Guro & Guru

Moderne Media

Guro Tvedten (45) er journalist og nysgjerrigper. Caspar Seip (68) er terapeut og livsoptimist. Sammen diskuterer de hvorfor livet blir som det blir og hvordan vi håndterer det. For annonsering: info@modernemedia.no

All Episodes

Det ble ikke 100. Men 92 lærerike og utvidende episoder av "Guro & Guru". Dette er den siste i rekken. For et eventyr det har vært fra start til mål. Caspar og Guro vil rette en ydmyk og stor takk til de modige og flotte lytterne og ikke minst alle brevskriverne som har lagt hjertet på bordet og bidratt til å lage "Guro & Guru" i snart 2 år. Vi har blitt så glad i dere alle sammen. Ta vare på dere selv, fortsett å øve på å legge dere inntil uroen og og aldri aldri gi opp å bli god til å ha det dårlig! Vi slutter der vi begynte. Med å legge ut pilotepisoden av "Guro & Guru", test-episoden som aldri tidligere er blitt publisert. Da er ringen sluttet. Så trykker vi på stoppknappen en aller siste gang. Kjærlig hilsen fra Caspar og Guro

Apr 25

51 min 12 sec

En lytter føler skam for å vise frem foreldrene til kjæresten. Caspar spør. Hvor er du flau? Og snakker om skammens mange lag. Og Guro forteller en historie som gjør at hun blir overmannet av en stor skamfølge på direkten.

Apr 18

29 min 35 sec

En mannlig lytter er forrvirret og lurer på hvor man skal se når livet gjør vondt. Guro har møtt en stjerneforfatter på påskefjellet. Og Caspar snakker om bading i april og terapiens historie.

Apr 11

44 min 41 sec

Caspar gir sitt beste corona-råd. Guro har forsøkt å strekke ut en hjelpende hånd på Nasjonalteateret. Og en mamma har skrevet brev om mobbing. God påske!

Apr 4

44 min 37 sec

Ukens episode handler om skyldfølelse, hjelpeløshet og selvmordstanker. Og om skituren fra h...

Mar 28

44 min 45 sec

En voksen sønn sliter og bor fortsatt hjemme hos mamma. Hva er det hun ikke får øye på? Og hvorfor skal du slutte med barneoppdragelse når barnet er 16?

Mar 21

44 min 6 sec

Caspar drar i gang en ny fuglespalte og snakker om den underliggende mekanismen som driver oss inn i livets drama; Hva skal jeg gjøre og hvordan skal jeg være for å få høre til her? Og Guro har funnet frem en mail fra en mannlig lytter som sliter med senskader etter tennis...

Mar 14

49 min 2 sec

Bør voksne snakke med barna sine om vanskelige ting foreldrene bærer på og som skaper avstand? En presset lytter trenger sårt hjelp. Og Guro opplever at urometoden har sørget for farge på svart-hvitt TVn.

Mar 7

1 hr 5 min

10.000 skritt, en mors kjærlighet og det som helbreder...

Feb 28

49 min 37 sec

Hva har isbading og urometoden til felles? Og Guro og Caspar har møtt sin egen sårbarhet i møte med Mobilbanken og ladestasjoner.

Feb 21

55 min 5 sec

Kan man være for virkeligheten når man vet man skal dø, spør Caspar? Og Guro vil bare gjøre det enda klarere hva som er utgangspunktet for samtalene i "Guro & Guru". Og så blir det litt om vippeløft...

Feb 14

37 min 44 sec

En trist brevskriver stiller spørsmålet; "hvordan kan jeg klare å leve i et forhold som har inkludert utroskap og som mangler kjærlig nærhet?"

Feb 7

44 min 49 sec

Guro og Caspar kaster seg inn i vepsebolet rundt kronisk utmattelsessyndrom, ME. Kan man hjelpe noen ved å utvide samtalen rundt denne mystiske tilstanden? Og Caspar er tøff: Urolæreren insisterer på at det er viktigere å romme følelser enn å snakke om dem... Og Guro avslører hvordan superoppgaven har gått!

Jan 31

1 hr 4 min

Dagens episode handler om å bli sett på detaljnivå, om en fremoverlent holdning til frykt, og offerrollen versus krigerrollen. Og så får Guro en superoppgave av Caspar som skaper mye uro...

Jan 24

1 hr 2 min

En lytter har fått det som hun ville. Men prisen hun må betale er at hun hver eneste dag må leve med vekten av en løgn som sliter ut forholdet til partneren. Kan de sammen få øyne på at en av dem har fått utlevert et kort med verdisiden ned? i denne episoden dykker vi ned i bebreidelsen, frykten og grensesettingen og spør; I et parforhold. Er det sant at den ene parten er et dårligere menneske enn den andre?

Jan 17

57 min 30 sec

"Hva er dybden i at min mor er "perfekt" for meg når jeg askyr å ha henne i livet mitt", spør en 32-åring. Caspar og Guro snakker om grensesetting, kontakt med ressurser og samspill. 

Jan 10

55 min 28 sec

Hva er viruset i ditt liv? Og hvorfor trenger vi det livet vi har fått? I årets første episode snakker Caspar om hva den typiske livslidelsen til klientene hans har vært i 2020. Han oppfordrer Guro til å ha ett eneste nyttårsforsett. Guro på sin side er urolig for trening og vekt inn i januar. Sammen erklærer de uroens år for åpnet!

Jan 3

1 hr 3 min

Annonsørinnhold // Denne uken kommer Guro & Guru som spesialepisode i samarbeid med Økologisk.no. Guro og Caspar snakker om hvordan man kan leve et bærekraftig liv, men også om romjuls-vemod. Og inn i nytt år, i årets aller siste episode, gir Caspar lytterne litt romjulsterapi før kalenderen vendes til 2021. Vil du vite mer om bærekraft og økologisk landbruk. Sjekk økologisk.no for informasjon.

Dec 2020

44 min 54 sec

Caspar og Guro diskuterer om man er et gissel for andres lykke i julen, eller om man kan tillate seg å følge egne behov uten å være en super-egoist. Og Caspar har en juleutfordring til oss alle.

Dec 2020

50 min 7 sec

En teknisk analfabet er i ferd med å gå opp i limingen på hjemmekontoret. Og Guro vil gjerne snakke om det populære temaet introvert og høysensitiv mens Caspar får fot over en dokumentar han har sett om bærekraftig jordbruk!

Dec 2020

53 min 7 sec

Mens en lytter har sett lyset, er en annen i ferd med å drukne av skyldfølelse. Og Guro forteller hvordan hun har hatt det under Black Week.

Dec 2020

49 min 36 sec

I ukens episode snakker Guro og Caspar om det sinne som er i ferd med å spise oss opp, om tvil og om usikkerhet i forhold. Og så forteller Caspar om hvordan det henger sammen at han elsker livet høyere nå enn tidligere, til tross for at han føler seg både mer sårbar og urolig... Duoen kommer også innpå temaet komfortabelt vs rikt liv... Og hva er det med denne universelle redselen for at vi skal bli som foreldrene våre...

Nov 2020

52 min 40 sec

"Guro & Guru" har fått sint mail av en interesseorganisasjon og føler behov for å forklare seg. Et mønster så godt som noen der altså...

Nov 2020

46 min 15 sec

Som foreldre gjør de fleste av oss så godt vi kan. Men ofte kjennes det ut som vi ikke lever opp til standarden. Og når vi desperat lurer på hva vi skal gjøre i møte med trassige barn, viser det seg at det er barnet selv som viser oss kjærlighetens vei...

Nov 2020

51 min 18 sec

Spennende tema i ukens episode. For en forvirret lytter spør. Må man ikke gå innom en form for diskusjon i hodet for å klare å ta store valg? For Caspar mener vel ikke at man skal bli i en jobb, i et forhold, bare fordi det ikke er noen vits i å diskutere det man holder på med? Og siden uro er så bra. Bør man ikke da velge den partneren som gir deg aller mest uro?

Nov 2020

46 min 19 sec

Ukens episode starter ved heisen. Finnes det mer å oppdage ved å se på fobier som klaustrofobi og høydeskrekk? Hvordan kan man leke med angsten og øve på å være sammen med den? Og hvordan vil det påvirke resten av livet du lever?

Nov 2020

37 min 54 sec

Det blir kontroversielt i ukens episode av Guro & Guru når Caspar forbereder lytterne på sin tilnærming til en av sine hjertesaker; spiseforstyrrelser. For der det etablerte behandlingstilbudet mener det er er sykdom, ser Caspar på det som et symptom og en strategi vi må tørre å møte på en ny måte.

Oct 2020

46 min 53 sec

En fortvilet mamma stresser med å få sin dyslektiske datter til å nå læringsmålene sine på skolen. Hva er det jeg egentlig driver med, spør hun i "brevet" sitt til Caspar og Guro. Ja, hva er det vi egentlig driver på med i livene våre? Og om vi er modige nok til å stille spørsmålet; er vi egentlig klare for svaret?

Oct 2020

47 min 32 sec

En mannlig lytter er i ferd med å gå opp i limingen i forhold til sin sterke mor. Og hvordan går det egentlig med godterisuget og Pepsi Max-stoppen til Guro?

Oct 2020

51 min 30 sec

En leser stammer og ønsker et nytt perspektiv på et mønster hun han kjempet mot hele livet. Caspars utgangspunkt er at alle mennesker stammer...

Oct 2020

45 min 46 sec

En lytter sliter med selvtilliten etter å ha blitt arbeidsledig. Dette er noe både Caspar og Guro har erfaring med. Men finnes det nye dører å åpne? Akkurat dine ressurser er nemlig sterkt etterlengtet i verden!

Sep 2020

36 min 5 sec

Kan man egentlig vite hva man skal og hvor man skal, spør Caspar. Mange har spurt om vi kan snakke med om reaktive mønster og hva som menes med det. I tillegg har Guro gjort en oppdagelse etter episoden "Mesternes Mester - å slutte med snus". 

Sep 2020

38 min 48 sec

Caspars Metode er direkte skadelig! En lytter er kritisk. I tillegg handler ukens episode om frykten for å bli utstøtt av flokken og at det gjelder å holde øye med seg selv!

Sep 2020

40 min 44 sec

Caspar mener vi er inne i en dårlig steam. Guro gruer seg til at Håvard skal dra på Mesternes Mester-innspilling. Og alle får en ny Superoppgave. 

Sep 2020

45 min 52 sec

En lytter vil så gjerne hjelpe sin elskede. Caspar blir engasjert og drar linjene til klassikeren Leaving Las Vegas... (Episoden ble spilt inn tidligere i sommer mens det var varmt i hele landet).

Aug 2020

33 min 4 sec

Er det sant at jeg MÅ? Kan man velge å ikke være klønete? Og hva er forskjellen på uro og engasjement? Ukens episode handler om skam og helbredelse. Og en stor mengde neglelakk...

Aug 2020

43 min 19 sec

Hvor mye personlig frihet har du lyst til å gi barna dine? Og hvordan gjør man barn kjent med deres indre liv? Ukens podcast handler om barn og uro og Caspar og Guro byr på et kved...

Aug 2020

32 min 38 sec

En lillesøster i 20-årene fortviler over sin storebror. Guro og Caspar forteller hvordan ferien egentlig har vært. Og Guro forsker på hvordan det er å være henne uten bruk av Pepsi Max. 

Aug 2020

51 min 7 sec

En pappa slites mellom barna og sin nye kjæreste. Caspar er kompromissløs i sitt svar. 

Jun 2020

41 min 16 sec

En lytter står i livets tøffeste valg. Men finnes det en annen måte å angripe krisen på, spør Caspar og Guro.

Jun 2020

43 min 39 sec

Orker jeg mer? En lytter har mistet kontakten med empatien i møte med sin alltid negative venn. Vi spør; hva kan vi lære av å ha en person i livet vårt som alltid fremstiller seg selv som et offer?

Jun 2020

46 min 22 sec

Guro har lenge båret på en følelse hun ønsker å dele med Caspar. En vanskelig følelse som har bygd seg opp over tid ved å lage "Guro & Guru"...

Jun 2020

42 min 37 sec

En lytter ønsker å finne uroen sin i trygge omgivelser, men den kommer bare frem i lyset når det føles utrygt og han ikke har kontroll. Caspar deler sine tanker om å ta en omvei inn i sterk smerte. Guro deler en skamfull opplevelse ved sjøen. Og lytterne får en Superoppgave. 

May 2020

42 min 15 sec

To historier fra to lyttere danner utgangspunkt for denne episoden. Likevel er det noe som knytter dem sammen: Valg. Caspar har fått en godhet for "the bad guy" og Guro blir provosert. Og Caspar kommer med sitt beste råd mot tvil...

May 2020

39 min 48 sec

På selveste 17. mai byr vi på et innblikk i parforholdet, sånn som det kan se ut når man har bruk for litt ekstra surstoff. Denne gangen sett fra en manns synsvinkel, en mann som selv opplever at han har et jevnt humør, men som begynner å gå tom når det kommer til å støtte og trøste sin følsomme kone. 

May 2020

46 min 48 sec

Lytterne har engasjert seg i forrige episode, "Blir menn kastrert i parterapi?" og Caspar og Guro tar utgangspunkt i to mail som treffer spesielt Guro skikkelig. Caspar svarer også på hvorfor det gjør så vondt å være i et parforhold. Og hvorfor henger kontroll og det å snakke om følelser så tett sammen? 

May 2020

41 min 51 sec

Er menn på hæla allerede på vei inn i terapirommet? På få år er mannsidealet snudd på hodet. Fra å gjøre alt som står i ens makt for å vise styrke og å skjule sin sårbarhet for å overleve , til å være avhengig av å være i kontakt med sin sårbarhet for å få høre til. Samfunnet har på kort tid satt krav om at menn må kunne snakke om følelsene sine. Men hva skjer når alle er enige i at dette må skje på kvinners premisser UTEN at vi ser at det er det som skjer? 

May 2020

59 min 32 sec

En lytter vil ha hjelp til å gjøre sønnen sin mindre redd. Caspar og Guro diskuterer også den glemte pusten, hvordan man kan øve opp MOT og Guro leser en bok som snakker om hvordan vi kan leve livet, isteden for å bruke livet til å forsøke å kontrollere det.  

Apr 2020

51 min 53 sec

En inntrenger i huset, heimkunnskap uten barn og en melding fra en lytter som ikke orker å være misunnelig lenger. Pluss framsnakking og baksnakking. God lytting!

Apr 2020

46 min 19 sec

Som en forlengelse av episoden "Pappasmerte" går Guro og Caspar i dybden på hva som skjer med barn når vi foreldre håndterer oss selv foran barna ved å late som at alt er bra, når det ikke er bra. Hvem lyver egentlig? hvordan inviterer man barnet sitt inn til en samtale om hvordan det har det? Caspar får snakket om sin store kjepphest. At det å være barn ikke handler om hva du skal bli, men hva du er.  

Apr 2020

39 min 39 sec