Tanketrigger

Tanketrigger

Bli med på ein tanketrigger. Ein livssynspodkast der tre humanistar diskuterer dei store (og små) spørsmåla i livet. See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

All Episodes

Hva har det ondes problem egentlig med humanister å gjøre? Har det i det hele tatt det? Er det et godt argument for eller i mot troen på en eller flere guder? Har vi sett for mye på Stephen Fry? I denne ukens episode diskuterer vi det ondes problem, og vi kommer blant annet innom hans perspektiver på hvem den kristne guden er og perspektiver på hans godhet eller mangel på sådan. Du finner klippet her: https://www.youtube.com/watch?v=-suvkwNYSQoFølg oss på Facebook og Instagram, og send oss spørsmål dere tenker vi bør besvare i denne podkastserien.Du finner Tanketriggerpodkasten på Facebook og Instagram som @tanketrigger, og på internett på tanketrigger.no. Send oss gjerne e-post på tanketrigger@gmail.com See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Nov 24

33 min 38 sec

Hvordan ser KRLE-faget ut for de unge? Hva ønsker de at religionsfaget i skolen skal være? Denne gangen snakker vi med med Kristina Williamson fra Humanistisk Ungdom om deres kampanjer knyttet til KRLE og skolegudstjenester. Vi snakker om forkynnelse i skolen og livssynslikestilling. Her finner dere oppropet de har som en del av årets kampanje: https://www.opprop.net/knus_k-enFølg oss på Facebook og Instagram, og send oss spørsmål dere tenker vi bør besvare i denne podkastserien.Du finner Tanketriggerpodkasten på Facebook og Instagram som @tanketrigger, og på internett på tanketrigger.no. Send oss gjerne e-post på tanketrigger@gmail.com. See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Nov 17

32 min 29 sec

Hva har skolegudstjenester og korona felles? Hva har alternativbransjen til felles med Christian, Therese, og Magni? Hvor hardt feil tok egentlig Christian når korona kom til Norge? Denne gangen snakker vi om kritisk tenkning igjen, om Human-Etisk Forbund sin kampanje om kritisk tenkning, og om det ikke er litt negativt å gå rundt å skulle tenke kritisk hele tiden. Følg oss på Facebook og Instagram, og send oss spørsmål dere tenker vi bør besvare i denne podkastserien.Du finner Tanketriggerpodkasten på Facebook og Instagram som @tanketrigger, og på internett på tanketrigger.no. Send oss gjerne e-post på tanketrigger@gmail.com. See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Nov 3

33 min 31 sec

Hvordan er ståa for humanister, ateister, og ikke-troende rundt i verden? Hva betyr det å velge å forlate sin tro, eller hva betyr det når man er annerledes-troende i forhold til diktatorens fastsatte livssyn? Verken Magni, Christian, eller Therese har lang erfaring med internasjonal humanisme, og denne episoden begynner vår samtale om dette, men en ting er sikkert, vi må nok lære mer. Følg oss på Facebook og Instagram, og send oss spørsmål dere tenker vi bør besvare i denne podkastserien.Du finner Tanketriggerpodkasten på Facebook og Instagram som @tanketrigger, og på internett på tanketrigger.no. Send oss gjerne e-post på tanketrigger@gmail.com. See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Oct 27

27 min 8 sec

Hva er det hellige for oss? Hva betyr det at noe er hellig? Hva kan kvalifisere noe til å være hellig for humanister? Hva betyr det i så fall at noe er hellig? Er det hellige noe personlig eller er det noe som krever et fellesskap? Er det ordet som er problemet, ikke hva vi legger i det? Denne gangen prøver vi å vri hodene våre rundt hva som er hellig, og hvorfor noe er hellig, og hva som kan være hellig for oss humanister. Bli med oss på ferden. Følg oss på Facebook og Instagram, og send oss spørsmål dere tenker vi bør besvare i denne podkastserien.Du finner Tanketriggerpodkasten på Facebook og Instagram som @tanketrigger, og på internett på tanketrigger.no. Send oss gjerne e-post på tanketrigger@gmail.com. See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Oct 20

33 min 2 sec

Hva er sekulær forkynnelse? Finnes det sekulær forkynnelse? Ønsker humanister å overta favoriseringen i skolen? Ukens Tanketriggerepisode tar for seg debatten som har kommet rundt sekulær forkynnelse som kom etter at Solberg-regjeringen la frem et forslag til opplæringslov som tydeliggjorde at skolen ikke skulle være en arena for forkynnelse. Debatten ble også løftet av at Utdanningsdirektoratet var sterkt kritisk til bibelutdeling i skolen. I avisene Vårt Land og Dagen ble det fremmet påstander om sekulær forkynnelse, men gir det mening? Følg oss på Facebook og Instagram, og send oss spørsmål dere tenker vi bør besvare i denne podkastserien.Du finner Tanketriggerpodkasten på Facebook og Instagram som @tanketrigger, og på internett på tanketrigger.no. Send oss gjerne e-post på tanketrigger@gmail.com. See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Oct 6

31 min 24 sec

Vi snakker i denne ukens episode om humanismens forhold til demokrati, både i samfunnet, men også i den organiserte humanismen. Se på den som en slags debrief etter vellykket landsmøte. Dette er også den første episoden som er blitt tatt opp ved at vi alle tre sitter i samme rom og ikke over et internettrom. Følg oss på Facebook og Instagram, og send oss spørsmål dere tenker vi bør besvare i denne podkastserien. See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Sep 29

31 min 23 sec

Ny sesong, nye episoder. Vi er klare for en ny sesong med Tanketrigger, og siden vi starter opp rett etter valget så handler den første episoden om regjeringsplattformen og hva vi gjerne ønsker av oss humanistisk politikk og utforming av regjeringsplattformen. Noen håp, noe realisme, og mye humanisme. Magni, Therese, og Christian lager en lettbent humanistisk samtalepodkast som tar for seg ulike tema som opptar oss. Følg oss på Facebook og Instagram, og send oss spørsmål dere tenker vi bør besvare i denne podkastserien. See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Sep 22

34 min 57 sec

Vi nærmer oss sommerferien og med denne episoden så runder vi av sesongen. Vi prøver å oppsummere denne sesongen og hva vi har lært og diskutert de siste 20 episodene. Vi prøver også å se om vi har noen tanker om hva vi skal fylle en eventuelt tredje sesong med etter sommerferien. Hva kunne du tenke deg å høre (mer) om? Magni, Therese, og Christian tar med dette sommerferie, og kommer også innom hva en humanistisk sommer er for noe. Følg oss på Facebook og Instagram, og send oss spørsmål dere tenker vi bør besvare i denne podkastserien. See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Jun 2

34 min 3 sec

Vi gjør en forsiktig start på å snakke mer inngående om filosofi. Noe verken Magni, Christian eller Therese har noen særlig bakgrunn for å gjøre. Haakon Gunleiksrud utfordret oss med et et episodeønske, og hva er vel da mer naturlig enn at vi inviterer han med for å snakke om dette. Jeg har et (overordnet) ønske om tema som jeg gjerne vil høre deres tanker om. Filosofi og humanisme! Jeg hadde kost meg å høre på dere snakke om eksistensialisme, absurdisme, humanisme, Sartre, Camus eller noe i den duren. Hva er meningen med livet?Er dere konsekvens- plikt- eller sinnelagsetikere? Kan vi skape egen mening i livene våre, eller er det kun en illusjon? Vet at dette kanskje er en litt nisje-ting, men jeg elsker å høre, lese og lære mer om slik filosofi.Dette kan vel ansees som et første steg inn i filosofien, og vi er nok ikke mindre forvirret helt enda. Dette kan jo love godt for en sesong 3 på podkasten. Følg oss på Facebook og Instagram, og send oss spørsmål dere tenker vi bør besvare i denne podkastserien. See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

May 25

45 min 46 sec

Hva er vigsla jord og er det en problemstilling for alle oss andre at jorden er vigslet? Hvis det er et problem eller en problemstilling, skyldes det velsignelsen eller eierskapet? Kan vi gravlegges i uviglsa jord? Magni, Christian, og Therese fortsetter å snakke om ulike sider ved døden på Tanketrigger. Denne gangen snakker vi om jorden en gravlegges i og gravferdsregler. Følg oss på Facebook og Instagram, og send oss spørsmål dere tenker vi bør besvare i denne podkastserien. See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

May 19

31 min

"Vi er del av et fellesskap og har ansvar for våre medmennesker og for miljøet, både lokalt og globalt. Vi må sikre at planeten vår er beboelig for kommende generasjoner."Sitatet er hentet fra det nordiske humanistmanifestet og sier noe om menneskets plass i og ansvar for naturen, men hva betyr dette egentlig? Hva bør og kan vi tenke om humanisme og klima? Har vi et særskilt eller et allmennmenneskelig ansvar? For å svare på dette har Magni, Therese, og Christian fått med seg Klas Sundelin som er organisasjonsrådgiver i Human-Etisk Forbund, for å snakke om klimaspørsmål i podkasten. Klas deltar som privatperson og humanist, og ikke som organisasjonsrådgiver. Følg oss på Facebook og Instagram, og send oss spørsmål dere tenker vi bør besvare i denne podkastserien. See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

May 12

48 min 49 sec

Skal vi som mennesker ha lov og rett til å velge selv når vi skal avslutte livene våre? Hva innebærer aktiv dødshjelp? Er vi for aktiv dødshjelp og hvor skal grensene gå? Therese, Magni, og Christian snakker i denne episoden om aktiv dødshjelp og våre tanker om dette, men hva tenker du? Følg oss på Facebook og Instagram, og send oss spørsmål dere tenker vi bør besvare i denne podkastserien. See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

May 5

49 min 17 sec

Hva er egentlig humanistisk sex? Er det noe mer enn "har du lyst, har du lov" og "krampaktig frisinnethet"? I denne oppfølgeren til episoden Humanistisk sex svarer vi på et brev vi har fått fra en kristen person på Vestlandet, og utdyper kanskje noen elementer fra den første episoden, men kommer vi frem til noe nytt?Hva tenker du om denne måten å gi et svar på? Dette var jo en lengre tilbakemelding, gir det noen forskjell? Vi har vært usikre på om dette kan være en grei måte når vi får større tilbakemeldinger enn bare noen linjer. Følg oss på Facebook og Instagram, og send oss spørsmål dere tenker vi bør besvare i denne podkastserien. See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Apr 28

53 min 32 sec

Finnes spøkelser? Tror humanister på spøkelser? Hva er våre opplevelser med det overnaturlige eller hinsidige? Denne gangen snakker Therese, Magni, og Christian om spøkelser. Christian forteller om sin "nærkontakt" med spøkelser og åndenes makt. Følg oss på Facebook og Instagram, og send oss spørsmål dere tenker vi bør besvare i denne podkastserien. See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Apr 21

34 min 36 sec

Hva er meningen med livet? Er det meningsfullt å snakke om en mening med livet? Hva med dette skillet vi (tidligere) konfirmasjonsledere har mellom meningen i livet og meningen med livet? I dagens episode snakker vi om hva som gjør livet meningsfullt og hva som ligger til grunn for et meningsfullt liv. Vi diskuterer også denne forskjellen mellom i og med. Følg oss på Facebook og Instagram, og send oss spørsmål dere tenker vi bør besvare i denne podkastserien. See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Apr 14

43 min 30 sec

Et tilbakevendende tema som har kommet opp i samtalene våre på podkasten er lukkede religiløse miljøer og hvordan vi håndterer de. Derfor har vi invitert med oss Hilde Langvann som er daglig leder i Helpekilden for å snakke om hva de arbeider med og for at hun skal svare på de spørsmålene vi har med tanke på det de arbeider med. Følg oss på Facebook og Instagram, og send oss spørsmål dere tenker vi bør besvare i denne podkastserien. See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Apr 7

50 min 18 sec

Hvordan ser egentlig en humanistisk påske ut? Og hva er våre påsketradisjoner? Gjør vi noe spesielt? Feirer vi noe?Magni, Christian og Therese snakker om påsken som humanister og om ulike sider ved det å være en del av en kultur som historisk sett har hatt en majoritet som er kristen og hvor markeringen av denne høytiden har vært viktig. Følg oss på Facebook og Instagram, og send oss spørsmål dere tenker vi bør besvare i denne podkastserien. See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Mar 31

33 min 20 sec

Hvor humanist er du? Og hva er det å være en god humanist? I denne litt ekstra lettbeinte episoden så tar vi Humanists UK sin test "How humanist are you?" og diskuterer svarene, svaralternativene, og våre perspektiver på svarene vi gir. Hvem er mest humanist av Christian, Magni og Therese?Følg oss på Facebook og Instagram, og send oss spørsmål dere tenker vi bør besvare i denne podkastserien. See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Mar 24

43 min 17 sec

I sesong 1 episode 7 snakket vi om når et menneske slutter å være et menneske, hvilke endringsmuligheter vi har, hva som er greia med å ønske seg evig liv, og alt annet vi tenkte falt innenfor tema transhumanisme. Vi skjønte raskt at her trengte vi eksperthjelp. Vi har derfor invitert podkastens aller første gjest! I dagens episode snakker vi med Ole Martin Moen om transhumanisme og alt det vi lurer på i den forbindelse. Ole Martin er en norsk fagfilosof. Han er ansatt som forsker i etikk ved Universitetet i Oslo og er førsteamanuensis ved lærerutdanningen ved Universitetet i Sørøst-Norge. I tillegg er han transhumanist. Hvis ikke han kan rydde opp i hodene våre så kan ingen. Eller? Sjekk ut episoden for å finne ut om vi er blitt noe klokere! Du finner mer om Ole Martin her: http://www.olemartinmoen.comI tillegg kan du som alltid finne oss på Facebook og Instagram, og sende oss spørsmål dere tenker vi bør besvare i denne podkastserien. See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Mar 3

54 min 27 sec

Religioner og livssyn har i flere tusen år vært veldig opptatt av sexlivet til tilhengere og andre. De har ment noe om hvem man har sex med, hvorfor man har sex, hvordan man har sex, og når man har sex. Men hva tenker humanismen om sex og hva er humanistisk sex?I ukens Tanketrigger snakker vi om humanistisk sex og hva vi tenker rundt dette. Følg oss på Facebook og Instagram, og send oss spørsmål dere tenker vi bør besvare i denne podkastserien. See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

E

Feb 24

41 min 23 sec

Hva tenker vi rundt religiøse plagg og symboler? Hva er det mest egnede humanistiske plagget? Og hva tenker vi rundt plagg som er tildekkende? I ukens Tanketrigger snakker vi om ulike former for religiøse plagg og symboler, og hva vi tenker rundt det. Følg oss på Facebook og Instagram, og send oss spørsmål dere tenker vi bør besvare i denne podkastserien. See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Feb 17

58 min 36 sec

Hva vil det si at man blander religion og politikk? Finnes det et skille mellom de to? Når blir det problematisk?Som humanister er frustrasjon og irritasjon over religion blandet med politikk ganske tilstedeværende, men når blir det problematisk? I denne ukens episode snakker vi oss inn i politikken i både Polen, USA og andre land. Vi snakker om politisk argumentasjon og politiske saker opp i mot religiøse begrunnelser. Følg oss på Facebook og Instagram, og send oss spørsmål dere tenker vi bør besvare i denne podkastserien. See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Feb 10

45 min 9 sec

Hva er religionskritikk og hva er grensene for religionskritikk? Hva kan vi si at går for langt og hva er det viktig å kritisere? Hvordan skal vi gjøre denne kritikken?Denne ukens Tanketrigger handler om god og dårlig religionskritikk. Magni, Therese, og Christian snakker om hvordan vi gjør denne religionskritikken og hvorfor det er viktig med slik kritikk. Følg oss på Facebook og Instagram, og send oss spørsmål dere tenker vi bør besvare i denne podkastserien. See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Feb 3

48 min 38 sec

Hva tenker vi som humanister om abort? Hva betyr det humanistiske livssynet inn i spørsmålet om abort? Abort kan handle om menneskerettigheter, ikke minst konkurrerende menneskerettigheter. Vi diskuterer oss gjennom ulike aspekter og sider ved abort basert på vårt humanistiske livssyn, både nasjonalt og internasjonalt.Følg oss på Facebook og Instagram, og send oss spørsmål dere tenker vi bør besvare i denne podkastserien. See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Jan 27

50 min 9 sec

Hva er det som får røyken til å stå ut av ørene på en gjennomsnittlig humanist? Hva gjør vi for å få utløp for disse følelsene? I dag har vi laget en liste over de tre tingene som provoserer oss mest med religion! Følg oss på Facebook og Instagram, og send oss spørsmål dere tenker vi bør besvare i denne podkastserien. See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Jan 20

48 min 54 sec

Hvorfor er det noen ganger utfordrende for oss å møte andres livssyn? Oppleves vårt livssyn som utfordrende for andre? I dag snakker vi om hvordan vi som humanister møter mennesker med annet livssyn enn oss selv, og om det er sånn at vi alltid skal akseptere andres tro.Følg oss på Facebook og Instagram, og send oss spørsmål dere tenker vi bør besvare i denne podkastserien. See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Jan 13

40 min 46 sec

Hva er fordommer og hva skiller dem fra stereotypier? Hvordan påvirker de oss og hva slags fordommer har Magni, Therese og Christian? Fordommer og stereotypier kan være nyttige, men de påvirker også hvordan vi møter nye mennesker. Hva gjør vi med de? og inntrykkene de skaper? Følg oss på Facebook og Instagram, og send oss spørsmål dere tenker vi bør besvare i denne podkastserien. See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Jan 6

49 min 1 sec

Hvorfor feirer humanister jul? Er julefeiringen i et humanisthjem egentlig så annerledes enn i alle andre hjem? Hva med kirkebesøk?I sesongens siste episode er det julestemning. Vi snakker om hva jula betyr for oss, hvilke tradisjoner vi ikke klarer oss uten, og hva som møter oss i kommentarfeltene i sosiale media rundt juletider. Christian lærer noe nytt, Therese er provosert og Magni forteller om sin nær-religiøse opplevelse. Vi takker for følget denne høsten, og gleder oss til å være tilbake med ny sesong den 6 januar.Følg oss på Facebook og Instagram, og send oss spørsmål dere tenker vi bør besvare i denne podkastserien. See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Dec 2020

45 min 5 sec

Hva skjer etter døden? Hvem bestemmer over gravferden? Hva skjer hvis man donerer kroppen sin til forskning? I dagens episode snakker vi om alt fra hvordan man tar vare på de døde i ulike kulturer, til om vi som humanister synes det er vanskelig å tenke på at døden er «siste stopp». Følg oss på Facebook og Instagram, og send oss spørsmål dere tenker vi bør besvare i denne podkastserien. See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Dec 2020

55 min 16 sec

Hvordan forklarer vi ting vi ikke kan forklare, og hvordan lever vi med at det er ting vi ikke kan forklare? Hva med mirakler, dejavu, og hva som skjedde før big bang? Vi snakker denne uken om alt det vi ikke kan forklare. Følg oss på Facebook og Instagram, og send oss spørsmål dere tenker vi bør besvare i denne podkastserien. See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Dec 2020

40 min 59 sec

Når slutter du å være et menneske? Hva er transhumanisme? Vil du leve evig? Vi bruker dagens episode for å snakke om transhumanisme, hva som er et menneske, om endringsmuligheter med mennesket, og om roboter. Kos deg med det. Følg oss på Facebook og Instagram, og send oss spørsmål dere tenker vi bør besvare i denne podkastserien. See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Nov 2020

45 min 40 sec

Hvordan skal vi oppdra våre barn uten å indoktrinere dem i humanismen? Kan vi gjøre det? Er det mulig med en trosnøytral oppdragelse? Hvordan snakker man med barn om religion? I dagens episode spenner det fra barneoppdragelse og barns filosofiske undring over døden, via skolegudstjenester, til barns medlemskap i tros- og livssynssamfunn. Vi svarer på lytterspørsmålet:"Burde man ha humanistisk «misjonering»? Det er ikke uten grunn Kristendommen, Islam og Buddhismen er verdensreligioner. Burde ikke vi hatt et verdens «Livssyn»?""Følg oss på Facebook og Instagram, og send oss spørsmål dere tenker vi bør besvare i denne podkastserien. See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Nov 2020

54 min 24 sec

Hvorfor er det problematisk å brenne bøker? Hvorfor kan det være tillatt? Hvorfor bør det være tillatt? Hva har ytringsfrihet med dette å gjøre? Hvorfor må det være mulig å vise karikaturer i norsk offentlig rom og klasserom?Vi bruker dagens episode til å snakke om ytringsfrihet og hvorfor det er viktig å kunne brenne bøker, vise karikaturer, og å ytre seg i samfunnet.Vi svarer på lytterspørsmålet:"Det virker som om det er et generasjonsskifte blant humanister før og nå̊. Den litt eldre generasjonen var kanskje mer tolerante ovenfor andre livssyn enn den nyere generasjonen som gjerne omtales som ny-ateister. Hva tenker dere?"Følg oss på Facebook og Instagram, og send oss spørsmål dere tenker vi bør besvare i denne podkastserien. See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Nov 2020

40 min 9 sec

Hvorfor er det viktig for mange mennesker med ritualer? Hvorfor opprettholder vi de? Trenger vi de? Har de en funksjon?Vi bruker denne ukens episode for å snakke om ritualer og hvorfor det er viktig for oss som humanister.Følg oss på Facebook og Instagram, og send oss spørsmål dere tenker vi bør besvare i denne podkastserien. See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Nov 2020

36 min 9 sec

Klarer vi å være kritiske i møtet med fake news? Hva tror vi på og hva klarer vi å være skeptiske til? Magni, Therese og Christian snakker om kritisk tenkning og fake news. Vi er innom politikk, konspirasjonsteorier, og korona, blant annet. Vi er også selvkritiske. Følg oss på Facebook og Instagram, og send oss spørsmål dere tenker vi bør besvare i denne podkastserien. See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Oct 2020

43 min 42 sec

Hva er en humanistisk verdi? Hva er kristne verdier? Hva er verdier? Vi snakker om verdier i dagens episode. Ingen skal beskylde oss for å ikke starte med de vanskelige spørsmålene. Følg oss på Facebook og Instagram, og send oss spørsmål dere tenker vi bør besvare i denne podkastserien. See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Oct 2020

26 min 15 sec

Hva er Tanketrigger? Hva er en livssynspodkast? og ikke minst, hva er et livssyn? Tenker du at du har savnet en podkast med humanistisk vri? Da har vi gode nyheter til deg! Dette er den første episoden av nettopp en slik podkast. Magni, Therese, og Christian, som alle tre har et svært engasjert forhold til humanismen, skal gjennom denne podkastserien invitere dere med på våre tankrekker. Ukentlig kan dere være med på våre humanistiske innfall, refleksjoner og tanketriggere rett inn i øregangene. I den første episoden prøver vi å avklare hva vi ønsker at denne podkasten skal være. Følg oss på Facebook og Instagram, og send oss spørsmål dere tenker vi bør besvare i denne podkastserien. See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Oct 2020

30 min 49 sec