Mental träning by Unestål

Mental träning by Unestål

En podcast som du snabbt kan vända dig till för att börja må bra och samtidigt bli en mästare på mental träning See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

All Episodes

Den här veckan språkar poddtrion om hur vi arbetar inom mental träning med dåtiden.En lyssnare undrar om mental träning negligerar dåtiden och bara fokuserar på framtiden.Mental träning har större fokus på nutid och framtid men en viktig ingrediens är acceptansen av dåtiden.Vi pratar om olika terapiformer, Freud och det som påverkat psykologin genom tiderna. Inom mental träning och NLP använder vi tekniker där vi frigör och frikopplar känslan ifrån situationen. Dåtiden är för oss en riktig skattkista att hämta resurser ifrån som behövs för att skapa målbilder av framtida situationer.Därför minns vi händelsen men inte de negativa känslor och tankar som kan finnas kopplade till situationen. Lars-Eric pratar om sin ORKA modell där vi observerar, registrerar, konstaterar och accepterar men inte reagerar och värderar. Superviktiga skillnader i språket. Elene jobbar mycket med det omedvetna i det hypnotiska tillståndet med sina klienter. Då behöver klienten inte medvetet bearbeta det jobbiga utan arbetet sker i det omedvetna. Ett arbetssätt där klienten inte behöver bearbeta det jobbiga medvetet utan omedvetet genom t ex metaforer. Vi får höra Malins historia om hur hon bearbetade sitt trauma kring sin bilolycka. När hon körde en övning på en NLP kurs fick hon fram minnesljud som inte var bearbetade utan som omedvetet störde henne i livet. Övningen handlande om att bearbeta situationen med submodaler. Submodaler är kvaliteten på våra sinnen (syn, hörsel, känsel, smak o lukt) de är avgörande för en positiv förändring av känslan i samband med ett jobbigt minne). Vi pratar om triggers som är betingade reaktioner, positiva och negativa. Triggers finns i det omedvetna och påverkar oss i vardagen utan att vi förstår det alla gånger. Att bli medveten om vilka triggers vi har skapar förståelse och möjlighet att välja nya eller ta bort oönskade. Så, ja dåtiden är viktig inom mental träning men inte på samma sätt som till exempel i den terapeutiska delen av psykologin. För oss är dåtiden en guldskatt där vi hämtar resurser,Accepterar och förändrar oönskade känslor och tankar. Välkommen dåtiden - nyckeln till framtidens önskade resultat! Nytt avsnitt varje vecka!By Unestal - podden där du behöver vara redo för det mesta. Vi putsar vidare på den inre guldskatten med olika ämnen varje gång. See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Nov 26

19 min 32 sec

Den här veckan går trion igenom en lyssnarfråga om nykterhet, mental träning och kritik mot mental träning.Kan en nykter alkoholist hitta ett sätt att dricka alkohol i sociala sammanhang? Trion filosoferar kring frågor om beroende och vad som ger kickar.Lars-Eric delar med sig av forskningsexperiment han gjort för längesen och resultaten från dessa. Som vanligt pratar vi om mental träning och de långsamma förändringarna som sker succesivt och omedvetet.Vi ser inte alltid själv effekterna utan det är ofta omgivningen som ser de positiva resultaten. Vi lyfter även frågan om kritik mot den mentala träningen. Vi får höra historien om när ett samfund ville bränna Lars-Erics böcker på bål. Så farligt har mental träning ansetts tidigare, men det tror vi inte på förstås.Vi fortsätter jobba på för att hela världen ska få tillgång till de fantastiska verktygen. Vi hoppas att frågeställaren fått lite mer kött på benen i detta avsnitt. God lyssning - nytt avsnitt varje vecka! See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Nov 18

22 min 49 sec

Vad är det egentligen som händer i kroppen och mentalt vid extraordinära situationer?Varför kan vi lyfta en bil om ett liv står på spel? I detta spännande avsnitt spekulerar Malin och Elene om superpowers som vi kan ta fram men inte förklara på ett logistiskt sätt. Vi får höra hur Elene resonerar kring sina föreställningar som gjorde att hon opererade magen utan hypnos.En framgångsrik föreställning om att det skulle gå smärtfritt och enkelt gjorde att hon samma dag hoppade på bussen och åkte hem till Kopparberg. Ett annat exempel där hon fick tillgång till omedvetna resurser var när hon fick bråttom att sy en balklänning till väninnans dotter.Utan att veta mått eller storlek sydde hon en klänning på dryga timmen - allt för att flickan skulle få sin kväll och drömbal på bästa sätt. Detta och mer i det spännande avsnittet. Spetsa öronen och lyssna på podden by Unestål. Nytt avsnitt varje vecka! Har du frågor mejla fragor@unestal.se   See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Nov 12

21 min 12 sec

Den här veckan pratar Malin och Elene om när Elene besteg Kilimanjaro. De pratar om förberedelser, mentala målsättningar och strategier. Fyra månaders träning med fokus på andning och träning av rätt muskler och Elene är tacksam för sina tränare Mikael och Håkan som verkligen förberedde henne för vandringen. Elene beskriver den magiskt vackra naturen och upplevelsen att gå tillsammans med andra utan att veta något om de andra. Att gå i sin egen takt och att inte tänka på andra utan vara helt i sitt eget fokus.Ola Skinnarmo och Annelie Pompe som är proffs på klättringar hjälpte till med klättringen och allt praktiskt som behövdes för att Elene faktiskt tog sig inte bara upp utan även ner från Kilimanjaro. Vikten av den mentala träningen beskriver Elene som en nyckelfaktorerna. Elene hade missat att programmera nerfärden på samma sätt som uppfärden så där tog krafterna slut.Elene fick där och då omprogrammera och coacha sig själv så hon kunde ta sig ner. Gå som en traktor tills du kommer ned till bascamp och det gjorde hon.Och väl framme där blev det fest! En spännande berättelse om vikten av att sätta mål och att ha bra fakta för att nå det. Nytt avsnitt varje vecka!Har du frågor eller vill ge förslag på ämnen mejla oss fragor@unestal.se  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Nov 4

23 min 35 sec

I den här podden pratar Malin och Daniel Collin om hur de synapser vi har påverkar våra liv. Ända fram till millennieskiftet trodde vetenskapen att synapserna slutade utvecklas vid 12 års ålder. Men nu vet vi att synapser utvecklas genom hela livet och att de är träningsbara.1 miljon nya synapser i sekunden bildas och bara det är ju en svindlande siffra. Fascinerande forskning som ger stora möjligheter till utveckling. Men du behöver fortsätta träna hjärnan med rörelse och utvecklas för att dessa ska fortsätta öka. Lifekinetik är en tysk metod som skapades 2004 av Horst Lutz. Upplevda effekter för de som tränar är stressresistens, bättre minne, balans och koordination. Metoden funkar lika bra med äldre, företag som i sporten. Daniel Collin har arbetat med detta i två år och brinner för att få ut metoden. Den här metoden når alla, oavsett träningsnivå.Metoden använder rörelse som grund och delar in hjärnan i 8 olika delar och lägger därefter på olika rörelser med kognitiva övningar och perception. Alltså - en kombination av rörelse, tanke och uppfattningsövningar i en välkänt tyskt modell. Modellen används idag i Tyskland i Bundesligan och är väl känd i fotbolls- och sportvärlden.Finessen med metoden är att du ska misslyckas och därför ständigt utvecklas genom att få fler och fler utmaningar och därmed skapa nya synapser och dopaminpåslag.Det här är ett enkelt och roligt sätt att träna sin prestationsförmåga. Vill du veta mer om Lifekinetik så kom på vårt sportevent där Daniel berättar mer om metoden och du får förmånen att prova att träna tekniken. Länk till beställninghttps://www.unestaleducation.se/webshop/#!/Sportevent-Inspirationsdag-3-12-2021/p/161103349/category=34047796 Nytt avsnitt varje vecka!Vill du nå oss fragor@unestal.se See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Oct 29

19 min 28 sec

Den här veckan är Malin och Elene ute på studiebesök hos en hundcoach, nämligen Linn Larsson som driver Flockens hundcenter.Vi får höra hur hundar påverkas av sina mattar och hussars känslor och beteenden. När Linn lärde sig vår coaching teknik och mentala träningen märkte hon stor skillnad i arbetet med hundägarna. Vi pratar om värdet av att ha en hund för vårt välmående, men det är inte alltid så lätt. Många hundägare behöver hjälp med att träna sig själva och hundarna. Linn beskriver vilka vinster hon upplevt genom att byta arbetssätt till det mer coachande i sitt arbete.  Vi resonerar om varför människor väljer en speciell sorts hund. Hur viktigt det är att välja hund efter dess specifika behov. Varje hundras behöver utlopp för sina behov för att må bra och en ägare som kan möta dem. Elene är troligen en terrier och Linn nog en retriever om vi leker med tanken att överföra hundars personligheter till människor. Linn beskriver värdet av mental träning i arbetet och hur väl coaching fungerar i det dagliga arbetet. Balanserade och välmående hundar är Flockens vision och jobbar vidare med att hjälpa hundar och hundägare. Vi pratar om hjälpande hundar, t ex Linns besökshund som besöker äldreboenden, lavinhundar, kantarellhundar som kan förbättra livet för andra. Stort tack Linn för att vi fick se våra tekniker i full prakt på ditt hundcenter. Så ja, det går att coacha hundar, men framförallt hundägare! Vill du läsa mer om Linn:www.flockens.seInstagram: flockensFacebook: flockens hundcenter God lyssning - nytt avsnitt varje vecka!Hör gärna av dig till fragor@unestal.se See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Oct 21

22 min 14 sec

Vad hände när spegelneuronerna upptäcktes?Hur kan du använda tekniker kring spegelneuroner och modellering? Vi pratar om hur du skyddar dig från negativitet och smittoeffekten när du möter personers olika negativa sinnestillstånd.Trion resonerar kring den mentala träningens verktyg för sinnestillstånd, visualisering och spegelneuronernas påverkan på våra liv. Smittoeffekten är ju lika stark om den är positiv - ta skrattet som exempel. Så skratta gott så sprider du glädje omkring dig! Elene berättar historien om Milton Ericsons modellering av sin syster och sig själv för att lära sig gå igen. Ett perfekt exempel på en lyckad modellering. Skapa bilden mentalt av det önskade tillståndet och låt kroppen sen göra jobbet är en enkel beskrivning av den mentala träningen. Nytt avsnitt varje vecka – god lyssning!Har du frågor eller vill ge feedback – mejla oss fragor@unestal.se See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Oct 14

27 min 13 sec

Det här avsnittet handlar om tittarfråga angående hästar kopplat till mental träning. Om samspelet mellan häst och ryttare och hur mental träning fungerar när även hästen ska prestera på topp. Vi får höra en del roliga anekdoter om hästkrafter ur Uneståls minnesbank. När Elene hämtade Lilla Busen i högklackat så döttrarna äntligen fick sin häst. Även historien om självledarskap med hästar i Costa där Lars-Eric tappade bort sin häst när han behövde kliva av för en kisspaus. Vi reder även ut lite bland begreppen hypnositör, hypnoscoach och vad klinisk respektive utvecklingshypnos är. Våra hypnoscoacher är specialister på personlig utveckling, självhypnos och använder utvecklingshypnos som komplement till sin kompetens.Optimal kommunikation (NLP) är en av delarna i en triad av värdefulla kompetenser, där coaching och Mental träning är de andra. En av våra styrkor är att våra utbildningar har internationella certifieringar vilket ger trygghet i för våra deltagare. Vill du veta mer: www.unestaleducation.seGod lyssning - nytt avsnitt varje vecka!Har frågor eller vill ge tips på ämnen - mejla oss på fragor@unestal.se See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Oct 7

22 min 1 sec

Den här veckan tar trion upp frågor som determinism, selektiv varseblivning, antagonister och perceptuella positioner.En mängd olika ovana ord som alla syftar till att visa dig hur du skapa din egen framtid.Hur du kan sitta i förarsätet i ditt eget liv och vara tydlig med vilka dina egna mål är, din inre vision och mission för attskapa ett gott liv för dig och andra.Tänk om livet är som ett tv-spel där du får en massa val men väljer en väg som tar längre tid är nödvändigt?Det är alltid för tidigt att ge upp ett mål men aldrig en felaktig väg är en devis från Lars-Eric.Tänk också om allting som händer har en mening även om vi inte förstår det i just det tillfället?Trion pratar om målprogrammering och hur vi alla kan skapa våra målbilder så vi dras mot målet omedvetet i stället för kämpa sig dit.Att ha tillit till det som händer och uppskatta resan!God lyssning - nytt avsnitt varje vecka! Finns där poddar finns!Som vanligt - By Unestål! See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Sep 30

31 min 55 sec

I det här avsnittet pratar vi om ett av våra effektiva verktyg från vår PUMT-utbildning, nämligen energibudgeten. Har du koll på dina mentala inkomster och utgifter? Fyller du på tillgångssidan och minskar dina skulder? Det är viktigt för ett bra liv att ha balans mellan intäkter och kostnader.Tillgångar och skulder är upparbetade energivinster eller dränerande skulder. Om kostnaderna överstiger intäkterna behöver du ha tillgångar på balanssidan för att inte gå med energiunderskott. Skulder som inte regleras tar energi och tömmer dig på energi.Så det gäller att du har koll på din energibudget. Att fylla på din energi, rensa från energiförluster och regelbundet kolla din energinivå är ett av många bra verktyg inomden mentala träningen för att du ska må och prestera på topp. Ett fullfarts- och energifyllt avsnitt helt enkelt - som vanligt! Nyfiken på den mentala träningen?Kila direkt in och kolla på vår hemsida www.unestaleducation.se God lyssning - nytt avsnitt varje vecka! See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Sep 24

26 min 35 sec

”Du är inte värd att få middag för du gjorde inga mål, du missade målen” är en av många nedsättande kommentarer Barbro Sundberg hört en förälder säga till sitt barn på fotbollsplanen. Föräldrar som skriker på tränare och barn i ungdomsidrotten är ett stort problem och växer för varje år som går. Tränare vill inte vara tränare och det är svårt att rekrytera till sporten som är en så viktig del för vårt välmående.I detta poddavsnitt har vi nöjet att samtala med Barbro Sundberg, Sports Mental Trainer som föreläser bland föräldrar och idrottslag om gott ledarskap. Barbro brinner för att utbilda inom idrottsledarskapet, och har nu samlat framgångsstrategier i sin nya bok – Föräldrar för framgång!En av nycklarna till framgången är att ha kul, och Barbro har i sin bok intervjuat många idrottspersoner om vad det är som varit deras framgångsfaktorer. Intervjuerna talar sitt tydliga språk och du får läsa mer om dessa i boken.Vi samtalar i poddavsnittet om hur vi kan på bästa sätt hjälper barn och ungdomar att vilja fortsätta med sitt idrottande och inte tröttna i tidig ålder. Vi har en även en stor utmaning nu efter pandemin för att få ungdomar och barn att återvända till idrotten.Är du nyfiken och vill läsa Barbros bok så finns den att köpa på denna länk:https://www.logistikteamet.se/siu/merinfo/7557-544-5/Foraldrar_for_framgang_-_Satt_guldkant_pa_ditt_barns_idrottsupplevelseVill du få mer av Barbro och sport så skynda dig att anmäla dig till vår vinterdag den 3 december där Barbro föreläser och du kan få ditt eget signerade exemplar. En spännande heldag full av föreläsningar och inspiration i sportslig anda! Flera spännande föreläsningar och ett fantastiskt tillfälle att nätverka och mötas. Först till kvarn.Läs mer och anmäl dig här på denna länk: https://www.unestaleducation.se/nyheter/sportevent2021/Som vanligt – nytt avsnitt varje vecka! God lyssning! See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Sep 16

20 min 19 sec

Poddtrion filosoferar denna vecka kring hur livet efter pandemin kan te sig. Men också livet efter semestern eller andraefteråt. Livet består av många efteråt. Hur har pandemin påverkat vårt liv i stort och smått både privat och på jobbet? Lars-Eric resonerar kring lärandet, att det viktiga är att lära in och inte att lära ut. Hur kommer framtidens lärande att se ut? Hur kan du använda tillståndsbunden inlärning för att få mesta möjliga effekt? Det och som vanligt mycket mer i intressanta frågor och samtal med ett lättsamt format! God lyssning - nytt avsnitt varje vecka! Har du frågor eller vill ge tips om ämnen - mejla oss på fragor@unestal.se See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Sep 9

23 min 42 sec

Det var på hösten 2013 som Maria Frank bestämde sig för att boka in sig på en coachutbildning iCosta Rica. Hon var ofrivilligt nyskild, barnen hade just flyttat ut och hade helt tappat fotfästetoch mådde dåligt. I det här avsnittet får vi höra Elene intervjua Maria om hennes livsresa från deprimerad och självmordsbenägentill att idag ha en stabil grund med livsglädje och framtidstro. Idag arbetar Maria med massage, coaching och personligutveckling och använder dagligen de verktyg hon lärt sig på utbildningarna. Marias resa sedan 2013 har gått via egen coaching, Coach och NLP-utbildningar och vi är stolta på Unestål Education att få följahennes livsresa och vi ser fram emot allt spännande som kommer i framtiden. Maria har med åren också blivit en god vän och ambassadör för denmentala träningen som hon säger varit helt avgörande för hennes välmående enligt hennes egen utsago. I detta poddavsnitt får vi lyssna till Marias historia, som är en många som vittnar om den mentala träningens positivaeffekter – alltså en riktig solskenshistoria! Är du nyfiken på den mentala träningen – så kila in på vår hemsida och läs mer. Nytt avsnitt varje vecka. God lyssning! Vill du nå oss så maila på fragor@unestal.se  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Sep 2

17 min 50 sec

I detta avsnitt diskuterar poddtrion kring anställningsbarhet, framgång i livet och social kompetens.  Vad är det egentligen som attraherar en arbetsgivare, och hur gör socialt kompetenta personer? I en härlig mix av erfarenhet, forskning och personliga reflektioner leder trion oss till funderingar kring skillnader och likheter mellan kunskap och kompetens. I dagens samhälle ställs allt högre krav på formell kunskap men är det egentligen medarbetare med kompetens som efterfrågas?  Vi pratar om vilka kriterier som ställs på social kompetens och hur vet en arbetsgivare egentligen hur en social kompetent person beter sig?  Att vara socialt kompetent är en egenskap som går att modellera, och är alltså träningsbart enligt vår filosofi.  Lars-Eric filosoferar även kring hur framgång i skolan är kopplat till framgång i livet och konstaterar att livsframgång har många aspekter.  Att vara duktig i skolan innebär inte att du är duktig i livet. Vad är framgång egentligen? Mental träning stärker ditt inre ledarskap och gör dig kompetent att klara av livets berg- och dalbanor bättre.God lyssning - nytt avsnitt varje fredag!Har du frågor eller feedback - maila oss på fragor@unestal.se See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Aug 27

23 min 54 sec

Det här avsnittet tillägnar vi Staffan Unestål Ortlieb som var en av de 9 omkomna i flygolyckan i juli där 9 unga människor tragiskt miste livet. Vi här på Unestål Education har förlorat en son, broder, släkting, vän och medmänniska alldeles för tidigt. I avsnittet samtalar vi om de svåra sakerna i livet, personliga förluster och glädjen i minnena över det som varit. Vi talar om sorg, saknad och glädje där alla känslor ryms och behövs för att komma vidare i livet och inte fastna i sorgen. Vi talar om hur vi kan med mental träning och processer kan komma vidare i livet trots våra förluster av olika slagNär vi släpper denna podd fredagen den 20 augusti 2021 tar vi ett farväl av Staffan och därför är det naturligt att detta avsnitt handlar om det svåra och tunga men också om hoppet, tacksamheten och glädjen i livet. Vi samtalar om tro och vetenskap med döden som utgångspunkt, vad trion tror händer när vi dör och hur vi ska leva varje dag för en dag är vi alla döda. Finns det ett liv efter livet?Tack Staffan för det du gav oss ❤️God lyssning - nytt avsnitt varje vecka!Har du frågor eller vill ge feedback - maila oss på fragor@unestal.se. See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Aug 19

33 min 31 sec

I detta spännande avsnitt pratar vi om det viktiga bokstaven T som träning. Vi har pratat mycket om det mentala men här flyttar vi fokuset på träningen.   I dagens samhälle letar många efter en quick-fix men du behöver träna regelbundet och systematiskt för att nå dit du vill. Du behöver mer än ett enda träningspass för att bli vältränad och Mental träning är metodiska övningar för att förbättra färdigheten.   Vi pratar om psykologiprofessorn Anders Ericssons forskning kring deliberate practice. Att träna medvetet, hur engelskan språket har både orden ability och skills medan svenska språket ofta endast använder ordet förmåga. Att det är träning och inte talang som avgör resultatet.  Mental träning är livslång utveckling och automatiserar ett sätt att tänka, känna, reagera och ett sätt att vara.   Så hur vill du vara som människa?   Allt detta och mer därtill i avsnittet!  God lyssning - nytt avsnitt varje fredag.  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Aug 12

34 min 26 sec

Välkommen tillbaka efter vårt sommaruppehåll.  Poddtrion är denna gång en duo för Lars-Eric har kommit bort. Vi har nog hittat igen honom till nästa avsnitt men vi vet inte alltid vad han är på gång med - ständigt nya projekt a la Uneståhl. Malin och Elene mjukstartar efter sommaren med reflektioner från sommaren och lite om vad som är på gång framöver. Elene pratar om sin inre mentala storstädning med kraftfulla processer och hur vi blir mentalt tuffa i tuffa tider. Och nu kan du ta del av hennes mentala träningsprogram "Storstädning" som hon spelade inefter avsnittet så det är sprillans färskt nu till höstpremiären. Du hittar programmet i vår webshop på denna länken: https://my.ecwid.com/store/747169#product:mode=edit&id=380586051 Vi pratar om det stora behovet i samhället av mental träning, coaching och laddar upp inför en spännande höst på alla plan med detta uppstartsprogram.Som vanligt kan allt hända i podden Mental träning by Unestål så häng med nu när vi kör igång höstsäsongen. Nytt avsnitt varje fredag - god lyssning!Läs mer om oss på vår hemsida: www.unestaleducation.se See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Aug 6

17 min 40 sec

Här får du som lyssnare en liten glimt av det som Elene använder som exempel påvåra kommunikationsutbildningar som vi håller regelbundet under året.Att lyssna inåt och resonera för- och nackdelar med sig själv hade varit en framgångsstrategiför Elene i stället för att snabbt fatta beslut utan att koppla på system 3 eller det bästa egostatet närhon köpte sitt kylskåp.Därför blev hennes kylskåp en dyrbar historia! Hör vad som hände i veckans avsnitt. I avsnittet som handlar om det inre pratet, självpratet och interna dialogen tar trion uppfrågor som rör vårt inre klimat. Talar du vänligt till dig själv, eller klankar du ner på dig mednegativt självprat?Egostates, system 3 och feedback är andra delar som kommer upp i dagens avsnitt.Vi får höra om när Angela Unestål läxade upp deltagare på kursen på Mallorca när hon varbara 2,5 år och hur deltagande sista dagen undrade om de lärt sig mest på kursen eller av Angela. Som vanligt smått och gott – en riktig smaskig pyttipanna med massa bitar för dig att ta med digut i ditt liv och fylla på med dina alldeles egna livsbitar. Nu tar vi sommaruppehåll till augusti – så håll ögonen öppna och öronen tvättade så du ser du och hör ossigen när vi kör igång efter sol, bad, lediga och lata dagar! Vill du ha lite hängmattesysselsättning så gå in och prenumerera på Grow-Magazine som Lars-Eric tipsar om i avsnittet!https://growmagazine.se/ Nyfiken på att lära dig mer – kila in på vår hemsida: www.unestaleducation.se Maila oss fragor@unestal.se om du vill veta något eller tipsa om ämnen till podden. Vi i team Unestål önskar dig en trevlig sommar!  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Jun 24

41 min 54 sec

I detta avsnitt har vi förmånen att träffa Antoni Matacz och Gunnar Thuringer som samtalar i podden tillsammans med Malin Lake. Elene och Lars-Eric har vi helt tappat bort i detta avsnitt då dom är fullt upptagna i den personliga utvecklingens tjänst.Men gästerna är verkligen goda ersättare och vi får höra spännande glimtar ur ett liv som började i Polen med drömmar om ett bättre liv som till slut landade i Sverige.Vi får höra om den vältränade Antoni som 2002 vann Robinsson, glimtar ur hans liv, och hans mindset till sig själv och livet.Vänskapens betydelse, att våga utmana varandra på ett kärleksfullt sätt i trygga vänskapsrelationer, och att finnas där för varandra i tuffa tider är andra viktiga delar i dagensavsnitt. Antoni har överlevt hjärtstillestånd, svävat mellan liv och död och transplanterat både hjärta och lever. Och överlevt läkarnas dödsdom som han fick för många år sen. Han fick då 6 månaders frist attleva men har överlistat döden och är nu återhämtad med hjälp av sitt mindset och sina nya organ. Att vara tacksam och förnöjsam menar Antoni är viktiga nycklar till ett gott liv. Du får höra mer om Gunnar och Antoni när du klickar på startknappen för detta spännande avsnitt!God lyssning - nytt avsnitt varje fredag! Frågor kan du ställa till oss på mailadressen fragor@unestal.se Läs mer på www.unestaleducation.se  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Jun 17

42 min 30 sec

Innan vi nu går till poddledigt i juli månad så kör vår poddtrio ett avsnitt om deras egna kommunikationsstil och hur dessa är väldigt olika men ändå berikar kommunikationen. Elene med sin stil, Malin och Lars-Eric med sina respektive stilar.Vi pratar om hur du kan använda medpratarens stil för att matcha språkets alla dimensioner så du når framgång med din kommunikation. Dvs att prata med bönder på bönders vis. Elene pratar om vikten av att identifiera vilken VAK du och andra helst använder. Att nå framgång med budskapet kan bero på om det är en visuell, auditiv eller kinestetisk person du medtalar med och anpassa språket därtill. Du vet efter detta avsnitt värdet av att hitta rätt i kommunikationsstilar men också mer om de filter vår information filtreras med. Lägg därtill till kroppsspråk, syftet med kommunikationen, skillnaden mellan debatt och dialog. Då har du hittat framgångsnycklar för en excellent kommunikation.  God lyssning - nytt avsnitt varje fredag!  Har du frågor - maila fragor@unestal.se See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Jun 10

25 min 53 sec

När detta avsnitt spelas in är det mors dag Anno 2021 så självklart handlar detta avsnitt om mödrar och föräldraskapet i stort.Trion samtalar kring mental träning kopplat till graviditet och förlossning och hur det går att programmera om mindset. De talar om traditioner, mamma- och papparollerutifrån Elenes, Malins och Lars-Erics egna erfarenheter.  I detta avsnitt får vi veta vart Elenes intresse för röda bilar kommit ifrån, och hur snabbt och enkelt Angela kom till världen.Redan 6 timmar efter förlossningen är de hemma igen och äter tårta med Pia Hellertz. Vi hyllar modern på moderns dag, men även alla föräldrari sitt föräldraskap. Vi pratar om värdet av föräldrakurser och att reflektera kring språk och kommunikationsstilar i föräldraskapet.Dessutom ordvitsar trion lite om ”svårmödrar” som rubriken beskriver, en lustig omskrivning för svärmödrar så här på mors dag! Har du frågor eller vill ge tips om ämnen - maila fragor@unestal.se Mer info på vår hemsida: www.unestaleducation.se God lyssning! Nytt avsnitt varje fredag! See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Jun 3

29 min 32 sec

I det här avsnittet intervjuar Lars-Eric århundradets svenska bowlingspelare, mannen med 3 PBA-titlar på den amerikanska proffstouren, nämligen Mats Karlsson.Han har bl.a. varit tränare för Norska bowlinglandslaget som tagit flera medaljer. Mats är entreprenören, företagaren med enorm erfarenhet på mental träningsom han använder framgångsrikt i livet även nu efter han lagt proffskarriären på hyllan. Mats och Lars-Eric samtalar kring framgångsfaktorer och hur den mentala träningen hjälper idrottare att prestera på topp. Vad är det för mentala strategier som behövs för att hålla motivation och gnistan uppe vecka efter vecka i proffslivet som bowlare? God lyssning - Nytt avsnitt varje fredag!  Har du frågor eller vill ge förslag på teman för poddcasten - mejla oss på fragor@unestal.se Nyfiken på att veta mer? www.unestaleducation.se See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

May 28

27 min 56 sec

I detta avsnitt nosar vi på verktyg och tekniker för den mentala träningen.Elene berättar om hur viktigt det är att jobba med detaljerna i våra mentala bilder, känslor och ljud.Vi pratar om tekniker för att ta bort traumatiska händelser som vi råkat ut.Vi pratar även om negationer, att undvika ordet inte och Elenes nya röda Corvette. Allt för en spännande mix av kunskap, kompetens och humor.Nytt avsnitt varje vecka - God lyssning! See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

May 20

35 min 54 sec

Den här veckan hade vår poddtrio en fullspäckad agenda, så detta avsnitt handlar då förstås om tid. De lyckades ändå få till ett spännande poddavsnitt, trots (eller kanske tack vare) tidsfaktorn.Så vad är tid och hur kan vi använda den på bästa sätt? Vad är skillnaden mellan att ha mycket att göra, leva i nuet eller stressa sönder sig? Lösningen stavas mental träning!I detta spännande tidsavsnitt spekulerar trion kring rumstid, kvantfysik och vad tid ens är för något. Lars-Eric berättar om hur det går att ställa in sin inre klocka, och hur olika vi uppfattar tid. Frågar vi deltagare på våra kurser kan en minut variera från 20 sekunder upp till 2 minuter. Så det är inte så konstigt att vi upplever tid så olika. Nytt avsnitt varje fredag.God lyssning – har du frågor eller vill ge oss förslag på ämnen till podden så är epostadressenfragor@unestal.se See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

May 13

22 min 44 sec

I detta avsnitt samtalar trion kring frågeställningen om hur det går att kombinera att leva i nuet och ändå vara styrd mot framtiden. Om en process är rörelse framåt innebär det att nuet är en skärningspunkt mellan det förflutna och framtiden.Det medför i så fall att vi ständigt är i nuet och i rörelse framåt.Vi resonerar kring hur våra sinnen hjälper oss med programmeringen, och hur vi ibland behöver städa upp och neutralisera det som hindrar oss.Vi pratar kring hela processen från programmering till hur hinder neutraliseras. Lars-Eric har som vanligt nya planer och är på väg till Spanien för att utforska om möjligheterna till att förlägga kurser där i framtiden. Elene är mer på den praktiska sidan då vi strax kör igång en ny utbildningsomgång i coaching och råkade stoppa nya munvisiret i näsan i stället för över munnen. Då blev det ett nosvisir i stället. ...Så kul på jobbet har vi på Unestål Education. Har du frågor - maila oss på fragor@unestal.se Vill du veta mer - kolla in vår hemsida www.unestaleducation.se  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

May 6

28 min 46 sec

Äntligen har vår poddtrio börjat plocka upp av de parkerade ämnena så du som lyssnare får det vi utlovar i podden. Mental träning by Unestål kryddat med våra erfarenheter, personliga uppfattningar och forskning.Dagens ämne vandrar på trons mystiska och outgrundliga väg och vandrar mellan vad Gud är, trions olika personliga synsätt på meningen med livet, kvantfysik och vad som händer efter döden.Vad är livet efter livet, och hur löser vi mysteriet med medvetandet? Kommer framtida forskning avslöja nycklar för att resa bakåt i tiden - ja vem vet?Ett spännande avsnitt där du får krypa lite innanför skinnet på vår trio och uppleva deras personliga tro - eller kanske vetande om vi ska tro Lars-Erics egen devis. "Jag tror inte att Gud finns - jag vet"Boken Gyllene Snittetvi talar om är (april 2021) inte utkommen utan under produktion. Så vi återkommer när den är beställningsbar.Nytt avsnitt varje fredag - god lyssning.Har du frågor - maila oss på fragor@unestal.se See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Apr 29

32 min 26 sec

Våra poddtrio plockar fram frågor i frågelådan och denna vecka har Lars-Eric, Malin och Elene fokus på lyssnarfrågor som kommit in. Så roligt att det finns ett sådant härligt intresse och engagemang så avsnittet utgår ifrån våra lyssnares önskemål.I veckans avsnitt pendlar samtalsämnena mellan varför Lars-Eric bara har en polisong just nu, hur mental träning påverkar vårt sexliv och ända till syftet med livet.Trion tar upp frågan om hur vi riskerar att missa målet, om vi inte har med helheten i mentala träningen i form av målbild, självbild, attityd och känsla. Har du en självbild som inte tror på målbilden behöver du programmera in målbilderna och få med attityden, känslan och självbilden.Elene berättar hur du kommer till mentala rummet, och vilka effekter det ger i målprogrammeringen, samt hur du kan använda det i stresshantering.God lyssning – nytt avsnitt varje fredag!Har du frågor eller vill komma i kontakt med oss – maila oss på fragor@unestal.se See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Apr 22

34 min 30 sec

Dialog, debatt eller diskussion, dvs 3D är ord för dagen i veckans avsnitt där Lars-Eric, Elene och Malin åker bergodalbana mellan samtalsämnena. Detta avsnitt handlar om värdet av dialog och diskussion hellre än debatt, och hur syftet påverkar vår kommunikation. Elene undrar vad syftet är för Lars-Eric att ha omaka över- och underdel på träningskläderna. Vi får också höra historien om när Lars-Eric gick på fest med omaka skor – vad kan syftet måhända varit med det?Det här avsnittet går på djupet med syftet, där du får mer matnyttigt med dig när du själv ska fundera över vilket syfte du har med dina beteenden. I detta avsnitt bjuder vi på tankar om våra syften med både det ena och det andra och kopplar det till den mentala träningen.God lyssning – nytt poddavsnitt varje fredag!Har du frågor – så mejla till fragor@unestal.se. Vill du ha mer information kika in på vår hemsida: www.unestaleducation.se See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Apr 15

35 min 58 sec

Dialog, debatt eller diskussion, dvs 3D är ord för dagen i veckans avsnitt där Lars-Eric, Elene och Malin åker bergodalbana mellan samtalsämnena. Detta avsnitt handlar om värdet av dialog och diskussion hellre än debatt, och hur syftet påverkar vår kommunikation. Elene undrar vad syftet är för Lars-Eric att ha omaka över- och underdel på träningskläderna. Vi får också höra historien om när Lars-Eric gick på fest med omaka skor – vad kan syftet måhända varit med det?Det här avsnittet går på djupet med syftet, där du får mer matnyttigt med dig när du själv ska fundera över vilket syfte du har med dina beteenden. I detta avsnitt bjuder vi på tankar om våra syften med både det ena och det andra och kopplar det till den mentala träningen.God lyssning – nytt poddavsnitt varje fredag!Har du frågor – så mejla till fragor@unestal.se. Vill du ha mer information kika in på vår hemsida: www.unestaleducation.se See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Apr 8

26 min 53 sec

Veckorna bara flyger i väg fram mot en härlig vår, och våra avsnitt flödar på i härlig spontan anda.Nu är vi uppe i 30 avsnitt så här lagom till påsken 2021.I detta avsnitt får du förmånen att följa med en viktig nyckel i självledarskapet och den mentala träningen, nämligen syftet!Har du koll på syftet, eller gör du saker av gammal och ohejdad vana?Borstar du tänderna bara för att eller har du ett tydligt syfte?Lars-Eric, Elene och Malin guidar dig genom en perfekt dag med syftet som fokus. Allt ifrån varför du säger god morgon, till hur får en god natts sömn. Vi passerar genom syftet med meningsfull sysselsättning, syftet med poddcasten så häng med syftandet i detta avsnitt.Vad är vårt syfte med poddcasten? Jo att sprida till så många lyssnare så möjligt som får möjlighet att få information om mental träning och därför få ett val – att prova om mental träning är något för dig!Om det är Påsk när du lyssnar på det här avsnittet så önskar vi dig en Glad Påsk, och om det inte är det så önskar vi dig god lyssning i stället!Har du frågor eller vill ge feedback så är e-postadressen: fragor@unestal.seVill du läsa mer så finns vår hemsida här: www.unestaleducation.seNytt avsnitt varje fredag! See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Apr 2

42 min 35 sec

Nicklas Eriksson var bara tonåring när han efter utredning diagnostiserades med en funktionsvariation, i form av en språkstörning. Han fick stödinsatser och han insåg där och då att han inte var som alla andra. Men i stället för att identifiera sig med sin diagnos och att han inte skulle klara vissa saker började Nicklas hitta nya strategier för att nå de mål han ville uppnå.Idag är Nicklas utbildad beteendevetare, entreprenör, coach och mental tränare och vi har får i detta avsnitt förmånen att få höra hans fantastiska resa från diagnos till att idag inte längre ha diagnosen kvar eller att identifiera sig som någon med språkstörning. Nicklas är ett utmärkt exempel att med mental träning, coaching och att sätta mål är det möjligt att förändra den etikett som sattes på honom för många år sen. Ett levande bevis på mental träning, tankens kraft och medvetet arbete skapar kraftfulla resultat.Vi får höra om hur Nicklas bytte namnet på mappen i datorn från ”Min diagnos” till ”Mina unikiteter” för att ta bort den negativa präglingen av ordet diagnos. Och vilken skillnad det gjorde!Vi är så stolta och glada att få vara del i Nicklas utvecklingsresa – vi lyfter på hatten och utbrister – allt är möjligt, bra jobbat Nicklas!Nytt på vår Podcast är att vi numera släpper veckans avsnitt på fredagar så du har hela helgen på dig att lyssna på vårt sprillans färska avsnitt.God lyssning! Har du feedback eller vill ge tips om innehåll – mejla till fragor@unestal.seVill du läsa mer om oss så hittar du oss här: www.unestaleducation.se See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Mar 27

27 min 56 sec

Elene, Lars-Eric och Malin har riktigt flyt i detta avsnitt och går ännu djupare in i hypnosens värld. Hur kommer det sig att vi hamnar i flyt och vad är det egentligen? Hur kommer det sig att vi får tillgång till mer inneboende resurser när vi är i flyt och kan klara av saker bättre? Det här avsnittet handlar om bl.a om idrott och hur Frida Karlsson t ex klarar av ta en silvermedalj för att se åka ambulans till sjukhuset. Kroppen har en extra växel att lägga i när vi hamnar i flytet som vi kan använda oss av när vi vill. Vi talar om värdet av att låta kroppen göra jobbet och inte prata bort flytet du är inne i. När du blir störd kan du tappa bort det och det kan hänga på hundradels sekunden ibland. Tänk vilken present? Lite extra power när det gäller. Så hoppa in i flytet och häng på detta inspirerande hypnostiska avsnitt. Nytt avsnitt varje söndag - god lyssning! Länk till Podden! Vill du tipsa oss om ämnen eller ställa frågor är adressen - fragor@unestal.se Vill du kika in på vår hemsida så är det www.unestaleducation.se See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Mar 20

38 min 6 sec

Äntligen söndag igen och denna gång handlar avsnittet om hypnos. Vi har fått önskemål och att prata mer om hypnosen så här kommer en fördjupning från ett tidigare avsnitt. Håll till godo!I detta avsnitt fördjupar vi oss i hypnosens historia, effekter och hur du kan använda hypnos för att skapa fantastiska resultat för dig.Avsnittet snurrar kring Mesmer, bibeln, föreställningar och mentala bilder och du får förmånen att höra Lars-Eric berätta hur han forskat kring hypnos i över 50 år.Elene berättar om hur hon använt hypnos för smärtlindring, och målprogrammering som du kan använda som konkreta exempel för dig att omsätta i ditt liv.Redan bibelns första Mosebok, v21 skriver om hypnosen ”Då försänkte Herren Gud mannen i dvala, och när han sov tog Gud ett av hans revben. Och skapade kvinnan. Men det får vi tro vad vi vill om, men vi tolkar dvala som hypnos, dvs ett alternativt medvetandetillstånd.Vill du veta mer om oss på Unestål Education – gå in på vår hemsida www.unestaleducation.se där du hittar information om kurser, och vår webshop.Vill du nå oss så är mailadressen: fragor@unestal.seGod lyssning! See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Mar 13

48 min 45 sec

Det här avsnittet bubblar av ungdomlig entusiasm, livsglädje och 6 ungdomar, nämligen Uneståls praktikanter.  Under 4 veckor har vi haft fullt hus med våra härliga praktikanter, som varit superengagerade, hjälpsamma och nyfikna på livet och vad vi håller på med. De har kopierat och fixat kurspärmar, bakat supergoa kakor till våra kurser, inventerat bokförråd, skapat filmer och lärt sig om mental träning och coaching. Dessa ungdomar går nu vår coachutbildning och kommer bli bland de yngsta diplomerade coacherna i världen. Vi får i detta avsnitt höra deras reflektioner på livet, om att vara ungdom i dagens samhälle, och vad de lärt under sin praktik. Länk till deras nyproducerade film: https://www.facebook.com/633344807/videos/pcb.10159318410859808/10159318394024808 Nytt avsnitt varje söndag - god lyssning! Vill du tipsa oss om ämnen eller ställa frågor är adressen - fragor@unestal.se See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Mar 6

20 min 26 sec

I detta spännande avsnitt får ni äntligen möjlighet att lära känna vår doldis i podden, nämligen Malin Lake.Lars-Eric har en stor utmaning i detta avsnitt att intervjua Malin och lyfta fram den skattkista av kompetens, kärlek och hjälpsamhet hon har med sig i bagaget.Hittills i podden har vi bara fått nosa lite på Malin och hennes erfarenhet men nu var det dags.Vad sägs om medalj i friidrotts-SM, 50 landskamper i handboll, fotbollskarriär, tränaruppdrag, coach och föreläsare för att nämna några meriter. Imponerande!Hennes kärlek till bollen har varit ledstjärnan i livet och karriären, men sen hon lade karriären på hyllan är hennes mission att lyfta och utveckla människor med kost och motion. Vi får höra om Malins 50-åriga relation med mental träning, Lars-Eric och hur hon använt och använder mentala träningen i sitt liv.Vi är glada och stolta att ha Malin i vårt team av föreläsare och utbildare i vårt samarbete med Promas - bästa återhämtningskonceptet med massagefåtölj och mental träning.Nytt avsnitt varje söndag - god lyssning! Vill du tipsa oss om ämnen eller ställa frågor är adressen - fragor@unestal.se  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Feb 28

31 min 24 sec

Har du svårt att komma till skott och fatta beslut?Brukar du skjuta upp saker och ting?Detta spännande avsnitt är baserat på en lyssnarfråga om beslutsfattande, och avsnittet kretsar kring olika sätt att fatta beslut och vilka strategier som är värdefulla för att fatta bra beslut. Vi samtalar kring hur beslut fattas, om det är i system 1, 2 eller rent av i system 3 som Lars-Eric själv arbetat fram. Varför är vissa beslut viktigare än andra, och hur mycket energi kroppen gör av med genom att inte fatta beslut.Vi pratar om hur vi fattar alltid beslut med de förutsättningar vi har vid tillfället, och att vi alltid kan nytt beslut ifall det gamla inte funkar länge. Eller om konsekvenserna inte är värda priset.Ett helt avsnitt om beslut, beslut och beslut!'Nytt avsnitt varje söndag – god lyssning! See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Feb 21

38 min 21 sec

Í dagens avsnitt intervjuar Lars Eric Örebroprofilen Gunnar Turinger. En kreativ, nyfiken och mycket ödmjuk man som genom sitt öppna, kreativa och spontana tänkande har startat en rad projekt och drivit ett flertal rörelser med tanken inställd på vad ingen annan redan gör eller gjort. Vart finns det som ingen annan redan sålt eller erbjudit. Många gånger har folk skakat på huvudet och skrattat men bevisligen har segrarna varit betydligt fler än förlusterna. Det var långt in i hans liv som han förstod att han arbetat med mental träning och mentala målbilder men med en blick i backspegeln har han burit med sig förmågan att inte låsa sig vid rationellt tänkande eller redan etablerade modeller. Samtalen handlar i mycket om konsten av att se saker på ett nytt sätt och vikten av att ta sig fram i livet med ödmjukhet, kärlek och förnöjsamhet.Medskicket från idag (på Alla hjärtans dag, eller varför inte varje dag) är att se på din älskade som om det var första gången ni sågs med kärlek, nyfikenhet och medkänsla.Välkomna med på ett mycket varmt och underhållande avsnitt med Lars-Eric och Gunnar.Håll till godo!   See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Feb 13

53 min 6 sec

I detta avsnitt intervjuar Lars-Eric en mycket spännande och erfaren mental tränare, coach och vän - nämligen Janne Alriksson.Janne har arbetat med mental träning i fyra decennier och hjälpt många till storslagna prestationer inom främst motorsport och arbetsliv. Många medaljer har Jannes klienter tagit med hjälp av den mentala träningen och med stöd av honom.Vi får höra om Jannes tekniker för att assistera Thed Björk till sina segrar inom sin gren.Du får tips om du själv kan arbeta med målfokusering, mentala rum och att hamna i flytet.Vi nosar på femstegsprogrammet och Jannes nio steg för ett gott ledarskap inom organisationer.Kort sagt - en spännande stund där du får med dig nycklar, tips och ideer som du själv kan använda i ditt liv.En förmån för oss alla att få ta del av Jannes enorma erfarenhet och kunskap - så håll till godo. Det går undan i knutarna i motorsport så håll fokus på målet och känslan. Nu kör vi!Har du frågor, vill ge oss feedback eller tipsa om innehåll i kommande poddar - mejla oss på fragor@unestal.seGod lyssning - nytt avsnitt varje söndag! See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Feb 6

47 min 56 sec

I detta avsnitt resonerar Lars-Eric, Elene och Malin kring den oro o rädsla som pandemin skapar i världen just nu. Hur det skapas en kollektiv rädsla via media bl.a och hur mental träning kan fungera som komplement till den traditionella vården.  Vi diskuterar om hur svårt det är att stå emot det negativa informationsflödet i dessa tider. Att försiktig, restriktiv är ett bättre förhållningssätt än rädd och orolig och hur du kan göra för att jobba med din inre hälsa. Lars-Eric ger sin syn på hur du kan hitta hitta nycklar till perspektiv och en inre trygghet i oroliga tider. I avsnittet får du också exempel på hur du använder mental träning för att bli rökfri, nå din idealvikt, och höja ditt immunförsvar. Elene presenterar sina mentala städmuppar som hon använder regelbundet för att hålla sitt immunförsvar i bästa skick. Här är länk till gratisprogrammet som presenteras i podden: https://www.unestaleducation.se/webshop/#!/Inre-&-Yttre-Trygghet/p/187279784/category=2833260 Har du frågor, vill ge oss feedback eller tipsa om innehåll i kommande poddar - mejla oss på fragor@unestal.se God lyssning - nytt avsnitt varje söndag! See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Jan 31

40 min 22 sec

Är känslor statiska eller dynamiska?  Är du arg så är du arg? Inget att göra åt?  K-faktorn är den fjärde faktorn i Uneståhl SMAK modell i vår metaforiska gräddtårta och denna vecka samtalar vi om känslan. Känslan med stort K. Att känslan är utvecklingsbar, men också att vi behöver förstå och acceptera alla känslor som kommer inom oss. Det viktiga är hur vi agerar på känslan, inte att den kommer.  Vi samtalar om tekniker för hur vi kan ändra sinnestillståndet och därmed känslan. Elene berättar om sin egen pingvinteknik hon framgångsrikt använt på sina barn. I detta avsnitt presenterar Lars-Eric ytterligare en akronym, denna gång SMEK, som handlar om skillnader o likheter mellan sympati, medkänsla, empati och kärlek. Hur viktigt det är skilja på dessa. Vi talar om olika kärleksbegrepp, skillnaden mellan att vara ensam och känna sig ensam, och massa annat "känsligt" Alltså ett fullspäckat känsloinlägg denna gång kring K-faktorn.  Har du frågor, vill ge oss feedback eller tipsa om innehåll i kommande poddar - mejla oss på fragor@unestal.se  God lyssning - nytt avsnitt varje söndag!  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Jan 25

42 min 28 sec

I detta avsnitt smaskar vi vidare på SMAK-liga tårtan bokstav A, nämligen ATTITYD.Mindset eller attityd till livet och det som sker som är viktigt för ett bra liv. Du får höra om hur du kan programmera din attityd, och ditt mindset och hur den mentala träningen påverkar attityden i den riktning du vill.Vi samtalar kring hur viktig mental tuffhetsträning är, hur vi i missriktad välvilja curlar våra barn i stället för att stärka dem inför livet. Lars-Eric berättar om en av sina akronymer denna gång POT, Positivism, Optimism och Tuffhetsträning och hur du kan använda dessa i din vardag. "Det är inte hur du har det - utan hur du tar det!" Det budskapet är inte alltid det lättaste att leva efter, men mental träning stärker du din motståndskraft dig så du är mer redo att anta problem som uppstår. Speciellt viktigt i dessa utmanande tider av utveckling på hög nivå. God lyssning - nytt avsnitt varje söndag See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Jan 17

46 min 56 sec

Släpar du fortfarande runt på dina gamla mål? Har du koll på din livsvision och syfte?  Efter en julledighet skär vi nu en stor bit till av den smarriga SMAK-liga gräddtårtan i form av målbilden.  Du får höra om hur du jobbar bäst med målbilden, men också värdet av visionen. Mål kan lätt bli stressande om de inte är kopplade till vision, meningsfullhet och syfte. I detta avsnitt går även vi igenom Uneståls målmetod, MAKTen där du kan mäta dina mål och aktiviteter mot för att skapa tändande och motiverande mål. Här får du tips till hur den mentala träningens MÅLBILD kan programmeras så att du verkligen når dina mål, och inte bara blir misslyckade nyårslöften.  "Ordet omöjligt kan omöjligt användas om framtiden" Lars-Eric Uneståhl  God lyssning - nytt avsnitt varje söndag!  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Jan 9

53 min 44 sec

Är ditt självprat rättvist och snällt eller klankar du ofta ner på dig själv?Vad har Vikingalagen gemensamt med självbilden? I detta spännande avsnitt skär vi en stor bit till av den smarriga SMAK-liga gräddtårtan i form av självbilden.Lars-Eric berättar om alla ingående ingredienser i självbilden, där han radar upp ett helt pärlband av S som behövs för en god och rättvisande självbild. Den sammanhängande delen är mental träning. I detta avsnitt får vi höra pionjären Lars-Eric själv läsa upp sin Vikingalag som han skapade som motvikt till Jantelagen som ju tar upp att "vi inte ska tro att vi är nåt" Vikingalagen säger istället att vi är nåt och att vi är värdefulla! Vi önskar dig en god fridfull jul så hörs vi den 10 jan då vi smaskar vidare på tårtan, denna bit handlar om målbilden. Mums!God lyssning  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Dec 2020

56 min 9 sec

Lars-Eric har med sina SMAK faktorer sedan många år visat på att inre och yttre framgång hänger ihop. SMAK faktorerna - (självbild, målbild, attityd och känsla) är avgörande ingredienser i den mentala träningen. I detta avsnitt samtalar Lars-Eric, Elene och Malin om dessa hemliga ingredienser i denna mentala gräddtårta. I nästa avsnitt skär vi oss en stor bit och mumsar i oss S:et som i självbild. Så hur får jag en rättvis självbild?Låt dig väl smaka av bakverken!  God lyssning - nytt avsnitt varje söndag! See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Dec 2020

38 min 6 sec

I detta avsnitt diskuterar Malin och Elene kring barn- och ungdomars mentala hälsa. Vi upplever att vi ser fler och fler stressade barn och ungdomar som behöver stöd från oss vuxna. Hur hjälper vi våra yngre med mental träning så de får goda rättvisa självbilder? Länk till våra program i vår webshop som nämns i podden.https://www.unestaleducation.se/webshop/ God lyssning - nytt avsnitt varje söndag!  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Dec 2020

21 min 41 sec

Vi fick en fråga från en lyssnare om boken "Mental träning försämrar prestationen" som författarna Tomas Lydahl och Dennis Westerberg skrivit. Lars-Eric bemöter författarnas kritik mot mentala träningen och ger sina argument för motsatsen.God lyssning - nytt avsnitt varje söndag!Sänd gärna in dina frågor till oss på fragor@unestal.se  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Nov 2020

39 min 49 sec

Vad har Pia Hellertz, mental träning, Martinus och sekter gemensamt?Jo, det är ingredienser i avsnittet där Pia för första gången deltar i en podd och berättar historier ur sitt liv. Pia Hellertz som funnits vid Uneståls sida sen 80-talet och arbetat som lärare och läst tusentals PM i PUMT-kursen. Vi får höra spännande guldkorn ur hennes liv, t ex att hon doktorerat, skrivit 7 böcker, hamnat i en sekt och hur det är att arbeta med Lars-Eric Uneståhl. Ni får helt enkelt lyssna själva, för det går inte att beskriva denna kvinna som har en hel skattkista inombords av kunskap och erfarenhet.God lyssning - nytt avsnitt varje söndag! See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Nov 2020

50 min 8 sec

I veckans avsnitt tar vi upp några frågor som kommit in till podden. Vi tar upp bl.a upp frågor om hur du arbetar med mental träning i grupper, hur du når ditt mentala rum mm. Vi diskuterar hur mental träning kan kombineras med fysisk rörelse och många andra spännande ämnen. God lyssning - nytt avsnitt varje söndag! Sänd gärna in dina frågor till oss på fragor@unestal.se  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Nov 2020

42 min 28 sec

Är mentala rummet verkligen ett rum?Inom mental träning talar vi ofta om det mentala rummet och hur vi hittar till det. Men vad är egentligen mentala rummet? Är det en plats eller kanske en känsla?I detta spännande avsnitt samtalar vi kring detta ämne i podden, den enskilt viktigaste ingrediensen i all mental träning! Nämligen att hitta just ditt mentala rum, där du sen programmerar in ditt mål. God Lyssning - nytt avsnitt varje söndag! See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Nov 2020

30 min 36 sec

Ämnet hypnos fångar många människor och i detta detta avsnitt svarar vi på frågor som kommit in till oss från förra avsnittet.Vi går djupare in på mekanismerna som ger alternativa medvetandetillstånd och diskuterar hur meditation och mental träning kan definieras och användas. I detta avsnitt får du höra om det som är skillnaden som gör skillnad för prestationen.Du vet väl att du kan ställa dina frågor till oss eller föreslå ämnen?fragor@unestal.se är adressen för dina frågor, allt mellan himmel och jord.God lyssning - nytt avsnitt varje söndag! See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Nov 2020

30 min 56 sec