Skip to Action Podcast

Skip van der Lande

Dé jonge ondernemers podcast van het Noord-Nederland door Skip van der Lande. Ontdek de beste inzichten en tips op gebied van het groeien van je business. We zoomen in op het process dat succesvolle ondernemers doormaken om tot hun business te komen. We bespreken ondernemerschap, mindset, opschalen, personeel en andere onderdelen die ervoor kunnen zorgen dat jij jouw business naar het volgende niveau kunt tillen.

All Episodes

Hoe kan je relaxt je onderneming runnen?  Aan wie kan ik dat beter vragen dan de Relaxte Ondernemer? In deze podcast vertelt Alexander Heine hoe hij zichzelf buiten zijn organisatie zet. Manager uren zijn duur en kan je niet direct facturen aan de klant. Toch zegt Alex dat het juist verstandig is om dat te doen. Het creëert ruimte voor jezelf om minder in de operatie te zitten. Door die ruimte te nemen krijg je een bepaalde creatieve vrijheid. Verder gaan we in gesprek met zijn compagnon Elyon Kingishi. De zakenpartners schelen bijna 15 jaar. Gescout in de sportschool gaan ze samen het avontuur aan. Zo zie je maar weer dat je overal kunt netwerken! Check de nieuwe aflevering op YouTube of in je favoriete podcast app. Voor meer podcasts bezoek www.skiptoaction.nl.

Oct 6

31 min 6 sec

Deze keer heb ik Mirko Zečević van BRADAS in de show. Een echte verhalenverteller. Deze aflevering vertelt hij over de periode dat hij op 6-jarige leeftijd naar Nederland is gekomen en hoe zijn vader hem drie ijzersterke sterken kernwaarden heeft meegegeven. Namelijk; respect, liefde en waardering. Dit is nu het fundament zijn van de movement BRADAS. Ook hij had nooit kunnen voorzien met welk tempo de wereld deze waardes zou adopteren. Een echte bron van inspiratie! Check de nieuwe aflevering op YouTube of in je favoriete podcast app. Voor meer podcasts bezoek www.skiptoaction.nl.

Sep 14

30 min 40 sec

Binnen drie jaar beursgenoteerd?! Annemieke & Martijn kregen het voor elkaar met hun bedrijf Gauris. Letterlijk vanaf de keukentafel begonnen en inmiddels internationaal. Annemieke zegt: “Gewoon begonnen met een laptop en telefoon”. In de aflevering gaan we het hebben over; Hoe moet je doelen stellen?, Hoe ga je om met groeipijn?, Hoe om te gaan met tegenslagen?, omgaan met stress? En uiteraard; hoe is het ze gelukt om binnen drie jaar aan te sluiten bij een beursgenoteerd bedrijf? Deze en nog veel meer wijze lessen worden behandeld in de podcast. Te zien op YouTube of te luisteren in je podcast app. Voor meer podcasts bezoek www.skiptoaction.nl

Aug 31

30 min 34 sec

Hoe moet je meer naar je lichaam luisteren?! In Nederland zijn we ontzettend goed om alles logisch te beredeneren. Toch kan iets ook gewoon niet goed voelen. Dan weet je eigenlijk wat je moet doen, maar je hoofd is in staat dit om te buigen met goede redenen en te rationaliseren, maar we hebben niet voor niets een onderbuik gevoel! Dit is een interview met Jessica over gevoelens en haar proces. Een prachtig metafoor is een skippybal die je onderwater drukt. Hoe harder je deze bal onder water drukt des te meer weerstand je krijgt. Jessica vertelt over hoe ze met haar hele lijf op die bal stond. Iets wat je op lange termijn niet volhoudt. Ze heeft haar lessen geleerd en wanneer ze nu zweethanden krijgt weet ze dat ze erin moet stappen in plaats van weg te lopen van die signalen. Het volledige interview kan je ook op YouTube kijken. 

May 10

30 min 44 sec

Groter is niet altijd beter… Je kan namelijk ook gewoon een jaar dezelfde omzet draaien(emoticon). De vraag is: wanneer is het genoeg?  Gebrand op succes kan je het doel uit het oog verliezen. Waarom ben je ondernemer geworden? Veel ondernemers antwoorden met; vrijheid. Deze vrijheid ziet er in praktijk uit als elke week minstens 60 uur bouwen aan je bedrijf. Twee jaar geleden verloor ik een vriend Bouwinus aan een burn-out. Ik wilde hem bellen, maar alle prikkels zouden te veel zijn en na verloop van tijd verlies je iemand uit het oog.  Tot ik hem laatst tegen kwam en ik vroeg of hij zijn verhaal zou willen delen. Wat kunnen we leren van zijn burn-out en wat had hij anders gedaan met de kennis van nu? Allereerst wil ik hem bedanken voor zijn moed om zijn verhaal te delen. Hoe prachtig dat je nu positief kan terugkijken op zo’n heftige situatie! Het is een megawaardevol interview geworden en je kan hem ook kijken op Youtube

Apr 19

33 min 1 sec

Zorg dat je duidelijk weet welke stappen je wil zetten. Zodra je een keuze hebt gemaakt ga daar vol voor. Het is verleidelijk om je te vergelijken met anderen, echter gaat dit je niet helpen. Kies een plek in de markt en ga daar vol voor. In deze podcast vertelt Erwin Manten van Pixl over zijn focus. De digitale branche is breed, toch koos hij ervoor om zich volledig te richten op SEO en SEA. Hierdoor heeft hij veel partners gekregen die juist hem hiervoor benaderen. Mensen weten waarvoor ze Erwin moeten hebben.  Deze en nog veel meer wijze lessen worden behandeld in de podcast. Te zien op YouTube of te luisteren in je podcast app

Apr 12

34 min 23 sec

Je bent gek als je een onderneming wilt starten met 2 andere vennoten?! Dat zeiden ze tegen Milan toen hij van 2 vennoten naar 3 ging. Je hoort het zelden dat een bedrijf 3 eigenaren heeft. Samen met Milan hebben we het over de voor- en nadelen. Eén voordeel, vertelde hij lachend, is dat hij nooit halsoverkop terug zal komen van vakantie omdat er een brandje geblust moet worden. Daarnaast gaf hij ons de prachtige les mee dat we wel wat meer mogen vertrouwen om onze intuïtie. Je onderbuik gevoel. We zijn ontzettend goed geworden om alles rationeel te bekijken, maar het is hierbij belangrijk dat we niet ons gevoel vergeten. Dat en nog veel meer hoor je in deze aflevering. Je kan ook kijken YouTube!

Mar 24

36 min 18 sec

Hoe maak je van je bedrijf een community?! Jessica Tuinman-Kuiken gaat het ons vandaag vertellen. Haar bedrijf Marketing Crew heeft een unieke werkwijze. Crewmembers werken op locatie voor opdrachtgevers. Extra uitdagend om een community te creëren. Hoe ze dat doet? Hoe is het allemaal begonnen? Hoe heeft ze haar eerste crew member aangenomen? en wat zou ze haarzelf meegeven als startende ondernemer? Uiteraard ga ik het haar vragen!

Mar 5

29 min 42 sec

Het nieuwe seizoen is begonnen en om dat te vieren heb ik een paar heerlijke biertjes gehaald! We starten met Martijn van der Harst van Energie Inspectie en duiken in de ontwikkeling van zijn bedrijf. In de duurzaamheidsbranche zijn veel Zzp'ers actief. Martijn vertelt hoe het hem is gelukt om in 6 jaar door te groeien naar een bedrijf van 20 man sterk. Zo heeft elke fase van een bedrijf weer een ander vraagstuk. Daarnaast hebben we het over zijn visie en de belangrijkste tip die hij zichzelf zou geven als startende ondernemer. Netwerken! Het allerbelangrijkste is gewoon te doen en een groot netwerk op te bouwen. Voor meer podcasts bezoek www.skiptoaction.nl...

Feb 16

35 min 44 sec

Wanneer ik over mentoren begin krijg ik vaak deze vraag: ‘Ik zou het fijn vinden een mentor te hebben, maar hoe vind ik die?’ Recentelijk ben ik van business geswitched en heb ik een grote verandering doorgemaakt. Een belangrijke katalysator is Erik Hauser mijn mentor. Drie tips om een mentor te vinden: 1: Spreek met experts, zorg dat je jezelf dwingt om je netwerk te vergroten. 2. Zoek een mentor voor een specifiek gebied in leven, zorg dat je helder hebt waarvoor je iemand zoekt. 3. Laat je omgeving weten dat je een mentor zoekt, zorg dat mensen in je netwerk weten waar je naar op zoek bent. Alleen dan kunnen ze helpen met zoeken.  Samen met Mike Meijer van Westerink Meijer & co.. ben ik in gesprek gegaan over de waarde van een mentor en zijn we tot mooie inzichten gekomen.

Jan 19

1 hr 1 min

Taart eten of taart gooien op de familieverjaardag?! Eten natuurlijk! familie op één! Samen met Erik Hauser ga ik het hebben over de bedrijfsoverdrachten binnen de familie en de emoties die daarbij komen kijken. Het klinkt natuurlijk mooi een bedrijf in de familie of “ik kom uit een ondernemersgezin”. Toch kan dit best impactvol zijn op de relaties die je met je familieleden hebt. Stel je voor dat alles zo is ingericht dat jij het bedrijf over moet nemen en je na een jaar er achter komt dat je doodongelukkig bent. Hoe ga je het gesprek aan met je familie? Ik kan je nu al verklappen, voorkomen is beter dan genezen!

Nov 2020

33 min 37 sec

Tegen welke generatie verschillen loop jij aan op de werkvloer? Voor de hedendaagse directeur is het best lastig om te investeren in de millennials. Want ja, na 1 of 2 jaar zijn ze toch weer weg... Voor andere millennial is ook wat te zeggen want wie gaat er nu nog 20 jaar bij dezelfde opdrachtgever werken?! Hedendaagse problemen van de boardroom bespreken we in de nieuwe aflevering van de podcast. Erik Hauser en ik hebben het onder andere over; - Wat zijn de verschillen? - Waarom vind de directeur het zo lastig? - Hoe je millennials geboeid houdt - Is het goed dat we tegenwoordig zoveel keus hebben? We gaan een serie maken over generaties en onderzoeken hoe het zit hier in Friesland. Veel luisterplezier we hebben het lekker luchtig houden zodat de aflevering je mee neemt. Voor meer podcasts bezoek www.skiptoaction.nl..

Jul 2020

31 min 20 sec

Doe jij werk waar je hart ligt? Ik ben benieuwd hoeveel mensen echt doen waar hun passie ligt. Iemand die de stap heeft gemaakt is Maurice van der Werf. Hij heeft na vele jaren bij een bureau gewerkt te hebben, toch gekozen om zijn eigen grafisch bureau op te richten. Als je het mij vraagt is Maurice echt iemand die zijn hart volgt. En daarom ook een  geschikte kandidaat voor de podcast! In de nieuwe aflevering gaan we het hebben over:  Wat creativiteit betekent voor Maurice Waar haal je inspiratie vandaan? Waarom het het zo belangrijk is om iets te doen waar je hart ligt Tijdens de podcast komt ook naar voren dat wanneer je de tijd neemt en terug gaat naar de basis daar prachtige dingen uit voort komen. Benieuwd wat dat was voor Maurice? Voor meer podcasts bezoek www.skiptoaction.nl...

Jun 2020

30 min 20 sec

Hoe werk jij aan jezelf en maak je lange termijn doelen tastbaar? 🎯 Ik doe dat samen met Jeffrey Afolabi en we vertellen over onze werkwijze in de nieuwe aflevering. We gaan er structureel mee aan de slag door elkaar elkaar accountable te houden. In een wekelijks gesprek bespreken we de concreet gemaakte stappen om zo structureel met deze doelen aan de slag te gaan. De methodiek kom uit het boek Grip van Rick Pastoor en heeft ons geïnspireerd en misschien kan het jou ook helpen. Hoe ziet dat er dan concreet uit? Jaardoelen formuleren Deze doelen opdelen in kwartalen Vervolgens deze  doelen opdelen en verspreiden over de 12 thema’s Elke week inbellen met je accountability buddy over dit proces Lijkt het je ook vet om op deze manier aan de slag te gaan? Check dan de podcast! Voor meer podcasts bezoek www.skiptoaction.nl...

May 2020

27 min 30 sec

Bij succesvolle ondernemers hoor je vaak dat ze al op jonge leeftijd interesse hebben in het vak. Dit zie je ook bij Rick van Geloven. Hij  verkocht namelijk al sinds zijn 13e producten uit zijn kluisje! Inmiddels gaat hij het land door met dekens onder zijn arm. Hij heeft een product ontwikkeld waarmee je warm blijft wanneer je stil zit. Een speciale deken waar je makkelijk  in en uit kan stappen. Het klinkt simpel, maar hier zijn heel wat iteraties aan vooraf gegaan. In eerste instantie wilde hij een deken maken voor de Dug-out en is nu druk bezig met het verkennen van andere markten. Uiteraard ontstaat zo’n idee niet zomaar.  in 2014 heeft Rick meegedaan aan het beste idee van Nederland en hier de motivatie gevonden om zijn idee te realiseren. Dit heeft hij gedaan middels design thinking en iteratief werken. Steeds heeft hij zijn prototype verbeterd om tot het beste eindresultaat te komen. Hoe hij dit heeft aangepakt en de inzichten die hij tijdens zijn proces heeft ontdekt, vertelt hij uitgebreid in deze aflevering. luister de Skip to action podcast deze keer in een nieuw format! Check https://www.skiptoaction.nl/ voor meer vette podcasts...

Apr 2020

33 min 14 sec

Matthijs Numan oprichter van We Think Next is de man die je moet hebben voor strategie wanneer je verandering wil binnen overheidsorganen. Samen met hem ga ik in gesprek over Service Design. Een alternatief van Design Thinking. De methode reikt je handvatten aan die uitermate geschikt zijn om te ontdekken wat je doet en voor wie je dat doet. Empathie is daarom ook de kern van service design en een belangrijk onderdeel hiervan is luisteren. Ga je maar eens verplaatsen in je klant. Zorg dat je je perspectief verandert en je gaat nieuwe oplossingen zien. In de podcast benoemen we ook concrete voorbeelden waar we tegenaan zijn gelopen bij het uitrollen van verandering. Er zijn mensen die vast zitten in gedateerde processen en het daarom extreem moeilijk vinden om buiten de kaders te denken. Hoe kan je aan de slag gaan met dit soort uitdagingen; daar hebben we het over in deze aflevering. Check voor meer info op: www.skiptoaction.nl

Mar 2020

1 hr 1 min

Hoe word je directeur van een bedrijf met 640 medewerkers? Ik vroeg het aan Pier Baarsma van NDC Mediagroep. Van sigaretten verkopen bij Philip Morris, naar jonge directeur bij Coca Cola Nederland en is hij al vijf jaar algemeen directeur van NDC. Een bedrijf dat al sinds 1753 relevante verhalen vertelt. Het is begonnen met de krant, de Leeuwarden Courant, maar het bedrijf zit volop in de transformatie. Juist nu de euro niet leidend mag zijn en  het  gaat om het juiste balans vinden. Waar zijn mensen bereid voor te betalen? Journalistiek heeft een prijs. Er gebeurt veel in het medialandschap. Sanoma wordt overgenomen de Persgroep. Wie wordt de grootste? Het landelijke spel. En ook dit spel is relatief want ook deze partijen zijn klein wanneer je ze vergelijkt met de Google’s en Facebook’s. Pier vertelt over zij rol binnen het bedrijf en dat hij de mensen het zelfvertrouwen geeft om verhalen te blijven vertellen, In welke vorm dan ook. Zijn missie is het om een klimaat te creëren dat iedereen kansen kan pakken en in zijn kracht gaat staan. Kijk voor meer info op: http://www.skiptoaction.nl

Feb 2020

53 min 26 sec

Wat heb ik deze maand een bijzondere aflevering voor je! Samen met Bouke de Boer hebben we het over NLP. Neuro linguïstisch programmeren klinkt complexer dan het is. Het laat zich het gemakkelijkst uitleggen als een studie naar succesvolle mensen. De methodiek biedt methodes en handvatten om met persoonlijk leiderschap aan de slag te gaan. Check meer toffe podcasts op https://www.skiptoaction.nl

Jan 2020

1 hr 1 min

What is growth hacking and how can you adapt a Growth Mindset? Together with met Luke Montgomery from Growth Tribe I will talk about this new way of working and how you can adopt the Growth Mindset. For other dutch podcasts check: https://skiptoaction.nl/

Dec 2019

58 min 2 sec

Hoe zorg jij dat je opvalt?! Samen met Jan-Willem de Vries van Yelgo heb ik het over young professionals en hoe het werk leven aan het veranderen is. Je komt vol energie van de opleiding af en dan blijkt het bedrijfsleven toch anders in elkaar te zitten dan verwacht. Maar geen angst! Alleen maar even opvallen. Hoe dan!? Weet jij het? Check de website voor meer vette podcasts: skiptoaction.nl/

Nov 2019

59 min 59 sec

Hoe zorg jij ervoor dat hetgeen wat je levert aan je klanten ook daadwerkelijk datgene is wat je kant wil hebben? Samen met Sjoerd Walinga van Concept7 ga ik hier dieper op in. Hij heeft veel ervaring met Design Thinking en heeft het door de jaren heen geadopteerd naar hun bedrijfsvoering.

Oct 2019

58 min 38 sec

Friso visser is fulltime ondernemer met veel jaren ervaring. Hij neemt ons mee in de wereld van brainstormen. Samen met zijn eigen tool Brainfuel faciliteert hij brainstorms en vertelt ons hoe je dit het beste kan aanpakken.

Jul 2019

59 min 52 sec

Sebastiaan Hooft is een echte baas met een dijk aan praktijkervaring. Deze man heeft het voor zijn 40ste in de Quote jongere rijken gehaald met het oprichten van maar liefst 20 startups. Maar niks komt zonder prijs. Na jaren hard werken, stopte zijn lichaam ermee en heeft hij een ernstige burn-out gehad.

Jun 2019

1 hr 5 min

Liedeke Pol is van GHO Communicatie. GHO is een gevestigd communicatiebureau in Leeuwarden. We gaan het hebben over de reis die Liedeke heeft afgelegd en hoe experts een missie visie opstellen. Welke tools gebruiken zij?

May 2019

1 hr 6 min

Patrick is consultant op de NHL Stenden Hogeschool en heeft meerdere jaren gewerkt als docent op communicatie en multimedia design. Nu is hij verantwoordelijk voor de overstap naar Design Based Education. Er vindt een verandering plaats in de onderwijswereld en we gaat het daar uitgebreid over hebben

Apr 2019

1 hr 1 min

Deze maand heb ik een podcast gemaakt met niemand minder dan Gerard Duursma. Enthousiasteling, ondernemer, trendwatcher, coach, spreker en inspirator. Deze podcast zal ik met hem praten over passie en het bedrijfsleven!

Mar 2019

56 min 12 sec

Interview met Casper en Petra over de snel groeiende onderneming Grenzelooswerk. Grezelooswerk heeft een alternatieve bedrijfs structuur genaamd Holacratie. Als je het mij vraagt de nieuwe manier van werken!

Mar 2019

54 min