al gebruikt? En waarom maakt het iets uit voor de zorg en voor Nuts?

Jun 25

48 min 22 sec

Mark de Lange, die voor het ministerie van VWS werkt aan de Wegiz, praat ons bij over een nieuwe wet. De Wet Elektronische Gegevensuitwisseling In de Zorg gaat binnenkort naar de Tweede Kamer. Wat betekent dat voor de zorg? De overheid pakt een actievere rol in dit dossier, en wil de zorgsector verplichten om sommige gegevensuitwisselingen digitaal te laten plaatsvinden. Uiteindelijk zelfs met een verplichte normering van het 'hoe'. We duiken er samen in wat dit kan gaan betekenen voor de sector, en of Nuts hier wel of niet blij van wordt..?

Apr 23

29 min 46 sec

In deze Going Nuts bespreken we met Peter Doelman van Aafje en Henk Stout van de ZGWA hoe huisartsen in de Drechtsteden de toegang tot het dossier van de thuiszorg verloren -- èn weer terugkregen dankzij de allereerste Nuts-gebaseerde gegevensuitwisseling van Nederland. De huisarts werkt in zijn eigen HIS 'schil' en de thuiszorg in haar eigen dossierapplicatie. En toch zien ze dezelfde rapportages over de patiënt. Waarom lukt daar wat in de rest van het land nog heel gecompliceerd lijkt? Welke stappen hebben Henk en Peter moeten zetten om hier te komen?

Dec 2020

32 min 2 sec

Soms kom je angst, onzekerheid of twijfel tegen in je zoektocht naar een goede oplossing voor gegevensuitwisseling in de zorg. Hoe draaien we dat om naar moed, duidelijkheid en zekerheid? Er wordt van alles geroepen of aangenomen over Nuts, maar hoe zit het nou echt? In deze Mythbusters-achtige aflevering van Going Nuts bespreken we een hele lijst aan misvattingen over Nuts, en hoe we die weer naar het rijk der fabeltjes kunnen verwijzen, met Nuts bestuursleden Sergej van Middendorp en Thomas Ferguson.

Dec 2020

31 min 22 sec

Nuts bestaat uit een stichting en een community. Maar waarom is dat zo? Hoe verhouden die twee zich eigenlijk tot elkaar, en wie bepaalt er dan wat er moet gebeuren? Samen met mede-bestuursleden Thomas Ferguson en Sergej van Middendorp verkennen we de waarde van de stichting Nuts.

Nov 2020

33 min 10 sec

We hebben het vaak over MedMij, PGO's en de rol van de patiënt bij zijn digitale zorg. Maar wat is MedMij eigenlijk precies? Wat hoopt MedMij te bereiken, op korte termijn en in de verdere toekomst? En waar zitten de overeenkomsten en verschillen met Nuts precies? We bespreken het met Theo Hooghiemstra, bestuurder van de stichting MedMij.

Jun 2020

37 min 17 sec

Wat is de rol van zorgverzekeraars in het thema gegevensuitwisseling? En willen zij die rol ook pakken? Is er bijvoorbeeld al een 'MedMij voor verzekeringsapps'? Waarom wordt er in de logistiek wel gestandaardiseerd en digitaal uitgewisseld, maar in de zorg amper? We vragen Hugo te Kaat van zorgverzekeraar VGZ om met ons een kijkje te nemen in de toekomst.

Mar 2020

36 min

Met Jerry Fortuin van Wijtz praten we over de Inzicht subsidieregeling in de langdurige zorg. Wat is nou precies een verpleegkundige overdracht, hoe werken zorgverleners samen en welke invloed heeft de manier waarop we zorg organiseren en financieren daarop? Doen we nog wel wat 'de bedoeling' is? En hoe is Jerry eigenlijk gestrikt om bestuurslid van Stichting Nuts te worden?

Feb 2020

48 min 55 sec

Met Marc Smits van Privacy First verkennen we hoe we gegevensuitwisseling in de zorg zo kunnen organiseren dat de privacy gewaarborgd blijft. En welke politieke spelletjes worden er gespeeld in dit debat?

Dec 2019

48 min 44 sec

In deze podcast met Nick Verboom van GeriMedica en De Privacyconsultant gaan we in op de juridische aspecten van gegevensuitwisseling in de zorg. Wat mag er allemaal wel en niet, en hoe moeten we die wetteksten lezen?

Nov 2019

29 min 14 sec

Samen met Leendert de Gelder van OZO Verbindzorg verkennen we de toekomst van digitale samenwerking in de zorg. En in het bijzonder de rol die samenwerkingsplatforms en communicatietools daarbij spelen.

Aug 2019

24 min 31 sec

We interviewen ontwikkelaar Wout Slakhorst over hoe we eigenlijk bepalen wie er bij welke medische data mag. Welke beheeruitdagingen komen daarbij kijken en wie is er eigenlijk de baas?

Jul 2019

27 min 11 sec

Samen met 'uitvinder' Bart Jacobs bespreken we wat IRMA is en waarom we er fan van zijn voor de zorg.

May 2019

34 min 59 sec

Nuts heeft een hele sterke focus gekozen. Waarom eigenlijk, en wat doen we wel en niet?

May 2019

18 min 56 sec

Een beetje: Nuts voor dummies. We bladeren samen door het manifest en leggen je uit waar Nuts in gelooft.

May 2019

31 min 44 sec