Humans of Venlo

Humans of Venlo

Sinds 2016 gaat Humans of Venlo wekelijks de straat op, op zoek naar bijzondere ontmoetingen. Alle gesprekken leggen we vast en delen we op onze website en social mediakanalen. In Humans of Venlo de podcast pakken we het nét iets anders aan: we nodigen Venlonaren met een bijzonder verhaal uit in de studio van Omroep Venlo en gaan verder de diepte in. Ieder mens heeft een eigen verhaal. Humans of Venlo legt deze verhalen voor je vast.

All Episodes

We begonnen het tweede seizoen van Humans of Venlo de Podcast met Zakaria, die Venlo verruilde voor Utrecht. We sluiten het seizoen af met Paulo, die het Friese Drachten achter zich laat voor Venlo. Deze zomer werd Paulo directeur van Museum van Bommel van Dam. Luister in deze laatste aflevering van seizoen twee, naar Paulo Martina over het leiden van een organisatie in transitie én in coronatijd.

Dec 2020

45 min 6 sec

Al op jonge leeftijd leerde Tasilo zich te uiten door middel van schrijven en muziek maken. Deels uit passie maar deels ook uit noodzaak, omdat muziek maken een van de weinige manieren was om contact te maken met zijn strenge vader. De afgelopen jaren heeft Tasilo veel geleerd: als persoon, als ondernemer, als muzikant en als vader van de volgende generatie Molukkers in Venlo. In deze aflevering deelt Tasilo Pieck zijn lessen.

Dec 2020

43 min 42 sec

Lucas begon tijdens zijn middelbare schooltijd na te denken over zijn lichaam. Over wie daar precies in woonde. Na een tijdje durfde hij het hardop te zeggen: “Ik ben een jongen.” Deze uitspraak doen, vanuit een lichaam met vrouwelijke kenmerken, bracht veel spanningen en emoties met zich mee. Hoe zit dat precies? Wat gebeurt er in je hoofd, met je lijf en in je omgeving? Je hoort het in deze aflevering van Lucas.

Nov 2020

43 min 37 sec

Candy Jacobs leeft van wedstrijd tot wedstrijd en staat momenteel 5e op de wereldranglijst van vrouwelijke skateboarders. Het jaar 2020 zou voor haar de kers op de taart van haar skate-carrière worden: skateboarden werd in Tokyo voor het eerst een Olympische sport en Candy was zeker van een plek in het Nederlandse damesteam. Dit werd het jaar van haar leven, tot het coronavirus om de hoek kwam kijken…

Nov 2020

42 min 48 sec

In 2019 stond Venlo in het teken van het Roze Jaar en Roze Zaterdag. Hans Lenders was samen met zijn man Dennis mede-initiatiefnemer van dit evenement. Hoe kijkt Hans terug op Roze Zaterdag 2019 en hoe zorgen we dat er in Venlo, ook ná Roze Zaterdag, aandacht blijft bestaan voor acceptatie van de LHBTI-gemeenschap in onze stad?

Oct 2020

47 min 20 sec

In 2017 werd Maarten van Erp hoofdprogrammeur bij Theater de Maaspoort. Dit betekende voor Maarten niet alleen een carrièreswitch: het betekende ook een verhuizing van Amsterdam naar Venlo. Hoe heeft hij deze stap ervaren? Hoe kijkt hij aan tegen theater anno 2020? En hoe ziet het leven van een programmeur er überhaupt uit achter de schermen?

Oct 2020

42 min 1 sec

Lisan Jacobs, het gezicht achter Lola Blanco, kwam twee jaar geleden terug naar Venlo vanuit Berlijn. Inmiddels voorziet ze hongerige Venlonaren van heerlijke, volledig plantaardige gerechten. Waarom koos Lisan voor de veganistische keuken? Hoe reageert Venlo op maaltijden zonder vlees, vis, zuivel of ei? En hoe ziet het leven van een foodtruckondernemer eruit in coronatijd?

Oct 2020

36 min 20 sec

Sommige kunstenaars beheersen meerdere kunstvormen, maar er zijn ook kunstenaars die volledig één zijn met hun ambacht. Niek is zo’n meester in zijn vak. Hij maakt aardewerk en werkt vanuit zijn eigen pottenbakkerij in Steyl. Waarom koos hij voor dit vak en hoe voelt het om een eeuwenoud beroep uit te oefenen in 2020? Luister naar het verhaal van bevlogen vakman Niek Hoogland uit Steyl.

Sep 2020

41 min 25 sec

Zakaria Bouders groeide op in Venlo en verhuist binnenkort naar Utrecht. Hij studeerde geschiedenis en adviseert bedrijven en overheidsinstanties in uiteenlopende vraagstukken rondom diversiteit. In deze eerste aflevering van het tweede seizoen van Humans of Venlo de Podcast, praten we met Zakaria over opgroeien in Venlo met een migratie-achtergrond, en diversiteit anno 2020.

Sep 2020

40 min 18 sec

In augustus stonden de makers van Humans of Venlo op het theaterpodium van Zomerparkfeest, om live verhalen te verzamelen van Venlonaren uit het publiek. Dit leverde vijf bijzondere, verrassende en ontroerende verhalen op. Heb je de voorstelling gemist of wil je de show nog eens op je gemak terugluisteren? We sluiten dit podcastseizoen af met een live-registratie van Humans of Venlo on Stage tijdens Zomerparkfeest 2019.

Dec 2019

43 min 36 sec

Archie werd eenenzeventig jaar geleden geboren in Detroit. Via de Amerikaanse Luchtmacht belandde hij in Duitsland. Tijdens een avondje uit in Roermond ontmoette hij zijn Venlose vrouw. Zo kwam het dat Archie uiteindelijk in Venlo terechtkwam. Een bijzonder verhaal van een wijze man, over de grote verschillende tussen Amerika en Europa en het waarmaken van je dromen.

Dec 2019

51 min 52 sec

Albert ging naar de Kunstacademie maar daarna verdwenen zijn tekenmaterialen jarenlang in een lade. Digitaal tekenen won het van ‘analoog’ werken. Het verbeelden van apparaten, gebouwen en technische onderdelen werd Alberts baan. Hij bracht zo jaren door, digitaal tekenend achter zijn computer. Totdat in 2016 zijn schetsboek weer tevoorschijn kwam. Albert begon met het tekenen van Venlose gebouwen. Zijn schetsen hebben hem inmiddels tot een beroemdheid op sociale media gemaakt. In gesprek met deze creatieve, vastberaden perfectionist.

Nov 2019

56 min 20 sec

Jerry Hendriks, onder dartfans bekend als ‘Electric’, groeide op in Blerick. Al op jonge leeftijd bleek dat Jerry een groot talent had voor darts. Via regionale jeugdcompetities belandde Jerry in top van de Nederlandse jeugd. Samen met Raymond van Barneveld reed hij het land door om wedstrijden te spelen. Op het WK gooide Jerry tegen onder andere Phil Taylor en Peter Wright. Hoe is het om als Blerickse jongen tussen deze namen te staan? Hoe lang kun je eigenlijk mee in de dartwereld? Jerry geeft ons een exclusief kijkje achter de schermen van de professionele dartwereld, en filosofeert over zijn toekomst als professioneel darter.

Nov 2019

48 min 22 sec

Als kind vertelde Paul zijn oma dat hij archeoloog wilde worden. De jonge Paul was toen al verzot op geschiedenis. Uiteindelijk ging hij naar Leiden om daar Egyptologie te studeren. Hij stond jaren voor de klas om jonge mensen te enthousiasmeren voor zijn passie. Ongeveer tien jaar geleden kwam aan dit leven abrupt een einde, toen Paul werd verrast door een beroerte. Er begon die dag een nieuw leven: een leven vol verwondering en verwarring. We praten met Paul Haanen over zijn twee levens: het leven vóór, en het leven ná zijn beroerte.

Nov 2019

46 min 40 sec

Robin en Niki zijn geboren en getogen in Venlo. Ze groeiden op in een ondernemersgezin waarin het leven dag in en dag uit om 'de zaak' draaide. Op dit moment werken de zussen fulltime mee in de drie winkels van hun ouders Geert en Petra Benders. Hoe is het om als kind op te groeien in en rond een supermarkt? Hoe voelt het om het visitekaartje te zijn van een van de bekendste bedrijven van Venlo? We vragen het vandaag aan Robin en Niki Benders.

Oct 2019

45 min 15 sec

Jasper studeerde Geschiedenis en ging een periode naar de Filmacademie. Hij is politicus voor de PvdA, acteur en partner van Vera Tax. Komt Jaspers acteerervaring van pas in zijn politieke werk? En hoe kijkt iemand die werkzaam is in de politiek eigenlijk naar de wereld om zich heen? Valt die wereld te veranderen? Hierover in gesprek met drukbezette duizendpoot Jasper Kuntzelaers.

Oct 2019

52 min 20 sec

Lobke Notermans groeide op in een gezin waar het aan de keukentafel vaak over de dood ging. Haar moeder werkte als uitvaartverzorgster. Na vier jaar voor de klas te hebben gestaan kreeg Lobke de kans om bij haar moeder in het bedrijf te gaan werken. Zo werd ook Lobke uiteindelijk uitvaartverzorgster. Inmiddels is ze mede-eigenaar van Uitvaartverzorging van der Laan, samen met haar man Bas Notermans. Vandaag praten we met Lobke en Bas over hoe het is om elke dag bezig te zijn met de dood, een wereld die voor heel veel mensen onbekend terrein is.

Sep 2019

1 hr 10 min

Henk werd veertig jaar geleden geboren in de Vossener in Blerick. Na de middelbare school ging hij het leger in. Hij werd twee keer uitgezonden naar conflictgebieden. In 1998 naar Cyprus en in 2001 naar Bosnië Herzegovina. Na zijn missies kreeg Henk last van psychoses en terugkerende nachtmerries. Steeds probeerde hij, ook op professioneel gebied, de draad weer op te pakken. Na een succesvolle reeks EMDR-behandelingen werkt hij sinds kort op therapeutische basis als postbezorger in Venlo. Henk vertelt ons over zijn leven als jonge oorlogsveteraan in Venlo.

Sep 2019

51 min 18 sec

Toen Martine als zevenjarig meisje de film ‘Amadeus’ zag, wilde ze pianoles én vioolles. Twee instrumenten, omdat Mozart ook piano én viool speelde. Toen Martine tien jaar oud was, ging ze naar de ‘Young Talent Class’ op het Conservatorium van Tilburg om daar viool te studeren. Ze studeerde verder aan het Conservatorium van Maastricht en speelde onder meer voor het Nationaal Jeugdorkerst en voor Guido’s Orchestra. Sinds 2013 is ze eerste violiste en pianiste bij het Johann Strauss Orchestra van André Rieu. Met dit orkest geeft Martine uitverkochte shows over de hele wereld.

Aug 2019

50 min 13 sec