Het Cult-Uur

Het Cult-Uur

Voor Het Cult-Uur is geen onderwerp te pretentieus of juist te laagdrempelig om aan te snijden. Wil jij op de hoogte zijn van de nieuwste releases, of ben je juist op zoek naar een diepgravende analyse van je favoriete show? Zoek niet verder en laat je oren onderdompelen in alle nerdiness van Het Cult-Uur. Met Laurens Lagaaij, Mina Etemad, Vincent Wesselink en Flora Woudstra Hablé.

All Episodes

Het oververzadigde medialandschap anno 2021 brengt een berg aan kwalitatieve TV, maar bovenop die berg ontbreekt het nog aan een übergorilla die zonder twijfel het serielandschap domineert. Als er echter één show is die een duidelijke gooi naar die titel doet, is het wel Succession. Ironisch genoeg gaat dit moderne epos over een groep onderkruipsels die een gooi doen naar de titel van nieuwe übergorilla die een oververzadigd mediaimperium regeert. Wat maakt deze excentrieke mix tussen drama en comedy zo'n Emmy-magneet? Zijn het de vlijmscherpe dialogen, de absurde plotlines of het cinematische camerawerk? En waarom is een show met zoveel onsympathieke personages toch zo bingeable? Het Cult-Uur is in elk geval fan, en grijpt de gelegenheid van het derde seizoen aan om deze vragen en meer te bespreken.

Nov 22

53 min 16 sec

Wat associeer jij met Frankrijk? Als je een cultureel sensitief persoon bent die nooit in nationalistische stereotypes denkt (anders dan die hamburgervretende oorlogszuchtige Jezusfreaks in Amerika) kun je vast een genuanceerd portret schilderen van dit Europese land. Wes Anderson daarentegen heeft vast gedacht: 'Nuance? Niet voor de Fransen!' Althans, dat beeld rijst bij het kijken van The French Dispatch. De tiende film van de eigenzinnige regisseur par excellence bestaat namelijk uit komische verhaaltjes vol pretentieuze kunsthandelaren, nodeloos nudisme, semi-intellectuele stakers en prostituees die van goed eten houden. Zit er nog een boodschap achter al deze losse fragmenten, of moet je er vooral niet te veel over nadenken? Wij van Het Cult-Uur hebben comme d'habitude de antwoorden.

Nov 8

43 min 24 sec

Adam Smith was een OG van het kapitalisme en een notoire aanrander (met zijn 'onzichtbare hand' onder je shirtje, bah). Hij zei ooit: de tragiek van de armen is gelegen in de armoede van hun aspiraties. Een gebrek aan ambitie dus. Nou, dan heeft hij duidelijk Squid Game nog niet gezien. In deze onverwachte hitserie laat een groep door schulden geplaagde sukkelaars zien dat zij behóórlijk ambitieus zijn als hen de belofte van een bak geld wordt voorgeschoteld. En als een liefdesbaby van Darwin en Smith toont Squid Game dat marktwerking zich ook uitstrekt over mensenlevens. Zit er genoeg diepgang achter deze lugubere satire of blijft het bij een loze hype? Luister en ontdek het.

Oct 19

38 min 59 sec

Een echte Hollander is niet vies van de duinen. Die onvolprezen zandbergen houden toch maar mooi onze kustlijn overeind, of doen in elk geval iets wat je bij aardrijkskunde hebt geleerd. Maar zou Nederland nog steeds prat gaan op haar duinen als daar wormen in leefden zo groot als een flatgebouw? Deze nightmare fuel is een van de meest iconische onderdelen van Dune, een uniek sci-fi boek dat nu eindelijk een verfilming krijgt (sorry Lynch, maar we tellen die van jou even niet mee - for obvious reasons). Met sci-fi veteraan Denis Villeneuve aan de regie en de alomtegenwoordige zwijmelprins Timothée Chalalalamet in de hoofdrol moet deze film haast wel een knaller zijn. Maakt het deze kosmische verwachtingen waar? Check deze episode van Het Cult-Uur en ontdek het!

Oct 4

40 min 13 sec

Oh shit! Het is alweer een jaar geleden dat we een editie hadden van Pop-Pop, en kijk wat er is gebeurd: Het Cult-Uur loopt enorm achter met alle hippe muziek die er in 2021 is uitgekomen. Dat moet worden gerectificeerd. Van Billie Eilish tot Kanye West en van Doja Cat tot Tyler, the Creator: deze aflevering heeft een boel nieuwe muziek om te bespreken. Dus maak je borst maar nat, droog hem weer af en zet je beste koptelefoon op, want je gaat hier wat tunes horen! Met o.a.: Flora houdt van zingende rappers en Mina van rappende zangers, Julio is prettier than Jesus en Laurens verklaart beef aan Drake.

Sep 13

1 hr 4 min

De Middeleeuwen hebben een hoop voordelen: overal prachtige kastelen, mysterieuze bossen en kansen op romantisch avontuur, TikTok-influencers bestonden nog niet en huizenprijzen in de Randstad waren een schijntje. Misschien daarom dat fantasyfilms vaak in deze tijd afspelen, want je kunnen verliezen in een sprookjesachtige wereld is essentieel voor dit genre. Met The Green Knight is er weer een bioscoopfilm die ons belooft te betoveren met ridders en queesten, maar zonder de draken en tovenaars die vaak in het standaardpakket zitten inbegrepen. Het is namelijk een adaptatie van een echt Middeleeuws gedicht. Kan dat een post-Game of Thronespubliek nog wel bekoren? Het Cult-Uur heeft het voor je uitgezocht.

Aug 16

32 min 59 sec

Buon giorno, snuivers di cultura! Terwijl half Nederland nog in de file rondom Parijs staat, heeft Het Cult-Uur de campingstoeltjes uitgeklapt voor een zomerse bespreking van Luca, de nieuwste film in het illustere assortiment van Disney/Pixar. Deze geanimeerde slice-of-life neemt je mee naar het Italiaanse Ligurië, waar het zeemeer-jongetje Luca op avontuur gaat in de mensenwereld. Samen met journalist en Italofiel Katarina Schul analyseert Flora de thematiek, de LGBT-allegorieën in de film, en de verbeelding van de Italiaanse cultuur. De rest van het Cult-Uur panel is nog vitamine D aan het scoren in diverse Europese contreien, maar schuift volgende keer weer aan. Divertiti, amici! Shownotes: Katarina rept in de aflevering over een beroemd Ligurisch dorp genaamd Porta Rossa, waar het fictionele "Porto Rosso" in de film op zou zijn gebaseerd. Ze bedoelde Monte Rosso! Wanneer je dit dorp googlet, zie je ook meteen wat ze bedoelt.

Aug 9

38 min 53 sec

Het zonnetje schijnt weer, de terrassen zitten weer vol, en er schijnt ook iets van voetbal bezig te zijn. We zouden het haast vergeten, maar kort geleden nog leed de halve wereld aan cabin fever en was ieders meest bezochte plek de slaapkamer-annex-thuiskantoor-annex-ruziehol. Met Inside heeft comedian Bo Burnham een unieke one-man show gemaakt die het gevoel van het coronahuisarrest perfect vertolkt. Het Cult-Uur duikt in deze special en analyseert hoe Burnham het existentialisme van een millenial anno 2020 zo hilarisch en dansbaar heeft gemaakt.

Jun 14

39 min 30 sec

Vraag een Nederlander naar zijn vaderlandse geschiedenis en hij zal waarschijnlijk trots mijmeren over Willem van Oranje en Anne Frank. Minder groot is de kans dat de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog wordt aangekaart. Je weet wel, die paar jaar na WOII toen we dachten weer op oude voet verder te kunnen met onze kolonie en in naam van dat doel er niet vies waren om halve dorpen standrechtelijk te executeren. Regisseur Jim Taihuttu probeert met De Oost deze duistere periode uit de vergetelheid te halen. Slaagt de film in zijn educatieve doel of verdrinkt hij in de Vietnamfilm-clichés? Het Cult-Uur bespreekt deze vraag en deelt ook hun persoonlijke relatie met deze beruchte militaire campagne.

May 24

47 min 48 sec

Als aanvoerders van de gevreesde linkse culturele elite dicteert Hollywood wat goede smaak is. En wat getuigt er nu meer van goede smaak dan een prijzenceremonie organiseren middenin een pandemie die al ruim een half miljoen Amerikanen het leven kostte? On second thought, misschien beschikken deze cinematosaurussen niet over het beste oordeelsvermogen. Gelukkig zijn daar onze panelleden, wier smaak nog onaangetast is gebleven door covid. Zij vertellen jou welke van de genomineerde films het kijken waard zijn, en welke het verdienen om naar huis te gaan met de felbegeerde gouden dildo voor 'Best Picture'! Spoiler alert: Mank is utter wank.

Apr 25

44 min 52 sec

Je mag dan misschien een verstokte atheïst zijn, zoals de panelleden van Het Cult-Uur, maar je moet toch dankbaar zijn voor het offer dat Jezus voor ons allen gemaakt heeft. Anders zouden we toch al die chille vrije dagen in het voorjaar niet hebben. En of je nu een Bible Thumper of een Pre-Marriage Humper bent: iedereen kan het er over eens zijn dat Jesus Christ Superstar (1973) een awesome film is om te kijken met Pasen. Wij bespreken de thema's en de dopeste pokkoes uit deze gelauwerde musical. Plus: hoeveel piemels heeft Michelangelo op de Sixtijnse Kapel gekladderd? Luister en kom erachter.

Apr 2

54 min 2 sec

Het is maart 2021, dus happy coronaversary allemaal! Twaalf maanden bankhangen betekent dat we flink wat moeten bingen om de cabin fever af te staven. Gelukkig hebben Disney+ en Marvel de grijpgrage klauwtjes ineen geslagen om ons weer te voorzien van een cinematisch stukje popcorn-tv: WandaVision. Menig recensent heeft de show onthaald met haast ejaculatieve lof, maar daar trekken de Abingers van Het Cult-Uur zich niets van aan. Want hoewel het een prima stukje vermaak is, laten Wanda en Vision kansen liggen om écht innovatieve tv te maken. Plus: Laurens trekt zijn supervillain-outfit aan en gaat als Scorcese op een schuimbekkende tirade over stripheldenfilms. Maak je dus maar klaar voor een genadeloze, non-spoilervrije analyse.

Mar 15

43 min 23 sec

Arme Britney. Van popprinses via papparazzi-pesterij naar papa's prisoner. Waarom is dit de levensloop van dit noughties-icoon? En wat drijft de rabiate fanspiracy theorists achter de #FreeBritney-beweging? In de docu Framing Britney Spears (te zien op Hulu) schijnt The New York Times een lichtje op deze vragen, en wordt met enige speculatie ingezoomd op de schimmige juridische wurggreep waar zij zich in bevindt. Maar is dat niet precies hetzelfde voyeurisme dat ooit leidde tot het beruchte 'Britney goes biljartbal'-incident? Want zonder haar inspraak blijft het gissen wat zij hier allemaal zelf van vindt... Het Cult-Uur bespreekt hun ervaringen met Britney Spears, en plaatst zo hun vraagtekens bij de journalistieke integriteit van de docu.

Feb 22

50 min 21 sec

Reality tv can be a drag. Kijk één heftig gemonteerde wedstrijd tussen wanhopige schnabbelaars of modellen in spe en je hebt ze allemaal gezien. Maar één show steekt daar tussenuit als een man in een galajurk en een suikerspinpruik: RuPaul's Drag Race. Dit gender-bending fenomeen viert alweer haar dertiende (!) seizoen en is al jaren geliefd binnen en buiten de queer community. De dames van Het Cult-Uur hebben hun mannelijke co-hosts overtuigd om eindelijk ook eens te kijken naar deze afvalrace voor drag queens. Luister mee naar hoe ons panel hun ervaringen met drag bespreekt, en waarom RuPaul voor zulke fascinerende tv zorgt. Yassss queen!

Feb 8

49 min 17 sec

Lenin zei ooit: 'Er zijn decennia waarin niets zich voltrekt, en er zijn weken waarin decennia zich voltrekken.' Raar, want hij sprak normaal nooit Nederlands. Anyway, 2020 was een jaar dat voelde alsof het decennia duurde, dus logischerwijs valt er ook een hoop over te lullen. Daarom presenteert Het Cult-Uur hierbij: deel twee van onze 2020-terugblik! Met o.a.: Vincent voelt zich gedist! Flora schaamt zich voor haar game-uren! Mina redt de culturele sector! Laurens koopt een tv! Julio is (nog meer) aangeschoten! En... onze nominaties voor de winnaars en verliezers van het afgelopen jaar! 

Jan 25

45 min 30 sec

Oh snap, 2021 is nog geen maand oud en we worden alweer nostalgisch naar het afgelopen jaar. Want hoewel haten op 2020 een van de weinige dingen was die ons verdeelde volk nog gemeen had, kijken we nu alweer met weemoed in onze achteruitkijkspiegel terwijl we verder tuffen over de highway to hell. Seizoen 1 van de pandemie was al met al nog best leuk, en je kan veel over 2020 zeggen, maar er was toen nog maar één coronavariant en de rechts-radicalen verbleven nog thuis in plaats van in het Capitool. Hoog tijd dus voor de jaarlijkse Cult-Uur Awards, waarin ons voltallige panel mijmerend terugdenkt aan de culturele hoogte- en dieptepunten van de afgelopen twaalf maanden en strooit met eretitels en verwensingen. Zijn jouw favoriete nominaties door de ballotage gekomen? Listen & find out!

Jan 18

50 min 19 sec

I don't want a lot for Christmas... Zing je hem al mee in je hoofd? Al dertig jaar schittert zangeres Mariah Carey op het podium, en sinds 1994 heeft ze ook nog eens kerst weten te veroveren. Deze diva draait haar hand niet om voor een hitje of twee, of drie, of twintig, zoals haar cd-verkoopcijfers wel laten zien. Over haar concurrenten zegt ze slechts: 'I don't know her!' Met de hulp van een panel Mariah-fanaten - te weten Tofik Dibi, Devika Partiman en onze eigen Mina en Flora - dompelen we ons onder in de whistle tones om de 'Songbird Supreme' te analyseren: hoe werd ze zo groot, wat is haar levensverhaal, waarom is haar muziek zo aanstekelijk? En wat vinden we van haar nieuwe kerstspecial op Apple TV+? Bonus: hoor hoe Tofik ooit Mariah tegen het lijf liep in de Kalverstraat en met welke familieleden Devika naar Mariahs concerten gaat.

Dec 2020

54 min 4 sec

Na bijna een heel jaar pandemische ellende zijn legpuzzels en Netflix niet meer genoeg om onze dorst naar afleiding en escapisme te lessen. Enter: Dungeons & Dragons. Deze bekende fantasy role playing game bestaat al sinds de jaren 70, maar heeft recentelijk weer een populariteitsboost gekregen. Logisch, want om je even in een andere wereld te wanen en de meest uiteenlopende en hilarische avonturen te beleven, heb je niet meer nodig dan een groepje vrienden, een internetverbinding en wat fantasie. Dat dit spel alleen leuk zou zijn voor nerdy pubers met Doritos-gruis tussen hun acneflappen is een oude misvatting die - gelukkig - steeds minder voorkomt. D&D is namelijk simpel, toegankelijk en kent eindeloze mogelijkheden, omdat het gebaseerd is op de verbeeldingskracht van de spelers zelf. Het Cult-Uur wordt versterkt door twee D&D-aficionado's die eens haarfijn uitleggen wat de kracht is van het spel en hoe/waar je het kan spelen. Als klap op de vuurpijl (+3 Fire Damage) spelen we onder leiding van Dungeon Master Flora een mini-campagne, waarin een straatarme troubadour, een gokverslaafde pyromaan en een drugsdealer die niet kan mikken moeten samenwerken om een schat te vinden.

Dec 2020

1 hr 8 min

Het is alweer vier jaar geleden dat we het verlies van muzikaal mega-icoon Prince moesten verwerken. Het genie achter Purple Rain en tientallen andere classic LP's werpt een lange schaduw over de popmuziek - zodanig dat het voor nieuwe luisteraars bijna intimiderend kan zijn om de duik in zijn oeuvre te wagen. Maar onder leiding van megafan Mina ontdekt Het Cult-Uur dat dit zeker de moeite waard is. Wie was deze flamboyante en tegelijkertijd mysterieuze man? Waar te beginnen in zijn eindeloze repertoire? Welke artiesten zijn door hem geïnspireerd geraakt? En hoe heeft The Purple One het denken over gender beïnvloed? Luister en blik met ons terug op het leven van een van de grootste popsterren van de twintigste eeuw.   Shownotes: Usher tribute to Prince: https://vimeo.com/387371658

Nov 2020

53 min 58 sec

De schrijver H.P. Lovecraft heeft een ongekende invloed achtergelaten op horror- en fantasygenres, maar was ook het type racist waarvan Goebbels zou zeggen: 'Whoa, easy there tiger'. Nee, dit is geen linkse PC-praat: lees zijn poëzie over de herkomst van het zwarte ras maar eens (of wacht, doe eigenlijk maar niet). Voor Atticus, hoofdpersoon van HBO's Lovecraft Country, is dat nogal een dilemma: hij is gek op horrorverhalen, maar als zwarte Amerikaan wat minder gek op het hele racismegebeuren. Helaas voor hem leeft hij in de gesegregeerde jaren 50, waar een bezoek aan het verkeerde restaurant een grotere dreiging vormt dan de tentakels van Chtulhu. Nog meer helaas voor hem zijn die tentakels, en allerlei ander bovennatuurlijk gespuis, óók dagelijkse kost in het universum van Lovecraft Country. Deze eigenzinnige serie dient het ene moment buitenaardse monsters op, en dan weer een bijeenkomst van oude witte mannen in een soort kruising tussen Zweinstein en de Wannsee-conferentie. Welke van die twee enger is, is moeilijk te zeggen. Benieuwd? Luister naar deze episode van Het Cult-Uur en ontdek wat ons panel maakt van deze scherpe maar ook maffe serie.   Shownotes: Stemcoach Sam Johnson: https://www.youtube.com/user/squirrelbasher His House: https://www.netflix.com/title/81231197 Dolly Parton met Patti LaBelle: https://www.youtube.com/watch?v=L5d6rXq5D7k&ab_channel=DollyParton Udemy: https://www.udemy.com/

Nov 2020

47 min 13 sec

Halloween 2020: het griezelfeest is dit jaar enger dan ooit, nu er een dodelijke pandemie woedt en er misschien voor nóg vier jaar een uitgeholde pompoen als president van de VS wordt verkozen. Moeten we dit lugubere snoepfestijn ook vieren in Nederland, of kapen we dan het marktaandeel van ons eigen St. Maarten? Waar komt het malle verkleedpartijtje eigenlijk vandaan? En what's up met al die jaren 90 B-films die elke oktober weer miljoenen keren worden bekeken? Vragen waar je je tot nu toe nooit zorgen over hebt gemaakt, totdat wij ze net aan je stelden. Maar gelukkig geven we ook meteen de antwoorden in deze Halloween-special. Zo doen we dat bij Het Cult-Uur.   Shownotes: Over the Garden Wall: https://www.imdb.com/title/tt3718778/ The Trial of the Chicago 7: https://www.netflix.com/title/81043755 OwlKitty: https://www.instagram.com/owl__kitty/?hl=nl Resident Evil 7: https://en.wikipedia.org/wiki/Resident_Evil_7:_Biohazard

Oct 2020

51 min 41 sec

Tegenwoordig heeft elke collega, buurman of achterneef wel een aanbeveling voor een 'supergoede' serie die je 'echt móet zien'. Meestal gaat het dan om een van de acht miljard Netflix-shows die prima wegkijken, maar als een fruitvliegje in je hersens de volgende dag alweer vergeten zijn. Hetzelfde kan niet gezegd worden voor de series gemaakt door HBO. Deze Amerikaanse betaalzender is niet eens in Nederland beschikbaar, en toch zwijmelt ons hele land weg bij hun legendarische creaties, zoals The Sopranos, Game of Thrones en meer. Hoe doen ze dat toch? Wat maakt HBO zo'n unieke tv-aanbieder? En welke onversneden juweeltjes ziet iedereen over het hoofd? Onder begeleiding van HBO-megafan Laurens probeert Het Cult-Uur deze vragen te beantwoorden.

Oct 2020

47 min 48 sec

Corona is nog niet verslagen, maar de bioscopen stromen weer (half)vol voor actiefilm Tenet, een raadselachtige tijdreis-actiethriller uit de koker van Inception-regisseur Christopher Nolan. Geheim agent "The Protagonist" trekt ten strijde tegen een tijdterrorist bewapend met technologie uit de toekomst, waarmee hij de klok terug lijkt te kunnen draaien. The Protagonist heeft als strijdmotto een oude Latijnse spreuk, die zowel in de ruïnes van Pompeïï als in het geheime dagboek van Christopher Nolan te vinden is: TENET. Verwachtingen voor deze ingewikkelde actiefilm vol implosies en achterstevoren rijdende auto's waren gigantisch hoog. De filmindustrie, diep in het dal der covid, veegt zich het zweet van het voorhoofd kijkend naar de omzet: is dit de diepgelaagde kaskraker die hen van de ondergang gaat redden, en de mondkapjes-massa's opnieuw naar hun pluche rode klapstoelen brengt? Om die vraag te beantwoorden ploffen Laurens, Mina en Flora neer op de krukjes van het oeroude Filmtheater de Uitkijk in hartje Amsterdam, waar een sociaal gedistantieerd publiek in spanning klaar zit voor scherpe analyse, harde kritiek en een onverwacht rake vergelijking met Totally Spies.

Sep 2020

46 min 31 sec

Is Tenet hot or not? Om die vraag te beantwoorden slaat Het Cult-Uur de handen ineen met De Uitkijk. Is deze film, door corona, de beloofde blockbuster? Hoe verhoudt de film zich tot de traditie van Christopher Nolan-films? Valt er wat te breien van het verhaal of is het vooral een breinbreker? Op zaterdag 19 september komt het panel samen in filmtheater De Uitkijk in Amsterdam om Tenet te zien en live na te bespreken, mét publiek. Het programma van die middag: * 15.40 Film begint * 18:10 Film eindigt, podcastopname begint * 19:00 Einde opname Tickets voor Tenet zijn de normale prijs (11,- / 9,- met korting / Cineville geldig), toegang tot de liveopname is gratis. Reserveren voor de opname kan via flora@uitkijk.nl voor de gastenlijst. Voor meer informatie en tickets: https://uitkijk.nl/film/tenet/

Sep 2020

2 min 18 sec

Divazangeres Beyoncé houdt de wereld al geruime tijd in haar greep, met haar gouden keeltje en sterke boodschappen voor zwarte mensen. Nu strijkt zij neer op Disney+ met een nieuw visueel album: Black is King, een viering van Afrikaanse cultuur en zwarte kracht. En of je nou een bij in Beyonce’s bee-hive bent, of een wesp te midden van haar haters, mooi is het zeker - maar slaagt het ook als film? In deze all-female special buigen Mina, Flora en speciale gasten Wafa al Ali en Yonah Sint Nicolaas zich over deze kwestie, en over het fenomeen Beyoncé in het algemeen. Want who run the world? Cultuur-nerds! Met als bonus een razend spannende Beyoncé-quiz.   Shownotes: De symboliek achter het visuele album: https://moyoafrika.com/decrypting-black-is-king-and-symbolic-behind-the-visuals-through-african-tradition-and-lion-king/ Podcast Dissect over Lemonade: https://dissectpodcast.com/

Aug 2020

51 min 15 sec

Oké, de zomer tot nu toe is vrij ruk, met dank aan covid. In plaats van all-night zwoele barbeknoeis in het park zitten we nu in cirkels op het gras en trekken we ons mondmasker stiekem naar beneden om een slokje bier te nemen. Maar zelfs als je wachtend op de Tweede Golf gegijzeld in Albufeira of Ibiza zit, heb je ongetwijfeld een onlesbare dorst naar zomerhitjes. Daar kan Het Cult-Uur je mee helpen. Check deze nieuwe editie van Pop-Pop voor gloeiond hete hits van nu en tijdloze anthems die je elke zomer weer wil pompen. En net als de vakantieboekjes van vroegâh laten we jullie niet gaan zonder een heuse zomerquiz!   Shownotes: Onze Summer Jam-playlist: https://open.spotify.com/playlist/4jE6Ts3wmPc6EQTmpU9VL3?si=Daad67j4TT2xlLRf6p2isw Meet the Original Renegade Dancer: https://www.nytimes.com/2020/02/13/style/the-original-renegade.html

Jul 2020

1 hr 3 min

In Nederland zijn musicals een vorm van breed volksvermaak en toevluchtsoorden voor allerhande Idols-finalisten. In de VS heeft deze theatervorm wat meer cachet: een succesvol Broadway-stuk wordt gezien als een legitieme kunstvorm en kan decennia volle zalen trekken. De afgelopen jaren is er geen stuk geweest dat zo tot de verbeelding sprak als Hamilton, de biografische hiphopera over de eerste Amerikaanse minister van Financiën en sidekick van George Washington. Zó populair was dit onverwachte succes dat kaartjes voor de komende jaren al uitverkocht zijn en voor astronomische bedragen over de toonbank gaan. Gelukkig heeft de immer gulle Mickey Mouse over zijn hart gestreken en voor abonnees van Disney+ nu een filmopname van het stuk beschikbaar gemaakt. Ook de armoedzaaiers van Het Cult-Uur hebben nu hun jarenlange nieuwsgierigheid naar het stuk bevredigd, en zelfs de non-musicallovers van het panel konden de catchy charmes daarvan niet weerstaan. Hoor in deze aflevering waarom Lin-Manuel Miranda een absoluut meesterwerk heeft gemaakt (ook al is zijn eigen deelname daarin een beetje alsof Rembrandt een piemel in de Nachtwacht heeft getekend).

Jul 2020

1 hr 1 min

Kunst en activisme zijn al jaren twee handen op één buik. De subversieve potentie van een lied, schilderij of boek wordt door autocraten maar al te goed begrepen. Niet voor niets kegelde Stalin dichters achter de tralies alsof de goelag elke dag een bowlingtoernooi hield. In onze minder geletterde tijd hebben we een ander medium dat bij uitstek onze culturele beeldvorming beïnvloedt: films. Nu men al ruim een maand de straat opgaat voor Black Lives Matter, is het een goed moment om eens te kijken hoe films protesten afbeelden én in hoeverre films zelf maatschappelijk momentum kunnen inspireren. Vormen Snowpiercer of V for Vendetta een bloedstollende call-to-arms of wordt de kijker juist slinks in slaap gesust? Voor dit en meer duikt Het Cult-Uur in de wereld van de protestfilms. No justice, no peace!  Shownotes: Hannah Gadsby - Douglas: https://www.netflix.com/title/81054700 Shura: https://open.spotify.com/track/3sPpFnxfeb2grY6cH9JYk9?si=zpu6W8ZJTCSdCQmiinZV5w Watchmen: https://www.hbo.com/watchmen Run The Jewels: https://open.spotify.com/album/6cx4GVNs03Pu4ZczRnWiLd?highlight=spotify:track:10vS4ZLi4XWlIsNXSQXgqh

Jun 2020

59 min 40 sec

Helaas zijn Arabische moslims op tv vaak alleen te zien in programma's als Mocro Maffia of op het NOS journaal. Of ze worden in VPRO-programma's juist weer neergezet als overdreven aangepaste modelburger. Gelukkig is er dankzij Ramy nu eindelijk een show vanuit het perspectief van Egyptische immigranten in de VS, waarbij zowel de sympathieke kanten als de gebreken van een doorsnee islamitisch gezin worden getoond. Denk aan herkenbare thema's als pornoverslaving, overspel tijdens Ramadan en angstdromen over Bin Laden die aardbeien met slagroom eet. Oh ja, het is ook nog eens een zwarte comedy. Het verrassende en unieke succes van Ramy maakte bij Het Cult-Uur de tongen los, en wij bespreken waarom deze show de moeite waard is - óók voor de spreekwoordelijke Henk en Ingrid. Shownotes: El Negro Matapacos: https://twitter.com/respectablelaw/status/1267211844646768644 Tenet: https://www.youtube.com/watch?v=L3pk_TBkihU The Black Archives: http://www.theblackarchives.nl/index.html  

Jun 2020

54 min 55 sec

Huh, is dat niet die serie van een paar jaar geleden? Ja, het klopt dat Dan Harmon's Community al enige tijd ter ziele is gegaan, maar aan relevantie heeft de serie niets ingeboet. Deze meta-geobsedeerde cultcomedy kent namelijk nog een springlevende fanbase, die zich steeds verder uitbreidt- zeker nu de serie voor het eerst integraal op Netflix staat. De coronatijd is verbazend goed geweest voor de revival van de show: extra binge-opportunities daargelaten, hebben Joel McHale en Ken Jeong nu een speciale corona/Community-podcast opgericht en kwam recentelijk de oude cast bijeen om via Zoom een table read te houden voor het goede doel. Genoeg actuele redenen dus om deze heerlijke serie opnieuw te beleven. Het Cult-Uur bespreekt o.a. waarom de show uniek is, de vele ups & downs die er zowel voor als achter de schermen plaatsvonden, en wie hun favoriete personages zijn. Special features: de terugkeer van een very special guest, Flora doet creepy accurate imitaties en Het Cult-Uur brandt zich voor het eerst aan sport (soort van).

May 2020

1 hr 9 min

Emmanuel Macron heeft het niet makkelijk. Niet alleen is zijn achternaam nét geen kleurrijk gevuld koekje (so close!) maar tevens stuiten zijn regeringsplannen op felle weerstand van de gilets jaunes. Maar nu de lockdown al weken voor lege straten zorgt begint er toch iets te knagen. Hij mist het! De geur van traangas, de warmte van een brandende auto, het zoeven van een baksteen door de lucht... ja, zonder protesten is Frankrijk niet zichzelf. Speciaal voor Macron vlamt Het Cult-Uur dus Vitamine Cineville aan voor de recente film van Ladj Ly die als geen ander laat zien hoe onvrede kan escaleren in de vergeten achterbuurten van Parijs. Schuif bij ons aan met een glaasje Chablis en geniet mee met onze analyse van Les Misérables, de spirituele opvolger van La Haine. Allons-y!

May 2020

50 min 7 sec

Met ruim een maand lockdown achter de kiezen zijn de ijzervreters van Het Cult-Uur echte coronaveteranen geworden. Misvormd door keukenstoelen, gepokt met doorligplekken en behangen met Led Zeppelin-kapsels houden wij dapper stand vanaf Fort Hoekbank. Maar geen soldaat is veilig voor die aloude kwelling: isolatie! Deze geduchte tegenstander hield de mensheid al in zijn greep in de wazige jaren BC (Before Corona). Sterker nog: de kunstwereld staat bol van de isolatie. Tijd om de loopgraven uit te klimmen en de vijand te bestormen! Oftewel: achter de laptop kruipen en kletsen over de vele gezichten van isolation art. Het Cult-Uur, at your service. Shownotes Vincent: Jarhead: https://www.imdb.com/title/tt0418763/ Das Boot: https://www.imdb.com/title/tt0082096/ The Diving Bell and the Butterfly: https://www.vpro.nl/cinema/films/film~2813058~the-diving-bell-and-the-butterfly~.html Anomalisa: https://www.imdb.com/title/tt2401878/?ref_=fn_al_tt_1 Shownotes Mina: Documentaire Huidhonger: https://www.2doc.nl/documentaires/series/3lab/2020/januari/huidhonger.html Ulay en Marina Abramovic - Rest Energy: https://www.youtube.com/watch?v=s9tK01PlpDU ASMR lice check: https://www.youtube.com/watch?v=b2MS4lyITk8 Het werk van Esmay Wagemans: https://www.instagram.com/esmaywagemans/?hl=nl Het werk van Rive Roshan: https://www.architectuur.nl/design/rive-roshan-print-vazen-en-stoelen-met-zand/ Documentaire Carrousel: https://www.2doc.nl/documentaires/series/2doc/2020/april/carrousel.html

Apr 2020

1 hr 6 min

In crisistijden komen mensen bijeen. In George Orwell's 1984 houdt de sinistere overheid van Oceania haar volk verenigd door in een permanente staat van oorlog met haar buren te verkeren. In de echte wereld hebben wij geen Big Brother die onze woonkamer in loert, maar is het Netflix die zijn tentakels om ons heen wikkelt. En met een echte crisis die in de wereld woedt, laten we ons als nooit tevoren verenigen. Welk symbool doet ons nu massaal op de knieën vallen en ons scherm aanbidden? Het gezicht van Joe Exotic, de flamboyante, tijgerfokkende, polygame ex-presidentskandidaat en huidige bajesklant. Het bizarre verhaal van Tiger King en de Amerikaanse handel in exotische dieren is de must-see docu van dit moment. Het Cult-Uur komt bijeen voor haar tweede quarantaine-aflevering en bespreekt hoe ethisch zij dit nieuwe kijkcijferkanon vinden.

Apr 2020

56 min 11 sec

We leven in bijzondere tijden. Het land is op slot vanwege Covid-19, the hot new trendy ziekte die het liefst vertoeft op deurklinken, elleboogholten en in Brabanders. Iedereen rent als hamsters naar de winkel om hun wangzakken vol met wc-papier en jonko's te stouwen, thuiswerkende ouders komen erachter dat ze hun eigen kinderen haten, en naast een enge ziekte ligt ook verveling steeds op de loer. Maar Het Cult-Uur laat zich niet zomaar van je feed slaan! Speciaal voor onze luisteraars komen Mina, Flora en Laurens bijeen via de magie van Google Hangouts, om een gezellig kletspraatje te houden op medisch verantwoorde afstand. Hoe vullen wij onze dagen, en welke tips hebben wij voor jullie? Doe een mondkapje om je koptelefoon en find out! Shownotes: Mina's chess.com-gebruikersnaam: Kotje Laurens' chess.com-gebruikersnaam: Chrietulaer Flora's Spotifygebruikersnaam: Yumny Laurens' Spotifygebruikersnaam: Chrietulaer Artikel Mare: https://www.mareonline.nl/achtergrond/de-vrijwillige-lockdown-van-de-leidse-studentenhuizen/ Watch2gether: watch2gether.com Goliath tiger fish: https://www.youtube.com/watch?v=ihvynXm77C8 Twaalf virtuele museumtours: https://www.travelandleisure.com/attractions/museums-galleries/museums-with-virtual-tours Theatervoorstellingen online: https://www.theaterkrant.nl/nieuws/theater-zonder-publiek-een-lijst-met-streams-en-online-registraties/ Tussen kunst en quarantaine: https://www.instagram.com/tussenkunstenquarantaine/

Mar 2020

50 min 55 sec

De Disneyfilms waar wij in het Westen mee opgroeien zijn als een onzekere clown: zeer vermakelijk, maar doodsbang om je aandacht te verliezen. Een film moet een achtbaan zijn van zoveel mogelijk actie en grappen, voordat een kind zich gaat vervelen en lego in zijn neus begint te proppen. In Japan kennen ze echter een andere verteltraditie. Zet je films als My Neighbor Totoro of Spirited Away op, en het is meer alsof je bij opa op schoot zit, die rustig zijn verhaal vertelt, tussendoor op adem komt en jouw kinderlijke fantasie de vrije loop laat. Welkom in de wereld van Studio Ghibli! Alle films van dit animatiehuis staan of komen op Netflix, dus wij grijpen de kans om de unieke stijl van Miyazaki en consorten te bespreken en de ondergewaardeerde pareltjes uit het Ghibli-canon te belichten.

Mar 2020

1 hr 1 min

Zoals Greta Gerwig laatst ontdekte, is alomtegenwoordig acteertalent Saiorse Ronan een matroesjka: als je haar openmaakt komen er nog drie kleinere vrouwtjes uit. Voeg daar de dromerige slaapogen van alomtegenwoordig acteertalent Timotheé Blasé aan toe, en je hebt de perfecte cast voor een verfilming van het 19e-eeuwse boek Little Women. Dit vooruitstrevende werk zit vol feministische boodschappen die (helaas) nog steeds relevant zijn, en Gerwig weet met behulp van haar matroesjkapoppetjes een kerstfilmachtige sfeer neer te zetten die nét niet doorslaat in het zuurstokgehalte. Altijd al afgevraagd wie van Het Cult-Uur Jo, Amy, Beth en Meg zijn? Hunker niet langer naar een oplossing voor dit mysterie, en vlam deze aflevering aan. Shownotes: Mina's krullentips: Jannelle https://www.instagram.com/jannelleoshaughnessy/ The Mestia Muze https://www.instagram.com/themestizamuse/ Powerdomi https://www.instagram.com/powerdomi/ Marisa https://www.instagram.com/marisascurls/

Feb 2020

59 min 25 sec

Onze arme host Laurens moet voor iedere opname van Het Cult-Uur vanuit zijn geliefde Rotterdam helemaal afreizen naar Amsterdam. Dit keer zijn de rollen omgedraaid! Er is dan wel een gigantisch internationaal filmfestival voor nodig, maar hij heeft het panel eindelijk zover gekregen om eens op te nemen in de Maasstad. In deze speciale liveaflevering zitten we midden in het International Film Festival Rotterdam (IFFR), en ook middenin het café van Concertgebouw De Doelen. Met filmfanaten en andere festivalbezoekers om ons heen ratelen we enthousiast over vier IFFR-films die je niet mag missen. (Mag wel hoor, maar dan ben je een loser.) Als klap op de vuurpijl wordt het panel ook nog eens onderworpen aan een zenuwslopende filmquiz.

Jan 2020

49 min 55 sec

Met het bewezen succes van De Lullo's (hé Kamphuijs, nog geneukt?) en Feuten (Wagtmans, koning) is de setting van een Amsterdamse studentenvereniging vast garantie voor goede tv. Althans, dat moeten de proleten hebben gedacht uit wiens knorrige kopjes de nieuwe serie Ares is ontsproten. Maar ondanks een goedbedoelde flirt met thema's als slavernij en een poging om drama met bovennatuurlijke horror te mixen, weet de eerste Nederlandse Netflix-serie niet met succes de trap op te robben. Muzikant en schrijver Christian Sier schuift aan bij Het Cult-Uur en bespreekt met ons waarom Ares bestemd is voor de met pis en bier besmeurde middenmoot. Plus: ons panel onthult wie van hen zelf lid is geweest, super'vo! 

Jan 2020

59 min 50 sec

Vanaf 22 januari tot 2 februari vindt het 49e International Film Festival Rotterdam plaats. Wij zullen daar live een aflevering opnemen over enkele van de ruim 500 films die op het festival draaien en je zo hopelijk een beetje wegwijs maken in het enorme aanbod. Dus als je ons live wil zien, kom dan op 28 januari om 19:30 uur naar De Doelen in Rotterdam. Dan kun je misschien zelfs wel meedoen aan een van de legendarische uit het brein van Laurens ontsproten quizzen, waar je het met logica of algemene kennis niet ver mee zult gaat redden.

Jan 2020

1 min 6 sec

Nadat George Lucas in zijn gehate 'prelogy' zulke misdaden op de mensheid losliet als midi-chlorians, Jar Jar Binks en charismakanon Hayden Christensen, was menig Star Wars-fan hoopvol toen hun geliefde franchise uit zijn handen werd genomen. Inmiddels is die hoop alweer vervlogen, nu er jaarlijks een nieuwe SW-film wordt uitgepoept met een onmiskenbaar Disneysausje erover. Anders gezegd: het uitkomen van een nieuw deel in de reeks voelt allang niet bijzonder meer. Het helpt ook niet dat JJ Abrams het op safe speelt bij dit laatste deel in de Skywalker-saga. Moeten we blij zijn met dit brave binnen-de-lijntjes-kleuren, of dan toch liever het iconoclasme van The Last Jedi? Het panel van Het Cult-Uur trekt hun lightsaber en bevecht elkaar in een epische strijd met meningen.

Jan 2020

1 hr 7 min

Ik zei toch dat we terug zouden komen? Tijd voor nog meer arbitraire awards! In het tweede deel van deze terugblik op het decennium nomineren we o.a. de meest significante stukjes cultuur uit ons koude kikkerlandje en vertellen we waar wij de afgelopen tien jaar het hardst om hebben gejankt.

Dec 2019

37 min 41 sec

De jaren 2010 (AKA de tenties, you heard it here first) waren net als een Russische roman: vol met kleurrijke karakters en misère, niemand kon alle kronkelingen van het plot nog bijhouden en het duurde jaren voordat we het kreng een keer uit hadden. Gelukkig kunnen we deze dikke pil eindelijk in de open haard flikkeren en mijmerend naar het vuur staren. Wat voor decennium is het geweest? Wat waren de hoogte- en dieptepunten? Welke verwachtingen zijn waargekomen, en welke bleven uit? Vragen te over, dus dat roept om een decade-nt dikke dubbelaflevering met arbitraire awards. Luister mee en hoor hoe we de veranderde cultuur van de afgelopen tien jaar bestuderen (spoiler: alles is nu politiek en/of een superheldenfilm) en tevens afscheid nemen van ons geliefde panellid Julio. Volgende keer deel 2!

Dec 2019

1 hr 11 min

Zoals het Europese ontdekkingsreizigers betaamt trekken wij deze keer naar een land dat allang bewoond wordt en een rijk ontwikkelde cultuur heeft, en doen alsof het allemaal nieuw is en niet bestond voordat wij ernaar keken. Ja, de SS Cult-Uur meert aan in Zuid-Korea in haar eerste aflevering over de wonderbare wereld van Asian cinema, om de nieuwe hitfilm Parasite van Bong Joon-Ho te bespreken. Net als Bongs eerdere werk zit deze film boordevol maatschappelijke analyses, bizarre plottwists en zowel humor als horror. Als een Koreaans snoepje met twee verschillende smaken (wat ik net verzonnen heb maar vast wel bestaat) is deze aflevering opgebouwd uit twee delen. In de eerste helft leggen we voor newbies uit waar de film over gaat (zonder spoilers) en vertellen waarom je hem moet zien. De tweede helft is speciaal voor luisteraars die de film al hebben gezien en bevat diepere analyses van de thema's en symboliek. You're welcome.

Nov 2019

1 hr 1 min

Een satire over de leegheid van het bestaan, afgewisseld met grappen over drugs, soa's en poep schiet je misschien niet zo gauw te binnen als je aan tekenfilms denkt. Toch zijn er al decennia cartoons die een volwassen publiek bedienen (met een al dan niet volwassen gevoel voor humor). Ook vandaag tiert het aanbod aan edgy tekenfilms welig, dus hoog tijd voor de tuiniers van Het Cult-Uur om de machete ter hand te nemen. We maaien ons dwars door de geschiedenis van adult cartoons heen en geven je vier aanraders in het oerwoud van kleurrijke piemelgrappen.   Lightning rounds: The Princess Bride: https://www.imdb.com/title/tt0093779/ Tribute to N.W.A.: https://www.concertgebouw.nl/concerten/tribute-to-n-w-a-special-guest-yella/26-11-2019?gclid=Cj0KCQjw9fntBRCGARIsAGjFq5GQr_EQhzEUupFYMK97EjZ7M5YNx-OAZBNUusTyqfW23wxC-fWuJ5saAsvJEALw_wcB De soldaat was een dolfijn - Eva Meijer: https://www.uitgeverijcossee.nl/boek/De-soldaat-was-een-dolfijn-T603.php Watchmen: https://www.imdb.com/title/tt7049682/

Nov 2019

1 hr 11 min

De nieuwe film over Batmans aartsvijand ligt op ieders lippen, maar wij van Het Cult-Uur hebben zo onze bedenkingen. Eerlijk is eerlijk, de schouderbladen van Joaquin Phoenix verdienen elk een Oscar, maar de boodschap van de film blijft een raadsel. Heeft regisseur Todd Philips een appeltje te schillen met de PC-brigade en alles wat woke is? Is dit gewoon het nieuwe Hollywood-format: de pil van een psychologisch drama verstopt in de commerciële vla van een comic book-film? En is Joker een succesvolle imitatie van Scorcese's Taxi Driver, of is een vergelijking met Wiseau's The Room meer op z'n plaats? Ons panel zal deze brandende vragen voor je blussen.

Oct 2019

1 hr

Stranger Things, Chernobyl, Pose, Glow, Dark, Blinded By The Light, synthwave, arcade graphics, 8-bit muziek, neonlichten, felle kleuren, schaamteloos consumeren en een liefde voor alles wat fout is - onze popcultuur is tegenwoordig doordrenkt van de jaren 80. Wat maakt dit tijdperk tegenwoordig zo aantrekkelijk? En hoe kan het dat retro altijd maar terug lijkt te komen? Het Cult-Uur keert terug naar een tijd die ze zelf amper bewust heeft meegemaakt en doet verslag. Flora Woudstra Hablé is weer van de partij en Mina is terug van vakantie!

Oct 2019

1 hr

Het legendarische filmjaar 1999 ligt twee decennia achter ons, en dus moet (blijkbaar) The Matrix opnieuw te zien zijn in de bios, opgepoetst in 4K. Het Cult-Uur vraagt zich af of deze cyberpunk klassieker de tand des tijds heeft doorstaan. Is de actie nog steeds baanbrekend, of zijn we murw geslagen door de tsunami aan CGI-festijnen de afgelopen jaren? Stelt de film ons echt voor filosofische dilemma's, of is dit meer het niveau van twee stoners die een artikel over Baudrillard half hebben gelezen? En wat is de deal met Morpheus' skin care routine? Filmkenner en Wachowski-nerd Flora Woudstra Hablé schuift aan en kletst mee! Shownotes: Ctrl Shift Face - Bill Hader channels Tom Cruise (DeepFake): https://www.youtube.com/watch?v=VWrhRBb-1Ig 

Sep 2019

1 hr 10 min

Everbody be cool, this is a long fucking podcast! Met de komst van Once Upon A Time In... Hollywood is de negende film in het oeuvre van Quentin Tarantino een feit. Deze ode aan filmmaken eind jaren '60 zit weer vol met Tarantypische elementen. In een extra lange zomeraflevering vertellen we hoe je deze kunt herkennen door niet alleen de film zelf, maar ook de eigenzinnige maker ervan onder de loep te nemen. Luister en hoor waarom Tarantino-films net als hiphop zijn, wat de deal is met al dat geweld en die vrouwenvoeten, en wat het genre 'Historical Revenge Porn' inhoudt. Plus: een 'anti-spoiler' om extra van de film te genieten!   Shownotes: Kareem Abdul-Jaffar over Bruce Lee in OUATIH: https://www.hollywoodreporter.com/news/kareem-abdul-jabbar-bruce-lee-was-my-friend-tarantinos-movie-disrespects-him-1232544 The Holistic Psychologist: https://www.instagram.com/the.holistic.psychologist/?hl=nl

Aug 2019

1 hr 23 min

Heb je wel eens een hele leuke film gezien en gedacht: 'Goh, ik hoop dat ze over 25 jaar deze exacte film nog eens maken, maar dan minder leuk?' Precies, wij ook. Gelukkig houdt Disney een vinger aan de pols en voelt haarfijn onze behoeften aan. Daarom is de zoveelste CGI-kloon van een geliefd jeugdproduct nu in de bioscoop, die erop rekent dat je intiem bekend bent met het origineel en tegelijkertijd doet alsof je die nooit hebt gezien. Zijn deze heropgewarmde kliekjes uit creatieve hoogtijdagen nog te vreten? Kunnen Beyoncé en Childish Gambino deze nostalgische Frankenfilm redden? En wat gebeurt er als je het Bollywoodgehalte weghaalt uit een Hamletadaptatie? Het Cult-Uur heeft de antwoorden. Als bonus deelt Laurens een exclusieve primeur van drie Europese Disney-remakes die nu in productie gaan.   Shownotes: De Bourgondiërs: https://klara.be/debourgondiers

Jul 2019

49 min 28 sec

In deze hoogtijdagen van bingeable serieaanbod heeft vrijwel elke streaming-yoyo een arsenaal aan zeven-en-een-half-tot-achtjes die braaf hun formule volgen. Maar wáár vind je nog een serie die formule in de ballen trapt, knipoogt naar de camera en vervolgens anale seks met de vierde muur heeft? Oh, daar! Fleabag van en door Phoebe Waller-Bridge. Dit maffe juweeltje bejubelt de Britse nationale sport der emotieonderdrukking, en laat in pijnlijke hilariteit zien hoe een schuldbewuste feminist tracht haar trauma's weg te seksen. Het Cult-Uur bespreekt (zo goed als spoilervrij) de twee korte maar schitterende seizoenen van BBC-comedy Fleabag. Special features: Laurens krijgt er een stiefzoon bij, Mina geeft geen koekjes aan Julio, en Vincent neemt zijn scherpe analyses deze keer allemaal op.

Jul 2019

56 min 5 sec