Biblionet Groningen

Biblionet Groningen

Podcast van Biblionet Groningen.

All Episodes

Deze maand gingen Jeroen en Birte op pad om mooie en inspirerende verhalen op te halen in de provincie Groningen. Zij vroegen zich af wat burgers in onze provincie zelf doen om invloed uit te oefenen op hun leefomgeving. Ook waren ze nieuwsgierig naar projecten die vanuit burgers ontstaan om mensen met elkaar te verbinden. In de derde aflevering gaan we in gesprek met Laura Mijnders en Rob Rosendahl van 'Dichter bij het Verleden'. Dichter bij het Verleden is een project voor en door verhalenvertellers. Het richt zich op ouderen in de leeftijd van 55+. Juist omdat ouderen verhalen vertellen waaruit toekomstige generaties kunnen leren, is dit project opgezet. De peilers van het project zijn enerzijds het tegengaan van eenzaamheid maar ook het verbinden van jong en oud in een maatschappij die onderhevig is aan verandering.

Apr 22

38 min 31 sec

Deze maand gingen Jeroen en Birte op pad om mooie en inspirerende verhalen op te halen in de provincie Groningen. Zij vroegen zich af wat burgers in onze provincie zelf doen om invloed uit te oefenen op hun leefomgeving. Ook waren ze nieuwsgierig naar projecten die vanuit burgers ontstaan om mensen met elkaar te verbinden. In de tweede aflevering gaan we in gesprek met de betrokkenen coöperatie Woldwijk. In deel 2 kan je luisteren naar Sieger de Vries van Staatjevrij (een duurzaam bouwcollectief). Hij deelt zijn visie over hoe je anders & vrijer samen kan leven. Woldwijk is de broedplaats van Ten Boer: 40 hectare grond en een boerderij ten noordoosten van het dorp, door de gemeente voor twintig jaar overgedragen aan de coöperatie Woldwijk. De coöperatie biedt plek aan initiatieven van inwoners van Ten Boer en anderen. Duurzame initiatieven met een positief effect voor Ten Boer.

Apr 22

31 min 52 sec

Deze maand gingen Jeroen en Birte op pad om mooie en inspirerende verhalen op te halen in de provincie Groningen. Zij vroegen zich af wat burgers in onze provincie zelf doen om invloed uit te oefenen op hun leefomgeving. Ook waren ze nieuwsgierig naar projecten die vanuit burgers ontstaan om mensen met elkaar te verbinden. In de tweede aflevering gaan we in gesprek met de betrokkenen coöperatie Woldwijk. In deel 2 kan je luisteren naar Laurens Mengerink van de Energiecoöperatie Ten Boer. Hij laat ons zien wat de mogelijkheden zijn van samen groene energie opwekken Woldwijk is de broedplaats van Ten Boer: 40 hectare grond en een boerderij ten noordoosten van het dorp, door de gemeente voor twintig jaar overgedragen aan de coöperatie Woldwijk. De coöperatie biedt plek aan initiatieven van inwoners van Ten Boer en anderen. Duurzame initiatieven met een positief effect voor Ten Boer.

Apr 22

24 min 42 sec

Deze maand gingen Jeroen en Birte op pad om mooie en inspirerende verhalen op te halen in de provincie Groningen. Zij vroegen zich af wat burgers in onze provincie zelf doen om invloed uit te oefenen op hun leefomgeving. Ook waren ze nieuwsgierig naar projecten die vanuit burgers ontstaan om mensen met elkaar te verbinden. In de tweede aflevering gaan we in gesprek met de betrokkenen coöperatie Woldwijk. In deel 1 kan je luisteren naar Marjan Borgers, woonachtig op het TinyHouse veld in Woldwijk. Woldwijk is de broedplaats van Ten Boer: 40 hectare grond en een boerderij ten noordoosten van het dorp, door de gemeente voor twintig jaar overgedragen aan de coöperatie Woldwijk. De coöperatie biedt plek aan initiatieven van inwoners van Ten Boer en anderen. Duurzame initiatieven met een positief effect voor Ten Boer.

Apr 22

26 min 30 sec

Deze maand gingen Jeroen en Birte op pad om mooie en inspirerende verhalen op te halen in de provincie Groningen. Zij vroegen zich af wat burgers in onze provincie zelf doen om invloed uit te oefenen op hun leefomgeving. Ook waren ze nieuwsgierig naar projecten die vanuit burgers ontstaan om mensen met elkaar te verbinden. In de eerste aflevering gaan we in gesprek met Jenny van der Werf, initiatiefneemster van Colourful Het Hogeland. Colourful Het Hogeland is een project dat mensen met buitenlandse ‘roots’ helpt zich welkom en thuis te voelen. Dat doen ze door mensen tijdens allerlei activiteiten in contact te brengen met dorpsgenoten en lokale instellingen en bedrijven. Zo kunnen ervaringen worden gedeeld en ontstaat begrip voor elkaar.

Apr 22

27 min 45 sec

Van 20 tot en met 30 januari worden voor de 18e keer de Nationale Voorleesdagen gehouden. Ian en Renske gaan in deze podcast in gesprek met prentenboekenmaker Loes Riphagen. Haar boek 'Coco kan het' is verkozen tot Prentenboek van het Jaar 2021.

Jan 18

28 min 56 sec

In november organiseerde Biblionet Groningen, in het kader van Nederland Leest, een schrijfwedstrijd over familieverhalen. In deze podcast kun je luisteren naar één van de winnende verhalen: 'Thuis' geschreven door Nane van der Molen. Het verhaal "Thuis" trof de jury vooral vanwege de sfeervolle schets van de ruimte en de prachtige zinnen. Schrijver Nane van der Molen leverde met het verhaal, over een man die terugkeert naar zijn roots, zijn eerste Nederlandse proza af. Meestal schrijft hij Groningse verhalen en gedichten.

Jan 11

4 min 51 sec

In november organiseerde Biblionet Groningen, in het kader van Nederland Leest, een schrijfwedstrijd over familieverhalen. In deze podcast kun je luisteren naar één van de winnende verhalen: 'Een aanbod om te weigeren' geschreven door Annette Akkerman. Zij wist in rake zinnen de moeilijke keuze van haar grootmoeder te schetsen.

Jan 11

7 min 8 sec

In november organiseerde Biblionet Groningen, in het kader van Nederland Leest, een schrijfwedstrijd over familieverhalen. In deze podcast kun je luisteren naar één van de winnende verhalen: 'Mijn zusje' geschreven door Trees Roose. Van dit verhaal, over een dramatisch familiegeheim, kreeg de jury tranen in de ogen. Schrijfster Trees Roose vertelde dat ze oude foto's aan het uitzoeken was en toen een portretje tegenkwam dat haar moeder zeer dierbaar was. "Ik dacht: niemand die ooit meer aan dit kindje denkt. Mijn verhaal is een monumentje voor dit vroeggestorven zusje geworden."

Dec 2020

12 min 32 sec

November staat in het teken van het Nederland Leest-thema 'Kleine geschiedenis, grote verhalen'. Jeroen en Ian doken in Delpher en vonden in deze historische databank een bijzonder verhaal over het Winschoter citroenballetje. In deze aflevering gaan ze langs bij Delicatessen Van der Laan in Winschoten. Op zoek naar "balletje van Berg"...

Nov 2020

16 min 2 sec

November staat in het teken van het Nederland Leest-thema 'Kleine geschiedenis, grote verhalen'. Jeroen en Ian doken in Delpher en vonden in deze historische databank een bijzonder verhaal over het Winschoter citroenballetje. De komende weken gaan ze op zoek naar de verhalen achter dit "balletje van Berg".

Nov 2020

15 min 26 sec

We zijn steeds vaker online. Op onze tablet, computer of smartphone. Zo vindt 60% van de jongvolwassenen dat ze teveel achter een scherm zitten. Hoe zit dat in Groningen? Ian en Renee gingen in gesprek met Ellen (49), Tijs (18), Rosan (16), Noortje (13) en Luuk (11). Hoe houdt dit gezin digitaal balans? En hoe kijken de gezinsleden naar hun mediagebruik? Natuurlijk dagen we jou ook uit om eens kritisch naar jezelf en jouw mediagebruik te kijken. Op www.digitalebalans.nl/zelftest kun je een zelftest doen en erachter komen of jouw online en offline activiteiten wel in balans zijn.

Nov 2020

25 min 9 sec