IN DE GRIJZE ZONE

De Averechtse

De podcast van het boekproject 'Zinvol Ziek'.

All Episodes

Je pijn te lijf, met dit boek kwam Leen Vermeulen deze zomer naar buiten. Na een kwarteeuw als huisarts bij Geneeskunde Voor Het Volk, bundelde ze haar inzichten rond chronische pijn op zeer toegankelijke wijze. In een consultatieruimte in de Bres - je misschien bekend als uitvalsbasis van wijlen Dirk Van Duppen - gingen we in gesprek over de oorsprong en de uitdoving van pijn, over lichaamsbewust worden, maar ook over hoe anders we zouden samenleven en -werken mocht inclusie een evidentie zijn. Veel luisterplezier. Meer info over haar werkboek: hier zo.

Aug 31

1 hr 1 min

Wat als spreken niet vanzelfsprekend is? Heeft iemand dan een stem? Of is het een kwestie van anders te leren luisteren? In de binnentuin van het Gentse Dr. Guislain museum ging ik een tijdje geleden in gesprek met Leni van Goidsenhoven over haar boek 'Ongehoord', waar toen ook een bijbehorende eigenzinnige tentoonstelling te bewonderen viel. De wind saboteert hier en daar een beetje de opname, maar laat dat vooral niet aan je hart komen. Spits je oren en geniet van deze babbel.

Aug 10

49 min 24 sec

"Iemand die zich verliest in passie, is minder verloren dan wie zijn passie verliest", schrijft Manu Keirse in zijn kersverse boek 'Anders Leven'. Een prachtig levensmotto, als je't mij vraagt. In dit gesprek denken we samen na over hoe onze samenleving kijkt naar ouderen en naar ouder worden, hoe we op andere manieren zouden kunnen omgaan met ziekte en beperkingen en hoe fundamenteel kwetsbare conversaties zijn. Veel luisterplezier.

Jul 2

37 min 1 sec

Tot voor kort wist ik niet dat er zoiets bestond als een Luisterpuntbibliotheek. Ook over DAISY-boeken had ik nog nooit een woord gehoord. 't Was pas toen iemand me vroeg of ik Zinvol ziek ook als luisterboek toegankelijk ging maken voor mensen met een leesbeperking, dat ik de werking ervan mocht ontdekken. Communicatieverantwoordelijke Diego Anthoons vertelt in deze podcast alles wat je moet weten over de Luisterpuntbib. Veel luisterplezier!

Jun 10

20 min 40 sec

Schoonheidsidealen, wat doen ze met een mens? Hoe anders zou fotografie eruit kunnen zien wanneer je ze radicaal wegdenkt? Geen perfecte maten, geen ideale lengte, geen absolute standaarden om aan te voldoen: welke impact zou dat hebben op onze beeldvorming? Fotografe Morgane Gielen (26) waagt zich eraan met haar No Babes project, waarvan tussen 9 juni en 7 juli een expo te bewonderen is bij BROEI in Gent. Geen thema te zwaar of taboe te groot om bespreek- en zichtbaar te maken voor de lens van dit open boek. Op zondag 13 juni ga ik alvast kijken naar de tentoonstelling én deelnemen aan een panelgesprek in het kader van de Invisible Pain Week. Wil je erbij zijn? Versier jezelf dan snel een plaatsje! Veel luisterplezier.

Jun 7

49 min 13 sec

Twee dertigers, twee mankemensen, twee schrijvers die elk net een vers boek uit hebben, samen in gesprek over grote, soms vage vragen. Over het systeem en onze plek daarbinnen als individu. Over doordraaien en stilvallen. Over imploderen en openheid. Over schaamte, schuld en verkeerde verwachtingen. Marijn Sillis schreef Ik dacht dat ik wist wat een burn-out was (tot ik er een kreeg), een aanrader die regelmatig raak overlapt met Zinvol ziek. Duik mee in onze gedachtekronkels en voel je ook zeer vrij om na afloop je eigen mijmeringen met ons te delen. Veel luisterplezier.

Apr 17

1 hr 11 min

Reflecteren over het beleid rond personen met langdurige ziekten - 'de invaliden' - met de nieuwe federale minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke: het stond op mijn wishlist na de publicatie van Zinvol ziek en werd deze week ook realiteit. Helaas moesten we de Wetstraat 23 inruilen voor een Zoom-sessie. Daarbij werden we ook vergezeld door een adviseur van de minister Wendy Ranschaert, voor aanvullingen waar nodig. Zijn voorganger Maggie De Block passeerde eind december 2019 ook In de grijze zone. Die aflevering beluister je hier. Benieuwd naar je gedachten, aarzel niet om ze te delen! Veel luisterplezier. (Met dank aan fotograaf Stefaan Temmerman voor het prachtige portret.)

Apr 1

53 min 46 sec

Zinvol ziek ligt sinds 12 maart in de boekhandel, maar dat wil niet zeggen dat de bijbehorende podcast stopt (daarvoor zijn er nog te veel boeiende gesprekspartners om mee in dialoog te gaan). Zo zat ik onlangs oog in oog met professor in de reumatologie Philippe Carron in UZ Gent. We spraken onder meer over de zware impact van pijn op slaap, de gevolgen van chronische vermoeidheid en het grote belang van kinesitherapie voor aandoeningen zoals spondyloartritis. Veel luisterplezier!

Mar 20

41 min 38 sec

Volgende week komt Zinvol ziek eraan, een boek dat intens werd gevoed door dialogen met een brede waaier aan experten en ervaringsdeskundigen. Ook welzijns- en gezondheidseconoom Lieven Annemans investeerde zijn tijd en kennis voor een duik in de financiële kant van de gezondheidszorg. Dit gesprek had je nog tegoed. Veel luisterplezier.

Mar 3

43 min 57 sec

Tijdens het schrijven van het boek 'Zinvol ziek' besloten Bart van Eldert - auteur van 'Beter worden is niet voor watjes - en ik samen te videobellen en onze gedachten met elkaar te delen over hoe zwart-wit de samenleving kijkt naar ziekte en gezondheid. Een van zijn krachtige metaforen vond moeiteloos een weg naar mijn manuscript: 'Zieken zijn meer dan kapotte of traagwerkende fabriekjes'. Ook mankemensen moet je altijd in hun geheel beschouwen. Geniet van deze fijne babbel.

Feb 28

1 hr 26 min

Toen de pandemie losbrak en oog in oog podcasts maken plots van tafel werd geveegd, ontstond heel spontaan een reeks coronababbels met scherpe geesten. Ik had de eer om ook biologe en psychoanalytica Ariane Bazan een aantal vragen te stellen. Aangezien enkele citaten van dit gesprek hun weg vonden naar het manuscript van Zinvol ziek, past onze gedachtedans ook zeer goed 'In de grijze zone'. Veel luisterpret!

Feb 26

43 min 11 sec

Op 12 maart landt Zinvol ziek in de boekenwinkels! Tijd om ook de laatste podcasts uit het boekonderzoek ongecensureerd toegankelijk te maken. Dit gesprek met Vlaams Belang politica Dominiek Sneppe over het beleid rond mensen met een langdurige ziekte had je nog tegoed. Veel luisterplezier.

Feb 26

51 min 38 sec

Nu Zinvol ziek bijna helemaal klaar is (in de boekhandel vanaf 12 maart) is het dringend tijd om ook de podcasts die ontstonden tijdens het boekonderzoek verder aan te vullen. Dit gesprek met N-VA politicus Jan Spooren over het beleid rond personen met een langdurige ziekte had je nog tegoed. Veel luisterplezier!

Feb 26

48 min 22 sec

Vandaag (22.09.2020) organiseerde VDAB het webinar 'Na V(irus) komt W(erk)', een panelgesprek over de aanpak rond (re-)integratie op de arbeidsmarkt, in het bijzonder voor de meest kwetsbare groepen, waaronder de langdurig zieken en mensen met een handicap. Ook het Vlaams Patiëntenplatform (VPP) werd vertegenwoordigd, wat me plots deed beseffen dat ik de podcast met VPP-directrice Ilse Weeghmans nog niet in de wereld had gezwierd. Bij deze, een babbel met een al even vurige voorvechtster van meer inclusie.

Sep 2020

33 min 56 sec

Omdat ook belangenbehartiging en lotgenotencontact een plek verdient in het 'Zinvol Ziek?' boek, ging ik begin dit jaar in gesprek met directeur van Samana vzw Johan Tourné. We hadden het over hoe waardevol engagement en ervaringsdeskundigheid zijn, over hoe de scheiding tussen ziek en gezond in een grote organisatie die draait op meer dan 25.000 vrijwilligers steeds meer vervaagt, met prachtige kruisbestuiving tot gevolg. Verder dachten we ook samen na over een aantal defecten in onze gezondheidszorg en over manieren om meer én ook jongere mensen met chronische aandoeningen én mantelzorgers te bereiken en bij lotgenotencontact te betrekken. Mijn vurigheid werd alvast stevig en hoorbaar aangewakkerd. Zodanig zelfs, dat ik meer dan eens mijn gesprekspartner impulsief onderbrak met de kronkels die opwelden. Niet onbeleefd bedoeld, mijn enthousiasme neemt wel vaker een loopje met mij, #sorrynotsorry. Veel luisterplezier in de grijze zone.

Aug 2020

41 min 54 sec

'Celebrate this chance to be alive and breathing', een mooie, rake zin uit 'Parabola' van Tool om deze podcast mee in te leiden. Amor Muto brak zijn nek in zee toen hij 25 was. Wat volgde was een heftige revalidatie, een terugval, een rouwproces met grote gouden randen en boven alles het doorvoelen van dankbaarheid om nog te mogen leven, ook al moet dat nu op wielen. In onze babbel hebben we het samen over alle dagen pijn, over hulp durven vragen, maar vooral aanvaarden, over veerkracht en energiebeheer, over (de illusie van) inclusie en de individuele verantwoordelijkheid van de mankemens om zelf een grijze zone te vinden in onze wit-zwarte prestatiemaatschappij. Laat je raken door zijn verhaal en kijk op de wereld.

Jul 2020

45 min 23 sec

Hoe zorgen we voor een samenleving die de ogen niet sluit voor de noden van mankemensen? Wie neemt verantwoordelijkheid? Kunnen we bedrijven meer doen inzetten op preventie? Hebben we nood aan (meer) quota voor langdurig zieken en mensen met beperkingen op de arbeidsmarkt? Wat als we banen zouden boetseren die vertrekken vanuit ervaringsdeskundigheid? Allemaal topics die aan bod komen in deze babbel met PVDA-politica en GVHV-huisarts Lise Vandecasteele. Veel luisterplezier.

Jun 2020

1 hr 5 min

Debatten over de toekomst van onze gezondheidszorg vliegen je tegenwoordig om de oren. Corona legt de nood aan een daadkrachtige visie en de bijhorende aanpak kwetsbaar bloot. Iedereen is het opvallend eens: onze zorg moet geïntegreerder, lokaler gestuurd, met veel samenwerking over de zorglijnen heen en meer toegespitst op preventie. Maar hoe precies? Dat is andere koek. Laat me jou meenemen naar een gesprek dat begin dit jaar plaatsvond, in de keuken van zorgexpert Ri De Ridder, die in zijn boek Goed Ziek zeer overtuigend én concreet pleit voor een geïntegreerd zorgmodel.

Jun 2020

43 min 11 sec

Geen betere gesprekspartner om het over de mechanismen van chronische pijn te hebben dan pijndokter Bart Morlion. We zagen elkaar pre-corona, maar raakten thema's aan die nu sinds de komst van het virus nog urgenter geworden zijn: inzetten op preventie, vereenvoudigen van het beleid, sleutelen aan geïntegreerde zorgmodellen, het voorkomen van verspilling in de zorg, slimmer investeren, in dialoog gaan met patiënten en het constructief inzetten van ervaringsdeskundigheid. Deze week lanceerde Morlion samen met uitgeverij Lannoo zijn boek 'PIJN - Beter leren leven met pijn'. Binnenkort mag ik een exemplaar weggeven. Hou Zinvol Ziek? dus maar goed in de gaten op sociale media als je een kans wil wagen. Veel luisterplezier.

Jun 2020

47 min 38 sec

Rond de jaarwissel kreeg ik de kans om samen te zitten met volksvertegenwoordigers van alle politieke partijen, in het kader van mijn boekonderzoek. Voor Groen was dat Evita Willaert. 'Blij maar constructief tegen schenen schoppen', moedigde ze me aan. Overtuigingen in vraag stellen en kijken naar kansen, yes please! Veel luisterplezier.

Jun 2020

53 min 50 sec

Begin dit jaar kreeg ik de kans om een zinvol ziek vragenrondje te doen met psychiater Dirk De Wachter, in zijn eigenste gesprekskamer. Heel bijzonder. We hadden het over zwart-witdenken, over de speedboot dat onze samenleving is, over blaming the victim, maar ook over de gouden randjes aan verdriet. Veel luisterplezier.

May 2020

46 min 24 sec

Als je zegt dat onze arbeidsmarkt meer nood heeft aan creativiteit en flexibiliteit, zal vrijwel iedereen ja knikken. Alleen bewijst het gevoerde beleid dat het duidelijk makkelijker gezegd is dan gedaan. De shift van kijken naar wat mensen wél kunnen in plaats van te fixeren op wat niet meer gaat, is gelukkig al gemaakt, maar vraagt veel tijd en een grote bereidheid. Kan het beter na corona. Verwacht wordt dat de al zo grote groep langdurig zieken door corona nog gaat groeien. Niet alleen de naweeën van een infectie met het virus zelf, maar ook de neveneffecten, waaronder uitgestelde zorg, financiële onzekerheid en een verhoogde druk op het mentale welzijn, dragen hieraan bij. Meerdere studies bewijzen dat een goed herstelproces en je steentje kunnen bijdragen aan de samenleving hand in hand gaan. Met andere woorden: werkbaar werk verdient een centrale plaats op de regeringstafel. Wat gaat komen, kan niemand voorspellen, maar de blik van waaruit we als samenleving kijken naar ziek versus gezond, afgeschreven versus zinvol, bepaalt wel mee hoe creatief en flexibel we ons willen opstellen. Rond de jaarwissel kreeg ik in het kader van mijn boekproject de kans samen te zitten met de volksvertegenwoordigers van elke partij, betrokken bij het beleid rond langdurige ziekte. Die gesprekken verschijnen hier gaandeweg op De Wereld Morgen. Nu sp.a-voorzitter Conner Rousseau de formatie mee trekt, is er misschien geen mooier moment om te kijken hoe zijn partijgenote Meryame Kitir kijkt naar de noden op de arbeidsmarkt en een betere invulling van werkbaar werk.

May 2020

47 min 58 sec

Wat je nu gaat beluisteren, was mijn vuurdoop als politiek getinte vragensteller. 23 december 2019, met de nodige kriebels in de buik werd ik naar het bureau van onze minister van Volksgezondheid geleid. Een chronisch zieke oog in oog met de vrouw die ze eigenlijk enkel kent via pers en sociale media. Geen beter moment om wat overtuigingen in vraag te stellen. Of ik de openheid kreeg waar ik op hoopte? Dat ontdek je hier.

May 2020

1 hr 2 min

Nu de impact van ziekte en van beperkt zijn in je keuze- en bewegingsvrijheid domineren in onze beleving en berichtgeving, lijkt het me zinvol om de podcast die ik begin dit jaar maakte met CM-voorzitter Luc Van Gorp met je te delen. Want hoe gaan we kijken naar ziek zijn én naar zieken eens de coronachaos tot rust komt? Zullen we de cesuur tussen wie gezond en niet-gezond is nog zo strikt maken, nu we aan den lijve ondervinden hoe kwetsbaar we allemaal kunnen zijn?

Apr 2020

44 min 49 sec

Geen vreugde zonder verdriet, dus sta me toe om op deze Internationale Dag van het Geluk een aflevering te wijden aan 'levend verlies', een chronische vorm van rouwen die het vaakst beleefd wordt door mensen met chronische ziekten en beperkingen, door ouders van kinderen met een ernstige handicap of partners van personen met een zware verslaving. Vrijwel dagelijks botsen op de grenzen van alles wat niet (meer) kan en alles wat nooit gaat zijn, dat wordt een mens echt niet zomaar gewoon. In het kader van mijn Zinvol Ziek? boekonderzoek kreeg ik de kans om in dialoog te gaan met Manu Keirse, die deze week een volledig nieuwe editie van zijn boek Kinderen helpen bij verlies uitbrengt. Veel luisterplezier.

Mar 2020

52 min 7 sec

Vandaag (18/03) is het WORD Day, kort voor World Young Rheumatic Diseases Day, een dag om even stil te staan bij het feit dat ook kinderen en jongeren getroffen worden door uiteenlopende vormen van reuma. De impact van ziek zijn heeft misschien nog nooit zoveel aandacht gekregen als in deze ongewone coronatijden. We ondervinden nu collectief wat het is om plots begrensd te worden in je keuze- en bewegingsvrijheid, om afhankelijk te zijn van de hulp van anderen en je sociale leven en dagelijks functioneren stevig ingeperkt te zien. Voor chronische zieken is deze realiteit vaak dagelijkse kost. Iets om gerust even over te reflecteren nu je toch halvelings tot huisarrest veroordeeld bent. Beluister hier de openhartige babbel die ik had met Helena Rubben, een 19-jarige Lupus-patiënte.

Mar 2020

1 hr 5 min

Recent deelde ik hier als eerste uit de reeks het interview met Wouter Beke, onze Vlaamse minister van Welzijn en Volksgezondheid. Het lijkt me boeiend om daar als tweede een veel jongere, vrouwelijke, 'verse' volksvertegenwoordiger met eenzelfde partijkaart naast te plaatsen: Nawal Farih. Hoewel het achteraf gezien vaak brave partijpraat blijkt, spreekt ze toch regelmatig vanuit een persoonlijk perspectief. Wie liever leest dan luistert, kan terecht op De Wereld Morgen voor een ongecensureerde transcriptie voorzien van aanvullingen en kanttekeningen. Veel luister- en/of leesplezier.

Mar 2020

48 min 34 sec

Heidi Lenaerts en ik vonden elkaar in het mankemens-zijn. We zijn allebei levenslustige, jonge vrouwen met een reumadiagnose die het glas liever halfvol blijven zien, maar ook op de halflege dagen proberen te omarmen wat op ons afkomt. La vie en rose voor Heidi. Onze podcast samen is er dan ook eentje vol herkenbaarheid (én vol hersenmist, maar dat is oké.) Veel luisterplezier!

Mar 2020

46 min 37 sec

De voorbije twee maanden gingen voorbij als een wervelwind. Ik kreeg de kans om als deel van mijn [Zinvol Ziek?] boekonderzoek bij alle politieke partijen langs te gaan en samen te zitten met de volksvertegenwoordigers die het nauwst betrokken zijn bij het beleid rond langdurig zieken. Ik begon als relatief onervaren interviewer in het bureau van Maggie De Block en eindigde mijn interviewreeks met een al wel wat meer vastberaden vragenronde bij Wouter Beke. De laatste zal de eerste (online) zijn. Veel luisterplezier. Benieuwd naar je bedenkingen! Deel ze zeker met mij.

Feb 2020

33 min 49 sec

Zin in een voorproever? Eind december 2019 kreeg ik de kans om een uur oog in oog te zitten met minister van Volksgezondheid Maggie De Block en haar een heel aantal nieuwsgierige vragen te stellen in het kader van mijn boekonderzoek voor [Zinvol Ziek?]. De volledige podcast blijft nog even achter slot en grendel, maar deze net geen vijf minuten deel ik al graag met jou. Een stukje rond onbegrip als pijnlijkste bijwerking. Veel luisterplezier en tot in den draai.

Feb 2020

4 min 46 sec

Een voorproever, mijn laatste vraag uit het gesprek met verdrietdokter Dirk De Wachter. Een babbel over de zin van ziek en zijn, over de speedboot die onze samenleving is, over blaming the victim, over de stem van de patiënt in zorg en beleid en over de gouden randjes aan pijn en verlies. De 40 minuten die aan dit fragment voorafgaan, heb je nog te goed, zeker voor 'Zinvol Ziek?' verschijnt. Beloofd. Waarom ik dit stukje nu al deel? Omdat het warme woorden zijn voor alle mankemensen en nog een mooi eerbetoon aan supersamenwerker Dirk Van Duppen, ongeneeslijk ziek, maar een levend bewijs dat de collateral beauty van afscheid nemen ontzettend groot kan zijn.

Feb 2020

3 min 18 sec

Ziek zijn tast je zelfbeeld aan en een gebrek aan representatie ook! Om deze thema's bespreekbaar te maken, nam ik contact op met Charlie Magazine-bezielster Jozefien Daelemans die recent een boek publiceerde over body bullshit: 'De naakte waarheid'. Het werd een fijne, spontane babbel! Veel luisterplezier.

Jan 2020

33 min 47 sec

Dankjewel, Benedikte Van Eeghem, voor je openheid, je positieve én kritische kijk. Een dialoog vol erkenning en herkenbaarheid, met een heldere boodschap voor ons beleid.    

Dec 2019

51 min 34 sec

In dialoog met professor dr. Lode Godderis (KU Leuven) over de passiviteit van het huidige beleid, person centered care, het afschaffen van het ziekteattest, focussen op wat wél nog kan en daarvoor de nodige kansen creëren, vroegtijdige re-integratie als deel van het herstelproces. Als persoonlijke boodschap kreeg ik nog mee: "Zinvol ziek of is het ziek zinvol? Na ons gesprek ben ik vooral overtuigd van de zinvolle betekenis. Ik bewonder je enthousiasme en motivatie. Blijf mensen inspireren! Ik kijk uit naar je boek. Veel succes. Lode" Jup, dat geeft alleen maar meer goesting om dit boekproject in de wereld te zetten. Wie meer wil weten: Hier kan je een groot stuk lezing beluisteren van professor Godderis over re-integratie van langdurig zieken.

Dec 2019

35 min 59 sec

Vandaag mocht ik voor het eerst de gebouwen van de VRT verkennen, samen met radiostem, nieuwslezer en programmamaker Xavier Taveirne. In zijn docureeks 'Eenzaam' komen veel thema's aan bod die ook voor langdurig zieken dagelijkse realiteit zijn. Een ideale gesprekspartner voor boekproject 'Zinvol Ziek'. Aan het einde vroeg ik hem nog een boodschap achter te laten voor mij. Deze mooie omdenker gaf hij mee: "Zolang het leven zinvol is, is er hoop. Ook als de rest even niet meewil." Wie wat dieper in 'Eenzaam' wil duiken: beluister dan zeker ook de eenmalige podcast waarin Xavier in dialoog gaat met vier experten.

Dec 2019

28 min 57 sec

Volgende week - op mijn verjaardag, hihi - krijg ik de kans om hoogleraar Lode Godderis (KU Leuven) uit te nodigen in de grijze zone. Als warmmaker kan je hier een stuk van de lezing beluisteren die hij deed tijdens een recent symposium rond re-integratie van langdurig zieken, georganiseerd door ACV en Samana. Toen hij zelf spontaan begon te praten over de nood aan een grijze zone, spitste ik mijn oren alleen maar meer. Ik kijk er dan ook naar uit zijn visie samen verder uit te diepen. Veel luisterplezier!

Dec 2019

34 min 45 sec

Vandaag is Dag van Mensen met een Beperking. Geen beter moment om een vurig pleidooi van Luc Henau, Algemeen Directeur van GTB, te delen. Vorige week was hij een van de sprekers op het symposium rond re-integratie van langdurig zieken, georganiseerd door ACV en Samana. Als chronische pijnpatiënt, als invalide, als 'arbeidsongeschikt' verklaarde jonge vrouw hing ik - eigenlijk wel een beetje onverwacht - aan de lippen van deze bevlogen spreker. Zijn betoog over waarom arbeidsongeschiktheid helemaal niet zou mogen bestaan, kwam binnen. Benieuwd wat jij ervan denkt.  

Dec 2019

35 min 15 sec

Mijn eerste keer op het Festival van de Gelijkheid, een uitgesproken kans om de nieuwsgierigaard uit te hangen. Middenin de drukte vonden organisatoren en vrijwilligers even de tijd om een paar vragen te beantwoorden. In het inspirerende festivalcafé sprak ik met An Pauwels van Curieus, de progressieve culturele inspiratiefabriek die actief meebouwt aan een solidaire samenleving door onder meer dit festival te organiseren. Daarna mocht ik even gaan piepen in de tot keuken omgetoverde loge van Kunstencentrum Vooruit, waar Jan Roegiers, bezieler van brunchbar FranzGustav en voorzitter van Curieus, instaat voor al het lekkers op het menu. Last but definitely not least, deelde Piet Goossens, enthousiaste vrijwilliger bij VFG vzw, nog enkele warme woorden over zijn ervaring als ober in het festivalcafé en de impact die de werking van een belangenbehartiger als VFG heeft op zijn leven met een beperking. Zet me maar al zeker op de verslaggeverslijst voor volgend jaar!

Nov 2019

14 min 4 sec

Hoera voor mijn eerste podcastgast! Marian Donner, kritische geest, opiniemaker, schrijfster van onder meer het 'Zelfverwoestingsboek'.We mochten elkaar ontmoeten in Gent, tijdens het Festival van de Gelijkheid, georganiseerd door Curieus vzw. Zij als spreker, ik als verslaggever. Deze ochtend mochten we ons nestelen in comfortabele kuipzetels in één van de loges in het kunstencentrum Vooruit. (Waarvoor dank!) Een dialoog over zinvol & ziek, over de absurditeit van ons bestaande systeem, over onze drang om alles constant te optimaliseren en eindeloos te blijven presteren. Om Marian haar pleidooi voor meer onaangepastheid te ondersteunen, heb ik deze opname daarom bewust niet 'geperfectioneerd'. Enkel het omgevingsgeluid een beetje weggefilterd. Je zal het dus moeten doen met al onze euh's en ah's, met haperende hersenkronkels en toevalligheden als een binnenvallende vrijwilliger en onverwachte muziek door de speaker in de ruimte. Veel luisterplezier! Kom je 'in de grijze zone' ook volgen op Facebook? Voor meer informatie over het boekproject 'Zinvol Ziek' kan je hier terecht. Liefs De Averechtse PS Een intromuziekje is in de maak. Dat heb ik toevertrouwd aan een goede vriend :)

Nov 2019

56 min 35 sec

Mijn allereerste podcastprobeersel. Ik deel het met de nodige zenuwachtige kriebels in de buik. Kwetsbaar, zo niets anders dan je eigen stem en ideeën. Bedankt voor je luisterend oor. Dialoog is altijd welkom. Tot in de grijze zone

Nov 2019

4 min 30 sec