Plantrekkers

Plantrekkers

'Plantrekkers' is een onafhankelijke tweewekelijkse podcast over foefelaars en slimmeriken die regels omzeilen en het heft in eigen handen nemen. Plantrekkers kiezen voor de weg, eerder dan voor het doel.

All Episodes

"Het zijn vreemde tijden geweest voor Jean-Pierre. Eerst ontdekte hij dat zijn vrouw 'm niet langer graag zag, dan werd hij vermoord, en nu heeft hij een allesoverschouwend zicht op de Praagstraat. Jean-Pierre moet eerlijk zijn: het hiernamaals heeft hem een beetje verrast." De derde aflevering van de radiosoap 'De Praagstraat', van Thomas Morlion en Wederik De Backer. Muziek: Frederik De Clercq. En de diepe voice-overstem van Patrick Cobbaert.

Jul 20

24 min 12 sec

"Te koop aangeboden: na het bekijken van de film 'Crouching Tiger Hidden Dragon' in opwelling aangekocht samoeraizwaard." Plantrekkers vervult eindelijk zijn publieke functie, met een zoekertjesprogramma. Iets te kopen of verkopen? Laat ons iets weten. Door: Wederik De Backer & Lucas Derycke

E

Jun 24

11 min 43 sec

"Vijf jongens zitten naast het voetbalplein. In het halfdonker. Kijken naar het spel. En denken aan de wijk. Het plein. Hoe alles goed is." Een stuk over de noordwijk in Brussel, van Lotte Nijsten & Gillis Van Der Wee.

E

May 26

16 min 15 sec

"Tom is 26 jaar. We zaten samen in het eerste leerjaar. Hij was het buitenbeentje. Hij kreeg in zijn leven niet dezelfde kansen als de meesten onder ons. Zijn vertrouwde thuissituatie was anders dan de wereld rondom hem. Tom moest kiezen tussen het gemakkelijke en het juiste. Daarin had hij altijd dom geluk." Een prachtige documentaire van Michiel Sanen, uitgebracht bij onze podcastvrienden van Sweet Spot, ook een trots lid van het Podcastnetwerk Luyster. Luister meer op luyster.be.

May 5

22 min 56 sec

"Jean Pierre rolde op zijn rug. Hij duwde de lakens van zich af en keek naar zijn naakte lichaam. Het was niet meer wat het geweest was. Plomp. Vadsig. Behaard. Bleek. Hij zette zijn Conner Rousseau masker af." Een hoorspel van Wederik De Backer. Met de stemmen van: Bram De Win & Conner Rousseau. Met dank aan Bert Ballegeer.

E

Apr 22

17 min

"En opeens kan ik me niet meer bewegen. Mijn blik vast op mijn scherm. Ik zie een zwartwitbeeld, zoals van een veiligheidscamera. En ik herken onze toiletten." Een audiowerkstuk van Bert Ballegeer. Met de stemmen van Kaspar Schellingerhout, Lien De Graeve en hun zoon Maurice. Muziek: Tim Liebaert

E

Apr 7

17 min 30 sec

Tussen de Toekomststraat en de Kunstenaarstraat in Sint-Amandsberg zit De Wasserij Der Vlaanderen geklemd. Het grote gebouw ligt vol met souvenirs uit andere tijden, maar is nog altijd in volle transformatie. Wie de blauwe deur aan de Toekomststraat binnen gaat, kan elke dag iets anders aantreffen. Het is een ruimte, een herinnering, een droom. Concept, tekst en grafische uitwerking: Rosaline Fiems Soundtrack en montage: Linde Carrijn Met stemmen van: Ineke Nijssen, Flor Vanseveren en Bram Verrecas Bestel je pakket: rosalinefiems.be/de-wasserij/

E

Apr 3

22 min 14 sec

"Herten zullen door de straten lopen van dit verlaten voorstadsdeel. Kleine bambi's zullen voorzichtig met hun neus, snuffelend, door de achterdeur naar binnen komen. Ze zullen naar de fruitmand stappen. Zien wat er nog te rapen valt. Ze zullen schrikken van een muisje op het aanrecht, dat met zijn kop uit de cornflakedoos piept." Een nieuwe aflevering van De Praagstraat, de radiosoap van Plantrekkers. Van Thomas Morlion en Wederik De Backer. Muziek: Frederik De Clercq. Diepe voice-overstem: Patrick Cobbaert.

E

Mar 12

19 min 38 sec

- "Wat zit er in dat plastic zakje?" "Gewoon. Tandenborstel, kam, onderbroek. Voor het geval dat het nodig is… -"Ah." "En... Is het nodig?" Een vrouw staat met een masker van Chewbacca plots in de tuin van een statig Schaarbeeks huis. Wie is ze? En waarom staat ze daar? En waarom krijgt ze de hele tijd telefoons, die ze niet opneemt? Alles gaat terug naar een taalkamp, in 2003, in Durbuy. Speciaal voor Cabinet Secret, een online festival in Schaarbeek, maakten we een tweede in een reeks van rijhuisdrama’s, grote verhalen over kleinmenselijke problemen. Je kan dit stuk niet enkel beluisteren, maar ook bekijken! Check www.cabinetsecret.1030.be/ Tekst: Lucas Derycke & Wederik De Backer Met de Schaarbeekse acteurs Julie Delrue en Cédric Coomans, en extra stemmen van Liv en Ellis Lambrecht. Muziek: Frederik De Clercq Met dank aan de cultuurdienst van de gemeente Schaarbeek

E

Dec 2020

19 min 33 sec

"Als jullie voelen: mama is niet goed: welk gezichtje past er dan op haar? De ene mama is sneller verdrietig, de andere mama is sneller boos. Sommige mama's zijn heel snel bang. Welk gezichtje zouden jullie er voor jullie mama opplakken?" "Als jullie voelen: mama is niet goed: welk gezichtje past er dan op haar? De ene mama is sneller verdrietig, de andere mama is sneller boos. Sommige mama's zijn heel snel bang. Welk gezichtje zouden jullie er voor jullie mama opplakken?" Een stuk van Adriaan Severins, uit de prachtige podcast Opgenomen.

E

Oct 2020

27 min 21 sec

"Gij komt sigaretten brengen voor mij en ik zal u efkes goed soigneren. - Ja. Dat zal wel. Jou eens goed soigneren, met uw poepeke achteruit zo. - Ja, in uw dromen. Mag ik daar alleen nog maar van dromen? - Ja. Ik droom van jou, maske, ik droom van u. Ik droom van niemand, alleen van u." Een stuk met (echte, maar vervormde) telefoontaps van Joyce de Badts, Tim Liebaert en Wederik De Backer.

E

Oct 2020

18 min 34 sec

"Er is veel wind op het moment." Dat waren de eerste woorden uit de eerste aflevering van Plantrekkers, ondertussen meer dan vier jaar geleden. Voor onze vijftigste aflevering vertrokken we van deze zin, en vroegen we aan alle Plantrekkersmedewerkers om één minuut toe te voegen. Een vervolgverhaal in twintig stappen, met bijdrages van Katrin Lohmann, Frederik De Clercq, Dieter Van Dam, Lukas De Clerck, Misha Koole, Sam De Rijck, Emi Catteeuw, Vera Turpyn, Jan Ducheyne, Emma Ducheyne, Nils Melckenbeek, Katleen Craenhals, Rebecca Lenaerts, Joyce de Badts, Ben Venesoen, Patrick Lahousse, Sander Lambrecht, Kamiel De Bruyne, Maud Seuntjens, Roel Heremans, Lukas Anthierens, Helena de Groot en Mathieu Charles.

E

Jun 2020

24 min 1 sec

"Wouter zat toen in het vierde middelbaar, in Latijn-Wetenschappen B. De slimmere kinderen zaten in Latijn-Wetenschappen A, of in Latijn-Wiskunde. Zeker niet in Latijn-Moderne Talen, want dat was volgens de moeder van Wouter de vuilbak van de Latijnse." De nieuwe Plantrekkers is een radiosoap, over 'De Praagstraat', een straat met tientallen kleine huisjes, en tientallen kleine verhaaltjes over mensen die even binnen moeten blijven. Van Frederik De Clercq, Thomas Morlion en Wederik De Backer. En de prachtige stem van Patrick Cobbaert.

E

Apr 2020

21 min 24 sec

Dit is de tweede van twee afleveringen met een doldwaze samenstelling van stukjes van maar enkele minuten. Ze beginnen allemaal met 'Ik herinner mij' en eindigen met 'Ik hoop dat iemand zich daar tegen verzet heeft.'. Met dank aan de makers: Vera Turpyn, Andreas Helgi Schmid, Roel Heremans en Frederik De Clercq.

E

Feb 2020

10 min 19 sec

Dit is de eerst van twee afleveringen met een doldwaze samenstelling van stukjes van maar enkele minuten. Ze beginnen allemaal met 'Ik herinner mij' en eindigen met 'Ik hoop dat iemand zich daar tegen verzet heeft.'. Met dank aan de makers: Lucas Derycke, Ben Venesoen en Patrick Lahousse, Helena de Groot, Emma Ducheyne, Jan Ducheyne en Wederik De Backer.

E

Jan 2020

14 min 37 sec

'De Kiezer Beslist', een project van Het nieuwstedelijk, onze leuke collega's bij het Luyster Podcastgezelschap, . Adriaan Van Aken verzamelde 1500 stoplappen en platitudes van politici en maakte er samen met muzikant Joris Caluwaerts prachtige - dansbare - composities van.

Jan 2020

6 min 54 sec

"Daar staat hij. Te wachten aan de lift. Om samen naar boven te gaan." Een Plantrekkers van Sofie Palmers. Muziek: Michiel Van Cleuvenbergen

E

Jan 2020

7 min 3 sec

"It began with asking for world peace. God had to know I wasn't selfish. Next, I prayed for the animals and nature in general. Finally, after I thought I had shows enough altruism, I allowed myself to pray elaborately for my mother." Een stuk van Joyce de Badts. Muziek van Tim Liebaert.

E

Dec 2019

6 min 9 sec

"Ik heb geen man. Ik heb geen kinderen. Ik ben de über emancipatie. Als ik thuis kom: een lege frigo. Alle frietkotten kennen mijn adres." We maakten een archief voor de stad Pittem, live op een podium. Met Matthias Van Den Brul, Frederik De Clercq, Lucas Derycke en Wederik De Backer.

E

Dec 2019

26 min 16 sec

"Ze hadden handboeien. En ze hebben mij aan dat bed geklikt. Toen ik daar lag en ze met twee aan het kibbelen waren voor mijn... allez... Dan dacht ik: dat is toch een schoon moment in mijn leven." De drie mooiste momenten uit het leven van Bernard. Een stuk van Frederik De Clercq, Wederik De Backer en Lucas Derycke, voor Radio Begijnenstraat.

E

Nov 2019

24 min 53 sec

"I am 5.4 tall. 140 pounds. Men standing in front of me. 6 feet plus. I didn't went out of their way. I just headbanged them to the ground. I'm not queen bitch. But I can be queen bitch. If you hurt people that are close to me, the old Sonia is coming back." Een audioportret van Sonia, door Dieter Van Dam.

E

Nov 2019

37 min 27 sec

"Dat is het laatste beeld dat ik me herinner van mijn broer. Zijn ogen dicht. Een windel rond zijn hoofd. En die krullen die daar nog net kwamen doorpriemen. Ik heb dat beeld toen superbewust opgeslagen. Ik weet nog dat ik met mijn ogen geknipperd heb, alsof ik een foto nam, om dat beeld voor altijd te bewaren op mijn netvlies." Stem: Sofie Palmers Script, regie, montage, muziek: Wederik De Backer Met veel dank aan Q-O2.

E

Jun 2019

21 min 14 sec

"Glory to thee, Motherland, oh motherland of mine." Een stuk van Mathieu Charles, over zijn vader Ned.

E

Jun 2019

11 min 28 sec

"Schat! Ik heb een verrassing! Ik heb iets gekocht." Timo is zijn leven in zijn rijhuis in Gent beu, doet een bod op een huis in de Ardennen. De eerste aflevering in een reeks van rijhuisdrama's, geschreven en geregisseerd door Lucas Derycke en Wederik De Backer. Met de stemmen van: Tiemen van Haver, Kris Cuppens en Ellis Meeusen. Muziek: Studio Ree (Frederik De Clercq) Met de steun van de Stad Gent en Tumult In Gent.

E

May 2019

18 min 13 sec

"En dan vroegen ze al ons geld. We moesten alles afgeven. Er staan daar geen bankautomaten of dergelijke, en met je visakaart betalen, dat gaat niet. Uiteindelijk stonden ze met machetes aan onze tent en zijn ze er met al ons geld vandoor gegaan." Een stuk van Lucas Derycke over een Seven Summitsbeklimming in Papoea.

E

Mar 2019

14 min 34 sec

"Het refrein bestaat vooral uit kreten, zoals 'Oooohhh' en 'Hey! Hey! Hey! Hey!', met als leuze 'Dancing On The Ceiling'." Een stuk over Tess Van Deynse, van Wederik De Backer.

E

Feb 2019

4 min 37 sec

"One day I was watching porn, - masturbándo en mi casa - and all I wanted was to be the girl in the video. So I searched the internet: 'I want to do porn.' So yeah, here I am." Een stuk van Joyce de Badts, Lucas Derycke en Wederik De Backer. Muziek: Frederik De Clercq. Met dank aan Katharina Smets.

E

Feb 2019

11 min 37 sec

"Vrijheid is dat je alles mag. Vrijheid is gewoon los. Je mag alles doen wat je wil, maar niet stelen. Nee, stelen is geen vrijheid." Een stuk van Radio Begijnenstraat onder leiding van Katrin Lohmann.

E

Feb 2019

43 min 52 sec

"Als wij niet weten waar ons moeder is, is het meestal omdat ze in den bak zit." Een stuk van Joyce de Badts.

Feb 2019

15 min 20 sec

"Dit is Lieve. Lieve is opgezet en staat in een museum. Iemand komt de zaal binnen. Dit is wat hij of zij ziet." Een stuk Frederik De Clercq en Wederik De Backer.

E

Feb 2019

11 min 36 sec

"Dank u, begrafenisondernemer. Dankzij U is alles zo mooi verlopen. Dankzij U heb ik mij met mijn rouw kunnen zitten, en mensen innige deelneming geven. Als je die dankbaarheid ziet, dan zeg je van: jij hebt een heel goeie job gekozen. Goed dat jij als begrafenisondernemer mag verder doen."  Een stuk van Maud Seuntjens.

E

Dec 2017

11 min 32 sec

"Ze willen vooral een normaal leven, met 's morgens opstaan, ontbijten, naar uw werk gaan, 's avonds thuis komen, TV kijken en gaan slapen. Daar dromen ze van: een zo normaal mogelijk leven."  De overschot van Een Ontgoocheling, een theatervoorstelling van Het Nieuwstedelijk.  Een stuk van Adriaan Van Aken, Sara Vertongen, Lucas Derycke en Wederik De Backer.

E

Nov 2017

9 min 20 sec

“Ik had geen hoofddoek, of altijd broeken of sandalen. Het was eigenlijk altijd een short, T-shirt, schoenen om te voetballen. We vochten altijd. En ik speelde gewoon altijd met jongens. Ik vond dat plezant.”  Een stuk van Wederik De Backer en Rihab Bouzid. 

E

Sep 2017

9 min 31 sec

"Die Amerikaanse wagens, die hadden allemaal een hoog plafond. Want in Texas, met die hoge hoeden... Anders kon je niet meer in je auto stappen, of je hoed viel af."  Roman Hemelsoet smokkelde in de jaren vijftig boter over de grens tussen België en Nederland.  Een stuk van Wederik De Backer. 

E

Aug 2017

8 min 1 sec

“Als hij een protje laat, is hij blij en lacht hij.”  Inja Laureys vroeg aan Lars om haar een verhaal te vertellen, en hij vertelde een epische sage over Ratje Ratmuis, en zijn beste vriend Kevin De Hond.  Een stuk van Inja Laureys. 

Aug 2017

12 min 14 sec

"If you go now to Syria, you don't find guys in the street. Because all the guys are fighting."  Een stuk van Hadewijch Vanhaverbeke en Lucas Derycke, over Yazan, een Syrisch vluchteling in een Grieks vluchtelingenkamp.

E

May 2017

7 min 26 sec

"Luister in bed, of een zetel met veel kussentjes, met de ogen dicht misschien, of met het licht uit in het donker."  Een stuk van Lukas De Clerck. 

E

Apr 2017

14 min 43 sec

Vond je digitale montage altijd al te gemakkelijk? Wil je graag leren monteren, zoals in de good old times? Daarvoor is er nu... de Plantrekkers Inspiration Academy! Oude rotten-in-het-vak leren je de trucs van degelijk monteren op band. We nemen op op band, knippen interviews, en leren om muziek toe te voegen, allemaal op band! Waarwanneerhoe? Vrijdag 21 april, van 13u tot 17u30, in het Radiohuis in Leuven. Inschrijven verplicht! http://twikilist.com/WorkshopMontageOpBand

E

Apr 2017

2 min 12 sec

"...En op dat feestje was Toon, beter bekend als 'The Machine'. Die kon een fles whiskey drinken, en geen oog verpinken. Die kon zuipen als geen ander. Maar een Machine van vijf of zes jaar jonger?!  I don't think so, brother. En daar is het hele verhaal begonnen..." Een stuk van Dieter Van Dam. 

E

Apr 2017

17 min 10 sec

"Tong! Zeepaling! Kabeljauw! Tongschar!"  Een stuk van Sander Lambrecht en Stefan Steyaert. 

E

Mar 2017

9 min 59 sec

"Die moeder ligt hier nog, de auto is perte totale, en dat jong is weggelopen, het groen in. Dat is zijn vader gaan halen, hé!"  Een stuk van Wederik De Backer.  Met Geert Vermeersch, Goedele Vermaelen, Hana Gevaert en Noa Gevaert.

E

Mar 2017

6 min 17 sec

"Dus wat gebeurt er? Ik word wakker 's ochtends vroeg, en het is Gods Heilige Geest die me wekt. En hij zegt tegen mij: "Gefeliciteerd"."  Een stuk van Frederik De Clercq, Lucas Derycke & Wederik De Backer. 

E

Mar 2017

8 min 17 sec

Maandag 6 maart in Brussel… Een prachtig huiskamerconcert van This Is Hert én de release van het nieuw seizoen van Plantrekkers! Wees meer dan welkom! Meer info: https://www.facebook.com/events/1645889119045410/

E

Mar 2017

34 sec

"Dit is stof vergaren, dit is vergane glorie, dit is mijn hart dat breekt elke keer ik hier binnenwandel."  Ex-autotuner John, over zijn Toyota Celica.  Een stuk van Wederik De Backer en Lucas Derycke.  English Transcript: https://goo.gl/hVg9hs 

E

Mar 2016

12 min 33 sec

"Luister... Is het papa die zijn Rucanorschoenen aantrekt?"  Een stuk van Thomas Morlion.

E

Jan 2016

11 min 26 sec

"Ze danste sjamaanachtig, maar toch met de Duitse strakheid."  Een stuk van Dieter Van Dam.  (Voor deel één, beluister  Plantrekkers elf)

E

Jan 2016

8 min 40 sec

"Een schoon huis, goed werk, een geestige vriendin: ik had eigenlijk alles."  Een stuk van Wederik De Backer.

E

Dec 2015

7 min 51 sec

"Je moet Herman goed verzorgen. Dek Herman niet af. Zorg dat Herman kan ademen."  Een stuk van Eva Moeraert. 

E

Dec 2015

7 min 9 sec

"Een mondeling examen waar je niet genoeg voor gestudeerd hebt. Je zit daar en je weet niet welke vragen die mensen allemaal gaan stellen, en je moet daar perfect op kunnen antwoorden."  Katleen Craenhals ontdekt 'de kunst van het solliciteren' met Co-Searching.

E

Nov 2015

9 min 25 sec

"Hoe adem je onder water in twaalf stappen?"  Een stuk van Yarne Daeren & Kamiel De Bruyne. 

E

Nov 2015

7 min 43 sec