Kvarsittning

Läraren

Tidningen Lärarens podd om stora glädjeämnen och små dilemman i vardagen som lärare. Eva Lindström, förskollärare, Charlotta Hemlin, gymnasielärare och Henrik Isacsson, högstadielärare, pratar om vardagen med världens viktigaste yrke.

All Episodes

Blir undervisningen bättre av att man är personlig och till och med privat ibland? Henrik berättar för sina elever vad han röstar på och även hur mycket han tjänar, och förklarar varför han gör det. Charlotta och Eva pratar om var gränsen går för dem och om barn och elever som avslöjat alldeles för mycket.

Nov 2020

28 min 31 sec

Är man en bättre lärare om man tittar på Rapport istället för Idol? Vi snackar om krav på allmänbildning och fortbildning för lärare. Blir man en bättre svensklärare om man läser Louise Glück på lovet, eller en bättre SO-lärare om man dagligen läser tre morgontidningar? Är en bra lärare verkligen den som har mest kunskap inom sitt ämne?

Nov 2020

27 min 59 sec

Ett tungt avsnitt om att gå till jobbet och vara rädd. Anmälningarna om våld i skolorna ökar och enligt Arbetsmiljöverket är lärare en högriskgrupp. Henrik berättar om hur han blivit utsatt för ett mordförsök och Charlotta berättar om telefonsamtalen där en elev riktade mycket grava hot mot hennes familj.

Oct 2020

25 min 1 sec

Henrik stör sig på synen på fusk. Eleverna är inga superskurkar, utan det är vårt fel om de faktiskt fuskar, säger han. Vad gör vi för fel eftersom fusk är så vanligt? Vi avslöjar också bästa och sämsta försöken till fusk som vi råkat på i våra lärarkarriärer.

Oct 2020

27 min 16 sec

Kan obehöriga göra ett lika bra jobb som utbildade lärare? Kan man vara lärare utan att ha gått lärarhögskolan? Eva är förbannad på kollegor som tycker att det räcker att ”bara gilla barn och vara engagerad”. Vi diskuterar även ett eventuellt ”snabbspår” för att bli lärare.

Sep 2020

23 min 15 sec

Eva har sagt upp sig och har gått från en kommunal förskola till en privat. Borde vi lärare byta jobb oftare? När bör man gå vidare? Och han man, i vissa fall, ett ansvar mot elever och kollegor att faktiskt stanna kvar?

Sep 2020

22 min 53 sec

Vi snackar om problemet med nya kollegor som frågar lite för mycket. Hur mycket ska man hjälpa till egentligen? Är det rimligt att lägga flera timmar i veckan på att introducera och hjälpa till rätta? Och hur känns det att handleda nyexade kollegor som tjänar 4000 mer än en själv?

Aug 2020

21 min 15 sec

Vi snackar om de märkligaste presenterna som vi fått av föräldrar och elever. Men varför ska vi lärare få gåvor av eleverna i avslutningstider egentligen? Henrik berättar att han absolut inte vill ha några presenter men berättar om något som ändå rört honom till tårar. Dessutom: Får duktiga lärare fler avslutningspresenter än andra? Vad är riktigt opassande? Och vad räknas som en muta?

Jun 2020

18 min 11 sec

Ett avsnitt om betygshelvetet. Charlotta och Henrik säger att betygsättning är det värsta med att vara lärare och förklarar varför de känner så. Hur påverkar de inställda nationella proven betygsättningen i år? Har vi blivit för snälla och kompenserar eleverna genom att ge dem fler chanser? Ska vi kanske ge dem en liten ”corona-rabatt” i år?

May 2020

24 min 43 sec

Vi avslöjar tabbar vi gjort och hur vi var som nyexaminerade lärare. Om att göra bort sig när det är nationella prov, om att sätta sig på golvet i ett förråd på jobbet och börja gråta, om att gå in i väggen tre år efter examen, och om att misstänka en elev för att ha skurit upp ens bildäck på skolans parkering när det i själva verket visade sig vara ens eget fel.

May 2020

23 min 45 sec

Nej, vi lärare tycker faktiskt inte om alla elever lika mycket. Man bör givetvis vara professionell i sin lärarroll men hur hanterar man elever som man irriterar sig på? Vi tar upp situationer från vardagen då det blivit riktigt knivigt. Och så snackar vi om att favorisera. Och hur det är när man råka möta jobbiga föräldrar på krogen.

May 2020

23 min 55 sec

Om bultande digitala hjärtan i coronatider. Har vår sociala distansering skapat ökad digital intimitet? Hur formell bör man vara med chef, kollegor och elever i dessa dagar med fjärrundervisning i Teams? Gymnasieläraren Charlotta blir generad av alla hjärtan som kommer in till henne och beskriver oväntade nya relationer till kollegor och elever.

Apr 2020

21 min 31 sec

Vi pratar lön och börjar jämföra. Varför får vi så olika? Vi diskuterar lönekriterier, löneförhandling och olika sätt att påverka lärarlönen.

Apr 2020

31 min 2 sec

Eva är arg på hur paddorna används i förskolan. Det verkar saknas en pedagogisk grundtanke för surfplattorna i förskolan. Alla skolor ska ha iPads, men finns det en tydlig plan för vad vi ska göra med dem? Vem har egentligen ansvaret?

Apr 2020

30 min 25 sec

Vad gör man med elever som tar semester utanför loven trots att de inte får? Som bara drar trots att ledigheten inte är beviljad? Har skolplikten urholkats? Dessutom: Borde vi införa ett treterminssystem? Och krympa sommarlovet? OBS. Avsnittet spelades in precis innan coronakrisen!

Apr 2020

29 min 27 sec

Gymnasiet har stängt och Charlotta berättar om svårigheterna med distansundervisning, om digitala utmaningar och elever i bar överkropp. Henrik pratar om hur det är att arbeta på högstadiet när 50% av kollegorna är borta och om varför han är så besviken på Skolverket.

Mar 2020

22 min 46 sec

Varför vill man bli lärare egentligen? Vi pratar om magiska förebilder under vår egen skolgång, om viljan att förändra, och de situationer som avgjorde karriärvalet för just oss. Henrik berättar om den mäktiga läraren Sten i Uddevalla som alltid varit hans stora förebild, Charlotta pratar om uppenbarelsen vid Dramaten, och Eva om den plötsliga insikten att de allra minsta barnen är bäst.

Mar 2020

27 min 4 sec

Bonusavsnitt om corona och skolan. Så bemöter vi elevernas och föräldrarnas oro och så påverkas vår vardag som lärare av krisen. Vi ser även möjliga positiva effekter av den rådande situationen och att corona kan bidra till ett digitalt lyft för skolan, bättre digitala lektioner och undervisning på distans.

Mar 2020

22 min 1 sec

Hur ska man klä sig på jobbet? Har man ett ansvar gentemot eleverna att klä sig på ett speciellt sätt? Kan man se om någon är lärare och får man ökad pondus om man har kavaj på jobbet? Dessutom diskuterar vi begreppet ”dina och mina elever”. Många lärare använder det och det inbegriper nästan alltid någon form av kritik. Så vad ska det vara bra för?

Mar 2020

24 min 40 sec

Hur låter lärarrösten och använder ni också den utanför jobbet? Vi snackar om svårigheten att koppla bort ”lärarrollen” privat, och huruvida alla lärare gillar att stå i centrum. Och hur gör man egentligen om man vill undvika att bli födelsedagsfirad i lärarrummet?

Mar 2020

25 min 51 sec