Marknadsförarens guide till verkligheten!

Magnus Linde & Rikard Lundberg

Häng med på guidad tur – i sällskap av en ny gäst varje avsnitt pratar Magnus och Rikard om marknadsföring, marknadsundersökningar, analys och försäljning. Nytt avsnitt varannan fredag.

Häng med! Eller inte. Gör som du vill :)

All Episodes

Vad är en elbil? Hur fungerar den? Hur laddar man den? Och hur var det där med räckvidd nu egentligen? Det finns många frågor kring elbilar och laddhybrider. På mässan eCarExpo kan man få svar på alla dessa frågor och fler därtill. Och i dagens avsnitt har vi ingen mindre än självaste mässgeneralen Gunnar Dackevall på besök. Gunnar delar frikostigt med sig av både sina djupa kunskaper om laddbara bilar och sina insikter om att arbeta med mässa som medium. Samtalet spänner över allt från batterilivslängd till hur man knyter ihop och förlänger den fysiska mässan med en digital upplevelse. Gunnar menar att vi kanske inte ser en lösning på omställningen, man måste vara pragmatisk. Missa inte detta mycket aktuella program! Jodå, det blev tid över att prata skivor och böcker i slutet också. Gunnar visade sig även vara en musikälskare - inte minst njuter han av bra musik bakom ratten. Mycket nöje :)

Dec 3

55 min 24 sec

LinkedIn är mer än bara en CV-databas. Rätt utnyttjat kan det vara ett verktyg som hjälper oss att hitta nya affärskontakter, att rekrytera nya medarbetare eller hitta nästa steg i karriären. Och det kan också vara en kraftfull plattform för att profilera och bygga sitt eget eller sitt företags varumärke. Men hur gör man för att sticka ut och optimera sin närvaro? Med över 20 000 kontakter, och med fem års dagligt, strukturerat arbete, på LinkedIn vet Robert Lindberg på Premedia mer än de flesta om hur man skapar engagemang på plattformen. I dagens avsnitt delar han generöst med sig av tips, idéer och insikter kring hur man kan ta en ledande position inom sitt område och skapa affärer och samarbeten med nya kunder genom enkla strategier. Och, givetvis, inget avsnitt utan skiv- och boktips i slutet :) Mycket nöje!

Nov 5

59 min 27 sec

För ganska precis ett år sedan hade vi Anna Widler som gäst här i podden, då med det helt nystartade bolaget VAKN. Vi har nyfiket följt VAKN under året och är mycket glada att Anna ville komma tillbaka och berätta om året som gått. Vi är extra imponerade att det gått så pass bra under det ytterst speciella pandemiåret och framtiden talar verkligen för VAKN! Anna Widler, den ena av företagets två grundare, berättar om hur bolaget arbetar med insikter om det så gäller att rita kartan, staka ut vägen eller skapa rörelse. Häng med och inspireras av Anna som agerar katalysator för marknadsdriven affärsutveckling! Och jo då, vi klämde in lite bok- och musiktips i slutet också! Mycket nöje!

Oct 22

50 min 30 sec

Få saker har väl påverkat oss mer på kortare tid än internet. Digitaliseringen genomsyrar hela samhället och fortsätter förändra det i grunden. Men vilka risker finns? Och vilka möjligheter? För att hjälpa oss reda ut detta fick vi besök av internetpionjären Jannike Tillå, med bakgrund från tidiga internetbolag som IDG och Spray, men som idag arbetar som affärsområdes- och kommunikationschef på Internetstiftelsen. Jannike delade frikostigt med sig av kunskap, tankar och insikter kring internet; nu, då och i framtiden. Verkligen superintressant, det här vill du inte missa! Jepp, det blev tid för böcker och skivor i slutet av avsnittet också. Mycket nöje!

Oct 8

51 min 26 sec

Tittar någon verkligen på linjär-TV nuförtiden? Var det rentav bättre på Hylands tid? Hur i hela friden mäter man hur folk tittar på rörlig media i dagens fragmenterade TV-värld? För att reda ut detta fick vi besök i poddstudion av Magnus Anshelm, som vid sidan av att vara Nestor i mediebranschen också är VD på MMS (Mediamätning i Skandinavien AB - https://mms.se/). Magnus delar frikostigt med sig av erfarenheter och kunskap, dels om hur mediebranschen utvecklats de senaste 30 åren och dels om hur man mäter media och varför. Vi tar avstamp i 80-talets forskarvärld på Göteborgs Universitet och når via en inblick i mediebyråvärlden fram till undersökningsbranschen, MMS och MMS Akademi 2021!  Och jajamän, vi hann med att prata både böcker och musik slutet av avsnittet också. Mycket nöje!

Sep 24

50 min 24 sec

Vad får man göra och inte göra när man arbetar med marknadsundersökningar och marknadsföring? Och vad bör man göra och inte göra? Det kan vara knepigt det där. För att reda ut detta fick vi besök i poddstudion av Axel Tandberg som är jurist, gdpr-expert och dessutom ordförande för ERM (Etiska Rådet för Marknadsundersökningar - http://www.etiskaradet-erm.se/) Axel delar frikostigt med sig av kunskap och tips kring både etiska och legala aspekter på marknadsundersökningar och marknadsföring. Superintressant och superviktigt – det här vill du inte missa! Och jajamän, vi hann med att prata både böcker och musik slutet av avsnittet också. Mycket nöje!

Sep 10

57 min 33 sec

Att lyssna på och förstå sina kunder har alltid varit viktigt. Men kraven på kundupplevelse ökar ständigt och dåliga kundupplevelser sprider sig lätt i sociala medier och därför är kanske bra kundupplevelser viktigare än någonsin. Men hur håller man koll på vad kunderna egentligen tycker och tänker? Och hur kan man förstå och överträffa människors förväntningar? I dagens avsnitt guidas vi till mer strukturerat och automatiserat arbete med feedback och CX av Mats Söderberg på Feedbacklab by Differ. Det blir ett spännande samtal kring utmaningar och trendspaningar inom Customer Experience, Feedback Management, textanalys och CX som konkurrensmedel. Mats delar frikostigt med sig av många insikter, tips och idéer på hur man kan arbeta effektivt med Customer Experience.  Vi avslutar avsnittet, precis som vanligt, med ett bok- och skivtips. Mycket nöje! Ps. När vi ändå pratar feedback… vi är jätteintresserade av att höra vad du tycker och tänker om podden, hör gärna av dig med kommentarer, önskemål eller tips på magnusochrikard@gmail.com eller på vår LinkedInsida.

Aug 27

59 min 35 sec

”Syns du inte, finns du inte.” Detta är sannerligen något att reflektera över, inte bara på reflexlösa promenader mörka vinterkvällar utan också i varumärkesarbetet. Det kan inte poängteras nog ofta att det faktum att du finns där ute inte är någon garanti för att du också finns i medvetandet hos dina intressenter. ”Man måste sticka ut hakan för att synas i mängden”, säger Hans Fältros på reklambyrån MOPS Kommunikation. I dagens avsnitt delar han generöst med sig av tankar och idéer kring reklam och varumärkesbyggande – allt baserat på hans dryga tjugo år i reklambyråvärlden. Intressant, lärorikt och, inte minst, roligt! Och innan vi avslutade pratade vi både böcker och musik :) Mycket nöje!

Aug 13

57 min 39 sec

I detta, vårsäsongens sista avsnitt, gästas vi av den erfaren undersökningskonsulten Charlotte Stenbäck från Novus. Charlotte delar generöst med sig av sin långa erfarenhet inom kvalitativa, kvantitativa undersökningar och etnografiska studier och tar oss med på sin resa genom undersökningsbranschen. Idag hittar man henne på Novus, kanske mest känt som ett ett opinionsinstitut, men som visar sig vara mycket mer än så!  Vi talar om spännande rapporter man publicerat och landar i en fundering kring hur det blir med helhetsperspektivet när vi, som konsumenter, allt mer tar del av nyheter digitalt och flödet alltid är individanpassat. Finns det ingen plats för generell kunskap längre? Överblicken som en papperstidning ger, är det överskattat eller fastnar något som ger en viss allmänbildning?  Med en representant från Novus i studion, med en pågående regeringskris och med ett ordinarie val om bara drygt ett år var vi naturligtvis tvungna att prata lite opinionsundersökningar också. Sedan rundar vi av vårterminen med bok- och skivtips i vanlig ordning. Rikard utser den bästa sommarplattan, en klassiker från 1985! Välkomna åter fredagen den 13/8 då vi rivstartar en fantastiskt spännande podd-höst med massor av intressanta gäster. Först ut är en mycket kreativ reklammakare från norr, som fann framgång i södern.  Mycket nöje och ha en skön sommar 🌞

Jul 2

56 min 20 sec

Digitaliseringen skapar mängder med nya möjligheter att kommunicera med olika målgrupper. Content marketing är en av de metoder som på senare år vuxit fram och etablerat sig som en naturlig del av många marknadsförares verktygslåda. Men vad är det för något och hur man jobbar med det? Vi passade frågan vidare till Martin Östling som jobbar som konsult kring just detta på Web Guide Partner. I dagens avsnitt delar Martin generöst med sig av sin erfarenhet, rätar ut alla frågetecken och ger dig förutsättningarna för att komma i gång eller utveckla ditt arbete med content marketing. Oavsett din nuvarande kunskapsnivå finns här många guldkorn att hämta. Jepp, det blev lite skivor och böcker i slutet också! Mycket nöje :)

Jun 18

58 min 22 sec

Ingen marknadsundersökning, oavsett metod, upplägg eller frågeställning, kan klara sig utan respondenter. Det finns alltid en grupp människor man är intresserad av att veta mer om. Det kan vara kunder, potentiella kunder, konsumenter som använder konkurrentens produkter eller en bred allmänhet. Men hur når man dem? I dagens avsnitt gästas vi av Andreas Nilsson från Norstat som guidar oss genom datainsamlingens djungel och förklarar hur de arbetar med olika metoder för datainsamling: offline, online och passiv. Andreas ger oss också en blick i backspegeln, en glimt av framtiden samt värdefulla tips på vad man ska tänka på för att få så hög effektivitet och kvalitet som möjligt i datainsamlingen. Och så snackar vi lite musik och böcker också :) Mycket nöje!

Jun 4

57 min 2 sec

Så har vi nått fram till avsnitt 30 av Marknadsförarens guide till verkligheten - podden som föddes när kalendern plötsligt blev tommare än vanligt i mars/april förra året ;) För att markera denna milstolpe passar vi på att i det här avsnittet blicka lite bakåt och framåt. Det är ett kortare avsnitt utan gäst där vi svarar på ett par lyssnarfrågor och, inte minst, avslöjar några spännande aktiviteter som kommer efter sommaren. Det vill du inte missa :) Ett lite annorlunda avsnitt med andra ord men, lugn, vi avslutar med bok- och musiktips precis som vanligt! Mycket nöje!

May 21

22 min 35 sec

I takt med att e-handel och globalisering tar allt större plats i marknadsekonomin har det som kommit att kallas ”butiksdöden” lett till ett ökat antal tomma affärslokaler och köpcenter. Men måste hotet mot klassisk handel betyda att köpcenter, butiker och det fysiska mötet förpassas till historiens sophög? Nej, absolut inte säger Peter Scherr, CXO på Popup Agency. ”Det sveper en vind av förnyelse över marknaden. Synen på butiken som bara en säljkanal får mer och mer ge vika för en syn där butiken, eller lokalen, är en mötesplats med kunderna”, säger han. I dagens avsnitt berättar Peter hur Popup Agency hjälper varumärken att engagera och interagera med kunderna – ofta i en symbios mellan det fysiska och digitala – och ger oss en inblick i hur framtidens retail kommer att se ut. Musik och böcker avslutar även detta avsnitt :) Mycket nöje!

May 7

54 min 14 sec

Kundinsikter kan vara en ovärderlig resurs och hjälpa till att identifiera och definiera vilket arbete som faktiskt behöver göras och under vilka förutsättningar. Samtidigt är världen komplex och resultatet av undersökningar påverkas i allra högsta grad av den metod man väljer för att samla in informationen. Därför är det först när man gifter samman och kombinerar olika metoder och datakällor som den verkliga magin uppstår. Det menar Martin Düring på Antrop som idag gästar oss i podden och guidar oss genom det som av en del kallats "lösningen på framtidens insiktsarbete", nämligen Mixed Methods eller Integrated Insights. Martin delar generöst med sig av sin erfarenhet, lotsar oss pedagogiskt genom dataskärgården och förklarar tålmodigt hur man arbeta med en väl avvägd mix av olika datakällor och metoder för att få djupare insikter om kundernas behov.  Ja, det var så intressant att vi var tvungna att hålla på i över en timma för att hinna med lite bok- och skivtips också. Mycket nöje!

Apr 23

1 hr 5 min

Att se till att kunderna kan använda din produkt eller tjänst friktionsfritt och utan problem är naturligtvis en förutsättning för en ge dem en bra användarupplevelse. Men det är bara en av många bitar i det pussel som ofta sammanfattas i begreppet User Experience. Och User Research är därför mycket mer än bara användbarhetstester. Det menar Lisa Trumstedt på Readly som gästar oss i dagens avsnitt och berättar om hur User Research i stället kan beskrivas som ett iterativt och användarcentrerat arbete med ett antal delprocesser; allt ifrån målgruppsanalys, personas och scenarier till prototyper, utvärdering och testning. Här finns guldkorn att hämta både för den som vill börja, och för den som vill utveckla, sitt arbete inom User Experience. Och för att krydda din upplevelse lite extra avslutar vi i vanlig ordning med musik- och boktips. Mycket nöje!

Apr 9

53 min 5 sec

Rätt utförda är marknadsundersökningar en oumbärlig tillgång i marknadsföringsarbetet. Och i takt med digitalisering och tuffare konkurrens har efterfrågan på nya data och insikter ökat exponentiellt. I kölvattnet av detta följer ett intensifierat tryck på undersökningsföretag och interna researchavdelningar att leverera fler resultat på kortare tid.  Hur gör man det utan att också behöva öka antalet anställda? Genom att automatisera delar av arbetet, menar Jonas Ortman från Research Automators som gästar oss i dagens avsnitt och berättar om hur Research Automation möjliggör snabbare, effektivare processer med högre noggrannhet. Och givetvis, i vanlig ordning avslutar vi avsnittet med att lösa dina läs- och skivsvårigheter inför helgen ;) Mycket nöje!

Mar 26

57 min 56 sec

Utan kundkontakt blir det inga affärer. Så enkelt är det ju faktiskt. Och att hitta nya potentiella kontakter, eller ”leads”, har därför blivit en allt viktigare del av verksamheten för många företag. Men måste arbetet med att hitta nya leads vara synonymt med tidsödande sökningar på nätet och med kallringning? Nej, absolut inte, säger Carolina Long från Qualifier.ai som gästar oss i det här avsnittet och berättar hur man kan automatisera prospekteringen genom att låta en ai hitta och skicka e-mails till potentiella leads. Med bra leads kan man minska mängden kalla samtal och det ger inte bara fler och bättre säljkontakter utan gör också jobbet roligare för säljarna, förklarar hon. Jodå, böcker och skivor avhandlas i slutet i vanlig ordning. Mycket nöje!

Mar 12

44 min 57 sec

Känslor är bara ett annat sätt att tänka. Båda sätten hjälper oss att behandla information men känslor är mycket snabbare. Det är kärnan i Nobelprisvinnaren, Daniel Kahnemans banbrytande arbete. Och betydelsen av känslor är inte bara av akademiskt intresse utan central för att kommunikation och reklam ska ha effekt. Förenklat kan man säga att något som skapar känslor – oavsett om de är positiva eller negativa – uppmärksammas och sprids mer. Men hur mäter man det?  I dagens avsnitt gästas vi av Fredrik Wallner från Moodscore som utvecklat en produkt för just detta - att mäta önskvärda känslolägen och sätta värden på den emotionella styrkan i all form av marknadskommunikation.  Och vet du vad?! Vi pratade skivor och musik i slutet av avsnittet :) Mycket nöje!

Feb 12

49 min 54 sec

Vad tänker du när du hör begreppet PR? Tillhör de dem som ser det som synonymt med publicitet, nyhetsartiklar, intervjuer och reportage? Det är det, kanske. Men det är också mycket, mycket mer. I dagens avsnitt gästas vi av PR- och kommunikationsexperten Stina Oldfeldt som hjälper oss förstå PR som ett bredare begrepp som handlar om att arbeta långsiktigt och metodiskt för att kontinuerligt sätta bilden av ett varumärke, en person, en organisation eller en företeelse. PR är ingen quick fix, kan sammanfatta dagens budskap! Just ja, vi snackade lite skivor och böcker också innan vi skildes åt. Mycket nöje!

Jan 29

52 min 29 sec

Ett hållbart och företag som kan växa bygger naturligtvis på lönsam försäljning. Men även om det är sunt att kontinuerligt jaga nya kunder ska man inte glömma att pyssla om dem man redan har. I dagens avsnitt gästas vi av Henrik Andersson från Bau Rentention och pratar om hur kundretention hjälper till att maximera lönsamheten för varje kund genom att få dem att stanna kvar och generera högsta möjliga livstidsvärde. Vi pratar också om vikten av att försäljnings- och marknadsavdelningen jobbar tillsammans och med gemensamma mål. Det blir också tid för flera spännande läs- och lyssningstips i slutet av avsnittet :) Mycket nöje!

Jan 15

57 min 24 sec

Så här på årets första dag gör vi en tillbakablick på förra årets avsnitt av Marknadsförarens guide till verkligheten. Tillsammans minns vi alla de fantastiska gäster som besökt oss i studion på Clarion Sign och generöst delat med sig av sina erfarenheter.  Har du följt oss under året blir det här en skön uppfräschning av minnet och är du ny lyssnare får du en snabbguide över alla avsnitt. Hur som helst, ett perfekt avstamp inför alla spännande avsnitt som kommer 2021! Bok- och musiktipsen i slutet är dock helt nya, fräscha och obegagnade :) Mycket nöje och god fortsättning på 2021

Jan 1

1 hr 8 min

Hur jobbar en rekryterare? Ja, om du tror att det räcker med att skumma igenom några CV:n och kallprata lite med ett gäng kandidater så tror du fel. Processerna är metodiska och researchtunga och inkluderar både kvalitativa, kvantitativa, explicita och implicita metoder. Idag gästas vi av Hendrik Dahlgren, Senior Consultant på Ogunsen Executive Search, som guidar oss genom rekryterarens vardag av kravprofiler, urvalsarbete, telefonintervjuer, djupintervjuer, tester, referenstagning och bakgrundskontroller. Han berättar också om hur digitaliseringen påverkat rekryteringsbranschen i grunden sedan han började i branschen i slutet av 1990-talet. Och hur AI gjort sitt inträde och sannolikt kommer ta en allt större roll. Det blev tid för ett boktips också! Och, inte minst, Rikard ger dig julens skönaste platta. God jul och mycket nöje!

Dec 2020

1 hr 3 min

“We are drowning in information but starved for knowledge”. Citatet kommer från boken Megatrends och är signerat John Naisbitt och trots att det har nästan 40 år på nacken har det nog aldrig varit mera aktuellt. Med digitaliseringen har följt en explosionsartad ökning av data och information. Men stora mängder information har inget värde om den inte används på ett förnuftigt och ändamålsenligt sätt – och det kan ibland vara svårare. Den insikten blev grunden till nystartade företaget VAKN som arbetar som strategisk insiktspartner till företag som vill jobba med insiktsdriven utveckling av varumärken, erbjudande och kommunikation. I dagens avsnitt gästas vi av Anna Widler, den ena av företagets två grundare, och guidas i hur man höja värdet på information genom att tolka den, ge den mening och sätta den i kontext. Vi får också följa med på Annas resa som ledde fram till starten av Vakn; med början på NMA i slutet av 90-talet via Blue Carrot till flera spännande år på framgångssagan Nepa. Och jo då, vi klämde in lite bok- och musiktips i slutet också! Mycket nöje!

Dec 2020

1 hr 1 min

Den digitala revolutionen har under de senaste decennierna förändrat hela bilden av medielandskapet och hur man når sin målgrupp. Det har också inneburit stora förändringar i hur man kan följa upp effekterna av sin reklam och marknadsföring. En som sett förändringen från första parkett är Staffan Hultén som startade reklam- och mediaanalysföretaget RAM Research and Analysis of Media i just den där brytningstiden mellan det gamla och det nya för 20 år sedan. I dagens avsnitt berättar Staffan om resan med RAM och den ständiga förändringsprocess företaget tvingats ha som strategi för att hålla jämna steg med utvecklingen. Han delar också med sig av insikter kring hur man mäter annonsering både i analoga och digitala kanaler. Och vet du vad? Vi kör lite musik- och boktips i slutet också ;) Mycket nöje!

Nov 2020

51 min 49 sec

Inom marknadsföring har ökat fokus på Marketing Automation definitivt varit en av de tydligaste trenderna under senare år. Det är en viktig del i digital marknadsföring som låter företag skicka rätt budskap, till rätt person, vid rätt tillfälle. I alla fall i teorin. Men hur gör man för att omsätta det i praktiken? Ja, vi vet inte. Så vi passade frågan vidare till Niklas Gustavsson som jobbar som konsult på Mindwile där han hjälper företag att lyckas med just Marketing Automation. Niklas undervisar dessutom i ämnet på IHM Business School och har nyligen utkommit med boken On demand marknadsföring. I dagens avsnitt delar Niklas generöst med sig av sin erfarenhet, guidar oss pedagogiskt genom teknikdjungeln och förklarar tålmodigt grundläggande metoder för att arbeta med Marketing Automation. Här finns guldkorn att hämta både för den som vill börja, och för den som vill utveckla, sitt arbete inom området. Musik- och boktips i slutet? Given böj!

Nov 2020

1 hr 3 min

Under de senaste decennierna har digitaliseringen förändrat medielandskapet i grunden; mediekonsumtionen sker på nya plattformar och mediekonvergensen gör att det inte längre är givet hur en tidigare självklar medieform ska definieras. Maria Wade, Client Director och COO på DNA Media, har i olika roller inom media följt utvecklingen och i det här avsnittet tar hon oss med på en resa från 40 procentiga klickfrekvenser (!) på Lunarstorm 2005 via Coronaårets turbulenta marknad (med vinnare och förlorare) och avslutar med en blick in i framtiden. Jajamän, det blir musik- och boktips i slutet :)

Oct 2020

50 min 56 sec

Världen omkring oss består av en myriad av tecken och symboler. Samtidigt är vi inte alltid, eller ens speciellt ofta, medvetna om hur alla dessa tecken fungerar eller hur de påverkar våra handlingar och tankar. Om man inte är semiotiker, vill säga. I det här avsnittet gästas vi av Karin Sandelin som leder affärsområdet Sensemiotics på Kantar Sifo. Hon hjälper oss förstå hur semiotisk analys fungerar och hur man, bland annat, kan använda den för att reda ut om ens kommunikation och varumärke förmedlar det man vill. Just ja… vi pratar lite om musik och böcker i slutet också… :) Mycket nöje!

Oct 2020

57 min 57 sec

Både undersöknings- och spelbranschen har genomgått stora förändringar de senaste åren. Med digitalisering och en explosionsartad ökning av både data och konkurrenter har fokus flyttats från traditionella enkätundersökningar till analys av transaktionsdata, sociala medier, CRM-system och ostrukturerade datakällor. I dagens avsnitt gästas vi av analys- och researchveteranen Martin Johansson, Head of Business Intelligence på Svenska Spel, som guidar oss igenom de förändringar han sett under sina 25 år som undersökare och analytiker i stora organisationer. Vi hinner också prata om vilka trender han ser för researchbranschen och naturligtvis också om den nya spelmarknaden, spelansvar och spelreklam. Fanns det plats för bok- och musiktips? Absolut! Mycket nöje!

Sep 2020

57 min 11 sec

Forskning visar på att över 70% av våra köpbeslut görs vid köptillfället och att veta vad som driver och avgör konsumenters val är värt stora pengar men samtidigt svårt att mäta med traditionella metoder. Conjointanalys är ett sätt runt problematiken och ett kraftfullt analytiskt verktyg för att mäta konsumenters beteende (beslut) – till skillnad från attityder – i simulerade valsituationer. I dagens avsnitt hjälper Janne Nylund från Refina oss förstå hur metoden fungerar och hur man kan utnyttja den för att optimera sitt utbud.  Bok- och musiktips i slutet? You bet!  Mycket nöje!

Sep 2020

52 min 26 sec

Tycker du att varumärkesmodeller ofta mest är fluff och buzz man inte kan agera på? Det tyckte Clara Roslund från ClaraBe. Baserat på modern forskning om hur ett varumärke skapar beteende och köp byggde hon därför modellen hon tyckte saknades. I dagens avsnitt får vi en unik förhandstitt när Clara, steg för steg, guidar oss igenom modellen och förklarar hur den är kopplad till konkret handling, beteende och affär. Jodå, vi avslutar med bok- och musiktips i vanlig ordning.  Mycket nöje!

Aug 2020

53 min 35 sec

Utvecklingen av och intresset för AI (artificiell intelligens) accelererar i en allt snabbare takt. Men vad är egentligen AI och hur kan man använda det? I det här avsnittet hjälper Pär Warg Wiklundh från Gamgi oss att reda ut begreppen och ge exempel på praktiskt användbara AI-lösningar inom bland annat TM/kundservice. I vanlig ordning hinner vi med lite musik- och boktips i slutet av avsnittet. Mycket nöje!

Aug 2020

56 min 42 sec

"Ryktet om min död är betydligt överdrivet", ska Dr David Livingstone enligt historien ha sagt på stranden av Tanganyikasjön till den journalist som fann honom där(*). Lika överdrivet, tycker Magnus och Rikard, är ryktet om marknadsundersökningens död och, för den delen, nyttan av generella benchmarks. I det här avsnittet vilar fortfarande semesterlugnet över poddstudion på Clarion Sign och i väntan på nästa gäst (som dyker upp i nästa avsnitt) dyker vi ner i frågelådan. Avsnittet avslutas med musik- och boktips i vanlig ordning. Mycket nöje!  (*) Citatet har också tillskrivits Mark Twain.

Jul 2020

30 min 29 sec

Semestertider och stiltje på gästfronten. Vi passar på att vittja frågelådan och resonera kring ett par av de funderingar som kommit in. Marknadsundersökningar i pandemitider och lågkonjunktur är de munterheter som står på agendan. Men naturligtvis också musik- och boktips i vanlig ordning.

Jul 2020

24 min 34 sec

Att mäta effekten av ägd, köpt och förtjänad reklam är för de flesta självklart. Och visst har varumärkestracking och enskilda kampanjmätningar sitt berättigade värde men för en bättre förståelse behöver resultaten kombineras med andra studier. I det här avsnittet guidas vi av Georg Svensson i hur man med hjälp av ekonometri både kan förstå vad som fungerar i det föränderliga medielandskapet och vilka faktorer som driver försäljning. Mycket nöje!

Jul 2020

38 min 20 sec

I det här avsnittet hjälper Elin Mannheimer från mediebyrån Lorentzon & Mannheimer oss att förstå hur man tänker kring framgångsrika medieval och hur man kan nå ut även utan en stor budget. Hon hinner också ge tips på hur man kan målsätta och mäta effekten av de insatser man gör samt reda ut hur man egentligen uttalar Kissie. Mycket nöje och glad midsommar!

Jun 2020

45 min 25 sec

Att veta vad konsumenterna ser är ett första viktigt steg för att säkerställa effektiv kommunikation. Det man aldrig ser har heller ingen möjlighet att påverka. I det här avsnittet guidas vi av Christoffer Haas från Tobii Pro igenom hur man kan mäta uppmärksamhet med olika typer av eye tracking. Med ett speciellt fokus på webcam eye tracking pratar vi om metodens nytta, utmaningar och vanliga användningsområden. Christoffer hinner också med att släppa nyheten om en rykande aktuell produktlansering från Tobii Pro. Veckans avsnitt är extra långt och extra intressant. Mycket nöje!

Jun 2020

47 min 4 sec

Vem kan man lita på, vad är kvalitet och hur ser morgondagens undersökningsmarknad ut? Se där, tre små nätta lyssnarfrågor som Magnus och Rikard gör sitt bästa för att försöka besvara i det här avsnittet.

May 2020

30 min 5 sec

Ingen vet exakt vad som försiggår i våra hjärnor, hur vi associerar, vilka känslor vi har och varför. Kan IAT - Implicit Association Testing - vara ett sätt att närma sig och förstå vad som bubblar under våra medvetna attityder? I det här avsnittet får Magnus och Rikard hjälp av en gäst att reda ut begreppen. Clas Lilliecreutz från Straylight och Implicit Academy är expert på IAT och berättar i avsnittet mer om metodens historia och vanliga tillämningsområden. Mycket nöje!

May 2020

36 min 22 sec

I veckans avsnitt resonerar Magnus och Rikard kring implicita marknadsundersökningsmetoder. I takt med att insikterna kring hur hjärnan fungerar har blivit djupare – samtidigt som teknikutvecklingen möjliggjort det – har nya undersökningsmetoder börjat användas kommersiellt. Dessa metoder kan nästan liknas vid ett titthål in i konsumenters undermedvetna och mäter beteende och attityder indirekt genom till exempel biometriska och neurologiska mätpunkter.

Apr 2020

33 min 1 sec

Det traditionella marknadsundersökningsmanifestet bygger till stor del på att fråga människor och att lita på svaret. Men hur säkra kan vi vara på att människor faktiskt vet och kan svara på vad de gjort och vad de tänker göra? Inte särskilt säkra, enligt vad sammantagen modern forskning indikerar. Det är temat för veckans avsnitt där Magnus & Rikard också svarar på vad Lars Ohly och Hillary Clinton gemensamt. Mycket nöje!

Apr 2020

31 min 8 sec

I det här första avsnittet av Marknadsförarens guide till verkligheten pratar Magnus och Rikard om drivkraften bakom att starta podden. De uppehåller sig förvånansvärt mycket vid statistik men hinner ändå göra avstickare till både Corona och bombplan från andra världskriget samt leverera svaret på livet, universum och allting. Ett kanske något rörigt men ändå intressant samtal om framförallt marknadsundersökningar. Mycket nöje!

Mar 2020

31 min 43 sec