People Power Podcast

Glenn van der Burg

Wekelijkse podcast over de kracht van mensen in organisaties. Met praktijkvoorbeelden van ondernemers, de laatste onderzoeken en slimme tips. Met thema's als: leiderschap, organisatieverandering, arbeidsmarkt, werkgeluk, duurzame inzetbaarheid, learning&development, HR en diversity&inclusion.

All Episodes

“You can not build an organization fit for the future if it is not fit for human beings.” In deze gevleugelde uitspraak van prof. Gary Hamel verbindt hij de toekomstbestendigheid van organisaties aan de mate waarin een organisatie in staat is om het beste in mensen naar boven te halen. HR heeft een sleutelrol in het ontwikkelen van deze kwaliteiten. In de reeks HR creates People Power gaan we met HR verantwoordelijken in gesprek gaan over de kracht van mensen in organisaties. Wat is jouw visie op innovatie, ondernemerschap en continu verbeteren? Wat is de kracht van mensen en wat de zwakte? Welke rol speelt HR hierin? Hoe laat jij de kwaliteiten van elk individu tot zijn recht komen? In deze aflevering is Florentine Verheijen van Canon te gast. https://buff.ly/2RIM6Ue

Sep 23

42 min

Als UWV medeweker kan je je leven lang leren. Ieder medewerker mag een onbeperkt aantal trainingen volgen, ongeacht de duur of de prijs. Hoe kom je tot zo’n concept? Wat zijn de resultaten – en welke waarde voegt dit toe? Maar ook, hoe organiseer je het? In de studio zijn Rik Meijering, Manager Performance Development bij het UWV, en Tom Bos, de directeur van Online Academy.

Sep 21

42 min

Elk jaar ervaren maar liefst 1,6 miljoen professionals conflicten en agressie tijdens hun werk. Zij krijgen te maken met boze burgers, agressieve cliënten, manipulerende patiënten, verongelijkte ouders/verzorgers, opgefokte passagiers en klanten die geen nee accepteren. Het boek Jij moet je bek houden! helpt professionals effectief om te gaan met deze situaties en sterker uit de strijd te komen. Glenn van der Burg spreekt in deze uitzending met de schrijfster van het boek Caroline Koetsenruijter en Jolanda Meijer, klacht coördinator van de gemeente Utrecht.. Waar moet je aan denken als het over agressie gaat? Bij welke beroepen komt het veel voor en wat kan je eraan doen als werkgever, als HR professional en als werknemer zelf?

Sep 18

44 min

Als de week begonnen is bieden wij troost voor onderweg. Als je thuis of in de auto zit, dan houden wij Café zoals de Vlamingen zeggen. In People Power Café Forum gaan Harry Starren en Glenn van der Burg deze maand in gesprek met auteur Peter Baas en coach Sheida Mohebbi over evenwicht – na afscheid, autonomie, burgerschap, crisis en drijfveren, is nu de E aan de beurt. Het gaat om evenwicht in de wereld, ook wel balans. Balans in de economie en samenleving, in werk en privé en in de natuur; om er zo maar eens een paar te noemen. Op tal van terreinen is evenwicht of het ontbreken ervan aan de orde. Kunnen we daar wat mee – en hoe doen we dat?

Sep 16

49 min

De processen in jouw organisatie leveren veel data op. Wat kun je leren door naar die data te kijken – of misschien beter nog, wat als je er artificiële intelligentie (AI) op los laat? Hoe verbeter of verander je die processen met behulp van AI? Hoe zorg je dat mensen om leren gaan met data en AI – en hoe kunnen mensen en technologie samenwerken om de processen te blijven verbeteren? We gaan in gesprek met Hajo Reijers, Professor of Business Process Management & Analytics en Maria Peeters, Universitair hoofddocent Sociale en Organisatiepsychologie en Jan Nieuweboer, expert organisatie ontwikkeling bij Rabobank.

Sep 14

44 min

De belofte van technologie is enorm: sneller, beter, veiliger en leuker. In de praktijk echter gaat er van alles mis – denk maar eens aan jouw laatste software implementatie! Onderzoek toont aan dat er veel te winnen is: er is ruimte voor 64% meer succes als je aandacht besteed aan het verbeteren van 7 ‘skills and attitudes’. In deze aflevering van People Power duiken we in het onderzoek: The adaptable business. We gaan in gesprek met Will Frost, Reseacher aan de WHU Otto Beisheim School of Management en Oscar Lausegger, Strategy Director Human Capital Management bij Oracle.

Sep 9

49 min

“You can not build an organization fit for the future if it is not fit for human beings.” In deze gevleugelde uitspraak van prof. Gary Hamel verbindt hij de toekomstbestendigheid van organisaties aan de mate waarin een organisatie in staat is om het beste in mensen naar boven te halen. HR heeft een sleutelrol in het ontwikkelen van deze kwaliteiten. In de reeks HR creates People Power gaan we met HR verantwoordelijken in gesprek gaan over de kracht van mensen in organisaties. Wat is jouw visie op innovatie, ondernemerschap en continu verbeteren? Wat is de kracht van mensen en wat de zwakte? Welke rol speelt HR hierin? Hoe laat jij de kwaliteiten van elk individu tot zijn recht komen? Deze maand is Jildau Piena, HR directeur bij De Nederlandsche Bank, te gast. Sven Romkes verzorgt de column. Wil je nu meer horen van Sven? Dat kan, klik dan hier. Of wil je een overzicht van al onze columnisten en hun columns, dat vind je hier.

Sep 7

40 min

De Coronacrisis in Nederland gaat de zesde maand in. De manier waarop we werken is enorm veranderd – maar wat is nu de blijvende invloed van de crisis op onze manier van werken? Glenn van der Burg gaat erover in gesprek met Marieke de Jong, Manager P&O bij Atlant en Martine Bolhuis, managing consultant bij Centraal Beheer Open. Over Duurzame InzetbaarheidDe AOW leeftijd is gestegen, kennis veroudert sneller, we vergrijzen en ontgroenen. Duurzame inzetbaarheid staat hoog op de HR agenda. Welke vragen spelen er op het gebied van duurzame inzetbaarheid binnen organisaties? Deze aflevering van People Power maken we samen met Centraal Beheer Open. Een initiatief van Centraal Beheer waarin zij werkgevers uit verschillende branches samen brengen. Hierdoor ontstaat een netwerk waarin kennis en ideeën worden uitgewisseld. Ook kansen en oplossingen worden ontwikkeld, die een werkgever nooit alleen had kunnen bedenken.

Sep 2

43 min

Om mee te kunnen met de razendsnelle veranderingen moeten de meeste organisaties hun manier van werken voortdurend aanpassen. Maar hoe verander je mensen? In People Power Change gaan Jeroen Busscher en Glenn van der Burg in gesprek met mensen die veranderingen aanvoeren. Zij noemen ze change agents. Zij zijn de inspiratiebron voor de gedragsverandering van anderen. Zij onderzoeken hoe change agents denken, maar vooral hoe ze doen. Hoe veranderen zij organisaties, teams of individuen? In alweer de 346e aflevering van People Power is Change agent Jacqueline Zuidweg te gast. Met haar bedrijf Zuidweg en Partners helpt zij ondernemend Nederland met schulphulpverlening – maar ook is ze spreker en regelmatig te horen bij New Business Radio.

Aug 31

41 min

Je bestelt kleding bij Zalando, een nieuwe wasmachine bij Coolblue en boeken bij Bol.com – en vindt het doodnormaal dat de bezorger van PostNL een dag later voor de deur staat met het pakket. Welke invloed heeft het gebruiksgemak en de snelheid van de service in je privé leven op het werk? Hoe beïnvloed technologie ons werk? Wat kunnen leidinggevenden en HR-professionals leren van marketeers? We gaan erover in gesprek met Steven van Belleghem, auteur van onder andere De Conversation Company en When digital becomes human en een veelgevraagd spreker op snijvlak van marketing en technologie. Ook Oscar Lausegger, Strategy Director Human Capital Management bij Oracle, is te gast.

Jul 16

44 min

Welke rol spelen start-ups in de ontwikkeling van het leren in organisaties? Zorgen start-ups voor een aardverschuiving door hun frisse kijk op mens en technologie, of niet? Hoe is het binnen een start-up geregeld met leren en ontwikkelen? In de studio is Gerwald van den Oetelaar van Catchphrase. Hij richtte Appical, een bedrijf voor onboarding, op en verkocht het in 2017. Ook is Tom Bos – directeur van Online Academy – in de studio.

Jul 14

43 min

Als de week begonnen is bieden wij troost voor onderweg. Als je thuis of in de auto zit, dan houden wij Café zoals de Vlamingen zeggen. In People Power Café Forum gaan Harry Starren en Glenn van der Burg in gesprek deze maand – na afscheid, autonomie, burgerschap en crisis – over drijfveren. Wat beweegt ons? De grote vragen waarom en waartoe doemen op. Ken je eigen drijfveren? Wat weet je eigenlijk van de drijfveren van anderen? Het zijn cruciale vragen als het gaat om leiderschap en ondernemerschap. Wat beweegt de mensen aan wie je leiding geeft, wat drijft je financiers en wat beweegt je klanten? Maar wellicht nog het belangrijkst: wat beweegt mij? We spreken met Hendrik Noten, co-auteur van de bestseller FANTOOMGROEI en Hans-Jaap Moes, coach en business Partner.

Jul 10

48 min

Om mee te kunnen doen in deze samenleving is niet alleen een juiste opleiding belangrijk; het draait ook om toegang tot financieel, sociaal en cultureel kapitaal en een stevig netwerk. Juist deze toegang is steeds schever verdeeld: kinderen van hoog opgeleide ouders worden alsmaar kansrijker, terwijl voor kinderen van meer praktisch opgeleide ouders het tegenovergestelde geldt. Vijf maanden lang deed hoogleraar arbeidseconomie Joop Schippers als NSvP/NIAS-fellow onderzoek naar deze problematiek. In deze aflevering van People Power deelt Joop Schippers zijn bevindingen. Wat gaat er mis en wat moet er aan gedaan worden? In de studio zijn Sonia Sjollema, directeur NSVP; Corine Buers, researcher Regioplan; en prof. Joop Schippers van de Universiteit Utrecht.

Jul 8

46 min

Door de Coronacrisis hebben we massaal thuis gewerkt de afgelopen maanden – en het gaat voor velen nog door. Wat is de impact van het vele thuiswerken? Wat doet het bijvoorbeeld met de werk-privé balans, de motivatie en de verbondenheid? Maar het heeft ook impact op de verhoudingen tussen mannen en vrouwen en met vrouwen aan de top. We gaan er in de studio over in gesprek met prof. Joop Schippers en universitair hoofddocent Mara Yerkes van de Universiteit Utrecht en Peter Kruyen universitair docent bij de Radboud Universiteit. Eelke Pol, Hoofd HR van de Gemeente Gouda, is aan de telefoon.

Jul 6

45 min

Van het woord leren wordt zeker niet iedereen enthousiast. Sterker nog, voor veel mensen refereert leren aan een frustrerende ervaring in het verleden. Hoe kun je ervoor zorgen dat mensen leren weer leuk gaan vinden? Of dat ze wellicht niet eens bewust door hebben dat er geleerd wordt? Een mogelijke oplossing: gamen. Spelen vindt bijna iedereen leuk. Gamen is een enorm groeiende tijdsbesteding. Of het nu Fortnite is, Candycrush of old school puzzelen, we besteden er graag onze tijd aan. Hoe zet je gaming in je organisatie in om het leren te stimuleren? We gaan erover in gesprek met Marcel Mens, Strategy Director bij AtHand en Tom Bos, directeur van Online Academy.

Jul 3

46 min

Het werk van de manager wordt er niet eenvoudiger op, zeker niet in ‘het midden’ van een organisatie. Omgevingscomplexiteit en vervlakking van de hiërarchie zorgen voor organisatorische spanningen: focus op de korte termijn en visie op de lange termijn. Excellent uitvoeren van de strategische beslissingen maar ook ‘strategisch’ meedenken, behoort ook tot hun taken. Welke vaardigheden hebben midden managers nodig? Hoe kunnen ze deze ontwikkelen? In deze aflevering gaan we in gesprek met Daan Sorgeloos en Jesse Segers over hun nieuwe boek Leading from the middle.

Jul 1

43 min

Duizenden professionals hebben het Groot Werkvormenboek in de kast staan. Maar nu we veel online moeten gaan doen, is de vraag wat nog wel en niet werk. De auteurs van het Groot Werkvormenboek hebben geschreven aan het Groot “ONLINE” Werkvormen boek dat Begin juli uitkomt en ze geven bij People Power een voorproefje met praktische tips voor onder andere online brainstormen, visie bepalen, besluiten nemen. In de studio zijn Sasja Dirkse en Stefan Stoeken van 2KNOWHOW.

Jun 29

43 min

Elke dag poets je je tanden, zeker twee keer. Zo onderhoud je je gebit. Doodnormale persoonlijke hygiëne. Maar wat doe je aan je mentale hygiëne? Hoe zorg jij ervoor dat je teveel stress, spanning en burn-out voorkomt? Kan technologie daar bij helpen? Mentale hygiëne zou net zo normaal moeten zijn als tanden poetsen en handen wassen. We gaan in gesprek met Ralf Caers, Hoogleraar HRM aan de Katholieke Universiteit Leuven – hij is aan de telefoon – en Auteur van het boek Aan het roer van NV mezelf. Ook is Oscar Lausegger, Strategy Director Human Capital Management bij Oracle, te gast. Samen met Oracle maken we elke maand een programma in de reeks Human Technology waarin we de invloed van technologie op mensen in hun werk bespreken.

Jun 24

47 min

De vraagstukken rond discriminatie tussen de VS en Nederland zijn natuurlijk verschillend. Maar in Nederland doen wij het zeker niet perse beter dan in de VS! Op de arbeidsmarkt doet Nederland het niet al te best. Op ons vakgebied is er dus nog een wereld te winnen. Wat is de rol van jouw organisatie in het maatschappelijke vraagstuk van discriminatie en ongelijke kansen? Welke stappen kun je zetten en wat moet je vooral niet doen? In de studio twee experts op dit thema: Bouchra Talidi, interim verandermanager nu bij KRO-NCRV verantwoordelijk voor diversiteit en inclusie; en Bianca Maasdamme, eigenaar van PROGRES Advies.

Jun 22

46 min

Om mee te kunnen met de razendsnelle veranderingen moeten de meeste organisaties hun manier van werken voortdurend aanpassen. Maar hoe verander je mensen? In People Power Change gaan Jeroen Busscher en Glenn van der Burg normaal in gesprek met mensen die veranderingen aanvoeren. Zij noemen ze change agents. Zij zijn de inspiratiebron voor de gedragsverandering van anderen. Zij onderzoeken hoe change agents denken, maar vooral hoe ze doen. Hoe veranderen zij organisaties, teams of individuen? In deze aflevering is Pieter Bas Boertje, CEO van DB Eventmarketing te gast in de studio.

Jun 19

43 min

“You can not build an organization fit for the future if it is not fit for human beings.” In deze gevleugelde uitspraak van prof. Gary Hamel verbindt hij de toekomstbestendigheid van organisaties aan de mate waarin een organisatie in staat is om het beste in mensen naar boven te halen. HR heeft een sleutelrol in het ontwikkelen van deze kwaliteiten. In de reeks HR creates People Power gaan we met HR verantwoordelijken in gesprek gaan over de kracht van mensen in organisaties. Wat is jouw visie op innovatie, ondernemerschap en continu verbeteren? Wat is de kracht van mensen en wat de zwakte? Welke rol speelt HR hierin? Hoe laat jij de kwaliteiten van elk individu tot zijn recht komen? In deze aflevering: Mandy den Drijver, hoofd Kwaliteit en Innovatie HR bij het Ministerie van Defensie.

Jun 17

42 min

Een leider speelt een belangrijke rol bij veranderingen in jouw organisatie. Hoe kan die leider die rol invullen? Wordt haar gedrag afgekeken en gekopieerd en hoe geef je daar zelf richting aan? Onze gasten schreven daar twee verschillende boeken over die elkaar mooi aanvullen. Erna ter Weele en Margon van Toor hebben een rijke ervaring als leidinggevende en zijn nu 10 jaar actief als begeleiders van veranderprocessen met hun bedrijf Verbeelders van verandering. Hun wijsheid en ervaring over Natuurlijk leiderschap hebben zij vastgelegd in het inspiratie boek Wat je ziet, doe je zelf. Marie Louise van Mourik is directeur-bestuurder van Junis Kinderopvang met zo’n 950 medewerkers. Zij is opdrachtgever van het eerste uur van Erna en Margon en schreef over haar praktsiche ervaring met Natuurlijk leiderschap het boek: Samenhang in samenwerken.

Jun 15

44 min

Als de week begonnen is bieden wij troost voor onderweg. Als je thuis of in de auto zit, dan houden wij Cafe zoals de Vlamingen zeggen. In People Power Cafe Forum gaan Harry Starren en Glenn van der Burg in gesprek over burgerschap. Eerder waren bij Café Forum ‘Afscheid’, ‘Autonomie’ en ‘burgerschap’ het onderwerp. Na de A en de B, is nu uiteraard de C aan de beurt. Nee het is niet Corona, maar wel bijna. Het onderwerp van deze maand: crisis, welke crisis? We spreken erover met Fred Schoorl, directeur van de Brancheorganisatie van architecten; en met Boris Gooskens, directeur van Rijnconsult in Utrecht.

Jun 12

47 min

Ben jij een talent? Maar wat zijn jouw talenten dan? Je moet vooral doen waar je talent ligt, dan word je gelukkiger en presteer je beter. Het is een uitspraak die je vaak hoort, maar wat is talent eigenlijk? Hoe kom je er achter waar je goed in wilt zijn? Wat moet je doen om dan ‘goed’ te worden? Hoe zorg je dat je zelf bijvoorbeeld duurzaam blijft? In deze aflevering van People Power gaat Glenn van der Burg in gesprek met Bojana Duovski, de oprichter van YourNextStoryk; en Edson Hato, Senior Vice President Talent & Executive Development bij ABN AMRO.

Jun 10

44 min

Met de dood van George Floyd is het protest tegen discriminatie, tegen racisme wereldwijd opgelaaid. Hoe zit dat in Nederland op de arbeidsmarkt? Ook hier zijn discriminatie en racisme nog lang geen verleden tijd. Mensen worden nog steeds op basis van etniciteit, leeftijd, geslecht en/of beperking ongelijk behandeld. Waarom is dit (nog steeds zo)? Hoe komt dit? Waar zitten paralellen tussen uitsluitingsgronden en verschillen? Waar gaat het al goed – hoe komt dat? We gaan in gesprek met Jelle Lössbroek, onderzoeker aan de Universiteit Utrecht; prof. Joop Schippers, arbeidseconoom aan de Universiteit Utrecht; en Roy Budjhawan, voorzitter van de Nederlandse inclusiviteit monitor. Farid Tabarki, trendwatcher is onze columnist.

Jun 8

46 min

Om mee te kunnen met de razendsnelle veranderingen moeten de meeste organisaties hun manier van werken voortdurend aanpassen. Maar hoe verander je mensen? In People Power Change gaan Jeroen Busscher en Glenn van der Burg normaal in gesprek met mensen die veranderingen aanvoeren. Zij noemen ze change agents. Zij zijn de inspiratiebron voor de gedragsverandering van anderen. Zij onderzoeken hoe change agents denken, maar vooral hoe ze doen. Hoe veranderen zij organisaties, teams of individuen? In deze aflevering echter is Jeroen Busscher zelf de gast. Sinds 2017 maakt Jeroen Busscher één keer per maand People Power Change; en nu vertelt hij over zijn eigen inzichten en geheimen.

May 29

43 min

Mensgericht leiderschap in tijden van Corona. Hoe houdt je vast aan je geloof in mens in spannende tijden? Als de business een stuk minder gaat of juist explodeert? Hoe houdt je verbinding op afstand; en hoe zorg je dat je eigen twijfel en angsten je niet in de weg zitten als leider? We gaan in gesprek met Ingeborg van Harten, Head of People en Places bij Mollie en Maaike de Wit, CEO van Rvdb.

May 26

42 min

Werk verandert door ontwikkelingen in technologie, nieuwe werkmethodes, vergrijzing, globalisering en onlangs natuurlijk ingrijpend door de Corona Pandemie. We moeten van leren aan het begin van ons leven naar een leven lang leren. Samen met Online Academy maken we een reeks programma’s over een leven lang leren. Met experts, praktijkvoorbeelden en de laatste inzichten uit wetenschappelijk onderzoek en de technologie. In deze aflevering gaan we in gesprek met Prof. Rick van Baaren, hoogleraar gedragbeinvloeding aan de Radboud Universiteit en oprichter van de Behavior Change Group en Tom Bos, directeur van Online Academy. Een leven lang leren, makkelijk gezegd, moeilijker gedaan. Waarom is het lastig? Wat kun je er aan doen; en welke rol speelt de ander in jouw leerproces?

May 25

47 min

“You can not build an organization fit for the future if it is not fit for human beings.” In deze gevleugelde uitspraak van professor Gary Hamel verbindt hij de toekomstbestendigheid van organisaties aan de mate waarin een organisatie in staat is om het beste in mensen naar boven te halen. HR heeft een sleutelrol in het ontwikkelen van deze kwaliteiten. In de reeks maandelijkse radioprogramma’s onder de titel “HR creates People Power” gaan we met HR verantwoordelijken in gesprek gaan over de kracht van mensen in organisaties. Wat is jouw visie op innovatie, ondernemerschap en continu verbeteren? Wat is de kracht van mensen en wat de zwakte? Welke rol speelt HR hierin? Hoe pak jij het aan in jouw organisatie? Hoe laat jij de kwaliteiten van elk individu tot zijn recht komen? In deze aflevering is Ingrid van der Vorst – Manager P&O en Facilities bij Versa Welzijn – te gast.

May 20

43 min

Wat is de invloed van de snel veranderende wereld op innovatie, organisaties en leiderschap? Dat is het leidende thema van de boeken en lezingen van Menno Lanting. Tien jaar geleden schreef hij zijn eerste boek over dat onderwerp: connect. Andere bestsellers volgden, waaronder: Iedereen CEO, Olietankers en Speedboten en de Disruptie Paradox. Hij geeft zijn keynote lezingen zo’n 200 keer per jaar. In deze aflevering van People Power kijkt Glenn van der Burg samen met Menno terug op zijn tien jarige jubileum als succesvol managementboekschrijver. Hoe kijkt Menno Lanting terug op zijn boeken en welke inzichten geeft hij mee voor de toekomst?

May 18

45 min

Als de week begonnen is bieden wij troost voor onderweg. Als je thuis of in de auto zit, dan houden wij Cafe zoals de Vlamingen zeggen. In People Power Cafe Forum gaan Harry Starren en Glenn van der Burg in gesprek over burgerschap. Eerder waren bij Café Forum ‘Afscheid’ en ‘Autonomie’ het onderwerp. We zijn met de A begonnen. Die gesprekken zijn uiteraard als podcast terug te luisteren. Maar wie A zegt moet ook B zeggen. We praten dit uur over Burgerschap. Wij en dus ook ondernemingen, de leiding en medewerkers, zijn burgers in een samenleving. Welke verantwoordelijkheid dragen wij? Welke rol hebben we te vervullen? Wat mogen we van elkaar verwachten? Over die vraag gaan we in gesprek met Tom van der Lubbe, ondernemer bij Viisi en historicus; en met Tim Vreugdenhil, theoloog en ondernemende Dominee. Beiden laten zich horen op tal van fora. Tonen zij burgerschap? Wat betekent burgerschap voor hen?

May 15

45 min

De Coronacrisis duwt ons uit onze ingesleten groef. We moeten thuis werken, video vergaderen, opdrachten drogen op en nieuw werk dient zich aan. Hoe gaan onze organisaties en onze collega’s daar mee om? Hoe agile zijn wij onder grote druk? Welke kwaliteiten komen er juist nu bovendrijven? We gaan er over in gesprek met Marko Terpstra, directeur Mens Organisatie en Innovatie bij IBN en Tom van Disseldorp, managing partner bij Centraal Beheer Open. Prof. dr. Pascale Peters van Nyenrode neemt de column voor haar rekening.

May 12

43 min

Bij een loopbaan of carrièrepad denk je bijna altijd aan een rechte lijn: the only way is up! Wat doet ons denken over werk en carrière met onze kansen op de arbeidsmarkt en ons werkgeluk? Hoe kunnen we die cultuur aanpassen? Welke mooie voorbeelden van andere carrière stappen zijn er al? We gaan in gesprek met Marian Thunnissen, Universitair Docent aan Universiteit Utrecht en Lector aan de Fontys Hogeschool; Prof. Joop Schippers van de Universiteit Utrecht; en Nathalie Hazenberg, HR Strateeg op het gebied van Organization Agility bij ABN AMRO.

May 11

45 min

Als mensen de organisatie zijn, dan is organisatie-ontwikkeling, mensontwikkeling. Hoe zorg je ervoor dat je mensen blijft ontwikkelen. Wat zijn de laatste inzichten op het gebied van leren? Wat is nu het echte effect van al dat leren? Werk verandert door ontwikkelingen in technologie, nieuwe werkmethodes, vergrijzing, globalisering en onlangs natuurlijk ingrijpend door de Coronacandemie. We moeten van leren aan het begin van ons leven naar een leven lang leren. In deze aflevering gaan we in gesprek met Jef Helmink, Global L&D expert bij ING en Tom Bos van Online Academy. Wat is de impact van thuiswerken en thuis leren? Hoe pak je het aan? Wat werkt er online en wat niet?   Samen met Online Academy maken we een reeks programma’s over een leven lang leren. Met experts, praktijkvoorbeelden en de laatste inzichten uit wetenschappelijk onderzoek en de technologie.

Apr 22

45 min

Tijdens een crisis wordt het ineens heel helder waar de prioriteiten liggen, maar ook welke kwaliteiten bepaalde collega’s hebben. Wat valt er te leren door organisaties van deze crisis? Welke nieuwe manieren van werken zijn er ontwikkeld die we vast moeten houden na de crisis? In deze aflevering gaan Jeroen Busscher en Glenn van der Burg in gesprek met Hanneke Meijer. Zij is directeur van Boekmanschool en moest van de ene op de andere dag haar basisschool online gaan inrichten. Ook zijn Michiel Kahmann, directeur HR van het universitair medisch centrum Groningen en Marlies Dokter, directeur HR van het Catharina Ziekenhuis te gast. Hoe hebben zij het aantal IC bedden opgeschaald en wat hebben ze daar van geleerd?

Apr 20

50 min

Een People Power Magazine waarin organisatieadviseur Jacqueline Hospers een voorproefje geeft van haar aanstaande boek “”Liefdevol Leidinggeven”” en corporate Antropoloog Jitske Kramer vertelt waarom juist in deze crisistijden inclusie van levensbelang is.

Apr 7

50 min

Al meer dan 10 jaar is Aaltje Vincent dé expert als jij op zoek bent naar een nieuwe baan. Ze schreef boeken vol over het zoeken, vinden en krijgen van een nieuwe baan. Ze is de koningin van LinkedIn en schreef in 2018 advies voor de andere kant van de tafel. Wat willen kandidaten eigenlijk beleven in hun sollicitatieproces? We praten in deze aflevering van People Power met Aaltje Vincent over haar kijk op werven, selecteren en solliciteren.

Apr 6

43 min

Als de week begonnen is bieden wij troost voor onderweg. Als je thuis of in de auto zit, dan houden wij Café zoals de Vlamingen zeggen. In People Power Café Forum verkennen Harry Starren en Glenn van der Burg een fenomeen dat aandacht verdient. Deze maand praten ze over de switch in je carrière. Zelf hebben ze, zo stelden ze vast, in hun leven ook wat ommezwaaitjes gemaakt. Wat beweegt je een ommezwaai te maken? Is het niet zonde van de ervaring? Hoe vergaat het mensen die de switch maken? Hoe zijn ze ertoe gekomen en wat is hen onderweg overkomen? Wordt de ommezwaai van ‘uitzonderlijk’ misschien een doodnormale zaak, een nieuwe routine? Zou een zwabberend bestaan een betere karakteristiek zijn voor een loopbaan zonder lijn? Glenn en Harry gaan in gesprek met Jan Bonjer. Hij is hoofdredacteur van het Financieel Dagblad, maar verruilt de journalistiek voor de functie van Dijkgraaf. Wat bezielt hem? Ook spreken ze met Robert Verhoeve die een profijtelijke carrière in het vastgoed had (winkelcentra waren zijn specialisme). Hij verruilde die carrière voor een complete andere rol: die van fotograaf. Hij won al enige prijzen. Wat bezielt hem?

Apr 3

48 min

In deze aflevering van People Power Books is Dominique Haijtema te gast. Welke inzichten haalt een journalist en psycholoog uit de boeken die ze leest en die ze schrijft. Als oud-hoofdredacteur van MT, journalist, psycholoog en auteur vragen we haar wat de zin en onzin is van leiderschapstheorieën en zeker van al die zelfhulpmethodes. Dit is een aflevering van People Power Books, dus natuurlijk praten we over haar laatste boek Nooit meer een zelfhulpboek. In 2020 maken we elke maand een aflevering van People Power over een managementboek over werk, organiseren, leiderschap. Kortom de thema’s van People Power. Heb jij een tip voor ons voor een auteur en een boek dat we niet mogen missen. Laat het ons dan weten via info@people-power.nl.

Apr 1

48 min

Dit is een People Power Magazine in het teken van de Coronacrisis. Eerst is professor Joop Schippers van de Universiteit Utrecht te horen. We bespreken met hem wat de Coronacrisis met onze arbeidsmarkt doet: stort het in; veert het terug; en werken de maatregelen van dit kabinet? Ook worden er heel veel trainingen en opleidingen afgelast door Corona. In deel twee van dit magazine bespreken we deze vraag: hoe kan een afdeling Learning & Developement van waarde zijn in deze tijd? We leggen deze vraag van een People Power luisteraar voor aan Guus van Deelen, Global Manager Learning & Development bij SHV en Tom Bos, directeur van Online Academy. Farid Tabarki, trendwatcher is onze columnist. Wil je nu meer horen van Farid Tabarki? Klik dan hier. Je kunt ook naar een eerdere aflevering luisteren waarin Farid te gast was in zijn rol als trendwatcher. Of wil je een overzicht van al onze columnisten en hun columns, die vind je hier.

Mar 30

46 min

We praten over de arbeidsmarkt alsof daar op magische wijze vraag en aanbod bij elkaar komen. Als je een brood wil kopen, dan is er tenminste nog afgesproken wat een volkoren brood is. Maar met vacatures, kwaliteiten en vaardigheden is dit een stuk lastiger. Hoe kan Artificial Intelligence (AI) bijdragen aan de match tussen werkzoeker en werkgever? Hoe staat het met de ontwikkelingen op dat gebied. De NSVP schreef een challenge uit om bedrijven uit te dagen om met oplossingen te komen; die goed zijn voor mens en bedrijf. Tot welke oplossingen het is gekomen hoor je in deze aflevering. Aan de telefoon zijn Luc Dorenbosch van NSVP en Jaap Jan van Assen van eelloo.

Mar 24

46 min

Het Coronavirus grijpt om zich heen en heeft steeds meer invloed, óók op HR-afdelingen. Veel organisaties gaan over tot ingrijpende maatregelen. Dat roept verschillende vragen op voor zowel de werkgever als de werknemer. Wat zijn bijvoorbeeld de juridische mogelijkheden en verplichtingen? In deze aflevering gaat Glenn van der Burg in gesprek met Walter Lammerse, beleidsadviseur Sociale Zekerheid bij Centraal Beheer; Ad van Zonneveld, HR beleidsadviseur bij Achmea; en Martine Bolhuis, expert duurzame inzetbaarheid van Centraal Beheer. Ze bespreken zeven veelgestelde HR praktijkvragen rondom het Coronavirus. Over Duurzame InzetbaarheidDe AOW leeftijd is gestegen, kennis veroudert sneller, we vergrijzen en ontgroenen. Duurzame inzetbaarheid staat hoog op de HR agenda. Welke vragen spelen er op het gebied van duurzame inzetbaarheid binnen organisaties? Deze aflevering van People Power maken we samen met Centraal Beheer Open. Een initiatief van Centraal Beheer waarin zij werkgevers uit verschillende branches samen brengen. Hierdoor ontstaat een netwerk waarin kennis en ideeën worden uitgewisseld. Ook kansen en oplossingen worden ontwikkeld, die een werkgever nooit alleen had kunnen bedenken.

Mar 23

48 min

Om mee te kunnen met de razendsnelle veranderingen moeten de meeste organisaties hun manier van werken voortdurend aanpassen. Maar hoe verander je mensen? In People Power Change gaan Jeroen Busscher en Glenn van der Burg in gesprek met mensen die veranderingen aanvoeren. Zij noemen ze change agents. Zij zijn de inspiratiebron voor de gedragsverandering van anderen. Zij onderzoeken hoe change agents denken, maar vooral hoe ze doen. Hoe veranderen zij organisaties, teams of individuen? In deze aflevering van People Power Change is Allard Droste, ondernemer en auteur van Semco in de Polder, te gast.

Mar 20

45 min

Elke maand maken we een aflevering van People Power over Inclusie. In deze aflevering vertelt Caroline Williams van de Do Good Only Company over de manier waarop zij mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt omscholen tot Data Scientists. Hoe doe je dat? Waarom juist als Data scientists? Ook Sven Romkes is aan de telefoon. We praten met hem over de status van inclusie op de Nederlandse arbeidsmarkt.

Mar 17

45 min

Door het Coronavirus zijn er nieuwe vraagstukken in organisaties. People Power helpt je met inzichten en kennis van experts. Professor Tanja van der Lippe helpt ons met tips over thuiswerken: hoe zorg je dat je effectief bent? Herold Dat, verandercoach en Robinson, vragen we over mentale veerkracht en zijn inzichten vanuit Expeditie Robinson. Professor Rick van Baaren deelt zijn kennis over het beïnvloeden van gedrag door communicatie: hoe zorg jij ervoor dat jouw boodschappen over Corona echt effect hebben? Tom Bos, directeur van OnlineAcademy, geeft advies over online leren als je wat tijd over hebt tijdens het thuis werken.

Mar 16

45 min

“You can not build an organization fit for the future if it is not fit for human beings.” In deze gevleugelde uitspraak van professor Gary Hamel verbindt hij de toekomstbestendigheid van organisaties aan de mate waarin een organisatie in staat is om het beste in mensen naar boven te halen.HR heeft een sleutelrol in het ontwikkelen van deze kwaliteiten. In de reeks maandelijkse radioprogramma’s onder de titel “HR creates People Power” gaan we met HR verantwoordelijken in gesprek gaan over de kracht van mensen in organisaties. Wat is jouw visie op innovatie, ondernemerschap en continu verbeteren? Wat is de kracht van mensen en wat de zwakte? Welke rol speelt HR hierin? Hoe pak jij het aan in jouw organisatie? Hoe laat jij de kwaliteiten van elk individu tot zijn recht komen? In deze aflevering: Jolanda Sappelli, directeur Human Resources van a.s.r. Winnaar van de HR Top 100 publieksprijs en een bronze medialle van de vakjury.

Mar 11

44 min

Het Nederlandse middelbaar beroepsonderwijs (MBO) is verantwoordelijk voor het opleiden van ruim 60 procent van de beroepsbevolking. De ontwikkelingen op de arbeidsmarkt gaan hard en ook de politiek stelt steeds nieuwe eisen aan het onderwijs. Hoe leid je mensen op voor beroepen die er over een paar jaar heel anders uitzien? Welke rol moet het MBO spelen in de omscholing van de bestaande beroepsbevolking? Eén ding is zeker: om voldoende kwaliteit te kunnen leveren moet er steeds meer samengewerkt worden. We gaan in gesprek met: Bert Beun (oprichter van Kwaliteitsnetwerk MBO en bestuursvoorzitter bij Deltion Collegein Zwolle), Mariell Visbeen (lid van het College van Bestuur van ROC TOP in Amsterdam) en Frank Bosboom (docent en programmamanager bij Sioo). Deze aflevering van People Power maken we samen met Sioo. Sioo verandert u en uw organisatie met opleidingen en maatwerktrajecten over verandermanagement, organisatiekunde en leiderschap bij veranderingen.

Mar 9

44 min

Als de week begonnen is bieden wij troost voor onderweg. Als je thuis of in de auto zit, dan houden wij Cafe zoals de Vlamingen zeggen. In People Power Cafe Forum gaan Harry Starren en Glenn van der Burg deze keer in gesprek over autonomie. Letterlijk betekent autonomie: je eigen regels volgen; vrijheid; er zelf over gaan. Er is ontzettend veel over te doen. In veel bedrijven (de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid spreekt over de helft) ervaren medewerkers te weinig speelruimte. Autonomie beperkt stress, want niets werkt zo stressvol als anderen die over je gaan. Organisatie zijn samenwerkingsverbanden. Dat beperkt als vanzelf de autonomie.   We spreken met serieel ondernemer Peter van der Bel. Hij is een van de oprichters van Pimedia. Een bedrijf dat zich specialiseerde in persoonlijkheidstesten. Nu houd hij zich onder meer bezig met keuzeprocessen. Hoe maken wij keuzes en nemen wij beslissingen. We spreken ook met Aernoud Bourdrez, een eigenzinnige advocaat. Hij werkt vooral met en voor kunstenaars. Kunstenaars hechten aan hun autonomie en dat doet Aernoud Bourdrez ook.

Mar 6

48 min

Vlak voor internationale vrouwendag gaan wij in gesprek over de rol van vrouwen in het bedrijfsleven. Recent besloot het kabinet om het advies van de SER over een quotum van 30% vrouwen (en 30% mannen) in de raden van commissarissen van beursgenoteerde ondernemingen te gaan doorvoeren Daarnaast is er een pakket maatregelen dat er op is gericht ook de andere circa 5000 vennootschappen die onder de Wet bestuur en toezicht vallen in beweging te krijgen. Wordt dit een succes? Of moet er dan meer veranderen binnen organisaties in Nederland? En: heeft het zin om je alleen op RvCs van beursgenoteerde ondernemingen te richten? In hoeverre weerspiegelen de verhoudingen in het bedrijfsleven de nog altijd weinig geëmancipeerde verhoudingen in de Nederlandse samenleving? In de studio is Babette Pouwels van Bureau Pouwels, zij heeft meegewerkt aan onderzoek ten behoeve van het SER-advies en is ook al jaren betrokken bij het samenstellen van de monitor die sinds 2013 jaarlijks in opdracht van het ministerie van OCW wordt gemaakt om in de gaten te houden hoe de samenstelling van RvBs, RvCs en – soms – RvTs zich ontwikkelt. Ook professor Belle Derks is te gast. Zij is hoogleraar Sociale en Organisatiepsychologie aan de Universiteit Utrecht en doet veel onderzoek naar onder andere genderstereotypering.

Mar 4

45 min

Dit is een speciale aflevering van People Power. We maken namelijk een People Power Magazine aflevering met drie korte interviews. In het eerste interview is Roos Wouters te horen. Glenn van der Burg spreekt met haar over het afbrokkelen van de traditionele polder; zeker zzp’ers voelen zich niet meer vertegenwoordigd. Roos Wouters richtte eigenhandig de Werkvereniging op, met de vraag: Wat moet er anders voor zzp’ers? In het tweede interview staat de Employee Journey centraal. Na de customer journey is het verdiepen in de ervaringen van mensen nu ook doorgedrongen in het werk met de Employee Journey. GITP maakte een Playbook over dit onderwerp. Waarom moet er aandacht zijn voor de Employee Journey en wat is de gouden tip? We spreken erover met Jean Paul Gijzen. In het laatste interview is Marco Hendrikse van Academy for recruitment te horen. Hij geeft een deel van zijn 101 tips over employer branding prijs. Glenn van der Burg verzorgt vandaag de column over de nieuwe vrouw in zijn leven. Wil je nou meer columns horen van Glenn? Klik dan hier. Of wil je een overzicht van al onze columnisten en hun columns, dat vind je hier

Mar 3

39 min

Cookie policy

We and our partners use cookies to personalize your experience, to show you ads based on your interests, and for measurement and analytics purposes. By using our website and our services, you agree to our use of cookies as described in our Cookie Policy.