Bernard Hammelburg | BNR

BNR Nieuwsradio

Buitenlandcommentator Bernard Hammelburg gaat in zijn column in op de zaken van wereldbelang en plaatst de internationale politiek in context.

All Episodes

Iran heeft een Israëlische datingsite gehackt en de meest intieme gegevens van duizenden gebruikers op sociale media gezet. Israël legde bijna twee weken alle Iraanse benzinestations plat.

Dec 1

3 min 4 sec

Voor het eerst in de geschiedenis is een vrouw president geweest van de Verenigde Staten. Ze heet Kamala Harris, en het duurde maar één uur en 25 minuten, maar tóch. Het is formeel genotuleerd, maar zou de wereld zijn ontgaan als Joe Bidens medische onderzoek niet was gepubliceerd. Over die check-up is altijd een hoop gedoe.

Nov 24

3 min 1 sec

'In Nederland lopen bejaarden rond met een armbandje met de tekst geen euthanasie s.v.p.. Tien procent van de Nederlanders wordt geëuthanaseerd, waarvan de helft onvrijwillig in ziekenhuizen omdat ze oud en ziek zijn.' Met deze waanzin haalde de toenmalige Amerikaanse presidentskandidaat Rick Santorum in 2012 zon beetje alle media, tot woede van de Nederlandse regering. Toch wordt hij, vanwege de Nederlandse corona-aanpak, weer veel geciteerd.

Nov 17

3 min 24 sec

Opnieuw haalt het buitenland Nederland links en rechts in, en opnieuw beginnen we aan eenzelfde episode, als een Groundhog Day. Eerst bungelden we onderaan bij het op gang komen van de vaccinatie, nu gebeurt hetzelfde met de booster. Het medische wereldje wordt steeds woester over die booster.

Nov 10

2 min 25 sec

In de treinreis die 500 deelnemers aan de klimaattop naar Glasgow maakten, zat natuurlijk een hoop symboliek, vooral de sympathieke knulligheid. Overstappen van het ene naar het andere station in Londen, lange stukken lopen, een boom die op de bovenleiding viel, een mensenzee die elk coronaverstand tartte. Maar natuurlijk in de eerste plaats een statement.

Nov 3

3 min 20 sec

Dat corona weer op zou spelen wist iedereen. Waardoor het harder gaat dan we hoopten is ook bekend: het is vooral een probleem van ongevaccineerden evenmin een verrassing. Wat verbijsterend is en blijft is dat Nederland nog steeds het land is met de geringste IC-capaciteit in Europa. Terwijl vorig jaar, in vergelijkbare omstandigheden, beterschap werd beloofd en nee, geen woordspeling.

Oct 27

2 min 32 sec

Vanzelfsprekend kijkt iedereen bij het overlijden van de Amerikaanse topmilitair en minister van buitenlandse zaken Colin Powell terug op dat beschamende moment in 2003, toen hij in de VN-Veiligheidsraad de leugens bevestigde over massavernietigingswapens in Irak. Die wapens waren er niet, maar Powell liet er plaatjes van zien. Hij was erin geluisd door het trio Bush-Cheney-Rumsfeld, maar daar kwam hij zelf pas later achter.

Oct 20

2 min 35 sec

Zolang we niet in een Europese staat leven, hangt het EU-lidmaatschap van een land af van zijn eigen grondwet. Nee, dit is geen uitspraak van het Poolse Constitutionele Tribunaal, maar van rechter Peter Huber van het Duitse Grondwettelijke Hof in Karlsruhe. En de uitspraak is niet van nu, maar anderhalf jaar oud. De strekking is vergelijkbaar: het Europese Hof in Luxemburg is niet de veste van de Europees-juridische heilige graal.

Oct 13

3 min 35 sec

Nog niet zo heel lang geleden glommen we als Nederlanders van trots dat toonaangevende buitenlandse bedrijven domicilie kozen bij ons. Dat ze dat om fiscale redenen deden, en dat wij waarschijnlijk s werelds slimste en goedkoopste constructies hadden voor bijvoorbeeld copyrights en muziekrechten, was een pluim op onze ondernemershoed.

Oct 6

3 min 8 sec

Je zou waarachtig de indruk krijgen dat Europa, of op zijn minst een deel van Europa, een beetje in de rouw is omdat het Mutti-Merkel-tijdperk voorbij is. En je kunt vrijwel geen commentaar of analyse lezen of het gaat over het thema Duits leiderschap, alsof de hele EU voortdurend smekend en onderdanig naar Berlijn kijkt.

Sep 29

2 min 47 sec

Dat Frankrijk pisnijdig is op Amerika, Australië en het Verenigd Koninkrijk is duidelijk, maar gaat het nu om een plotseling geannuleerde deal van 50 miljard euro voor 12 onderzeeërs, of omdat Macron voelt dat hij, met geopolitieke vergezichten en al, als niet relevant wordt weggezet?

Sep 22

2 min 37 sec

Wie volgende week Nederland vertegenwoordigt bij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties is, vanwege corona en de kabinetsformatie, nog niet duidelijk. Maar of het een minister is of de VN-ambassadeur er doet zich al op de voorhand al een diplomatiek puzzeltje voor: vermijdt of negeert Nederland de ambassadeurs van Myanmar en Afghanistan?

Sep 15

2 min 39 sec

Twintig jaar na 9/11 gebeuren er twee dingen: vanzelfsprekend herleeft het gevoel van diepe vernedering en groot verdriet, niet alleen hier in New York, maar overal in de Verenigde Staten en daarbuiten. Tegelijkertijd willen de nabestaanden, en eigenlijk de hele wereld, weten wat er twintig jaar lang aan informatie is achtergehouden.

Sep 8

3 min 22 sec

Qatar is dat niet dat land dat via corruptie en manipulatie het WK Voetbal van 2022 binnensleepte? Waar al meer dan zesduizend arbeidsmigranten zijn gestorven door uitputting en oververhitting bij de bouw van het stadioncomplex? Of is het de redder in nood in de Afghaanse misère?

Sep 1

3 min 1 sec

Tijdens de Sovjet-Russische bezetting van Afghanistan, van 1979 tot 1989, zette de Amerikaanse CIA Operatie Cycloon op, een miljarden dollars verslindende, en waarschijnlijk de meest omvangrijke actie uit zijn geschiedenis. Kern was de steun aan de moedjahedien, de vrijheidsstrijders die de Russen uiteindelijk versloegen. Die moedjahedien kregen trouwens sloten geld van de toen nog onbekende Saoedische miljardairszoon Osama bin Laden.

Aug 25

3 min 19 sec

Afgezien van het tut-tut-ho-ho-we-hebben-veel-goeds-bereikt van een paar huidige en voormalige bewindslieden, moet je de mensen die de Afghanistan-missies als succes bestempelen met een loep zoeken. We hebben immers verloren. Maar wie is we?

Aug 18

3 min

Met de snelheid van het geluid valt Afghanistan weer in handen van de Taliban, en dus slaan burgers massaal op de vlucht. En hoe reageren Nederland en andere EU-landen? Met een waarschuwing dat Afghaanse asielzoekers nog steeds kunnen worden uitgewezen. Dat zal best, maar hoe spijkerhard kan je zijn tegen bondgenoten? Want dat zijn de Afghanen.

Aug 11

2 min 57 sec

Zouden er nog steeds mensen zijn die geloven dat sport en politiek niets met elkaar te maken hebben? Ik vermoed van niet, want het drama dat zich deze week afspeelt met de Wit-Russische sprintster Krystina Tsimanoskaya, is er een uit een zeer lange lijst. Overlopen, vluchten, asiel aanvragen het hoort bij de traditie van de Olympische Spelen.

Aug 4

3 min 29 sec

Voorstel van orde: weg met al die kleurcodes. We zijn geen kleuterklas met stiften, en je hebt er uiteindelijk niks aan. Want wat kun je ermee?

Jul 28

2 min 27 sec

In de ware democratie kunnen we iemand een minkukel vinden, maar we spannen ons in ook hem de ruimte te geven om zijn onzin uit te kramen. Zo heeft iedereen het recht het coronavaccin te weigeren, zozeer als ik dan het recht heb die weigeraar een aso te noemen. Maar hoe zit het juridisch?

Jul 21

2 min 53 sec

Zou Biden ingrijpen in Cuba? Komt Putin dan met tegenmaatregelen? Het antwoord is nee, maar het zijn de verkeerde vragen. De juiste vraag is: wanneer komt veruit de machtigste partij tegen Cuba in actie: de toerist? Waarom zou een weldenkend mens de zakken van de meedogenloze Cubaanse junta willen spekken door er, met een vals gevoel voor romantiek, heen te willen?

Jul 14

3 min 1 sec

Opnieuw wordt de parallel tussen de oorlogen in Afghanistan en Vietnam op hartverscheurende wijze zichtbaar. Nu de Amerikanen vertrekken, proberen wanhopige ambtenaren, soldaten, en gewone burgers het land te ontvluchten. Op tijd, voordat de Taliban, die al die mensen zien als collaborateurs, elke vierkante meter innemen, inclusief de hoofdstad Kabul.

Jul 7

3 min 29 sec

Journalist Jamal Khashoggi werd in 2018 aan mootjes gesneden omdat hij kritiek had op de heersers in zijn vaderland, Saoedi-Arabië. Het gaf internationaal veel politieke reuring, maar had uiteindelijk geen consequenties. Ongeveer hetzelfde geldt voor Nizar Banat, een Palestijnse journalist die kritiek had op Mahmoed Abbas, en vorige week door de Palestijnse politie werd gearresteerd en doodgeslagen. Ook die brute moord heeft geen consequenties.

Jun 30

2 min 42 sec

Sommige politici draaien het vuur hoger bij kritiek. Duterte van de Filippijnen beantwoordde de walging over zijn massaslachting in de drugswereld door, met een pistool in de hand, lachend op de scheppen over zijn eigen rol in die moordpartij. Donald Trump ontketende zowat een revolutie door zijn verkiezingsverlies te ontkennen. Erdogan noemt iedere vermoede tegenstander een Koerd of Gülenist en sluit hem op. In dat rijtje hoort ook de Hongaarse premier Viktor Orban.

Jun 23

3 min 9 sec

Opeens zijn we weer vrienden, wij van de NAVO en Joe Biden. We gaan met zn allen China aanpakken, en natuurlijk ook Rusland. Vandaag zit Biden in Genève om tafel met Vladimir Poetin, om hem eens stevig de oren te wassen. Of andersom, want in het politieke spel is Poetin niet van de straat.

Jun 16

3 min 19 sec

Joe Biden is aan een Europese tournee begonnen, naar Boris Johnson en natuurlijk de Queen, de G7, de NAVO en dan naar Genève voor een ontmoeting met de man die hij pasgeleden een moordenaar noemde, Vladimir Poetin. Optreden tegen Rusland en China dat zijn de hoofdthemas van de rondreis. Je moet een grote optimist zijn om er méér van te verwachten dan waarschuwende vingers.

Jun 9

2 min 59 sec

Als ik in New York de voordeur uitloop, is op de volgende hoek zon typische Amerikaanse drugstore-annex-apotheek, en schuin daar tegenover ook een. Bij beide kan iedereen boven de twaalf binnenlopen voor een corona-vaccinatie. Druk is het er niet, want iedereen die wil, is allang geprikt. Daarvoor hoef je niet te doen alsof je een ziekte hebt, dus er is ook geen minister die je voor eikel uitscheldt.

Jun 2

2 min 40 sec

Al minstens driekwart jaar weten we dat corona veel heftiger toeslaat onder migranten, en nu is er plotseling let op een onderzoek dat concludeert dat corona heftiger toeslaat onder migranten. Was het lafheid? Misplaatste politieke correctheid? Onverschilligheid? Bewust negeren? Ik houd het op al het bovenstaande.

May 26

2 min 57 sec

In den beginne vond de spreekstalmeester der coronawijzen het dragen van mondkapjes flauwekul. Het was pure symboliek, het hielp nergens tegen. Toen, op Donald Trump en Jair Bolsonaro na, zowat de ganse planeet de kapjes verplicht stelde, ging de spreekstalmeester, mopperend in zijn baard, door de knieën. 'Doe dan maar', mompelde hij tegen de grote leider, die zelf had lopen hannesen met het cryptische en gezwind weer weggepoetste begrip groepsimmuniteit.

May 19

3 min 18 sec

Raketten op Israël, bommen op Gaza het is zon beetje de politieke Groundhog Day van het Midden-Oosten. Met elke keer voorspelbare reacties uit het buitenland: Hamas is niet goed snik dat het al die raketten afvuurt op doodgewone Israëlische burgers. Israël moet zich inhouden en niet tientallen doodgewone Gazanen omleggen, en al zeker geen kinderen.

May 12

3 min 13 sec

Vandaag kunnen al die overwerkte dorknopers, door hun ministers laatstleden weggezet als de domoren wier falen zij die ministers, dus tegenover een boosaardige Tweede Kamer moesten recht praten, een dagje extra bijkomen. Ambtenaren hebben namelijk op 5 mei vrij.

May 5

2 min 30 sec

Door notu-gate, het nieuwe notulenschandaal, hebben we in elk geval een woord uit de diepe la van de taalgeschiedenis gehaald: brisant. Dat betekent in gewoon Nederlands explosief. Misschien ligt het aan mij, maar in de vrijgegeven notulen zie ik niets wat we niet óf al wisten, óf allang hadden begrepen.

Apr 28

3 min 28 sec

Als we de Russische staatsgevangenisdienst mogen geloven, heeft de stortvloed aan protesten over het lot van Poetin-criticaster Alexei Navalny succes. De hongerstakende activist is vanuit zijn gevangeniscel overgebracht naar een ziekenhuis.

Apr 21

3 min 14 sec

Nu moet het echt niet gekker worden. Priklocaties staan leeg, vaccins blijven over, bij de vaccinatie-reserveringslijn gaat de telefoon soms urenlang nauwelijks. En dat terwijl de generatie boven de 16, die in New York, Bahrein en Israël gewoon kan langskomen voor het vaccin, in Nederland moedeloos zit te wachten.

Apr 14

3 min 24 sec

'Functie elders' en 'minister maken' - die paar bijna sullige woordjes over een politicus met wie de drie grote partijen duidelijk in hun maag zitten brachten Nederland Coalitieland even aan het wankelen. Leugens? Of flexibele feiten? Hier en daar zijn er mensen die denken dat er iets heel ernstigs aan de hand is, maar vergeleken met de strapatsen van vele groten der aarde is het best kneuterig.

Apr 7

3 min 15 sec

Corona is net Groundhog Day. Je gaat dagelijks door dezelfde rituelen, je luistert steeds weer naar dezelfde persconferentie, je hoort dezelfde premier of president met dezelfde vermaningen en beloftes. Maar een extra vermelding gaat naar de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO). Die komt consequent met de Groundhog Day van een jaar geleden.

Mar 31

2 min 24 sec

Je kon erop wachten dat Boris Johnson uit zijn vel zou springen over een Europees exportverbod van coronavaccins. Hij noemt het contractbreuk, Eurocommissievoorzitter Ursula von der Leyen zegt dat ze het recht heeft de levering te verbieden. De wereld is de illusie van vrijhandel armer, en een woord rijker: vaccinnationalisme.

Mar 24

3 min 27 sec

Bij elke verkiezing hoor je mensen mopperen over het enorme aantal partijen dat meedoet. Verhoog de kiesdrempel, net als in de buurlanden, dan ruim je als die één- en tweepitters op, betogen de mopperaars. Lijdt Nederland aan kiesdrempelvrees? En zou het iets uitmaken?

Mar 17

2 min 45 sec

Hoe zouden Nederland en andere westerse regeringen reageren als er in één land minstens een miljoen Navalnys waren? Allemaal in strafkampen, allemaal slachtoffer van ernstige mishandeling en marteling, en als het vrouwen betreft massaal gesteriliseerd. Het antwoord is: in zon geval doen we niets.

Mar 10

3 min 14 sec

Heden waan ik mij in het vakantiehuisje dat Herstel NL voor hoogbejaarden zoals ik suggereert als voorlopige woonplaats. Ik ben blij dat ik met al die andere geriatrische kanjers rondom mij heen zo sportief op de suggestie ben ingegaan. Want nu mag de economie weer open, en kunnen al die jonge, lieve schatten weer aan het werk, naar college en naar de kroeg.

Mar 3

3 min 4 sec

Voor Donald Trump moet het een enorme dreun zijn dat het Amerikaanse Hooggerechtshof hem afviel in zijn pogingen om zijn boekhouding geheim te houden. Een hof waarin hij nota bene drie rechters heeft benoemd, van wie hij steun had verwacht. Hij noemt het 'de voortzetting van de grootste heksenjacht uit de geschiedenis van het land'.

Feb 24

2 min 56 sec

Dat het nou toevallig de querulanten van actiegroep Viruswaarheid moesten zijn die de avondklok onderuit haalden, is een bijna komisch detail. Het bredere beeld is dat democratieën simpelweg niet over middelen beschikken om het veelkoppige monster van een pandemie binnen hun wettelijke kaders aan te pakken. Het gevolg is chaos.

Feb 17

2 min 52 sec

Corona is niet alleen een snelle, stiekeme sluipmoordenaar die bosjes burgers wegrukt, maar misschien ook wel de grootste politieke clusterbom uit de moderne geschiedenis. Of je nou Donald Trump heet, of Bibi Netanyahu, of Hugo de Jonge - voordat je het weet, is het virus niet alleen een onzichtbare vijand, maar ook een strop om je nek.

Feb 10

2 min 48 sec

Ja, hoor, Bulgarije heeft ons ingehaald. We vechten met de Bulgaren om de laatste plaats in het mondiale vaccinatiedrama. Betuwelijn? Verbouwing van het Rijksmuseum? De Fyra? Deze mag ook op het lijstje: het vaccin.

Feb 3

2 min 43 sec

En wij maar diep geschokt doen over de hooligans in het Capitool, terwijl die nauwelijks verschillen van de hooligans in Eindhoven of Amsterdam of Rotterdam of Urk of Den Haag of Den Bosch. Misschien is het in de brand steken van een teststraat, het slopen van een station of het belagen van een ziekenhuis nog wel erger dat het bestormen van een parlementsgebouw.

Jan 27

2 min 39 sec

Wat de gestolen-verkiezingen-gekkies of neo-Trumpisten ook fantaseren, vanaf zes uur vanmiddag is Joe Biden president van de Verenigde Staten. Voor vier jaar, net zoals Donald Trump dat vier jaar is geweest, ondanks het hartstochtelijke verlangen en de wanhopige pogingen van de Democraten om hem te dumpen. We twijfelen er wel eens aan, maar de Amerikaanse democratie, op IJsland en het eiland Man na de oudste ter wereld, kan wel tegen een stootje.

Jan 20

3 min 11 sec

Ruim een jaar na de besmetting van de eerste patiënt met het coronavirus in Wuhan, en een zorgvuldig georkestreerde campagne om de sporen zo goed mogelijk uit te wissen, mag een team deskundigen van de WHO, vermoedelijk morgen, eindelijk China in. Behalve van regeringswege met ontwijkende teksten getrainde mannen en vrouwen in witte jassen, zullen ze er niets vinden.

Jan 13

3 min 20 sec

Vandaag eindigt de marathoncampagne van Donald Trump, met de ratificatie van de uitslag van het kiescollege. Joe Biden heeft hem verslagen. Een campagne die al in 2015 begon, en die consequent over één thema is blijven gaan: zij, de Democraten, zijn extreemlinkse, machtsbeluste schurken.

Jan 6

3 min 17 sec

Wie het begrip historisch gebruikt, is helderziende, want wie weet nou wat de volgende generatie in de geschiedenisboeken leest? Brexitverdrag? Historisch. Corona? Historisch. De Trump-show? Historisch. Nederland als hekkensluiter met het vaccin? Historisch.

Dec 2020

2 min 44 sec

Op 27 februari werd in Loon op Zand de eerste Nederlandse coronapatiënt geregistreerd. Dat is dus precies tien maanden geleden. Binnen een jaar zijn er vaccins een medisch wonder. Wat maakt het in vredesnaam uit dat we twee weken langer moeten wachten? Snerende politici, verontwaardigde burgers, cynische journalisten het kan allemaal niet op. Om twee weken.

Dec 2020

3 min 6 sec