Filmszerész ÉrdFM 101,3

ÉrdFM 101,3

Az ÉrdFM 101,3 filmügyi magazinja. A műsort Urbán Szabolcs és Kovács Gellért filmszerészek vezetik.

All Episodes

Rég volt ennyire erős mozihét: három olyan premierről is beszélünk, amely ilyen-olyan okból kiemelést érdemel. Jön az első „hivatalosan” karácsonyi romkom, kavarnak a Gucciék – Mundruczó Kornél és Wéber Kata pedig valami egészen felkavaróval nyűgözte le (megint) Martin Scorsesét. És még a Dívákat is megismerhetjük!

Nov 25

41 min 29 sec

Visszatérnek a Szellemirtók – és úgy csináltak, mintha a második rész óta nem tértek volna vissza. Will Smith az Oscarra játszik, Christian Clavier az idegeinkre megy – Dwayne Johnson, Gal Gadot és Ryan Reynolds pedig a Netflix eddig legdrágább filmjében lop, csal és szándék szerint szórakoztat.

Nov 18

41 min 39 sec

A Jackie rendezője ezúttal Diana hercegnőről forgatott élesen drámai életrajzi filmet – valamint vadlovakat nézegetünk a Hortobágyon és rendőröket Mexikóban. Meg dokumentumfilmeket a Verzión.

Nov 11

37 min 34 sec

Rengeteg dolgunk lesz! Dokumentumfilm Tina Turnerről, A nomádok földje rendezőjének Marvelfilmje, Eperjes Károly első mozifilm-rendezése, Wes Anderson friss sztárparádéja, egy nagyon különleges 4 órás doksi egy német tanárról és osztályáról – és a szenvedélyes spanyol szomszédok!

Nov 4

40 min

Halloween-i adás. Egy magyar horror, amit Oscarra nevezünk. Egy francia horror, ami Arany Pálmát nyert. És egy politikai krimi, aminek a kampánya volt rémisztő.

Oct 28

44 min 34 sec

Hosszú várakozás után itt van a részben Magyarországon forgatott Dűne-adaptáció, pontosabban annak első része – és az új Halloween-trilógiából a középső epizódon borzonghatunk a moziban. Margaret Qualley pedig most már egy Netflix-minisorozatban is megmutatja, mennyire csodálatos színésznő.

Oct 21

40 min 21 sec

Ridley Scott idei első új filmjében összecsapnak a lovagok, az a-ha megmutatja, mi volt és van a Take On Me mögött, visszatér Tom Hardy és az ő Venomja – és arról a sorozatról is beszélünk, amit most a legtöbben néznek a Netflixen.

Oct 14

33 min 55 sec

A 80-as évek undergroundjának disztópikus értelmezése Fabricius Gábor első rendezésében, egy dán remekmű hollywoodi remake-je a Netlfixen, s az év egyik legzseniálisabb sorozata ugyanott. Valamint Szemrevaló fesztivál – több filmszínházban és a Távmoziban is!

Oct 7

40 min 6 sec

Daniel Craig-nek jó sokat kellett várnia, hogy utoljára is megmutathassa magát James Bondként. Íme! De lesz egy egészen kivételesen szép magyar mozi is, a Külön falka – meg egy francia szerelmesfilm, ami majdnem olyan jó, mint a Szólíts a neveden.

Sep 30

40 min 49 sec

Enyedi Ildikó 30 éven át szeretett volna filmet készíteni Füst Milán regényéből. Most végre sikerült. Rebecca Hall pedig egy házban sikongat éjjel – valamint megpróbálunk bőgni a legjobb dolgokon.

Sep 23

42 min 6 sec

Berlinben rendezői díjat nyert magyar háborús film, nagy visszhangot kiváltott cseh dokumentumfilm a netes pedofilokról – és Nicole Kidman újra tévében. Valamint Gellért látott 3 jó filmet a CineFesten is.

Sep 16

40 min 46 sec

Elsősorban elbúcsúzunk Belmondótól, de megérint minket Stanley Tucci és Colin Firth szerelme is – valamint egy igen érdekes horror, s a szokásosnál picit különlegesebb Marvel-film is helyet kap. Mert megérdemli.

Sep 9

43 min 59 sec

Végre megérkezett Szabó Győző és Csernus Imre valós csatájának játékfilmes változata – és már a Hasadék című szintén magyar, díjnyertes alkotást is láthatjuk a mozikban. No és Bébi urat meg egy Nothing Hill-i cukrászdát.

Sep 2

44 min 8 sec

Kampókéz, Kampókéz, Kampókéz, Kampókéz… Ötödször nem is merjük kimondani. A filmben megteszik, nem is járnak jól vele. És lesz még egy nagyon szép fesztiváldíjas ausztrál mozink, a tévéből ismert rajzfilmkutyák szélesvásznas kalandja, az Aretha Franklinről mesélő életrajzi film – és a 10. Artmozik éjszakája!

Aug 26

40 min 23 sec

Fekete Ernő és Béres Márta a nyár egyik nagy meglepetésfilmjében, Hugh Jackman a Westworld alkotóinak mozifilmjében, Noomi Rapace egy csodálatosan bizarr izlandi moziban – a világ legbájosabb siket családja pedig egy meghökkentően jó remake-ben vár minket. A moziba és a tévé elé.

Aug 19

39 min 22 sec

Ryan Reynolds egy videójáték mellékszereplőjeként főszerepel a videójátékos Truman Show-ban, egy francia sikerfilm, amely feltűnően emlékeztet egy magyar sikerfilmre, egy kicsit sem ördögien jó ördögös horror – és egy HBO-sorozat Obama elnökről.

Aug 12

41 min 25 sec

Az Öngyilkos osztag visszatér – illetve bemutatkozik. Mert ez egy majdnem másik Öngyilkos osztag. Egy sokkal menőbb. M. Night Shyamalan ráncokat pakol a nyaralókra – Emily Blunt és Dwayne Johnson pedig Indana Jones-osat játszik.

Aug 5

41 min 51 sec

Repülős-vámpíros film a Netflixen, ősemberek és Kígyószem a mozikban – valamint egy színész, akit szinte mindenki szeret.

Jul 29

37 min 30 sec

Liam Neeson már megint akciózik, Tapsi Hapsiékhoz ismét egy világhírű kosaras érkezett, Pierce Brosnan bemutatja nekünk a tolvajok társaságát – és az idei Cannes-i filmfesztiválról is beszélgetünk.

Jul 22

34 min 1 sec

Egy nagyon szép szerelmesfilm, egy sokszor elcsúsztatott magyar vígjáték, egy lengyel instásfilm – és egy kifejezetten érdekes, új HBO-sorozat. Ezekről beszélgetünk július szinte mértani közepén. És persze sok minden másról, ami a filmek kapcsán eszünkbe jut.

Jul 15

39 min 29 sec

1 évet csúszott, de megérkezett a mozikba a részben budapesti Marvelkaland, a Fekete Özvegy. A Dreamworks vadlova is felvágtázik a nagyvászonra, Tobi megmutatja színeit – az HBO Go meg azt a magyar filmet, ami komoly színészi díjat nyert idén Berlinben.

Jul 8

41 min 44 sec

Annyiban különleges adás az e heti, hogy sok lesz az olyan premier, amely „csak” a moziban az, mert most összetorlódtak azok a címek, amelyek így, vagy úgy, de elérhetőek voltak eddig is, beszéltünk is róluk. Viszont megérkeztek a nagyvászonra is, s megérdemlik a plusz figyelmet!

Jul 1

40 min 17 sec

Vin Diesel és csapata megérkezett és a mozikban csapatja – reméljük, a magyar nézők is rájuk indulnak. Sam Jackson és Ryan Reynolds is visszatért, a Marvel moziverzum pedig elindította harmadik tévésorozatát, a Lokit. Ami eddig igencsak megggyőző!

Jun 24

41 min 1 sec

Hollywood megmutatja, milyen egy tökéletes folytatás, a Pixar megmutatja, hogyan kell gyerekeknek arról mesélni, amiről Magyarországon most már elvileg nem szabad gyerekeknek mesélni – Jason Statham pedig Guy Ritchievel tér vissza, a Démonok között meg a harmadik résszel.

Jun 17

43 min 14 sec

Emma Stone bemutatja a fiatal Szörnyellát, francia korúak az internettel kínlódnak, újra kínoz a Fűrész – és Mexikó megmutatja, mi is az a dikatúra.

Jun 10

43 min 17 sec

Oscar-díjas műsor. Mert végre nyit a nagy multiplex-hálózat, így a nagy filmek előtt is felment a rács. Gyakorlatilag közepes ajánlatunk se lesz, csakis első osztályú moziélmény! És egy tévé.

Jun 3

41 min 44 sec

Viggo Mortensen, Lance Henriksen, Jude Law, Carrie Coon, a Mortal Kombat harcosai és Zack Snyder zombijai. Ők mind lesznek a mai műsorban. És Bárdy György, aki 100 éve született!

May 28

38 min 34 sec

Kong Godzilla ellen, Gothár Péter új filmje a rendező botrányai ellen, egy nő az ablakban a világ ellen – és mindannyian a 80 éves Haumann Péter mellett!

May 20

43 min 26 sec

A legutóbbi Tarantino-filmből a hippilány és Ripley hadnagy Salingernek dolgozik, a Becstelen brigantyk Shosannája egy hibernáló kabin ellen – egy chilei nyugdíjas egy magánnyomozónak, bizonyos tragikus sorsú (bérgyilkos)lányok pedig ki tudja, kinek. És végre moziban látható az Oscardíjas Ígéretes fiatal nő!

May 13

39 min 29 sec

Néhány mozi már kinyitott, s Dickens hőse is köszöntötte a nézőket. És ott van már egy különleges Pán Péter-adaptáció is. A képernyőkön meg Mitchellék bűvölnek és irányba fordultunk a Moszkító-part felé.

May 7

41 min 49 sec

Lement az idei Oscar-gála, s alaposan kielemezzük, valamint arról is beszélünk, hogy a streamingen nem elérhető nyertesek közül melyiket várhatjuk majd moziba. És ha már mozi, akkor a közelgő nyitás kapcsán a ránk váró további nagy durranásokból is megemlítünk néhányat. És megünnepeljük a szülinapos Amélie-t és Stallone Oscarját!

Apr 29

47 min 18 sec

Kate Winslet nyomoz, egy afroamerikai család túlél az ötvenes évek Amerikájában – egy tini meg a szörnyekkel teli Földön. Beszélgetünk Törőcsik Mariról és az előttünk álló Oscar-gáláról is.

Apr 22

42 min 7 sec

Szuperhősös animációs sorozat – nagyon felnőtteknek. Szuperhősös HBOsorozat – nagyon feminista stílusban. Dokumentum-sorozat a gyarmatosításról – nagyon kemény hangnemben. És Déri János, akit nagyon szerettünk.

Apr 15

42 min 14 sec

Egy történelmi jelentőségű egyetemfoglalás krónikája, egy elképesztő sorozatgyilkosos történet, egy régen várt szupernő, egy városi cowboy – és egy Eddie Murphy, aki 60 éves!

Apr 8

42 min 8 sec

Prostituált nők harca, Amerika viharban, fiatalok bibliatáborban – és jó néhány nagyszerű művész szülinapja. Ezekkel a programpontokkal készülünk húsvétra.

Apr 1

39 min 3 sec

Egy nagyon különös új sorozat, ami majdnem rádiójáték, de mégis több. A Disney Plus új szuperhősös szériája, ami brutális nézettséggel nyitott – és egy Netflixes dokumentumfilm is, amelyet Oscarra jelöltek. És persze a 90 éves William Shatner!

Mar 25

37 min 56 sec

Fura időket élünk: a tavasz nagy filmes eseménye egy 2017-es szuperhősfilm 4 órás változata – elmondjuk, mi is ez az Igazság Ligája, s miért történt vele az, ami történt. De dumálunk Frank nagybácsiról, az Anyáim története című remek magyar doksiról is!

Mar 18

38 min 54 sec

Eddie Murphy visszatért egyik nagy sikeréhez, a franciák bemutatnak nekünk egy különleges kislányt, Sashát, a Netflixen kitör a tiniforradalom – a Marvel Studios meg befejezte első minisorozatát.

Mar 12

52 min 18 sec

Már megint egy dokumentumfilmes adás! De azért lesz egy Golden Globe- nyertes, nagyon szép játékfilm is!

Mar 5

51 min 59 sec

Újabb variáció az Idétlen időkig alapötletére, Rosamund Pike újabb gonosz alakítása, egy újabb csavaros minisorozat a Netflixtől – és Snoopy is lesz, meg Golden Globe.

Feb 26

52 min 22 sec

Dokumentumfilmes adás: egy díjnyertes magyar dokumentumfilm egy szociális munkásról, egy díjesélyes amerikai dokumentumfilmsorozat egy nagyon fura nőről – és egy szintén nagyszerű, szintúgy amerikai dokumentumfilm az Insta-sztárokról. És még az első megszólalásban is doksiról beszélünk!

Feb 19

53 min 20 sec

Tom Hanks a vadnyugaton olvassa a híreket, Salma Hayek és Owen Wilson szerint a valóság csak egy Mátrix, Zendaya és John David Washington átveszekszi az éjszakát – Nick Noltét meg felköszöntjük.

Feb 12

51 min 24 sec

Justin Timberlake barátsága egy transznemű kisgyerekkel, Carey Mulligan és Ralph Fiennes emberséges ásatása; egy kellemetlenül őszinte barátság, három legendás film szülinapja – és finnek a Távmoziban. Ők mind beleférnek a műsorba. Elvileg.

Feb 5

52 min 27 sec

Megismerhetünk egy ígéretes fiatal nőt és egy ifjú nyomozót – no és Jules szemszögét az Eufória című tévésorozat újabb extra epizódjában. És 60 éves a 101 kiskutya!

Jan 29

53 min 11 sec

Egy pazar bűnfilm az Amazon, nagyon várt Marvel-sorozat a Disney, Oscarra- jelölt dokumentumfilm a Távmozi kínálatában. Ezekkel készülünk. És természetesen Sas Józsefről is megemlékezünk.

Jan 22

53 min 6 sec

Mundruczó Kornél első angol nyelvű filmje milliókhoz jutott el egy időben a Netflixen, Tiger Woods-ról az HBO rajzolt dokumentumportrét – és egy Oscar- várományos filmből azt is megtudhatjuk, milyen érzés az, amikor egy metáldobos elveszti a hallását.

Jan 18

53 min 23 sec

2021 első Filmszerészében Nicolas Cage a káromkodások történetét tanítja, Frodó hazamegy apához – világsztárok 2020-tól búcsúznak végleg. Valamint felköszöntjük Robert Duvall-t és Mijazaki Hajaót!

Jan 8

51 min 56 sec

Szilveszteri adásunkban csak a jókra emlékezünk – mert azért voltak 2020- ban ilyenek is. Jó filmek és a sorozatok.

Jan 1

52 min 47 sec

Mivel még sosem volt olyan, hogy a Filmszerész rádióműsor szentestére esik, meg hát, ez egy speciális ünnep a járványhelyzet miatt, ezért teljesen indokoltnak érezzük, hogy gátlástalanul karácsonyi legyen az adás. Beszélgetünk mindenről, ami karácsony és mozgókép: gyerekkorról, felnőttségről, giccsről és akciófilmekről.

Dec 2020

51 min 20 sec

Meryl Streep kétszer – egyszer a Netflixen, egyszer az HBO-n. Aztán Mariah Carey megmenti a karácsonyt, valamint megünnepeljük azt is, hogy Al Pacino és Robert De Niro 25 éve ült le szemtől szemben egy kávéra.

Dec 2020

53 min