Kommagasinet

Kommunikation og Sprog

Hold dig opdateret på kommunikation, sprog eller marketing, mens du vasker op.

Du får oplæste artikler fra Kommagasinet og interviews med brancheeksperter, om alt fra robotteknologi til hvordan fremtidens kommunikation ser ud.

Kommagasinet.dk - Oplæste artikler om kommunikation, sprog og marketing
Trailer 55 sec

All Episodes

Vi lever i en tid, hvor arbejdspladserne i Danmark eksperimenterer mere end nogensinde før med hjemmearbejde.

Nov 21

4 min 43 sec

For at få succes på TikTok kræver det først og fremmest, at man bruger tid på appen. Man skal lære sproget og humoren at kende, og så skal man løbende holde øje med, hvad der trender. Her får du en række tips og gode råd fra Kommunikation og Sprogs eget TikTok-eksperiment.

Nov 14

6 min 35 sec

Datakompetencer bliver stadig vigtigere for nutidens og fremtidens marketingmedarbejdere, der i kølvandet på nye teknologier, kanaler og digitale redskaber forventes at have et bredt udsnit af kompetencer, lyder det fra lektor, som peger på kompetencerne, der giver marketingmedarbejderen de bedste kort på hånden.

Nov 8

8 min 17 sec

Debatten om brugen af skattekroner og antallet af kommunikationsmedarbejdere i det offentlige stopper næppe. Men blandt andet coronakommunikationen og ny indsigt i debatten om ’de kolde og varme hænder’ kan give kommunikationsfaget medvind.

Nov 4

11 min 2 sec

Arbejdsopgaverne for de sproguddannede har ændret sig markant, og der er himmelvid forskel på jobbeskrivelsen i dag sammenlignet med for 20 år siden. Det bekræfter både den nyeste fagundersøgelse og den ekspert, Kommagasinet har talt med.

Nov 1

5 min 35 sec

Fremmedsprog er noget, man som virksomhed er tvunget til at forholde sig til i en globaliseret verden. Men alt for mange virksomheder har en unødvendig berøringsangst, når det gælder fremmedsprog. Det er ikke klogt, når det nu er forholdsvis enkelt at udnytte som effektivt strategisk redskab.

Oct 25

9 min 51 sec

De rene kommunikationsprofiler er ikke specielt rene, når det kommer til stykket. For kommunikationsprofiler udfylder et væld af forskellige jobfunktioner og roller, og behovet for kommunikation stiger konstant. På samme tid er det et fag, der konstant forandrer sig sammen med den verden, faget lever i. For der er ingen garantier for, at den måde, vi arbejder med kommunikation på i dag, er den samme som den måde, vi arbejder på til næste år. Det viste Covid-19 pandemien med al tydelighed.

Oct 18

5 min 53 sec

Problemer med mangel på diversitet, ligestilling og inklusion fylder mere end nogensinde på arbejdspladsen. Men hvordan kommunikerer du det, og hvordan skaber du en god og inkluderende arbejdsplads for alle? Lyt med, når de to eksperter Marie Valentin Beck og Mette Nørr Gantzhorn gør status over, hvordan det går i de danske virksomheder og hvilke udfordringer, de står med på området.

Oct 13

37 min 54 sec

Hvert punkt på dagsordenen til KS-dagene i København og Aarhus skal give dig bedre jobkort på hånden.

Oct 11

6 min 45 sec

Hvis du går rundt og overvejer at lære et nyt sprog, fordi det kunne styrke din virksomheds muligheder for at blive en international spiller, hvilket sprog skulle du så kaste dig over? Vi kommer med nogle bud.

Oct 4

8 min 5 sec

Et studiemedlem i KS var tæt på at vinke farvel til 4 måneders løn for 8 timers arbejde om ugen. Det svarer til 22.000 kroner før skat. Nu har hun fået dem, for det viste sig nemlig, at det havde hun ret til, selvom hun var timelønnet og ikke på arbejde i perioden.

Sep 30

3 min 20 sec

Her kan du læse om en fagforening, der er målrettet uddannelserne og arbejdsmarkedet indenfor kommunikation, sprog og marketing. Det er nemlig det særlige ved Kommunikation og Sprog, at vi ikke bare kender dit nye studie, men også præcis det arbejdsmarked, du som studerende indenfor kommunikation, sprog og marketing forbereder dig på at skulle være en del af.

Sep 27

3 min 42 sec

Er det vigtigt at have et højt karaktergennemsnit fra universitet, hvis du skal gøre dig forhåbninger om at få drømmejobbet efter endt uddannelse? Vi har spurgt Kommunikationsdirektør i Mærsk, Mette Refshauge, og Pernille Mølgaard Toft, Kommunikations- og pressechef i Københavns Kommune, om hvad de vægter, når de ansætter nyuddannede.

Sep 23

4 min 35 sec

Du kan være tryg ved din fremtid på arbejdsmarkedet, for antallet af personer, der professionelt beskæftiger sig med kommunikation, har været voksende de sidste 30 år. Og kurverne peger stadig opad.

Sep 20

7 min 14 sec

KairoS er KS’ studenterorganisationer. Her kan du både have det sjovt, udvikle dig personligt og få erfaringer, der er med til at lukke gabet mellem teorierne på universitet og det praktiske arbejde med kommunikation. Her fortæller to af de frivillige i KairoS om, hvad det går ud på, og hvad de får ud af det. Mød Nina Borg Juhl Nicolaisen, 27 år, der har læst MA International Business Communication på CBS, og Sofie Hjortdal, 28 år, der har læst Strategisk Kommunikation og Digitale Medier på RUC.

Sep 16

6 min 54 sec

Over 80% af lønmodtagerne oplever, at medarbejderne taler negativt om ledelsen bag dens ryg.

Sep 13

4 min 27 sec

Overgangen fra en ungdomsuddannelse til en videregående uddannelse er som at flytte hjemmefra rent fagligt. Nu skal du selv tage ansvar, og der er ikke længere nogen, der tager dig i hånden og viser vejen – den skal du selv finde. Vi har bedt Ask Lehrmann og Trein Møller, der er konsulenter i Kommunikation og Sprog, om at give de nye studerende deres bedste råd til, hvordan de får en god start på det nye studieliv.

Sep 9

6 min 12 sec

At vi i en ikke så fjern fremtid kommer til at møde selvkørende biler på vejene, betragter de fleste nok som sandsynligt. Om oversættelsesmaskiner ender med at overhale selv professionelle oversættere, er der nok mindre enighed om. Der er dog ingen tvivl om, at maskinerne er trukket ud i overhalingsbanen.

Sep 6

10 min 8 sec

Hvordan er det at være ny studerende på et universitet? Det svarer 4 erfarne studerende på her. De er alle 4 aktive i KS’ studenterorganisation KairoS.

Sep 2

6 min 7 sec

Influencer marketing handler om at skabe en autentisk relation mellem influenceren og følgeren. Når relationen opleves som autentisk, er den stærkere. Med en kommunikation, der er gensidig, føler følgeren sig set og hørt. Som en digital veninde. Der opstår interaktion, som er vejen til interesse – og i sidste ende et tryk på køb-knappen.

Aug 30

7 min 21 sec

Selv de mest succesfulde har sjældent fundet en vej gennem deres studietid uden tvivl, nederlag og bump på studievejen. Hør kommunikationschef i Mærsk, Mette Refshauge og Filip Lauritzen, der er pressechef for Det Konservative Folkeparti fortælle, om hvordan de klarede overgangen fra gymnasiet til universitetet. Det handler om at turde feste og fejle og acceptere, at man ikke kan være god til det hele.

Aug 25

30 min 24 sec

Sanzi Beauty er en dansk kosmetikvirksomhed, der fra starten valgte at satse på influencer marketing. Og succesen har ikke været til at tage fejl af.

Aug 23

6 min 2 sec

Måske tror du, at du er den eneste, der indimellem har det svært på dit studie. Måske tænker du, at du er den eneste, der tvivler. Men faktum er, at sådan har de fleste det faktisk, og hvis vi turde indrømme det og blotte vores følelser lidt mere, ville studietiden blive en hel del nemmere.

Aug 19

5 min 50 sec

For ti år siden var der ikke noget, der hed influencer marketing. De første spæde år var der ikke mange, der tog det særlig seriøst, når unge piger lagde mode- og make-uptips op på Facebook. I dag er det et af de vigtigste og mest effektive marketingværktøjer for en bred vifte af brancher og organisationer, og influencer marketing har taget enorme annonceandele fra gamle medier som magasiner, dagblade og tv.

Aug 16

11 min 7 sec

Anna-Bertha Heeris Christensen arbejder på en ph.d., hvor hun blandt andet belyser de etiske og moralske konflikter og udfordringer, der ligger indbygget i influencer marketing. Ifølge hende er det vigtigt, at man som bruger af influencere tager et ansvar. Og så håber hun, at politikerne snart får taget sig sammen til at lave nogle regler for området, for eksempel i forhold til arbejdsforhold.

Aug 9

7 min 37 sec

Sarah Frost er 29 år og har været influencer siden 2013. Læs hendes historie her.

Aug 2

5 min 40 sec

Få influencer-eksperten Alexander Sekjærs 10 bedste råd til, hvordan du bedst kan forberede dig, inden du kaster dig og din virksomhed ud i influencer marketing.

Jul 26

7 min 13 sec

Hobbii er på kun seks år vokset til en forretning med 350 medarbejdere, der sælger garn i 50+ forskellige lande, med Tyskland og USA som de største markeder. 500 influencere er med til at skabe succesen og øge brandkendskabet i de nye markeder.

Jul 19

7 min 48 sec

En maskine, der gratis kan oversætte mellem næsten alle sprog på et splitsekund, kan lyde som en gave sendt fra himlen. Men bruger du gratis maskinoversættelsessystemer på dit arbejde, bør du læse med her. For det rejser en række spørgsmål, som virksomheder og offentlige institutioner bør tage stilling til.

Jul 11

12 min 35 sec

KS’ernes faglighed i praksis. Her får du et indblik i fire KS-medlemmers job, og hvordan de bruger deres faglighed.

Jul 5

6 min 58 sec

Anne Henriksen, der er webredaktør og ansat i Ledelse og Kommunikation på Aarhus Universitetshospital, skal kombinere meget forskellige fagligheder i sit arbejdsliv.

Jun 28

5 min 9 sec

Laura Gade-Rasmussen, der er projektleder i Kommunikations- og Marketingafdelingen i ATP Ejendomme, fortæller om sit arbejdsliv, og hvordan hun sætter sine forskellige fagligheder i spil.

Jun 21

6 min 29 sec

Når man taler om fremtiden, kan man møde mennesker, der lyser op fulde af optimisme, men også mennesker der bliver askegrå i ansigtet og tænker, at det kun kan gå galt. Fremtiden er som bekendt svær at spå om, men ifølge fremtidsforsker Anne Skare og konsulent og oversætter Jørgen Chr. Wind Nielsen er der grund til optimisme, når de kigger på fremtiden for fagene indenfor kommunikation og sprog.

Jun 14

13 min 56 sec

I KS arbejder vi for, at vi bedst muligt kan omsætte forskning, lovgivning og lange rækker af konferencer og møder på arbejdsmiljøområdet, så det kommer til glæde og nytte for KS-medlemmerne. Men det er ikke simpelt, og først og fremmest gælder det om at ændre en fremherskende kultur, hvor trivsel ses som et individuelt problem. For det er det nemlig ikke.

Jun 7

8 min 54 sec

På trods af talrige forsøg på at frasige sporten politiske dimensioner – eller ansvar – viser det sig ofte, at uanset, hvordan du vender og drejer det, så er idræt og sport en del af det omgivende samfunds debat og bevidsthed – endog ofte med storpolitiske konsekvenser. Hvad kræver det egentlig, at have et job som kommunikationschef i sportens verden? Kommunikation og Sprog har inviteret to kompetente eksperter i studiet. Den ene er Lars Berendt, der fra 1991-2014 fungerede som kommunikations- og pressechef i DBU. Den anden er Alexander Elverlund, tidligere pressechef i Dansk Håndbold Forbund og nu selvstændig rådgiver for klubber, organisationer i sportens verden i kommunikations-spørgsmål. Han er desuden vært på podcasten TopAtlet.

May 31

37 min 47 sec

Hvad kræves der af fremtidens kommunikations- og sprogeksperter, og hvordan skal uddannelserne blive ved med at fastholde deres relevans? Vi har talt med Sine Nørholm Just, der er professor i strategisk kommunikation ved Roskilde Universitet, og Heidi Hansen, der er lektor og studieleder på institut for Sprog og Kommunikation ved Syddansk Universitet.

May 31

9 min 2 sec

Kommunikation spiller en vigtig rolle i offentligheden og legitimeringen af virksomheder og brands – og i skabelsen af det meningsfulde samfund, som de fleste af os søger at bidrage til. Ikke mindst i krisetider, som under en global pandemi, hvor fællesskaber får større betydning, og heltefortællinger lever stærkt. Og hvor fup, fakta og følelser får frit løb i et væld af kommunikationsspor.

May 25

11 min 37 sec

Arbejdsmarkedet er i konstant forandring – og det er særligt tydeligt for kommunikatører. Medlemmerne af Kommunikation og Sprog varetager ikke alene en kæmpe bredde af jobfunktioner. De vigtigste opgaver skifter også år for år.

May 17

14 min 37 sec

Stéphanie Surrugue har efter eget udsagn altid været en sprognørd. Hun elsker at skrive alt fra bøger til lange avisartikler, men har de seneste år også lært at mestre den korte præcise kommunikationsform, som er nødvendig, når man skal fungere på tv.

May 10

9 min 15 sec

Resultaterne fra Kommunikation og Sprogs faglighedsundersøgelse ligger klar, og vi vil gerne løfte sløret for en del af resultaterne. Hvad fylder for kommunikation, sprog og marketingfolk i 2021, hvad har ændret sig siden sidst, og hvilke konklusioner kan der drages?

May 3

3 min 57 sec

I Kommagasinet har vi netop offentliggjort resultaterne af den Faglighedsundersøgelse, som næsten 4000 KS-medlemmer har medvirket i. Her kan du læse, hvordan KS’ernes jobindhold forandrer sig og hvordan jeres arbejdsmarked udvikler sig. Men hvad betyder det for jer som KS-medlemmer? I studiet: Ask Lehrmann og Marianne Greve Jensen, der begge er karrierekonsulenter i KS og har arbejdet tæt med faglighedsundersøgelsen.

Apr 28

23 min 31 sec

Efter et årti, hvor sprogteknologi var dømt ude i kulden, blæser der igen varme vinde ind over udviklingen af software. Det skal blandt andet levere velfungerende skrift til talegenkendelse på dansk. Kommagasinet har talt med en dansk forsker og en hollandsk softwareudvikler for at finde ud af, hvor vi står, og hvad fremtiden bringer.

Apr 26

10 min 1 sec

Influencer marketing er et fænomen, som i takt med de sociale mediers fremmarch bliver brugt af flere og flere virksomheder og også offentlige myndigheder er i gang. Vidste du fx, at Sundhedsstyrelsen har haft influencere til at kommunikere om corona? Hvis du ikke føler dig helt på hjemmebane ift hvordan du som kommunikations- eller marketingmedarbejder kan bruge influencer marketing på din arbejdsplads, så får du her et indblik i det, som kan hjælpe dig på vejen til at tage stilling og evt komme i gang. Vi har inviteret to eksperter i influencer marketing til at give os et overblik. Velkommen til Josephine Staunsbjerg og Benedicte Grumstrup.

Apr 22

31 min 42 sec

Vi mennesker bliver påvirket mere og mere af pandemien, og mange reagerer med, hvad man kunne kalde for, pandemisk stress. Det bliver mere og mere aktuelt at snakke om, som tiden går. Så lad os tage bladet fra munden.

Apr 19

8 min 55 sec

Som professionel kommunikatør eller oversætter er det både nyttigt og nødvendigt at være bevidst om nye sproglige ændringer og strømninger. Hos Ørsted arbejder man nu på at skabe et inkluderende sprog og en inkluderende kommunikation, der blandt andet har til formål både at tiltrække og fastholde de bedste medarbejdere.

Apr 12

12 min 23 sec

Virksomhedens sproglige profil er en lige så vigtig del af virksomheden, som alle andre politikker og grundlag. Derfor er det også vigtigt, at ledelsen bakker op om, at det gode sprog skal prioriteres. Og når arbejdet skal sættes i gang, er det enormt vigtigt, at man drager medarbejderne med ind i processen. Det skriver Tina Reichstein i dette interview, der er foregået via e-mail.

Apr 5

8 min 57 sec

SPROGENSE er et nyt sted at mødes om det danske sprog. Et par dage i 2021 bliver Bogense på Nordfyn til SPROGENSE, når Nordfyns Erhverv og Turisme, Nordfyns Kommune og Dansk Sprognævn, der nu hører hjemme i Bogense, inviterer til Sprogfestival for folket, specialisterne, erhvervslivet og alle andre, der er engageret i sprog.

Mar 29

6 min 24 sec

TikTok er en af de seneste SoMe-platforme, der har lagt sig ind i den voksende buket af sociale medier. Hvordan fungerer det, hvordan kan det bruges, og er det overhovedet noget man som virksomhed skal gå ind i? Vi har inviteret to eksperter i studiet. Malene Hold, der er Senior Social Media Specialist i Nordic Social og Thomas Bigum, der er partner i Bigum & Co og ekspert i sociale medier. Kasper Foged interviewer.

Mar 24

27 min 51 sec

Ophidsende og bemærkelsesværdige tekster, der tryllebinder tonsvis af læsere. Det forventes de fleste af os at kunne levere konstant – også når vi føler os kreativitetsforladte. Her kan idegenereringsmetoder typisk hjælpe os i gang, men vi kan også starte et andet sted. Nemlig med at forny vores sprog.

Mar 22

11 min 23 sec

Big Data rummer store muligheder for at optimere kommunikationen til dine kunder, din målgruppe og dine brugere. Men det kræver omtanke og viden, hvis du vil bruge det effektivt, og hvis du ikke gør dig umage, kan du tabe troværdigheden og kunderne på gulvet.

Mar 15

6 min 16 sec