Water Leeft!

Hoogheemraadschap van Rijnland | Microphone Media

Elk nadeel heeft zijn voordeel. Nu corona ons dichterbij huis houdt, ontdekken we hoe mooi de eigen buurt kan zijn. Aanleiding genoeg voor een mooie fiets- of wandeltocht in eigen omgeving, en een andere kijk op ons water. Nederland is een waterland en dat kun je merken. In seizoen 1 van deze podcast van Hoogheemraadschap van Rijnland laten we horen hoe mooi ons water kan zijn, met aandacht voor alle flora en fauna daaromheen. In seizoen 2 gaan we langs bij alle 'waterbazen' die het mogelijk maken dat we kunnen blijven genieten van natuur en water.

All Episodes

Hanneke en Mike gaan naar Valkenburg, naar het oude vliegveld. Ze spreken daar met Peter van den Bosch, archeoloog bij de Gemeente Katwijk. Het is een historische plek, waar de nieuwe woonwijk Valkenhorst gebouwd. Ook wordt duidelijk hoe de mens steeds meer water naar zijn hand zet.

Nov 15

19 min 48 sec

Waarom geeft de Amerikaanse rivierkreeft overlast voor het water en de natuur in Nederland en in het waterschap Rijnland. Hoe pakt Rijnland het probleem aan en hoe gaat dat helpen? Hanneke en Mike spreken met onderzoekers Ivo Roessink en Fabrice Ottburg, beide van Wageningen Universiteit & Research.

Jul 23

19 min 25 sec

Bioloog en kunstenaar Merijn Tinga is ook wel bekend als de Plastic Soup Surfer. Hij neemt Hanneke en Mike mee naar Katwijk, de plek waar hij de milieubewuste surfer werd die hij nu is. Merijn voert een felle strijd tegen rondslingerend plastic, door het op te rapen én stevig campagne te voeren.

Jun 14

20 min 26 sec

Aan de rand van Noordwijkerhout, in de Hogeveens Polden heeft Dolf Uittenbogaard een groot perceel bollen. Je kent die bollenvelden vast van de foto's. Je hoort van Dolf hoe belangrijk water is voor zijn bollen.

May 31

19 min 51 sec

In een nieuw seizoen van Water Leeft! gaan Hanneke en Mike op zoek naar de beste waterverhalen. Iedere aflevering bezoeken ze een echte 'waterbaas', iemand die zich inzet voor de natuur en water. De waterbaas neemt ons mee naar een voor hem of haar belangrijke plek. In deze aflevering neemt Dijkgraaf Rogier van der Sande Hanneke mee naar Leiden, onder andere naar zijn oude studentenkamer. Ze ontmoeten bovendien Stadsecoloog Wouter Moerland, die zich ook met recht een waterbaas mag noemen.

Mar 15

19 min 29 sec

De duinen zijn er om ons te beschermen tegen het water. Maar ze zijn er ook om ons water op te leveren. Drinkwaterbedrijf Dunea zet zich in om ervoor te zorgen dat jij schoon drinkwater uit de kraan krijgt. En omdat ze de duinen zo belangrijk vinden, zetten ze zich ook in voor de natuur in het Nationaal Park Hollandse Duinen. Mike en Hanneke trekken de duinen in voor de Wassenaarse kust, met landschapsecoloog Harrie van der Hagen van Dunea.

Jan 21

21 min 13 sec

In Water Leeft! hebben we het vaak over het creëren van ruimte voor planten en dieren. Maar, er zijn een paar dieren die misbruik maken van die ruimte. Dieren die hier eigenlijk niet horen en schadelijk zijn voor de natuur en dijken: exoten in de sloten. Je vindt ze ook in Woubrugge, laat Hoogheemraad Ineke van Steensel van Hoogheemraadschap Rijnland zien aan Hanneke en Mike. Ook hoor je van muskusrattenbeheerder Dolf Rotteveel welke schade muskusratten veroorzaken en hoe je ze vangt.

Dec 2020

20 min 33 sec

In deze speciale aflevering neemt Hanneke Mike mee naar Den Bosch, buiten Rijnland dus! Niet voor niets, want ze ontmoeten daar de Deltacommissaris van Nederland: Peter Glas, het kabinet geeft hem jaarlijks de opdracht een Deltaprogramma op te stellen. Hij neemt ze mee naar de Bossche Broek, een mooi natuurgebied vlakbij Den Bosch. Daar vertelt hij - in de stromende regen - wat hij allemaal voor het water en de natuur in Nederland doet.

Nov 2020

18 min 23 sec

Heel Holland zakt! Ook al is het maar een paar millimeter per jaar, het kan na tientallen jaren een flinke daling zijn. Maar terwijl Nederland zakt, stijgt het water! Daarom is het belangrijk dat we onze dijken blijven versterken en verhogen. Hanneke Hofstee en bioloog Mike Dijkstra nemen een kijkje op de IJsseldijk in Gouda. Ze ontmoeten daar Henk Weijers. Hij was als projectleider verantwoordelijk voor het versterken en aankleden van de dijk.

Sep 2020

18 min 34 sec

In deze aflevering van 'Water Leeft!' hoor je hoe de aal (jonge paling) na een zwemtocht van duizenden kilometers de Nederlandse polder bereikt. Want zo vanzelfsprekend is dat niet, zeker niet als er opeens flink gemaal opduikt. Gelukkig is daar iets op bedacht: de vispassage. Hanneke Hofstee van het Hoogheemraadschap van Rijnland is benieuwd hoe dat precies werkt en gaat langs bij het boezemgemaal in Halfweg op onderzoek uit. Daar wacht bioloog Mike Dijkstra, die haar van alles vertelt over de tocht van de aal naar Nederland. Wil je meer weten over vismigratie? Kom dan op Wereld Vismigratie Dag (zaterdag 24 oktober 2020) kijken bij het boezemgemaal in Halfweg of Spaarndam.

Jun 2020

19 min 39 sec