Nästa steg

Vad Vi Vet.

Ingen kan ge en företagare så bra råd som andra företagare som redan varit i samma situation. “Nästa steg” är en av Sveriges populäraste entreprenörspoddar där du får höra hur andra företagare löst de där problemen och utmaningarna du funderar på så du kan lära av dem och slippa göra om deras misstag. Missa inte nästa avsnitt - prenumerera nu! See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Trailer: Är du företagare och funderar på nästa steg?
Trailer 1 min 46 sec

All Episodes

Att ta bra betalt för sin egen tid är något många företagare kämpar med. Hur gör man för att det ska bli mindre generande, för att våga säga att man är värd si eller så mycket? Vi pratar med Maria Österåker som både har skrivit boken “Ta betalt” och föreläser frekvent på ämnet, och har därmed både en teoretisk och praktisk erfarenhet av att just ta betalt för sin egen tid. Hållbarhetsexperten Malin Thorsen i Karlstad berättar om hur hon förhåller sig till sin egen timdebitering och hur hon motiverar att hon tar olika betalt för olika uppdrag.Du hittar avsnitt 26 av “Nästa steg” i alla appar där poddar finns: bland annat Spotify, Apple Podcasts, Acast, Amazon och Google Podcast. Sök på "Nästa steg" för att hitta podden.Vill du ha fler förklaringar av hur andra företagare jobbar smart när de ska ta nästa steg, följ oss på Instagram: @vvv.foretag När du delar i sociala kanaler, använd #nastasteg“Nästa steg” är en podd från Vad Vi Vet. Följ oss i dina sociala kanaler om du vill ha förklaringar av aktuella händelser direkt i ditt flöde. Kortfattat och fördjupande, faktagranskat och ovinklat, direkt i ditt flöde. - varje dag. Avsnittet är producerat av Jens Back och Per Grankvist. Klippning av Hanna Brandén, och mixning av Stray Dog Studios. Programledare: Per Grankvist. Podden presenteras av Almi. Läs mer om vad de kan göra för dig på almi.se/tasteget See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Dec 5

27 min 57 sec

När ett bolag plockar in en ny vd utifrån uppmärksammas det ofta i media och man talar om att de har hundra dagar på sig att sätta sin prägel på verksamheten. I verkligheten kommer de flesta vd:ar inifrån och är väl bekanta med organisationens utmaningar. I avsnittet får du höra om när Fredrick Martinsson tog över krisande Forshedaverken, en familjeägd fabrik några mil från Värnamo som hade hundra år på nacken. Flera externa vd:ar före honom hade misslyckats och frågan var om Martinsson, som helt saknade ekonomiutbildning, skulle kunna rätta företaget? Hur långt räcker sunt förnuft?Vill du ha fler förklaringar av hur andra företagare jobbar smart när de ska ta nästa steg, följ oss på Instagram: @vvv.foretag  När du delar i sociala kanaler, använd #nastasteg“Nästa steg” är en podd från Vad Vi Vet. Följ oss i dina sociala kanaler  om du vill ha förklaringar av aktuella händelser direkt i ditt flöde. Kortfattat och fördjupande, faktagranskat och ovinklat, direkt i ditt flöde. - varje dag.“Nästa steg” är producerad av Jens Back och Per Grankvist. Klippning av Hanna Brandén, och mixning av Stray Dog Studios. Programledare: Per Grankvist. Podden presenteras av Almi. Läs mer om vad de kan göra för dig på almi.se/tasteget See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Nov 28

22 min 44 sec

Balans i livet beskrivs ofta som en uppdelning mellan jobb och fritid men det är lättare för en anställd än för någon som driver sitt företag. För entreprenörer kanske det är viktigare att se till att det är en bra mix mellan arbete och återhämtning? I avsnitt 24 av “Nästa steg” träffar vi Andreas Åhrman från modehuset Amendi och Klara Ljungkvist på People Heart Business som har helt olika inställning till hur man hittar en bra jämvikt i livet men som likväl är eniga om att det handlar om att utgå från sina egna behov. Vill du ha fler förklaringar av hur andra företagare jobbar smart när de ska ta nästa steg, följ oss på Instagram: instagram.com/vvv.foretag När du delar i sociala kanaler, använd #nastasteg“Nästa steg” är en podd från Vad Vi Vet. Följ oss i dina sociala kanaler  om du vill ha förklaringar av aktuella händelser direkt i ditt flöde. Kortfattat och fördjupande, faktagranskat och ovinklat, direkt i ditt flöde. - varje dag.“Nästa steg” är producerad av Jens Back och Per Grankvist. Klippning av Hanna Brandén, och mixning av Stray Dog Studios. Programledare: Per Grankvist. Podden presenteras av Almi. Läs mer om vad de kan göra för dig på almi.se/tasteget See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Nov 21

34 min 49 sec

Livet som företagare än ensamt och många drömmer om en parhäst. Frågan är hur var man hittar någon som kan hjälpas åt att dra det tunga lasset och hur man vet vilken häst man ska satsa på? Vi har åkt till Landskrona för att träffa ett radarpar, Cecilia Nilsson och Johanna Lindskoug, två frisörer som möttes första gången på en klippkurs. De har gått sida vid sida i flera år, avslutar varandras meningar och tycks vara en perfekt matchning. Deras gemensamma projekt är hårvårdföretaget Bruns Products som vuxit snabbt de senaste åren. Tillsammans berättar de livligt om sitt första möte och fortsättningen på den gemensamma resan. Dessutom får du höra vilka frågor du bör ställa dig om du letar efter en parhäst och om några av de faktorer man bör tänka på för att skapa det där ömsesidiga förtroendet många längtar efter.Länken till Crosbys som sjunger i början av avsnittet. https://www.youtube.com/watch?t=49&v=ukD8zj6ngVY&feature=youtu.beVill du ha fler förklaringar av hur andra företagare jobbar smart när de ska ta nästa steg, följ oss på Instagram: @vvv.foretag När du delar i sociala kanaler, använd #nastasteg“Nästa steg” är en podd från Vad Vi Vet. Följ oss i dina sociala kanaler om du vill ha förklaringar av aktuella händelser direkt i ditt flöde. Kortfattat och fördjupande, faktagranskat och ovinklat, direkt i ditt flöde. - varje dag.“Nästa steg” är producerad av Jens Back och Per Grankvist. Klippning av Hanna Brandén, och mixning av Stray Dog Studios. Programledare: Per Grankvist. Podden presenteras av Almi. Läs mer om vad de kan göra för dig på almi.se/tasteget See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Nov 14

22 min 15 sec

När vi hör talas om företagsuppköp handlar det nästan uteslutande om stora bolag. Jätteaffärer med jättesummor. Men de är snarast undantagen. Oftast handlar förvärv om företag i en helt annan skala. Dagens avsnitt handlar om hur ett helt "vanligt" företagsköp gå till: när Alltronic i Alingsås bytte ägare. Peter Ericsson berättar hur det gick till, från tanke till handling och delar med sig av en lång rad råd, om allt hur man värderar bolaget till hur man de fick med sig personalen.“Nästa steg” är producerad av Jens Back och Per Grankvist. Klippning av Hanna Brandén, och mixning av Stray Dog Studios. Programledare: Per Grankvist. Vill du ha fler förklaringar av hur andra företagare jobbar smart när de ska ta nästa steg, följ oss på Instagram: @vvv.foretag När du delar i sociala kanaler, använd #nastasteg“Nästa steg” är en podd från Vad Vi Vet. Följ oss i dina sociala kanaler om du vill ha faktabaserade förklaringar av aktuella händelser - varje dag.Podden presenteras av Almi. Läs mer om vad de kan göra för dig på almi.se/tasteget See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

May 9

41 min 21 sec

Att byta spår kan vara det läskigaste beslut man kan ta som företagare. Att fega ur och bli kvar kan samtidigt vara det dummaste. Så hur vet man när det är dags att byta? Vi har mött några som lärt sig det längs vägen. Sunfab i Hudiksvall är ett företag som vet allt som att byta spår. Per Sundin berättar den smått otroliga historien om hur hans farfar, Erik Sundin, startade sin företagsresa i Arbrå i Hälsingland för snart hundra år sedan. Den verksamhet som började med träskidor har bytt spår flera gånger och är idag världsledande på hydrauliska pumpar. I Hudiksvall finns också Myoroface som utvecklat en “munhantel” för patienter med diafragmabråck att träna upp sväljreflexen. Men trots att produkten älskades av patienterna köpte vården inte in den i de volymer som Myoroface hade räknat med. Ylvali Gerling berättar om vad de gjorde då.  “Nästa steg” är producerad av Jens Back och Per Grankvist. Klippning av Hanna Brandén, och mixning av Stray Dog Studios. Programledare: Per Grankvist. Vill du ha fler förklaringar av hur andra företagare jobbar smart när de ska ta nästa steg, följ oss på Instagram: @vvv.foretag När du delar i sociala kanaler, använd #nastasteg“Nästa steg” är en podd från Vad Vi Vet. Följ oss i dina sociala kanaler om du vill ha faktabaserade förklaringar av aktuella händelser - varje dag.Podden presenteras av Almi. Läs mer om vad de kan göra för dig på almi.se/tasteget See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

May 2

43 min 46 sec

Tänk att kunna sälja saker utan att jobba. Eller i alla fall utan att jobba fler timmar. Många företagare drömmer om att sälja sin kunskap som en tjänst. Vi har träffat två som lyckats. Erika Kits Gölevik tröttnade på hur kvinnors träning framställs i media och startade Träningsrevolution, ett Netflix för träningsvideos där fokus är på att må bra ut, snarare än att se bra ut. Hon berättar om hur hon hittade en publik och hur hon kunde skapa en tjänst utan att koda något själv. Sveinung Skaalnes har grundat Colearn som paketerat sin metod och metodik till en tjänst, som kunderna sedan kan använda i ett slags steg-för-steg-process eller, om de så vill, använda som verktygslåda. Han förklarar strategin bakom och hur de tänkt kring sin prissättning.“Nästa steg” är producerad av Jens Back och Per Grankvist. Klippning av Hanna Brandén, och mixning av Stray Dog Studios. Programledare: Per Grankvist. Vill du ha fler förklaringar av hur andra företagare jobbar smart när de ska ta nästa steg, följ oss på Instagram: @vvv.foretag När du delar i sociala kanaler, använd #nastasteg“Nästa steg” är en podd från Vad Vi Vet. Följ oss i dina sociala kanaler om du vill ha faktabaserade förklaringar av aktuella händelser - varje dag.Podden presenteras av Almi. Läs mer om vad de kan göra för dig på almi.se/tasteget See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Apr 25

29 min 5 sec

Alla som kan har jobbat hemma i ett år nu. Så vad är grejen med kontor? Längs tunnelbanan röda linje i Stockholm träffar vi två företagare som driver kontorshotell som inte motsvarar bilden av kontorshotell men som på olika sätt anpassat sig till de förändrade behoven. Eftersom ett företag ofta formas av det som sitter i väggarna talar både Neda Khezerian på Changers Hub och Lena Werner på Kapitel 8 pratar båda om det faktum att vad som sitter i väggarna formar ett företags kultur. När man vill forma eller förändra kulturen kan man på ett omvänt sätt välja kontor där väggarna redan utstrålar det man vill åstadkomma.“Nästa steg” är producerad av Jens Back och Per Grankvist. Klippning av Hanna Brandén, och mixning av Stray Dog Studios. Programledare: Per Grankvist. Vill du ha fler förklaringar av hur andra företagare jobbar smart när de ska ta nästa steg, följ oss på Instagram: @vvv.foretag När du delar i sociala kanaler, använd #nastasteg“Nästa steg” är en podd från Vad Vi Vet. Följ oss i dina sociala kanaler om du vill ha faktabaserade förklaringar av aktuella händelser - varje dag.Podden presenteras av Almi. Läs mer om vad de kan göra för dig på almi.se/tasteget See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Apr 18

32 min 38 sec

Många företag har gått igenom en period när likviditeten varit så ansträngd att konkurshotet hängt över verksamheten som ett mörkt moln. I några fall har det ekonomiska läget ändrats så snabbt att konkursen var oundviklig, i andra fall är det resultatet av dåliga affärer under lång tid. Ola Hesselroth berättar om chocken när han insåg att byggföretaget han grundat inte kunde betala räkningarna och varför han ensamt tog ansvar för att försöka se till att det inte drabbade de inblandade. I avsnittet träffar vi också Robin Danehav som valde att lägga ner sitt företag - trots att det på pappret var framgångsrikt. Båda delar generöst med sig av vad de lärt sig av erfarenheten. Dessutom: hur ser långivare och framtida arbetsgivare på att man tidigare gjort konkurs?“Nästa steg” är producerad av Jens Back och Per Grankvist. Klippning av Hanna Brandén, och mixning av Stray Dog Studios. Programledare: Per Grankvist. Vill du ha fler förklaringar av hur andra företagare jobbar smart när de ska ta nästa steg, följ oss på Instagram: @vvv.foretag När du delar i sociala kanaler, använd #nastasteg “Nästa steg” är en podd från Vad Vi Vet. Följ oss i dina sociala kanaler om du vill ha faktabaserade förklaringar av aktuella händelser - varje dag.Podden presenteras av Almi. Läs mer om vad de kan göra för dig på almi.se/tasteget See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Apr 11

26 min 56 sec

Som företagare vet du att du lyckats göra kunderna nöjda när de rekommenderar dig till sina vänner. Så är fallet med Storholmens Träd på Lidingö som låtit sig inspireras av sättet att bemöta gäster i besöksnäringen. Vi följde med en dag för att se hur de gör, och i avsnittet förklarar Christian Åberg om hur de delat in kontakten med kunden i flera steg och hur det hjälper dem göra kunderna nöjda.Missnöjda kunder berättar också för sina vänner. Eller så skriver de dåliga recensioner på nätet och det är en av orsakerna till att många företagare drar sig för att uppmuntra betyg. Men vad många företagare inte tänker på är att nöjda kunder också gärna skriver betyg, om de bara får frågan. Det berättar Tobias Basilius på Sveriges största omdömessajt Reco.se“Nästa steg” är producerad av Jens Back och Per Grankvist. Klippning av Hanna Brandén, och mixning av Stray Dog Studios. Programledare: Per Grankvist. Vill du ha fler förklaringar av hur andra företagare jobbar smart när de ska ta nästa steg, följ oss på Instagram: @vvv.foretag När du delar i sociala kanaler, använd #nastasteg“Nästa steg” är en podd från Vad Vi Vet. Följ oss i dina sociala kanaler om du vill ha faktabaserade förklaringar av aktuella händelser - varje dag.Podden presenteras av Almi. Läs mer om vad de kan göra för dig på almi.se/tasteget See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Apr 4

26 min 33 sec

Nog är det sant att planering är bra, men är det inte också sant att ett riktigt bra äventyr är resultatet av bristande planering? 2020 lärde oss hur snabbt planer kan bli inaktuella och bland de som klarade sig bäst var de företag som i grund och botten hade en sund affärsidé, och som samtidigt hade möjlighet att vara flexibla. I avsnittet hör du vilka råd som Livia Moore på startupkuvösen Antler ger till de tusen företag som de ska starta de kommande åren, och varför hon anser att ett bra lag är viktigare än en bra plan. Dessutom förklarar riskapitalisten Tatiana Shalalvand på Inventure hur planeringen påverkas av vilken fas ditt företag befinner sig i.“Nästa steg” är producerad av Jens Back och Per Grankvist. Klippning av Hanna Brandén, och mixning av Stray Dog Studios. Programledare: Per Grankvist. Vill du ha fler förklaringar av hur andra företagare jobbar smart när de ska ta nästa steg, följ oss på Instagram: @vvv.foretag När du delar i sociala kanaler, använd #nastasteg “Nästa steg” är en podd från Vad Vi Vet. Följ oss i dina sociala kanaler om du vill ha faktabaserade förklaringar av aktuella händelser - varje dag.Avsnittet presenteras av Almi. Läs mer om vad de kan göra för dig på almi.se/tasteget See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Mar 28

24 min 20 sec

Ju färre anställda ditt bolag har, ju viktigare är varje ny rekrytering och ju skadligare är varje felrekrytering. På Ica Kvantum i Värtahamnen i Stockholm har man tydliga och strikta strukturer för hur man kravställer, intervjuar och anställer medarbetare. Vi får följa bakom yoghurtkylarna där personalchefen Hanna Nordin förklarar hur de arbetar och hur det kommer sig att de inte definierat vad ett bra kundbemötande är, trots att det är det som butiken är känd för. Rekryteringsfirman Novare Peritos är specialiserade på att hitta talang där andra inte letar. Grundaren Delal Apak förklarar hur man identifierar sina egna fördomar vid rekrytering, varför det är tramsigt att leta efter människor som ska kunna allt, och hur deras rekryteringsuppdrag leder till bättre kommunikation på jobbet. Dessutom har Linda Elfving på Almi ett klokt råd att ge när det gällande uppförandet på anställningsintervjuer: “Det blir aldrig bättre än då”.“Nästa steg” är producerad av Jens Back och Per Grankvist. Klippning av Hanna Brandén, och mixning av Stray Dog Studios. Programledare: Per Grankvist. Vill du ha fler förklaringar av hur andra företagare jobbar smart när de ska ta nästa steg, följ oss på Instagram: @vvv.foretag När du delar i sociala kanaler, använd #nastasteg“Nästa steg” är en podd från Vad Vi Vet. Följ oss i dina sociala kanaler om du vill ha faktabaserade förklaringar av aktuella händelser - varje dag.Avsnittet presenteras av Almi. Läs mer om vad de kan göra för dig på almi.se/tasteget See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Mar 21

29 min 17 sec

Kvittoredovisning är objektivt sätt det tråkigaste med att vara företagare. Det skriver till och med Joakim Lindh under på, och då driver han ändå redovisningsbyrån Trimero. Han ger kloka och ganska krassa råd för hur man effektiviserar sin ekonomiadmin och uppmanar alla att skilja mellan digitalisering och automatisering (det senare är bättre).Camilla Skoog driver jaktbutiken On target i Växjö med sin man och vittnar om hur automatiserade flöden och integrationer med allehanda affärssystem gett bättre koll på verksamheten som helhet. Till vardags är hon försäljningschef på affärsystemet Fortnox och berättar om några av de fel som många svenska företagare gör, och hur enkelt det är att förenkla en del av företagets tristaste administration. Avslutningsvis tipsar Idris Danishmand på Almi om en lämplig strategi för att påbörja digitaliseringsarbetet, oavsett företag. “Nästa steg” är producerad av Jens Back och Per Grankvist. Klippning av Hanna Brandén, och mixning av Stray Dog Studios. Programledare: Per Grankvist. Vill du ha fler förklaringar av hur andra företagare jobbar smart när de ska ta nästa steg, följ oss på Instagram: @vvv.foretag När du delar i sociala kanaler, använd #nastasteg “Nästa steg” är en podd från Vad Vi Vet. Följ oss i dina sociala kanaler om du vill ha faktabaserade förklaringar av aktuella händelser - varje dag.Avsnittet presenteras av Almi. Läs mer om vad de kan göra för dig på almi.se/tasteget See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Mar 14

25 min 15 sec

Responsen från lyssnarna efter första säsongen av Nästa steg var otroligt fin men podden blev kanske inte riktigt en superhit och i sponsorkontraktet med Almi fanns ingen klausul om automatiskt förnyelse. Dessutom var samarbetet med Almi ärligt talat ganska struligt i perioder och det tog då mycket energi. Men efter sin inledande frustration har Per Grankvist har insett att det nog var hans fel eftersom offerten han skrev var otydlig och tvetydig. - och tyvärr är det inte första gången det händer när Per skrivit offerter. Så om det överhuvudtaget ska bli en andra säsong så måste Per snabbt bli mycket bättre på att skriva offerter. Kan Payman Hazheer på Workshop och Jenny Treffner på Billogram lära honom knepen som gjort att de lyckats med sitt sälj?Följ med när Per får lära sig vikten av tydlighet, varför det är så att göra misstaget att tror att man ska framstå som professionell och varför kunden borde veta exakt vad som står i offerten, innan de ens sett den. Och hör vad Almi tycker om det nya förslaget.Nästa steg är en podd från Vad Vi Vet. På https://instagram.com/vvv.foretag delar vi med oss av råd och tips kring företagande. Du hittar oss även på LinkedIn - sök bara efter "Vad Vi Vet"!Programledare: Per Grankvist. Producent och klippning Jens Back. See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Jan 16

50 min 10 sec

I varje stad finns en butik eller en restaurang som alla gillar och som därför går riktigt bra. Så att ägaren så småningom funderar på att öppna ett ställe till i hopp om att upprepa succén är inte så konstigt. Men då gäller det förstås att undvika misstagen. Sofia Wilén på familjeägda Tehuset Java i Lund öppnade butik nummer två efter drygt sjuttio år när de tog steget till Stockholmsområdet. Hon berättar om hur hon gör för att hitta bra personal, något som varit avgörande för deras framgång.Calle Henrickson driver ett helt gäng populära ställen i Lund, bland annat klassikern Klostergatans Vin & Delikatess. Han delar med sig om hur han den hårda vägen lärt sig att ha koll på nyckeltalen innan man öppnar nytt, och berättar om hemligheten bakom bra service.-Nästa steg är en podd från Vad Vi Vet. På https://instagram.com/vvv.foretag delar vi med oss av råd och tips kring företagande. Du hittar oss även på LinkedIn - sök bara efter "Vad Vi Vet"! Programledare: Per Grankvist. Klippning och teknik: Jens Back. Research: Eva Dahlberg. Tack till Almi som gjort det här avsnittet möjligt! Läs mer vad de kan göra för dig på http://almi.se/tasteget See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Jul 2020

40 min 3 sec

Likviditetsproblem är en vanlig orsak till att riktigt bra företag ändå inte klarar sig. Kanske beror det på en okunskap om de många relativt enkla sätt sätt som man kan förbättra sin likviditet på (utan att sälja fakturorna), säger Carola Lundgren på redovisningsbyrån Revisionären i Piteå som är en av företagarna vi besöker i det här avsnittet. Hon har en aldrig sinande ström av goda råd att ge.Och Andreas Selberg på Solenergi i Norrbotten AB reflekterar om likviditetsproblem i grund och botten handlar om att man är för snäll? Att man tänker mer som kund som företagare när man utan att tänka på det agerar bank åt kunderna. I avsnittet får du höra hur han hanterar det. Ett avsnitt fullt med konkreta tips och nya sätt att se på likviditet som kan vara avgörande snabbare än du anar - särskilt om du inte läst företagsekonomi.-Nästa steg är en podd från Vad Vi Vet. På https://instagram.com/vvv.foretag delar vi med oss av råd och tips kring företagande. Du hittar oss även på LinkedIn - sök bara efter "Vad Vi Vet"! Programledare: Per Grankvist. Klippning och teknik: Jens Back. Research: Eva Dahlberg. Tack till Almi som gjort det här avsnittet möjligt! Läs mer vad de kan göra för dig på http://almi.se/tasteget See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Jul 2020

41 min 35 sec

Alla företagare tvivlar ibland. På idén man drömmer om, på idén man förverkligat, på vad man tror är nästa steg. Så hur vet man om det är värt allt slit? Hampus Jakobsson har sett hundratals bra affärsidéer och säkert tusentals dåliga. Han vet vad som är “en värdig användning av mänsklig tid” och vad som är skitidéer. Han investerar hellre i bra människor med dåliga planer än dåliga människor med hyggliga planer, tror inte på detaljplanering och får svårartade utslag av managementsvenska. Och han har inga som helst problem med att vara kortsiktigt taskig och såga någons idé (vilket han gav prov på i avsnitt 9) eftersom det är det långsiktigt snällaste man kan göra. Han är full av förklarande som är både målande, talande och träffande som hans förklaring om de fyra sätten ett grundare kan misslyckas på. Om det är någon som kan förklara hur du undviker att lägga ner en massa tid på något som ändå aldrig kommer bli något så är det Jakobsson. -Nästa steg är en podd från Vad Vi Vet. På https://instagram.com/vvv.foretag delar vi med oss av råd och tips kring företagande. Du hittar oss även på LinkedIn - sök bara efter "Vad Vi Vet"! Programledare: Per Grankvist. Klippning och teknik: Jens Back. Research: Eva Dahlberg. Tack till Almi som gjort det här avsnittet möjligt! Läs mer vad de kan göra för dig på http://almi.se/tasteget See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Jul 2020

34 min 25 sec

Den 19:e januari 2020 rapporterade Dagens Industri att Elsa Science tagit in 20 miljoner kronor i sin senaste runda. Då hade det gått fem år sedan bolaget insåg att de behövde riskkapital för att kunna växa. Grundaren Sofia Svantesson berättar om resan från start till mål, från utmaningen att skapa en bra pitchdeck till att veta hur mycket pengar man vill ta in, från möten med brutala ängelinvesterare till pitchar för vänliga riskkapitalister. Vi får också höra från de som träffade Svantesson längs vägen och hur de uppfattade henne, vad som imponerade och vad hon var tvungen att göra bättre. Ett avsnitt packat med nyttig kunskap för alla som funderar på att skaffa riskkapital.-Nästa steg är en podd från Vad Vi Vet. På https://instagram.com/vvv.foretag delar vi med oss av råd och tips kring företagande. Du hittar oss även på LinkedIn - sök bara efter "Vad Vi Vet"! Programledare: Per Grankvist. Teknik och klippning: Jens Back. Research: Eva Dahlberg. Tack till Almi som gjort det här avsnittet möjligt! Läs mer vad de kan göra för dig på http://almi.se/tasteget See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Jun 2020

36 min 42 sec

Intresset för att äta mer grönt har ökat snabbt på senare år vilket gör att de som kan lägga till mer grönt på menyerna eller i sortimentet får en konkurrensfördel. Vegetariska maträtter marknadsförs ofta med klimatargument och som “alternativa”. Men en anledning till att lanseringen av Burger Kings vegoburgare gick så bra var att bland annat att de fokuserade på smaken istället berättar Daniel Schröder. Han är hjärnan bakom marknadsföringen av den nya burgaren och berättar också hur de förhåller sig till det ökade intresset för vegetarisk mat bland kunderna. I avsnittet träffar vi också Sibel Wolff, marknadschef på Urban Deli som delar med sig av hur restaurang och deli-imperiet resonerar för att nå kunder med specialintressen, och varför det ibland kan vara motiverat att lura kunder att prova något de inte trodde att de skulle gilla.-Nästa steg är en podd från Vad Vi Vet. På https://instagram.com/vvv.foretag delar vi med oss av råd och tips kring företagande. Du hittar oss även på LinkedIn - sök bara efter "Vad Vi Vet"! Programledare: Per Grankvist. Teknik och klippning: Jens Back. Research: Eva Dahlberg. Tack till Almi som gjort det här avsnittet möjligt! Läs mer vad de kan göra för dig på http://almi.se/tasteget See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Jun 2020

26 min 22 sec

Allt fler konsumenter föredrar att slippa äga saker och istället hyra saker när man behöver dem. Men som företagare är det lite snårigare än det låter eftersom affärsmodellen faktiskt är helt annorlunda. Så hur gör man som företagare om man vill erbjuda en tjänst istället för en produkt? Och hur får man kunderna att omsätta sin positiva attityd till handling? Bodil Eriksson leder Volvo Cars jättesatsning på bildelning - M. Ola Degerfors leder Hygglo som hjälper privatpersoner hyra ut saker till varandra. Båda delar med sig av vad de lärt sig längs vägen.-Nästa steg är en podd från Vad Vi Vet. På https://instagram.com/vvv.foretag delar vi med oss av råd och tips kring företagande. Du hittar oss även på LinkedIn - sök bara efter "Vad Vi Vet"! Programledare: Per Grankvist. Teknik och klippning: Jens Back. Research: Eva Dahlberg. Tack till Almi som gjort det här avsnittet möjligt! Läs mer vad de kan göra för dig på http://almi.se/tasteget See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Jun 2020

31 min 41 sec

I mitten av mars pratade vi med tre företagare om hur de reagerade och agerade i början av krisen. Jonathan Yukawa på Oxford Leadership berättade om strategin han ägnat helgen åt att ta fram inför ett möte med alla anställda den kommande veckan. Jens Back på Stray Dog Studios hoppades att ljud från konferenser skulle locka nya kunder, och Anna Kleinwichs Magnusson på Knack Rekrytering hoppades att halverade priser skulle få kunderna att nappa lättare. Så… hur gick det? Och vad tänker de om framtiden nu när det är tydligt att den här krisen inte kommer blåsa över i första taget?-Nästa steg är en podd från Vad Vi Vet. På https://instagram.com/vvv.foretag delar vi med oss av råd och tips kring företagande. Du hittar oss även på LinkedIn - sök bara efter "Vad Vi Vet"! Programledare: Per Grankvist. Teknik och klippning: Jens Back. Tack till Almi som gjort det här avsnittet möjligt! Läs mer vad de kan göra för dig på http://almi.se/tasteget See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Jun 2020

31 min 13 sec

För att nå framgång som företagare måste man nätverka på olika konferenser och vara aktiv på LinkedIn, sägs det. Samtidigt är vi många som känner oss blyga inför tanken på att prata med okända människor eller som inte fattat grejen med det sociala nätverket. Vi slog en signal till en av de svenskar som har flest kontakter på Linkedin, Nina Jansdotter, för att höra hur hon gjort. Det visade sig att en del av hennes framgång är att göra precis tvärtemot vad som står i de flesta artiklar vi läst eller i de videos vi sett på YouTube för att nå 30 000 kontakter. Dessutom: tips från en mingelguru samt en teori om varför så många låter sig bländas av de kända LinkedIn-männens tvärsäkra råd.-Nästa steg är en podd från Vad Vi Vet. På https://instagram.com/vvv.foretag delar vi med oss av råd och tips kring företagande. Du hittar oss även på LinkedIn - sök bara efter "Vad Vi Vet"! Programledare: Per Grankvist. Teknik och klippning: Jens Back. Tack till Almi som gjort det här avsnittet möjligt! Läs mer vad de kan göra för dig på http://almi.se/tasteget See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

May 2020

32 min 24 sec

Instagram har tagit över efter Facebook som den socialaste sociala kanalen. Samtidigt kämpar många företag med att förstå hur de kan dra nytta av kanalen och hur de ska använda Instagram för att fördjupa relationerna med kunderna eller driva försäljning. Vi träffar två förebilder i Ängelholm. Jättevaruhuset Boozt.com prioriterar äkthet före allt annat i sitt flöde berättar Trine Rønsbøl, Brand Activation & Strategy Director, och berättar om varför personliga bilder ger tre gånger högre engagemang än reklambilder. På Hedentorps Plantskola använder ägaren Liv Göransdotter sitt eget konto @tusenfrojd för att återskapa samma känsla av grön oas som på plantskolan och hon förklarar strategin som gett henne tusentals följare över hela landet. -Nästa steg är en podd från Vad Vi Vet. På https://instagram.com/vvv.foretag delar vi med oss av råd och tips kring företagande. Du hittar oss även på LinkedIn - sök bara efter "Vad Vi Vet"! Programledare: Per Grankvist. Teknik och klippning: Jens Back. Research: Eva Dahlberg. Tack till Almi som gjort det här avsnittet möjligt! Läs mer vad de kan göra för dig på http://almi.se/tasteget See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

May 2020

30 min 32 sec

Att komma på idéer är det lätta. Att veta om de håller något helt annat. Och att veta vem man ska lita på för att ständigt förbättra sig ännu svårare. Vi åker till Västergötland för att hänga i en hage utanför Bollebygd där Emma Lönn på Equardian förklarar varför prototyper och enkla marknadsundersökningar varit avgörande för henne. Och så beger vi oss ut i köket på restaurangkedjan Favo i Borås för att höra grundaren Oscar Johansson bästa knep för att hitta en rådgivare som kan allt det där man själv inte kan för att man ska kunna ta nästa steg.-Nästa steg är en podd från Vad Vi Vet. På https://instagram.com/vvv.foretag delar vi med oss av råd och tips kring företagande. Du hittar oss även på LinkedIn - sök bara efter "Vad Vi Vet"! Programledare: Per Grankvist. Teknik och klippning: Jens Back. Research: Eva Dahlberg. Tack till Almi som gjort det här avsnittet möjligt! Läs mer vad de kan göra för dig på http://almi.se/tasteget See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

May 2020

29 min 31 sec

Att komplettera verksamheten med tjänster låter vettigt - men hur gör man, rent konkret? Vi besöker Dalarna och hälsar på hos Sofie Struwe på Clas Ohlson som berättar om erfarenheten av att lansera hantverkstjänster, en intern start-up-verksamhet de kallar Clas Fixare. Och så ringer vi upp den digitala terapimottagningen Pratamera för att förstå om oron över att det ska gå åt helvete har släppt hos deras grundaren Patrik Hast, eller om det är en känsla man måste lära sig leva med som företagare?-Nästa steg är en podd från Vad Vi Vet. På https://instagram.com/vvv.foretag delar vi med oss av råd och tips kring företagande. Du hittar oss även på LinkedIn - sök bara efter "Vad Vi Vet"! Programledare: Per Grankvist. Teknik och klippning: Jens Back. Research: Eva Dahlberg. Tack till Almi som gjort det här avsnittet möjligt! Läs mer vad de kan göra för dig på http://almi.se/tasteget See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

May 2020

33 min 10 sec

När vi började planera den här serien om företagande kunde vi inte ana att ett virus skulle påverka näringslivet så mycket som det gjort idag. I det här bonusavsnittet träffar vi företagare i krisen för att höra hur de reagerar och agerar. Vi pratar med Jens Back på Stray Dog Studios om att hitta nya intäkter, Jonathan Yukawa på Oxford Leadership om att ställa om till en digital verksamhet och med Anna Kleinwichs Magnusson på Knack Rekrytering om att temporärt sänka arvodet.-Nästa steg är en podd från Vad Vi Vet. På https://instagram.com/vvv.foretag delar vi med oss av råd och tips kring företagande. Du hittar oss även på LinkedIn - sök bara efter "Vad Vi Vet"! Programledare: Per Grankvist. Teknik och klippning: Jens Back. Tack till Almi som gjort det här avsnittet möjligt! Läs mer vad de kan göra för dig på http://almi.se/tasteget See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

May 2020

22 min 12 sec

Riktiga företagare ger vettiga råd utifrån sina egna erfarenheter. Aldrig skönmålat, alltid lärorikt. Ta del av lärdomar och råd från företagare som redan tagit klivet du funderar på. Följ / prenumerera för att inte missa nästa avsnitt!  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

May 2020

1 min 46 sec