Kultivatorpodden

Vegar Vårdal

En kultivator er et redskap som graver dypt i jorden og vender den så det er mulig å dyrke nytt i gammel jord. Det er også vår ambisjon: å skape noe nytt på grunnlag av tradisjon og historie.

Med en god kombinasjon av nytt og gammelt er vårt mål å behage og overraske.

All Episodes

I dag har vi vært så heldige å fått besøk av scenekunstkritikeren Karen Frøsland Nystøyl i vårt podcast-studio på Kampen i Oslo. Så da kan dere nyte en forholdsvis god time hvor vi har en liten samtale med temaet folkedans på scenen i fokus. Vi har tatt utgangspunkt i dansekompaniene Kartellet og Frikar, og bruker det for å tenke stort! I tillegg snakker vi om så mangt, og håper selvsagt at dere har det godt der ute i det ganske land. Lurer dere på noe ta kontakt med oss på Facebook, eller kanskje send oss en e-post på kultivatorpodden at kultivator punktum no. Og ikke glem å gjette på hvem som stikker av med folkelarmprisene - send oss noen linjer på e-post eller fyll ut skjemaet som du finner på Facebook. Vi sees på Folkelarm!

Nov 21

1 hr 9 min

Denne episoden vier vi nesten fullt og helt til Folkelarmprisen, og alle de fire kategoriene: solo, tradisjonelt samspill, dokumentasjon og åpen klasse. Vi snakker om alle albumene som er nominert, og prøver å gjette hvem som kommer til å vinne de gjeve prisene under årets Folkelarm. Vil dere prøve å gjette selv? Sjekk ut skjemaet vårt på facebook, og bli med i trekningen av et festivalpass på "Heme Dine" eller en konsert på Jaslangen under "Hilme-stemnet" til neste sommer. Husk å levere de til oss i god tid før selve prisutdelingen. 

Nov 7

1 hr 5 min

I dag får dere høre en episode vi tok opp Live på Osafestivalen torsdag 28.10.2021 - med Liv Bernhoft Osa og Annlaug Børsheim som gjester. Vi hadde med oss Vegard Hansen som gjestemusiker, og vi hadde et aktivt og levende publikum med oss gjennom hele sendingen. Takk til Osa-festivalen som gav oss mulighet, og kanskje dette er noe vi skal gjøre flere ganger? Ta kontakt med oss gjennom vår Facebook-side, eller send oss en e-post til kultivatorpodden alfa kultivator dot no. 

Nov 1

55 min 39 sec

I dag får dere høre om en forholdsvis stor krangel i 1842, som forteller oss noe om hvordan folkemusikken tar plassen i det norske kulturlivet. Vi melder et knippe med plater, og vi lar juniormelderne våre få si sine meninger om en konsert og en forestilling. Håper dere koser dere med en ny podcast, og ta kontakt om det er noe dere vil fortelle oss. Sjekk Facebook, eller send oss en e-post til kultivatorpodden at kultivator dot no. 

Oct 17

50 min 43 sec

I dagens episode av KultivatorPodden er det mye nerding rundt tonaliteten i folkemusikken. Et tema som en av dere lyttere ville ha oss til å filosofere rundt - og vi tok det til oss og har nå gjort det på vår måte. I tillegg snakker vi litt om noen gjenåpningen av landet, priser delt ut av Rådet for Folkemusikk og Folkedans, og selvsagt alle artistene på årets FolkeLarm. KultivatorPodden drives av Kultivator, ved Mette & Vegar Vårdal - ta kontakt om det er temaer dere vil ha med i podden: Kultivatorpodden alfa kultivator punktum no. Nyt høsten - og få vind i håret mens dere er ute og nyter en ekte konsert eller ti! 

Oct 3

53 min 26 sec

I nydelige høstomgivelser har vi spilt inn denne sesongens andre episode, selvsagt her hjemme i Vågå. Det har nettopp vært valg, og vi diskuterer litt hvordan folkemusikk, folkedans og politikk hører sammen. I tillegg har vi en forholdsvis grundig gjennomgang av Garnbøterens notebok av Ronny Kjøsen, og vi diskuterer hvordan vi skal formidle arkivopptak til folk i dag gjennom en utgivelse fra Aksent. Om dere vil ta kontakt med oss send oss en e-post: kultivatorpodden at kultivator dot no, eller sjekk oss ut på Facebook. Nyt høsten folkens - vi snakkes der ute. 

Sep 19

50 min 11 sec

Så blir det nok en sesong med Kultivatorpodden, og vi starter rett og slett med en episode hvor vi intervjuer Per Anders Buen Garnås. Han forteller om sitt liv som spelemann, og ikke minst så snakker vi om de tre solokonsertene han har hatt på Riksscenen denne første helgen i september. I tillegg snakker vi om smått og stort, og vi ser litt nøyere på musikken og musikkvideoene til Gåte og Hoven Droven. Om du vil ta kontakt med oss så send oss gjerne en e-post på kultivatorpodden at kultivator.no, eller sjekk Facebooksida vår. God lytting, og god høst til alle som en. 

Sep 6

51 min 16 sec

I dag får dere en spesialsending fra oss her i Kultivatorpodden, og det er fem små samtaler om folkemusikken i dag. Låtverkstedet "Stille" som ble arrangert i Vågå pinsen 2021 hadde også et lite podcaststudio. Her fikk alle deltagerne noen tema som de skulle diskutere seg i mellom, og det er utdrag fra disse samtalene som dere nå skal få høre. God sommer alle sammen - og husk å bare ta kontakt med oss om dere har innspill til temaer eller har andre tanker og ideer til oss. kultivatorpodden@kultivator.no - eller følg oss på Facebook. 

Jun 14

1 hr 4 min

I dag får du høre litt om festivalsommeren til oss som liker folkemusikk. I tillegg har vi dykket dypt ned i "Ævestaden" sitt nye album, og vi har sett "Krysning" på Riksscenen. Og som alltid får du litt pludring fra oss begge om ting som opptar oss i dag. Nyt sommeren, og kontakt oss gjerne på kultivatorpodden@kultivator.no om dere har innspill eller lurer på noe. Vi har også en egen Facebookside, følg oss gjerne der. 

May 31

44 min 36 sec

Gratulerer med dagen alle sammen! På selveste 17 mai kommer vi med en ny episode, og her får historikeren i duoen boltre seg. Vi skal sjekke ut hva er det som er det norske, og hvordan vi ble en nasjon. Vi tar tak i noen nye plater, og noen som skal komme, og vi kaster et henført blikk bort til nabolandet Sverige og Hoven Droven. De tar sjansen igjen, og lander godt med begge beina godt planta i folk-rock-jorda. Har du tips, hint eller triks du vil dele med oss - ta kontakt på kultivatorpodden@kultivator.no. 

May 16

46 min 10 sec

I dagens episode blir det prat om det vi tenker mest på om dagen, og det er som vanlig så mangt. Søstrene Hemsing har kommet ut med noen glitrende plater, men hvordan passer de inn i folkemusikken. Og hva er egentlig partiturmusikk og gehørsmusikk? Og hvordan gikk det med Vor Suplicas? Og ellers småpludring over eteren, og vi håper dere trives i vårt selskap. Er det noe du lurer på - ta kontakt på Facebook eller send oss en e-post - kultivatorpodden@kultivator.no. God mandag. 

May 2

42 min 28 sec

I dag blir det en episode hvor vi snakker om spellemannsprisen, og tar fatt i platene April, Korall og Engerdal og da må vi diskuterer folkemusikk på gitar. Ævestaden har sluppet en spennende singel, og vi snakker om den nye folkemusikken med de siste strømmekonsertene på Riksscenen. Vor Suplicas er et prosjekt med tekster av Østen Kjørren fra 1700-tallet, og da må vi snakke om miljø, miljøvern og folkemusikk. Så vi håper dere koser dere sammen med oss denne lille timen, og er det noe du eller dere lurer på, eller har dere noen kommentarer, spørsmål, ris og ros - send oss en e-post: kultivatorpodden@kultivator.no - eller sjekk Facebook-sida vår. Vil du høre litt mer gitarmusikk - så finner du spillelisten vår på Facebooksiden vår. 

Apr 18

46 min 44 sec

I dag får dere en ekstra-episode, fordi vi synes det var så kjiiipt å vente enda 14 dager med å gi ut en ny episode. her får dere et gjenhør med et kåseri som Vegar skrev for noen år siden, og vi snakker litt om LilleRiksens søndagssatsing og litt om Kartellet sin snøversjon av "Kan du komme ned og hente meg igjen?". For kommentarer, ris, ros eller spørsmål - send oss en e-post til Kultivatorpodden@kultivator.no, eller sjekk ut Facebooksida vår. 

Apr 4

34 min 34 sec

I dagens spesialsending er det dansen vi fokuserer på - og vi har vært så heldige å få et par intervjuer med både professor Egil Bakka og instituttleder Stian Roland. Vil du lære litt om den norske folkedansen - med vekt på den sosiale dansen (samværsdansen) - så håper vi du får noe utav denne podden. Ta gjerne kontakt med oss på kultivatorpodden@kultivator.no, eller sjekk Facebooksida vår. Nyt våren - med hilsen fra kultivatørene Mette og Vegar. 

Mar 21

1 hr 3 min

En ny dag med folkemusikkpodden, og det på selveste 8 mars. Vi måtte markere denne podden med å sette ekstra fokus på kvinnene i folkemusikken. Vi kommer også litt inn på #MeToo i folkemusikken, og retter opp små ting fra forrige episode om utdanning. Vi melder den siste plata til Sarah-Jane Summers & Juhani Silvola "The Smoky Smirr O´Rain" og boka til Cecilie Authen "Norsk folkemusikk - et fotohistorisk portrett 1840-1940". Vil du komme i kontakt med oss, finn oss på Facebook - eller send oss en e-post på kultivatorpodden@kultivator.no. 

Mar 7

53 min 20 sec

I dag blir det en helt vanlig episode, og vi har kanskje latt oss få lov til å fjase litt mer enn normalt. Vi snakker om Spellemann, litt om Ola Okshovd - masse om utdanningene innen folkemusikken - fra kulturskole til doktorgrad, og til slutt melder vi den nye plata til Aslak Brimi Kvartett. Tror det skal være noe for enhver smak - og blir det for mye preik rundt utdanningen - ja, da får du heller spole litt! Ta kontakt med tips, ros, ris og råd - kultivatorpodden@kultivator.no. Ja, det får være nok førpreik - snakkes!

Feb 21

52 min 14 sec

I dagens episode tar kultivatørene Mette og Vegar Vårdal fra Kultivator opp det store spørsmålet vi alle stiller oss - hva er egentlig folkemusikk? Her går de gjennom gamle sannheter, og blander dem med tanker fra fjortårets folkelarmartister og kultivatørenes egne høyst personlige tanker. Vegar kaster seg over fela og pianoet, og prøver å gi oss noen eksempler, mens Mette tar frem historiebøkene og forteller oss med stor iver hvordan de gjorde det før. Sendingen er laget med støtte fra Norsk Kulturråd, og er i samarbeid med magasinet Folkemusikk og nettstedet Ballade. God lytting - og husk - er det noe du eller dere lurer på - så send oss en melding. Enten på kultivatorpodden@kultivator.no eller på Facebooksida vår, eller vink til oss om du ser oss et sted og fortell oss deres tanker ansikt til ansikt. 

Feb 7

57 min 50 sec

Velkommen til et nytt år med Kultivatorpodden. Vi starter  med å vie første episode til å snakke om kritikk, og hvordan vi kommer til å drive med kritikk i Kultivatorpodden denne sesongen. Derfor bør dere ta en titt på Facebook-sida vår, for der har vi lagt ut de artiklene vi snakker om. Vi tar også opp sendeplanen for denne sesongen, og vi snakker om produksjonen "Rosita". Lurer dere på noe - sjekk Facebook eller send oss en e-post: kultivatorpodden@kultivator.no. 

Jan 24

43 min 23 sec

I dag får dere høre mange gjester faktisk, så derfor en ekstra lang episode. Gjestene er Ane Carmen Roggen fra Riksscenen, Nina Fjeldetf ra Kalottspel og Gabriel Fliflet fra Columbi Egg. Vi har også forsøkt å oppsummere Folkelarm, og til og med klart å få til intervju med både Årets Unge Folkemusiker og Årets Folkemusiker. Vi ser med glede frem mot 2021, og håper dere blir med oss videre. Ta kontakt med oss på kultivatorpodden@kultivator.no eller lik oss på Facebook. 

Dec 2020

54 min 50 sec

I dag vil dere få høre litt om vårt besøk på Folkelarm i hovedstaden. Vi hadde fått i oppdrag å intervjue alle artistene, og det var en spennende oppgave.  Vi skal også dykke inn i vårt tema for dagen, nemlig låtskrivercampen «Stille» og da treffer dere artist, pedagog, komponist og arrangør Bjørn Kåre Odde. Til slutt snakker vi om et par juleplater, Jultråddokka og Frå høge himmel.

Dec 2020

34 min 37 sec

I denne episoden vil du få høre litt om hvordan vi ser på produsentens rolle i folkemusikken, med fokus på plateprodusenter. Vi tar også for oss Åpen klasse til Folkelarmprisen, og vi har en stor dose med aktuelt som også inkluderer hard debatt om folkedansen.

Nov 2020

54 min 59 sec

Denne episoden ble spilt inn mens snøen lavet ned hos oss, og vi enda kunne ferdes forholdsvis fritt. Vi snakker om Marked for Musikk, om vårt datterselskap KulFilm og et spennende prosjekt i samarbeid med Den Norske Turistforeningen. Spørsmålet vi diskuterer i dag er improvisasjon i folkemusikken, og hva det egentlig er? Gjør vi det i dag? Til slutt snakker vi om de produksjonene som er nominert i kategorien "Tradisjonelt samspel" til Folkelarmprisen i år. Nyt denne podcasten - og meld gjerne tilbake til oss via Facebook-sida om det er noe dere vil ha med, tanker om podden, eller kanskje dere vil fortelle oss om noe dere er klinkende uenig i? Artig å høre uansett. 

Nov 2020

44 min 49 sec

I dag har vi mye på hjertet, og vi kan love dere noen gode diskusjoner. Vi presenterer våre tanker om de som er nominert til Folkelarmprisen i kategorien "Solo", og vi kommer med tre tips på andre plater vi liker. Vi snakker om hvordan vi diskutere folkemusikk og folkedans i de sosiale medier, og hva det er som har forandret seg med disse diskusjonene i den tiden vi er inne i nå. Jepp - sett deg ned i godstolen, eller kanskje ta på deg litt gode varme klær og gå en liten tur med Kultivator på øret.  

Oct 2020

39 min 47 sec

I dag skal vi dykke ned i vår egen tradisjonen, og vi diskuterer heftig hvordan vi formidler vår tradisjonsarv. I tillegg snakker vi litt om platene som er nominert til årets Folkelarmpris i kategorien "Dokumentasjon", og andre arkiv- og dokumentasjonsplater som vi liker. Og - ja - vi kommer faktisk innom vafler, som en positiv kjerne i tradisjonsformidlingen. Lurer du på hva slags kutt vi har valgt ut - søk opp KultivatorPodden - sesong 2 - på Spotify, så får du en spilleliste med de låtene vi har snakka om her. Følg oss gjerne på Facebook, og er det noe du lurer på så ta kontakt med oss der. 

Oct 2020

35 min 44 sec

Vi snakker om barnas plass i folkemusikken, og har til og med noen gjester i vårt lille podcaststudio. Disse gjestene er glad i sjokolade, og vi kan innrømme at vi kjenner de forholdsvis godt. I spalten aktuelt snakker vi blant annet om Riksscenens bestillingsverk "Her", for Mette var så heldig at hun fikk se og høre dette verket. I tillegg snakker vi om å arrangere folkemusikk for barn, og utfordringer det byr på. Til slutt tar vi tak i noen barneplater vi liker, og vil du eller dere komme med flere forslag så gi de gjerne til oss via Facebook. Sjekk også vår liste på Spotify - "Kultivatorpodden - sesong 2", om dere vil høre den musikken vi snakker om. 

Sep 2020

32 min 22 sec

Vi markerer Riksscenens 10-års jubileum og tar opp løst og fast i kulturlivet nå. Vi diskuterer det å lage bestillingsverk, og henter også frem bestillingsverkene "Sagn" og "Kristine Valdresdatter". 

Sep 2020

33 min 24 sec

Høstpremiere med ny form på podkasten, og vi satser friskt med planer om ny episode hver 14. dag fra nå og fram mot jul. Og så har vi laget nye jingler, skrevet av Vegar og nydelig framført i samspill med Bjørn Kåre Odde og Ida Malene Christensen. I dagens episode spør vi hvilken rett vi har til å endre andres personlige tekster, selv når de er over 250 år gamle. Og så snakker vi om hvordan musikk kan endre en tekst, med utgangspunkt i to innspillinger av Edvard Storm (1749-1794) sin «Markje grønast». Det er folk-rock bandet Folque sin «Sæterreise» fra albumet Vardøger som kom i 1977, og Mjøsfolk sin «Vårvise» fra 2019. Link til musikken: Folque: https://www.youtube.com/watch?v=n9NE6riJnuo Mjøsfolk: https://www.youtube.com/watch?v=RreVX2M9aYI

Aug 2020

24 min 4 sec

Rasisme kan bare bekjempes gjennom kunnskap og erkjennelse. Dagens prat handler om kulturlivets utfordringer og muligheter i dagens kulturelle mangfold, sett gjennom historiens slør. 

Jun 2020

32 min 21 sec

En podcast om kultur i kriser og kriser i kulturen. Med Vegar og Mette Vårdal.

May 2020

33 min

1700 - musikk av Vegar Vårdal og Patrik Anderson Tidman etter notebøker fra 1700-tallet. CD utgitt på Ta:lik 2020, cover IVK design.

May 2020

25 min 16 sec

En podcast om innsamler og folkemusikkforsker Ole Mørk Sandvik. I 2019 var det 100 år siden første utgaven av hans bok "Folke-musik fra Gudbrandsdalen" kom ut, det ble markert med en ny faksimileutgave og er utgangspunktet for denne episoden. Musikken er med Vegar Vårdal og Åsmund Reistad.

May 2020

30 min 8 sec

Det er jul nok til alle! Men hva er julen, egentlig? Hvordan virker den, og hvordan bruker vi den? I en salig blanding av tradisjon, religion, kjøpefest, kultur og etegilde, er alt dette jul? Hvor mye kan vi slutte å gjøre, og fortsatt kalle det jul? Er vi nede på et minimum nå, så vi må kjempe med nebb og klør for å bevare siste rest av julens innhold? Podcasten er basert på boka "en liten bok om jul" av Mette Vårdal. Julemusikk med Vegar Vårdal.

May 2020

29 min 40 sec