Schrijfvis-podcast

Dennis Rijnvis

Een podcast over schrijven, met schrijftips, taalpraat en inspiratielessen van professionele schrijvers en taalexperts.

All Episodes

Diana de Veld werkt als journalist voor medische tijdschriften, maar in deze tijd schrijft ze ook veel sinterklaasgedichten. Ze runt namelijk de website eenhelepiet.nl, waar je persoonlijke sinterklaasgedichten bij haar kunt haar bestellen. Hoe schrijf je nou eigenlijk een goed sinterklaasgedicht? Zijn daar trucs voor?  Wat is het beste rijmschema? En gebruik je wel of geen rijmwoordenboek?Shownotes:📕Dit zijn de rijmwoordenboeken die we hebben besproken👉🏻Mick's rijmwoordenboek - www.rijmwoordenboek.nl👉🏻Rijmwoordenboek van dotSphinx - www.dotsphinx.com/sinterklaas/rijmwoord/👉🏻Rijmwoordenboek van Van Dale - www.rijmwoordenboek.vandale.nl

Nov 24

28 min 48 sec

 Xaviera Plooij bouwde het door haar ouders geschreven boek Oei, ik groei! uit tot een wereldwijd merk met een app, online cursussen en meerdere (luister)boeken. Onder de naam The Wonder Weeks heeft haar bedrijf inmiddels ook de Britse en Amerikaanse oudermarkt veroverd.In de Schrijfvis-podcast vertelt Xaviera Plooij hoe ze als kind haar ouders het boek zag schrijven, welke trucs ze gebruikte om internationaal door te breken met Oei ik groei, en waarom het poetsen van wc’s één van de sleutels was tot haar succes. Meer weten over het boek? 👉🏻 https://www.schrijfvis.nl/oei-ik-groei/

Nov 14

49 min 48 sec

Van aandachtshoer tot zuipschuit, de Nederlandse taal kent veel van dit soort beeldende woorden. Taalkundige Wouter van Wingerden maakte met behulp van zijn volgers op Twitter een top 75. In deze podcast komen de vermakelijkste voorbij, zoals vreethaak, reetketelsteen, zweefteef en sleurhut. We bespreken waar deze woorden vandaan komen, wat ze uitbeelden en in hoeverre het verstandig is ze te gebruiken in het dagelijks leven of in je teksten. 👉🏻 Lees de complete top 75: van aandachtshoer tot zuipschuit op de website van Wouter👉🏻 Luister naar het vorige optreden van Wouter in de Schrijfvis-podcast

Nov 4

17 min 10 sec

Neem een duik in het leven van de beroemdste schrijver aller tijden: William Shakespeare. Je krijgt een inkijkje in zijn leven en zijn bijzonder creatieve taalgebruik. Shakespeare verzon meer dan 1700 nieuwe woorden en uitdrukkingen die nog steeds worden gebruikt in Engeland, maar ook in Nederland. Sommige daarvan spreek jij regelmatig uit zonder dat je je ervan bewust bent. In deze korte aflevering ontdek je de verborgen Shakespeare in jezelf! ---> Lees de uitdrukkingen na in dit artikel over Shakespeare op Schrijfvis.nl 

Oct 27

9 min 25 sec

Lisanne Mathijssen speurt naar talentvolle schrijvers voor één van de grootste uitgeverijen van Nederland. Ze werkt als acquirerend redacteur bij Harper Collins. In deze podcast geeft ze tips aan iedereen die ervan droom door te breken met een boek. Hoe zorg je ervoor dat je radar komt van uitgevers? Op welke manier leg je contact? En wat moet je vooral niet doen? Overigens schreef Lisanne zelf ook een boek met de titel Oorlogsbrieven. Ze kent de uitgeverswereld dus van twee kanten. Doe er je voordeel mee!  

Oct 19

51 min 6 sec

Krijn Soeteman is wetenschapsjournalist en schrijver van het boek Cryptovaluta voor dummies. In de nieuwe Schrijfvis-podcast vertelt  wat er komt kijken bij het schrijven van een boek in de bekende serie Voor Dummies. Verder legt hij uit hoe je ingewikkeld onderwerpen aantrekkelijk opschrijft voor leken, wat cryptovaluta zijn, en waarom cryptomunten zoals Bitcoin in de toekomst waarschijnlijk steeds belangrijker worden. Oh ja, zijn boek kun je ook betalen met cryptomunten.  

Oct 12

30 min 46 sec

Govert Schilling is de bekendste wetenschapsjournalist in Nederland op het gebied van sterrenkunde. Zijn artikelen worden gepubliceerd door gerenommeerde titels in binnen- en buitenland: van de Volkskrant tot New Scientist en Science. Maar hij schreef ook tientallen boeken over ruimtevaart en astronomie voor volwassenen én kinderen. In de nieuwe Schrijfvis-podcast geeft Govert Schilling concrete schrijftips, maar hij vertelt ook hoe hij zichzelf de kneepjes van de wetenschapsjournalistiek leerde. Hij volgde nooit een universitaire studie in de sterrenkunde of een opleiding tot schrijver. Hoe bereikte hij dan toch de top in zijn beroep? 

Jul 6

44 min 10 sec

Schrijfster Mensje van  Keulen debuteerde  in 1972 met haar roman Bleekers Zomer. Ze schreef sindsdien 24 romans en behoorde al die tijd non-stop bij de best gelezen literaire auteurs in Nederland. In deze podcast geeft ze een inkijkje in haar schrijfproces en haar onzekerheden. Ze legt uit waarom ze niemand zou aanraden om een schrijfopleiding te doen. En ze vertelt over haar liefde voor dieren en haar angst voor de dood.   

May 9

55 min 57 sec

Wouter van Wingerden is taalkundige maar géén taalnazi. In deze podcast vertelt hij waarom je taal- en grammaticaregels soms beter kunt negeren als je aantrekkelijk wil schrijven. Hij behandelt 9 woorden die je beter kunt schrappen. En hij laat je horen waarom clichés soms prachtig kunnen zijn.  Wouter zit in de Commissie Spelling die het groene boekje samenstelt en hij werkte lang voor het tijdschrift Onze Taal. Op zijn website www.doetietsmettaal.nl schrijft hij spitsvondige artikelen over taal. Je kunt hem daar ook inhuren om je teksten te corrigeren of redigeren.  Als je gaat luisteren, krijg je alvast een heleboel gratis tips om aantrekkelijker en minder abstract te schrijven.   

Dec 2020

46 min 44 sec

Lucia van den Brink werd in 2017 derde op het NK karate, maar inmiddels focust ze zich volledig op schrijven. Ze debuteerde dit jaar met Niemand zoals hij, een prachtige roman over een eenzame kleindochter die op zoek gaat naar haar opa, die karate beoefent in Japan. In de Schrijfvis-podcast legt Lucia uit hoe ze haar ervaring als karateka gebruikt om een goede schrijver te worden.  (foto: 

Nov 2020

49 min 22 sec

Mark Traa is redacteur van het populair wetenschappelijk tijdschrift Quest. Hij schrijft over de meest uiteenlopende onderwerpen. Vaak hebben zijn artikelen een historisch tintje. Zo beantwoordt hij in zijn verhalen vragen als: waarom draagt bijna niemand in deze tijd nog een hoed? En: wie heeft de punaise uitgevonden? Maar hij schreef in Quest ook een zeer persoonlijk artikel over hoe hij op 49-jarige leeftijd zwemles nam om zijn watervrees te overwinnen. In deze podcast vertelt Mark hoe je goede onderwerpen voor artikelen bedenkt, hoe je die ideeën vervolgens uitwerkt en hoe je ze pitcht bij een tijdschrift als Quest. Verder vertelt hij over zijn boek Prinses Paulina (over de kleinste vrouw die ooit leefde) en zijn succesvolle Instagram-account Liefde van toen (https://www.instagram.com/liefdevantoen)

Oct 2020

51 min 5 sec

Wytske Versteeg werd bekend met romans als De wezenlozen, Grime en Quarantaine. Ze won verschillende literaire prijzen, zoals de Frank Kellendonk Prijs en de BNG Literatuurprijs. Maar Versteeg schrijft ook non-fictie, onlangs kwam haar boek verdwijnpunt uit, een prachtige zeer persoonlijke essaybundel over de gevolgen van seksueel misbruik.  In dit interview vertelt Versteeg hoe ze soms aan meerdere boeken tegelijkertijd werkt, op welke manier ze haar personages bedenkt en beter leert kennen tijdens het schrijfproces en waarom het soms beter is om op papier te schrijven, en niet op de computer.  In dit artikel deelt ze een paar schrijfoefeningen: www.schrijfvis.nl/roman-schrijven

Oct 2020

44 min 32 sec

Aartjan van Erkel stuurt zijn duizenden volgers élke dag een verkoopmail, en toch groeit zijn schare fans gestaag. Hij is één van de meest succesvolle copywriters van Nederland. Van Erkel schreef ook verkoopteksten voor talloze bedrijven, waaronder Booking.com. Verder publiceerde hij twee bestsellers over commercieel schrijven: Maak ze gek en Verleiden op internet. In deze podcast legt hij uit waarom de meeste verkoopteksten niet werken, wat een professor Droogbekje is en hoe je tabasco over je tekst strooit.  

Sep 2020

49 min 5 sec

Literair agent Willem Bisseling helpt bekende en minder bekende auteurs om hun manuscripten te verkopen aan uitgeverijen. Samen met oprichter Paul Sebes is hij eigenaar van Sebes en Bisseling Literary Agency, één van de grootste literaire agentschappen in Europa. Het bedrijf vertegenwoordigt bekende Nederlandse schrijvers zoals Murat Isik, Arjen Lubach, Manon Uphoff en Myrthe van der Meer. In deze aflevering vertelt Bisseling wat een literair agent voor een debuterend schrijver kan betekenen en waarom geld wél belangrijk is als je boek wordt uitgegeven.

Sep 2020

58 min 28 sec

Als iemand weet hoe je over een dood punt in het schrijfproces heen komt, is het Mireille Geus. Ze schreef meer dan dertig boeken. Zo won ze de gouden griffel met haar jeugdroman Big en kreeg ze onlangs nog lovende recensies voor haar roman Madame Jeanette.  Maar Mireille is ook een van de meest succesvolle schrijfcoaches in Nederland die ik ken. Zo was ze de coach van Inge Schilperoord (binnenkort te gast in mijn podcast) bij het schrijven van de roman Muidhond. Dat boek werd uiteindelijk verfilmd én genomineerd voor de Libris-literatuurprijs. Ook hielp Mireille Geus dit jaar één van mijn beste vrienden bij het schrijven van een kinderboek. Met succes: hij heeft inmiddels een contact bij een grote uitgeverij. Het maakte me nieuwsgierig naar haar. In de nieuwe Schrijfvis-podcast vertelt Mireille met welke werkwijze ze meer dertig romans schreef en hoe je die methode zelf kunt gebruiken. Ze onthult wat geheim is van een goede schrijfcoach, en waarom ze graag werkt in een schommelstoel of een hangmat. 

Sep 2020

47 min 56 sec

Nancy Olthoff werkte als speechschrijver voor ministers zoals Maria Van der Hoeven, Mark Rutte en Maxime Verhagen. Afgelopen jaar debuteerde ze met haar eerste roman, De achtbaantester, een ontroerend verhaal over een sociaal onhandige man die zich het liefste verschuilt in zijn zolderkamer met knikkerbanen, maar tegelijkertijd droomt van een leven met actie en liefde. In de Schrijfvis-podcast vertelt Nancy over haar werk als speechschrijver en het schrijfproces van haar roman. In het gesprek biedt ze een inkijkje in haar valkuilen en onzekerheden bij het schrijven, ze geeft schrijftips, en vertelt waarom ze in zee ging met een literair agent. 

Aug 2020

58 min 51 sec

Jozua Douglas is één van de meest succesvolle Nederlandse kinderboekenschrijvers van de laatste jaren. Maar hij leerde het vak met vallen en opstaan. Zo ontving hij vele afwijzingen van uitgeverijen voordat hij in 2009 debuteerde met het prentenboek de Kusjeskrokodil. En hij zwoegde maarliefst drie jaar op het manuscript voor het boek waarmee hij doorbrak, De Verschrikkelijke Badmeester.  Inmiddels is hij een bekende naam. Hij schreef in 2018 het kinderboekenweekgeschenk De Eilandenruzie en hij ontving de Hotze de Roosprijs voor zijn boek de Gruwelijke Generaal in zijn succesvolle Costa Banana-serie over de kinderen van twee ruziënde dictators. In dit interview geeft Douglas een inkijkje in zijn schrijfproces. Hoe bedenkt hij zijn verhalen en de grappen die erin voorkomen? Hoe perfectionistisch is hij bij het schrijven, en hoe gaat hij om met bijvoorbeeld clichés? Meer info: www.schrijfvis.nl/podcast of volg Schrijfvis op Instagram

Jul 2020

50 min