TOS en de digitale wereld

Marita

TOS en de digitale wereld is een onderdeel van mijn bedrijf DigiTAALspeciaal, onderwijscoaching en inspiratie. Taalontwikkelingsstoornis, TOS, wat is dat eigenlijk? TOS en de digitale wereld, hoe gaat dit samen? Samen met de luisteraar ga ik op zoek naar meer kennis over TOS en naar digitale apps of tools die de begeleiding van TOSleerlingen kunnen ondersteunen.

In mijn podcast interview ik experts over TOS

All Episodes

Tijdens ons gesprek vertelt Kitty uitgebreid over de documentaire die ze heeft gemaakt over TOS. De premiere  van deze docu staat gepland voor Wereld Tos dag 18 oktober 2021.

Sep 26

42 min 48 sec

Hayat is moeder van 3 kinderen waarvan een zoon met een TOS.  Hayat heeft een missie! #TOSopdekaart krijgen bij zoveel mogelijk mensen. In deze podcast ga ik met haar in gesprek over haar ervaring en haar missie, want waarom is #TOS nog steeds zo onbekend bij velen? Volg Hayat ook op haar Instagram-account @leven_met_tos en lees het blog over haar ervaringen op de website Digitaalspeciaal.nl

Jun 22

47 min 37 sec

In deze podcast spreek ik met Petra Mestrom van de Greenscreenbox. Zij geeft uitleg over haar product en geeft tips en inspiratie over hoe je deze tool in kunt zetten in dienst van jouw taalonderwijs.

Mar 28

45 min 52 sec

In deze podcast bespreek ik de volgende tools: 1. Padlet, een interactief prikbord 2. Google Jamboard: digitaal discussieren 3. Whiteboard: Voor directe feedback en interactie

Feb 17

15 min 25 sec

In deze oproep vertel ik meer over wat je kunt v erwachten in seizoen 2 en doe ik een oproep aan jou voor de nieuwe rubriek "Het jargonwoord". Doe je mee?

Jan 27

2 min 42 sec

In dit tweede deel, een vervolg op aflevering 9, spreek ik met Juf Sanne van Kleuteruniversiteit over projecten die speciaal bedoeld zijn voor leerlingen met een extra taalbehoefte, over haar bedrijf en over haar visie op onderwijs.

Jan 24

40 min 7 sec

In dit eerste deel van de Podcast:  KETprojecten en taalontwikkeling spreek ik met een van de auteurs van het eerste uur en cluster 2 specialist Aldri Veening-Ijtsma. Zij is met twee andere collega's gestart met speciale projecten voor kinderen met een extra taalbehoefte in opdracht van Kleuteruniversiteit. Haar motivatie en de bruikbaarheid van deze projecten bespreek ik met haar in deze podcast.

Jan 24

34 min 55 sec

Seizoen1, aflevering 8; In deze podcast ga ik in gesprek met Marcel van AS, onderwijsadviseur bij Edux. Hij is expert op het gebied van Close Reading en geeft antwoord op een aantal van mijn vragen rondom de aanpak van Close Reading in combinatie met TOS leerlingen en digitale middelen. Want hoe kun je TOSleerlingen optimaal betrekken bij de Close Reading sessies?

Dec 2020

45 min 1 sec

Seizoen 1 aflevering 7: In dit gesprek spreek ik met hogeschooldocent Anouk Middelkoop-van Erp over haar artikel: Een kwestie van TOSsen? We bespreken de overeenkomsten en verschillen tussen TOS en ASS. Anouk maakt met veel inspirerende voorbeelden duidelijk dat het geen kwestie van tossen mag zijn, maar dat zorgvuldig kijken naar totale communicatie en taalgedrag noodzakelijk is om tot een juiste interpretatie en diagnose te komen.

Nov 2020

53 min 59 sec

Seizoen 1 aflevering 6: In deze podcast ga ik in gesprek met Jolijn Thijssen. Zij is 12 jaar en heeft een broertje met een taalontwikkelingsstoornis, een TOS. Het boek Pluis geeft TOS is een prachtig boek geworden, en in deze podcast vertelt ze hoe ze tot dit verhaal gekomen is en waarom ze het heeft geschreven.

Oct 2020

21 min 4 sec

Seizoen 1, aflevering 5: In deze aflevering neem ik je mee in mijn kennis over de vraag: Wat is een TOS? En bespreek ik de vijf mogelijke oorzaken van een TOS .

Sep 2020

16 min 9 sec

Seizoen 1, aflevering 4: In dit gesprek vertelt Chantal Mailly van www.logomedia.nl over haar werk, haar missie en deelt ze met ons haar deskundige mening en visie op de diagnose TOS en het gebruik van digitale middelen, zowel in de begeleiding als in de thuissituatie.

Aug 2020

48 min 26 sec

Seizoen 1, aflevering 3: Een gesprek met Pien van der most, over de kracht en de impact van ondersteunend tekenen in de totale communicatie.

Jul 2020

36 min 49 sec

Seizoen 1, aflevering 2: In deze podcast spreek ik met Heleen Gorter over haar boek Vechten voor mijn kind met een TOS. We praten over de reis van haar zoon langs alle scholen en instanties om voor zijn TOS steeds weer passende begeleiding te vinden. Ook praten we over de impact die dit heeft gehad op het gezin.

Jun 2020

50 min 11 sec

Seizoen 1, aflevering 1: In deze Podcast heb ik een inspirerend gesprek met een echte TOS ervaringsdeskundige. We praten over haar wereld met een taalontwikkelingsstoornis. Ze vertelt openhartig haar verhaal, haar ervaringen, en deelt haar dromen voor de toekomst. Daarnaast geeft ze advies voor iedereen die werkt met leerlingen met een TOS of zelf een TOS hebben.

May 2020

31 min 14 sec