Förskolan

Förskolan

Förskollärarna Fredrik Kahn, Linda Johansson och Eva Lindström diskuterar förskolans uppdrag, arbetsmiljön, resursbrister, jobbiga föräldrar, dåliga lämningar, pedagogik och storlek på barngrupperna. Mycket skratt, stor igenkänning och allvar i podden om världens bästa jobb!

Podden görs av redaktionen på tidningen Förskolan, en del av Läraren, i samarbete med Lärarförbundet.

All Episodes

Eva Lindström sa upp sig i affekt efter ett lönesamtal för att en kollega fick mer. Ska det inte löna sig att vara en riktigt bra förskollärare och resultera i mer i plånboken? Vi snackar om myter och missförstånd kring lönen, om otydliga lönekriterier och huruvida man måste säga upp sig och byta kommun för att få upp sin lön?!

Nov 22

34 min 47 sec

Det är vanligt att föräldrar vill begränsa sina barns sovtider på förskolan. Hur mycket ska vi anpassa oss efter deras önskemål? Vi upplever att barn idag sover kortare tid än förr, och dessutom slutar helt med vilan vid en yngre ålder jämfört med när vi började arbeta som förskollärare. Hur påverkar det oss och hur påverkar det barnen? Och så diskuterar vi ”vaken-vilan” för de äldre barnen, varför har vi den, när ska vi ha den och hur gör vi den bäst?

Nov 8

33 min 58 sec

Vi upplever att det är många konflikter mellan oss kollegor i förskolan. Varför bråkar vi så mycket? Är det mer bråk inom förskolan än på andra arbetsplatser? Vi berättar om konflikter vi själva har haft med kollegor genom åren och diskuterar vad tjafset oftast beror på. Ska vi inte vara professionella inom förskolan och kunna samarbeta med alla?

Oct 25

29 min 13 sec

Vi ifrågasätter föräldramötet. Vad ska vi ha föräldramötet till egentligen? Vilken information vill föräldrarna ha? Många förskollärare känner sig obekväma med att hålla i mötet och det finns föräldrar som aldrig dyker upp. Borde vi kanske ta bort föräldramötet och ersätta det med något annat?

Oct 11

30 min 35 sec

Det finns många fördomar om hur det är att jobba med de minsta barnen i förskolan. Vi pratar om att småbarnspedagogiken- och didaktiken måste uppvärderas och att det är både krävande men också alldeles magiskt att jobba med de yngsta barnen. Och så förklarar vi varför de allra bästa förskollärarna borde jobba med de yngsta.

Sep 27

29 min 33 sec

Kommer ni ihåg när man fick lämna sjuka barn på förskolan? När det var helt normalt att lämna ett barn med rinnande snor och lite hosta? Det finns givetvis mycket som är dåligt med corona men de nya riktlinjerna för barn med symptom vill vi behålla även efter pandemin. Eva säger att hon absolut inte vill gå tillbaka till en tid då vi tolererade halvsjuka barn på förskolan. Idag ringer vi hem barn jätteofta men det är inte alltid så lätt – ibland blir man utskälld av föräldrar som är trötta på att vabba. Hur hanterar vi det?

Sep 13

25 min 10 sec

Vi provoceras av gnäll på sociala medier från förskollärare som inte tycker att 1-åringar ska börja i förskolan. Till dem vill vi säga: ”Sluta ge föräldrar skit för långa dagar och för inskolning av små barn!” Vi tror ju på förskolan, vi tror att barn mår bra av att vara här och förklarar varför långa dagar kan vara jättebra.

Aug 30

25 min 7 sec

Så får du en bra start som nyexaminerad på första jobbet. Vi berättar om våra erfarenheter av nyexade och om hur vi själva var när vi var nya. Som ny har du ju en färsk utbildning och kunskap om den senaste forskningen men du har kanske aldrig hållit i en samling eller hanterat föräldrar. Så gör du för att undvika nybörjarmissarna och för att inte bli utbränd direkt. I det här avsnittet delar vi med oss av våra bästa tips till nyexade och berättar även om våra erfarenheter av att byta arbetsplats och de problem som kan uppstå när man ska ta plats i ett helt nytt arbetslag.

Aug 16

37 min 38 sec

 Hur bra är vi egentligen på att förmedla information om det som händer på förskolan till föräldrarna? Veckobrev som knappt någon läser, känsliga samtal vid hämtningar, och utvecklingssamtal med språkförbistring. Hur gör vi för att lyckas bättre med vår kommunikation? Vi berättar om missar vi gjort och hur man i stället kan göra för att få kommunikationen med vårdnadshavarna att fungera riktigt bra.

Jun 28

38 min 27 sec

En bra rektor är otroligt viktig men hur vill vi att en bra chef ska vara? Vi berättar om rektorer vi minns, både bra och dåliga. Fredrik pratar om två olika chefstyper som han har erfarenhet av: Den konflikträdda kompisen, och motsatsen: Den hårda hala ålen.

Jun 14

32 min 25 sec

Hur gör man en riktigt bra introduktion? Vi pratar om föräldraaktiv inskolning, anknytning och föräldrar som gråter. Introduktion av nya barn pågår numer hela tiden och inte bara vid terminsstart, hur påverkar det förskolan? Vad är bäst för oss och vad är bäst för barnen? Dessutom introducerar vi förskolläraren Fredrik i det här avsnittet! Vår nya poddkollega!

May 31

30 min 36 sec

Finns den fria leken i förskolan? Är styrd lek sämre för barnen och vad tycker vi egentligen om ”kodade leksaker” och färdiga lekmiljöer? Vad är egentligen bra lek i förskolan?

May 17

31 min 52 sec

Sekretessen är självklar och ska skydda barnen men det finns tillfällen då vi tycker att det varit knepigt. Vi snackar om tveksamma fall och om solklara övertramp. Och hur gör man med all tung information som man får ta del av på jobbet, får man snacka av sig med kollegorna om allt?

May 3

28 min 35 sec

Ibland tar vikarier mer energi än de faktiskt ger. De stjälper liksom mer än de hjälper. Så hur tar vi emot vikarier och introducerar dem på ett bra sätt? Vi pratar också om vikarier som vi minns – både sådana som briljerat och varit helt fantastiska men även dem vi skickat hem.

Apr 19

32 min 57 sec

Är jag oproffsig om jag berättar privata saker inför barnen? Kan man bli kompis med sin chef på Facebook och vad gör man när man träffar fulla föräldrar på krogen?

Apr 5

28 min 52 sec

Vi ifrågasätter samlingen. Vad är syftet med att ha samling varje dag på förskolan egentligen? Vad tycker barnen och vad tycker vi? Gör samlingen att vi inte hinner ha projekt och andra aktiviteter? Måste alla vara med och måste man sitta stilla på en prick?

Mar 22

25 min 50 sec

Funkar samarbetet med barnskötarna perfekt eller är det något som skaver? Är rollerna tydliga nog? Vad är ett riktigt bra arbetslag? Eva berättar om sin erfarenhet av barnskötare som vill hålla i utvecklingssamtal och ha planeringstid, och säger: ”Stopp - gör inte mitt jobb, vi har olika roller, och som barnskötare får du får dessutom inte betalt för jobbet”. Dan och Linda, som bägge har omskolat sig från barnskötare till förskollärare delar inte riktigt hennes bild.

Mar 8

36 min 43 sec

Är det någon skillnad mellan hur det är att jobba kommunalt jämfört med att jobba på en privat förskola? Vi delar med oss av våra erfarenheter och fördomar. Vi redovisar även statistik som rör löneskillnader och skillnader som gäller antalet anställda med förskollärarexamen.

Feb 22

28 min 52 sec

Har förskolan och skolan helt olika syn på lärande och vägen till kunskap? Dan upplever att förskolan står för något som han kallar för Varför-kunskap men där skolan istället står för Därför-kunskap. Är det två helt olika världar och synsätt som krockar? Hur kan vi bli bättre, och vad kan skolan lära av oss?

Feb 8

30 min 25 sec

Vi snackar om problem och svårigheter vid hämtningar och lämningar, vad föräldrar absolut inte bör göra och om situationer då det blivit helt fel. Hur pratar vi med föräldrarna om det varit bråkigt under dagen?

Jan 25

30 min 15 sec

Ungefär 3% av förskollärarna är män. Varför är det så få killar som vill jobba som förskollärare? Dan berättar om situationer på jobbet då han känner att han granskas hårdare än sina kvinnliga kollegor, tillfällen då han bemöts av fördomar och hur han känner sig tvungen att försvara sitt yrkesval. Hur ska vi göra för att locka fler män till förskolan då? Vi tror inte bara att det handlar om lön och status utan att vi även måste bli bättre på att beskriva förskolans uppdrag och de spännande utmaningar som finns här.

Jan 11

24 min 1 sec

Är det bäst att arbeta i barngrupper med blandade åldrar eller i grupper där de är lika gamla? Dan berättar att han tidigare jobbat med de äldre barnen men att han idag arbetar med en ny åldersblandad grupp. Nu är det färre konflikter, säger han. Varför då? Vi pratar om risker och möjligheter med att arbeta med åldersblandade grupper och om det är möjligt att göra miljön tillgänglig så att den ska passa både en 1-åring och en 5-åring?

Dec 2020

23 min 39 sec

Så har corona förändrat jobbet som förskollärare. Hur är det är att inte få vara pedagog utan att tvingas vara snorpolis istället? Vi snackar om hur vårt arbete förändrats under coronapandemin. Om sjuka kollegor, friskare barn, oväntade problem och nya arbetsuppgifter som just nu hindrar oss att göra det som egentligen är vårt uppdrag.

Dec 2020

30 min 28 sec