Kornhall & Netz

Per Kornhall och Ingela Netz, i samarbete med Arena Idé

En podcast om skolan med rektorn Ingela Netz och skolexperten Per Kornhall, i samarbete med tankesmedjan Arena Idé. I varje avsnitt gästas vi av en inflytelserik person för att diskutera aktuella frågor. Läs mer här: https://arenaide.se/kornhall-netz/

All Episodes

”Jag tror bara det finns en relation som spelar roll. Eleven måste tro att det du säger åt eleven att göra kommer att få hen att lära sig.” – Ola Helenius   Vilken effekt ger egentligen stora undervisningsprojekt som matematiklyftet? Hur fungerar kollegialt lärande? Värderas autonomi för högt i lärarutbildningen? Och finns det genetiska egenskaper som gör elever framgångsrika i skolan? Veckans gäst är Ola Helenius, professor i matematikdidaktik vid Göteborgs universitet. Ola forskar om matematikundervisning och jobbar med undervisningsutveckling. Han deltog i arbetet med att ta fram det nationella fortbildningsprogrammet matematiklyftet på skolverket. I avsnittet diskuteras idén om lärare som autonoma, lärande genom att härma det som är framgångsrikt, genetikens betydelse för elevers framgång i skolan, bland mycket annat.    Citat från avsnittet:  ”På något sätt var matematiklyftet väldigt svenskt när det sattes ihop. Alla ska med och det blir många kockar. Det är svårt att säga vems ansvar det är, det växer fram och alla är typ halvnöjda hela tiden.”    ”Man pratar ganska mycket om att vi ska försöka utjämna socioekonomiskt för att det ska gå bättre i skolan för barnen. Det är egentligen tvärtom. Vi måste ju få det att gå bättre i skolan för barnen. Och hur ska man då få det? Ja men då måste man ha ett mer varierat sätt att se på undervisning som ger fler chansen, en undervisning med fler olika egenskaper.”    ”Vi är otroligt receptiva för olika diagnosbaserade individuella olikheter, och gör otroligt mycket för att förstå dem och anpassa skolan efter dem, och det är inte lätt. Men vi borde vara bättre på att anpassa skolan överhuvudtaget till olikheter.”   ”Om man bara ser till att undervisningen i sig reglerar de beteenden som ska regleras då har man kommit väldigt långt. Man kan inte säga ’nu ska vi har ordning och reda’ och sedan undervisa.”   Programledare: Ingela Netz och Per Kornhall.  Om du vill kommentera, ställa frågor eller föreslå ämnen och intervjupersoner är du välkommen att mejla per(a)kornhall.se eller ingela.netz(a)gmail.com. Läs mer om podden Kornhall & Netz och programledarna på Arena Idés webbsajt, https://arenaide.se/kornhall-netz/   Arena Idé är en progressiv, partipolitiskt obunden tankesmedja med fokus på arbetsmarknad, ekonomisk politik, välfärd och demokrati. Vi är en ideell förening och finansieras av fackföreningsrörelsen. En del av Arenagruppen.

Nov 26

1 hr 12 min

”Att lära, att se människor växa och förflytta sig, det är en oerhört djup grundläggande tillfredsställelse.” – Sofia Wadensjö Karén Sofia Wadensjö Karén, vd på UR, Utbildningsradion, gästar denna vecka skolpodden. Hon berättar bland mycket annat om UR:s princip ”frihet genom kunskap för de många och de få”, om UR:s unika uppdrag som bildande public service-kanal, och om hur uppdraget ställdes till sin spets under pandemivåren då klassrummen flyttade till hemmen. Och om hoten mot public service och att nå ut till minoriteter.   “Vad som händer när man höjer nivån på samtalet är alltid spännande” – Sofia Wadensjö Karén     Programledare: Ingela Netz och Per Kornhall.  Om du vill kommentera, ställa frågor eller föreslå ämnen och intervjupersoner är du välkommen att mejla per(a)kornhall.se eller ingela.netz(a)gmail.com. Läs mer om podden Kornhall & Netz och programledarna på Arena Idés webbsajt, https://arenaide.se/kornhall-netz/   Arena Idé är en progressiv, partipolitiskt obunden tankesmedja med fokus på arbetsmarknad, ekonomisk politik, välfärd och demokrati. Vi är en ideell förening och finansieras av fackföreningsrörelsen. En del av Arenagruppen.

Nov 23

58 min 46 sec

”När jag får vara en del av att ge elever möjligheten att växa, jag är ju inte missbrukare, men det är som knark.” – Denice Sverla ”Min målgrupp döms till fattigdom. Även om de får bidrag i all bemärkelse som de har rätt till, så går de inte runt ekonomiskt om de inte har föräldrar som stöttar dem livet ut.” – Denice Sverla   Denice Sverla, biträdande rektor på Ekebyhov grundsärskola, är veckans gäst. Hon berättar om villkoren för särskolans elever, vad grundskolan har att lära från grundsärskolan och om att vända perspektiv och se alla elever som teoretisk kompetenta individer. Och så berättar hon om sitt arbete med att skriva boken Judith och muppskolan tillsammans med sina elever, om att brinna för sitt arbete och om att ha en obändig tro på elevernas förmågor.    Denice Sverla har utsetts till Årets demokratiarbete vid branschgalan Skolledare 21, bland annat för sitt arbete med elevstyrda projekt och bokutgivning.   ”Hela vårt skolsystem är uppbyggd på att vi pratar om elevers svårigheter och kategoriserar dem istället för att ta tillvara på vad de har och ger uttryck för. Om vi har en elev som har extremt mycket energi – då kan vi väl utnyttja det på ett kreativt sätt.” – Denice Sverla   Programledare: Ingela Netz och Per Kornhall.    Om du vill kommentera, ställa frågor eller föreslå ämnen och intervjupersoner är du välkommen att mejla per(a)kornhall.se eller ingela.netz(a)gmail.com. Läs mer om podden Kornhall & Netz och programledarna på Arena Idés webbsajt, https://arenaide.se/kornhall-netz/   Arena Idé är en progressiv, partipolitiskt obunden tankesmedja med fokus på arbetsmarknad, ekonomisk politik, välfärd och demokrati. Vi är en ideell förening och finansieras av fackföreningsrörelsen. En del av Arenagruppen.

Nov 11

1 hr 2 min

”Att kunskap uppstår i ett vettigt samspel mellan några som har någonting att säga varandra, det är så väl teoretiskt förankrat som det kan bli. Det är därför jag ser på en viss sorg på skolan nu som är så individ-präglad, det är så individualiserat.” – Gunilla Molloy   ”Framförallt gör vi oss en otjänst när vi bara pratar om läsandet och inte talar om samtalet, jag menar att läsandet det är bara 50 procent – sedan kommer samtalet om det.” – Gunilla Molloy   Denna vecka gästas skolpodden av Gunilla Molloy, svensklärare, docent i svenska och läromedelsförfattare. I podden pratar hon med Kornhall & Netz om dagens lärarutbildning, om att skapa läslust bland högstadiekillar och vad hon skulle göra om hon blev skolminister för en dag.    Citat från avsnittet: ”Om utbildningen bara handlar om teorier och lärarstudenter inte i praktiken kan handskas med 32 misstänksamma tonåringar, då står de där handfallna. Det är jättemånga som hoppar av lärarutbildningen redan efter första praktiken.” - Gunilla Molloy   ”I New Public Management ska allting kunna mätas och då måste det kunna mätas mot någonting, då kommer kriterier och avbockningar. Det är fullständigt barockt att tro att detta är kunskap. Det som är elevernas egen kreativitet och eget tänkande, det funkar inte mot det systemet som vi har nu” - Gunilla Molloy   Programledare: Ingela Netz och Per Kornhall.  Om du vill kommentera, ställa frågor eller föreslå ämnen och intervjupersoner är du välkommen att mejla per(a)kornhall.se eller ingela.netz(a)gmail.com. Läs mer om podden Kornhall & Netz och programledarna på Arena Idés webbsajt, https://arenaide.se/kornhall-netz/     Arena Idé är en progressiv, partipolitiskt obunden tankesmedja med fokus på arbetsmarknad, ekonomisk politik, välfärd och demokrati. Vi är en ideell förening och finansieras av fackföreningsrörelsen. En del av Arenagruppen.

Nov 8

1 hr 1 min

”Det är rätt ofta man landar nu för tiden i att tro att man ska mata arbetsmarknaden med arbetskraft. Det är en fruktansvärd tanke, den är väldigt kortsiktig.” – Dilsa Demirbag-Sten ”Hur många möjligheter finns det för en människa att få komma tillbaka om man faller? Jag tycker nog man kan definiera ett samhälle efter det.” – Dilsa Demirbag-Sten   Detta avsnitt gästas av Dilsa Demirbag-Sten, som har ett långt och brett engagemang av arbete med frågor kring demokrati, integration och utbildning. Idag är Dilsa generalsekreterare för stiftelsen Berättarministeriet, ett utbildningscentrum för barn och unga i områden med hög arbetslöshet som verkar för allas förutsättningar att aktivt delta i samhällslivet. I podden diskuteras behovet av de klassiska bildningsfrågorna i skolan, och varför samhället måste in i klassrummet.    Citat från avsnittet: ”Vi kommer ingenstans med att underminera den yrkeskår som både har samhällets förtroende och mandat att utbilda nästa generation – men vi kan stötta, vi kan tjäna och vi kan serva. Det är det vi utomstående ska göra.” – Dilsa Demirbag-Sten ”Det som var så elegant med Sverige, och som jag tror gjorde att många flydde till Sverige när jag var liten, var ju att det var ett samhälle som gav människan en chans från början. Och längre fram ytterligare fler chanser att återhämta sig. Jag tycker nog man kan definiera ett samhälle efter det. Hur många möjligheter finns det för en människa att få komma tillbaka om man faller?” – Dilsa Demirbag-Sten   Programledare: Ingela Netz och Per Kornhall.    Om du vill kommentera, ställa frågor eller föreslå ämnen och intervjupersoner är du välkommen att mejla per(a)kornhall.se eller ingela.netz(a)gmail.com. Läs mer om podden Kornhall & Netz och programledarna på Arena Idés webbsajt, https://arenaide.se/kornhall-netz/    Arena Idé är en progressiv, partipolitiskt obunden tankesmedja med fokus på arbetsmarknad, ekonomisk politik, välfärd och demokrati. Vi är en ideell förening och finansieras av fackföreningsrörelsen. En del av Arenagruppen.  

Oct 28

1 hr 6 min

”Det här avsnittet borde vara obligatoriskt på lärarutbildningen, det här är kärnan i varför det är så fantastiskt att vara lärare” – Ingela Netz.  ”Vi är deras lärare, det är unik roll och den måste vi vara bäst på” – Tuula Maunula.   I detta avsnitt gästas podden av Tuula Maunula, lärare i matematik och NO på Rinkebyskolan och lektor i pedagogiskt arbete. I avsnittet pratar hon med Kornhall och Netz om vikten av fel, hennes arbete med learning study och om Rinkebyskolans fem principer för att sätta undervisning i centrum. Programledare: Ingela Netz och Per Kornhall.    Om du vill kommentera, ställa frågor eller föreslå ämnen och intervjupersoner är du välkommen att mejla per(a)kornhall.se eller ingela.netz(a)gmail.com. Läs mer om podden Kornhall & Netz och programledarna på Arena Idés webbsajt, https://arenaide.se/kornhall-netz/  Arena Idé är en progressiv, partipolitiskt obunden tankesmedja med fokus på arbetsmarknad, ekonomisk politik, välfärd och demokrati. Vi är en ideell förening och finansieras av fackföreningsrörelsen. En del av Arenagruppen.

Oct 15

1 hr

“Om vi inte rättar till de uppenbara systemfelen, då är friskolereformens dagar räknade. Då kommer vi till slut ha en opinion för att göra något ännu mer drastiskt.”   I detta avsnitt gästas podden av Linnéa Lindquist, skoldebattör och rektor för Hammarkullsskolan och Nytorpsskolan i Göteborg. Linnea är en aktiv opinionsbildare för en likvärdig skola och författare till böckerna "En tickande bomb  en bok om skolsegregation” och "En negativ spiral - kampen om den kommunala skolans resurser". I avsnittet diskuteras bl.a. skolsegregation, nedskärningar i kommunala skolbudgetar och lärarfackens roll i diskussionen om marknadsskolan. Citat från Linnea Lindquist: “Man vet att sjuktalen är jättehöga, man vet att lärare på riktigt håller på att jobbas in i väggen, och så står det klatschiga formuleringar om att alla elever ska nå upp till stjärnorna och att här ska eleverna bli sitt bästa jag. Jag tänker bara: men sluta.”    Programledare: Ingela Netz och Per Kornhall.    Om du vill kommentera, ställa frågor eller föreslå ämnen och intervjupersoner är du välkommen att mejla per(a)kornhall.se eller ingela.netz(a)gmail.com. Läs mer om podden Kornhall & Netz och programledarna på Arena Idés webbsajt, https://arenaide.se/kornhall-netz/    Arena Idé är en progressiv, partipolitiskt obunden tankesmedja med fokus på arbetsmarknad, ekonomisk politik, välfärd och demokrati. Vi är en ideell förening och finansieras av fackföreningsrörelsen. En del av Arenagruppen.

Oct 5

1 hr 17 min

"Vi skapar inte segregationen, men vi hanterar effekterna av den i våra skolor varje dag. Det kan vara bland det tuffaste man kan göra, men det måste gå. Våra barn har rätt till en likvärdig skola." (Boel Godner)   Kornhall & Netz med Boel Godner och Elof Hansjons om kommunpolitiska perspektiv på skolan   I detta avsnitt gästas podden av Boel Godner och Elof Hansjons, socialdemokratiska kommunalråd i Södertälje. I avsnittet diskuteras deras erfarenheter av samarbetet mellan skola och samhället i övrigt och behovet av en skola som inte överger utan öppnar dörrar för alla elever.   Citat från Elof Hansjons: "Det viktiga är egentligen inte vad vi får för resultat, det viktiga är att ungarna som går ut högstadiet sedan har tillräckliga förutsättningar för att klara gymnasiet. Hellre en sämre resultatkurva som är sann, än glädjebetyg."   Programledare: Ingela Netz och Per Kornhall.    Om du vill kommentera, ställa frågor eller föreslå ämnen och intervjupersoner är du välkommen att mejla per(a)kornhall.se eller ingela.netz(a)gmail.com. Läs mer om podden Kornhall & Netz och programledarna på Arena Idés webbsajt, https://arenaide.se/kornhall-netz/    Arena Idé är en progressiv, partipolitiskt obunden tankesmedja med fokus på arbetsmarknad, ekonomisk politik, välfärd och demokrati. Vi är en ideell förening och finansieras av fackföreningsrörelsen. En del av Arenagruppen.

Oct 1

1 hr 9 min

”Tidernas sämsta proposition!” (Om friskolereformen.) Kornhall & Netz är tillbaka!  I detta avsnitt med gästen Anne-Marie Pålsson, som är docent i nationalekonomi vid Lunds universitet, tidigare M-riksdagsledamot och ska utreda hur aktiebolag kan fasas ut ur skolan, på uppdrag av Lärarnas Riksförbund.   Citat från Anne-Marie Pålsson: ”Vi ska fostra demokratiska medborgare och det enda de lär sig är att de har rättigheter, inga skyldigheter – hur demokratiska blir de då?” ”Utbildning innehåller ett betydande mått av myndighetsutövning. Jag får inte ihop idén att man överlåter en för individen viktig myndighetsutövning till ett aktiebolag.”  ”Frågan man måste ställa till politiker är: hur tänker ni här egentligen? Det är ju angeläget i alla andra sammanhang att förvaltningen ska vara rättssäker – och så låter man myndighetsutövning genomföras av aktiebolag som man inte kan kontrollera.”   Programledare: Ingela Netz och Per Kornhall.  Om du vill kommentera, ställa frågor eller föreslå ämnen och intervjupersoner är du välkommen att mejla per(a)kornhall.se eller ingela.netz(a)gmail.com. Läs mer om podden Kornhall & Netz och programledarna på Arena Idés webbsajt, https://arenaide.se/kornhall-netz/    Arena Idé är en progressiv, partipolitiskt obunden tankesmedja med fokus på arbetsmarknad, ekonomisk politik, välfärd och demokrati. Vi är en ideell förening och finansieras av fackföreningsrörelsen. En del av Arenagruppen.

Sep 24

1 hr 7 min

”Man fokuserar inte på det man borde göra, för man fokuserar på det som det finns pengar till.” Går det att hålla forskningen fri från politiker och lobbyister? Hur har samtalet om skolan förändrats och hur har det format den svenska undervisningen? Och varför finns det brister i matematikundervisningen? Per-Arne har varit chef på arbetsgivarorganisationen Sveriges Kommuner och Regioner:s enhet för utbildning och arbetsmarknad. Idag är han vd för SKL International, som arbetar med att stödja decentralisering och lokal demokrati globalt. Per-Arne har länge varit engagerad i utbildningsfrågor och både jobbat som lärare, rektor och förvaltningschef. Programledare: Ingela Netz och Per Kornhall.  Om du vill kommentera, ställa frågor eller föreslå ämnen och intervjupersoner är du välkommen att mejla per(a)kornhall.se eller ingela.netz(a)gmail.com.  Läs mer om podden Kornhall & Netz och programledarna på Arena Idés webbsajt, https://arenaide.se/kornhall-netz/  Arena Idé är en progressiv, partipolitiskt obunden tankesmedja med fokus på arbetsmarknad, ekonomisk politik, välfärd och demokrati. Vi är en ideell förening och finansieras av fackföreningsrörelsen. En del av Arenagruppen. Citat från Per-Arne: ”Ibland skulle man behöva en lite mer kraftfull riktning i samtalen om skolan. De tenderar att handla intensivt om saker som har väldigt liten betydelse för att vi ska få bättre kvalitet på skolan.” ”Man fokuserar inte på det man borde göra, för man fokuserar på det som det finns pengar till.” ”Ansvar och mandat hänger ihop. Börjar man pilla på dom här sakerna så har man ansvar för sånt man inte har mandat att sköta eller tvärtom. Då blir det inte riktigt bra.”

Jun 10

1 hr 12 min

”Det som frustrerar mig allra allra mest är att mer eller mindre samstämmiga forskningslutsatser platoniskt avfärdas av våra ledande politiker, de som har makt att faktiskt förändra någonting.” Hur framställs barn och ungdomar med migrationsbakgrund? På vilket sätt påverkar valfriheten skolan i mångkulturella och strukturellt missgynnade områden? Och vad behövs för att förändra grundstrukturen som driver på skol- och boendesegregationen? Nihad är professor vid specialpedagogiska institutionen vid Stockholms universitet. Hans forskningsområde berör gränslandet mellan migration, utbildning och urban utveckling. Nihad utsågs 2018 av regeringen till särskild utredare för att kartlägga behovet av åtgärder i modersmålsundervisningen och studiehandledningen på modersmål i grundskolan. Idag forskar han både om nyanlända elever i gymnasieskolan och barns och ungdomars uppväxtvillkor. Programledare: Ingela Netz och Per Kornhall.  Om du vill kommentera, ställa frågor eller föreslå ämnen och intervjupersoner är du välkommen att mejla per(a)kornhall.se eller ingela.netz(a)gmail.com.  Läs mer om podden Kornhall & Netz och programledarna på Arena Idés webbsajt, https://arenaide.se/kornhall-netz/  Arena Idé är en progressiv, partipolitiskt obunden tankesmedja med fokus på arbetsmarknad, ekonomisk politik, välfärd och demokrati. Vi är en ideell förening och finansieras av fackföreningsrörelsen. En del av Arenagruppen. Citat från Nihad:  ”Vi kan aldrig förstå segregationen och de segregerande mekanismerna och vi bara tittar på vad som händer i vissa bostadsområden som har fått stämpeln ’segregerade’, ’missgynnade’ och så vidare. Vi måste lyfta blicken mot närsamhället.” ”Det som frustrerar mig allra allra mest är att mer eller mindre samstämmiga forskningslutsatser platoniskt avfärdas av våra ledande politiker, de som har makt att faktiskt förändra någonting.” ”Det är något som inte stämmer i det här samhället. Å ena sidan finns det hur mycket pengar som helst men å andra sidan har man inte sylt till bullar till pensionärer i något äldrehem… Jag tycker det är så onödigt. För att vi har råd. Men hur vi fördelar det här är en annan femma.” ”Jag vill bort från viktimiseringen. Jag vill bort från stigmatiseringen. Jag vill precis som ungdomarna säger till mig och min kollegor tillbaka till frågan om individen. Individens skyldigheter och rättigheter.” ”Vad vi gör med det här landet det är ju ett gemensamt ansvar och ju mindre vi hägnar in varandra i artificiella kategorier och behandlar varandra som grupper och inte som individer, desto bättre och lättare blir det att lösa våra gemensamma samhällsutmaningar.”

Jun 7

1 hr 17 min

”Vi tillhör sunt förnuft-linjen. Det är de som är extremister. Jag tycker det är en extrem uppfattning att ha det här skolsystemet.” Har kan vi komma ifrån marknadslogiken som idag styr den svenska skolan? Hur kommer det sig att politiker inte lyssnar på det ökade missnöjet av skolsystemet? Och vilka krafter upprätthåller idag marknadsskolan? Nooshi Dadgostar blev vald till partiordförande för Vänsterpartiets i oktober förra året. Hon har tidigare varit talesperson för socialförsäkringsfrågor och är den första vänsterpartistiska riksdagsledamot som utsetts till särskild utredare. Nooshi har varit ledamot i Botkyrka kommunfullmäktige och var med och grundade proteströrelsen "Alby är inte till salu" som verkade för att stoppa utförsäljning av allmännyttan i Botkyrka. Programledare: Ingela Netz och Per Kornhall.  Om du vill kommentera, ställa frågor eller föreslå ämnen och intervjupersoner är du välkommen att mejla per(a)kornhall.se eller ingela.netz(a)gmail.com.  Läs mer om podden Kornhall & Netz och programledarna på Arena Idés webbsajt, https://arenaide.se/kornhall-netz/  Arena Idé är en progressiv, partipolitiskt obunden tankesmedja med fokus på arbetsmarknad, ekonomisk politik, välfärd och demokrati. Vi är en ideell förening och finansieras av fackföreningsrörelsen. En del av Arenagruppen. Citat från Nooshi: ”Jag vet ju hur det känns för ett barn att hyrorna går upp och mamma och pappa har inte råd att betala. Och det är en otrygghetskänsla, för det betyder så mycket att ha ett tryggt boende.” ”Jag är bekymrad att det inte finns en kraftfullare självkritik och insikt om att det här blev för extremt. Det är för dogmatiskt. Det är för skrivbordsaktigt. Vi måste ändå ha ett ansvar för vissa saker. Vi måste ju säga att skolan är en institution på ett helt annat sätt än att det ska följa en marknadsliberal teori.” ”Vi kan inte ha skolor som läggs ner och byggs upp hela tiden som om det vore en marknad. Bara det är orealistiskt, för då har ju massa barn redan gått i den skolan.” ”Skolan måste vi garantera håller en mycket hög kvalitet redan från början oavsett vad. Det får inte vara så att lärare och rektorer känner att dom ingår i ett spel om kvartalsrapporter och att det är den kommersiella logiken som ska styra deras arbete överhuvudtaget. Det måste vara pedagogiska ledare.”

May 28

1 hr

Diane Ravitch är professor i utbildningsvetenskapen och en av världens mest kända skoldebattörer. Efter att ha varit vice utbildningsminister för både George H. W. Bush och Bill Clinton gjorde Diane en tvärvändning och började rikta skarp kritik mot testning och konkurrens som medel för kvalitetshöjning i skolan. Hon driver nu en mycket framgångsrik blogg där hon skriver om det privata friskolealternativet som ett hot mot det offentliga skolsystemet och demokratin. Läs hennes blogg här: https://dianeravitch.net/ Vad finns det för maktdimensioner i skolsystemet? Vilka konsekvenser får det ”fria” skolvalet för dem med sämst förutsättningar? Vilka ideal styr skolan och hur kan det svenska skolsystemet förstås i en internationell kontext? Programledare: Ingela Netz och Per Kornhall.  Om du vill kommentera, ställa frågor eller föreslå ämnen och intervjupersoner är du välkommen att mejla per(a)kornhall.se eller ingela.netz(a)gmail.com.  Läs mer om podden Kornhall & Netz och programledarna på Arena Idés webbsajt, https://arenaide.se/kornhall-netz/  Arena Idé är en progressiv, partipolitiskt obunden tankesmedja med fokus på arbetsmarknad, ekonomisk politik, välfärd och demokrati. Vi är en ideell förening och finansieras av fackföreningsrörelsen. En del av Arenagruppen. Citat från Diane ”Choice itself becomes a value that is more important than every other value... The only thing that matters is that parents are making a choice and it doesn’t matter if it as good choice or a bad choice”  ”The big problem [with privatization] is that it is very inegalitarian… Privatization benefits some and harms many others… The privatization is a rejection of democracy” ”Very wealthy people have always chosen to send their children to private schools, but at their own expense… What is new today is that public should pay for all these separated kind of education” ”I always thought that Sweden, like Switzerland and like the Nordic Countries, is being very social conscious and very aware of the state’s obligations to its citizens”  ”The free market actually promotes inequality and today in the United States we have the most income inequality and wealth inequality probably in our history” ”We have to look out for the least of us, we have to look out for the people who have nothing, who have no choices and make sure they are well served” ”I think choice is a delusion and choice is selfish” 

May 10

1 hr 9 min

I detta avsnitt pratar Ingela och Per om läromedel och hur synen på läromedel har förändrats i Sverige. Vilken funktion fyller läromedel för lärare, elever och vårdnadshavare? Hur ser tillgängligheten ut i skolor runt om i Sverige? Hur har synen på läromedel påverkats av den ökade målstyrningen och avregleringen? Programledare: Ingela Netz och Per Kornhall.  Om du vill kommentera, ställa frågor eller föreslå ämnen och intervjupersoner är du välkommen att mejla per(a)kornhall.se eller ingela.netz(a)gmail.com.  Läs mer om podden Kornhall & Netz och programledarna på Arena Idés webbsajt, https://arenaide.se/kornhall-netz/  Arena Idé är en progressiv, partipolitiskt obunden tankesmedja med fokus på arbetsmarknad, ekonomisk politik, välfärd och demokrati. Vi är en ideell förening och finansieras av fackföreningsrörelsen. En del av Arenagruppen. Citat från Per ”Kvalitet är inte det stora problemet, det är tillgången. Vi saknar läromedel.” ”De ungdomar som upplever sig själv som fattigare oftare upplever att de inte har tillgång till läromedel.” ”90 procent av de svenska lärarna vill köpa in böcker, med får inte.” ”Det finns en mer positivt syn på läromedel, det finns ett annat sorts intresse från akademin” “Ropen skalla, läromedel till alla!” 

May 4

1 hr 13 min

Bengt var partiledare för Folkpartiet 1983–1995, riksdagsledamot 1984–1994 och socialminister i den borgerliga regeringen Carl Bildt 1991–1994. I valet 1985 ökade partiets andel av väljarkåren kraftigt, vilket inte minst förknippades med Westerbergs personliga egenskaper och blev känt som ”Westerbergeffekten”. Bengt har sedan dess haft en rad olika uppdrag som styrelseordförande, styrelseledamot, utredare, konsult och också flitigt deltagit i samhällsdebatten.  Vad är skillnaden mellan socialliberalismen och laissez faire? Vilken betydelse har läsningen för inlärningen i skolan? Vad är Liberalernas plats i dagens politik och har det blivit viktigare för partiet att öka sin makt än att hålla riktningen i sitt moraliska kompass? Programledare: Ingela Netz och Per Kornhall.  Om du vill kommentera, ställa frågor eller föreslå ämnen och intervjupersoner är du välkommen att mejla per(a)kornhall.se eller ingela.netz(a)gmail.com.  Läs mer om podden Kornhall & Netz och programledarna på Arena Idés webbsajt, https://arenaide.se/kornhall-netz/  Arena Idé är en progressiv, partipolitiskt obunden tankesmedja med fokus på arbetsmarknad, ekonomisk politik, välfärd och demokrati. Vi är en ideell förening och finansieras av fackföreningsrörelsen. En del av Arenagruppen. Citat från Bengt ”Jag är väldigt kritisk till det beslut man fattade. Jag tycker det skulle vara helt främmande för ett liberalt parti att samverka med och bidra till att ge ökad makt till ett parti som Sverigedemokraterna” ”Skolan är en av de få miljöer som vi alla har egna erfarenhet av, annars pratar vi om miljöer vi vet ganska lite om” ”Det viktigaste om vi ska få en bättre skola det tror jag kanske inte är förstatligandet utan snarare att ge rätt incitament till lärare och samverkan mellan lärare” ”Läsning är en speciell inhämtning av kunskap… Det abstrakta tänkandet påverkas väldigt mycket av bokläsning”

Apr 26

1 hr 12 min

Har vi gått ifrån grundidén om den sammanhållna skolan? Hur kan vi förstå friskolereformerna och avregleringarna i skolsystemet? Vilka effekter hade marknadsutsättningen och kommunaliseringen av den svenska skolan?  Sten Svensson är fristående skoldebattör och tidigare chefredaktör för Lärarnas tidning. Han har jobbat som lärare och haft fackliga uppdrag för Lärarförbundet. För Arena Idé har han skrivit rapporterna Systemskiftet – när skolan gick från gemensam till privat och Från likvärdighet till lönsamhet – så blev skolan en marknad. Idag engagerar sig Sten i nätverket för likvärdig skola.  Programledare: Ingela Netz och Per Kornhall.  Om du vill kommentera, ställa frågor eller föreslå ämnen och intervjupersoner är du välkommen att mejla per(a)kornhall.se eller ingela.netz(a)gmail.com.  Läs mer om podden Kornhall & Netz och programledarna på Arena Idés webbsajt, https://arenaide.se/kornhall-netz/  Arena Idé är en progressiv, partipolitiskt obunden tankesmedja med fokus på arbetsmarknad, ekonomisk politik, välfärd och demokrati. Vi är en ideell förening och finansieras av fackföreningsrörelsen. En del av Arenagruppen. Citat från Sten ”Sambandet var oerhört tydligt. Aktiebolagsskolorna hade låg lärartäthet, ideellt driva skolor hade hög lärartäthet, kommunala skolor låg mitt emellan … Pengarna gick bort till annat, till vinst, till chefsorganisationer och så vidare. Och användes inte till lärareundervisningen som tanken var.” ”Lärartätheten är mycket viktig. Ju fler elever en lärare har desto svårare blir jobbet, desto tyngre blir det. Och har man för många så kan undervisningen falla ihop.”  ”Privatiseringen den innebär att man flyttar besluten från den demokratiska nivån till enskilda personer genom skolvalet och till företagen som bestämmer när skolorna ska etableras, var dom ska ligga, hur dom ska rekrytera elever och så vidare.” ”Nu har man gått tillbaka till en uppdelad skola igen som är skräddarsydd för dom välutbildades barn. Dom har alla fördelar, får dom högsta betygen, kommer in på dom attraktiva utbildningarna och får toppjobben. Dom andra slås ut i hög utsträckning. Tyvärr är vi där. Detta är den största olyckan som har hänt svensk skolpolitik.”

Apr 14

1 hr 2 min

Ingela och Per pratar om ”den utforskande spiralen” som ramverk för kollegialt lärande, och en hel del annat som hänger ihop med systematiskt förbättringsarbete i skolan. Hur är det att jobba som rektor och hur skapar man en framgångsrik skola? Vilket ledarskap gör att eleverna känner sig trygga och når bra resultat? Och hur kan systemet och ramarna för det systematiska kvalitetsarbete utmanas? Citat från Ingela: ”Alla våra ansträngningar som vi gör, som handlar om att utveckla undervisningen eller förändra undervisningen, dom kommer inte bli framgångsrika om inte eleven den lärande först känner så här: jag känner mig okej att vara här, jag vet att det finns vuxna som tror på mig här” ”Assumtptions is the mother of all fuck ups” ”Systemet och ramarna för det vi kallar för systematiskt kvalitetsarbete behöver utmanas” Citat från Per:  ”Rektor är nog troligtvis det svåraste chefsjobbet vi har i Sverige” ”Det finns inga quick fix, men det finns jävligt bra metoder som kan göra nytta”   Programledare: Ingela Netz och Per Kornhall.  Om du vill kommentera, ställa frågor eller föreslå ämnen och intervjupersoner är du välkommen att mejla per(a)kornhall.se eller ingela.netz(a)gmail.com.  Läs mer om podden Kornhall & Netz och programledarna på Arena Idés webbsajt, https://arenaide.se/kornhall-netz/  Arena Idé är en progressiv, partipolitiskt obunden tankesmedja med fokus på arbetsmarknad, ekonomisk politik, välfärd och demokrati. Vi är en ideell förening och finansieras av fackföreningsrörelsen. En del av Arenagruppen.

Apr 8

1 hr 2 min

Marcus Strömberg är sedan 2005 vd för Europas största skolkoncern AcadeMedia. Han har en civilingenjörsexman i teknisk fysik och elektroteknik vid Linköping Universitet och har även flera styrelseuppdrag i både bolag och organisationer med anknytning till skolan.  Hur hamnade Marcus i skolvärlden? Går det att förena rollerna att driva ett stort börsnoterat företag och ha ett viktigt samhällsuppdrag? Vad händer när andelen privata ägna skolor hela tiden ökar och vad får de ekonomiska drivkrafterna för konsekvenser? Programledare: Ingela Netz och Per Kornhall.  Om du vill kommentera, ställa frågor eller föreslå ämnen och intervjupersoner är du välkommen att mejla per(a)kornhall.se eller ingela.netz(a)gmail.com.  Läs mer om podden Kornhall & Netz och programledarna på Arena Idés webbsajt, https://arenaide.se/kornhall-netz/  Arena Idé är en progressiv, partipolitiskt obunden tankesmedja med fokus på arbetsmarknad, ekonomisk politik, välfärd och demokrati. Vi är en ideell förening och finansieras av fackföreningsrörelsen. En del av Arenagruppen. Citat från Marcus ”Skolan har blivit min life passion” ”Det som lever växer och jag är så fascinerad att det varje år söker sig fler elever och föräldrar till oss på alla profiler på alla skolor” ”Skola är ett komplext uppdrag och du måste ha det fokus på det du gör” ”Vi ska vara dom som levererar bäst utbildning före varje skattekrona, det tror jag faktiskt vi gör” ”Min bild av det vi gör internationellt, det handlar om att bygga solidaritet” ”Vi är så beroende av förtroende, vi är beroende av att människor ger oss förtroende. Det största förtroendet man kan ge någon ger man oss varje dag … Om det här förtroendet börjar skava, det får så enorma konsekvenser” ”Att få verka som företag i den här kontexten är ju ett otroligt förtroende och det måste vårdas, och det kanske vi har gjort bristfälligt. Men jag hoppas att man kan prata om detta. Det är det som jag tror är vägen framåt”

Mar 31

1 hr 1 min

Hur påverkas lärare och elever av marknadsskolan? Vilka konsekvenser skapar New Public Management med ökad konkurrens, målstyrning och kostnadseffektivitet för det svenska skolsystemet? Hur klarar skolan ökade effektiviseringskrav samtidigt som resurserna minskar? Marcus Larsson är skoldebattör och lärare med fackliga uppdrag inom arbetsmiljöfrågor. Tillsammans med Åsa Plesner driver han sedan 2017 tankesmedjan Balans. De jobbar för att synliggöra hur den politiska styrningen av välfärden skapar psykisk ohälsa hos de som arbetar i vård, skola och omsorg. Marcus har även varit miljöpartistisk kommunpolitiker och suttit i lokalstyrelsen för Lärarförbundet.  Programledare: Ingela Netz och Per Kornhall.  Om du vill kommentera, ställa frågor eller föreslå ämnen och intervjupersoner är du välkommen att mejla per(a)kornhall.se eller ingela.netz(a)gmail.com.  Läs mer om podden Kornhall & Netz och programledarna på Arena Idés webbsajt, https://arenaide.se/kornhall-netz/  Arena Idé är en progressiv, partipolitiskt obunden tankesmedja med fokus på arbetsmarknad, ekonomisk politik, välfärd och demokrati. Vi är en ideell förening och finansieras av fackföreningsrörelsen. En del av Arenagruppen. Citat från Marcus Larsson: ”Marknadsskolan leder till att politiker inte har som huvuduppdrag, för en majoritet i en kommun, att skolorna är så bra som möjligt. Utan det är att garantera att här finns det många skolor att välja mellan, här finns det populära skolor.” ”Vi måste gå ifrån den här tron eller grundinställningen är att vi ska få mer för mindre.” ”Den här highchaparral-tävlan vi har. Alla ska bli bäst, det ska inte finnas några dåliga skolor. Det är ju inte att tävla, när man får lite mindre varje år” ”Man behöver inte säga att allt är dåligt. Jag tycker till exempel det är bra med en liten andel alternativ som kan testa olika metoder, som kan experimentera mer. Nu har vi ett enormt experiment med att ha undervisning på engelska” ”Vi har missat det här att allt vi har haft och allt vi fortfarande har, det har ju tillkommit för att många människor gått ihop och sagt det där vill vi ha. Och New Public Management det finns mekanismer där som sågar ner dom grenarna att stå på för dom som vill organisera sig”

Mar 23

1 hr 14 min

Hur kan lärare stärkas för att alla elever i svensk skola ska få en likvärdig utbildning? På vilket sätt kan flyktingvågen och dess effekter på skolan förstås? Och hur kan undervisningen anpassas i en elevgrupp med stor spridning i språk- och kunskapsutveckling?  Anna Kaya är grundskolelärare i svenska som andraspråk. Hon arbetar halvtid som samverkansstrateg på Nationellt centrum för svenska som andraspråk (NC) vid Stockholms universitet och halvtid som lärare i förberedelseklass på Sofielundsskolan i Sollentuna kommun. Anna har skrivit boken Att undervisa nyanlända – metoder, reflektioner och erfarenheter. Citat från Anna Kaya ”Flyktingvågen satte ljus på vad vi behöver göra kring nyanlända elever i svensk skola … Jag tror att vi i framtiden kommer se tillbaka på den här tiden med en annan blick.” ”Resursfördelningssystemet blir orättvist när det gäller just svenska som andraspråk med tanke på elevpengen.” ”Det är dumt att lärare inte får lära sig mer om andraspråksutveckling och hur man lär ut kunskap på ett annat språk, med tanke på att det är 25 procent av eleverna som har utländsk bakgrund.” ”Flerspråkighetsaspekter behöver alla lärare kunskapen om, hur det påverkar inlärningsprocessen och hur man kan dra nytta av flerspråkig resurs.” ”För det första är eleverna i stort sett alltid motiverade. De är så glada över att få gå i skolan, oavsett om de kommer från en internationell skola eller om de är flyktingar. Alla kommer in med nyfiken blick, ’här ska jag lära mig saker’, och alla vill lära sig svenska språket så fort som möjligt.” ”Det är ett så intressant växelspel, att man kan kommunicera med varandra trots att man inte har ett gemensamt språk… Det är utmanade ja, men det ger så otroligt mycket.” Programledare: Ingela Netz och Per Kornhall.  Om du vill kommentera, ställa frågor eller föreslå ämnen och intervjupersoner är du välkommen att mejla per(a)kornhall.se eller ingela.netz(a)gmail.com.  Läs mer om podden Kornhall & Netz och programledarna på Arena Idés webbsajt, https://arenaide.se/kornhall-netz/  Arena Idé är en progressiv, partipolitiskt obunden tankesmedja med fokus på arbetsmarknad, ekonomisk politik, välfärd och demokrati. Vi är en ideell förening och finansieras av fackföreningsrörelsen. En del av Arenagruppen.

Mar 1

55 min 20 sec

Hur formas lärarutbildningen av reformer? Vad är lärarnas roll och hur lika eller olika bör de vara?   I avsnittet gästar Hans Hasselbladh som är professor på Örebro Universitet i företagsekonomi med inriktning mot organisationsteori. Han har forskat om reformer i offentlig sektor, professioner, styrning och makt och är radaktör och författare till boken ”Professionalisering av lärarutbildningen: Reformer i Sverige och Finland”.   Programledare: Ingela Netz och Per Kornhall.   Om du vill kommentera, ställa frågor eller föreslå ämnen och intervjupersoner är du välkommen att mejla per(a)kornhall.se eller ingela.netz(a)gmail.com.   Läs mer om podden Kornhall & Netz och programledarna på Arena Idés webbsajt, https://arenaide.se/kornhall-netz/   Arena Idé är en progressiv, partipolitiskt obunden tankesmedja med fokus på arbetsmarknad, ekonomisk politik, välfärd och demokrati. Vi är en ideell förening och finansieras av fackföreningsrörelsen. En del av Arenagruppen.

Feb 9

1 hr 1 min

Hur blir lärare bättre ledare? Är det tabu att ens ställa frågan? Gäster är läraren Jonas Nilsson och forskaren Martin Karlberg. De kom nyligen ut med boken ”Handbok i klassrumsledarskap”, ett ämne som allt fler pratar om. Jonas Nilsson är lärare sedan år 2000. Han föreläser om ledarskapet i klassrummet och är en tongivande röst inom den svenska skoldebatten. Martin Karlberg är universitetslektor vid Uppsala universitet. Han forskar och undervisar om ledarskap i klassrummet, pedagogisk psykologi och specialpedagogik. Programledare: Ingela Netz och Per Kornhall. Om du vill kommentera, ställa frågor eller föreslå ämnen och intervjupersoner är du välkommen att mejla per(a)kornhall.se eller ingela.netz(a)gmail.com. Läs mer om podden Kornhall & Netz och programledarna på Arena Idés webbsajt, https://arenaide.se/kornhall-netz/ Arena Idé är en progressiv, partipolitiskt obunden tankesmedja med fokus på arbetsmarknad, ekonomisk politik, välfärd och demokrati. Vi är en ideell förening och finansieras av fackföreningsrörelsen. En del av Arenagruppen.

Feb 5

1 hr 1 min

Varför blir inte resultaten bättre trots alla våra insatser? Maria Leonardsson är rektorn som vågade be om hjälp. Med ett nyfiket forskarteam på plats i skolan tvingas alla inblandade att både utvärdera och omvärdera sina förgivettagna sanningar och se sig själva och sitt arbete i ett delvis nytt ljus. Vilka är drivkrafterna hos en ledare som tar till så drastiska åtgärder och vad händer med ledarskapet? Och framför allt; hur gick det? Fick skolan svar på sina frågor?   Lyssna gärna på avsnittet med forskarna som utvärderade skolan. Det hittar du här: https://kornhallskogstad.podbean.com/e/med-forskarna-anette-jahnke-och-asa-hirsh/   Programledare: Ingela Netz och Per Kornhall. Om du vill kommentera, ställa frågor eller föreslå ämnen och intervjupersoner är du välkommen att mejla per(a)kornhall.se eller ingela.netz(a)gmail.com. Läs mer om podden Kornhall & Netz och programledarna på Arena Idés webbsajt, https://arenaide.se/kornhall-netz/ Arena Idé är en progressiv, partipolitiskt obunden tankesmedja med fokus på arbetsmarknad, ekonomisk politik, välfärd och demokrati. Vi är en ideell förening och finansieras av fackföreningsrörelsen. En del av Arenagruppen.  

Jan 21

57 min 21 sec

”Jag har blivit rätt cynisk av att jobba i politiken och med opinionsbildning och kommunikation” Matilda Westerman är mångsysslaren med fokus på skolfrågor. Hon är författare, opinionsbildare och tidigare stabschef på Utbildningsdepartementet under Gustaf Fridolin. Hon är dessutom författare till barnböckerna ”Så funkar Sverige” och ”Du har rätt!”, den senare tillsammans med Jason Timbuktu Diakité. Programledare: Ingela Netz och Per Kornhall. Om du vill kommentera, ställa frågor eller föreslå ämnen och intervjupersoner är du välkommen att mejla per(a)kornhall.se eller ingela.netz(a)gmail.com. Läs mer om podden Kornhall & Netz och programledarna på Arena Idés webbsajt, https://arenaide.se/kornhall-netz/ Arena Idé är en progressiv, partipolitiskt obunden tankesmedja med fokus på arbetsmarknad, ekonomisk politik, välfärd och demokrati. Vi är en ideell förening och finansieras av fackföreningsrörelsen. En del av Arenagruppen.

Jan 4

1 hr 5 min

”Den svenska skolan behöver ett stambyte” säger utbildningsminister Anna Ekström (S) i denna intervju. Som avslutas med en julhälsning från Ekström till all skolpersonal. Programledare: Ingela Netz och Per Kornhall. Fler citat från Anna Ekström: ”Jag har fått fatta beslut som är nästan omöjliga att fatta” ”Tiden är mogen för att ta i likvärdighetsproblemen.” ”Jag tycker vi börjar se en ny kraft att vi skulle kunna få en samsyn på den politiska mitten.” ”Jag tror att det är bra, just på den här posten, att inte känna att man ska vara anställningsbar. Man får vara beredd på att vara impopulär.” ”Att hålla skolan öppen, i synnerhet för små barn, har ett mycket högt värde. Att hålla skolan stängd har en mycket stor risk.”  ”Jag förstår att det är jättesvårt att se till att tonåringar håller avstånd. Men det finns andra delar av rekommendationerna som borde vara lättare att uppfylla. Och det finns mer att göra, som jag inte vill lägga på den enskilda rektorns eller enskilda lärarens ansvar, utan som faktiskt tillhör huvudmannens ansvar.”   Om du vill kommentera, ställa frågor eller föreslå ämnen och intervjupersoner är du välkommen att mejla per(a)kornhall.se eller ingela.netz(a)gmail.com. Läs mer om podden Kornhall & Netz och programledarna på Arena Idés webbsajt, https://arenaide.se/kornhall-netz/ Arena Idé är en progressiv, partipolitiskt obunden tankesmedja med fokus på arbetsmarknad, ekonomisk politik, välfärd och demokrati. Vi är en ideell förening och finansieras av fackföreningsrörelsen. En del av Arenagruppen.      

Dec 2020

1 hr 3 min

Håkan Wiclander från friskoleorganisationen Idéburna skolors riksförbund är gäst i veckans avsnitt. Hur bedrivs och organiseras friskolor vars mål inte är att gå med vinst? Vad är en idéburen skola? I samtalet besvaras dessa frågor och ett tredje spår i debatten om offentligt och privat drivna skolor diskuteras. Programledare: Ingela Netz och Per Kornhall. Om du vill kommentera, ställa frågor eller föreslå ämnen och intervjupersoner är du välkommen att mejla per(a)kornhall.se eller ingela.netz(a)gmail.com. Läs mer om podden Kornhall & Netz och programledarna på Arena Idés webbsajt, https://arenaide.se/kornhall-netz/ Arena Idé är en progressiv, partipolitiskt obunden tankesmedja med fokus på arbetsmarknad, ekonomisk politik, välfärd och demokrati. Vi är en ideell förening och finansieras av fackföreningsrörelsen. En del av Arenagruppen.

Dec 2020

58 min 31 sec

Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand gästar veckans avsnitt. Pandemin har blivit en konstig vardag och nu är vi inne i en andra våg. Vilka är Lärarförbundets viktigaste frågor?  Programledare: Ingela Netz och Per Kornhall. Om du vill kommentera, ställa frågor eller föreslå ämnen och intervjupersoner är du välkommen att mejla per(a)kornhall.se eller ingela.netz(a)gmail.com. Läs mer om podden Kornhall & Netz och programledarna på Arena Idés webbsajt, https://arenaide.se/kornhall-netz/ Arena Idé är en progressiv, partipolitiskt obunden tankesmedja med fokus på arbetsmarknad, ekonomisk politik, välfärd och demokrati. Vi är en ideell förening och finansieras av fackföreningsrörelsen. En del av Arenagruppen.  

Nov 2020

1 hr 1 min

Veckans gäst är Johan Enfeldt som är debattör, skribent och rapportförfattare. Johan har ett förflutet som kommunalpolitiskt engagerad i skolpolitik som medlem Folkpartiet. Efter 23 år i Folkpartiet/Liberalerna är han i dag medlem i Socialdemokraterna. Han har skrivit flera rapporter om marknadsmekanismer i välfärden för Arena Idé och skriver ledare för Dagens Arena. Hans klargörande twitterkonto har många följare. Avsnittet handlar bland annat om en historisk tillbakablick på marknadiseringen av den svenska skolan, reflektioner över vad liberala politiker hade för förväntningar och vad som egentligen hände. Citat från Johan: "Från Folkpartiets sida handlade det väldigt mycket om att man skulle få välja. Och det var ingen som såg att i till och med en ganska liten kommun skulle skolan bli en mångmiljonindustri med dem regelverk vi satte upp." ”Jag brukar säga det om valfriheten. Att det var så att det var liberaler som införde skolplikt. Det gjorde de för att skydda barnen från föräldrarnas fria val att inte sätta dem i skolan. Så skolval är inte alls självklart ur ett liberalt perspektiv.” ”Om vi pratar om att optimera samhällets resurser så är det inte särskilt ekonomiskt effektivt det vi håller på med. När jag var i Vallentuna då hade vi 370 elever som gick ut nian och de gick ut från 3 högstadieskolor. Det vill säga 5 paralleller i varje ungefär. Idag har man ungefär lika många elever, det skiljer några tiotal, och det är 8 eller 9 skolor. Och det är en följd av hur vi organiserar vår skola.” Om du vill kommentera, ställa frågor eller föreslå ämnen och intervjupersoner är du välkommen att mejla per@kornhall.se eller ingela.netz@gmail.com. Läs mer om podden och programledarna på Arena Idés webbsajt  https://arenaide.se/kornhall-netz/

Nov 2020

57 min 7 sec

Veckans gäst är Elsemarie Hallqvist, rektor på Nytorp årskurs 4-9 i Hammarkullen, Göteborg. Samtalet handlar bland annat om integration, rättvis finansiering av skolor i särskilt utsatta områden och hur arbetet som rektor kan se ut från dag till dag.   Några citat från intervjun: Vi får ju också tänka på att det handlar om barn. Det önskar jag att media skulle tänka lite mer på. Nu vet jag att journalister är journalister men ibland tänker jag att man hänger ut onödigt mycket detaljer som man aldrig skulle göra om vi pratade om andra klaner. För det finns ju klaner med lite mer svenskklingande efternamn också men de går ofta på andra skolor.  Det är jättelätt att skicka en annons där man skriver att: “vi vill ha nytänkande rektorer som vågar att tänka utanför boxen.” Men då måste man faktiskt veta att det sannerligen inte är lätt att vara chef över sådan rektorer. Jag förstår att det förmodligen är ett helvete att vara min chef.  Här om dagen var inrikesministern i Hammarkullen. Jag fick läsa om det i tidningen och då hade han svarat att: “Jag var här för att prata om skolan”. Då tänkte jag att jag känner en del personer som kan en del om skolan här och som skulle kunnat vara med och hjälpa till.  Barnen på min skola pratar kurdiska, bosniska, arabiska, somaliska, vietnamesiska, spanska, för vi har ganska många elever från Chile. Hur kan de vara en segregerad skola? De är ju integrerade. Sen startas skolor som heter “internationella skolan” men egentligen är vi den internationella skolan.   Om du vill kommentera, ställa frågor eller föreslå ämnen och intervjupersoner är du välkommen att mejla per@kornhall.se eller ingela.netz@gmail.com. Läs mer om podden och programledarna på Arena Idés webbsajt  https://arenaide.se/kornhall-netz/

Oct 2020

1 hr 3 min

Veckans gäst är Sven-Eric Liedman, professor emeritus i idé- och lärdomshistoria. Samtalet tar avstamp i en diskussion om vad som har hänt i den svenska skolan sedan Liedman skrev boken Hets år 2011. Då startade den en stor debatt om skolans utveckling och nu tycks Liedmans farhågor från nästan 10 år sedan ha trappats upp ytterligare.  Varför är faktaresistens ett utbrett problem i dagens skola? Vad betyder egentligen bildning? Och vad är skillnaden mellan ett individuellt och ett kollektivt lärande? Dessa är några frågor som lyssnare kan få svar på i dagens avsnitt. ”Själva valfriheten har jag ingenting emot men däremot detta att man fått in ett helt främmande mål i skolans värld. Ett mål att någon ska göra pengar på skolan.” ”Jag vantrivdes själv vansinnigt i den gamla skolan så jag ska inte säga att den var bra men det fanns en slags idé ändå om att det finns ett vetande eller en fördjupad kunskap som man ska sprida till eleverna.” ”Men det är som om skolutvecklingen, den politiskt ledda skolutvecklingen och den som sedan blivit en affärsverksamhet. Den går inte alls i takt med de insikter som finns om inlärning i en klass och liknande. Utan man lägger all vikt vid den individuella prestationen.”  Liedmans senaste bok heter Från Platon till demokratins kris (2020). Om du vill kommentera, ställa frågor eller föreslå ämnen och intervjupersoner är du välkommen att mejla per@kornhall.se eller ingela.netz@gmail.com. Läs mer om podden och programledarna på Arena Idés webbsajt  https://arenaide.se/kornhall-netz/

Sep 2020

55 min 13 sec

Varför leder strategisk olydnad bland rektorer till bättre skolor? Veckans gäst är Jonna Bornemark. Hon är professor i filosofi och arbetar på Centrum för praktisk kunskap vid Södertörns högskola. Samtalet handlar om New public management i den svenska skolan, vikten av eget omdöme hos lärare samt innebörden av mikro- och makromotstånd. Allt med utgångspunkt i Bornemarks bok Det omätbaras renässans.   ”Det absurda är ju att för statsvetare är det här den mest naiva bild man kan måla upp, jaha ni sätter kärnverksamheten i centrum, men det intressanta är att det faktiskt behöver sägas idag och att det liksom inte är för givet att kärnverksamheten står i centrum.” - Jonna Bornemark ”Jag tänker att språket är mer av en verkstad där vi håller på med de där verktygen. Mitt jobb är att vara nån sorts snickare där och hamra ihop olika typer av begrepp som folk sen fortsätter att bearbeta.” - Jonna Bornemark Om du vill kommentera, ställa frågor eller föreslå ämnen och intervjupersoner är du välkommen att mejla per@kornhall.se eller ingela.netz@gmail.com. Läs mer om podden och programledarna på Arena Idés webbsajt  https://arenaide.se/kornhall-netz/

Sep 2020

1 hr 11 min

En skola att samlas kring?  Veckans gäst är Per Molander. Han är en av Sveriges mest meriterade statstjänstemän, dessutom författare och nu aktuell som ordförande för Jämlikhetskommissionen som regeringen tillsatte 2018 med anledning av de växande klassklyftorna i Sverige. Samtalet kretsar kring vikten av en likvärdig skola för alla och frågan om det går att förena kommersiell verksamhet med myndighetsutövning.   ”Ett gemensamt utbildningssystem med en hög lägsta nivå är det absolut effektivaste instrumentet för att skapa någorlunda jämlika förutsättningar för barn oavsett vilka föräldrar de råkat födas av.” - Per Molander  Kornhall & Netz är tillbaka med en ny säsong! Om du vill kommentera, ställa frågor eller föreslå ämnen och intervjupersoner är du välkommen att mejla per@kornhall.se eller ingela.netz@gmail.com. Läs mer om podden och programledarna på Arena Idés webbsajt, https://arenaide.se/kornhall-netz/

Sep 2020

1 hr 1 min

Rektor Ingela Netz och skolexperten Per Kornhall ser tillbaka på vårens gäster och pratar om vad de vill gräva i till hösten. Ingela berättar om hur det är att slåss om elever med nya skolor, och Per om det östtyska tempot men också oron som har infunnit sig under pandemin.  Kornhall & Netz är tillbaka i höst. Glad sommar!   Om du vill kommentera, ställa frågor eller föreslå ämnen och intervjupersoner är du välkommen att mejla per@kornhall.se eller ingela.netz@gmail.com.   Läs mer om podden och programledarna på Arena Idés webbsajt, https://arenaide.se/kornhall-netz/   Arena Idé är en progressiv, partipolitiskt obunden tankesmedja med fokus på arbetsmarknad, ekonomisk politik, välfärd och demokrati. Vi är en ideell förening och finansieras av fackföreningsrörelsen. En del av Arenagruppen

Jul 2020

45 min 39 sec

”Vi fick igång den positiva skolutvecklingen när vi slutade peka med hela handen”  ”Malmö har en ung befolkning, nästan hälften av invånarna är under 35 år.”  ”Skolan kan öppna många dörrar, men den kan också stänga många dörrar”    Tre citat från veckans gäst, den socialdemokratiska kommunpolitikern Katrin Stjernfeldt Jammeh. Hon är kommunstyrelsens ordförande och finanskommunalråd i Malmö och går igång på skolfrågor.   ”Vi har de här resultaten för att vi har de här eleverna” brukade Katrin få höra när hon besökte skolor med dåliga resultat. Nu säger lärarna istället: ”Vi har de här eleverna och därför jobbar vi så här”. Hur gick förändringen till?    Katrin berättar även om fördelarna med synlig segregation. Och beskriver ett inbyggt systemfel, där eleverna får betala priset.    Detta och mycket med i veckans avsnitt.    Om du vill kommentera, ställa frågor eller föreslå ämnen och intervjupersoner är du välkommen att mejla per@kornhall.se eller ingela.netz@gmail.com.    Läs mer om podden och programledarna på Arena Idés webbsajt, https://arenaide.se/kornhall-netz/    Arena Idé är en progressiv, partipolitiskt obunden tankesmedja med fokus på arbetsmarknad, ekonomisk politik, välfärd och demokrati. Vi är en ideell förening och finansieras av fackföreningsrörelsen. En del av Arenagruppen.

Jul 2020

52 min 53 sec

”Jag tycker det är intressant att skaffa en gemensam problembild för folk att utgå ifrån. Det är min roll.”   Välkommen till veckans avsnitt, med gästen Emma Leijnse, som arbetar som skolreporter på Sydsvenska Dagbladet och har skrivit två böcker om utbildningsfrågor. Och som programledaren Per Kornhall säger i avsnittet – hon väjer inte för de svåra frågorna.   Hör om en förfärlig lunch som som fick Emma att bli skolreporter.  Samt varför är det svårt för henne att få besöka och skriva om de skolor som har bäst resultat.   Emma berättar om två mellanstadieklasser som hon följt i tre år. En där elevernas föräldrar har hög utbildning, och en där de har låg. Vad är hennes observationer?   Emma analyserar också de uppenbara skillnaderna i betygen mellan tjejer och killar, och hur det påverkar samhället på sikt.    Detta och mycket med i veckans avsnitt.   Om du vill kommentera, ställa frågor eller föreslå ämnen och intervjupersoner är du välkommen att mejla per@kornhall.se eller ingela.netz@gmail.com.    Läs mer om podden och programledarna på Arena Idés webbsajt, https://arenaide.se/kornhall-netz/   Arena Idé är en progressiv, partipolitiskt obunden tankesmedja med fokus på arbetsmarknad, ekonomisk politik, välfärd och demokrati. Vi är en ideell förening och finansieras av fackföreningsrörelsen. En del av Arenagruppen.  

Jul 2020

55 min 51 sec

En gymnasieskola ber om hjälp. Ingenting de gör höjer resultaten hos eleverna. De har behöriga lärare, ett fint skolbibliotek och alla förutsättningar. De har deltagit i alla insatser och lyft. Men betygen sjunker.  Är det eleverna det är fel på, har de valt fel program? Eller är det lärarna som inte lyckas lära ut eget ansvar? Varför vågar eleverna inte ställa frågor i klassrummet? Vilka likheter har formativ bedömning med new public management? Några brännande frågor som avhandlas i veckans avsnitt. Gäster är Anette Jahnke, doktor i pedagogik, lektor på Göteborgs universitet och processledare på Ifous som är ett fristående forskningsinstitut och Åsa Hirsh, docent i pedagogik, också i Göteborg. Tidigare i år utkom deras  rapport för Ifous ”Varför förbättras inte elevresultaten trots alla insatser?” där de har analyserat olika processer på en kommunal gymnasieskola – på skolans och huvudmannens uppdrag. Läs Åsas och Anettes rapport här. I programmet nämns Formativ bedömning. Det är enligt Wikipedia: ”den kontinuerliga bedömningsprocess, minut för minut, timme för timme, där elever får en förståelse för vad som ska läras och olika kvaliteter i lärandet och där läraren genom sin bedömning anpassar (formerar, därav begreppet) undervisningen så att den bättre möter elevernas omedelbara inlärningsbehov.” Det vill säga det bra lärare alltid har gjort. Begreppet blev stort för några år sedan i svensk skola på grund av forskning som visade dess betydelse för elevers lärande, men fick också en annan betydelse här, nämligen arbete med måluppfyllelse med hjälp av olika matriser och återkoppling till eleverna utifrån dessa och/eller vissa specifika inslag i undervisningsmetodik. De två senare har genererat kritik. Om du vill kommentera, ställa frågor eller föreslå ämnen och intervjupersoner är du välkommen att mejla per@kornhall.se eller ingela.netz@gmail.com.  Läs mer om podden och programledarna på Arena Idés webbsajt.  Arena Idé är en progressiv, partipolitiskt obunden tankesmedja med fokus på arbetsmarknad, ekonomisk politik, välfärd och demokrati. Vi är en ideell förening och finansieras av fackföreningsrörelsen. En del av Arenagruppen.

Jun 2020

1 hr 8 min

Marknadsanpassningen påverkar alla skolformer i lika hög grad, visar sociologen Majsa Allelin i sin avhandling "Skola för lönsamhet. Om elevers marknadsanpassade villkor och vardag", som bägge programledarna har sträckläst inför detta avsnitt. Majsa har varit på plats på grundskolor och sett allt från fusk till motsägelsefulla budskap. Några frågor som besvaras i avsnittet: Varför är både elever och lärare rädda? Vad är skillnaden mellan självständig och självgående? Och vem är egentligen naiv? Om du vill kommentera, ställa frågor eller föreslå ämnen och intervjupersoner är du välkommen att mejla per@kornhall.se eller ingela.netz@gmail.com.  Läs mer om podden och programledarna på Arena Idés webbsajt.  Arena Idé är en progressiv, partipolitiskt obunden tankesmedja med fokus på arbetsmarknad, ekonomisk politik, välfärd och demokrati. Vi är en ideell förening och finansieras av fackföreningsrörelsen. En del av Arenagruppen.

May 2020

43 min 59 sec

Regeringens särskilda utredare Björn Åstrand har haft i uppdrag att analysera och föreslå åtgärder för att minska skolsegregationen och förbättra resurstilldelningen till förskoleklass och grundskola. Han är gäst i Kornhall & Netz. Björn Åstrand är lektor vid Umeå universitet och tidigare ledamot av Skolkommissionen Om du vill kommentera, ställa frågor eller föreslå ämnen och intervjupersoner är du välkommen att mejla per@kornhall.se eller ingela.netz@gmail.com.  Läs mer om podden och programledarna på Arena Idés webbsajt.  Arena Idé är en progressiv, partipolitiskt obunden tankesmedja med fokus på arbetsmarknad, ekonomisk politik, välfärd och demokrati. Vi är en ideell förening och finansieras av fackföreningsrörelsen. En del av Arenagruppen.

May 2020

51 min 3 sec

Gäster är representanter för elevernas perspektiv i skolan, nämligen Leo Gerdén, ordförande för Sveriges Elevråd som organiserar över 11 000 elever i elevråd i grundskolan, och Ebba Kock, ordförande för Sveriges Elevkårer som organiserar 120 000 elever i flera hundra elevkårer på gymnasiet. Vi är, fortfarande, mitt i en samhällsomvälvande coronakris. Skolan står nästan dagligen i fokus antingen för att allt försöker vara “som vanligt” när ingenting annat är det, med öppna grundskolor t ex, eller för att det verkligen inte är som vanligt alls, med gymnasieskolans fjärrundervisning. Vad tycker och tänker eleverna just nu? Om du vill kommentera, ställa frågor eller föreslå ämnen och intervjupersoner är du välkommen att mejla per@kornhall.se eller ingela.netz@gmail.com. Läs mer om podden och programledarna på Arena Idés webbsajt. Arena Idé är en progressiv, partipolitiskt obunden tankesmedja med fokus på arbetsmarknad, ekonomisk politik, välfärd och demokrati. Vi är en ideell förening och finansieras av fackföreningsrörelsen. En del av Arenagruppen.  

Apr 2020

38 min 10 sec

Vad händer på utbildningsdepartementet? I den helt unika situation hela samhället befinner sig i denna corona-tid, står skolan där någonstans i mitten som en av de mest centrala samhällsfunktionerna och ska hantera en kris ingen av oss kunde förutse eller ana vidden av. En som befinner sig mitt i stormens öga när det gäller skolan är dagens gäst som är ingen mindre än utbildningsministern Anna Ekströms statssekreterare, Erik Nilsson. Vad gör/är en statssekreterare egentligen? Hur är det att jobba i stormens öga? Kommer grundskolor behöva stänga? Vad kan vi göra för att inte en generation ungdomar ska få lida för detta? Det är några av frågorna som Erik svarar på. Om du vill kommentera, ställa frågor eller föreslå ämnen och intervjupersoner är du välkommen att mejla per@kornhall.se eller ingela.netz@gmail.com. Läs mer om podden och programledarna på Arena Idés webbsajt. Arena Idé är en progressiv, partipolitiskt obunden tankesmedja med fokus på arbetsmarknad, ekonomisk politik, välfärd och demokrati. Vi är en ideell förening och finansieras av fackföreningsrörelsen. En del av Arenagruppen.

Apr 2020

32 min 46 sec

Vi intervjuar skolans skolans fackliga ledare mitt i krisen. Gäster är Johanna Jaara Åstrand, ordförande för Lärarförbundet och Åsa Fahlén, ordförande för Lärarnas Riksförbund. I den helt unika situation Sverige befinner sig i denna coronatid, blir det tydligt att skolan är en av de mest centrala samhällsfunktionerna och den ska nu hantera en kris som ingen av oss kunde förutse eller ana vidden av. Vilka är de fackliga utmaningarna i coronakrisen? Kommer eleverna kunna ta igen missad kunskap? Hur ska lärarna orka? Vad ska vi göra med sårbara elever som hamnar ”under radarn”? Den enormt snabba ”tvångsdigitalisering” som i princip alla lärare nu genomgår – vad gör den med professionen på sikt? Hur går arbetet med en eventuell sammanslagning av lärarfacken? Detta och mycket mer diskuterar de fackliga ledarna tillsammans med programledarna Per Kornhall och Ingela Netz. För dig som inte kommer från skolans värld: VFU är en förkortning för verksamhetsförlagd utbildning, och utgör en del av bland annat lärarutbildningarna vid högskolor och universitet. Några citat ur avsnittet: Johanna: "Ska våra medlemmar följa Folkhälsomyndighetens riktlinjer så kostar det dennes lön." Åsa: "Stor oro för det här kunskapstappet som oundvikligen kommer att ske." Per: vad era [lärarfackens] medlemmar gör är ju ofta att dubbelarbeta – man gör både det digitala plus att man försöker få den skolverksamhet som pågår att gå runt på den personal som råkar vara frisk den dagen." Ingela: "Vad kommer hända med lärarprofessionen? Kommer det bli mer stänga in sig på sitt rum och göra sin grej, eller blir det mer vi behöver andra, vi behöver samarbeta?" Om du vill kommentera, ställa frågor eller föreslå ämnen och intervjupersoner är du välkommen att mejla per@kornhall.se eller ingela.netz@gmail.com. Läs mer om podden och programledarna på Arena Idés webbsajt. Arena Idé är en progressiv, partipolitiskt obunden tankesmedja med fokus på arbetsmarknad, ekonomisk politik, välfärd och demokrati. Vi är en ideell förening och finansieras av fackföreningsrörelsen. En del av Arenagruppen.

Apr 2020

49 min 9 sec

Välkommen till första avsnittet av Kornhall & Netz! Och välkommen Ingela Netz, rektor och föreläsare, som är ny programledare tillsammans med den oberoende skolexperten Per Kornhall. Världen befinner sig i en global pandemi. Enligt FN har mer än 100 länder stängt ner hela eller delar av sina utbildningsväsenden, vilket påverkar uppemot en miljard elever och studenter runtom i världen.  Det handlar alltså om ett ofrivilligt jätteexperiment med barn.  Men även skolsystem som fortfarande är öppna, som det svenska, påverkas av att många barn och lärare är hemma med sjukdomssymtom. På vilket sätt, hur hanterar man det? Och finns det några positiva effekter av coronakrisen för skolans och elevernas del? Detta och mycket annat pratar vi om det första avsnittet av Kornhall & Netz. Om du vill kommentera, ställa frågor eller föreslå ämnen och intervjupersoner är du välkommen att mejla per@kornhall.se eller ingela.netz@gmail.com. Läs mer om podden och programledarna på Arena Idés webbsajt. Arena Idé är en progressiv, partipolitiskt obunden tankesmedja med fokus på arbetsmarknad, ekonomisk politik, välfärd och demokrati. Vi är en ideell förening och finansieras av fackföreningsrörelsen. En del av Arenagruppen.

Apr 2020

41 min 10 sec

I det sista avsnittet för säsong två av Kornhall & Skogstad gästas vi av Vänsterpartiets utbildningspolitiska talesperson Daniel Riazat. Vi alla vet vad hans parti står i frågor som rör exempelvis fritt skolval och friskolor, men vad har egentligen Riazat att säga om frågor han tidigare varit tyst om – som exempelvis debatten om kunskapssynen i skolan? Det och mycket mer får du reda på om du lyssnar på dagens avsnitt! Intervjuar gör, som vanligt, Isak Skogstad och Per Kornhall. 

Dec 2019

36 min 43 sec

I det här avsnittet av Kornhall & Skogstad tar vi tempen på moderaternas utbildningspolitiska talesperson Kristina Axén Ohlin. Vi diskuterar borgerlig självkritik och hur man egentligen ser på effekterna av 1990-talets reformer på skolsegregationen i Sverige. Intervjuar gör som vanligt Per Kornhall och Isak Skogstad. 

Nov 2019

37 min 48 sec

I dagens avsnitt av Kornhall & Skogstad gästas vi av Torkel Klingberg, läkare och professor i neurovetenskap vid Karolinska Institutet. Vi pratar om hjärnans arbetsminne, om hur digitala verktyg påverkar elevernas inlärning och varför det är viktigt att förhålla sig skeptisk till pedagogiska modenycker. Intervjuar gör som vanligt Per Kornhall och Isak Skogstad.

Nov 2019

37 min 46 sec

I dagens avsnitt gästas vi av Åsa Wikforss, professor i teoretisk filosofi tillika tillträdande ledamot i Svenska Akademien. Vi pratar om hennes bok Alternativa Fakta samt varför hon gav sig in i skoldebatten över huvud taget. Vad är egentligen problemet med den svenska skolans kunskapssyn? Hur har hon blivit bemött av pedagogerna i debatten? Det och mycket mer tar vi reda på i dagens avsnitt!

Oct 2019

35 min 2 sec

I dagens avsnitt av Kornhall & Skogstad gästas vi av forskaren Amir Sariaslan. Vi pratar om forskningsmetodik och hur man som lärare kan identifiera bra respektive dålig forskning. Amir berättar även om sin egen specialitet, nämligen genetik och vad det området kan bidra med till skolområdet. Intervjuar gör, som vanligt, Per Kornhall & Isak Skogstad. 

Oct 2019

40 min 13 sec

I premiären för säsong 2 av Kornhall & Skogstad gästas vi av Beatrice Ask. Hon är moderat riksdagsledamot och har tidigare varit minister i över ett decennium. Ask var skolminister i regeringen Bildt och ansvarade för flera av de stora skolreformer vars effekter diskuteras än i dag. Vad har hon att säga om kritiken som framkommit mot friskolesystemet och det fria skolvalet under de senaste decenniet? Vad hade hon gjort annorlunda? Hur tänkte hon egentligen när hon drev igenom stora reformer i en mycket rask takt? Det och mycket mer får du reda på i dagens avsnitt. Intervjuar gör som vanligt Isak Skogstad och Per Kornhall.      

Sep 2019

40 min 5 sec

I dagens avsnitt av Kornhall & Skogstad gästas vi av ingen mindre än Åsa Fahlén, förbundsordförande för Lärarnas Riksförbund. Vi frågar henne om lärarnas avtal och hur det kan komma sig att nyutexaminerade lärare får högre löner än de lärare med erfarenhet. Och när menar Fahlén att Sveriges lärarkår kommer att känna "Ja, jag har valt rätt yrke"?. Det och mycket mer får du reda på i dagens avsnitt. Intervjuar gör som vanligt Isak Skogstad och Per Kornhall.

Jul 2019

42 min 3 sec

I dagens avsnitt av Kornhall & Skogstad gästas vi av Matz Nilsson, som tidigare har varit såväl rektor som utbildningschef men som i dag är förbundsordförande för Skolledarna. Vad säger han om att återinföra USK:en? Och varför har Skolledarförbundet varit så tysta vad gäller den svenska skolmarknaden? Det och mycket mer tar vi reda på i dagens avsnitt. Intervjuar gör som vanligt Per Kornhall & Isak Skogstad.

Jun 2019

33 min 20 sec