Noia

Vrang Produksjon

En podcastserie om panikkangst spesielt og angst generelt. Idéen ble født kort tid etter at programleder Christine Dancke (36) fikk sitt første panikkanfall vinteren 2016. Vi håper Noia kan oppleves som et oppslagsverk for deg som har angst, er pårørende eller vil lære mer. Tusen takk til Stiftelsen Dam og Rådet for psykisk helse som valgte å støtte prosjektet, og takk til alle de modige menneskene som deler sine historier.

Noia - kommer snart
Trailer 3 min 33 sec

All Episodes

For noen år siden opplevde ukens gjest, Marit (35), at kroppen sa stopp. Hun hadde i lengre tid kjent fysiske symptomer av ulike slag i tillegg til angst, men uten å forstå hva det var kroppen forsøkte å fortelle henne. For Marit ble mangelen på å lytte til egen kropp en dyrekjøpt erfaring, men en erfaring som har gjort henne klokere og bedre rustet til livet i fremtiden.

May 24

27 min 19 sec

Sannsynligheten for å oppleve en depressiv tilstand (igjen) er større for de som har opplevd det tidligere. Men hvordan kan vi forebygge tilbakefall? Og hvor mye skal vi fokusere på det? Psykolog Carina Carl deler sine beste tips. Takk til Rådet for psykisk helse og Stiftelsen Dam for støtte til Noia.

May 17

16 min 31 sec

Denne uken er det Inger-Katrin som deler sine erfaringer med depresjon i Noia. Inger-Katrin forteller om et liv som ikke ble helt som planlagt, men som likevel - gjennom modige valg - førte henne til drømmen om å bli artist. Hun forteller om hvordan alkoholen tidvis ble en litt for god venn, og hvordan den hjalp henne tilbake til rollen hun hadde før hun ble deprimert. Inger-Katrins historie er en historie om å finne sin vei i livet og tørre å være ærlig om følelsene sine.

May 5

22 min 7 sec

Er du pårørende til en deprimert eller selv i en depressiv tilstand og ute av stand til å fortelle pårørende hva du trenger? Eller har du lyst til å lære mer i tilfelle du kommer i en situasjon der en nær og kjær trenger din støtte? Psykologen vår, Carina Carl, deler sine beste tips til deg og dine. Takk til Rådet for psykisk helse og Stiftelsen Dam.

Apr 26

16 min 32 sec

I denne episoden får du møte Kenneth, gründeren bak et suksessrikt internettbasert selskap. Som gründer besto Kenneths hverdag av å løse problemer, men da han ble deprimert opplevde han for første gang å ikke vite løsningen på problemene sine. Han innså at han måtte ta et oppgjør med egne verdier og gjøre mer av det som gjør ham glad. Men hva gjør du egentlig når mye av det som gjør deg glad ikke er mulig i en pandemi? Takk til Rådet for Psykisk Helse og Stiftelsen Dam.

Apr 19

36 min 3 sec

Denne episoden av Noia handler om grubling: Vedvarende, tilbakevendende negativ tenkning om en selv. Du har kanskje opplevd det? At når du grubler på ting som har skjedd, følelser og tanker på en negativ måte, så føler du deg dårligere. Men hvorfor tenker og tolker vi negativt? Og hvorfor er dette viktig å snakke om i forbindelse med depresjon? Det får du svaret på i denne episoden av Noia hvor psykologen vår, Carina Carl, deler kunnskap.

Apr 12

23 min 11 sec

Kathrine Sørland har de senere år blitt et kjent og kjært TV-fjes i hele Norge. Og det var etter et besøk hos God Morgen Norge på TV2 at hun forstod at tomheten og håpløsheten hun hadde følt på var noe mer enn bare en dårlig dag. Noen år senere dukker tilstanden opp på nytt samtidig som hun har skadet seg og fått tilgang på kraftig smertestillende medisiner. Denne gangen blir Kathrine nødt til å ta grep om eget liv, en jobb som ble vanskelig å gjøre helt på egenhånd. Kathrines historie er en historie om å tørre og spørre om hjelp og om å ha mot til å være seg selv, på godt og vondt. Takk til Rådet for Psykisk Helse og Stiftelsen Dam for midler til å lage Noia.

Apr 5

33 min 52 sec

Hva er symptomene på depresjon? Hvorfor kan depresjonen være så vanskelig å oppdage både for den som er i tilstanden og for de rundt? Vår samarbeidspartner Rådet for psykisk helse beskriver symptomene på depresjon som: Nedstemthet, tiltaksløshet, fortvilelse, redsel eller til og med sinne er blant det du kan kjenne på hvis du er deprimert. Kroppslige symptomer som søvnløshet eller å sove mye, unormalt stor eller unormalt dårlig appetitt kan også være tegn på depresjon. Symptomene kan variere fra person til person. Husk også at alle disse følelsene er noe som innimellom er vanlig og som ikke nødvendigvis betyr at du har en psykisk helseplage som trenger behandling. Mental helses hjelpetelefon: 116 123 Nærmeste legevakt: 116 117

Mar 29

10 min 29 sec

Emily (26) har brukt store deler av livet på å unngå å få en (psykisk) diagnose. Hun tenkte at hun bare opplevde det samme som alle andre, livet. Men etter en dramatisk sommer tok venninnene hennes med henne til legevakten, og dette var starten på å finne svaret på hvorfor Emily sliter med tilbakevennende, depressive perioder. I neste episode er psykologen vår Carina Carl tilbake, og vil svare på blant annet om det er noen forskjeller på de depressive episodene en med bipolar lidelse opplever sammenlignet med en uten. Kontakt oss via @noiapocast på Instagram eller via noiapodcast.no. Takk til Rådet for Psykisk Helse & Stiftelsen Dam for støtte til dette prosjektet.

Mar 22

19 min 56 sec

Siden 2018 har vi laget en podkast om angst. Angst er den vanlige psykiske lidelsen vi har, men rett etter følger depresjon. Veldig mange vil oppleve en depressiv episode i løpet av livet, og depresjon er den vanligste årsaken til å falle utenfor arbeidslivet. Derfor er det viktig å spre kunnskap og dele erfaringer om depresjon. Hva er forskjellen på en dårlig dag og depresjon? Hva er forskjellen på angst og depresjon, og hvorfor opptrer de ofte sammen? Depresjon har mange ansikter og er en kompleks tilstand, men hvordan kan vi oppdage tilstanden hos oss selv og andre? Og er det sånn at vi er mer utsatt for depresjon i disse tider hvor vi i større grad er isolert? For innspill og tilbakemeldinger kan vi kontaktes via @noiapodcast på instagram eller noiapodcast.no. Takk til Rådet for Psykisk Helse og Stiftelsen Dam.

Mar 15

21 min 12 sec

Hva har dette året vist oss og hva kommer vi til å ta med oss som samfunn? Hva skjedde med den sosiale treningen vår? Og hvordan kan vi takle stress rundt å skulle ta med seg smitte hjem til bestemor? Små tanker og store bekymringer i ukas juleepisode.

Dec 2020

25 min 51 sec

I denne episoden skal du få møte Mats. Hans angsthistorie startet med panikkangst, men utviklet seg etterhvert til en frykt for terror. Han begynte først å gå av bussen tilfelle noe skulle skje, og etterhvert ble det mer og mer vanskelig å leve et normalt liv. Frykten gjorde Mats veldig sliten, og etter en sjelsettende hendelse i Hunderfossen familiepark fikk han tips om at det kanskje var tid for å prøve medisiner. Det skulle vise seg å bli et vendepunkt for Mats.

Dec 2020

43 min

Regina fikk sitt første panikkanfall da hun var 16 år. Hun ble sendt til Haukeland sykehus og trodde at hun aldri kom til å bli seg selv igjen. I ettertid tenker hun at angsten alltid har vært underliggende, og kanskje et resultat av blant annet å gjøre seg liten for å ikke synes. Regina vokste nemlig opp med å flytte fra hjem til hjem og familie til familie med et stadig håp om å tilfredsstille den nye familien og et ønske om å ikke være «i veien». I senere år har Regina vært redd for at noen skulle finne ut at hun er en bløff. Hun var redd for at noen skulle finne ut at den kule artisten «Myra» ikke bare var kul og selvsikker hele tiden, og lurte på hva folk ville tenke om henne om de visste hvordan hun hadde vokst opp og hvordan hun egentlig er.

Dec 2020

40 min 55 sec

Har du innspill eller ønsker å bidra? Finn oss på instagram, @noiapodcast eller send oss e-post på noiapodcast@gmail.com.

Nov 2020

3 min 12 sec

Denne uka skal du få møte Christoffer. Han er eventsjef i et stort, norsk selskap og han lever av å gi andre mennesker gode opplevelser. For et par år siden begynte han å kjenne på vondt i magen, men legen fant ikke noe etter sine undersøkelser. Christoffer fortsatte å insistere på at det er noe galt, men fikk beskjed av fastlegen sin om at han trengte ferie. Han tok et par uker av, og fikk videre anbefaling om å gå tilbake på jobb, men på en måte som var tilpasset han og hans situasjon. Christoffer ble møtt på en inspirerende måte av sin sjef og mener selv at det var avgjørende for at han nå er 100% tilbake og i full sving.

Nov 2020

40 min 25 sec

Fransk-norske Mia, også kjent som artisten L:U:N:A, følte seg fremmedgjort da hun fikk panikkangst på videregående. Hun skjønte ikke hva som skjedde, og trodde hun var den eneste som hadde det sånn. Heldigvis åpnet hun seg til sin bror som kunne dele egne erfaringer og fortelle henne litt om hva hun gikk igjennom. Angsten ble likevel så vanskelig å håndtere at Mia ikke kom seg på skolen, hun ble værende hjemme med angsten og ble avhengig av å ha kjæresten til stede. Hvordan går det med Mia nå? Hvordan er det å dele åpnet om angsten i musikken? Og hva har Mia lært av angsten?

Nov 2020

32 min 29 sec

Kasper Kristoffersen fra Harstad tenkte at han skulle ut i den store verden å vise at han var smart suksess og ikke hadde noe frykt. Han strakk seg langt for å dempe usikkerheten han bar inni seg og for å overkomme den sosiale angsten, men selvom han kom inn på en av Europas beste skoler og fikk store muskler, så ble ikke den indre usikkerheten borte. Kasper bestemte seg for å flytte hjem og kort tid etter ble han som fryktet andres blikk sammen med et av Norges mest profilerte mennesker.

Nov 2020

31 min 8 sec

I denne episoden skal du få møte en som opplever relasjoner og hverdagen som det vanskeligste i livet. Mats Grimseth følte seg ikke ønsket i oppveksten og han hadde det vanskelig på skolen, men i midten av tenårene snudde det for Mats da det skulle vise seg at han hadde et enormt fototalent. På kort tid fikk Mats fikk oppleve utrolige eventyr og kjenne på bekreftelse som verdsatt fotograf og etterhvert også ekspedisjonsleder og skipper. Men hva skjedde da Mats skulle møte mennesker, uten kamera og være bare seg? Denne episoden handler om sosial angst og det å skulle skape seg et liv basert på din egenverdi heller enn dine ytre styrker i voksen alder.

Nov 2020

47 min 3 sec

Da forfatter Kjersti Annesdatter Skomsvold fikk kyssesyken på sine yngre dager, ble hun ikke ordentlig frisk i etterkant. Likevel forsøkte hun å leve livet så normalt som mulig, og begynte etterhvert å studere i Trondheim. Men selv med halvt tempo på studieløpet, fikk ikke Kjersti hverdagen til å gå opp. Hun var sliten og redd og turte til slutt ikke å gå til postkassen, i tilfelle det skulle gjøre at hun ble enda dårligere. Hun ble også forlatt av sin daværende kjæresten og hun mistet troen på at hun noen sinne kunne blir frisk igjen. 25 år gammel flyttet hun hjem til foreldrene sine å begynte å skrive. I denne episoden skal du få høre hvordan sykdom ble til psykdom, om eksistensiell angst og om den betydningen skriving har hatt for Kjerst.

Nov 2020

45 min 28 sec

Hva skjer når du har blitt vant til at alle vil ha en bit av deg, men så blir det plutselig stille? I Abubakar Hussein sitt tilfelle skjedde ting som gjorde at han nesten mistet livet. I tiden etter hans nær døden-opplevelse fulgte dødsangst, depresjon og dårlig samvittighet. Hvordan kunne han la det gå så langt, og hvordan skulle han komme seg ut av det?

Nov 2020

46 min 41 sec

Sist du hørte stemmen til Morten Hegseth i Noia var han med i en diskusjon om hvorvidt det er for mye åpenhet i samfunnet. Morten mener på en måte ja. Men, da panikkangsten traff Morten Hegseth tidlig i 20 åra var det mye mindre åpenhet om psykisk helse. Det var derfor vanskelig for han å forstå hva som traff, hvor lenge det skulle vare og hvordan han kunne bli bedre. I dag er Morten enda preget av angst, men den dukker opp i andre former enn panikk. Vi snakker om panikkangst, stress, selvbilde og sosiale medier.

Nov 2020

35 min 57 sec

Skuespiller Thea Sofie Loch Næss var usikker på om hun var "syk nok" til å dele sine erfaringer med angst i Noia. Et interessant perspektiv i seg selv: Psykologen vår Carina Carl opplever nemlig at flere tenker at de ikke har det "ille nok" til å søke hjelp hos psykolog.⁠ ⁠ Thea Sofie har opplevd panikkanfall, men er i det daglige usikker på hva som er angst og hva som er overveldelse. Er det så farlig om vi ikke vet, spør psykologen. Har du spørsmål til denne episoden eller andre - ta gjerne kontakt med oss via sosiale medier, @noiapodcast , eller send e-post til noiapodcast@gmail.com.

Oct 2020

38 min 46 sec

Det er med ekstra ydmykhet vi presenterer sesongens første episode. Gjesten vår heter Håvard og er delvis anonymisert grunnet innholdet i denne episoden. OCD og tvangstanker av grov eller "upassende" karakter er blant våre mest skambelagte lidelser - mye fordi det snakkes lite om og fordi det er lite kunnskap i befolkningen om hva dette egentlig er.⁠ ⁠ Tvangstanker er påtrengende og ubehagelige tanker, og for Håvard har disse handlet om alt fra en altoppslukende frykt for å være homofil til frykt for å skade samboeren og seg selv. Vi vil understreke at Håvard overhodet ikke hatt hatt noe i mot å være homofil, men at han opplevde det ekstremt stressende å bli besatt av denne tanken helt ut av det blå da han var forlovet med dama og ventet barn.⁠ ⁠ 50 000 - 100 000 av den voksne befolkning i Norge vil til en hver tid ha tvangslidelse. Vi ønsker oss at disse menneskene skal slippe å skamme seg på toppen av å ha lidelsen og håper derfor at flest mulig vil lytte til og spre denne episoden som et ledd i å heve kunnskapen om og normalisere OCD. ⁠

Oct 2020

42 min 20 sec

Christine Dancke & Carina Carl møtes i studio for å snakke om rutinebrudd, sammenligning og sosial (sommer)angst. Husk at ferie kan være så mangt, og at vi tenker litt ekstra på deg som føler på fortvilelse i denne perioden. Sjekk gjerne ut fjorårets sommertips for mer kunnskap, og husk at vi har et lite bibliotek med erfaringer som du kan lytte til der du hører podkast eller via noiapodcast.no. God sommer, høres snart igjen!

Jul 2020

38 min 13 sec

En oppfølging til episoden om krise og usikkerhet - her får lytterne svar på sine spørsmål om noen av Coronakrisens mentale følger. Hvordan blir det å leve i uvisshet rundt jobbsituasjon, hva skjer med oss når vi blir isolerte og hva kan du si til katastrofetankene? Takk til Rådet for psykisk helse & Stiftelsen Dam. Programleder: Christine Dancke Psykolog: Carina Carl

Mar 2020

26 min 32 sec

Coronaviruset har rammet oss og fortsetter å ramme på uant vis. Hvordan kan vi møte usikkerheten på best mulig måte, og hva kan vi fokusere på for å håndtere situasjonen vi står i? Krisepsykolog Rune Stuvland (Senter for Stress- og Traumepsykologi) og Noia-psykolog Carina Carl er samlet i studio med god avstand for gi retning og forhåpentlig gode råd til deg som lytter. Se opp for en ny episode med mer konkret fokus på katastrofetanker, isolasjon og usikkerhet knyttet til økonomi og jobb straks. Husk at Mental Helses hjelpetelefon kan nås på 113 123. Oss finner du på noiapodcast.no, facebook.com/noiapodcast og @noiapodcast på Instagram.

Mar 2020

29 min 45 sec

Programleder Christine Dancke og psykolog Carina Carl snakker om å komme tilbake til hverdagen - enten det er tilbake på jobb etter ferie, lang sykemelding, om du har flyttet til et nytt sted for å studere eller jobbe. Vi snakker også om det å ikke ha noe jobb eller skole å komme tilbake til akkurat nå. Carina gir tips til hvordan du kan møte hverdagen på en best mulig måte, uansett hvilke av situasjonene beskrevet ovenfor som gjelder for deg. Overganger, slik som den mellom ferie og arbeid, kan være en gyllen anledning til å tydeliggjøre hva du ønsker i livet, så denne episoden anbefales en lytt! Takk til alle følgere og lyttere som har bidratt med spørsmål til denne episoden. Har du flere spørsmål, kontakt oss via @noiapodcast på Instagram. Der vil vi etterhvert besvare flere spørsmål og legge ut som en Q & A på vår profil. PS! Du er alltid anonym når du stiller oss spørsmål. Trenger du hjelp umiddelbart - ring 116 117. Noia støttes av Extrastiftelsen og Rådet for psykisk helse.

Aug 2019

29 min 23 sec

Julen er høytid for sterke følelser, ensomhet og sosial sammenligning. Hvordan kan vi møte disse følelsene på en konstruktiv måte, og hvorfor dukker de opp akkurat i julen? Dette er siste episode av Noia sesong #2. Vi håper dere har fått noe godt ut av å lytte til podcasten, og at vi høres igjen senere. Tusen takk til Extrastiftelsen og Rådet for psykisk helse for søtten!

Dec 2018

18 min 12 sec

I ukas kapittel får du møte programleder og samfunnsdebattant Faten Al-Hussaini. I 2014 gikk Faten fra å være en ukjent til å bli en offentlig person, etter å ha holdt tale om radikalisering på Stortinget. Siden har hatet, kritikken og klagene hamret inn. Faten forteller oss om baksiden av offentlighetens medalje, samt om hvordan hun har blitt møtt med religion som svar på sin psykiske utfordringer. Tusen takk til Faten som deler sin historie med oss, og takk til Rådet for psykisk Helse og Extrastiftelsen for at de støtter Noia. Denne uka lager vi en litt annerledes utgave av "Noia svarer". Den kommer til å handle om hvordan man kan møte høytider som julen. Har du spørsmål eller innspill - kontakt oss via noiapodcast.no.

Dec 2018

50 min 52 sec

Hvordan kan du begynne å tro på at du er god nok? Og hvordan kan du se etter bevis på at du har gjort deg fortjent til de gode tingene du har i livet? Hva gjør man hvis en venn sliter med frykten for å bli avslørt? Dette er blant spørsmålene programleder Christine og psykolog Carina svarer på i denne utgaven av "Noia svarer". Takk til Extrastiftelsen & Rådet for psykisk helse.

Dec 2018

21 min

Denne uken skal det handle om frykten for å bli avslørt, det såkalte bedragersyndromet. Flere av oss går med en opplevelse av å lure omgivelsene og bærer på en frykt for at dette når som helst kan avsløres. Gode resultater og suksess tilskrives det at omgivelsene dine enda ikke har skjønt at du egentlig lurer dem, og dette skaper angst for mange. Sindre (31) fra Bodø har levd lenge med denne opplevelsen av seg selv, og i ukas kapittel deler han sin historie. Har du spørsmål om ukas tema? Gå til noiapodcast.no, så svarer vi i ukas spørsmålsrunde. Takk til Rådet for psykisk helse & Extrastiftelsen.

Dec 2018

36 min 54 sec

Hvordan møter man ubehagelige, påtrengende tanker om ulovlige seksuelle handlinger? Eller en trang etter å sjekke at alt er perfekt i huset og klart for morgendagen før og etter at du har lagt deg? Når blir tvangen en lidelse? Dette er blant spørsmålene programleder Christine Dancke og psykolog Carina Carl svarer på i denne utgaven av "Noia svarer". Takk til Rådet for psykisk helse & Extrastiftelsen.

Dec 2018

26 min 25 sec

I ukas kapittel av Noia skal det handle om tvangstanker og -handlinger som det er vanskelig å konkretisere. Du får møte skuespiller Ruby Dagnall (18) som har levd med ulike former for tvang store deler av livet. Til å begynne med var tvangen konkret med gjentakende ritualer, men etterhvert utviklet den seg til noe mer diffust som etterhvert skulle gi seg utrykk gjennom diverse fysiske symptomer. Sitter du igjen med spørsmål etter dette kapittelet? Still de gjerne anonymt via noiapodcast.no eller ta kontakt med oss via noiapodcast@gmail.com. Takk til Rådet for psykisk helse og Extrastiftelsen.

Dec 2018

37 min 26 sec

Hva gjør man når man skammer seg over å være åpen om angst? Hvordan kan man takle denne skammen? Hvordan kan man håndtere skam knyttet til opplevd underprestering i jobb? Hva gjør man når man skammer seg over å ha et anstrengt forhold til sex? Og hvordan kan man, som Eli, ta initiativ til større åpenhet på jobben. Dette er blant spørsmålene vi svarer på i ukas utgave av "Noia svarer". Takk til Extrastiftelsen & Rådet for psykisk helse. noiapodcast.no

Nov 2018

27 min 56 sec

I ukas kapittel får du møte Eli som pleide å jobbe på operasjonssentralen i Oslopolitiet. Hun var på jobb 22. juli 2011, og i tiden etter opplevdes det stadig mer vanskelig å være på jobb og ta telefonen. Dette kapittelet handler både om den påkjenningen det var å jobbe dagen vi aldri glemmer, det handler om skammen Eli følte på som politi - den som "alltid" skal ha full kontroll, og ikke minst om hva det gjorde for Eli å stikke hull på skammen ved å dele sine tanker og følelser på politiets intranett. Har du spørsmål om skam eller hvordan man kan eksperimentere med åpenhet om psykisk helse på arbeidsplassen? Still spørsmål til "Noia svarer" via noiapodcast.no Tusen takk til Extrastiftelsen & Rådet for psykisk helse.

Nov 2018

39 min 38 sec

Hva gjør man når man bekymrer seg for alt? Og hva når disse bekymringene går ut over de du har rundt deg? Kan kan man få det bedre? Dette er bare noen av spørsmålene psykolog Carina Carl svarer på i ukas utgave av "Noia svarer". Takk til Extrastiftelsen & Rådet for Psykisk Helse.

Nov 2018

24 min 27 sec

I ukas kapittel av Noia får du møte Bjarte Tjøstheim som har bekymret seg store deler av livet. Vi snakker om generalisert angstlidelse, eller bekymringsangst, som kjennetegnes ved at man bekymrer seg mye for alt det vonde som kan skje, og at man er urolig og rastløs. Hva driver Bjarte til stadig nye prosjekt på tross av all engstelsen? Hva har vært hans største frykt? Og hvordan opplevde han sitt opphold på akuttpsykiatrisk avdeling? Dette er noen av spørsmålene som blir besvart i ukas kapittel av Noia. Takk til Extrastiftelsen & Rådet for psykisk helse.

Nov 2018

51 min 49 sec

Hva er kompleks PTSD? Hvordan kan man erkjenne at egne opplevelser er alvorlig nok til å utløse symptomer? Kan "vanlig" angstbehandling hjelpe? Og hvordan møter man å ikke bli trodd? Vi håper du finner svar på spørsmål du har om PTSD i denne episoden. Neste uke skal det handler om bekymringsangst. Takk til Rådet for psykisk helse & Extrastiftelsen!

Nov 2018

16 min 41 sec

I ukas kapittel av Noia får du møte Henriette (20) fra Fredrikstad som nylig fikk diagnosen kompleks PTSD. Henriette har, i likhet med veldig mange andre, følt på at det hun har opplevd ikke er "ille nok" til at hun har rett til å ha det vanskelig. Hun har også slitt med selvskading og vært så modig å be om hjelp som resulterte i en innleggelse. Henriette deler erfaringen sin fra dette og avmystifiserer med det noe mange er redd for, men ikke trenger å frykte. Takk til Extrastiftelsen & Rådet for psykisk helse.

Nov 2018

43 min 25 sec

Hva er grenseløshet, og hva gjør man dersom man selv merker at man er det ovenfor andre? Hvordan sette grenser for seg selv uten å føle seg egoistisk, og hvordan kan man møte sinne i denne sammenhengen? Dette er blant spørsmålene Carina og Christine diskuterer i ukas utgave av "Noia svarer". Takk til Extrastiftelsen og Rådet for Psykisk Helse. Spørsmålene stilles anonymt via noiapodcast.no

Nov 2018

15 min 18 sec

I ukas kapittel av Noia får du møte kunstner og artist Maria Mena (32). Hun har sterke opplevelser med at nære personer har tråkket over grensene hennes og selv også vært grenseløs i omgang med seg selv og andre. Dette har ført til at hun har øvd og fortsatt øver intenst på grensesetting - det være seg i sosiale relasjoner eller med alkohol. Maria er modig og deler en historie som trolig treffer mange, og Christine er svært takknemlig for den inspirasjonen hun opplever at Maria er for seg selv og andre med angst. Takk til Extrastiftelsen & Rådet for psykisk helse.

Nov 2018

39 min 32 sec

Denne uka har angst, familie og foreldreansvar vært tema i Noia, og i denne episoden svarer Carina og Christine på spørsmål fra dere som hører på. Hvordan kan man håndtere sosial angst i omgang med andre foreldre? Hvordan kan man møte katastrofetanker om egen egnethet til å være forelder? Dette er blant spørsmålene som besvares i ukas runde. Takk til Extrastiftelsen & Rådet for psykisk helse som finansierer Noia. For mer informasjon, se noiapodcast.no

Oct 2018

20 min 8 sec

I ukas kapittel av Noia skal det handle om å ha foreldreansvar når man er i en tilstand av angst. Du skal få møte Espen på 34 år som er far til to barn og som for få år siden fikk sitt første møte med panikkangst. Har du angst og er i tvil om din egen tilstrekkelighet som forelder? Da kan det være ekstra fint å høre dette kapittelet. Espen deler verdifulle erfaringer og Carina deler gode råd. Dukker det opp noen spørsmål underveis? Send det/de inn til ukas spørsmålsrunde via noiapodcast.no. Takk til Extrastiftelsen og Rådet for psykisk helse for støtte til denne podcasten.

Oct 2018

34 min 19 sec

Hver onsdag møtes Christine og Carina i studio for å svare på dine spørsmål rundt ukas tema, og denne uken er vedvarende angst i fokus. Kan man bli helt frisk? Hvordan takler man angst i forbindelse med endringer i livet? Hvorfor forsvinner ikke angsten selv om man driver med gjentatt eksponering? Dette er blant spørsmålene dere har stilt denne uken. Takk til Extrastiftelsen & Rådet for psykisk helse som finansierer Noia. For mer informasjon, se noiapodcast.no

Oct 2018

26 min 57 sec

Har du opplevd at angsten ikke går over, men endrer uttrykk? Lurer du på hvordan man kan leve et god liv med angst? Jannecke Weeden har hatt angst så lenge hun kan huske og har det enda. Hun har prøvd svært mye forskjellig for å "kvitte" seg med angsten, men den vedvarer. Jannecke har også hatt et ekstremt tøft år preget av livskriser som skillsmisse og dødsfall i den nærmeste vennekretsen. Hvordan står man i det med angsten på slep? I dette kapittelet deler hun sin historie. Dukker det opp noen spørsmål underveis? Send det/de inn til ukas spørsmålsrunde, "Noia svarer", via noiapodcast.no. Takk til Extrastiftelsen og Rådet for psykisk helse.

Oct 2018

43 min 21 sec

I forbindelse med lansering av Noia sesong 2, inviterte redaksjonen til samtale på Kulturhuset i Oslo. Gjestene er Carina Poulsen, Morten Hegseth og Malin Nesvoll og tema er: Snakker vi for mye om angst?

Oct 2018

1 hr 7 min

Hver onsdag møtes Christine og Carina i studio for å svare på dine spørsmål rundt ukas tema, og denne uken er høstdepresjon og mørketid samt åpenhet i fokus. Hva gjør man når man angrer på åpenheten? Eller hvis folk kritiserer åpenheten din? Hvordan kan man bryte et destruktivt og deprimerende mønster, og hvordan kan man trives i egen selskap? Dette er blant spørsmålene dere har stilt denne uken. Takk til Extrastiftelsen & Rådet for psykisk helse som finansierer Noia. For mer informasjon, se noiapodcast.no

Oct 2018

30 min 38 sec

Velkommen til ny sesong! I dette kapittelet av Noia skal du få møte Une på 26 år fra Trøndelag. Une har hatt utfordringer med angst og depresjon så lenge hun kan huske, og føler seg særlig utsatt for begge deler i tiden vi er på vei inn i nå, mørketiden. Hun deler, i likhet med stadig fler, sine tanker og følelser på internett, og begge disse tingene snakker vi om i dette kapittelet. Hva er motivasjonen for å dele av sitt innerste med internett, og hvordan kan vi beskytte oss best mulig mot å bli nedstemt på denne tiden av året. Vi skal også finne ut hvordan Une fant naturen og hva den gjør for hennes mentale helse. Noia produseres av Vrang produksjon med støtte fra Rådet for psykisk helse & Extrastiftelsen.

Oct 2018

45 min 19 sec

Programleder Christine Dancke og psykolog Carina Poulsen er innom for å meddele at vi gjerne tar imot ønsker og spørsmål til neste sesong av Noia som kommer til høsten. Disse sendes til noiapodcast@gmail.com. I tillegg byr Carina på noen gode råd for sommerferien. Vi snakker om hvorfor ferietiden kan være utfordrende, hva du kan gjøre dersom du blir rammet av angst mens du er på ferie og hvordan man kan få mest mulig glede av en ferie. Noia podcast lages av Vrang produksjon med støtte fra Rådet for psykisk helse og Extrastiftelsen.

Jul 2018

16 min 40 sec

Velkommen til Noia! Før vi ønsker gjestene velkommen forteller programleder Christine Dancke og psykologen vår Carina Poulsen hvorfor vi lager denne podcastserien. Det er vanlig å være redd – så når blir angsten en diagnose? Vi definerer også hva angst er og hvordan du kan få hjelp. Enten du selv er rammet av angst, er pårørende eller profesjonell, oppfordrer vi til å lytte til dette kapittelet før du går løs på resten av kapitlene.

Jan 2018

11 min 12 sec