Nieuws van de Vooruitgang | SUBLIME

Sublime

Het Nieuws van de Vooruitgang is een overzicht van constructief nieuws uit de hele wereld. Iedere werkdag van 09.30u tot 18.30u te horen op SUBLIME, en hier in podcast-vorm terug te vinden. Wil je altijd als eerste op de hoogte zijn van nieuwe podcasts? Abonneer je dan nu op onze RSS-feed.

All Episodes

Verder in de podcast: De manier om drukke plekken tegen te gaan en waarom deze haaien licht geven in het donker. Luister in deze podcast naar wat er allemaal goed ging in de wereld de afgelopen week. Nieuwslezer Susan de Vries en hoofdredacteur Rachel van de Pol praten je bij. Lees hier altijd het laatste Nieuws van de Vooruitgang: www.sublime.nl See omnystudio.com/listener for privacy information.

Mar 4

9 min 31 sec

Verder in de podcast: Een eenmalige vrije dag als we corona achter de rug hebben & ben of ken jij iemand die vaak overdrijft? Dat doen je hersenen bewust, je hoort in de podcast waarom. Luister in deze podcast naar wat er allemaal goed ging in de wereld de afgelopen week. Nieuwslezer Susan de Vries en redacteur Maaike Baan praten je bij. See omnystudio.com/listener for privacy information.

Feb 25

6 min 36 sec

Verder in de podcast: Waarom er geluidsapparatuur is geïnstalleerd in de regenwouden van Indonesië & een uitvinding: dit touwtje zorgt ervoor dat jouw video-meetings beter verlopen. Luister in deze podcast naar wat er allemaal goed ging in de wereld de afgelopen week. Nieuwslezer Susan de Vries en redacteur Maaike Baan praten je bij. See omnystudio.com/listener for privacy information.

Feb 18

8 min 13 sec

Verder in de podcast: Ruimtevaartorganisatie ESA is op zoek naar toekomstige astronauten met een handicap & Nederland krijgt er 2 eilanden bij! Luister in deze podcast naar wat er allemaal goed ging in de wereld de afgelopen week. Nieuwslezer Susan de Vries en redacteur Maaike Baan praten je bij. See omnystudio.com/listener for privacy information.

Feb 11

6 min 57 sec

Verder in de podcast: een voorstel voor een nieuw belastingstelsel en deze schoen moet je hebben als je gemak zoekt in kleine dingen. Luister in deze podcast naar wat er allemaal goed ging in de wereld de afgelopen week. Nieuwslezer Susan de Vries en hoofdredacteur Rachel van de Pol praten je bij. See omnystudio.com/listener for privacy information.

Feb 4

8 min 39 sec

Verder in de podcast: Nog last van klachten na je coronabesmetting? Neem zangles! Een training voor kappers om mentale ondersteuning te bieden. En Jurassic Park zat er naast: zo groot was een baby-dino echt! Luister in deze podcast naar wat er allemaal goed ging in de wereld de afgelopen week. Nieuwslezer Susan de Vries en hoofdredacteur Rachel van de Pol praten je bij. Naar dit Insta-account refereren we in de podcast: https://www.instagram.com/stichtingdenoordzee/ See omnystudio.com/listener for privacy information.

Jan 28

9 min 9 sec

Verder in de podcast: De podcast bestaat 20 jaar, hoe het begon met Adam Curry. En de opkomst van Truth Pages, online pagina’s waarop ervaringen met racisme worden gedeeld Luister in deze podcast naar wat er allemaal goed ging in de wereld de afgelopen week. Nieuwslezer Susan de Vries en hoofdredacteur Rachel van de Pol praten je bij. Hier refereren we naar in de podcast: https://www.spreekbuis.nl/de-podcast-bestaat-20-jaar/  See omnystudio.com/listener for privacy information.

Jan 21

10 min 20 sec

Verder in de podcast: Let de komende tijd op stoepranden want anonieme kunstenaars plaatsen daar miniatuur-gebouwen. En nieuws over een nieuw vaccin tegen MS. Luister in deze podcast naar wat er allemaal goed ging in de wereld de afgelopen week. Nieuwslezer Susan de Vries en hoofdredacteur Rachel van de Pol praten je bij. See omnystudio.com/listener for privacy information.

Jan 14

9 min 30 sec

Verder in de podcast: Zeg maar dag tegen je prikangst met deze app & dit is het eerste land ter wereld waar elektrische auto’s populairder zijn dan brandstof- en hybride auto’s. Luister in deze podcast naar wat er allemaal goed ging in de wereld de afgelopen week. Nieuwslezer Susan de Vries en hoofdredacteur Rachel van de Pol praten je bij. See omnystudio.com/listener for privacy information.

Jan 7

7 min 3 sec

Verder in de podcast: Eten gemaakt van kippenveren en de kerstkaart maakt een comeback! Luister in deze podcast naar wat er allemaal goed ging in de wereld de afgelopen week. Nieuwslezer Susan de Vries en hoofdredacteur Rachel van de Pol praten je bij. Bekijk hier onze bronnen voor het stuk over genetisch gemodificeerd voedsel: https://www.rtlnieuws.nl/lifestyle/gezondheid/artikel/559171/onderzoek-genetisch-gemodificeerd-voedsel-niet-gevaarlijk https://www.volkskrant.nl/wetenschap/nobelprijswinnaars-tegen-greenpeace-stop-met-campagne-tegen-gentech~baadaadb/   See omnystudio.com/listener for privacy information.

Dec 2020

7 min 28 sec

Verder in de podcast: Bier & chips in de strijd tegen klimaatverandering en een laser-systeem op je nieuwe iPhone. Luister in deze podcast naar wat er allemaal goed ging in de wereld de afgelopen week. Nieuwslezer Susan de Vries en hoofdredacteur Rachel van de Pol praten je bij. See omnystudio.com/listener for privacy information.

Dec 2020

8 min 31 sec

Verder in de podcast: Er zijn miljoenen nieuwe sterrenstelsels ontdekt en toestemming voor de verkoop van kweekvlees. Luister in deze podcast naar wat er allemaal goed ging in de wereld de afgelopen week. Nieuwslezer Susan de Vries en hoofdredacteur Rachel van de Pol praten je bij. See omnystudio.com/listener for privacy information.

Dec 2020

8 min 41 sec

Verder in de podcast: De oplossing voor ongelijkheid op de arbeidsmarkt ligt voor het oprapen. En zebravisjes in de strijd tegen littekens. Luister in deze podcast naar wat er allemaal goed ging in de wereld de afgelopen week. Nieuwslezer Susan de Vries en hoofdredacteur Rachel van de Pol praten je bij. Bekijk hier de documentaire van NPO3 waar we het over hebben: https://www.npo3.nl/waarom-werken-vrouwen-niet/12-11-2020/KN_1717391 See omnystudio.com/listener for privacy information.

Nov 2020

7 min 13 sec

Verder in de podcast: Friends in het echt, met z’n drieën een huis kopen in de randstad als dat je alleen niet lukt. En dit kan je gratis doen met je donsdekbed of kussen. Luister in deze podcast naar wat er allemaal goed ging in de wereld de afgelopen week. Nieuwslezer Susan de Vries en redacteur Maaike Baan praten je bij. Bekijk hier de accounts die we bespreken in de podcast: - https://www.instagram.com/celestebarber/ - https://www.instagram.com/humansofny/ - https://www.tiktok.com/@saratonin.com   See omnystudio.com/listener for privacy information.

Nov 2020

10 min 17 sec

Tony’s Chocolonely, Gulpener en Kuijpers zijn de drie finalisten van de Koning Willem I Plaquette, de Olympische medaille voor duurzaam ondernemerschap. In deze podcast onderzoeken we wat zij nou anders doen dan andere bedrijven.  Waarom zou je concurrenten inzicht geven in je productieketen, of gerst en hop in eigen regio telen als dat je bier niet goedkoper maakt? Duurzame koplopers durven anders te denken én doen, en laten zien dat het niet meer dan normaal is dat een winstgevend bedrijf ook waarde toevoegt aan de maatschappij. In deze podcast spreken we hierover met Henk Jan Beltman van Tony’s Chocolonely, Jan-Paul Rutten van Gulpener en KW1-juryvoorzitter Anne-Marie Rakhorst. See omnystudio.com/listener for privacy information.

Nov 2020

19 min 44 sec

Verder in de podcast: Dit t-shirt wekt energie op als je je armen beweegt en waarom je binnenkort meer zwartgeverfde windmolens gaat zien. Luister in deze podcast naar wat er allemaal goed ging in de wereld de afgelopen week. Nieuwslezer Susan de Vries en hoofdredacteur Rachel van de Pol praten je bij.  See omnystudio.com/listener for privacy information.

Nov 2020

7 min 53 sec

Verder in de podcast: Heb je veel stress? Check je oorsmeer! Waarom het woord ‘ras’ in Duitsland misschien geschrapt wordt. En een app die je hoestgeluid analyseert om te bepalen of je corona hebt Luister in deze podcast naar wat er allemaal goed ging in de wereld de afgelopen week. Nieuwslezer Susan de Vries en hoofdredacteur Rachel van de Pol praten je bij. Bekijk hier de bronnen die we in de podcast aanhalen: https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/finance/34151/taxonomie https://www.theguardian.com/business/2020/nov/03/shells-climate-poll-on-twitter-backfires-spectacularly?CMP=Share_iOSApp_Other See omnystudio.com/listener for privacy information.

Nov 2020

7 min 15 sec

Verder in de podcast: Met deze pas mag je gewoon de bibliotheek in als ‘ie gesloten is en het personeel naar huis is. En een prototype van een vliegende auto is goedgekeurd om in Nederland de weg op te gaan. Luister in deze podcast naar wat er allemaal goed ging in de wereld de afgelopen week. Nieuwslezer Susan de Vries en hoofdredacteur Rachel van de Pol praten je bij. See omnystudio.com/listener for privacy information.

Oct 2020

8 min 2 sec

Verder in de podcast: Honing waar geen bij aan te pas komt en de verkoop van snoep, frisdrank en ongezonde snacks aan minderjarigen is op deze plek sinds kort verboden. Luister in deze podcast naar wat er allemaal goed ging in de wereld de afgelopen week. Nieuwslezer Susan de Vries en hoofdredacteur Rachel van de Pol praten je bij. See omnystudio.com/listener for privacy information.

Oct 2020

7 min 57 sec

Verder in de podcast: Gooi je oude trui in deze machine en er komt een nieuwe uit. En een nieuwe techniek om veel sneller whiskey te maken, die misschien de hele markt op z’n kop zet. Luister in deze podcast naar wat er allemaal goed ging in de wereld de afgelopen week. Nieuwslezer Susan de Vries en hoofdredacteur Rachel van de Pol praten je bij. See omnystudio.com/listener for privacy information.

Oct 2020

7 min 6 sec

Verder in de podcast: Nooit meer doktersadvies vergeten door deze app en een speciale ring om je telefoon te bedienen. Luister in deze podcast naar wat er allemaal goed ging in de wereld de afgelopen week. Nieuwslezer Susan de Vries en hoofdredacteur Rachel van de Pol praten je bij. See omnystudio.com/listener for privacy information.

Oct 2020

7 min 41 sec

Verder in de podcast: Superman in het echt! Hulpverleners worden uitgerust met een vliegend pak zodat ze sneller naar slachtoffers kunnen vliegen. En een onverwacht voordeel van de Brexit.  Luister in deze podcast naar wat er allemaal goed ging in de wereld de afgelopen week. Nieuwslezer Susan de Vries en hoofdredacteur Rachel van de Pol praten je bij. En bekijk hier ons favoriete schattige dierenfilmpje: https://www.youtube.com/watch?v=bjZqZWbmXK4 See omnystudio.com/listener for privacy information.

Oct 2020

7 min 16 sec

Verder in de podcast: Je elektrische voertuig opladen tijdens het rijden, we krijgen 217 nieuwe emojis. En het is fashion week bij Sublime. Daarom extra veel modenieuws waar jij en de maker blij van worden. Van levende kleding tot trillende kleding. En goed nieuws over de groeiende markt voor tweedehands kleding.  Luister in deze podcast naar wat er allemaal goed ging in de wereld de afgelopen week. Nieuwslezer Susan de Vries en hoofdredacteur Rachel van de Pol praten je bij. See omnystudio.com/listener for privacy information.

Sep 2020

7 min 24 sec

Verder in de podcast: We geven meer geld uit aan platen dan aan cd’s. En in slaap vallen in Amsterdam en vervolgens wakker worden in Oostenrijk. Luister in deze podcast naar wat er allemaal goed ging in de wereld de afgelopen week.  See omnystudio.com/listener for privacy information.

Sep 2020

7 min 19 sec

Verder in de podcast: een nieuwe app bepaalt of je na een paar drankjes nog kunt rijden. Je kunt voortaan je bestelde pakketjes laten verstoppen op een plek naar keuze. En hoe zit het anno 2020 met het aandeel beschermd natuurgebied in de wereld? Je kunt de podcast ook bekijken op YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=WNtLGIRbJXM&feature=youtu.be See omnystudio.com/listener for privacy information.

Aug 2020

7 min 2 sec

Verder in de podcast: Waarom het goed is dat steeds meer mannen nagellak dragen, waarom het goed is dat Michelle Obama bekendmaakt dat ze kampt met een lichte depressie en een opvallend experiment zorgt ervoor dat je minder op je telefoon zit. Nieuwslezer Susan de Vries en redacteur Maaike Baan praten je bij. Je kunt de podcast ook bekijken op YouTube: https://youtu.be/rGYexyiSkEo See omnystudio.com/listener for privacy information.

Aug 2020

8 min 54 sec

Verder in de podcast: dit mondkapje vertaalt naar 8 talen, handig of slaan we door? En een primeur in de wereld: je kunt nu kweekvlees-bacon proeven. Nieuwslezer Susan de Vries en hoofdredacteur Rachel van de Pol praten je bij. De podcast kan je ook bekijken op YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=s5bnnyM2bp0&feature=youtu.be See omnystudio.com/listener for privacy information.

Aug 2020

7 min 25 sec

Verder in de podcast: waarom je over een tijdje altijd een warme trui mee moet nemen naar het terras. En de film Up In het echt: er is een ballon zo groot als een voetbalveld in de maak. Nieuwslezer Susan de Vries en hoofdredacteur Rachel van de Pol praten je bij.  Bekijk hier de video-versie van de podcast van Het Nieuws van de Vooruitgang: https://youtu.be/eeR_R2o0H6M See omnystudio.com/listener for privacy information.

Jul 2020

7 min 47 sec

Verder in de podcast: heb jij zonder het te weten dit pijnverlagende gen? En flessen wasmiddel verdwijnen binnen 10 jaar uit de supermarkt. Nieuwslezer Susan de Vries en hoofdredacteur Rachel van de Pol praten je bij.  Wil je meer lezen over robotisering? Bekijk dan onze bronnen: https://www.trouw.nl/economie/de-coronacrisis-geeft-roep-om-basisinkomen-een-duw-in-de-rug~bb865e8c/ https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/met-gratis-geld-loont-werken~b23ec03c/ https://www.rtlnieuws.nl/tech/artikel/3957106/robots-maken-basisinkomen-noodzakelijk https://www.rtlnieuws.nl/tech/artikel/4419151/robotisering-banen-verdwijnen-maar-miljoenen-terug#:~:text=Menselijke%20vaardigheden%20versus%20machines&text=Hoewel%20nieuwe%20technologie%C3%ABn%2C%20automatisering%20en,komen%20en%20133%20miljoen%20bij. Bekijk hier de video-versie van de podcast van Het Nieuws van de Vooruitgang: https://youtu.be/yvyUx6C7Ef4 See omnystudio.com/listener for privacy information.

Jul 2020

7 min 4 sec

Maak jij je zorgen over overbevolking op aarde? Dan hebben we goed nieuws voor jou! Verder in de podcast: honden worden ingezet om het coronavirus op treinstations op te sporen. En het economisch herstel van de pandemie komt uit onverwachte hoek. De podcast van Het Nieuws van de Vooruitgang is ook te bekijken op YouTube: https://youtu.be/IC441f6FXjk See omnystudio.com/listener for privacy information.

Jul 2020

7 min 43 sec

Een nieuw wetenschappelijk onderzoek dat deze week werd gepresenteerd toont aan dat transvrouwen minder kans hebben op prostaatkanker. Verder in deze aflevering Stand van de Vooruitgang: een nieuwe reden waarom het goed is om te zweten en dé gadget-tip voor je vakantie van dit jaar. Susan de Vries en hoofdredacteur van Sublime Rachel van de Pol praten je bij. De podcast van Het Nieuws van de Vooruitgang is ook te bekijken op YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=ZYAN5PziSfE&feature=youtu.be See omnystudio.com/listener for privacy information.

Jul 2020

6 min 11 sec

Deze week in de podcast van Het Nieuws van de Vooruitgang van Sublime: In de week dat er in China een nieuw griepvirus werd ontdekt bij varkens dat mogelijk een nieuwe pandemie kan veroorzaken, is er gelukkig ook een hoopvolle ontwikkeling voor dier, mens en milieu die dit soort pandemieën wellicht in de toekomst kan helpen voorkomen. Verder in de podcast: Denk de volgende keer even 3 keer na als je klaver uit je tuin verwijdert. En een dj achter de kassa en dragqueens als vakkenvullers in de supermarkt. Susan de Vries en hoofdredacteur van Sublime Rachel van de Pol praten je bij. See omnystudio.com/listener for privacy information.

Jul 2020

6 min 59 sec

Want een iets koelere omgeving kunnen we met dit weer wel gebruiken. Verder in de podcast: een nieuw middel tegen kanker dat hoopgevende resultaten oplevert en soms zijn foto’s die je op social media tegenkomt anders dan je denkt dat ze zijn. De 3 meest bizarre fake news foto's leggen we je uit in deze podcast. Susan de Vries en hoofdredacteur Rachel van de Pol praten je bij. De podcast is ook op YouTube te bekijken: https://www.youtube.com/watch?v=Wmpn7rgpY0s   See omnystudio.com/listener for privacy information.

Jun 2020

6 min 28 sec

Deze week startte een nieuw platform waar je een privé-chef kan boeken die de hele avond in je eigen huis komt koken. Wat vindt topchef London Loy, bekend als privé-chef van Rico Verhoeven en chef van Koffietijd, hiervan? Is dit ook na de coronacrisis een nieuwe horecatak? Verder in de podcast: In welk land wordt gemiddeld per persoon de meeste CO2 uitgestoten? Nederland of China? Rachel van de Pol heeft de cijfers. De podcast is ook op YouTube te bekijken: https://youtu.be/WcEruZ9XpcM     See omnystudio.com/listener for privacy information.

Jun 2020

9 min 5 sec

Je hersenhelften gaan beter samenwerken door binaural beats. Ervaar het geluid in deze podcast. Tip: pak alvast je koptelefoon erbij. Verder in de podcast van Het Nieuws van de Vooruitgang: Je wordt ouder door positief te denken. Hoofdredacteur van Sublime Rachel van de Pol legt uit hoe dat kan. Je kunt de podcast ook bekijken op YouTube: https://youtu.be/y0wSuhBCDKE See omnystudio.com/listener for privacy information.

Jun 2020

9 min 9 sec

Kan een CO2-zuiger een einde maken aan de opwarming van de aarde? En racisme is de afgelopen 50 jaar afgenomen. Dat komt onder meer omdat we beter zijn geworden in abstract denken. Hoe dat zit? Beluister het in deze nieuwe aflevering van Stand van de Vooruitgang. Met Susan de Vries en Rachel van de Pol. De podcast is ook te bekijken op Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=TBI-Lxbn3pQ&feature=youtu.be   See omnystudio.com/listener for privacy information.

Jun 2020

15 min 21 sec

Door de coronacrisis is de lucht schoner - veel Nederlanders komen graag in actie om dat zo te houden. Verder in deze podcast: We laten je een heel bijzonder nieuw geluid horen dat nog maar net ontdekt is in de zee. En gaan we binnenkort meer vliegende vrouwen zien? Susan de Vries en Maaike Baan nemen je mee in wat er goed ging in de wereld in 10 minuten. De podcast is ook te bekijken op Youtube: https://youtu.be/JsSWgznzdGo See omnystudio.com/listener for privacy information.

May 2020

9 min 26 sec

Wetenschappers hebben eindelijk iets gevonden om jongeren aan de zonnebrand te krijgen. Verder in deze podcast: Er is iets dat je zelf kunt doen om ervoor te zorgen dat je lichaam beter bestand is tegen een coronabesmetting. Dat lieten 1600 artsen, wetenschappers en andere zorgprofessionals deze week weten. En een 3-jarig meisje dat jaren geleden te voet door de woestijn naar Israël vluchtte, werd deze week wereldnieuws. Susan de Vries en Rachel van de Pol nemen je mee in wat er goed ging in de wereld in 10 minuten.  De podcast is ook te bekijken op Youtube: https://youtu.be/7UhAw_2R4z0 See omnystudio.com/listener for privacy information.

May 2020

10 min 54 sec

Relatiecoach Marianne van Dijk deed onderzoek naar relaties in coronatijd en deelt haar bevindingen. Verder in deze podcast: Motten blijken de bijen van de nacht te zijn. Ze kampen alleen met een imagoprobleem. En dokters gaan vrouwen voortaan op een andere manier informeren over de pil. Susan de Vries en Rachel van de Pol nemen je mee in wat er goed ging in de wereld in 10 minuten. De podcast is ook te bekijken op youtube: https://www.youtube.com/watch?v=L7SxD7qArXk&feature=youtu.be See omnystudio.com/listener for privacy information.

May 2020

11 min 44 sec

Een tafel waardoor je automatisch afstand houdt, oogsten redden door ze in te blikken, en hoe krijg je Twitter-gebruikers zover dat ze wat aardiger voor elkaar zijn?  Presentator Susan de Vries en redacteur Maaike Baan praten je bij over de mooiste ontwikkelingen van de week in 10 minuten. See omnystudio.com/listener for privacy information.

May 2020

9 min 30 sec

Door de coronacrisis hebben we er honderden nieuwe woorden bij - en zo'n uitgebreide vocabulaire kan z’n voordelen hebben. Verder in deze aflevering: Japanners kunnen videobellen met een aal omdat het visje vergeet hoe mensen eruit zien. En zou jij een corona-app op je telefoon zetten? Presentator Susan de Vries en redacteur Maaike Baan nemen de mooiste ontwikkelingen van de week met je door in 10 minuten.  See omnystudio.com/listener for privacy information.

May 2020

9 min 51 sec

Dankzij een huisje met in het midden een glaswand kunnen ouderen in verzorgingshuizen toch bezoek ontvangen. Dat maakt een wereld van verschil, vindt Liesbeth Bruijn-Donker, die haar 96-jarige moeder sinds kort in het echt kan zien en spreken. De initiatiefnemers willen dit concept nu landelijk uitrollen.   Verder in deze aflevering: Zijn Nederlanders bereid om een hamburger te eten die gekweekt is in een lab? En wat te doen als je het tijdens een drive in-voetbalwedstrijd echt niet meer kunt ophouden? Presentator Susan de Vries en redacteur Maaike Baan nemen de mooiste ontwikkelingen van de week met je door in 10 minuten. See omnystudio.com/listener for privacy information.

Apr 2020

10 min 42 sec

Nederlandse rappers drukken fans op het hart om de coronamaatregelen in acht te nemen, een 99-jarige oorlogsveteraan haalt een ongekend bedrag op voor de Britse gezondheidszorg en steden maken ruimte voor fietsers en voetgangers. Verder in deze aflevering: Dat vliegtuigstrepen een opwarmend effect hebben, staat vast. Maar de exacte milieu-impact van ‘contrails’ is omstreden. Doordat er vanwege de coronacrisis weinig wordt gevlogen, ontstaat een unieke kans om de zaak op te helderen. Presentator Susan de Vries en redacteur Maaike Baan nemen de mooiste ontwikkelingen van de week met je door in 10 minuten.  See omnystudio.com/listener for privacy information.

Apr 2020

10 min 22 sec

Protesteren werkt. Dat bewijst het Noord-Hollandse Ouderkerk aan de Amstel, dat in opstand kwam tegen de kap van duizenden bomen langs de A9. We praten met wethouder Rineke Korrel over hoe deze gemeente de krachten bundelde om de plannen een halt toe te roepen. Daarnaast hebben we het over het effect van de coronacrisis op de geluiden om ons heen, en een voetbalteam dat oudere fans verrast met een telefoontje. Dat gaat niet altijd goed… Presentator Susan de Vries en redacteur Maaike Baan nemen de mooiste ontwikkeling van de week met je door in 10 minuten. ABONNEREN Abonneer je op de wekelijkse podcast van Sublime Stand van de Vooruitgang via Apple Podcasts of Spotify. Wil je de podcast bekijken, klik dan hier 👉🏼 Stand van de Vooruitgang  🎥 See omnystudio.com/listener for privacy information.

Apr 2020

10 min 56 sec

Duitse onderzoekers hebben op een vuilnisbelt een bacterie ontdekt die de schadelijke kunststof polyurethaan kan afbreken. Wat betekent die vondst voor ons afvalprobleem? Dat bespreken we met biochemicus Helge Niemann.  Daarnaast hebben we het over een wonder van de oceanen dat wij tijdens ons leven nog kunnen gaan meemaken.  En door de coronacrisis zijn we anders boodschappen gaan doen. Dan hebben we het niet over hamsteren, maar we kopen vaker direct bij de boer. Dat kan ons in de toekomst een hoop opleveren. Met Lector Future Food Systems Frederike Praasterink praten we daarover door.  See omnystudio.com/listener for privacy information.

Apr 2020

11 min 45 sec

Wat kunnen we leren van deze pandemie als het gaat over onze relatie met dieren? We praten hierover met Q-koortsexpert Alfons Olde Loohuis, die een belangrijke rol ziet voor het onderwijs. Verder in deze podcast: waarom bloedbank Sanquin genezen coronapatiënten oproept om plasma te doneren, en een snelgroeiende wonderboom maakt zijn opmars in Polen. Presentator Susan de Vries en redacteur van Het Nieuws van de Vooruitgang Maaike Baan praten je bij in 10 minuten.  See omnystudio.com/listener for privacy information.

Mar 2020

9 min 30 sec

Terwijl wc-papier nog steeds het meest gewilde product van Nederland is, is het aantal onbaatzuchtige initiatieven haast niet bij te houden. Van kinderen tot gepensioneerde verpleegkundigen, iedereen doet mee. Die golf van altruïsme en verbondenheid is voor sociologen geen verrassing. En verder deze week: in de Ecuadoriaanse Amazone zijn planten begonnen aan een grote schoonmaak. Presentator Susan de Vries en redacteur Maaike Baan praten je - ook vanuit huis - in 10 minuten bij over wat er goed ging in de wereld. See omnystudio.com/listener for privacy information.

Mar 2020

10 min 6 sec

Wetenschappers in Texas hebben een slim mondkapje ontwikkeld dat zichzelf kan steriliseren. Gaat deze vondst ons beschermen tegen toekomstige pandemieën?  En verder deze week: een Rotterdamse supermarktmanager hanteert een bijzondere aanpak voor winkeldieven, en hoopvol nieuws voor mensen met prikangst.  Presentator Susan de Vries en hoofdredacteur Rachel van de Pol praten je in 10 minuten bij over de mooiste ontwikkelingen van deze week.  See omnystudio.com/listener for privacy information.

Mar 2020

10 min 6 sec

Niet alleen gezinnen in de Braziliaanse deelstaat Rio de Janeiro hebben baat bij een basisinkomen - ook winkeliers blijken erop vooruit te gaan. Maar leidt gratis geld er niet toe dat mensen minder gaan werken?  En verder bleek ook deze week weer: elk nadeel heb z'n voordeel, als het gaat om de februaristormen en zelfs het Coronavirus.  Presentator Susan de Vries en hoofdredacteur Rachel van de Pol van het Nieuws van de Vooruitgang praten je in 10 minuten bij over de mooiste ontwikkelingen van deze week.  See omnystudio.com/listener for privacy information.

Mar 2020

11 min 8 sec

Maar liefst 80 procent van de mensen met chronische pijnklachten die het VR-spel Reducept gebruiken, heeft daar baat bij. Hoe kan het dat een spel zo goed werkt tegen pijn?  Presentator Susan de Vries en redacteur Maaike Baan nemen het mooiste nieuws van deze week met je door, in (iets meer dan) 10 minuten.  See omnystudio.com/listener for privacy information.

Feb 2020

11 min 30 sec