Logistikpodden

Per Olof Arnäs och Nina Modig

Lär känna experterna och eldsjälarna som driver logistiken framåt. Per Olof Arnäs, doktor i logistik och forskare på Chalmers,

träffar och lär tillsammans med dig som lyssnar känna dessa mycket intressanta personer.

All Episodes

I dagens Logistikpodden djupdyker vi i ett tema som vi tänker återkomma till vid flera tillfällen under hösten, nämligen konceptet Lean. Som guide i dagens program har Nina och Per Olof tagit hjälp av Lars Medbo. Lars är docent och forskare på Chalmers och har i många år ägnat sig åt att skapa ny kunskap om Lean, i form av forskning, samt lära ut Lean till företag och studenter. I programmet hjälper Lars oss bland annat bena ut vad Lean egentligen är, vad som är aktuellt inom området just nu samt vad vi kan lära av Japan och de av oss. Det är med andra ord ett mycket spännande och lärorikt avsnitt som väntar dig som lyssnare!

Sep 17

43 min

Din chef säger: “Ja, du får åka på den där konferensen, men du får inte sitta ner bland resten av publiken utan måste stå längst bak och du får inte delta på fikarasterna. Det är för din egen och vår säkerhets skull.” Skulle du acceptera det? Inte? Ändå tvingas vi dagligen in i smått usla digitala kommunikationsverktyg.  Vi har ju nästan alla fått ställa om till möten på distans senaste halvåret. Men vad är det egentligen som hindrar vissa organisationer från att erbjuda sina medarbetare en värdig digital arbetsmiljö? Och har vi verkligen digitaliserat våra möten?

Sep 3

11 min

I dagens magasinsavsnitt, som sponsras av Apotea, pratar Nina och Per Olof med Emmelie Johansson om Apoteas satsning på fossilfria leveranser. Det förklaras också hur man gör en “loop” i Skåne och vad “lean living” kan innebära. Men det är bara starten för givetvis följs temat från de senaste poddavsnitten upp med en diskussion om vad bygglogistik är och borde vara, att P.O.:s profetia snart slår in i och med Amazons etablering i Sverige samt vad som händer under hösten. Dessutom läggs en färsk hypotes/teori fram: allt handlar egentligen om att boka tvättid. Ni kära lyssnare ombeds också inkomma med era önskemål om framtida poddinnehåll och reflektioner om hur nya regler om avfallshantering påverkar byggbranschen.

Aug 20

51 min

Att hantera material effektivt på byggarbetsplatser har stor potential att underlätta arbetet för byggnadsarbetare och omgivningen. Med ökad urbanisering och byggnation i centrala läget har det blivit allt vanligare att ta hjälp av något av de företag som fokuserar på bygglogistik. En typ av projekt där behoven av välplanerad materialhantering blir extra tydlig är sjukhusprojekt där verksamheten ska pågå som vanligt under tiden som byggnader förändras. Ett sådant exempel får vi höra om i dagens avsnitt där Jenny Olsson på AFRY berättar om hur de i samarbete med DB Schenker och Myloc hanterar logistiken vid om- och nybyggnationen på Umeå sjukhus.

Aug 6

38 min

Starke Arvid producerar hanteringsutrustning för byggindustrin, men även snöröjningsprodukter. Hur ser produktionen ut på ett företag vars huvudsakliga bearbetning handlar som svetsning? Och hur ser produktionsflödet ur när företagets VD är doktor i produktionslogistik? Nina träffar Mattias Hellner, VD på företaget. Välkommen att titta in under taket på en modern produktionsindustri och samtidigt få en liten genomgång i hur logistiken på en byggarbetsplats fungerar.

Jul 23

32 min

Vi pratar sommar och hemester. Vi tittar tillbaka på vårens avsnitt och lyfter fram våra egna guldkorn. Nina är lite kritisk och P.O. tar Postnord i försvar. Är tysk bilindustri på fel väg? Och är det logistiken som lett dem fel? Vi berättar om vad som kommer under resten av sommaren (det kommer att bli grymt!) och lite om vad vi har planerat till hösten. Bland annat kommer vi att moderera den digitala konferensen Framtidens transporter i Visby den 17 september.

Jul 9

52 min

På stora arbetsplatser, som kontor, köpcenter, universitet, sjukhus och flygplatser, kan hantering av post- och paket bli en utmaning. En viktig hjälp på vägen är att kunna spåra försändelser internt från ankomst till leverans. Detta får vi höra mer om i intervjun med Thorbjörn Sporre på Azolver. Har du behov av interna spårningslösningar så är bästa tipsen för implementeringen: Ha en tydlig målbild Håll det enkelt IT-system löser inte problemen själv, du behöver också ha rätt organisation och ambition  

Jun 25

21 min

Världen har haft skolavslutning efter den konstigaste och mest utmanande terminen på länge. Vilket betyg får våra företag, nu när vi kan betrakta Covid-19 med lite perspektiv? Vilka har fått godkänt, vilka har fått överbetyg och vilka har fått underkänt? Dessutom pratar vi digitalisering med två rykande färska exempel. Airhouse är ett nytt virtuellt fulfillment center för e-handlare som inte har tid att tejpa kartonger och skeppa ut och Einride har nu tagit steget mot hanteringen av ett heldigitalt logistiksystem. Interesting times! Som vanligt älskar vi att höra ifrån er kära lyssnare! Maila oss på hej@logistikpodden.se med tips, inspel och tankar. Det hade Claes Hemberg gjort vilket ledde till att vi fick med avsnittet om Einride ovan, tack! Och du, du vet väl att du kan skicka in din input som röstfil? Spela in på din telefon och maila eller sök upp oss i sociala medier.

Jun 11

44 min

Göteborgs Stadsmission tar emot tonvis med mat varje vecka, mat som annars skulle slängts. Hur arbetar de med att omsätta denna mat till verklig nytta för de som har det tuffast i samhället? Möt Tomas Carlström som är marknads- och kommunikationschef på en mycket viktig organisation som under Covid-19 fått ta sig an flera nya utmaningar. 

May 28

37 min

Vad har berg- och dalbanor, hemleveranser, Amazon, Tesla och en skurmaskin gemensamt? Givetvis att de alla är högst aktuella logistikrelaterade händelser som därför självklart diskuteras i Logistikpodden. Och inte nog med det - Nina och P.O. avslöjar nya idéer som de gärna vill ha just din input på.    Och missa inte den alldeles färska intervjun med P.O. i Dagens logistik där han berättar om hur Chalmers ställer om sin undervisning under Covid-19. Längst ner i artikeln hittar du också länkar till de två gratiskurser i logistik som Chalmers ger online.    Välkommen till Logistikpodden Magasin nr 14!

May 14

30 min

Vi grottar ned oss i juridik! Vad har det med heltäckningsmattor att göra och varför upplevs våra lagar som gammalmodiga - och är det verkligen det? Lär känna advokat Paula Bäckdén från Vinge advokatbyrå. Hon är expert på transportjuridik och vi kan lova att du kommer att lära dig massor av veckans avsnitt.

Apr 30

61 min

Logistikens tetris, ett metallspänne och bubblor i vatten - leder oss osökt fram till temat för dagens avsnitt!   Tillsammans med Michael Jonsson från företaget K. Hartwall sätter vi strålkastaren på rullburar, en förbisedd men viktig del av logistikflöden. Vi får veta hur en bur kan bidra till ökad spårbarhet, minskad personalbrist och reducerat svinn samt att detta är en hemlig ingrediens i materialflöden för så vitt skilda företag som matbutiker, Amazon och fordonstillverkare.   Välkommen att lyssna på dagens 10.000-kronorsfråga och ett antal framtidsspaningar!   Avsnittet inspelat i november 2019 på konferensen Logistik och transport i deras fantastiskt fina poddstudio.    

Apr 16

38 min

Efter förra magasinsavsnittet insåg vi att det behövs tätare uppdateringar. Därför började vi livesända under kvällstid via vår sida på Facebook. I dagens avsnitt sammanfattar vi de livesändningar vi haft sedan sist, lyfter även in intervjuer med två otroligt intressanta personer som har varsitt perspektiv på Coronasituationen: komikern, entreprenören och coronaaktivisten Johan Wester och krisexperten Johanna Linder som arbetat länge på Läkare Utan Gränser.  Vill du också se oss live, gå in och klicka Like på vår Facebooksida så får du en notis när vi sänder nästa gång. Då kan du kommentera och interagera med oss i direktsändning! Vi vill också gärna ha din input, gärna som ljudfil. Skicka till hej@logistikpodden.se eller kontakta oss online. 

Apr 2

55 min

Vad händer med logistiken när gränser stängs och transporter begränsas? Temat för veckans Logistikpodden Magasin är självklart effekterna av Coronavirusets spridning.   Vi pratar om branta kurvor, de tre B:na för supply chains och de tre D:na för utbildningssektorn. Vilka drabbas hårt och direkt av spridningen och vad kan de lång- och kortsiktiga effekterna bli?   Nina och P.O. diskuterar nackdelar och potentiella fördelar med de aktuella händelserna och ringer en livlina i form av John Wedel för att höra hur företagen i Göteborg agerar och tänker.

Mar 19

30 min

Stefan Karlöf är chefredaktör för tidningen Supply Chain Effect samt programledare för podden Logistik och Supply Chain. Med en bakgrund inom marknadsföring och som managementkonsult har han de senaste decennierna verkat som journalist i olika publikationer och kanaler. Hans egen tidning fyller 10 år i år och vi pratar om hur de senaste 20 årens utveckling har format logistikbranschen. Vi pratar om nya krav på styrelser, automation, algoritmer, blockchain, tredje ordningens effekter med mera. Och vad blir effekten när de flesta företagsledare träffat sina partners på Tinder?  Inspelat under Logistik och transport på Svenska Mässan i deras utmärkta studio.

Mar 5

57 min

Sportlov och du njuter i backarna? Givetvis hänger vi på Logistikpodden med dig i svängarna! Vi besöker Sälen och pratar med Per Granås, Affärsområdeschef Lift på Skistar, om vad som krävs för att skapa rätt förutsättningar för din semester. Vi pratar snöproduktion, hållbarhet, trender, GPS-styrd pistning och hur det är att arbeta på en skidanläggning.  Nina får dessutom lära sig om olika snötyper och fascineras över det faktum att när de flesta organisationer tycker det är utmanande att introducera nyanställda i deras arbete består en stor del av arbetsstyrkan på en skidanläggning av säsongsarbetare.

Feb 20

48 min

Årets första Magasin! Vi pratar om tyska telefonkiosker, butiksdöd och hållbarhetsarbete. Hela avsnittet livesändes på Facebook och finns att se även där.  Och du - om du är intresserad av poddande, missa inte konferensen PodCoast som går för allra första gången den 13-14 mars i år. Kolla in mer på podcoast.se  

Feb 6

24 min

I dagens Logistikpodden intervjuas Närkefrakts VD, Fredrik Öjdemark, av Nina om vad som krävs för en hållbar transportbransch i framtiden. Vilka måste agera och vilka frågor behöver lösas? Däremellan avhandlas även amerikansk politik, italienskt rökförbud och vad som menas med "riktig logistik".

Jan 23

30 min

Jari Virtanen är Chief Transformation Officer på Stena Line, som han vill ska bli ett “kognitivt rederi”. Lyssna på hur ett av våra mest anrika transportföretag på omfamnar digitaliseringen, arbetar datadrivet och målmedvetet för att ta en traditionell bransch till nästa nivå. Inspelat på Logistik och transport i deras eminenta poddstudio. Foto: Dan Ljungsvik

Jan 9

16 min

Nyår närmar sig och i dagens Bakom kulisserna-avsnitt får du därför fyrverkeritips från proffset Martin Hildeberg från Göteborgs fyrverkerifabrik! Vi pratar bland annat om vad du ska satsa på för fyrverkeripjäser nu när raketer på pinnar har förbjudits och vilka logistiska utmaningar som nyår bjuder på.    Några av de hemliga ingredienserna i ett lyckat fyrverkeri är variation, stegring och musik och det samt en massa fyrverkerilogistik får du givetvis höra mer om i avsnittet. För hur går det egentligen till att transportera fyrverkerier?  Det är ju inget du packar i resväskan och flyger med.   För inspiration tycker vi att du ska ta fram lite snacks och titta på de här filmerna från några av Göteborgs fyrverkerifabrikers fantastiska shower: Fyrverkeri från Cannes 2019 där du får se hela teamet förbereda och genomföra en fantastisk show: https://youtu.be/WyZnvhvK260 Fyrverkerishow från invigningen av Gothia Cup: https://youtu.be/YbAGI2mgt2Y Cardiff Speedway Grandprix invigning: https://youtu.be/gdoT9WfuZUc Uppvisning i Montreal 2010 - en fyrverkeriklassiker bland folk i branschen: https://vimeo.com/205755945  

Dec 2019

27 min

Vi är i mål, tack alla ni som lyssnat! I sista avsnittet träffar vi också tomten för sista gången! Från oss alla till er alla - En Riktigt God Jul! Du hittar alla luckor på logistikpodden.se.

Dec 2019

4 min

Följ med bakom kulisserna hos tomten när hon förbereder och genomför hela sitt stora julprojekt. GOD JUL! Du hittar alla luckor på logistikpodden.se.

Dec 2019

14 min

Dagens lucka handlar om samlastning. Du hittar alla luckor på logistikpodden.se.

Dec 2019

2 min

Luckorna 15-23 i årets julkalender. Vi går igenom begreppen realtidsbeslut, MPS, Just in time, E-handel, distributionsterminal, prognosticering, ledtid, Control tower och samlastning. Du hittar alla luckor på logistikpodden.se.

Dec 2019

18 min

Dagens lucka handlar om begreppet Control Tower. Vi får också tjuvkika ännu en gång bakom kulisserna i tomteverkstaden. Du hittar alla luckor på logistikpodden.se.

Dec 2019

6 min

Dagens lucka handlar om ledtid. Du hittar alla luckor på logistikpodden.se.

Dec 2019

2 min

Dagens lucka handlar om prognosticering. Du hittar alla luckor på logistikpodden.se.

Dec 2019

3 min

Dagens lucka handlar om hur en distributionsterminal egentligen fungerar. Du hittar alla luckor på logistikpodden.se.

Dec 2019

5 min

Dagens lucka handlar om skillnaden mellan e-handel och traditionell handel. Du hittar alla luckor på logistikpodden.se.

Dec 2019

5 min

Dagens lucka handlar om Just-In-Time. Du hittar alla luckor på logistikpodden.se.

Dec 2019

2 min

Dagens lucka handlar om MPS - Material- och produktionsstyrning. Du hittar alla luckor på logistikpodden.se.

Dec 2019

3 min

Dagens lucka handlar om realtidsbeslut i logistiksystem. Dessutom får vi ännu en blick bakom kulisserna i tomtens verkstad. Du hittar alla luckor på logistikpodden.se.

Dec 2019

7 min

Dagens lucka handlar om sjätte steget i FIESTA-modellen: Addera Du hittar alla luckor på logistikpodden.se.

Dec 2019

3 min

I lucka 8-14 går vi all in på FIESTA-modellen, Ninas recept på hur du förbättrar logistiken i vilket sammanhang som helst. Du hittar alla luckor på logistikpodden.se.

Dec 2019

15 min

Dagens lucka handlar om steg 5 i FIESTA-modellen. Titta på andra. Du hittar alla luckor på logistikpodden.se.

Dec 2019

2 min

Dagens lucka handlar om fjärde steget i FIESTA-modellen: Separera. Du hittar alla luckor på logistikpodden.se.

Dec 2019

2 min

Dagens lucka handlar om steg 3 i FIESTA-modellen: Eliminera. Du hittar alla luckor på logistikpodden.se.

Dec 2019

3 min

Dagens lucka handlar om andra steget i FIESTA-modellen: Identifiera. Du hittar alla luckor på logistikpodden.se.

Dec 2019

4 min

Dagens lucka handlar om första steget i FIESTA-modellen: Fokusera. Du hittar alla luckor på logistikpodden.se.

Dec 2019

3 min

Dagens lucka handlar om den användbara FIESTA-modellen. Dessutom får vi än en gång besöka tomtens verkstad bakom kulisserna. Du hittar alla luckor på logistikpodden.se.

Dec 2019

5 min

Dagens lucka handlar om transportpriser och vad som ligger bakom dessa. Du hittar alla luckor på logistikpodden.se.

Dec 2019

4 min

De första sju luckorna i årets julkalender. Vi går igenom begreppen trafik, transport, logistik, lager, centralisering/decentralisering, fyllnadsgrad och transportpriser. Du hittar alla luckor på logistikpodden.se.

Dec 2019

15 min

Dagens lucka handlar om fyllnadsgrad! Du hittar alla luckor på logistikpodden.se.

Dec 2019

4 min

Dagens lucka handlar om centralisering och decentralisering - vad är skillnaden? Du hittar alla luckor på logistikpodden.se.

Dec 2019

4 min

Logistikpodden fyller fem år! Under tiden som vi dricker bubbel och äter tårta intervjuar Nina P.O. för en gångs skull och vi svarar på lyssnarfrågor. Premiär för vår nya signaturmelodi, specialskriven av Mikael Haglund! Avsnittet spelades in på video och finns att se på YouTube eller Facebook.

Dec 2019

79 min

Dagens lucka handlar om inköp. Hur många leverantörer bör man egentligen ha? Du hittar alla luckor på logistikpodden.se.

Dec 2019

2 min

Dagens lucka handlar om lager! Du hittar alla luckor på logistikpodden.se.

Dec 2019

2 min

Dagens lucka handlar om begreppen trafik, transport och logistik. Du hittar alla luckor på logistikpodden.se.

Dec 2019

2 min

Välkommen till Logistikpoddens julkalender! Du kommer varje dag fram till jul att få lite ny logistkkunskap, direkt i dina lurar. Dessutom bjuder vi på en unik inblick bakom kulisserna i tomtens verkstad. Alla luckor kommer att finnas på logistikpodden.se  

Dec 2019

5 min

Daniel Lindberg är attraktionschef på Liseberg som besöks av 3,2 miljoner människor per år. Vilka är utmaningarna? Möjligheterna? Hur ser framtiden ut vad gäller digitalisering, planering, flexibilitet och mycket mer. Daniel på LinkedIn Liseberg  

Nov 2019

40 min

Cookie policy

We and our partners use cookies to personalize your experience, to show you ads based on your interests, and for measurement and analytics purposes. By using our website and our services, you agree to our use of cookies as described in our Cookie Policy.