De Visdetective

Janno Lanjouw en Barbara Serulus / Dag en Nacht Media

Welke vis kun je zorgeloos eten? En welke zeker niet? De Visdetective duikt in de wereld van overbevissing, sjoemelvissen en andere onderwatermysteries. Met de microfoon in de hand trekken voedseljournalisten Janno Lanjouw (NL) en Barbara Serulus (BE) naar vissers, professoren, chefs om te ontdekken wat er zich afspeelt onder het wateroppervlak.

Dit onderzoekt De Visdetective - trailer
Trailer 4 min 10 sec

All Episodes

Als er één vis is die je nooit meer mag eten, dan is het wel de majestueuze Blauwvintonijn. Dat weet iedereen. Toch? Rond het begin van de eeuw stonden de bestanden op instorten, met name door een sterk toegenomen wereldwijde honger naar sushi, waar de blauwvintonijn een onmisbaar ingrediënt voor is. Maar hoe staat het er nu mee? 🐟De Visdetective gaat langs bij Marinus Noordenbos, een IJmuidense vishandelaar die verliefd werd op Japan (en in Japan: hij vond er zijn vrouw) en die nu op een industrieterrein een van beste sushirestaurants van Nederland runt. Hij doet namelijk het ondenkbare: hij importeert blauwvintonijn. 🐠Met tonijnexpert pur sang Steven Adolf, schrijver van twee boeken over de gigantische roofvis en onafhankelijk visserij-adviseur bespreken de detectives verder de staat van de Blauwvintonijn. En of het niet gewoon tòch kan: af en toe van blauwvintonijn genieten🐡Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

May 28

53 min 21 sec

Vis is lekker, maar smaakt een stuk minder goed als die niet duurzaam gevangen is. Maar kàn dat eigenlijk wel: duurzame visvangst? Seaspiracy, een nieuwe documentaire over vis en visserij die op Netflix vertoond wordt, stelt onomwonden van niet. Volgens filmmaker Ali Tabrizi zou visserij de oceanen in rap tempo volledig kapot maken, met als ultiem resultaat dat ook de mensheid ten onder zal gaan. Over de hele wereld besloten kijkers om ‘nooit meer vis te eten’. Maar is het terecht? Is stoppen met vis eten de beste oplossing om de oceanen te beschermen? De Visdetective dook de studio in met mensen die het kunnen weten: Hendrik Kramer (visserman), Simon Bush (professor milieubeleid in Wageningen), Irene Kranendonk (Good Fish Foundation) en Steven Adolf (researcher en publicist) spreken zich allemaal uit over de nieuwe Netflix-docu.Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

Apr 27

50 min 4 sec

Mosselen zijn rare diertjes. Ze zijn familie van de slak in je tuin èn de octopus, maar zitten zelf het liefst op een bank in Waddenzee of de Oosterschelde. En ze doen alsof ze planten zijn want ze laten zich uitstekend zaaien, verplanten, maaien en oogsten. ‘Het waren toch dieren?’, hoor ik u zeggen? Jazeker, dat zijn het. Maar de Zeeuwen, vooral de bewoners van Yerseke, zijn boeren op zee geworden zaaien hun percelen in met mosselzaad. En als het oogsttijd is, verschaffen ze met name de Belgen van dampende pannen zalig zilt mosselvlees. De Visdetective gaat naar het platteland op zee en ontdekt het duurzaamste zeebeest dat je in Nederland kunt eten: Mytulis edulis. Maar waarom eten Nederlanders het zo weinig? 🐟Waarom eet een Belg met veel gusto bij elke zonnestraal een pot mosselen en zijn Nederlanders daar niet voor warm te krijgen? Deze lokale schelpdieren zijn nochtans een toonbeeld van duurzame visserij. Ze worden opgekweekt in het water van de Oosterschelde door ‘mosselboeren’ die de kleine mosseltjes zaaien, maaien en oogsten. Vanwaar al deze plattelandstermen? En wat heeft de zeester ermee te maken? De Visdetective stelt een onderzoek in naar het duurzaamste zeedier dat je in Nederland kan eten: Mytulis edulis, oftewel de gewone mossel.Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

Apr 6

49 min 56 sec

De rode mul is een lekkere vis. En hij wordt steeds meer gevangen door Nederlandse vissers. Zij zien het als bewijs dat het goed gaat met het bestand en als bevestiging dat de visserij erop duurzaam is. Maar onderzoekers en NGO's houden een slag om de arm: want ja, hoeveel mul zwemt er eigenlijk in zee? Hoe meet je dat eigenlijk? Je kunt ze moeilijk tellen onder het wateroppervlakte. De visdetectives onderzoeken deze keer de stelling dat er plenty more fish in the sea zou zijn.Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

Dec 2020

43 min 2 sec

De Amerikaanse rivierkreeft heeft zijn intrek genomen in onze waterwegen. Deze exoot graaft holletjes om eitjes in te leggen en zorgt op die manier dat de molens op Kinderdijk gaan wankelen. Tijd om in te grijpen menen de Waterschappen: uitroeien die handel!Daar denken de binnenvissers anders over. Een immigrant die hier al een aantal generaties is, heeft zijn plaatsje verworven, vindt visser Matthijs Makop. Janno trekt samen met hem de polder in om rivierkreeften te vissen. 🦞Het complexe ecosysteem van zo’n poldersloot wordt ons uit de doeken gedaan door Ivo Roessink van de universiteit van Wageningen. En als blijkt dat een bepaalde soort rivierkreeften zichzelf ook nog eens kan klonen – over deze vergissing van de natuur krijgen we tekst en uitleg van Pieter Boets van de UGent – zijn we helemaal achterover geblazen. En of we dat teveel aan rivierkreeft niet gewoon in de soep kunnen draaien?ℹ️Deze aflevering kwam tot stand met steun van Good Fish Foundation en het Europees Fonds voor Maritime Zaken en Visserij.De Visdetective is een podcast van Janno Lanjouw en Barbara Serulus, ondersteund door de Good Fish Foundation. De podcast is geproduceerd door Dag & Nacht Media – met speciale dank voor Anne Janssens die steeds met ons de studio induikt.Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

Nov 2020

52 min 22 sec

In de eerste aflevering nemen we één van de meest mythische wezens uit de zee onder de loupe: de paling. Wetenschappers buigen zich al eeuwenlang over deze lange glibberige vis die je in sloten en poelen vindt. Niemand minder dan Aristoteles en Freud gingen tevergeefs op zoek naar de testikels van de paling om te snappen hoe deze soort zich voortplant.🐟We spreken met Willem Dekcker, een wetenschapper die zijn leven wijdde aan de paling en ontdekken dat het palingbestand extreem is uitgedund. Wetenschappers zijn dan ook in een race tegen de klok op zoek naar een manier om paling te kweken. Janno bezoekt een palingkwekerij en ontdekt de triviale reden waarom paling in gevangenschap vooralsnog gedoemd is om te sterven.🐠En we bellen met Europol, de Europese politie, om alles te weten te komen over de operatie die ze hebben opgezet om criminele praktijken rondom de paling op te sporen.🎣Kortom, over de paling kunnen we wel een week vertellen. We stopten alles wat we zijn te weten gekomen in onze allereerste podcastaflevering. Luister nu via je favoriete podcastapp.ℹ️Deze aflevering kwam tot stand met steun van Good Fish Foundation en het Europees Fonds voor Maritime Zaken en Visserij.De Visdetective is een podcast van Janno Lanjouw en Barbara Serulus, ondersteund door de Good Fish Foundation. De podcast is geproduceerd door Dag & Nacht Media – met speciale dank voor Anne Janssens die steeds met ons de studio induikt.Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

Oct 2020

48 min 55 sec

In De Visdetective kom je te weten welke vis je zonder zorgen mag opeten – en welke liever niet. Voedseljournalisten Janno Lanjouw (NL) en Barbara Serulus (BE) duiken in deze podcast in de wereld van overbevissing, onderbevissing (ook dat bestaat!), vis in blik, kweekvis, vissmokkel, sjoemelvissen en andere mysteries van de onderwaterwereld. Met de microfoon in de hand trekken ze naar vissers, professoren, chefs en beleidsmakers om te ontdekken wat er zich afspeelt onder het wateroppervlak. Luister de eerste aflevering over ‘De Paling’ via je favoriete podcastapp. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

Oct 2020

4 min 10 sec