Polar Music Prize Podcast

Polar Music Prize

Hur ser musikens framtid ut? På vilka sätt har vår konsumtion av musik förändrats? Vad händer i vår hjärna när vi lyssnar på musik - och vilken roll har musiken spelat för att bana väg för sociala reformer under historiens gång?

I Polar Music Prize Podcast söker man svaret på dessa frågor, med hjälp av några av Sveriges mest insatta artister, journalister, forskare och eldsjälar.

All Episodes

Marie Ledin basar över Polar Music Prize, musikpriset som instiftades av hennes far, "Stikkan" Anderson, och som våren 2022 firar 30 år. I sista delen av Polar Music Prize Podcast berättar Marie öppenhjärtigt om de tidiga åren som dotter till en av musik-Sveriges mäktigaste män och egensinniga profiler, steget till att stå på egna ben i branschen - och om några av de mest minnesvärda ögonblicken från Polarprisets snart 30-åriga historia.

Nov 5

33 min 46 sec

Patrick Woodroffe är den brittiska ljusdesignern som i snart femtio år jobbat med akter som Rolling Stones, Stevie Wonder, ABBA, Michael Jackson, Paul Simon, Adele och Elton John. För Polar Music Prize Podcast berättar han nu om sin storslagna karriär, hur man får en artist att nå sin fulla potential på scen - och om de smått osannolika stunder han bevittnat under sitt liv i händelsernas centrum. **** Patrick Woodroffe is the British lighting designer who has worked with acts like the Rolling Stones, Stevie Wonder, ABBA, Michael Jackson, Paul Simon, Adele and Elton John.  For the Polar Music Prize Podcast he talks about his start in the business, how to help artists reach their full potential on stage - and the pinnacles of his fifty years in service of live music.

Oct 29

46 min 28 sec

Sen 2005 har Cedwin Sandanam varit konstnärlig ledare för Tensta Gospel Choir. Han har varit med och tagit kören från lokalt socialt initiativ till musikalisk superkraft som hyllats av en enad presskår och uppträtt på några av landets mest prestigefulla scener. Med Cedwin pratar vi om resan med Tensta Gospel Choir, trons roll inom musiken - och om det krävs en trosbekännelse för att komma i kontakt med andligheten och förmedla den genom sin musik.

Oct 22

43 min 55 sec

Har den moderna popartisten förlorat sin instinkt att slå underifrån? Eller har musikens politiska slagkraft bara antagit nya former och uttryck? För att hjälpa oss svara på den frågan har vi denna vecka med oss journalisten och pop-nestorn Jan Gradvall. Landets kanske främsta analytiker när det gäller populärkultur och kopplingen mellan samhället och dess konstnärliga uttryck.

Oct 15

41 min 1 sec

Hur påverkas vår hjärna av musik? Fredrik Ullén, professor i kognitiv neurovetenskap vid Karolinska Institutet - och hyllad konsertpianist - har ägnat ett årtionde åt att söka svaret på den frågan med sitt forskningsprogram ”Den Musicerande Människan”. Tillsammans med sitt team har han studerat samspelet mellan arv och miljö och sambandet mellan musikaliskt engagemang och psykisk och fysisk hälsa. I veckans avsnitt berättar Fredrik Ullén om den fascinerande studien, hans liv som konsertpianist - och varför 10 000-timmarsregeln är en förlegad myt.  

Oct 8

38 min 7 sec

När Karlstad-sonen och entreprenören Nick Holmsten sålde sin app Tunigo till Spotify 2013 förändrades spelreglerna inom den digitala musikindustrin. Tunigo var appen som tillhandahöll spellistor, och som gjorde Spotifys plattform betydligt mer användarvänlig. I detta avsnitt av Polar Music Prize Podcast får ni höra hur Nick Holmsten ser på det moderna musiklandskapets framtid, hur dagens artister kan bygga hållbara karriärer och om sin personliga inblandning i att förändra sättet miljoner människor lyssnar på sin musik.

Sep 30

37 min 34 sec

Hur hanterar en artist som hämtar kraft och inspiration i stillheten det moderna musiklandskapet? Med krav på att hantera sociala medier och bygga varumärken, samtidigt som man förväntas skapa originell konst. Amanda Bergman har varit på musikälskares radar i mer än tio år, men förlöste på allvar sin enorma talang i och med framgångarna med bandet Amason. Hör om hennes tankar kring vardagen på bondgården i Dalarna, det tyglade självtvivlet och landsbygdens betydelse för svensk musikhistoria.

Sep 30

33 min 6 sec