Zártosztály

By Statler&Waldorf

Hírek a gumiszobából

 1. 1.
  Foglalkozása: Sugárhajtású agyaggalamb
  22:40
 2. 2.
  Sofőrszimatoló Villanyorr
  33:36
 3. 3.
  Juli és a csokigyár
  21:29
 4. 4.
  Bambi bazookával
  49:05
 5. 5.
  Foglalkozása: ujjtáncos
  19:56
 6. 6.
  Ropogószellem
  37:25
 7. 7.
  Foglalkozása: Roombatök
  16:41
 8. 8.
  Pókhárfa
  41:21

Listen to Zártosztály now.

Listen to Zártosztály in full in the Spotify app

\n\n\n\n\n

Ha már Elon és a trollkodás: felülve a trendekre, amiben az új generáció különféle hangzatos neveket aggat magára, hogy az amúgy uncsi munkáját komolyabbnak láttassa, Elon is megváltoztatta az unalmas CEO titulusát. Az amerikai cégbíróságnál átneveztette magát Technokinggé (talán a fenti techno-számból vette ki a szót?), a pénzügyi igazgatót pedig Master of Coinra – szabad fordításban a Zsé ura, avagy Érmester. Ezen a nyomon elfilozofálunk: mi lenne, ha az unalmas munkakörök elnevezését megreformálnánk?

\n\n\n\n

Nem jutunk messzebb a senior gasztro-reciklálási főfelügyelőnél (vécésnéni), mivel kénytelenek vagyunk egy pillanatra visszacsapni az NFTP-hez (Non-Fungible Toilet Paper) amelyet a Charmin bocsátott ki. Ez valóban nehezen helyettesíthető adott szituációban, bár van, ami mindig kéznél van…

\n\n\n\n

Visszatérve a pofátlanság témájához, nem tudunk szó nélkül elmenni a Cricut mellett, amely az amúgy nagyon hipszter programozható papírvágójáról bejelentette, hogy a jövőben előfizetéses rendszerben lehet majd használni. A Pinteresten unatkozó személyek határozott nyomására elálltak az ötlettől, és nagyvonalúan csak azok lesznek ilyen konstrukcióba kényszerítve, akik jövőre vásárolják meg az eszközt. Hát igen, régi vicc volt, hogy a BMW-n feláras az irányjelző, de lassan valósággá válik!

\n\n\n\n

A Tinder súlyos veszteségeket szenvedett a COVID miatt (nem is), hiszen a karantén során az ügyfeleiknek a valóságos találkozásokat szigorú szabályok betartásával kellett megoldani. Szövetkeztek azonban egy gyorsteszt gyártóval és Amerikában, 500 pár gyorstesztet osztanak ki a randizni vágyók között. Reméljük ez nem a kínai rektális változat lesz, mert az komoly elkötelezettséget feltételez az első randitól!

\n\n\n\n

És ha már Tinder: a cég az amerikaiak számára lehetőséget ad a randitárs leinformálására, miután összekötik a publikus bűnözői nyilvántartásokkal a randiappot. Ezzel kialakítható a sittes Tinder, amiben a kalandvágyók komolyabb rizikókat vállalhatnak!

\n\n\n\n

India úgy döntött. hogy betiltja az összes kriptovalutát, Elgondolkodtunk, hogy akkor az NFT birtoklása is illegális-e, hiszen ebben az esetben az a token, amire a birtoklás ténye rá van írva, nem kell, hogy az NFT tulajdonosáé legyen. Mintha egy 1000 forintosra ráírnánk, hogy amúgy az a könyvtári könyv az enyém. Bárki elolvashatja, csak nem vihetem haza?

\n\n\n\n

A BMW hatalmas lépést(?) tett az önvezetés irányába, legalábbis a saját állításuk szerint. Ez kimerült abban, hogy az új modellekbe már hajlított kijelzőket építenek. Nem értjük, hogy a kettő között mi az összefüggés, de a kijelző mellett úgy tűnik, az igazságot jobban sikerült görbíteni.

\n\n\n\n

A Facebook már virtuális és kiterjesztett valóságon dolgozik gőzerővel, ezzel tervezi a felhasználók életének összes pillanatát megfigyelni és rögzíteni. Kérdés, hogy mivel fogják az energiát beszerezni hozzá? Az élethelyzetek, helyszínek, személyek azonosításával ki lehet szervezni az internetre a teljes emlékezeted. Az egyedi megosztott klippeket akár automatikusan közzé is lehet tenni, hogy az érdekes életek automatikusan kontentgyárrá változzanak – úgyis mindenki ezeket keresi! Egy pillanatra visszacsapunk, hogy ez milyen streameket eredményezhet, egy vécésnéni senior gasztro-reciklálási főfelügyelő szemüvegén keresztül?

\n\n\n\n

Elgondolkodunk, hogy a különböző személyi aszisztensek között milyen hierarchia alakítható ki. Parancsolni fog Siri Alexának?

\n\n\n\n

Búcsúzóul megvizsgáljuk a legújabb fejlesztést, ami segít kimenekülni Zoom-os telekonferenciából. Majd hogy, hogy nem, adásunknak kisvártatva váratlanul vége szakad.

\n\n \n

A műsorhoz kapcsolódó linkek

\n \t","id":"1UuAU3zsasJojJtLk8XB2C","images":[{"height":640,"url":"https://i.scdn.co/image/ab6765630000ba8aa1c8b7085706110a54d49078","width":640},{"height":300,"url":"https://i.scdn.co/image/ab67656300005f1fa1c8b7085706110a54d49078","width":300},{"height":64,"url":"https://i.scdn.co/image/ab6765630000f68da1c8b7085706110a54d49078","width":64}],"is_externally_hosted":false,"is_paywall_content":false,"is_playable":true,"language":"hu","languages":["hu"],"name":"Sittes Tinder","release_date":"2021-03-21","release_date_precision":"day","type":"episode","uri":"spotify:episode:1UuAU3zsasJojJtLk8XB2C"},{"audio_preview_url":"https://p.scdn.co/mp3-preview/c023d063a28b8f692d55a4f77a3a38250929ebfd","content_type":"PODCAST_EPISODE","description":"Deepfake lázban ég az internet. A mesterséges intelligenciával előállított digitális tartalmak könnyen átverhetik a mit sem sejtőket. Ebben az adásunkban a témával kapcsolatos legfrissebb híreket járjuk körbe, közben megpróbáljuk feltalálni a tényleges hasznosítási lehetőségeket is! (00:21) Fake, de jó? (03:38) Tom Cruise imitátor (06:40) Rickrolling FED elnökökkel (09:17) Személyi könyvfelolvasó (12:49) Deepfake news (15:04) Outro (15:22) ÍRJ VISSZAJELZÉST! (15:27) JELENTKEZZ VENDÉGNEK! (15:58) Bónusz track","duration_ms":1170797,"explicit":false,"external_urls":{"spotify":"https://open.spotify.com/episode/6P6nUCXkvd9tZdmCkItPum"},"href":"https://api.spotify.com/v1/episodes/6P6nUCXkvd9tZdmCkItPum","html_description":"

Deepfake lázban ég az internet. A mesterséges intelligenciával előállított digitális tartalmak könnyen átverhetik a mit sem sejtőket.

Ebben az adásunkban a témával kapcsolatos legfrissebb híreket járjuk körbe, közben megpróbáljuk feltalálni a tényleges hasznosítási lehetőségeket is!

A Zártosztály Podcast 72. adása
\n\n\n\n\n\n\n\n

A mesterséges intelligenciával megtanult emberi mozgások és hanghordozások segítségével egyre több tartalom jelenik meg. Ez több szinten is ijesztő tud lenni. Ha jól sikerült, akkor a benne rejlő átverési lehetőségek rémisztik meg az embert, ha pedig rosszul, akkor a horrorfilmekbe illően természetellenes mozgás hozhatja ránk a frászt.

\n\n\n\n

Az elmúlt hetekben a magyar internetet is bejárta a Deeptomcruise Twitter csatornán megjelent ifjú Tom Cruise. A profi testdublőr és filmtrükkös közreműködésével készített videoklippekben csak kikockázva találták meg a vájtszemű kritikusok az apró hibákat. Persze ez nem egy mindennapi produkció, rengeteg munka és idő ment bele, hogy ennyire megtévesztő legyen a hatása.

\n\n\n\n

Ennél lényegesen megdöbbentőbb, amikor eltávozott rokonaink eddig csak fekete-fehérben ismert arcai nevetnek vissza színesben a képernyőről. A MyHeritage DeepNostalgiája pedig pont ezt képes elérni. Tíz, előre programozott mozgássorban mozgatja el a választott arcot, ami oldalra fordul, pislog és el is mosolyodik. A hatás kicsit természetellenes és nem csak akkor, amikor egy festményt próbálunk animálni. Természetesen egy ilye, a tömegek számára elérhetővé tett algoritmus lényegesen nagyobb egyszerűsítéssel dolgozik, mint a kifejezetten egy célszemély megszemélyesítésére készült megoldások.

\n\n\n\n
\n
\n
\n
\n\n\n\n
\n
\n

Here's the masterful statue of David by #Michelangelo animated using #DeepNostalgia! A must-see! #ArtHistory#Historypic.twitter.com/FWW2PdskI3

— MyHeritage (@MyHeritage) March 2, 2021
\n
\n
\n
\n\n\n\n

Ennél is egyszerűbb célokat szolgál az alábbi, két pöffentés között kitalált, és pár nap alatt összedobott Wombo deepfake alkalmazás. Ez, hasonlóan a DeepNostalgiahoz csupán pár előre leprogramozott mozgást tud képekre illeszteni. A mozgás darabos, természetellenes, a szájmozgás viszont kiválóan idomul a kapcsolódó zenéhez (lip sync). Ez az alkalmazás ugyanis egy virtuális videoklippet készít bármiből, aminek megközelítőleg emberi ábrázata van, legyen az az Amerikai Jegybank vezetősége, vagy az M&M reklám csokigolyója. Rick Astley is rávehető, hogy végre feladja és mást énekeljen mint a Never gonna give you up!

\n\n\n\n
\n
\n
\n

Never knew I needed this in my life till now, but behold the three most based and most recent Fed chairs: pic.twitter.com/vw3pOoPCbF

— Trevor Chow (@tmychow) March 10, 2021
\n
\n\n\n\n
\n

I mean the #DeepNostalgia stuff is cool and all, but I prefer to view my historical figures the way God intended. pic.twitter.com/qSWuyyHYYc

— Dave Taylor (@LinConspirators) March 11, 2021
\n
\n
\n\n\n\n
\n
\n

Have this cursed abomination I made using the Wombo app before I go to sleep pic.twitter.com/YrRyJKSkj3

— Starolu Platichu (@StaroluPlatichu) March 11, 2021
\n
\n
\n
\n\n\n\n

Ha már zene, akkor pár szó erejéig a csodálatosan szükségtelen Projekt Gucciberget is érintjük. Az érthetetlenül motyogó stílusáról ismert mumble rapper, Gucci Mane hangfelvételeiből megtanított algoritmussal egész könyveket olvastatott fel pár lelkes kutató. Az utánozhatatlan (sic!) orgánum és hanglejtés elsajátítása után a klasszikus művekre eresztették rá a számítógépet. Az Anna Karenina, az Alice Csodaországban vagy akár a Bűn és Bűnhődés sosem hangzott még így. Az eredmény magáért beszél, csak nehéz megérteni!

\n\n\n\n
\n\n
\n\n\n\n

Elgondolkodtató, hogy kiváló, elhunyt színészeink, akiktől nagy mennyiségű minőségi hanganyag maradt fenn, hangprofilja is elkészíthető lehet. Ennek segítségével akár új hangoskönyvek, digitális asszisztensek hozhatók létre. Egy másik irányba továbblépve: a jövőben akár a szinkronos filmeket is meg lehetne az eredeti színész hangjával dobni!

\n\n \n

A műsorhoz kapcsolódó linkek

\n \t","id":"6P6nUCXkvd9tZdmCkItPum","images":[{"height":640,"url":"https://i.scdn.co/image/ab6765630000ba8a14756c4c851658670efb88ef","width":640},{"height":300,"url":"https://i.scdn.co/image/ab67656300005f1f14756c4c851658670efb88ef","width":300},{"height":64,"url":"https://i.scdn.co/image/ab6765630000f68d14756c4c851658670efb88ef","width":64}],"is_externally_hosted":false,"is_paywall_content":false,"is_playable":true,"language":"hu","languages":["hu"],"name":"Foglalkozása: Mélyhazudó","release_date":"2021-03-17","release_date_precision":"day","type":"episode","uri":"spotify:episode:6P6nUCXkvd9tZdmCkItPum"},{"audio_preview_url":"https://p.scdn.co/mp3-preview/bde9c2f9ad282190d80843db1b7ea03cb2a2803d","content_type":"PODCAST_EPISODE","description":"Ki gondolta volna, hogy nehéz orvosi szöveget fordítani? Márpedig az örményeknek a Google rakétát javasol paracetamol helyett. Még a kék nylon Csubakka is csóválja a fejét! (00:17) Intro (00:38) NFTényleg! (03:04) Lezser, kék Chewbakka (04:23) Az NFT lényege (05:14) Egyszer jóllakni (06:47) A vers mindenkié? (07:37) Térképrajzoló kerestetik (09:33) Szélsőjobbos macska-túszszedő (11:39) Re-korzett (14:02) A Perseverance-mentőakció (18:42) Teslabor megapack (22:56) Tankelhárító rakétákkal a fájdalom ellen (25:24) Instant poénok a Netflixen (27:49) Szuperhallás és hal-acrfelismerés (32:37) Outro","duration_ms":2166570,"explicit":false,"external_urls":{"spotify":"https://open.spotify.com/episode/7pGFsk8iA66Mpgq1ShqUF1"},"href":"https://api.spotify.com/v1/episodes/7pGFsk8iA66Mpgq1ShqUF1","html_description":"

Ki gondolta volna, hogy nehéz orvosi szöveget fordítani? Márpedig az örményeknek a Google rakétát javasol paracetamol helyett.

Még a kék nylon Csubakka is csóválja a fejét!

A Zártosztály Podcast 71. adása
\n\n\n\n\n\n\n\n

Kísérletképpen az adásban olyan hírcsokorral kezdünk, amiket a felkészülés sotán Benedictnek nem volt lehetősége végigolvasni. Az amúgy is méltán nehezen emészthető hírek így gyakran megakadnak a torkán, és – bár a felvételen ez nem hallatszik, – akár perceken keresztül is döbbent csend honolt a virtuális stúdióban.

\n\n\n\n

Az NFT valós értelmét egyre kevésbé értjük, de itt van egy pár újabb példa, lásd a Beeple által 69 millió dollárért értékesített digitális jogok(?). Csak most, csak az olvasóinknak megszereztük mi is a becses műtárgyat. Íme:

\n\n\n\n
\"\"
De mi kerül ezen 69 millió dollárba?
\n\n\n\n

A T-Mobile korábbi vezérigazgatója sem tétlenkedik nyugdíjasként. John Legere 888.888,88 dollárt fizetett ki a lenti kép NFT-jéért. Vájtszeműeknek feltűnhet a magenta szín bátor használata. Mi viszont az üvöltő nylon-Csubakkához hasonlóan csak rázzuk a fejünket. Ennél azért olcsóbban is hozzájuthatott volna egy digitális képkerethez!

\n\n\n\n
\n
\n
Hairy – Steve Aoki
\n\n\n\n

A Taco Bell is összetákolt pár NFT alkotást, és az a pár dollárt bárkinek megérhette, amiért piacra került, kiváltképp, mert az eredeti vásárlók meglepetésére egy 500 dolláros utalvány is járt hozzá. Hozzácsapták a marketingbüdzséhez a veszteséget. Csak remélni merjük, hogy ezt nem egyszerre fogja befalni a tulajdonosa!

\n\n\n\n
\"\"
\n\n\n\n

Cserében feltaláljuk a vers mindenkinek és a Zártosztály mindenkié NFT mozgalmakat: a rajongóink megvásárolhatják a jogot arra, hogy rendelkezzenek egy digitális aláírással ami igazolja, hogy pénzt fizettek valamiért, ami mindenki másnak ingyen elérhető!

\n\n\n\n

Beütött 2021: elérhető végre van térképrajzolási lehetőség a Google Maps-en! Pontosabban egy olyan szerkesztőfelület készült, ahol a hiányzó utakat, utcaneveket lehet bejelenteni, valamint fényképes bejelentéseket is lehet csatolni. Már előre látjuk a térképszerkesztőket, akik az egyéb tartalom moderátorokhoz hasonlóan PTSD-ben fognak szenvedni a számtalan beküldött vicces ábra, illetve az azokhoz csatolt fényképek miatt.

\n\n\n\n

Macska-túszszedés a szenátus ostroma miatt: a YouTube mélyére merülünk, ahol kiderül, hogy nem minden úszik a tetején, ami oda való. Szerencsére a szélsőjobbos macskatolvaj az elrabolt állatból nem csinált skinheadet, és az állat (értsd: a macska) vissza is került a tulajdonosához.

\n\n\n\n

Kiderült, hogy a használt tornacipőkből kiváló fűzőket lehet készíteni, főleg, hogy azokban eleve van fűző.

\n\n\n\n
\"\"
Designer Cierra Boyd’s FRISKMEGOOD clothing line reworks upcycled sneakers into futuristic fashion. Photos: FRISKMEGOOD
\n\n\n\n

Meglepődve olvastuk, hogy a marsi robotok hiába dolgoznak a talajminta gyűjtögetésen, mivel még 10-12 év kell ahhoz, hogy küldjünk utánuk egy olyan rakétát, ami fel tud szállni a talajról, hogy hazahozza a rakományt. Attól tartunk, hogy mire a NASA fel is küldi a felszálló rakétáját és a visszatérő űrhajót, addigra a SpaceX kisebb várost létesít a felszínen Túró Rudi gyártásra, hiszen egyszerűbb azt is helyben előállítani az automaták töltéséhez. Addig a Perseverance a kitartóan gyűjtögetett mintáiból hatalmas SOS (vagy ha nagyon ráér, HELP) feliratot rak ki, hogy meg lehessen találni, mikor léte már végleg lemerül?

\n\n\n\n

Ha már Elon Musk cégei, nem feledkezhetünk meg arról, hogy a texasi áramingadozások kielégítésére a Tesla egy új gigantikus akkumulátor parkot épít. Ez most egy 100 MWh kapacitású óriáselem, amely 20.000 otthont tud ellátni, akár egy meleg nyári napon is. Ehhez hasonló létesítményeket már Kaliforniában és Ausztráliában is építettek, de kivételesen komolyan azt gondoljuk, Magyarországra is kérnénk belőle!

\n\n\n\n

Az internetes fordítóprogramokra viszont nem lehet építeni, nem-brit tudósok kimutatták ugyanis a számunkra triviálist: a Google Translate ugyanis csúnyán félrefordítja az orvosi szövegeket. Az örmény nyelv 55%-os fordítási pontossága aránylag széles teret enged a félreértelmezésre. A “szabadon forgalmazott ibuprofent igénynek megfelelően lehet fájdalomcsillapításra használni.” örményre a következőképpen lett lefordítva “Annyi tankelhárító rakétát veszel be a fájdalmadra, amennyit csak akarsz”. Persze az eredeti angol mondat magyarra fordítása sem túl egyértelmű, hiszen abból, hogy “Szükség esetén átveheti az ibuprofent a számlálóval szemben” sem biztos, hogy a megfelelő következtetést fogja a páciens levonni.

\n\n\n\n

A Netflix GyorsNevetés címen kivagdossa a legjobb poénokat a népszerű humoristák előadásaiból, valamint az önálló poénokat a sitcomokból: a kontextus nélküli viccelődést mémsebességre gyorsították.

\n\n\n\n

Az Alphabet távlati projektjeire szakosodott részlege (X Labs) intelligens hallókészüléket készít: a mesterséges intelligenciával támogatott szelektív hallás megvalósulni látszik. A zajos munkahelyeken érthető beszélgetéseket lehet lefolytatni, de a tanárok is pontosabban tudnak majd a hátuk mögött zajló gúnyolódásokra reagálni. Szomorú, hogy közben a hagyományos krétatáblák kifutóban vannak, tehát a megtorló krétadarab repítése megnehezedik. Ugyanez a labor dolgozik még halarcfelismerőn és ültetvényszimatolón is. Feltaláljuk a szarvasgombakereső dróndroidot, majd szomorúan konstatáljuk, hogy megtévesztő cikkcímnek lettünk áldozatai és a növényszagló masinában nincs is igazából orr.

\n\n\n\n

Az óránkra pillantva ezután zárjuk is adásunkat.

\n\n \n

A műsorhoz kapcsolódó linkek

\n \t","id":"7pGFsk8iA66Mpgq1ShqUF1","images":[{"height":640,"url":"https://i.scdn.co/image/ab6765630000ba8a0c10f3a7936633a254c244ab","width":640},{"height":300,"url":"https://i.scdn.co/image/ab67656300005f1f0c10f3a7936633a254c244ab","width":300},{"height":64,"url":"https://i.scdn.co/image/ab6765630000f68d0c10f3a7936633a254c244ab","width":64}],"is_externally_hosted":false,"is_paywall_content":false,"is_playable":true,"language":"hu","languages":["hu"],"name":"Fejfájásra: Tankelhárító rakéta","release_date":"2021-03-15","release_date_precision":"day","type":"episode","uri":"spotify:episode:7pGFsk8iA66Mpgq1ShqUF1"},{"audio_preview_url":"https://p.scdn.co/mp3-preview/1ae7b21723991dfc8baf938397890f9dac4bd28b","content_type":"PODCAST_EPISODE","description":"Az 5G-vel kapcsolatban megoszlanak a vélemények. Veszélyes vagy nem? Kell-e egyáltalán? Minek is kellhet a StarLinknek lézer? Miért sikeres a Starship visszatérése, ha az felrobban? Talán célba vették a saját maga által frissen felbocsátott műholdak? Világ Planetáriumai Egyesüljetek! (0:16) 5G pro tipp: kapcsold ki (4:15) Tekerős internet (6:00) Planetárium mindenkinek (8:54) Kirobbanó siker (10:13) Kolonizátorok (12:34) Bónusz track","duration_ms":801767,"explicit":false,"external_urls":{"spotify":"https://open.spotify.com/episode/1UMoKi23Dqc04TYOhyedWl"},"href":"https://api.spotify.com/v1/episodes/1UMoKi23Dqc04TYOhyedWl","html_description":"

Az 5G-vel kapcsolatban megoszlanak a vélemények. Veszélyes vagy nem? Kell-e egyáltalán?

Minek is kellhet a StarLinknek lézer? Miért sikeres a Starship visszatérése, ha az felrobban? Talán célba vették a saját maga által frissen felbocsátott műholdak?

Világ Planetáriumai Egyesüljetek!

A Zártosztály Podcast 70. adása
\n\n\n\n\n\n\n\n

Amerikában a Verizon és a T-Mobile szimultán javasolta a felhasználóinak, hogy ha már beálltak a magasra emelt 5G lobogó alá, akkor legyenek szívesek kikapcsolni a frissen vásárolt készülékeken a képességet, mert nagyon szívja az akkumulátort. A T egyenesen addig elmegy, hogy az akkumulátor kímélése érdekében a 4G-t és 3G-t is kapcsolja le a készüléken az ügyfél. Ezen elgondolkodunk, hiszen a GPRS (2G) sebessége nosztalgikus emlékeket indít be bennünk, amikor a nők nők voltak, a férfiak férfiak. A magukat kis zöld békáknak gondolók pedig magukat kis zöld békáknak gondolhatták. A telefonos modemek pedig egész éjszakákon át csipogtak, hogy letöltsék a friss kiadású .mp2 fájlokat.

\n\n\n\n

No de ezen a Starlink mennyit fog változtatni! Ha már ezt az ezerszer előhozott témát leporoljuk, végre ráébredünk, minek is kell lézer a távközlési műholdakra! Az eget óriási lézershow-vá alakítjuk, pedig abba nem is térünk ki, mekkora reklámbevételt produkálhat az amerikai ég felhőire vetített kóla reklám. Bár mi az USA műholdakon kék lézert gondoltunk, a pirosat Kínának vagy az oroszoknak fenntartva.

\n\n\n\n

Talán nem véletlen, hogy a műholdszállítmánnyal útra induló Starshipek közül egyik sem tért vissza úgy, hogy leszállás után fel ne robbant volna, mióta lézer van a Starlinken? Elképzelhető, hogy lőgyakorlatra használták a visszatérő rakétákat? Vagy csak nem akarták hogy tudjuk, valójában mit is szállított?

\n\n\n\n

Ha mégis le tudna szállni akkor már csak egy ugrásra van a Mars-utazás, vendégünk bedobja a nagy kérdést: mi mennénk-e? És ha igen lesz-e Mars a Marson? Vagy egyéb csokoládé? Bitcoinnal kell majd az automatában fizetni? És ha igen, akkor ki fogja azt tölteni? Mennyi lesz egy Túró Rudi?

\n\n \n

A műsorhoz kapcsolódó linkek

\n \t","id":"1UMoKi23Dqc04TYOhyedWl","images":[{"height":640,"url":"https://i.scdn.co/image/ab6765630000ba8aceed71591cc6cbec3f8d17ed","width":640},{"height":300,"url":"https://i.scdn.co/image/ab67656300005f1fceed71591cc6cbec3f8d17ed","width":300},{"height":64,"url":"https://i.scdn.co/image/ab6765630000f68dceed71591cc6cbec3f8d17ed","width":64}],"is_externally_hosted":false,"is_paywall_content":false,"is_playable":true,"language":"hu","languages":["hu"],"name":"Foglalkozása: Kolonizátor","release_date":"2021-03-10","release_date_precision":"day","type":"episode","uri":"spotify:episode:1UMoKi23Dqc04TYOhyedWl"},{"audio_preview_url":"https://p.scdn.co/mp3-preview/4c9c17e1292c0ed16ad91c24405b267a52239425","content_type":"PODCAST_EPISODE","description":"Ebben az adásban nem értjük meg a Non-Fungible Tokeneket, Snowdent, a Mars-járókat és az Amazon logóváltását. (02:31) Színtelen csontzene (04:06) WikiHood (09:41) NFT - NemFejteTtükmeg (18:55) Nem Zsolti a béka? (21:02) Amazon bajusz, PC connected (24:02) Mars Rover: maces PC rulez (27:52) Clue do - cikusváltozók inicializálva (30:32) Gatorade sómatrica (36:42) Akkumulátoros hűtő (44:43) Outro (45:34) Bónusz track","duration_ms":2899766,"explicit":false,"external_urls":{"spotify":"https://open.spotify.com/episode/6AEwNK146cqjd9cbNLLXDv"},"href":"https://api.spotify.com/v1/episodes/6AEwNK146cqjd9cbNLLXDv","html_description":"

Ebben az adásban nem értjük meg a Non-Fungible Tokeneket, Snowdent, a marsjárókat és az Amazon logóváltását.

A zártosztály podcast 69. adása
\n\n\n\n\n\n\n\n

Adásunkat ezúttal a Kultúr sufni egyik műsorvezetőjének vendégszereplésével dobjuk fel. Emiatt a szokásosnál több a beszélgetés és kevesebb a téma – és ez így van jól!

\n\n\n\n

Elsőként vazelines angolnaként mondjuk el véleményünket vendėgünk trükkös, a Snowden-féle társadalmi dilemmát firtató kérdésére: Robin Hood vagy hazaáruló? Mi nem hozunk ebben ítéletet, mivel az önbíráskodás és a jogos érdek közötti mérlegeléshez nem vagyunk elég mélyen az ügyben / távol az ügytől. Egy független titkosíthatóság-felülvizsgálati szerv felállítását javasoljuk, ami például a mindenkitől független Észak-Korea vezetésével történhetne meg. Gyorsan be is fejezzük a témát, mielőtt rólunk sem lesz aktája a CIA-nak.

\n\n\n\n

A mi a szösz az az NFT? – kérdéskörben megvizsgáljuk, a legújabb Kings of Leon album miért így jelent meg? Nem értjük meg, és ezért egy $8.000 ‘deal with it’ szemüveget ejtünk a földre a témával együtt. Vajon a Razer innen vette a sima fekete szemüveg ötletét?

\n\n\n\n
\"\"
Mi kerül ezeken a pixeleken $8.000-ba?
\n\n\n\n

Az Amazon logójába nehéz volt bármit is belelátni, kiváltképp azt, amit ráfogtak. Viszont ha már egyszer a régibe sikerült, akkor az újba is menni fog!

\n\n\n\n
\"\"
Ez hol Hitler-bajusz?
\n\n\n\n

Nem akarunk túl PC-k lenni, de kénytelenek vagyunk megemlíteni, hogy a NASA a marsjáróban még mindig egy 1998-as PowerPC-t használt. Ezen még erősebb kihívás lehetett megoldani az önálló leszállás képességét. Kicsit belezavarodunk, hogy milyen lábak közül bújhat el a marskopter, ha csak kerekei vannak a Mars-járónak?p…

\n\n\n\n

Ha már régi technológiák, akkor nem mehetünk el szó nélkül a legmodernebb fogamzásgátló alkalmazás mellett, amit az FDA is jóváhagyott. Az találmány alapját a menstruációs ciklus kezdete és az azóta eltelt napok statisztikai elemzése jelenti, amely segítségével a terméketlen időszak 95%-os biztonsággal megjósolhatóvá válik. A meglátásunk szerint ezt eddig egy kártyanaptár és némi elemi matematika is el tudta intézni. Még szerencse, hogy van konkurenciájuk, így ha túl drága lenne, akkor akár másik fizetős megoldást is választhatunk!

\n\n\n\n

Kortyolunk egyet a neves sportitalgyártó, a Gatorade által kifejlesztett izzadságelemző tapasz által biztosított derű kiapadhatatlan forrásából is. A tapasz gyűjti az izzadságot, és ahogy telítődik, megjeleníti a begyűjtött folyadék mennyiségét / összetételét, amit a célalkalmazással lefotózva megmondja, mennyi folyadék utánpótlása szükséges. Mivel a matrica egyszer használatos, ez nem csupán drága, de igen környezetszennyező megoldás arra, hogy rájöhess arra, hogy mennyire vagy szomjas. A hülyének is megéri, hogy $25-t pancsoljunk el két matricára!

\n\n\n\n
\"\"
\n\n\n\n

Ezt nem lehet ugyan újrahasznosítani, nem úgy, mint a Lime akkumulátorait. Elmerengünk azon, hogy a nagy eMindenJármű mozgalom hány év alatt fogja felemészteni az akkumulátorok nyersanyagait? Mi lesz vajon a következő lépés? A közelgő elektromos hálózat túlterhelések miatt, otthoni használatra betárazzuk a falra a használt cellákat. Nagy jövőt látunk emellett a házi-kézi-akkumulátor újrahasznosító eszközkészletnek. Az akkuhámozó és elektrolit-kiszippantó után fennmaradó lítiummal pedig megnyugtathatjuk aggódó lelkünket!

\n\n \n

A műsorhoz kapcsolódó linkek

\n \t","id":"6AEwNK146cqjd9cbNLLXDv","images":[{"height":640,"url":"https://i.scdn.co/image/ab6765630000ba8aa7f36ba163e0e15ec4a132a6","width":640},{"height":300,"url":"https://i.scdn.co/image/ab67656300005f1fa7f36ba163e0e15ec4a132a6","width":300},{"height":64,"url":"https://i.scdn.co/image/ab6765630000f68da7f36ba163e0e15ec4a132a6","width":64}],"is_externally_hosted":false,"is_paywall_content":false,"is_playable":true,"language":"hu","languages":["hu"],"name":"Sufnituning","release_date":"2021-03-07","release_date_precision":"day","type":"episode","uri":"spotify:episode:6AEwNK146cqjd9cbNLLXDv"},{"audio_preview_url":"https://p.scdn.co/mp3-preview/1ad5aa2c9197f8038bec6e8a3527ab4003e98025","content_type":"PODCAST_EPISODE","description":"A tavalyi vírushelyzet valamint a kínai cégek ellen hozott az amerikai szankciók ellen erősen kihatottak a félvezetőpiacra. De a szektort más problémák is érintik. Ebben a miniben erről beszélgetünk. (00:22) Chip, chip, chonka (02:00) Bitcoinbányász-csákány (03:23) Thai fun, not fun (04:51) Tengeri szélerőmű-parkosító sétahajó (07:35) Az 500-as Csakahajó (09:59) Outro (10:40) Bónusz track","duration_ms":744175,"explicit":false,"external_urls":{"spotify":"https://open.spotify.com/episode/29ClAvgBkPiIpTBIKLW5lE"},"href":"https://api.spotify.com/v1/episodes/29ClAvgBkPiIpTBIKLW5lE","html_description":"

A tavalyi vírushelyzet, valamint a kínai cégek ellen hozott amerikai szankciók erősen kihatottak a félvezetőpiacra. De a szektort más problémák is érintik. Ebben a miniben erről beszélgetünk, majd tengerre szállunk, széllel, szabadon.

A Zártosztály Podcast 68. adása
\n\n\n\n\n\n\n\n

Trump komoly szankciókat vezetett be a kínai import visszaszorítása érdekében, annak reményében, hogy az USA ismét naggyá válhasson. Ezzel sikerült erősen bokán rúgnia a saját autóiparát, hiszen a kínai importból származó chipek hiányában nem lehet modern autókat építeni, ráadásul a helyi készítésű szilíciumdarabkák is nehezen tudnak egyben maradni a világszintű gyantahiányban.

\n\n\n\n

Lesz MAGA juszt is az enyém!

Donald Trump
\n\n\n\n

A COVID-19 miatt visszaesett autóipar szerencsére egy ideig palástolta a problémát, mivel a gépsorok emberek hiányában amúgy is eléggé belassultak. Kivéve a Teslát, ami még fokozta is a gyártási tempót (a minőség tudott rovására). Mostanra azonban az iparági kereslet lényegesen meghaladja a termelést, A helyzet annyira komolynak tűnik, hogy Biden már alá is írta a félvezetőgyártás ellátási láncát felülvizsgálását előíró rendeletét.

\n\n\n\n

A tétet kicsit emeli, hogy a világ félvezetőinek tetemes részét szállító tajvani gyárakat víztelenség sújtja, mivel elkerülték a tájfunok. Amerikának megérné felajánlania a Mexikói-öbölben garázdálkodó tornádóinak egy részét, tájfunra átcímkézve, egy marék chipért cserébe.

\n\n\n\n

Kimerülünk és ezekkel a csip-csup ügyekkel nem is foglalkozunk tovább. Feltöltődésként a sekély tengerbe telepített szélerőművekből, és az ezeket építő sétahajókból merítünk energiát, ha már az USA nem tud. Szegényeknek nincs ugyanis olyan hajójuk, amiről fel tudnák állítani a turbinákat. Szerencsére ez a probléma minket nem fenyeget!

\n\n \n

A műsorhoz kapcsolódó linkek

\n \t","id":"29ClAvgBkPiIpTBIKLW5lE","images":[{"height":640,"url":"https://i.scdn.co/image/ab6765630000ba8a393b9c2fdfcb6cd886932cc9","width":640},{"height":300,"url":"https://i.scdn.co/image/ab67656300005f1f393b9c2fdfcb6cd886932cc9","width":300},{"height":64,"url":"https://i.scdn.co/image/ab6765630000f68d393b9c2fdfcb6cd886932cc9","width":64}],"is_externally_hosted":false,"is_paywall_content":false,"is_playable":true,"language":"hu","languages":["hu"],"name":"Foglalkozása: Csipkelődő","release_date":"2021-03-03","release_date_precision":"day","type":"episode","uri":"spotify:episode:29ClAvgBkPiIpTBIKLW5lE"},{"audio_preview_url":"https://p.scdn.co/mp3-preview/98d1d6005355c2594d61b7a8ca1b24f03c668ea1","content_type":"PODCAST_EPISODE","description":"Bill Gates szintetikus marhahússal tömné a birkákat? A Google Térképekre is leszállt a sötétség? A Metallica új albuma 8bites komputerzene? Megbízni a digitális asszisztenst, hogy telefonon rendeljen taxit? Ezekre és sok más fel nem tett kérdésre keres választ legújabb adásunk! (00:25) F35: a bukta új mértékegysége (02:39) Krumplifej neme: hetvennyolcvan (03:28) Felügyelt élményverzió (04:22) Google ButaTV (05:42) Labormarha: úgyis hozzá tudtok szokni! (07:20) Alvilági szleng mód (09:09) Sötétben tapogatózó navdroid (10:43) Öntiltást tessék! (13:20) A marhák követői a birkák (15:37) Telefonos lyfthívó (18:36) MI Atyánk, WoTF? (20:56) Metallica light (22:47) Sittkredit (25:53) The Frogger Show (31:03) Robotkutyaviadal (32:57) eSport stadion?! (36:43) TV, ahol akARom (38:42) Ez nem Semmi! (40:02) Outro (40:32) Bónusz track","duration_ms":2599450,"explicit":false,"external_urls":{"spotify":"https://open.spotify.com/episode/5oCItc0bpVR9E3R7UHt1E4"},"href":"https://api.spotify.com/v1/episodes/5oCItc0bpVR9E3R7UHt1E4","html_description":"

Bill Gates szintetikus marhahússal tömné a birkákat? A Google Térképekre is leszállt a sötétség? A Metallica új albuma 8-bites komputerzene? Megbízni a digitális asszisztenst, hogy telefonon rendeljen taxit?

Ezekre és sok más, fel nem tett kérdésre keresünk választ legújabb adásunkban!

A Zártosztály Podcast 67. adása
\n\n\n\n\n\n\n\n

Magasröptű témával indítjuk a heti no commentet: megpróbáljuk felbecsülni, hogy mennyit is tapsolt el az USA a félresikerült F-35-re mielőtt feladták volna.

\n\n\n\n

Ha ennyi pénzünk lenne, mi se tudnánk fiúk vagyunk-e vagy lányok, mint a Hasbro eddig Krumplifej Uraságnak hívott játéka. Mostantól már szerencsére ők sem sértenek meg senkit a nemi jelleg krumplira erőltetésével. Innentől mindenki eldöntheti magának, hogy a létező 70-80 nem közül melyik passzol legjobban a dagi, kalapos, bajszos figurához!

\n\n\n\n

Szerencsére a YouTube is ráérzett, hogy a gyerekek nem kaphatnak akármilyen tartalmat, így most a szülők választhatnak, hogy milyen szellemi táplálékkal (?!?!) etessék a kicsinyeiket. Ezeket a tartalomszolgáltató roppant kreatív módon “felügyelt élményeknek” nevezi, talán annak analógiájára, hogy az első LSD utazásokhoz is gyakran tapasztalt kísérőket javasol a szakirodalom (mi pedig óva intünk az egésztől bárkit, mivel tilos és veszélyes a szabályozás mai állása szerint). A fokozatokat is az utazókhoz igazították, úgymint: “Felfedező”, “Felfedezőbb”, “A YouTube nagy része”. Hát igen, korán kell függőséget kialakítani! Kiváltképp hasznos, hogy ezeknek az élményeknek a felhasználók visszajelzései fogják befolyásolni a tartalmát. Reméljük, ezt nem fogják tudni az orruknál fogva vezetni az ázsiai klikkfarmok!

\n\n\n\n

A Google megelégelte az okostévéket, az új Android TV-n bemutatkozik ház a “buta mód”. Benedict szerint ez egy marhaság! Nem úgy mint Bill Gates szerint a szintetikus húsalapú jövő! Billy nemrég kifejtette, mennyire elkötelezett planétánk húsfogyasztásának növényi irányba terelésével kapcsolatban… kár, hogy a szög azért kibújt a zsákból: egyrészt legalább egy ismert műhúsgyártó befektetője, másrészt magának nem ezt a kosztot szánja!

\n\n\n\n

“I DO THINK ALL RICH COUNTRIES SHOULD MOVE TO 100 PERCENT SYNTHETIC BEEF. YOU CAN GET USED TO THE TASTE DIFFERENCE.”

– BILL GATES –
\n\n\n\n

Megjósolható volt, hogy neki nem a szintetikus marha lesz a kenyere. De ha már jóslás: a Microsoft Word hamarosan prediktív szövegbeviteli képességeket kap. Ez nem biztos, hogy mindenkinek elengedhetetlenül szükséges, de belegondoltunk, hogy a különböző szótárak segítségével akár ganxta stílusúra is alakíthatjuk majd szövegeinket kis segítséggel. Ezt a képességet a mobilokon való elterjedtség miatt valóban hiányolhatták a felhasználók, nem úgy mint a Google Térkép felhasználói, akiknek mostanra vált elérhetővé a navigációs szoftverekben évek óta létező sötét téma. Mondom mostanra.

\n\n\n\n

Ugyanakkor végre megjelent egy hiánypótló böngésző kiegészítő, amivel ki lehet mutatni, mikor fordul a böngészőnk Google, Facebook, Microsoft illetve Amazon szerverekhez. Ilyenkor egy szép figyelmeztetés keretében letiltja a kérést. Feltételezzük, hogy a Chrome és Edge böngészők eleve el se fogják indítani a kiterjesztést. Ne légy birka, lásd, minden a multik kezében van!

\n\n\n\n

A birkáknak viszont jó lesz! Végre nem kell annyit böfögniük, ha az új alga alapú tápot eszik! De hogy tereled be a birkákat a tengerbe? (Sajnos kihagytuk a balatoni kecskekörmök analógiáját, ezt offline elképzelhetitek cserében.)

\n\n\n\n

A Lyft feltalálta a spanyolviaszt: már telefonon is lehet autót rendelni tőlük! Mi lesz a következő? Út szélén leinteni a kocsit? Világító tábla a kocsi tetejére, hogy látsszon, foglalt-e? Esetleg egy ketyegő óra a kocsiba, amin látszik a fizetendő díj? Megannyi hihetetlen múzeumszökevény innováció.

\n\n\n\n

Ebben viszont nem hiszünk! Ugyanúgy, ahogy a mesterséges intelligenciában sem. Nem csoda, hogy bezárt a Jövő Útja Egyháza, amely a Szingularitásban hitt.

\n\n\n\n

Teljesen más: hallottátok, hogy a Blizzard konferenciáján a BlizzCon-on debütált a Metallica legújabb albuma? Nyugi, az albumot ott más sem.

\n\n\n\n
\n

the current state of Twitch: the official Twitch Gaming channel cut off the live Metallica concert to play 8bit folk music to avoid DMCA pic.twitter.com/sCn56So8Ee

— Rod Breslau (@Slasher) February 19, 2021
\n
\n\n\n\n

Mindig elképedünk az amerikai jogrenden. Mint számunkra ebből a cikkből kiderült, az amerikai elítéltek valójában nem “csak úgy” lineárisan a büntetésüket töltik, hanem egy kiszabott hitelkeretet törlesztenek és mindenféle szorzóval lehet a letöltött büntetés napjait egy alkalmazásban jóváírni. El sem hiszed, de természetesen az alkalmazás működése nem triviális, és természetesen bogaras (ez is).

\n\n\n\n

Ha már trivia, akkor az élő Frogger játékshow mozgatja meg az agyunkat. Ennek a hazai útviszonyokra adaptálása akár világsiker is lehet!

\n\n\n\n
\"Frogger
https://en.wikipedia.org/wiki/Frogger
\n\n\n\n

A közösségi távolságtartás teljesen ellehetetleníti a csoportos játékokat. Ezen segít, ha a Boston Dynamics Spot kutyájának a hátára rögzített paintballpuska segítségével újragondoljuk a játékot.

\n\n\n\n

Ha már távirányított sport, akkor nem feledhetjük el, hogy a Torontói esport stadion ötszáz millió dollárba ($ 500.000.000) kerül. Hogy ennek a megtérüléséhez hogyan fogják a kalkulált évi 200 eseményt beszervezni? Rejtély!

\n\n\n\n

Mi csak bámuljuk a Zártosztály falát. Lassan lesz rajta kijelző is, amikor végre elérhetővé válik a Qualcomm AR szemüvege. Ez nem semmi! Bezzeg a kedvenc új cégünk a NOTHING, ami végre kirukkolt az első terméktervével! Mostantól az iskolai kérdés, hogy mi van a füledben kisfiam? Semmi, tanárnő!

\n\n \n

A műsorhoz kapcsolódó linkek

\n \t","id":"5oCItc0bpVR9E3R7UHt1E4","images":[{"height":640,"url":"https://i.scdn.co/image/ab6765630000ba8a439d0a584352f6d7c46411e5","width":640},{"height":300,"url":"https://i.scdn.co/image/ab67656300005f1f439d0a584352f6d7c46411e5","width":300},{"height":64,"url":"https://i.scdn.co/image/ab6765630000f68d439d0a584352f6d7c46411e5","width":64}],"is_externally_hosted":false,"is_paywall_content":false,"is_playable":true,"language":"hu","languages":["hu"],"name":"Metallicska","release_date":"2021-02-28","release_date_precision":"day","type":"episode","uri":"spotify:episode:5oCItc0bpVR9E3R7UHt1E4"},{"audio_preview_url":"https://p.scdn.co/mp3-preview/70b85147f692babd5ec0b475d61214e5ef8b11ed","content_type":"PODCAST_EPISODE","description":"Beszakad a Tesla? A Ford és a Jaguar is közzétette: megkezdi az átállást a villanyüzemre. Nagy bejelentések voltak az autóiparban. Ebben a miniepizódban ezt járjuk körül. (00:33) Befagyó villanykallantyúk (02:05) Illatos villanyos (03:17) Ford Puszpáng (04:49) Heavy hybrid (06:02) Kvótahuszárok (08:30) Google jegytrafikátor (10:25) Outro (11:07) Bónusz track","duration_ms":754921,"explicit":false,"external_urls":{"spotify":"https://open.spotify.com/episode/3RFmJWkjvz77JBcaXIa3DS"},"href":"https://api.spotify.com/v1/episodes/3RFmJWkjvz77JBcaXIa3DS","html_description":"

Beszakad a Tesla?

A Ford és a Jaguar is közzétette: megkezdi az átállást a villanyüzemre.

Nagy bejelentések voltak az autóiparban. Ebben a miniepizódban ezt járjuk körül.

A Zártosztály Podcast 66. adása
\n\n\n\n\n\n\n\n

Megragadjuk a lehetőséget, mint egy befagyott autókilincset, majd jegeljük a gondolatainkat, mint texasiak a ventilátorokat.

\n\n\n\n

A közelmúltban gyors egymásutánban tettek nagy vállalásokat az autógyárak. A Ford 2030-tól akarja a belsőégésű motorral szerelt autóinak értékesítését Európában feladni, míg az indiai Tat-hoz tartozó Jaguar már 2025-től teljes mértékig átállna elektromos autók gyártására. Olyan zölddé válik az autógyártás, hogy a Ford Mustang helyét lassan átveheti a Puszpáng forgalmazása.

\n\n\n\n

Kitárgyaljuk, hogy milyen módon lehet majd egy dzsungel vagy sivatag közepén megoldani a villanyos Land Roverek mobil, elektromos töltését. A villanyautóba rendelhető dízelgenerátor várhatóan népszerű extra lesz azokon a környékeken, ahol gyenge az elektromos hálózat. Vagy ugye nincs is. Ismét csak Texas jut eszünkbe, ahol súlyos problémákat okozott az áramkimaradás.

\n\n\n\n

Gyakran felmerül, hogy Tesla nem is az autógyártás, hanem inkább a széndioxid kvótájának az értékesítése miatt igazán profitábilis. Azzal, hogy ekkora konkurenciát kap a leendő volt vásárlói köréből, könnyen belátható, hogy ennek a jó világnak hamarosan vége szakadhat. Megjósoljuk, hogy a tőzsde gyorsan be is fogja árazni ezt a potenciális bevételcsökkenését. (Az adásunk felvételétől a megjelenéséig a TSLA közel 10%-os mínuszt jelentett, de van még hova bukni!)

\n\n\n\n

Nem csupán az egyéni, de a tömegközlekedés is új mederbe kezd terelődni. Egyre több szolgáltató kezdte meg a digitális jegy- és bérletértékesítést. Azonban a lehetőségek megnyílása természetesen magára vonta az óriások figyelmét is. A Google már 400 amerikai város tömegközlekedési jegyeit elérhetővé tette a Maps-ben, így várható, hogy egyszer eljut a szolgáltatás hazánkba is. Mi lesz így a trafikokkal? A dohányárut elvették tőlük, az újságok kihalófélben és már a jegyek is digitálissá válnak. Szerencsére bagót újra árulhatnak, most már lottót, jegyeket és üdcsit is. Vajon visszajönnek a gumi Hupikék törpikék és a műanyag gyerekjátékok is a kínálatba, a jegyek kivezetésével?

\n\n\n\n

Párszor jól belebakizunk, érdemes a végét is meghallgatni!

\n\n \n

A műsorhoz kapcsolódó linkek

\n \t","id":"3RFmJWkjvz77JBcaXIa3DS","images":[{"height":640,"url":"https://i.scdn.co/image/ab6765630000ba8ae9d5a65ae5196e939d2dc520","width":640},{"height":300,"url":"https://i.scdn.co/image/ab67656300005f1fe9d5a65ae5196e939d2dc520","width":300},{"height":64,"url":"https://i.scdn.co/image/ab6765630000f68de9d5a65ae5196e939d2dc520","width":64}],"is_externally_hosted":false,"is_paywall_content":false,"is_playable":true,"language":"hu","languages":["hu"],"name":"Foglalkozása: Villa-nyaú-tó","release_date":"2021-02-23","release_date_precision":"day","type":"episode","uri":"spotify:episode:3RFmJWkjvz77JBcaXIa3DS"},{"audio_preview_url":"https://p.scdn.co/mp3-preview/e636405c5c1a9eb1876735f8e6e95f1386f01af5","content_type":"PODCAST_EPISODE","description":"A mesterséges intelligenciával bámulatos eredményeket lehet elérni! Már csak a híreket nem olvassa el helyettünk de a kávénkat sem issza még meg reggelente! (00:28) Mű-dal (01:25) Robbanásszerű műsorkezdés (02:55) Pukicica (04:54) Hangvezérelt post-it nyomtató, kéne? (08:53) Butamérleg (09:55) Oculus: élménymegosztás, ahogy nem képzeled (11:19) Mire való: hátlapi minikijelző (13:54) Rickrolling (16:30) Woodstock 2021: pokémonos Levi's (18:07) Gyíkarc gyanta matra (20:04) A véres fecskendő legendája (23:41) KiberTEK (24:53) Solarwind: két tini vs. fél Ázsia (28:13) Gránátalma-kontroller (29:53) Játékos oktatás, level egyetem (33:28) Szilikon tévétok (38:49) A Nélkülözhetetlen Semmi (40:09) Outro (40:45) Bónusz track","duration_ms":2571823,"explicit":false,"external_urls":{"spotify":"https://open.spotify.com/episode/5OhIBFQZZoArv7ZDkec1kX"},"href":"https://api.spotify.com/v1/episodes/5OhIBFQZZoArv7ZDkec1kX","html_description":"

A mesterséges intelligenciával bámulatos eredményeket lehet elérni! Már csak a híreket nem olvassa el helyettünk, viszont cserében a kávénkat sem issza meg reggelente!

A Zártosztály Podcast 65. adása
\n\n\n\n\n\n\n\n

Nagy durranásnak ígérkezik, hogy idén áprilisban Nagy-Britanniában, Gateshead városban elkezdenek pár háztartást átállítani földgázról, hidrogénre. Jelenleg még csak palackos üzemmódban, később hálózat kiépítését is tervezik. Aki hiányzott általános iskolában kémiából, azoknak frissítésül: ez az az anyag, amit durranógáznak is neveznek, és mivel molekulamérete miatt elég körülményes egy helyben tartani, nem annyira terjedt el a világban, mint a hosszú szénhidrogénmolekulákat tartalmazó földgáz.

\n\n\n\n
\"\"
\n

Ha már gáz, akkor a Panasonic új cica(?) robotját kell megemlítenünk, amely azon túl, hogy egy óvodáscsoport kézművesfoglalkozásán összefércelt zoknibáb kidolgozottságával vetekszik, csak azzal tűnik ki a semmirevaló robottársak közül, hogy tud pukizni.

\n
\n\n\n\n

Ha már céltalan tárgyak, akkor az Amazon három új eszközzel is jelentkezett:

\n\n\n\n
\"\"
\n\n
\n\n\n\n

A Facebook Oculus Quest 2 multiuser módja teljesen feldobta a napunkat, amíg rá nem jöttünk, hogy nem egy időben lehet, homlokunkkal egymásnak támaszkodva használni.

\n\n\n\n

Érthetetlen technológia rovatunkban a Xiaomi MI 11 Ultra képein képedtünk el, Ez biztos komoly, mert viccnek durva lenne! Megpróbálunk rájönni, mi is az oka egy ekkora kidudorodó kameraszigetnek, valamint az abba épített egérmonitornak.

\n\n\n\n
\"\"/
\n\n\n\n

Ráébredünk, hogy itt minden bizonnyal trollkodás esete forog fenn. Ha már kifinomult trollkodás: a Rickrolling ennek az a formája, amikor a mit sem sejtő áldozatot félrevezetve megnyittatjuk vele Rick Astley: Never Gonna Give You Up számának videóját. Ez korábban csak szemcsés VHS minőségben működött, de a mesterséges intelligenciának hála már elérhető 4K-s 60fps-es feljavított változatban is. A folyamatról bővebben itt lehet olvasni!

\n\n\n\n
\"\"
\n

Nem gondolhatták komolyan, ugyanúgy, mint a Levi’s sem a rosszul értelmezett kertésznadrágot! Ezen bizony már a Pokemon 25. évfordulójára való hivatkozás sem segít!

\n
\n\n\n\n

A zöld ruha alkalmas talán a gyíkemberekkel való asszimilációra, de a teljes hasonuláshoz szükséges a szőrtelen bőr is, amihez nem árt egy teljes arcepillálás sem. De legalábbis a fölöslegesen kiütköző hajszálakat tapasszuk a fejünkre, mint ez a példakép tette!

\n\n\n\n

Ha már vizuális eltévelyedések, ismét besétálunk az emoji-k almáskertjébe, hiszen az Apple már nem csupán szakállas férfi emojit ajánl, hanem a bőrszín- és nem-független szakállas személyek teljes(?) skáláját.

\n\n\n\n
\"\"
\n\n\n\n

Rájuk hívnánk a kiberhaderőt genetikailag, ahogy az angoloknál már felmerült egy méltán nyugalmazott vezetőjükben, hogy be kéne a polgári célpontok védelmére vetni őket. Amikor a tanárait trollkodó Pistikét ipari vírussal tarkóncsapják, lesz ennek még böjtje! Bár a mai vírusgyárakban sok száz ember is robotol a Microsoft szerint, akik a SolarWinds támadás elemzése után hozták ki ezt a számot.

\n\n\n\n

Mi persze a hackeléshez nem értünk, nem úgy mint az a megszállott játékos, aki az amúgy sem egyszerű Hades játékot, gránátalma magokból eszkábált kontrollerrel játszotta végig.

\n\n\n\n
\n

WE BEAT HADES WITH AN ACTUAL POMEGRANATE

SEEDS EVERYWHERE

GREAT GAME @SupergiantGames 🔥🔥🔥🔥 pic.twitter.com/gAXPy5qEkF

— Rudeism (@rudeism) February 18, 2021
\n
\n\n\n\n

A számítógépes játékok egyre nagyobb szerepet kapnak a mindennapokban. A Tennessee Egyetemen például a Red Dead Redemption 2 játék segítségével akarnak történelmet oktatni. Igaz, se a játék alkotói, sem a játékosai nem gondolták, hogy ez bármilyen szinten hiteles történelmi forrás, de a történelmi hitelesség úgy tűnik, ennél a tárgynál nem számít.

\n\n\n\n

Nagyon megörültünk viszont annak a hírnek, hogy a hallgatóink által felajánlandó PS5-ünkhöz lehet kapni gumiburkolatot! A szobánkhoz valami világosabb, optimistább szín volna méltó ugyan, de kezdetnek nem rossz! Ha már ilyen szépen kitalálták, akkor kérünk másra is szilikon burkolatot! A TV például sokkal kevésbé lenne sérülékeny gumiburkolattal!

\n\n\n\n
\"\"/
\n\n\n\n

Adásunk végén megállapítjuk, hogy a semmi elengedhetetlen a világhoz! Csak tudnánk, mi lesz az amit a Nothing az Essential cég felvásárlása után gyártani fog?

\n\n\n\n
\"\"/
\n\n\n\n

\n\n \n

A műsorhoz kapcsolódó linkek

\n \t","id":"5OhIBFQZZoArv7ZDkec1kX","images":[{"height":640,"url":"https://i.scdn.co/image/ab6765630000ba8a75d87368a48be46059d49953","width":640},{"height":300,"url":"https://i.scdn.co/image/ab67656300005f1f75d87368a48be46059d49953","width":300},{"height":64,"url":"https://i.scdn.co/image/ab6765630000f68d75d87368a48be46059d49953","width":64}],"is_externally_hosted":false,"is_paywall_content":false,"is_playable":true,"language":"hu","languages":["hu"],"name":"Rickrolling","release_date":"2021-02-21","release_date_precision":"day","type":"episode","uri":"spotify:episode:5OhIBFQZZoArv7ZDkec1kX"},{"audio_preview_url":"https://p.scdn.co/mp3-preview/de816c43b70b9e8678c213414014dbbbacbf1009","content_type":"PODCAST_EPISODE","description":"Az internetes trollokat ridegen tartják. Trollt trollkodni céltalan. Vendégünkre ráöntjük a híreket, majd elveszünk a hibás bitek tömkelegében. (00:17) Intro (00:40) 1000000, más szóval 64 (01:25) No comment szekció (02:07) Cellatárs újratöltve (03:59) Maszkos hősök (05:15) Welcome to the dark side, Microsoft (06:58) Kukacoskodás az almatérképen (07:31) Szmogfóbiás e-bringa (10:04) Tornádóbiztos Audi (11:33) Gondolunk az auróra (14:14) TIGER:az igazi Terep Járó (18:13) Cukicicás gerillamarketing (21:01) Trolltartó (23:55) Troll-lélektani mélyszántás (26:12) Ha én gazdag lennék (29:25) Lord Bitcoin (32:32) A Witcher-lopás megfejtése (40:00) Nagy pixel, szép pixel (41:19) Outro (41:59) Bónusz track","duration_ms":2729536,"explicit":false,"external_urls":{"spotify":"https://open.spotify.com/episode/1tWIab5adTCKpW9vZnop81"},"href":"https://api.spotify.com/v1/episodes/1tWIab5adTCKpW9vZnop81","html_description":"

Az internetes trollokat ridegen tartják. Trollt trollkodni céltalan.

Vendégünkre ráöntjük a híreket, majd elveszünk a hibás bitek tömkelegében.

A Zártosztály Podcast 01000000. adása
\n\n\n\n\n\n\n\n

A bináris számokban az a jó, hogy minden második kerek! Ezúttal azonban hat nullás gömbölyűséget értünk el, amit méltón megünnepelendő, nem kisebb személyiségek látogattak a virtuális stúdiónkba, mint Jesus Cesar Napoleon, aki mostanában a latino bandáknál megszokott módon JCN-nek nevezteti magát.

\n\n\n\n

Az átlagosnál is jobban rákészültünk adásunkra, teljesen felépített, egymásra épülő, finoman cizellált, széles hallgatóságot megcélzó műsorfolyammal. Az adásszerkezetet szerkesztőségi ülésen átgondoltuk és az utolsó pillanatban érkező friss anyagoknak is találtunk helyet a megfelelő blokkban.

\n\n\n\n

A felvétel a haladás jegyében a Zencastr videós beta verziójával lett indítva, hogy ne csak halljuk, de lássuk is egymást. A kamerákat és mikrofonokat teszteltük, a műsorrendet pedig a szokott módon a Notion-on osztottuk meg egymással. Így jól felkészülten dőltünk hátra, az adás előtti kávé megnyugtató melegével megtámogatva.

\n\n\n\n

A felvétel eleinte zökkenőmentesnek ígérkezett, azonban már a No comment szekciónk elején csattant rajtunk a zár, mint felelőtlen Cellmate használókon az erényöv. Elsőként a video kezdett el csúszkálni, majd Benedict kb. a Föld-Hold távolságnak megfelelő késleltetéssel kezdett reagálni, amit rutinnal kompenzálva, párhuzamos monológokat mondtunk fel a témákban.

\n\n\n\n

Pedig már az első részben is olyan érdekességek miatt fogtuk a fejünket, mint a CDC új maszkviselésre buzdító kampánya a maszkos Pennywise-zal, vagy a sötét oldalra átálló Microsoft Word, illetve az Apple Maps XXI. századba lépése.

\n\n\n\n

Már-már kinavigáltuk magunkat, mint egy Cowboy a szmogfelhőből, és begyorsítottunk, mint egy négykarikás villany Porsche, amikor új problémák álltak elő. Nem csak az önvezetés fejlesztésébe végre beszálló Toyotának vannak problémái ezekkel a fránya új villanytechnológiákkal, de sajnos nekünk is elkezdett elmászni a műsorunk, mint aHyundai új négylábú terepjárója. Nem véletlen vásárolták fel a Boston Dynamicsot, most már hibrid kerekes-lábas terepjárók fejlesztésére adták a fejüket! Képzeljük el ebből a koreai BigFoot verziót: nagy, szőrös lábakkal!

\n\n\n\n

Mi viszont kezdtük fogni a fejünket, mint a macskává és mémmé vált ügyvéd a Zoomon! Gyanúsan egybevágott ennek a filternek a “véletlenül” fent felejtése a Zoom filterek publikus elérhetőségének bejelentésével. Talán egy újfajta reklámkampány stílus megszületésének voltunk szemtanúi? Ki tudja?

\n\n\n\n

Innentől teljesen vakon próbáltunk továbbhaladni az emlékképeinkben élő híreken, ugyanis ránkkattant a technológia erényöve, és az adás további részére Notion teljese mértékig elérhetetlenné vált. Mivel nem támogatott minket a cikkek tartalma, a szokásosnál is csapongóbb módon próbáltuk puszta emlékezetből felidézni azok tartalmát. Úgy éreztük magunkat, mint szárnyaszegett hattyú, vagy mind Donald Trump, aki a hírek szerint a választási vereséget jobban viseli, mint azt, hogy kitiltották a Twitterről, és még akkor sem engedik vissza, ha újra elnök lesz. Azt pletykálják, a volt elnök analóg csipogásra váltott, és papírra rögzíti a magvas gondolatait.

\n\n\n\n

Annyira megilletődtünk, hogy alig találtunk jó ötleteket, mire is költhetné Jeff Bezos a vagyonát? Felfoghatatlan az összeg, bár számunkra az 50.000.000 eurónyi bitcoin is sok, aminek a hozzáférését egy német férfi “felejtett el” amikor lefoglalták tőle.

\n\n\n\n

Nem úgy, mint azok, akik a Cyberpunk 2077 és a Witcher forráskódját lopták és árverezték el! Bár nem tudjuk a végső árat, a villámár 7M USD volt. Elgondolkodtunk, azon, hogy ha Musk nemrég 1,5 milliárd USD értékben vásárolt bitcoint, valamint nemsokára Teslát is adnak majd bitcoinért, nincs-e a kettő között valami összefüggés? Hiszen nemrég még azzal hencegett, hogy a Tesla el fog tudni akár egy Witcher-t is futtatni?

\n\n\n\n

Csak futólag említjük meg búcsúzóul, hogy akár 128*72 pixel felbontásban is lehetséges modern videojátékokat futtatni, bár el sem tudjuk képzelni, mennyire nehéz lehet ilyen kockásan FPS-ben célozni. Ez az igazi kihívás, nem a lag és a holdi latency!

\n\n\n\n

\n\n \n

A műsorhoz kapcsolódó linkek

\n \t","id":"1tWIab5adTCKpW9vZnop81","images":[{"height":341,"url":"https://i.scdn.co/image/a95d72e711499e2984a17bf107ca3d1bbce8eb0a","width":640},{"height":160,"url":"https://i.scdn.co/image/260403c84e8d45d040f0d643654e59f9beb862c5","width":300},{"height":34,"url":"https://i.scdn.co/image/eec12209e33630b47c19d15105be48a0a729e52b","width":64}],"is_externally_hosted":false,"is_paywall_content":false,"is_playable":true,"language":"hu","languages":["hu"],"name":"1000000 trolltartó","release_date":"2021-02-14","release_date_precision":"day","type":"episode","uri":"spotify:episode:1tWIab5adTCKpW9vZnop81"},{"audio_preview_url":"https://p.scdn.co/mp3-preview/a6c9b385bb2b1e62b3fb5eaa50f7c3af9112cb1b","content_type":"PODCAST_EPISODE","description":"Belecsaptunk a szupertál közepérbe és megvizsgáltuk, miért nem készülnek nosztalgia illatgyertyák a kollégiumi évek emlékére. (00:20) Intro - no comment (00:44) iOS 14.5: múltidéző Apple módra (01:51) PiszCosplay (03:11) BaaS+ = Consulting 2021 (04:02) Big5 for Tesla (05:45) Billentyűzet kiosztás programozó (07:16) Tesla: mennyiség VAGY minőség (08:43) MegSwifta az Evermore (10:49) Superb Owl (12:31) Alexa esete Michael Jordannel (14:47) Zúzd, baby, zúzd! (17:05) Arcátlan AFL logómutyi (19:29) Koliszoba szagú gyertya (21:34) Legó napelem (24:26) Gyerekkorunk kedves zajai (26:08) Szellemposta (27:45) Amazon szék, hej! (30:10) Shiitake relax room (33:46) Mindenhangú ébresztő (34:50) Szellemidézés level Microsoft (36:25) Spot, az overál (38:58) Érintésmentes csuka (42:07) Outro","duration_ms":2754676,"explicit":false,"external_urls":{"spotify":"https://open.spotify.com/episode/7eUvcXDCvjjohWScaQHDmI"},"href":"https://api.spotify.com/v1/episodes/7eUvcXDCvjjohWScaQHDmI","html_description":"

Belecsaptunk a szupertál közepébe és megvizsgáltuk, miért nem készülnek nosztalgia illatgyertyák a kollégiumi évek emlékére.

A Zártosztály Podcast 63. adása
\n\n\n\n\n\n\n\n

Az USA-ban a világ legnépszerűbb sportjának a futballt szavazták meg. No persze azt a fajtát, amiben a láb és a labda csak igen ritkán találkozik. Mivel ehhez a sporthoz semmit sem konyítunk, ezért a szünetek reklámjaira fókuszálunk inkább.

\n\n\n\n

Elsőként az “Eláll a szavunk” és az “Ezt most minek kellett?” szekcióban nézzük át a legmeghökkentőbb híreket:

\n\n\n\n\n\n\n\n

Az amerikai foci talán a Föld legdrágább hirdetési felülete, a Logitech mégis igen komoly reklámidőt vett belőle magának. Nem véletlenül, figyelembe véve, hogy hatalmasat ment tavaly a cég billentyűzetek, egerek és főként a webkamerák forgalmazásával. Az Amazon sem szerénykedett, hiszen az ő reklámjuk egyenesen Michel B. Jordan-t szerepeltette Alexa-ként, egy inkább nőknek készült reklámban. Azért figyelemre méltó, hogy csak a “B”-oldalas” Jordan fért bele a költségvetésbe. Lehet, hogy az NBA-s spotra tartogatják a nagy öreget?

\n\n\n\n

A PS5 még nem hozott magával igazi húzónevet, ami ténylegesen ki tudná használni a benne rejlő teljesítményt. Zúzónévként viszont megemlítendő a Destruction All Stars amiben egymás ellen lehet autókat összetörni. Apró baki, hogy véletlenül bekapcsolva felejtették a felhasználók mikrofonját, így a játékosok nem kívánt hangokat is megosztottak a társaikkal.

\n\n\n\n

Bezzeg az Electronic Arts, végre visszatér a gyökerekhez, és az NFL után az amatőr főiskolás focimeccsekhez is készít, több év kihagyás után játékot. Ezúttal azonban nem követik el azt a hibát, hogy felismerhetők legyenek a valódi játékosok. Innentől akár Donald Trump is kocoghatna a pályán!

\n\n\n\n

Ha már játékok, az online világban már-már feledésbe merülnek fiatalkorunk LAN partyjai, amin sok fiatal srác egymás mellé pakolt, drótokkal összekötött helyi hálózaton nyomott egy-egy játékot napokon keresztül. Valakiben az az ötlet vert tanyát, hogy ennek emlékére LAN party eszenciáját magába foglaló illatgyertyát dobjon piacra. Az illatot a testszag és a zacskós ramen tömény keverékeként írják le. Ehhez a termékvonalhoz azért van pár ötletünk.

\n\n\n\n

A gyermekkor felidézése nem lehet teljes Lego nélkül. A cég pár izgalmas újdonsággal kápráztatja el a műanyag darabok rajongóit. Első, hiánypótló kezdeményezésként a Lego City-hez kerékpárút kiegészítőt készítettek. Ez nem lenne teljes bicikliülés és abba elhelyezett Lego kisgyerek nélkül. A továbbiakban viszont hiányoljuk a Lego napelem, szélerőmű és atomreaktor elemeket a készletekből. Szerencsére a régijáték-rajongók nemsokára már a Sonic témájú készlethez is hozzájuthatnak. Ehhez pedig mi más is mehetne aláfestő zeneként, mint a Lego-kockák használatával készített fehérzaj playlist.

\n\n\n\n

Az Amazon sem pihent a babérjain az utóbbi időben. A kellemetlen “motorhangú” Rivian flottája immár 16 amerikai városba bevetésre kész. Ez még nem is verne fel akkora port, mint a közízléssel nehezen összeegyeztethető arlingtoni új Amazon főhadiszállás látványterve. Ez a duplacsavart, felfelé elkeskenyedő forma már csak az öregekben idézi fel a gépi fagylalt csavart látványát, az ebben az évezredben születettek viszont csak a kaki emoji-ra asszociálnak.

\n\n\n\n
\"\"
\n

💩

\n
\n\n\n\n

Ha már végtermék, akkor meg kell említeni azt is, hogy a végfelhasználókat is elkényeztetik, hiszen mostantól az okosotthonok felhasználóit már nem csak uncsi Alexa, de számos más idegesítő hang tudja felzavarni a legszebb álmából őket, úgy mint Spongyabob, Harry Potter vagy a Minionok.

\n\n\n\n

Ha már Okoska, akkor meg kell említenünk, hogy lassan be lehet teljesíteni a Hupikék törpikék főcímdalát (..magas hegyek között, gombaházakban lakunk, és mindig vidámak vagyunk…). Ez az új találmány ugyanis lehetővé teszi gombából készített téglák gyártását. A vidámság pedig? Gombája válogatja!

\n\n\n\n

A Microsoft átlép a fizikai korlátainkon, olyan megoldást szabadalmaztattak, amellyel már nem csak élő emberek digitális lenyomata alapján tudnak, az eredeti viselkedéséhez hasonló chatbotokat készíteni, de tovább megy és elhunytak illetve képzeletbeli személyek profiljai alapján is működik. Remélem a megoldás tükrözni fogja a hátborzongatóságát, és Microsoft Medium vagy Microsoft Csevegések a Kriptából néven lesz elérhető.

\n\n\n\n

A Boston Dynamics elhíresült Spot robotkutyája nem ilyen megfoghatatlan dolgokkal foglalkozik. Sőt, mióta kéz nőtt ki a hátából képessé vált tárgyak megfogására és áthelyezésére. Jelenleg még korlátozott a távirányíthatósága, de közel az idő, hogy a robotkutya megfogja a cekkert és kiszaladjon a boltba bevásárolni, mielőtt a gazdi hazatérne.

\n\n\n\n

És végre egy cipő, amit nem kell megfogni! A Nike olyan cipőkoncepcióval állt elő, amelybe tényleg elég belelépni, a levételhez pedig elég a sarokra finoman rálépni.

\n\n \n

A műsorhoz kapcsolódó linkek

\n \t","id":"7eUvcXDCvjjohWScaQHDmI","images":[{"height":360,"url":"https://i.scdn.co/image/fc89f9d9703e23af1c7a986b0d8a69931f51eabe","width":640},{"height":169,"url":"https://i.scdn.co/image/e718eafb23f28ba61ac04fed9b366913a77568b0","width":300},{"height":36,"url":"https://i.scdn.co/image/b6bbc700e1302075127c99b2a7d9897fc287fccf","width":64}],"is_externally_hosted":false,"is_paywall_content":false,"is_playable":true,"language":"hu","languages":["hu"],"name":"Superb Owl - a legjobb bagoly","release_date":"2021-02-07","release_date_precision":"day","type":"episode","uri":"spotify:episode:7eUvcXDCvjjohWScaQHDmI"},{"audio_preview_url":"https://p.scdn.co/mp3-preview/4f59f3af3d8a00465673020486ca00512799a2d9","content_type":"PODCAST_EPISODE","description":"Miniepizódunkban az agyi implantátumok jövőbeli használatának szürreális lehetőségein merengünk el (00:19) Húsperiféria (00:55) Testrablók (02:12) Alexa nem ringat (03:57) Termelésoptimalizálás biorobotokkal (06:54) Outro","duration_ms":459687,"explicit":false,"external_urls":{"spotify":"https://open.spotify.com/episode/0MGrAyRbEFEiaQAnUHpazm"},"href":"https://api.spotify.com/v1/episodes/0MGrAyRbEFEiaQAnUHpazm","html_description":"

Miniepizódunkban az agyi implantátumok jövőbeli használatának szürreális lehetőségein merengünk el

A Zártosztály Podcast 62. adása
\n\n\n\n\n\n\n\n

A múlt héten a fizetett vegán szakmán merengtünk el, ezúttal azonban egy sokkal komolyabb jövőbeli foglalkozási lehetőséget gondoltunk át.

\n\n\n\n

Gabe Newell szürreális agy-számítógép interfészekkel kapcsolatos megjegyzéseit vezettük tovább. A gép által vezérelt alvásciklusok és az implantátumok vezérlésének az oroszok által meghackelésén túl kitaláltunk pár sokkal ijesztőbb felhasználási lehetőséget is.

\n\n\n\n

A futószalag melletti fizikai munkát végző emberek implantátumon keresztüli vezérlése, miközben agyuk alvási ciklusban emészti meg az előző nap eseményeit, lehetővé teszi a két műszakos munkát a testépítéssel egyidejűleg, ami mellett még 8 óra a családra és a magánéletre is jut! A munka minőségére pedig szintén nem lehetne panasz. Ez lenne a termelés jövője?

\n\n\n\n

A gyerekek finommotoros fejlődése is hol lehetne gyorsabb, mint egy összeszerelő üzemben? Ráadásul még jutalmazás/büntetés sem szükséges hozzá, hiszen a neurális pályák közvetlen vezérlésével az is szükségtelenné válik. Persze ez jogellenes. Még. Amíg a törvényhozásban is el nem kezdenek terjedni, és az emberek fölé kerülni a mesterséges intelligenciák.

\n\n \n

A műsorhoz kapcsolódó linkek

\n \t","id":"0MGrAyRbEFEiaQAnUHpazm","images":[{"height":640,"url":"https://i.scdn.co/image/99e0d9d8b3e1ee2cae7fb9c3ca6bec6650c97ff0","width":581},{"height":300,"url":"https://i.scdn.co/image/3a303f9a7ae3284df71757fb4d1a83d180eb41f8","width":272},{"height":64,"url":"https://i.scdn.co/image/13b98027f9e4239a82bf84166f123472ec5e16ad","width":58}],"is_externally_hosted":false,"is_paywall_content":false,"is_playable":true,"language":"hu","languages":["hu"],"name":"Foglalkozása: Biorobot","release_date":"2021-02-03","release_date_precision":"day","type":"episode","uri":"spotify:episode:0MGrAyRbEFEiaQAnUHpazm"},{"audio_preview_url":"https://p.scdn.co/mp3-preview/3e7d1cedbd0d8b4aba70c3460f1775d9a6a67b74","content_type":"PODCAST_EPISODE","description":"Önmagukban abszurd hírekkel jelentkezünk, amelyekkel bármely reggeli kávézás feldobható. Adásunk tematikus részének fókuszába pedig különös emberek és az űrverseny kerül. (00:19) TautoNews (00:36) EU vs. GDPR (01:03) BMG vs. Jehova Tanúi (01:27) Virtuális szex Keanu Reeves-zel (02:18) Lego Vidiyo (03:45) Amazon Poltergeist (07:26) Funkciómentes funkciósáv (09:36) Rolling fittness vs. work from road (13:14) Közösségi madárfigyelés (15:15) Trillázó twitter troll (17:17) Forró nyomon (18:43) Pacemakerrel a mágnesboltban (20:51) A brit gépeken a kínaiak trójai falova: az orosz malware (22:55) Műhold-fellövés: friss árak! (25:00) Lézerpontos űrternet (26:05) Milliárdos cicaharc (27:52) Starlink: friss árak! (28:35) Ki oszthatja fel az űrt? (30:05) Űrturizmus: friss árak! (32:39) Kockásfülű marskopter (36:37) Outro (37:50) Bónusz track","duration_ms":2370121,"explicit":false,"external_urls":{"spotify":"https://open.spotify.com/episode/0QZNtOLWHoJymPArrCpGSp"},"href":"https://api.spotify.com/v1/episodes/0QZNtOLWHoJymPArrCpGSp","html_description":"

Önmagukban abszurd hírekkel jelentkezünk, amelyekkel bármely reggeli kávézás feldobható. Adásunk tematikus részének fókuszába pedig különös emberek és az űrverseny kerül.

A Zártosztály Podcast 61. adása
\n\n\n\n\n\n\n\n

Ezúttal pár nem szokványos hírrel kezdjük adásunkat. Olyanokkal, amiknek a kommentálására nem is vállalkozunk, hiszen önmagukban kellően abszurdak ahhoz, hogy beszélgetőpartnerünknek elakadjon tőle a szava:

\n\n\n\n\n\n\n\n

A CES-ben csalódva a hírekben igyekeztünk szellemes ötleteket találni. A feladatot szokás szerint túlgondoltuk. Ilyen szemüvegen keresztül néztük az Amazon Alexa legújabb prediktív képességét és abba láttuk bele a modern poltergeistet. Kifejezetten ijesztő lehet arra riadni a szabadság első napján, amikor okosotthonunk kéretlenül elkezdi felkapcsolgatni a villanyt, felhúzni a redőnyt, kinyitni az ajtózárakat a napi rutin szerint, csak mert ilyenkor általában így szoktuk.

\n\n\n\n

Ezt a képességet a konkurencia helyében negatív reklámként sütnénk el, mint ahogy a Microsoft legújabb kampányában ráfekszik az Apple-re a MacBook Pro-k valóban haszontalan Touch Bar-jával szemben. Azonban a Surface-et is csak az Apple termékekkel lehet gaming platformként szembe állítani, hiszen a Tesla új Model S-ébe már lényegesen jobb játékgépet lehet rendelni, mint amit a Surface 7 tud, ráadásul nem is egy, hanem mindjárt három kijelzője is van.

\n\n\n\n
\"gaming
\n\n\n\n

A Tesla néha madárnak nézi a vásárlóit, a Twitter pedig lehetővé teszi a madármegfigyelését a legújabb Birdwatch programjával, aminek a keretében az internetes fakenews-t lehet közösségi moderációval csökkenteni. Különös, hogy ezzel a képességgel megvárták Trump távozását, ugyanúgy, ahogy azt sem siették el, hogy az USA elnökének a médiaámokfutását is csak az utolsó napjaiban büntették értelmezhető tiltással.

\n\n\n\n

Nem mindenki ússza meg ennyivel: a 2016-os választások befolyásolását elérni akaró Twitter troll 10 évnyi ejnye-bejnyére számíthat az SMS-en keresztül történő szavazásos hoax, valamint a “Hillary Clinton besoroztatja a lányodat!” kampány miatt.

\n\n\n\n

Trump követői persze nem mind ennyire sikeresek. Így például az a zseni se, aki a lakhelyelhagyási korlátozásának egy korábbi megszegéséért, már GPS nyomkövetőt viselt a lábán. A szakértőink szerint ez nem a legjobb szerelék ahhoz, hogy ismét megszegje a kimenőjét és részt vegyen a Szenátus épületének ostromában.

\n\n\n\n

Páran elhíresültek arról, hogy ebben a szenátusi akcióban rápöffentettek egy kis marihuánára. Washington DC-ben ez nem tilos, de az épületben szigorúan tilos a dohányzás. Ezt tényleg otthon kellett volna csinálnia. Kiváltképpen azért, mert Oregon állam bírósága nemrégiben kimondta, hogy az nem minősül elégséges gyanúnak járművek, otthonok rendőrségi átkutatására, hogy körülötte a fű, mással összetéveszthetetlen illata terjeng, egy olyan államban ahol annak a fogyasztása alapvetően nem is tiltott.

\n\n\n\n

A COVID-ra sok állami reakció meggondolatlan volt. Volt ország ahol annyi lélegeztetőgépet vettek, hogy nincs aki működtesse. A britek pedig a távoktatáshoz beszerzett laptopokat nem vizsgálták át így 23.000 kispajtást láttak el orosz vírusokkal.

\n\n\n\n

Ha már uralom, akkor a SpaceX űrbirodalma jut óhatatlanul az eszünkbe. Nemrég egyszerre 143 műholdat állítottak pályára egy újrafelhasznált Falcon 9-cel. Egy 200 kilós rakomány kilövési díja 1.000.000 dollár – bár ez nem tartalmazza a felbocsátáshoz szükséges adapterek, biztosítás vagy üzemanyag díját.

\n\n\n\n

A SpaceX nem csak a kilövési díjakat tartja alacsonyabb pályán, hanem ezt tervezi a műholdjaival is. A pályamódosítási tervek szerint a műholdak 540-570 km magas pályára ereszkednének, ezzel az esetlegesen meghibásodott eszközöket egyszerűbb lenne hazahívni. Az Amazon tervezett műholdrendszere viszont a 590km-es pályára van tervezve, ezért rögtön megkezdődött a kakaskodás az FCC előtt, akik úgy tűnik szabadon rendelkeznek az egész Föld körüli pálya felett. Talán nem véletlen, hogy a Starlink eszközöket kisteljesítményű lézerekkel is felszerelik azt állítva, hogy ezzel a műholdak közötti kommunikációt gyorsítják. Vajon erre az oroszok mit lépnek?

\n\n\n\n

Az Axiom Space, úgy tűnik, ráérzett az űrturizmusra: egyszerre négy érdeklődő számára bérelt helyet a Crew Dragon hátán, hogy elvigye őket az ISS-re és remélhetőleg vissza is. Egy ilyen kiruccanás nem olcsó, de a $55M már eleve tartalmazza a nyolc napnyi tartózkodás $1.1M-s szállodaköltségét is az ISS-en, beleértve a levegővétel és a pottyantós használatát is, természetesen. All inclusive, újraértelmezve.

\n\n\n\n

A NASA is készül arra, hogy gazdagok utazgatnak az űrbe, azok pedig nem szeretnek gyalogolni. Emiatt a Mars-misszióhoz már eleve helikopterrel készül. A képek alapján ez jelenleg leginkább a Babilon gyerekjátékra emlékeztet, de DaVinci-nek is kellett valahol kezdenie.

\n\n \n

A műsorhoz kapcsolódó linkek

\n \t","id":"0QZNtOLWHoJymPArrCpGSp","images":[{"height":450,"url":"https://i.scdn.co/image/bebec23b6739d7c63b8f5415e5aa4869719a31bf","width":600},{"height":225,"url":"https://i.scdn.co/image/62dfe2a41a7b4f4272196e69d80a46680c6968de","width":300},{"height":48,"url":"https://i.scdn.co/image/55af41f7e8974ed87b5353c6fca620ffe23a497b","width":64}],"is_externally_hosted":false,"is_paywall_content":false,"is_playable":true,"language":"hu","languages":["hu"],"name":"Kockásfülű marskopter","release_date":"2021-01-31","release_date_precision":"day","type":"episode","uri":"spotify:episode:0QZNtOLWHoJymPArrCpGSp"},{"audio_preview_url":"https://p.scdn.co/mp3-preview/aae56cf966230808ddd0ceca402e90d28da4a9a4","content_type":"PODCAST_EPISODE","description":"Nagy az Isten állatkertje, alacsony a kerítés, mégis felfalják egymást a bennlakók. De miért húzunk önkényesen vonalat mi ehető és mi nem? (00:20) Tücsök és bogár (01:37) Foglalkozása: vegán (03:15) Popeye vegán dohánya (03:54) Univerzális horgászcsemege (04:59) Greensect vs. casu marzu (06:12) A rovar az új Tesla (06:55) Rovarburger (08:02) Outro (08:39) Bónusz track","duration_ms":581836,"explicit":false,"external_urls":{"spotify":"https://open.spotify.com/episode/5UO8FDRxF4RzU7kZeWlK86"},"href":"https://api.spotify.com/v1/episodes/5UO8FDRxF4RzU7kZeWlK86","html_description":"

Nagy az Isten állatkertje, alacsony a kerítés, mégis felfalják egymást a bennlakók. De miért húzunk önkényesen vonalat mi ehető és mi nem?

A Zártosztály Podcast 60. mini adása
\n\n\n\n\n\n\n\n

Az emberiség alapvetően mindenevő, ezen azért persze egy széles spektrumot értünk, hiszen van aki a zöldségeknél, van aki az állatoknál húzza meg a határt, sőt van aki kizárólag McDonalds hamburgermenün él évek óta.

\n\n\n\n

Ebben a mini epizódunkban a spektrum két végére fókuszálunk, két végletes bulvárhír alapján.

\n\n\n\n

Különös csoportot alkotnak akik mindenkin felülemelkedve megvilágosodott vegánként élvezik az életet. Nemrég volt lehetőség részt venni egy pályázaton ahol akár 50.000 angol font üthette annak a jelentkezőnek a markát, aki fél éven át vegánná válik húsevőből. Ez nem csak étkezési, hanem viselkedési változtatást igényel, hiszen tele kell vele kürtölnie a világot, hogy mindenki hallhassa:

\n\n\n\n

VEGÁN VAGYOK!

(Ismeretlen vegán, bárhol, bármikor. Ha kérdezik, ha nem)
\n\n\n\n

Ha már idáig eljutott, akkor ezt az időszakot és pénzt akár duplázhatja is. Mivel egy jókora összegről van szó, eltart egy darabig, hogy eltékozolja, de gondolom ebben az időszakban már úgy letiltják a médiamegjelenéseit, mint Trump-ot az elnöki időszaka után!

\n\n\n\n

Mire letelik ez a hosszú húsvéti böjt, addigra viszont lehet, hogy lisztkukaccal is megtömheti a fejét, hiszen az EU nemrégiben engedélyezte annak fogyasztását. Természetesen elsősorban a rovarlárvákból kinyert fehérje lesz az, ami a táplálékok alapjául szolgálhat a jövőben. A magyar Grinsect is ebben lát fantáziát, mi pedig bennük!

\n\n\n\n

Alig várom, hogy a szója/mandula/zabszalma áltejeket, rovartejekkel lehessen helyettesíteni!

\n\n\n\n

Nem vegán vagyok, csak a laktózt nem bírom!

\n\n \n

A műsorhoz kapcsolódó linkek

\n \t","id":"5UO8FDRxF4RzU7kZeWlK86","images":[{"height":519,"url":"https://i.scdn.co/image/71a78dae7696795b832f2180f61d8cdd68a0df16","width":640},{"height":243,"url":"https://i.scdn.co/image/a56f2dc63110240064db93a8d1fcb059427c5c52","width":300},{"height":52,"url":"https://i.scdn.co/image/18f22980437ada2766e1cce0ebb6924d501983c6","width":64}],"is_externally_hosted":false,"is_paywall_content":false,"is_playable":true,"language":"hu","languages":["hu"],"name":"Foglalkozása: Vegán","release_date":"2021-01-27","release_date_precision":"day","type":"episode","uri":"spotify:episode:5UO8FDRxF4RzU7kZeWlK86"},{"audio_preview_url":"https://p.scdn.co/mp3-preview/14df3da52c4531e0fec550f1fa4d2ed778a7ca45","content_type":"PODCAST_EPISODE","description":"Nagyon készültünk a CES-re. Az itt felvonuló esztelen ötletek és félbolond koncepciók kiváló táptalajt biztosítanak adásainknak. A COVID-19 ebbe is csúnyán beleszólt... (00:25) Intro (01:15) ElCESték (03:03) RyzenFall (04:19) Okosboxzsák (06:26) Okos kutyaajtó (12:14) Sötét jövő (19:00) BaLoon: teljes sávszél (23:10) Űrinternet-verseny (26:04) SpaceX visszahívás (28:00) Fegyvernek látszó diszópörzsölő (30:46) Miami wise (33:02) Ne írd le a tudodmit! (34:44) Hajtogatható arcfelismerés (39:40) Ajándék lónak Samsung a neve? (40:50) Outro (41:50) Bónusz track","duration_ms":2716005,"explicit":false,"external_urls":{"spotify":"https://open.spotify.com/episode/2a3mOII9uFsR3q1l12W4kz"},"href":"https://api.spotify.com/v1/episodes/2a3mOII9uFsR3q1l12W4kz","html_description":"

Nagyon készültünk a CES-re. Az itt felvonuló esztelen ötletek és félbolond koncepciók kiváló táptalajt biztosítanak adásainknak.

A COVID-19 ebbe is csúnyán beleszólt…

A Zártosztály Podcast 59. adása
\n\n\n\n\n\n\n\n

Eltelt közel egy év, hogy a Föld nagy részén karanténba vonultak azok, akikre napi használatban nincs szükség. A telefonkagyló pucolók, könyvelők és a fodrászok mind otthon malmoztak. Számtalan izgalmas találmány születhet ilyenkor, gondoljunk csak arra, hogy Sir Isaac Newton is a fekete dögvész elől karanténba menekülve fektette le a Matematikai Analízis alapjait (vagy mégsem?)

\n\n\n\n

Nagy várakozásokkal tekintettünk így a CES2021-re, számítottunk rá, hogy az innováció éves felhozatalából a tavalyi adásokhoz hasonlóan csak belemerítünk a kiállítók oldalaiba, ami elegendő lesz több adás színvonalas megtöltéséhez őrülettel.

\n\n\n\n

Ilyenkor nem is a nagy cégek körül nézelődünk, hanem kifejezetten a kis halakra szoktunk összpontosítani. Nagy meglepetésünkre azonban a múlt héten megénekelt témákon kívül alig volt új a felhozatalban. Az akkor megemlített témák lettek a The Verge kedvencei is.

\n\n\n\n

Őrültebb ötleteket kerestünk tehát annál, mint a Samsung telefonos autókulcsai, vagy a sokadik hajlított képernyő. Az interaktív bokszzsák valamint a méregdrága kutyaajtó még a csengőt sem nyomja meg a gumiszobánk ajtaján. Kiváltképp, ha a fekete kutyákat fel sem ismeri, ha azok Mosou-fekete színben pompáznak. Pedig a fekete a nagykutyákat sem hagyja hidegen, hiszen már a Fehér Háznak is van sötét oldala.

\n\n\n\n

Az amerikai szélessávot lehagyjuk a telefonunkon, nem csoda, hogy az Alphabet, rólunk elnevezett Loon alvállalata bezárja kapuit, de a SpaceX és hasonló szatellit alapú szolgáltatók sem örülhetnek, hiszen az oroszok zárják az égboltot és büntetik az idegen űrtechnikát. Persze ez nem keseríti el a Virgin-t aki repülőgépekről indít levegő-űr rakétákat, hogy a SpaceX konkurensei is eljuthassanak az űrbe. Persze őt nem zavarja a megnövekedett űrszemét miatti ütközésveszély, hiszen nem a saját műholdjai kerülnek állnak Föld körüli pályára. A NASA sem emiatt agódik mostanában, hiszen jelenleg a földi teszteket sem bírják az új rakétáikkal végrehajtani.

\n\n\n\n

Szerencsére Elon Musk ismét nem hagy minket téma nélkül. 158.000 Tesla visszahívása a hibás kijelzők miatt elgondolkodtató, hiszen a SpaceX rakétáiban kísértetiesen hasonló képernyőket láttunk. Azokat is visszahívják vajon? A Boring Company sem unalmas többé, lángszóró sem kellett hozzá, hogy égjen! A Musk által megálmodott, Miami alá fúrandó alagutat hamarabb sikerült megfúrni, mint egy nyugdíjemelést itthon! Az ötletét elnyelték a floridai víznyelők.

\n\n\n\n

Bár a szoftverhibák tűnnének el ilyen egyszerűen, de a Microsoft még mindig nem javított egy évek óta létező hibát, amivel egy egyszerű pár karakteres paranccsal jelentős károkat lehet okozni a számítógép fájlrendszerének. A felelős újságírás mintapéldája, hogy ezt a parancssort több médium is leközölte. Ezeket se megnevezni, se belinkelni nem fogjuk, mert mi bolondok vagyunk, nem hülyék!

\n\n\n\n

Az Apple dolgozik a hajlíthatóképernyős telefon koncepciójának előkészítésén. Ezúttal olyan megoldást keresnek, ami nem egyszerhasználatos. Ideje is, mivel az LG értékesíti vagy megszünteti a mobilkészülékgyártó üzletágát, így a nekünk nagyon tetsző LG Wing után kelleni fog valami amin köszörülhetjük a nyelvünket! Koreában mások is panaszkodnak, hogy nem ilyen lovat akartak, de ezért lecsukni egy technológiai óriás örökösét?

\n\n \n

A műsorhoz kapcsolódó linkek

\n \t","id":"2a3mOII9uFsR3q1l12W4kz","images":[{"height":453,"url":"https://i.scdn.co/image/f3538e6993c4ff287fd340c53d069f4befb028f6","width":640},{"height":212,"url":"https://i.scdn.co/image/feb882c5c5be33382cbff7318ec28d94e5f60933","width":300},{"height":45,"url":"https://i.scdn.co/image/fed37f456c0714fba7cb7a20300d138d1a03a67f","width":64}],"is_externally_hosted":false,"is_paywall_content":false,"is_playable":true,"language":"hu","languages":["hu"],"name":"CEStelen brigantik","release_date":"2021-01-24","release_date_precision":"day","type":"episode","uri":"spotify:episode:2a3mOII9uFsR3q1l12W4kz"},{"audio_preview_url":"https://p.scdn.co/mp3-preview/bb17b671e73e386f51dee1c463c6d8d3314d52a6","content_type":"PODCAST_EPISODE","description":"Nem könnyű híreket válogatni úgy, hogy közeleg az elnöki beiktatás és nyakunkon a CES. Reméljük ebben az adásban minden hallgatónk talál magának való témát! (00:21) Intro (00:57) Pokemon irodai alvószőnyeg (03:44) Elon Musk az első marslakó (06:16) Trumpista Twitter Tűntető (07:27) Kapitális Capitoliumi tüntetés (08:15) Hátra rakott Trump (10:02) Washington RBnB (11:28) Stop the steal (12:05) MAGA2020 de buta! (13:11) Virutális influencer (14:59) LG göngyölhető telefon (15:56) TCL pergamentekercs (17:00) Liftező ágyfejtévé (19:13) Spongyát az NFL-re! (21:13) Madden21 - Spongyabobbal (21:55) Utánpótlás (23:11) Drónversenyfogadás (23:47) Drónháború (27:22) Drónversenypályák (28:11) AI Drónversenyek (28:43) DisneyLand oltásközpont (29:39) CES-ből mi marad meg? (30:03) Samsung robotszolga (32:33) Koehler okosfürdőkád és WC (35:48) Vákumos vérvétel (36:39) Nagynyomású vakcináció (37:40) Gyógyszeradagolás és rekreáció (39:42) Kapszulás fagyi (41:38) Kapszulás Podrúzs (43:44) Billentyűzetfertőtlenítés (45:28) Hordozható ózonzsák (46:13) Razer respirátor (48:04) Egybeépített játszófülke (49:50) Outro (50:43) Bonus track","duration_ms":3200637,"explicit":false,"external_urls":{"spotify":"https://open.spotify.com/episode/44tPGrjvYLY5BAqhzMXfyj"},"href":"https://api.spotify.com/v1/episodes/44tPGrjvYLY5BAqhzMXfyj","html_description":"

Nem könnyű híreket válogatni úgy, hogy közeleg az elnöki beiktatás és nyakunkon a CES.

Reméljük ebben az adásban minden hallgatónk talál magának való témát!

A Zártosztály Podcast 58. adása
\n\n\n\n\n\n\n\n

Az év indításaként elöntött minket a hírlavina, ennek tetejébe közelít az idei CES is ami az eddigi gyakorlattól eltérő módon ezúttal tisztán és kizárólag virtuálisan lesz megtartva.

\n\n\n\n

A ránk zúduló információáradattal alig tudunk mit kezdeni, irigykedve méregetjük a Japán plüss Gengert, amibe mi is szívesen bedugnánk egy darabig a fejünket pihenni.

\n\n\n\n
\"\"/
Genger in action
\n\n\n\n

Eltűnődünk, hogy milyen igaza is van a világ leggazdagabb emberének, Elon Musknak, hogy elmenne erről a bolygóról, csak azt nem értjük minek vinne magával még egymillió nyüzsgő embert?

\n\n\n\n

Persze vannak akik magányosan érzik jól magukat, például az a Trump Twitterről kitiltása ellen demonstráló tüntető, akit viszont sikerült jól dokumentálni és megvédeni a sokszoros túlerőben felvonuló rendőröknek. Bezzeg a Capitoliumi tűntetők más arányban jelentek meg, az FBI gondban is lesz, mire mind a 100.000 digitális bizonyítékot feldolgozza! Kis utómozgásként a Facebook letiltotta a Stop the Steal jelmondatot, és az elnöki beiktatás idejére az AirBnB is visszamondott minden előre lefoglalt Washingtoni szállást. Még szerencse, hogy az elnöki Twitter jelszót kikövetkeztető “hackert” nem ítélik el. Reméljük az aki egy tengeritehén hátára a TRUMP feliratot dörgölte, viszont elnyeri a megérdemelt büntetését!

\n\n\n\n
\"\"/
Image: Citrus County Chronicle
\n\n\n\n

Csalódtunk az emberekben, jól jön ilyenkor az LG virtuális influencere aki(?) számos új terméket, de igazán semmi újat nem jelentett be. A felgörgethető telefon elvileg kapható lesz már az idén, míg a TCL, a Holt-tengeri tekercsekre emlékeztető, tablete és kívánságra meghosszabodó telefonja csak álom marad ebben az évben. Nem estünk hanyatt az átlátszó ágyvégTV feltalálásától sem, bár igen abszurdnak találtuk azt a bemutató spotot, amiben ott felejtették a falon a “hagyományos” TV-t. Ez kicsit olyan érzést keltett, mint a kétsapkás Leninszobor (5:33-tól).

\n\n\n\n

Újdonságképpen tűnt fel az NBC-Nickelodeon kooperáció, amiben az NFL egy bemelegítő meccsét a Nickelodeon-on rajzfilmesítve adták le, közvetítőkkel, reklámokkal és léghajóval, mint ahogy az illik. Az NFL úgy tűnik, hogy erősen nyit a fiatal közönség felé, mert a Madden 21 NFL játékban is megjelentek az utánpótlásnak kedvező környezetek. Oda egy Spongyabobos stadionban készült, amiben megmérethetik magukat a fiatalok!

\n\n\n\n

Manapság már technológiai sportversenynek tekintik azt is, amiben az emberek csupán vezérlőként szerepelnek, így az amerikai DraftKings-nél már nem csak eSport eseményekre, de drónversenyekre is lehet fogadásokat kötni. Ezt tovább is gondoljuk, ahogy kell!

\n\n\n\n

Kiderült, hogy az üresen kongó DisneyLand-et oltóközponttá akarják átalakítani, így végre teljesülhet az amerikai álom, hogy ingyen bejussanak az emberek.

\n\n\n\n

Képzeletben elnyúlunk az okoskádunkban, amihez robotszolgánk szolgálja fel a bort, és eltűnődünk, hogy milyen egyszerű is rájönni, hogy ha vákuummal rá lehet segíteni a vérvételre és akkor nem megy szét a vénánk! Persze fordítva pedig magas nyomással tűszúrás nélkül lehet vakcinát a bőr alá juttatni, de nem javasolt a használata.

\n\n\n\n

Ha már gyógyszeradagolás, akkor egy új találmányról is szót ejtünk, amely a terápiás és rekreációs célú THC használatnál alkalmazott kapszulák hatóanyag adagolására ad választ. Ha már kapszulák, akkor szót ejtünk a kapszulás fagyiól és rúzsról is. Most még csak külön-külön, jövőre lehet, hogy ez is egy gépből jön már!

\n\n\n\n

2020 nem múlt el nyom nélkül. A Targus is megpróbál választ adni a piszkos billentyűzetek és a fertőző környezetben vírushordozóként fellépő hátitáskák problematikájára. A gamerek által kedvelt Razer azonban kétoldalról támad, részint pulzáló színt visz az átlátszó respirátorjával a szürke hétköznapokba, részint megoldja, hogy azt ne is kelljen használni, mivel a 180 fokos monitorral egybeépített (agybaépített) all-in-one gamerfoteljét el se kell hagyni, de ránézésre nem is nagyon lehet.

\n\n\n\n
\"\"/
Sötétedésre bekapcsoló arcmegvilágítás | Image: Razer
\n\n\n\n

Ennyi fért bele erre a hétre, alig várjuk, hogy a tavalyihoz hasonló teljesen a CES-en bemutatott találmányokkal foglalkozó következő adásunkat elkészíthessük!

\n\n \n

A műsorhoz kapcsolódó linkek

\n \t","id":"44tPGrjvYLY5BAqhzMXfyj","images":[{"height":425,"url":"https://i.scdn.co/image/2e902e19131146a48aa08116b05c468e3690bfee","width":640},{"height":199,"url":"https://i.scdn.co/image/361f110060aa84f296d00bb46b15e96a3c8585eb","width":300},{"height":43,"url":"https://i.scdn.co/image/03c3365a58ad6479188a2e9e96752ca48e78ef86","width":64}],"is_externally_hosted":false,"is_paywall_content":false,"is_playable":true,"language":"hu","languages":["hu"],"name":"Podrúzs, podfagyi, podcast","release_date":"2021-01-17","release_date_precision":"day","type":"episode","uri":"spotify:episode:44tPGrjvYLY5BAqhzMXfyj"},{"audio_preview_url":"https://p.scdn.co/mp3-preview/9c83f2d990aa27f03327a7f5b7911ad5c8e0d20c","content_type":"PODCAST_EPISODE","description":"A karácsonyi időszakban feltorlódott hírek számos izgalmas beszédtémával szolgáltak. Szomszédokra nyerítő járművek, aktatáskába rejtett államtitkok, de még az idegenek által ránk küldött kémaszteroidák is helyet kapnak évnyitónkban. (00:22) Intro (00:32) Hyperscreen: fültől falig (03:40) Tesla Boombox: nép-zene 2.0 (07:50) Észbontó űrszemét-zűr (12:26) Pixelhiba az asztrofotózásban (14:26) Űrverseny: az én apukámé nagyobb! (19:24) Amphetamine: jaj a kristályvázáknak! (21:03) GoDaddy: gratulálunk, bedőltél (22:56) SkinGlo: mi olcsóbb az ingyenreklámnál? (25:13) De igenis hallgattad! (28:20) Brexit: hihalt technológiával a DNS biztonságáért (30:06) Konteó-vakcina: mágnesezhető gyíkemberek (32:24) CueCat, a háztartási vonalkód olvasó cica (35:24) Amerikai fintech álom: retrofutur (38:17) Az offline az új biztonságos (40:25) Outro","duration_ms":2646755,"explicit":false,"external_urls":{"spotify":"https://open.spotify.com/episode/4aO80uG9PEPwgISpa8YWvS"},"href":"https://api.spotify.com/v1/episodes/4aO80uG9PEPwgISpa8YWvS","html_description":"

A karácsonyi időszakban feltorlódott hírek számos izgalmas beszédtémával szolgáltak. Szomszédokra nyerítő járművek, aktatáskába rejtett államtitkok, de még az idegenek által ránk küldött kémaszteroidák is helyet kapnak évnyitónkban.

A Zártosztály Podcast 57. adása
\n\n\n\n\n\n\n\n

A Zártosztály 2021-es első felvételével térünk vissza, hangot adva annak a határtalan örömnek, hogy a tavalyi évben sem csökkent hallgatóink száma!

\n\n\n\n

A legutóbbi három megjelenésünk visszatekintést biztosított a korábbi adásainkra, azonban konzervekből készült. Gyártósorunkon eközben feltorlódtak a jobbnál-jobb, kibeszélésre váró témák. Ezek között találtunk olyanokat is, amelyek igazolják, hogy a multicégek a Zártosztály gondolati bonbonjaiba szemérmetlenül belemarkolva, lassan valóra váltják kevésbé komoly elképzeléseinket is.

\n\n\n\n

A tavalyi évben csodálkoztunk rá például arra, hogy a kínai Byton innovatívan gigantikus képernyőt épített be elektromos autói prototípusaiba. Akkor viccelődtünk is egy kicsit azon, hogy a kínaiak már az innovációt is megtanulták másolni, valamint azt is elejtettük valahol, hogy nemsokára az európai gyártók kezdenek ötleteket lopkodni tanulni a kínai cégektől. Bár a Bytonnak lassan Bye-Byton, a gigantikus méretű műszerfali kijelző már a Mercedes fantáziáját és tervezői ceruzájának a végét is megbirizgálta, annyira, hogy 56 colos, ‘Hyperscreen’ fanzázianevű gigaképernyőjét már a virtuális CES2021 előtt bemutatta, azzal az ígérettel, hogy 2022-ben sorozatgyártásba is kerül.

\n\n\n\n

Picit régebbi hír, de a Tesla elérhetővé tette a Boombox képességet, amivel a járókelőkre, illetve a szomszédainkra hozhatunk frászt. Vájtfülű hallgatóink emlékezhetnek arra, hogy a ZO002 Autóipari újítások adásunk alcíme azért “Néma elektromos autónak kopog a patája” volt, mert ennek a képességnek az elterjedését már a podcast alapításakor vizionáltuk. Közeleg az az idő, amikor Józsefváros éjszakai csendjét Teslákból hangosított utcabálok zaja töri meg!

\n\n\n\n

Az Űrszemét témáját is több adásunkban vizsgáltuk. Nem véletlen, hogy a ViaSat is eljutott addig, hogy bepanaszolja a SpaceX miniszatelit hordáját az FCC-nél. Arra mondjuk nem gondoltunk, hogy a Google Pixelből eltávolítják az űrfényképezés egyedülálló képességét, de az űrverseny 2.0-ról több ízben beszéltünk. Így nem láthattuk, hogy a kiejthetetlen nevű ‘Oumuamua földközeli elvonulását sem lehet a telefonjainkkal széles látószöggel fotózni. Nem tudjuk hát, hogy a Harvard egyik legjelentősebb asztrofizikusának igaza lehet-e abba, hogy egy idegenek által készített tárgy suhant-e el a szomszédban.

\n\n\n\n

A NASA mindeközben beszállt a “mi tudunk nagyobbat mondani” óvodás érvrendszerbe, és a kínaiak nemrég hazahozott holdporát megtromfolák azzal, hogy ők meg akkor a Marsról fognak port és kavicsokat hozni!

\n\n\n\n

Ha már por, akkor nem mehetünk el az Apple mellett szó nélkül, akik az Amphetamine nevű Mac gyorsító alkalmazást tiltották le drogpromócióra való hivatkozással. Mit szívtak vajon? (A bocsánatkéréssel sokat.)

\n\n\n\n

Mert a GoDaddy alkalmazottai a fogukat, amikor kiderült, hogy a DNS szolgáltató cég dolgozóinak a postafiókjában landoló $650 nyaralási bónuszról szóló e-mail csupán az IT biztonsági osztály műve volt, amivel a dolgozók internetes átverésekre fogékonyságát tesztelték. Pedig valós fenyegetettség az adathalász e-mail, miközben a klasszikus átverések ugyanúgy fenyegetik a közönséget.

\n\n\n\n

Így jártak azok a termékpromócióból élő, szépségápolási cikkek bemutatásával foglalkozó Instagram médiakreátorok akiket €450 felajánlásával bírtak rá egy $80-os arcradír megvásárlására, persze 50%-os kedvezménnyel. Egy profin megírt marketinglevél, egy jól designolt élő website és némi értékesítési véna volt még szükséges ehhez. Gyanakszunk rá, hogy ez nem lehetett igazából átverés, mivel jóval több ennek a költsége, mint a 20 instacelebtől bekasszírozott $1600. Főként, hogy tényleg kaptak terméket, amiről még az átverés ellenére is pozitívan nyilatkoztak.

\n\n\n\n

Ők legalább kaptak valamit a pénzükért. Nem úgy, mint annak a karantén miatt bezárt angol pub-nak a tulajdonosa, akitől a PRS for Music szerzői jogi ügynökség követeli a jogdíjat. Lehet, hogy nem szóltak nekik a COVID-19 járványról?

\n\n\n\n

Úgy tűnik, a britek néha lemaradnak eseményekről. Ezért lehet az is, hogy a rengeteg időhúzás után az utolsó pillanatban mégis áttolt Brexit megállapodásba olyan 20 évvel ezelőtti email alkalmazás, olyan titkosítási technológia és aláírási módszer lett kötelezővé téve az emberi DNS profilok továbbítására, amiknek az utódai felett is eljárt már az idő.

\n\n\n\n

Ami viszont folyamatosan fejlődik, az az emberi butaság: a konteósok legutóbb egy gitárpedál kapcsolási rajzát mutatták be, mint a vakcinába rejtett lehallgató mikrochip bizonyítéka. Ha figyelembe vesszük, hogy közben nehézfémekkel is mérgeznek, akkor félő, hogy a végén még az egész világ heavy-metálossá válik.

\n\n\n\n

Szerencsére a Trumpli bohózat a vége felé közelít, utolsó lendülettel még olyan eddig nem látott szereplőt hívtak a színpadra, mint a Cuecat-et feltaláló Jovan Hutton Pulitzer. Ennek a méltán ismeretlen számítógépes perifériának az lett volna a feladata, hogy az újságcikkekhez nyomtatott vonalkódok beolvasásával odanavigáljon a kapcsolódó weboldalra.

\n\n\n\n
\"\"
Cuecat – Source The Verge
\n\n\n\n

Emellett Trump, az elnökségéből hátralévő időre (pontosabban 45 napra) felfüggesztette az AliPay, WeChat Pay, valamint 6 másik kínai fizetési alkalmazás elérhetőségét. Innentől már csak akkor lehet ezeket használni, ha egy az USA-n kívüli VPN-en keresztül csinálják. Ez pedig abban az országban, ahol a hagyományos papír alapú csekkek kikopásának még a távlati tervét sem látni, nem tűnik túl nagy nehezítésnek. Engedett a nyomásnak a haladó szemléletű neobank, a PayPal által birtokolt Venmo is: nemrégiben elérte, hogy a mobilalkalmazásukkal lehessen csekket elfogadni.

\n\n\n\n

Visszaforgatták az idő örökkön őrlő kerekét az amerikai törvényhozásban is. Az oroszoknak tulajdonított SolarWinds hackelés következtében több mint 250 nagyobb állami és üzleti szereplő érintett. A hack során teljes adminisztrátori jogokat szereztek a támadók az érintett hálózatok összes gépén. Ennek az akciónak a következménye, hogy az informatikai rendszerek teljeskörű átvilágítása és biztosítása idejére az igazán szenzitív anyagokat az utóbbi évtizedekben példátlan módon, futárral, csuklóhoz láncolt aktatáskában fogják szállítani, papíron, valamint csak hálózatfüggetlen gépekbe bedugható titkosított USB tárolókon.

\n\n\n\n

Mi ezzel a változatos hírcsokorral kezdtünk neki a 2021-es évnek. Reméljük idén több innovációról és kevesebb tévelygésről tudunk beszámolni!

\n\n \n

A műsorhoz kapcsolódó linkek

\n \t","id":"4aO80uG9PEPwgISpa8YWvS","images":[{"height":360,"url":"https://i.scdn.co/image/ea2de1dffdb89b81c0b756921e84836fbea56311","width":640},{"height":169,"url":"https://i.scdn.co/image/587146f58391f659291d494d2a37f18edc548719","width":300},{"height":36,"url":"https://i.scdn.co/image/e7e094504e54761e75c9864edc2b6184831abf5b","width":64}],"is_externally_hosted":false,"is_paywall_content":false,"is_playable":true,"language":"hu","languages":["hu"],"name":"Méregdrága pukipárna","release_date":"2021-01-10","release_date_precision":"day","type":"episode","uri":"spotify:episode:4aO80uG9PEPwgISpa8YWvS"},{"audio_preview_url":"https://p.scdn.co/mp3-preview/cd2b1d90cb613834004729f0a0463c23ead96b1b","content_type":"PODCAST_EPISODE","description":"Csetlünk-botlunk a kusza gondolatok és bonyolult kifejezések rázós terepén. Amikor meg mégsem, akkor csak simán el-, ki- vagy beszólunk. Válogatás a Zártosztály podcast 2020-as évének legemberibb pillanataiból","duration_ms":1737453,"explicit":false,"external_urls":{"spotify":"https://open.spotify.com/episode/1TctMqb4uX6hIerx4kTPJY"},"href":"https://api.spotify.com/v1/episodes/1TctMqb4uX6hIerx4kTPJY","html_description":"

Csetlünk-botlunk a kusza gondolatok és bonyolult kifejezések rázós terepén. Amikor meg mégsem, akkor csak simán el-, ki- vagy beszólunk.

Válogatás a Zártosztály podcast 2020-as évének legemberibb pillanataiból

A ZÁRTOSZTÁLY PODCAST 56. ADÁSA
\n\n\n\n

Kevésbé rutinos vagy kitartó hallgatóink kedvéért jelezzük, hogy a 8. adás óta a búcsúzást követő végefőcím igazából csak álca, utána jön az ún. Bónusz track. Az a szekció, amibe kimentjük vágás közben az adott felvétel amúgy valamiért érdekes, komikus vagy másként emlékezetes pillanatait, amik az adás folyamát amúgy megzavarnák.

\n\n\n\n

Mivel nem vagyunk profik – hiába minden gyakorlás -, egy-egy felkonf, témaközi átkötés vagy épp búcsúzás nagyon sokadikra is ki tud fogni rajtunk. Ti persze a vágott adásban csak egyet hallotok, de van, hogy féltucatnyi próbálkozásból hozzuk azt össze. Vagy kevesebből, rengeteg vágással… 🙂

\n\n\n\n

Ez az adás afféle bakiparádé 45 adás több mint 80 rövidebb-hosszabb snittjével: betekintés a színfalak mögé, hogy halljátok, mennyi küzdelem és persze extra vidámság rejtőzik minden adás készítése mögött. A karaktereink lényege nem is álca – egymás között időnként még olyanabbak is vagyunk, mint az adásban.

\n\n\n\n

A podcast egyik eredendő célja az volt, hogy Charles megtanuljon tisztán, folyamatosan beszélni. Ehelyett inkább Benedict tanult meg pöpecül vágni. Cserében viszont máig nem tudja rendesen elmondani azt a bugyuta elefántos – cseresznye fenyőfás viccet. Mindenkinek megvannak a gyengéi, pont ettől ilyen vidám ez a műsor!

\n\n\n\n

Hallgassátok meg a legemberibb pillanatainkat, legyen vidám napotok, induljon jól ez az év!

","id":"1TctMqb4uX6hIerx4kTPJY","images":[{"height":426,"url":"https://i.scdn.co/image/fe7603c4cd5ecb358471a0b1423ce52f3911c8fe","width":640},{"height":199,"url":"https://i.scdn.co/image/17b720fafbd51fd74cdf4571259b425d69c584f1","width":299},{"height":43,"url":"https://i.scdn.co/image/9524d03ffd6dd333e7407dc999998a9b650daf78","width":64}],"is_externally_hosted":false,"is_paywall_content":false,"is_playable":true,"language":"hu","languages":["hu"],"name":"Bakiparádé","release_date":"2021-01-03","release_date_precision":"day","type":"episode","uri":"spotify:episode:1TctMqb4uX6hIerx4kTPJY"},{"audio_preview_url":"https://p.scdn.co/mp3-preview/5b63ec00c9023d6105f00a372445d456d25a6358","content_type":"PODCAST_EPISODE","description":"(00:08) 28. Retroblockchain és fesztiválbox - Céges óvoda (01:10) 28. Retroblockchain és fesztiválbox - Távjudo (01:48) 29. Felszabadulási etikett - Egyirányú plázák (02:50) 30. Grillezés a városban - Kártevőírtás és BBQ (03:12) 30. Grillezés a városban - Együk meg a füstölt csótányt! (03:18) 33. Medárd mondjon le! - Tücsökciripelés (04:59) 33. Medárd mondjon le! - Kőmüvesciripelés (05:35) 37. V-a-k--c-i-ó! - Magyar tengeri sushi (08:02) 39. Tippek virtuális szülinapozáshoz - Downton Abbey a Városligetben (12:24) 42. Az étel értelme - Kacsalábban forgó villák - Almaízű finomság Afrikából (13:17) 42. Az étel értelme - Kacsalábban forgó villák - Cukoralma (14:19) 44. Vin Diesel visszavált - Vietnámi feleséghirdetések (15:44) 46. Van benne valami? - 6. A megkérdezett gyerekek nagy része szerint létezik (23:41) 50. Jubileum dínófőnökkel - Vegán-e a Kopi Luwak? (27:13) 51. Mi van az \"Internet vége\" táblán túl? - Felnőttszínező light: KoalasToTheMax.com (29:10) 52. Vattacukor holográfia - Csokifüggő marslakócskák","duration_ms":2045665,"explicit":false,"external_urls":{"spotify":"https://open.spotify.com/episode/7sUgaXB15SZgFAGXIaB28S"},"href":"https://api.spotify.com/v1/episodes/7sUgaXB15SZgFAGXIaB28S","html_description":"

Ha már füleden jön ki a bejgli, tegyél rá fejhallgatót, és költözz a Zártosztályra!

Szemelvények az egyik legeszementebb év terméséből.

A zártosztály podcast 55. adása
\n\n\n\n\n\n\n\n

2020 komoly fordulatot hozott a világ életében, minden bizonnyal a történelmi és gazdasági könyvekben saját fejezetet kap a jövőben. Vagy nem tanulunk belőle, mint annyiszor a történelemben. Ki tudja? Ha viszont igaz, hogy azt a győztesek írják, akkor ebben a fejezetben biztosan helyet fognak kapni a gyógyszerreklámok is!

\n\n\n\n

A Zártosztály nem tétlenkedett, jövőálló cikkeket válogatott össze, segítségül hívva Dr. Véletlent, hogy a kutatók számára teljesen irreális és megtévesztő képet rajzoljon fel az évről.

\n\n\n\n

Mi mással is lehet jobban bemutatni az adásunk tartalmát, mint egy interjúval, amit a 2400-as években fognak ápoltjaink virtuális perszónáival készíteni a jövő robotripoterei?

\n\n\n\n

K: A Best of Zártosztály a podcast legjobb megszólalásait válogatta össze?
V: Megítélés kérdése. Leszögezhetjük, hogy nem ezekért a megszólalásainkért nem kaptuk meg a Pulitzer, illetve Wurlitzer díjakat, sőt az ENSZ Világjóléti Bizottmányának 2025-ös elnökségi választásakor sem nyomtak nagyon sokat a latban.

\n\n\n\n

K: Hogyan épült fel az adásszerkezet? Milyen összefügéseket takarnak az adás szekciói?
V: Holisztikusan szemlélve a világon minden mindennel összefügg. Buddhista filozófusok százai dolgoznak az összefüggés felderítésén, de eddig még nem talált rá senki a vezérfonalra.

\n\n\n\n

K: Ebben az adásban is csak ketten beszéltek?
V: Inkább úgy fogalmaznánk, egyszerre minimum ennyi hallatszik. A mi fejünkben gyakran sokkal többen szóltak. De tény, két vendég is szóhoz jut, valamint bizonyos részekben egy állandóan gyorsuló-lassuló óra is beleketyeg ezzel is megerősítve a múlandóság és az állandóság hiányának kínzó fájdalmát.

\n\n\n\n

K: Lesz még ilyen?
V: Közkívánatra a 2021-es újévi adásunkat a bónusz trackekből (gy. k. bakikból) szerkesztettük össze. Ebben a gyakorlatban a fércnek nevezett, varrástechnológiából ellesett elveket alkalmaztuk.

\n\n\n\n
AdásFejezet
28. Retroblockchain és fesztiválboxCéges óvoda
29. Felszabadulási etikettEgyirányú plázák
30. Grillezés a városbanKártevőírtás és BBQ
33. Medárd mondjon le!Kőmüvesciripelés
37. V-a-k–c-i-ó!Magyar tengeri sushi
39. Tippek virtuális szülinapozáshozDownton Abbey a Városligetben
42. Az étel értelme – Kacsalábban forgó villákAlmaízű finomság Afrikából
42. Az étel értelme – Kacsalábban forgó villákFura gyümölcsök
44. Vin Diesel visszaváltVietnámi feleséghirdetések
46. Van benne valami?6. A megkérdezett gyerekek nagy része szerint létezik
50. Jubileum dínófőnökkelVegán-e a Kopi Luwak?
51. Mi van az “Internet vége” táblán túl?Felnőttszínező light: KoalasToTheMax.com
52. Vattacukor holográfiaCsokifüggő marslakócskák
","id":"7sUgaXB15SZgFAGXIaB28S","images":[{"height":396,"url":"https://i.scdn.co/image/e44763ce3dbc63813cb89cd92628b4a7ffc65762","width":640},{"height":186,"url":"https://i.scdn.co/image/b968a4f5af4683b5de6b268e016d85eeabbcb989","width":300},{"height":40,"url":"https://i.scdn.co/image/de4a91a08a80859750b010369b4a16005cded336","width":64}],"is_externally_hosted":false,"is_paywall_content":false,"is_playable":true,"language":"hu","languages":["hu"],"name":"Best of Zártosztály - második rész","release_date":"2020-12-27","release_date_precision":"day","type":"episode","uri":"spotify:episode:7sUgaXB15SZgFAGXIaB28S"},{"audio_preview_url":"https://p.scdn.co/mp3-preview/69abfd3c492e4e74c034e38213864cc83119f66c","content_type":"PODCAST_EPISODE","description":"Minden nagy sztár életében eljön az a pont, amikor képtelen újat produkálni. Ilyenkor jelennek meg a \"Best of ...\" válogatások. Nem nagy sztárok esetében persze más az ok és a motiváció. Kétrészes visszatekintés podcastunk hőskorára, amikor a nyers, őszinte hangzást nem rontották az ISO9600-as folyamatok. (01:27) 002 – Autóipari újítások - Szekszárdi halászlé (02:06) 004 – Az Űr Azúr - Pattintott Holdkőkorszak (04:03) 005 – Banki kihívók – Bunqihívók - Útpatkán elpatkoló erollerek (06:06) 005 – Banki kihívók – Ez meg mi a tézer? (06:40) 006 – Hipsterizm - Szójacsirke (07:54) 008 – Sous-vide-ált spacecake - Tulipántőzsde (10:02) 008 – Sous-vide-ált spacecake – Vannak emberek akik máshogy okosak. (10:53) 010 – Rücsökbugyor és a kék unikornis – CES2020 – Okosszőnyeg (16:24) 011 – Vegyesvágott és útszórószőlő – Bálozó zsebműmacskák (18:54) 014 – Meta-podcast – Miért lettünk komolytalanok? (23:04) 018 – Korona, konferencia, konteó – Facekontrollos priváthűtők (23:39) 020 – BuBiodóm, okosváros búra alatt – Többsebességes mozgójárda (24:44) 020 – BuBiodóm, okosváros búra alatt – Futópad a ház előtt (25:21) 020 – BuBiodóm, okosváros búra alatt – Város és népliget helyett magánligetek (27:16) 022 – Bérkutyák és KertBnB – Városi csirketartás (28:44) 023 – Konteória kontárkodás – You cannot be Szíriusz! Telepatikus kérdések a szíriusziaknak (29:25) 023 – Konteória kontárkodás – Gyakorlati útmutató a szíriuszi telepatikus kommunikációhoz (29:58) 024 – Zsírpocak visszatér – Polgári karácsonyfák a csúcson (30:59) 024 – Zsírpocak visszatér – Karácsonyfadíszek vékonyra fújva","duration_ms":1926578,"explicit":false,"external_urls":{"spotify":"https://open.spotify.com/episode/0TUu2Ilao05VflAfBnMZaJ"},"href":"https://api.spotify.com/v1/episodes/0TUu2Ilao05VflAfBnMZaJ","html_description":"

Minden nagy sztár életében eljön az a pont, amikor képtelen újat produkálni. Ilyenkor jelennek meg a “Best of …” válogatások.

Nem nagy sztárok esetében az ok és a motiváció is más.

Kétrészes visszatekintés podcastunk hőskorára, amikor a nyers, őszinte hangzást nem rontották az ISO9600-as folyamatok.

A Zártosztály podcast 54. adása
\n\n\n\n\n\n\n\n

Kiégésről esetünkben szó sincs, csupán Benedict átmenetileg más elfoglaltságot talált a felvételek készítése helyett. Charles nehezen fogadta, hogy egy másik görnyedt, kopasz, fogatlan egyénre cserélték a társaságát, aki ráadásul a pelenkacsere késlekedésére igen hevesen reagál. Dühében behúzódott a műhelyébe, és karácsonyfatalpat keresgél.

\n\n\n\n

Hírszerkesztők hiányában a műsort a korábbi adásokból technikusaink és a közelben levő háziállatok segítségével állítottuk össze. Erősen reméljük, hogy a jövő évre a szenilitás győzedelmeskedik, és műsorvezetőink ismét mikrofon mögé csábíthatók!

\n\n\n\n

Kevesen emlékeznek már arra, hogy honnan is indult podcastunk. Magunk is meglepődtünk, amikor az archívumban kotorásztunk az eredeti felvételek között. Kiváltkép akkor, amikor kiderült, hogy pár felvétel master verziója szőrén-szálán eltűnt. A tudományos értékű tallózás során ebben a részben az első 27 adásból emeltünk ki szemelvényeket a következők szerint:

\n\n\n\n
AdásFejezet
002 – Autóipari újításokSzekszárdi halászlé
004 – Az Űr AzúrPattintott Holdkőkorszak
005 – Banki kihívók – BunqihívókÚtpatkán elpatkoló erollerek
006 – HipsterizmSzójacsirke
008 – Sous-vide-ált spacecakeTulipántőzsde
010 – Rücsökbugyor és a kék unikornis – CES2020Okosszőnyeg
011 – Vegyesvágott és útszórószőlőBálozó zsebműmacskák
014 – Meta-podcastMiért lettünk komolytalanok?
018 – Korona, konferencia, konteóFacekontrollos priváthűtők
020 – BuBiodóm, okosváros búra alattTöbbsebességes mozgójárda
020 – BuBiodóm, okosváros búra alattVáros és népliget helyett magánligetek
022 – Bérkutyák és KertBnBVárosi csirketartás
023 – Konteória kontárkodásYou cannot be Szíriusz! Telepatikus kérdések a szíriusziaknak
024 – Zsírpocak visszatérPolgári karácsonyfák a csúcson
","id":"0TUu2Ilao05VflAfBnMZaJ","images":[{"height":427,"url":"https://i.scdn.co/image/2f00fd27be2a146e078baba7509e6c54243588b8","width":640},{"height":200,"url":"https://i.scdn.co/image/155d40acfe048173bc98da6480c662cd1314d0d6","width":300},{"height":43,"url":"https://i.scdn.co/image/73ebef649ce12ed3cbade650707c61f4db2a0780","width":64}],"is_externally_hosted":false,"is_paywall_content":false,"is_playable":true,"language":"hu","languages":["hu"],"name":"Best of Zártosztály - első rész","release_date":"2020-12-20","release_date_precision":"day","type":"episode","uri":"spotify:episode:0TUu2Ilao05VflAfBnMZaJ"},{"audio_preview_url":"https://p.scdn.co/mp3-preview/b7f49f3f3a4e9640c16f36fb76c330f817f0350e","content_type":"PODCAST_EPISODE","description":"Közeleg a Karácsony, lopják a videokártyákat, kiütik a YouTubereket és úgy kivarrják a papucsokat, hogy a gyár sem ismer rájuk! Ilyen és hasonló témákat recsegünk körül ebben a retró hangzású adásban. (00:11) In medias res: lopnak! (03:42) Nagybani LAN-party (04:55) Esélykiegyenlítős celebsportok (11:51) Versenygobelin vagy szabadfogású agyagozás? (12:25) Versenynyugdíjasok (17:27) Amikor a hóhért akasztják (19:25) Gumiklumpa hímzés DIY (24:50) TiTán tudjátok? (29:24) Outro (30:38) Bónusz track","duration_ms":1880311,"explicit":false,"external_urls":{"spotify":"https://open.spotify.com/episode/1tVywRofVI9tABbXEEmSEL"},"href":"https://api.spotify.com/v1/episodes/1tVywRofVI9tABbXEEmSEL","html_description":"

Közeleg a Karácsony, lopják a videokártyákat, kiütik a YouTubereket és úgy kivarrják a papucsokat, hogy a gyár sem ismer rájuk!

Ilyen és hasonló témákat recsegünk körül ebben a retró hangzású adásban.

A Zártosztály Podcast 53. adása
\n\n\n\n\n\n\n\n

Mai adásunk készítését nem kívánjuk senkinek. A technika ördöge kísért minket utunkon, és minden kísérletünkre a szemünkbe kacagott.

\n\n\n\n

Charles ezúttal kirándulni ment, egy vidéki szanatóriumba utalták be rövid kényszergyógykezelés céljából. A nagy sietségben azonban egy tízcentis átalakító kábelt összetévesztett egy három kilós életnagyságú gumikacsával és azt pakolta be csíkos egyenpizsamája mellé. Ebből adódóan egy olyan távfelvételt sikerült összehozni, amiben Charles Statler a rádió hőskorát meghazudtoló hangzást produkált.

\n\n\n\n

Témáink pedig ismét olyan izgalmasak voltak, hogy az ápolók néha hideg vízzel spriccelték a túlhevülő műsorvezetőinket. Ez sajnos a technikán nem segített.

\n\n\n\n

Most már a gyárból lopják a ritka videokártyákat, de mégis minek? Persze a Karácsony közeledtével ezeknek az árának a felverése jó pénzkereseti lehetőséget biztosít a feketepiacon. Mi azért vizionálunk egy hatalamas LAN-partyt, mielőtt a bitcoinbányákban végzik a processzorok!

\n\n\n\n

Ha már feketepiac, akkor nem mehetünk el amellett, hogy Floyd Mayweather eladta magát a YouTube influencerek egyik legalacsonyabb szintjét képviselő Logan Paulnak. egy meccs erejéig. Elfilozofálunk azon, hogy mi kellene az esélykiegyenlítéhez? Gondolkodunk az alternatívákon, hogy mégis milyen hasonló küzdelmeket lehetne közvetíteni?

\n\n\n\n

Feltaláljuk a versenygoblein-t és a szabadfogású agyagozást, ami lehetővé teszi, hogy aránylag kis befektetéssel, akár távolról is űzhető eseményeket lehessen szervezni. Ráadásként ezek a számok kellően hosszú műsoridőt is garantálnak ahhoz, hogy rengeted hirdetést lehet elhelyezni a műsorban.

\n\n\n\n

Nagyon kárörvendtünk a kormányoknak is szállító FireEye cybersecurity cég meghackelésén, hiszen amikor akasztják a hóhért, akkor mi tudjuk, hogy legalább nem a mi talpunk alatt fütyül a szél!

\n\n\n\n

Rajtunk is, mint az otthonra szorultakon gyakran papucs, van. Mi ugyan még nem őrültünk meg annyira, hogy kidekoráljuk a sajátunkat, de mások már itt tartanak. A #jibits mozgalom továbbgondolásával feltaláljuk a lantpapucsot és a kézvédő papucsot a négykézlábazáshoz.

\n\n\n\n

Az Apple furcsán bánik az önvezető autók szoftveréért felelős AI részlegével, többszáz alkalmazottját elbocsátotta és a Siri-ért is felelős vezető alá szervezte. Egy biztos, bármikor is lesz önvezető Apple autó, az túl lesz árazva ugyan, de viccet fog tudni mondani!

\n\n\n\n

Az év hátralevő részében nem tervezünk új felvételt, kibontjuk régebbi adásaink konzerveit és azokból főzünk egy-egy bestof-ot!

\n\n \n

A műsorhoz kapcsolódó linkek

\n \t","id":"1tVywRofVI9tABbXEEmSEL","images":[{"height":427,"url":"https://i.scdn.co/image/6332e8b8771eb7948143df44b26f2c15c8516acf","width":640},{"height":200,"url":"https://i.scdn.co/image/46032aa95bcad4d80cf9174b12737af4d5f706e4","width":300},{"height":43,"url":"https://i.scdn.co/image/ed02a953c4f9d33b8622060def3ac17d5be7a516","width":64}],"is_externally_hosted":false,"is_paywall_content":false,"is_playable":true,"language":"hu","languages":["hu"],"name":"Távrecsegés","release_date":"2020-12-13","release_date_precision":"day","type":"episode","uri":"spotify:episode:1tVywRofVI9tABbXEEmSEL"},{"audio_preview_url":"https://p.scdn.co/mp3-preview/7657a032094ecd9bb9ce46d1a1236bff492f3263","content_type":"PODCAST_EPISODE","description":"A Mikulás ajándékokat hozott a Zártosztályra. Ismét olyan hírek kerültek a kényszercsizmáinkba, aminek érdemes helyet adni az adásunkban. Mars-utazás, Tesla tequila, Trump ámokfutás és WiFi routerek Faraday-kalickába zárása is szerepel ebben a rövidke epizódban. Mars-utazás, Tesla tequila, Trump ámokfutás és WiFi routerek Faraday-kalickába zárása is helyet kap ebben a rövidke epizódban. (00:15) Intro (00:29) Csokifüggő marslakócskák (04:22) Csáng'ó chang'e (07:44) Moonbecue (Moon BBQ) (09:25) Szétcsúszott, mint Nikola az ereszen (13:28) TeslaKilla' (15:25) Szexicég és egyéb hülyenevek (16:57) Teams vs. Handroid Hauto (17:51) Elnöki durci (21:05) Wifi Faraday-kalitka (22:17) Alexa sosem fog megtanulni magyarul? (25:39) Az Offline az új Okos? (27:10) MicRosSoft pixel rondapulcsi (30:06) Holografikus lézer-selyemnyomtatás (31:25) Outro","duration_ms":1990946,"explicit":false,"external_urls":{"spotify":"https://open.spotify.com/episode/2wHPckQyKN431JjIamR6hN"},"href":"https://api.spotify.com/v1/episodes/2wHPckQyKN431JjIamR6hN","html_description":"

A Mikulás ajándékokat hozott a Zártosztályra. Ismét olyan hírek kerültek a kényszercsizmáinkba, aminek érdemes helyet adni az adásunkban.

Mars-utazás, Tesla tequila, Trump ámokfutás és a WiFi routerek Faraday-kalickába zárása is szerepel ebben a rövidke epizódban.

A Zártosztály Podcast 52. adása
\n\n\n\n\n\n\n\n

Az elmúlt hetekben belefulladtunk a Black Friday és Cyber Monday reklámdömpingjébe. Minden olyan hírforrás, amelyből ihletet tudunk meríteni, eladta a felületeit és folyamatos termékelhelyezésekkel árasztott el minket. Ezek a termékek azonban kispolgáriak és unalmasak, nem igazán adnak beszédtémát. Az nem hoz minket lázba, ha egy +1. verziót dobnak piacra egy multinál, illetve a designerek tovább gömbölyítettek, vagy ha már nagyon gömbölyű szögletesítettek, egy már létező terméken. A szoftveres újítások is csak akkor adnak okot beszélgetésre, ha azok nem mindennaposan okos, illetve buta képességeket adnak a megszokott eszközeinknek.

\n\n\n\n

Megpróbáltuk meglesni a Mikulást, mivel gyanús egy olyan ember, aki éjszaka járkál, rejtélyes tartalmú puttonnyal, ismeretlen módon ereszkedik le fentről és dolgokat rak a gyerekek cipőjébe. A látóhatárt bámultuk oly sokáig, hogy káprázott vele a szemünk – közben pedig átbeszéltük a hét eseményeit.

\n\n\n\n

Az eget kémlelve elsősorban a legújabb marsi felfedezések voltak kézenfekvő témák, valamint az is szóba került, hogy amíg Musk csak beszél róla, hogy négy-hat év múlva elindul a Marsra, addig a kínaiak lehet, hogy már úton is vannak és csak akkor szólnak, ha már oda is értek. A Chang’e esetén is csak akkor lehetett igazán valamit a hírekben látni, amikor biztonságosan leszállt, felpakolt és hazaindult.

\n\n\n\n

Ha már világűr, akkor világuralom! De ezt nem lehet éhgyomorra, tehát kitaláljuk, mire is lehet használni a Hold felszínén gyakran uralkodó 130 fokos hőmérsékletet. Hát persze, hogy BBQ-zni kell, low-and-slow! A Hold-e-Q kiváltképp azoknak ajánlott, akik amúgy nem szeretik a füstös ízt, ha meg valaki nem tud élni nélküle, az hörpinthet rá egy kupica folyékony füstöt tubusból!

\n\n\n\n

Ha már BBQ, akkor mi sem tudtunk a Belgium Barbeque jelenségét teljesen elkerülni. Az ereszen csúszkálástól gyorsan rá is kötöttünk másra, hiszen más szétcsúszások is történtek a héten. A Nikola egyre mélyebbre kerül a maga ásta gödörben, a GM teljesen kezd kimenni mögüle, pedig nekik is szükségük lenne némi jó hírre és szerencsére, hiszen a Chevy Bolt csillaga sem fényeskedik mostanában.

\n\n\n\n

Ha már a kerékbe zárt villámról beszélgettünk, akkor felmerült az Elon Musk nevével fémjelzett Tesla is, ami szintén beleszalad egy pofonba. A mexikói Tequila terméktanács ugyanis elkaszálta a Teslaquila fantázianevű, villám alakú üvegbe palackozott egyedi tequilát. Kénytelenek voltak a lényegesen unalmasabb Tesla tequila megnevezésnél maradni. Bezzeg, ha pálinkát csinált volna! Az általunk feltalált Pálsla és Teslinka neveket némi anyagi ellenszolgáltatás fejében Musk bármikor használhatná!

\n\n\n\n

Amerikában új fordulatokat vett az elnökváltást övező mélysötétség. Trump egyik legújabb kirohanásában a szólásszabadságot lehetővé tevő jogszabály (az elsősorban a közösségi média cenzúrázását szabályozó 230-as tv.) ellen bevetette az eddig látott legfurcsább zsarolást. Azzal fenyegetőzött, hogy nem írja alá a hadsereg költségvetését. Még a végén világbékét hoz a Twitter? Apró adalékként az ügyvédje még azt ajánlotta, hogy a választások tisztaságát elismerő, azóta menesztett biztonsági főtanácsadót “Vonszolják ki az épületből és lőjék le!“.

\n\n\n\n

Ha azt hinnénk, ez a butaság csúcsa, szerencsére szinte azonnal dobunk rá egy nagyobb lapot: az Amazon Faraday-kalitkákat árul azoknak, akik az 5G-n kívül a Wifi-től is félnek. Ha fokozni akarná valaki a szellemi mélységeket, akkor a negatív visszajelzéseket érdemes elolvasni, ahol a vásárlók többek arról panaszkodtak, hogy lehet, hogy a káros(?) Wifi jelet szűri, de mégsem jó, mert a router-t bekalickázva megszűnt az Internet! Nahát.

\n\n\n\n

Az ünnep közeledtével elgondolkodunk az irodai rondapulcsi versenyek jövőjéről, amikor már nem elég a retro MS Paint pulóver a győzelemhez, hiszen a pixeles képernyőkre már senki sem emlékszik. Emiatt feltaláljuk a lézerrel közvetlenül a testre nyomtatott műselymet, valamint mellékvágányon a Holovattacukorba 3D nyomtatott nyalókát.

\n\n\n\n

Még számos érdekes hír helyet kapott a műsorban, annyi témával, hogy akár januárig is kitart!

\n\n \n

A műsorhoz kapcsolódó linkek

\n \t","id":"2wHPckQyKN431JjIamR6hN","images":[{"height":640,"url":"https://i.scdn.co/image/9f86e05ca6f72e46bf0e356f73ed08ea9436d3d4","width":629},{"height":300,"url":"https://i.scdn.co/image/720c64f692573d5d134c33bed6efe7259cb0e51e","width":295},{"height":64,"url":"https://i.scdn.co/image/0234e1d17ce0fbf72b6ef2f0ec6a9ae50f8f19ba","width":63}],"is_externally_hosted":false,"is_paywall_content":false,"is_playable":true,"language":"hu","languages":["hu"],"name":"Vattacukor holográfia","release_date":"2020-12-06","release_date_precision":"day","type":"episode","uri":"spotify:episode:2wHPckQyKN431JjIamR6hN"},{"audio_preview_url":"https://p.scdn.co/mp3-preview/3fcacd773406631a564aa62d2d2bce510c1cc47c","content_type":"PODCAST_EPISODE","description":"Az előző ötven adásunkban minduntalan azt éreztük, hogy karistoljuk az internet szélét. Ezúttal nem tétováztunk, hanem felvettük a prémes kényszersapkánkat és zexpedícióra indultunk az internet legvégének megkeresésére. Vigyázat! Mély víz, csak úszóknak! (00:38) Intro (01:37) Imádtuk: AmazonDating.co (05:18) Ez mire való? 111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111.com (06:23) Nagy semmi = TheQuietPlaceProject.com (06:45) Himalájai jetifigyelő vs. StealthBoats.com (08:20) Végképp eltörölni 2.0: ClickToRemove.com (08:56) A világ legmagasabb lova: endless.horse (09:23) Szólj, ha érted: BuryMeWithMyMoney.com (10:25) Egyszemélyes Activity (tényleg jó!): QuickDraw.WithGoogle.com (11:02) Az önhipnotizálás előszobája: CrossDivisions.com (12:13) A Dámajáték lelkes nézőinek: MoveNowThinkLater.com (12:40) Gyilkos méhes izé => BeesBeesBees.com (13:08) Cukicica pattogtatás egérrel: cat-bounce.com (15:17) WTF? wutdafuk.com (16:08) Felnőttszínező light: KoalasToTheMax.com (18:04) 79k+ like ezzel?! RepubliqueDesMangues.com (18:27) Színészeti gyakorlat: rrrgggbbb.com (19:19) Elnyűtt férfi hülye hangon grimaszol => ouaismaisbon.ch (20:11) Ez vajon tényleg működik? NoHomoPhobes.com (21:33) Éljen, önkritika! => iLookLikeBarackObama.cm (22:07) Tökéletes célszerszám lájkvadászathoz: PleaseLike.com (22:25) Nem ígér többet, és nem is ad: CornDogOnCornDog.com (22:37) 18+, de csaka technológia: CorgyOrgy.com (23:13) Az internet kezdete: TheHampsterDance (kötelező megnézni!) (24:09) Az Internet vége táblán túl: WeirdOrConfusing.com (27:00) Outro (28:19) Bónusz track","duration_ms":1864885,"explicit":false,"external_urls":{"spotify":"https://open.spotify.com/episode/3WSLy62CRcmsqxJCTgXgio"},"href":"https://api.spotify.com/v1/episodes/3WSLy62CRcmsqxJCTgXgio","html_description":"

Az előző ötven adásunkban minduntalan azt éreztük, hogy karistoljuk az internet szélét.

Ezúttal nem tétováztunk, hanem felvettük a prémes kényszersapkánkat és zexpedícióra indultunk az internet legvégének megkeresésére.

Vigyázat! Mély víz, csak úszóknak!

A Zártosztály Podcast 51. adása
\n\n\n\n\n\n\n\n

Hogyan is kezdhetnénk bele a vizsgálatba máshogy, mint a Google keresőjének segítségével? Persze akinek ez nem menne, annak kapóra jöhet esetleg a lmgtfy.app. Nyugalom, ez nem valami XXI. századi szivárványos újragondolása a nemi szerepeknek, hanem a Let Me Google That For You rövidítése, azoknak akiknek szükségük van arra, hogy egy animáció megmutassa, mit gépeljenek be és mit nyomjanak meg a Google oldalán. Lehet innen süllyedni? Kiderült, hogy nem is keveset!

\n\n\n\n

Kiinduló keresésünk tehát a weirdest websites volt. Az így megtalálható (nem pornográf!) találatok közötti barangolásunk eredményeit és élményét (túlzás nélkül sokkhatás) próbáljuk közkinccsé tenni ebben az adásunkban.

\n\n\n\n

A továbbiakat mindenki magának fedezze fel, segítségül a kapcsoló linkjeink segítségével:

\n\n\n\n\n\n\n\n
\"\"
Ezzel jól elszórakoztunk a KoalasToTheMax.com-on
\n\n\n\n

A fenti lelkes amatőröknek végül megmutatta a való világ őnző és kíméletlen brutalitását a WeirdOrConfusing.com, amely az eBay-en ténylegesen létező, eladásra kínált termékekből merít mélyet, és nem csupán verejtékező aggyal kitalált mesterséges kényszerhumor.

\n\n\n\n

Ez az igazi kegyetlen valóság, ez alatt már csak a DarkWeb található. Őszintén nem gondoltuk, hogy ez mind létezik, és adásunkban valószínűleg csak a szélét érintettük ennek a különös, látszólag ok- és céltalan szubkultúrának. Maradandó élmény, remek téma és unaloműző egyben!

\n\n\n\n\n\n\n\n
\""Trans
\n\n \n

A műsorhoz kapcsolódó linkek

\n \t","id":"3WSLy62CRcmsqxJCTgXgio","images":[{"height":431,"url":"https://i.scdn.co/image/9462bf2eb1c072357393346845820ef35cf06b38","width":453},{"height":285,"url":"https://i.scdn.co/image/dc16b96c834e0ac673f3e25325e84eedeff0112c","width":300},{"height":61,"url":"https://i.scdn.co/image/aad42c441c8c512e3824a127de13edad14ed0117","width":64}],"is_externally_hosted":false,"is_paywall_content":false,"is_playable":true,"language":"hu","languages":["hu"],"name":"Mi van az \"Internet vége\" táblán túl?","release_date":"2020-11-29","release_date_precision":"day","type":"episode","uri":"spotify:episode:3WSLy62CRcmsqxJCTgXgio"},{"audio_preview_url":"https://p.scdn.co/mp3-preview/8cdca95c72254109eaf13a031e975c86da71350f","content_type":"PODCAST_EPISODE","description":"Régi vágyunk vált valóra, az ötvenedik adás apropóján, maga a Dínófőnök tett látogatást a gumiszobában! Az impromptu termelési értekezlet nem csupán az univerzum rejtélyeibe ad bepillantást, de a mindenkit foglalkoztató téma esetén az \" Ezt most Minek kellett?\" kérdést is hosszasan boncolgatja. (00:55) Dínófőnök és az utolsó pöttyös vadlajhár (03:01) Intro (04:04) Dinófőnök bejelentkezik (04:29) Kilonova PSC (07:26) Leica kutya emlékére (10:08) Jaktejturmixos juppik a fémkupakosok ellen (11:48) Vegán-e a Kopi Luwak? (12:48) Apa, miből készül a hús? (16:42) Rémfarkas vs. narancssárga vadászok (20:24) Te ezt beengeded az otthonodba?! (26:25) Sörhűtős videójáték koffer (29:23) Moskauer privée (30:58) Szabni és szűznek maradni (33:57) Minden szentnek maga felé (36:39) Főnökrobotizálás (40:36) Outro (41:17) Bónusz track","duration_ms":2678114,"explicit":false,"external_urls":{"spotify":"https://open.spotify.com/episode/6wWUtDZYVSP3XNi69vGv9H"},"href":"https://api.spotify.com/v1/episodes/6wWUtDZYVSP3XNi69vGv9H","html_description":"

Régi vágyunk vált valóra: az ötvenedik adás apropóján maga a Dínófőnök tett látogatást a gumiszobában!

Az impromptu termelési értekezlet nem csupán az univerzum rejtélyeibe ad bepillantást, de a mindenkit foglalkoztató “Ezt most minek kellett?” kérdést is hosszasan boncolgatja.

A zártosztály podcast 50. adása 🎂
\n\n\n\n\n\n\n\n

A magyar vállalati értékrend meghatározó képviselője Dínófőnök, akinek érdemeit mi sem mutatja jobban, mint hogy több évtizedet felölelő szüntelen munkássága során senki nem távozott felmondással a cégétől? Számára minden alkalmazottnak van értéke, ha más nem, tápértéke. Cégében a szakszervezet csupán azért dolgozik, hogy több fizetetlen túlórát és szigorúbb fegyelmezést kérjen a beosztottak számára. Csak a részvényeseknek tartozik elszámolással, de azok szintén a zsarnokgyíkoktól származnak és háromig sem tudnak számolni, így megelégszenek az óvodás játékok szintjére egyszerűsített döntés-előkészítő javaslatokkal.

\n\n\n\n

Mivel a HR-es javasolta, hogy foglalkozzon munkán kívül is a beosztottakkal, az értekezlet megkezdése előtt pár percet szán az élet fontos kérdései közül a futballnak. Ezen a beszélgetésen kiderül, hogy a Dínófőnök nem szívleli a PETA-t, hiszen hol voltak, amikor a dínóknak szüksége lett volna rá? Helyette a pöttyös vadlajhár megmentésén fáradoznak, pedig mindenki tudja, hogy hastáji bőrének a mintázata mutat legjobban a labda felszínén! Mit is tudhatnának ezek az emlősök az esztétikáról?

\n\n\n\n

A vezetői értekezlet rögtön az univerzum súlyos kérdéseivel nyit: Főnökünk a közelmúltban megfigyelt Magnetar kialakulásával kapcsolatos legfontosabb kérdéseket egyezteti le alantasaival. A neutroncsillagok egyesülése kellően innovatívnak lett minősítve, így a stratégiai célok meghatározása után a projekt elvárt mellék-eredményeként az irodai költségek csökkentését határozta meg a Főnök, szigorú büntetés kilátásba helyezése mellett.

\n\n\n\n

A megbeszélés folytatásában a konkurencia elképzeléseit és eredményeit vizsgáltuk, a vállalat érdekeit figyelemmel kísérve. Igyekeztünk megérteni az újítások emberi és üzleti motivációját, célját, a változások potenciális hatását, valamint meghatározni azon találmányok körét, amiket érdemes lenne lemásolni.

\n\n\n\n

Az űrkutyatás témáján maradva a Leica (ejtsd, Lajka, de ne magasról, mert nagyon sokba kerül!) fekete-fehér fényképezőgépén, valamint annak a színeshez képesti 1000 dollárral magasabb árát elemeztük ki. A Főnök megmondása alapján úgy véljük, a találmány közös alapokon nyugodhat az LGBTQSM irányzatok ókonzervatív megközelítésével, miszerint így minden, akár menet közben azonosításra kerülő alapszínnel együtt a teljes szivárvány egyszerre kerül eltávolításra a képekről. Voilá, íme a kutyaszem-optika!

\n\n\n\n

A Harley tulajdonosok (HOG) hagyományos V2-es motorkerékpáros és elektromos biciklis (ők lehetnek ezek szerint a V3) tulajdonosi fesztiváljának polarizálódására és a kapcsolódó problémák kezelésére is ad iránymutatást a Főnök, ha eddig kétségek lettek volna polihisztorságával kapcsolatban. Mindenhez is jobban ért! Ave!

\n\n\n\n

Megtudjuk, hogy a Kopi Luwak nemcsak nem vegán, de kifejezetten állatkínzás a ketrecben tartott kisemlősök kávéval etetése. Megállapításra kerül, hogy a vállalati célokkal ez teljesen összhangban van, ám mivel túlzottan nagy befektetést jelent a ritka cibetmacskák tartása, valamint a kávébabbal való etetése, cégünk inkább házimacskák tarkababbal etetésén keresztül fogja elérni a céljait.

\n\n\n\n

Alternatívaként megvizsgáljuk, hogy a növényi alapú húspogácsákat milyen módon lehet feldobni egy kis pörköltszafttal. Megállapítjuk, hogy ideje a nagyobb multiknak is megjelenni ezen a piacon, így a Google Meat és a lényegesen drágább, de tisztán almából készült Apple Meat megjelenése a szektorban várhatóan már csak idő kérdése. Az Amazon piacra lépését a saját nevében azonban némileg morbidnak tartjuk.

\n\n\n\n

Reméljük, sokak dilemmáját oldjuk meg azzal, hogy végre kiderül, mi az összefüggés a szilvamag és a robotfarkasok között. Innen már csak egy ugrás a vadászok életvédelmi célból narancsszínű ruházatának, illetve annak az extrém (vagy ún. rusztikus) vadászatokhoz alkalmas, terepszínű verziójának elemzése. Megvizsgáljuk az esélykiegyenlítő, valamint a vegán vadászat lehetőségeit, hogy keresve a niche-t a piaci lehetőségek sivatagában.

\n\n\n\n

Új termékvonalként a horrorfilmek kedvelői számára állandó adrenalinlöketet biztosító ijesztgetős robotokat kezdünk kutatni. De ha már rémisztő robotok, akkor megnézzük, háztáji és gyermekeknek adható készülékek biztonsági minősítését, ami kifejezetten a Rettentően Rémisztő és az Egyáltalán nem rémisztő (Super Creepy / Not creepy at all) skálán minősíti a termékeket. A macskaokoshomokláda és a kedvencfigyelő okoskamera egyéb felhasználásában rejlő profit lehetőségeket sem hagyjuk szó nélkül, bár a táv-macskasimogatóról még Dínófőnök is azt gondolja, hogy állatkínzás, egyben ennivaló, szőrös kis barátaink igényeinek lábbal tiprása.

\n\n\n\n

A karácsonyi ajándékozási szezonra, a cég dolgozói számára is megtaláljuk a tökéletesen értelmetlen és haszontalan ajándékot. A projektorral és can-trollerrel egybeépített mini sörhűtő a Főnök számára tökéletes lehetőség arra, hogy beosztottjai unalmas home office óráit feldobja egy-egy videójátékkal. Ha ajándékba ad egy ilyent egy meglepetés látogatás során, akkor egyszerre két okot is tud találni arra, hogy játékosan megszabaduljon a kellemetlen alkalmazottaktól. Ha kihívja őket egy menetre az új játékon, akkor nem csupán játékon tudja kapni őket munkaidőben, de a sörfogyasztás miatt még a szonda is elszíneződik. És akkor indulhat a felmondási lakoma is rögtön!

\n\n\n\n

Moszkvában kiderült, hogy nagyon biztonságos ugyan a központi arcfelismerő rendszer, de a hozzáférhetősége már közel sem annyira, mint azt az ember gondolná. Vagyis nagyjából pont annyira, mint azt az orosz kultúrától várnánk: potom 200 dollárért vissza tudjuk keresni, például hogy hol hagyhattuk előző napi városjárásunk során a napszemüvegünk vagy éppen, hogy merre kóricálhatott Dinófőnök! Nesze neked privacy.

\n\n\n\n

Főnökünk bemutatja, hogy mennyire nehéz a vezető élete, amikor megfogalmazza a stratégiai célokat. Ezen sokat fog segíteni, amikor a robotok végre munkába állnak, és majd már csak hozzájuk keresünk humán asszisztenseket. Természetesen ehhez az Amazontól származó mesterséges intelligenciával rendelkező HR-es is alkalmazható… bár polkorrektség okán aktuálisan nem javasolt, ismert bug van az algoritmusában. A középvezetők lehetséges robotizálását is megvizsgáljuk, hogy tehermentesíthessük kicsit a dínó felsővezetőket, továbbá a döntéselőkészítő anyagok céltartalmát is megvizsgáljuk.

\n\n\n\n

A munkaértekezlet szerencsére a COVID-19 miatt távolról lett megtartva, így minden résztvevő élve távozhatott / maradhatott.

\n\n \n

A műsorhoz kapcsolódó linkek

\n \t","id":"6wWUtDZYVSP3XNi69vGv9H","images":[{"height":640,"url":"https://i.scdn.co/image/813d23eb2a51042743e6fb11fe0b59a5841d7091","width":480},{"height":300,"url":"https://i.scdn.co/image/8e8a2f47b65c67e0fd48dc173d500dd6cd8d4461","width":225},{"height":64,"url":"https://i.scdn.co/image/cb6a6b7d7a6a6f06f692a0e0bd82d8c060f65c5e","width":48}],"is_externally_hosted":false,"is_paywall_content":false,"is_playable":true,"language":"hu","languages":["hu"],"name":"Jubileum dínófőnökkel","release_date":"2020-11-22","release_date_precision":"day","type":"episode","uri":"spotify:episode:6wWUtDZYVSP3XNi69vGv9H"},{"audio_preview_url":"https://p.scdn.co/mp3-preview/0786878e21d4c89d1d4500fe7c0132458535acca","content_type":"PODCAST_EPISODE","description":"Új szelek fújnak az USA-ban, ezúttal nem a politikai fronton, hanem a valóságban. Belevetjük magunkat a hurrikánok elnevezésének kérdéseire és a káposztaföldekről ismét eljutunk az űrbe. Ez már tényleg nem Kansas! (00:17) Intro (00:41) Hurrikán keresztelők (03:03) MTA utónévgyűjtemény - a Zártosztály ajánlásával! (07:56) Visszavonultatási szabály (08:57) Garmin kismamaprogram (11:02) Káposzta katalógus (12:48) A nézését meg a járását (14:20) Nem beteg, KGB-s! (15:41) Munkahelyi megfigyelés, következő szint (20:17) Poloska otthonra, kéne? (24:17) Fülesszippancs (28:03) Szűz hiperhurok: csőposta emberekkel (32:10) Metrós fakocka vs. űrcsúzli (34:57) Agilis holdfoglalás (38:11) Milyen vizsga kell egy holdi 4G torony építéséhez? (39:49) Alternatív finanszírozásaz Artemisnek (42:05) 1 bitcoin = 4.728.179 Ft (43:22) Koedukált vákuumvécé (43:40) Spórolási tippek űrhajótervezéshez (44:43) Outro (45:22) Bónusz track","duration_ms":2802749,"explicit":false,"external_urls":{"spotify":"https://open.spotify.com/episode/0SCOVtcB4f35tnupL2UMz1"},"href":"https://api.spotify.com/v1/episodes/0SCOVtcB4f35tnupL2UMz1","html_description":"

Új szelek fújnak az USA-ban, ezúttal nem a politikai fronton, hanem a valóságban.

Belevetjük magunkat a hurrikánok elnevezésének kérdéseire és a káposztaföldekről ismét eljutunk az űrbe.

Ez már tényleg nem Kansas!

A Zártosztály Podcast 49. adása
\n\n\n\n\n\n\n\n

Sok mindent hozott 2020. eddig is, de hol van még a vége? Az idei szezon olyan gondokat hozott a Hurrikánelnevező tudósoknak, amit csak szakápoltjaink tudnak frappánsan megoldani az MTA anyakönyvezhető utónévkönyvének hathatós segítségével.

\n\n\n\n

Nem is gondolná az ember, hogy mennyire zavaró tud lenni, amikor az okosórája elkezdi noszogatni, hogy éljen egészségesebben, mert a pulzusa össze-vissza leng, a súlya pedig hónapok óta monoton nő. Ebben is forradalmi áttörést hozott a 2020-as év, bár nem a COVID-19 home-office tömeges elhízásra, hanem a terhesség megfigyelésére alkalmas az új fejlesztés. Persze arról is beszéltünk már korábban, hogy szintén nagy számosságú terhesség a karanténotthonléthez köthető (majd jön a Covid-generáció), de ezt most nem keverjük ide. Hogy miért jön képbe ezzel kapcsolatban a káposztakatalógus? Ez legyen meglepetés a hallgatóinknak!

\n\n\n\n

Ha már okoskütyük és viselkedéselemzés, akkor elbeszélgetünk arról hogy a lakodalmas-műnépdalban megénekelt nézés és járás hogyan alkalmas az amúgy emberek számára felismerhetetlenségig eltorzított felvételeken a szereplők azonosítására. Sose gondoltad, volna, hogy ezt a technológiát ötvözve a Google Glass új Meet képességével már KGB ügynököket is tudnánk keresni!

\n\n\n\n

Felnőttem már, szaporodik fogamban az idegen anyag, mint szívemben a halál.

József Attila: Levegőt
\n\n\n\n

Házunkon belül egyre szaporodik az idegen anyag, mint szívünkben a halál. Ezúttal egy olyan kis eszközt kínál egy cég, amellyel magunkat figyel(tet)hetjük meg. Péter Gábor elájulna, ha megtudná, hogy pár évtizeddel a rendszerváltás után már önmagukat poloskázzák be az emberek.

\n\n\n\n

A japánok egyik komoly problémáját oldotta meg a Panasonic egy fejlesztéssel. A kutatók időt és pénzt nem kímélve készítettek egy olyan eszközt, amely a peronról a metrósínek közé potyogtatott, vezeték nélküli fülhallgatókat tudja ügyesen kivadászni. Megpróbáljuk a találmányt a helyi viszonyokra alkalmazni, de könnyen belátjuk, hogy itthon a véletlen leeső fülhallgatók igazából sosem érnek földet: hamarabb találnak új gazdára.

\n\n\n\n

Aki légvárakat épít, ne spóroljon az anyaggal!

Zártosztály
\n\n\n\n

Ha már vákuumtechnika, akkor merünk nagyot álmodni. Megnézzük, mire is jutott a szűz hiperhurok (Virgin Hyperloop) fejlesztése az utóbbi időben. Az eddig megépült 500 méteres szakaszon simán lefutottak az első, emberekkel végzett gyorsulási tesztek, nem állt útjukba se káposzta, se fakocka, se vezeték nélküli fülhallgató.

\n\n\n\n

Közismert, hogy minden mindennel összefügg. De vajon hogy jön majd össze a hyperloop és az űrutazás a jövőben? Az 1200 km/h sebesség még nem közelíti ugyan meg a föld körüli pályára álláshoz szükséges első kozmikus sebességet (7,9 km/s vagy 28.000 km/h), de a vécés néni székénél már sokkal gyorsabb. Elgondolkodunk azon is, hogy a maglev technológia mennyire igazából a railgun rokona, és – visszakapcsolva az iménti témára – azon is, hogy hogyan lehet kiszedni és főként, hogy fogják visszaadni a Hyperloop-ba (mellé) esett füleseket.

\n\n\n\n

Nem csak az űrhajók jutnak kozmikus magasságokba, de a kapcsolódó költségek is. Az NASA Holdfoglaló kezdeményezésének költségvetését olyan összeggel nyesték meg, hogy a maradékból félő, hogy csak részletekben fognak tudnak eljutni a Hold benépesítéséhez. Ennek meggyorsítására az agilis fejlesztési megközelítést javasoljuk, ami alapján majd akkor lesz kifejlesztve a visszatérő egység, amikor tényleg szükség lesz rá! Bezzeg a kínai kormány már nőket küldene az űrbe! Mivel pedig úgy tűnik, az aktuális űrversenyben nem az első szelfit tekintjük célfotónak, ismét szóba kerül a Holdon kiépítendő 4G hálózat és az űrvécék működési elve is.

\n\n\n\n

Ha mégsem akarna a NASA átállni az új fejlesztési elvekre, akkor alternatív finanszírozási forrásként találunk egy kisebb összeget az USA kormányánál, ami a Selyemút (Silkroad) vagyonának lefoglalásából származik. Elfilozofálunk azon is, hogy az aktuális értéken 1 Mrd USD értékű bitcoin elárverezése mit is okozna a piacon.

\n\n\n\n

Tartsatok velünk, engedjétek szabadjára a fantáziátokat és járjátok be velünk puha és világos nappalink minden szegletét!

\n\n \n

A műsorhoz kapcsolódó linkek

\n \t","id":"0SCOVtcB4f35tnupL2UMz1","images":[{"height":360,"url":"https://i.scdn.co/image/b8dfd6ed6b8b751f44bf5e164db6b0c2c7575dea","width":640},{"height":169,"url":"https://i.scdn.co/image/c3bb325441d36e8455ae0fcc047f50f43224bdae","width":300},{"height":36,"url":"https://i.scdn.co/image/5eeee1129b19bae2d00761409c1e2c6bcd5a0710","width":64}],"is_externally_hosted":false,"is_paywall_content":false,"is_playable":true,"language":"hu","languages":["hu"],"name":"Poloska otthonra","release_date":"2020-11-15","release_date_precision":"day","type":"episode","uri":"spotify:episode:0SCOVtcB4f35tnupL2UMz1"},{"audio_preview_url":"https://p.scdn.co/mp3-preview/622ba213a0cb6411e5f9ff385da0010301bbf46f","content_type":"PODCAST_EPISODE","description":"Amelikában két vénembelnek végre elekciója lett és már biztosra tudjuk azt is, ki megy el közülük. Emellett azonban számos olyan hír kapott méltánytalanul kevés figyelmet, amelyek ápoltjaink érdeklődését felkeltették. (00:20) Intro (00:43) Amelikai elekció (02:07) Way mo' roads outta town (03:20) Wazehelyzet (04:13) Arcfelismerés : Portland - 0:2 (04:44) 3D keresztrejtvénycsatorna (07:16) Gomba, gomba (08:03) Táncos láb = több meló (10:51) BidéB'n'B (16:29) AI-jájáj (19:53) Kordátlan mozifoglalás (23:44) MicroPickard PacMan ellen (27:22) Egy kertitörpe kalandja (30:58) Holdfoglalás (34:03) Mi ragadt a Maslow-piramis aljára? (35:44) Szintézis (39:29) Outro (40:02) Bónusz track","duration_ms":2500390,"explicit":false,"external_urls":{"spotify":"https://open.spotify.com/episode/0hhKSjkWiuYW7eEMSwkAP0"},"href":"https://api.spotify.com/v1/episodes/0hhKSjkWiuYW7eEMSwkAP0","html_description":"

Amelikában két vénembelnek elekciója lett és már biztosra tudjuk azt is, ki megy el közülük.

Emellett azonban számos olyan hír kapott méltánytalanul kevés figyelmet a médiában, amelyek ápoltjaink érdeklődését felkeltették.

A Zártosztály Podcast 48. adása
\n\n\n\n\n\n\n\n

A korábbi adásainkban útjára indított barkochba sorozatunk mellett ismét itt vannak azok a hírek, amelyekkel ígéretünk szerint, hallgatótáborunk számára elhozzuk a reggeli kávé plusz magvas kifli kombó mellé kívánkozó, ugyancsak magvas gondolatokat. Ez az adás igyekszik visszatölteni követőink tölténytáskáiba a muníciót.

\n\n\n\n

Az amerikai elnökválasztás folyt az utóbbi időben a média minden lefolyócsövén. A Twitter és a Facebook több ízben is letiltotta Trump médiamegjelenéseit,

\n\n\n\n

mostanára kiderült, hogy Trump a teljes 2020-as élménycsomagra befizetett. Elsőként átesett a COVID-19 fertőzésen, majd elvesztette munkáját és még a házából is ki kell költöznie.

Arány János, költő, költekező
\n\n\n\n

A választások kapcsán a felnőtt amerikai demokráciától kaphattunk egy betekintést abba, hogy mi is vár arra, aki elhanyagolja az oktatásügyet. A zavargások ellen jó előre bedeszkázott kirakatok és a nagyobb hatású kézifegyverek árusításának átmeneti szüneteltetése, a választások idején, minden bizonnyal a nyugalmas és kulturált társadalom része.

\n\n\n\n

A Waymo a teljes önvezető járműflottáját távolította el San Franciscoból, nehogy a tüntetők kárt tegyenek a drága járművekben. Mi pedig ennek örömére elképzeltük azt a konvojt, amely a navigációs alkalmazásokat megtévesztve átmeneti reklámcsúcsforgalmat okoz, amerre elhalad.

\n\n\n\n

A hírekben nem mindenhol szerepelt azonban, hogy nem csupán a kongresszus összetétele és az elnök személye volt a választások célja, de számos helyi témában is leadhatták a voksukat az USA állampolgárai.

\n\n\n\n

Portlandban, Maine államban az arcfelismerés használatát tehették a választók illegálissá. Ezt egy korábbi testületi ülésen már betiltották, ugyanakkor erről a szavazóknak is nyilatkozniuk kellett. Innentől szomorkodhatnak az ujjlenyomatleolvasót nélkülöző Apple tulajdonosok, hogy illegálissá vált a FaceUnlock és pötyöghetik be a telefonjukba a PIN kódot, mint az ősemberek. (Nyugi, nem. Csak a hatóságok nem használhatják, a közemberek magáncélra igen.)

\n\n\n\n

Washington D.C. közben a mágikus gomba használatát legalizáltatja. Ez persze csupán ez előszobája a tényleges legalizálásnak, hiszen még a tanács és a kongresszus áldása is kell hozzá, de volt már rá példa, hogy nem figyeltek oda eléggé.

\n\n\n\n

Ha a gomba nem is nyugtatja meg a választástól felzaklatott idegrendszereket, a Twitch-en külön csatornák indultak közös rejtvényfejtésre. Ennek kapcsán feltaláljuk a 3D keresztrejtvényt és a szakkommentátorok által közvetített keresztrejtvényfejtő versenyeket.

\n\n\n\n

A szakszervezetek ismét kaptak egy virtuális taslit Kaliforniában, ahol a szavazók eldöntötték, hogy az Uber és Lyft sofőrök nem kell, hogy alkalmazottnak minősüljenek.

\n\n\n\n

Ha már munkaügyek, akkor nem mentünk el említés nélkül amellett az egyedülállóan humánus verseny mellett, amelyet a Gamestop hirdetett meg alkalmazottjai számára, akik ezzel extra túlórákat nyerhettek.

\n\n\n\n

Trump helyét Biden veszi át, mi pedig bidén-innen, bidén-túl gyenge poénokkal bidetlenkedünk azon az alkalmazáson, ami lehetővé teszi a nem kötött munkarendű dolgozóknak a mellékhelységhez jutást. A Csuri nevet már tervezzük is levédeni, hogy itthon is el tudjon indulni egy hasonló szolgáltatás. 🤞🏻

\n\n\n\n

A fejünkhöz kapunk ettől az altesti témától, amiről a Caledonian Thistle FC skót harmadosztályos meccsen tapasztalt operatőri baki ugrik be. Egy kopasz partjelző feje sokáig képben volt, minthogy összekeverte a labdával. Mégsem olyan okos az AI, mint hinnénk?

\n\n\n\n

Már régen csak a szoba gumírozott falait bámuljuk, ezért az AMC mozik bérelhetősége megindította a gondolatainkat. Milyen kihasználatlan munkahelyeket lehetne privát bérbeadni a nagyközönségnek?

\n\n\n\n

Hallgatottságunk Kanye West és herevasalt Berki ex főpolgármester jelölt úr szavazótáborának méretét közelíti: hozzájuk hasonlóan szabad szemmel ez sem látható. Ebben a mikrokozmoszban sokat segíthet egy Star Trek Voyager aminek számtalan kiváló használati esetét gondoljuk át.

\n\n\n\n

A mikrokozmoszból egy törpeugrással már a makrokozmosz felé kezdünk kacsintgatni, ahova nemsokára útnak indul egy kertitörpe is. Ha már törpék, akkor a holdkutatás új fejezetét nyitó nyolc ország által ratifikált Artemis egyezmény mellett sem mehetünk el szó nélkül, amelyben az egyik aláíró Luxemburg. Érdekes módon az oroszok, nincsenek az aláírók között, pedig az űrteherforgalomban már évek óta segédkeznek a NASA-nak.

\n\n\n\n

Ha már Hold, akkor búcsúzóul megemlítjük a Nokia egyik legújabb pályázati sikerét, amiben a NASA-tól megkapták a 4G-s hálózat kialakításának feladatát. A Holdon. Tanultabb hallgatóink tudhatják, hogy ennek a feladatnak kettős a célja, részint ezzel a fehérházi gyíkemberek számára biztosítanak kommunikációs csatornát, részint a holdbéli gyíkoknak nyújt helyi kikapcsolódási lehetőséget. Mint azt kiszámoljuk a Föld-Hold 1300ms minimális pingideje ugyanakkor alkalmatlan arra, hogy valós idejű játékokban vegyenek részt.

\n\n \n

A műsorhoz kapcsolódó linkek

\n \t","id":"0hhKSjkWiuYW7eEMSwkAP0","images":[{"height":427,"url":"https://i.scdn.co/image/eb556684a92e6ff72fb177cdf214a0beb16883d2","width":640},{"height":200,"url":"https://i.scdn.co/image/e60f92bec1d5fbd8971eeea42508fa773981df98","width":300},{"height":43,"url":"https://i.scdn.co/image/71cc3cf4efdb5d0a43b03a9e88e447f88c309126","width":64}],"is_externally_hosted":false,"is_paywall_content":false,"is_playable":true,"language":"hu","languages":["hu"],"name":"Amelikai elekció","release_date":"2020-11-08","release_date_precision":"day","type":"episode","uri":"spotify:episode:0hhKSjkWiuYW7eEMSwkAP0"},{"audio_preview_url":"https://p.scdn.co/mp3-preview/bf9555cf5ac26cd840e6124b8c646539aedbe8af","content_type":"PODCAST_EPISODE","description":"Vágó István felejthetetlen Van Benne Valami műsorának emlékére, podcastunkban feltámasztottuk az időre menő barkochbázást. Felváltva kérdezzük egymást és a szokásos igen/nem válaszokon keresztül kell eljutni a rejtvényhez. Ahhoz, hogy a gondolkodás irányát kellően tévútra lehessen terelni, a kérdező valós, de teljesen félrevezető segítséget kap minden feladványhoz és öt perc elmúltával, amikor már azt hiszi jó úton jár, egy másikat is. (00:28) Intro (01:13) Civakodás (02:32) 1. Mélyvízi kénkürtő távoli rokona (11:21) 2. Ideje már aludni (19:27) 3. Különleges kiadása sárga színű volt (24:52) 4. Nem is gondolnál rá, hogy milyen zöld (33:00) 5. Puha és világos (37:47) 6. Mintha magadat látnád benne (47:27) Outro","duration_ms":2964225,"explicit":false,"external_urls":{"spotify":"https://open.spotify.com/episode/2GINE8ObaOCPBt7iGb3xC0"},"href":"https://api.spotify.com/v1/episodes/2GINE8ObaOCPBt7iGb3xC0","html_description":"

Vágó István felejthetetlen Van Benne Valami műsorának emlékére, podcastunkban feltámasztottuk az időre menő barkochbázást.

\n\n\n\n

Felváltva kérdezzük egymást és a szokásos igen/nem válaszokon keresztül kell eljutni a rejtvényhez. Ahhoz, hogy a gondolkodás irányát kellően tévútra lehessen terelni, a kérdező valós, de teljesen félrevezető segítséget kap minden feladványhoz és öt perc elmúltával, amikor már azt hiszi jó úton jár, egy másikat is.

\n\n\n\n

Mivel az adás hallgathatóságát a döbbent gondolkodás csendje nagyon szaggatottá tenné, egy kis technikai trükkhöz folyamodtunk. A valós idő múlását egy hol gyorsuló, hol tíz másodperces sebességre visszaeső metronóm segíti. Ahol gyors kattogás hallatszik, ott műsorvezetőinknek is erősen kattog az agya.

\n\n\n\n

Első kísérleti adásunk után ebben már erősebb feladványokkal leptük meg egymást. A COVID-19-es járvány miatti óvatosságnak köszönhetően egymástól távol vettük fel az adást, így szerencsére fizikai inzultusra nem került sor.

\n\n\n\n

Ebben az adásban a következő segítségekkel lehetett nekilátni a kérdezésnek

\n\n\n\n\n\n\n\n

Figyelmes hallgatóink minden bizonnyal legalább olyan gyorsan kitalálják mire gondoltunk, mint mi!

","id":"2GINE8ObaOCPBt7iGb3xC0","images":[{"height":411,"url":"https://i.scdn.co/image/079edd673e3ad69ee1556fe9aa9299e89051a31e","width":640},{"height":193,"url":"https://i.scdn.co/image/3f6b20d185eca4b5fb82b33f8b7e6b325efdd3b6","width":300},{"height":41,"url":"https://i.scdn.co/image/c1a07a7f4f4cd2abd564f3451527529c45a9711c","width":64}],"is_externally_hosted":false,"is_paywall_content":false,"is_playable":true,"language":"hu","languages":["hu"],"name":"Ezt találd ki!","release_date":"2020-11-01","release_date_precision":"day","type":"episode","uri":"spotify:episode:2GINE8ObaOCPBt7iGb3xC0"},{"audio_preview_url":"https://p.scdn.co/mp3-preview/8de7f80313410762a6223bffc1b9ab923dc93351","content_type":"PODCAST_EPISODE","description":"Hiányoznak az igazi, intellektuális vetélkedők, a Kérdezz! Felelek, a Van benne valami, a Mindent vagy semmit? Több olyan műsorra lenne igényünk, mint az 500 – az ország géniusza. Ha nem kapjuk meg a médiában, csinálunk magunknak. Barkochba podcast! (00:40) Intro (02:00) Szabályok (03:45) 1. Olyan, mint a Nap, csak nem világít (11:49) 2. Olyan, mint Columbo felesége (17:10) 3. Oldja a gubancot (26:00) 4. Altatáshoz és vallatáshoz is lehet használni (36:47) 5.Irány a kifutó (44:15) 6. A megkérdezett gyerekek nagy része szerint létezik (53:07) Bónusz track","duration_ms":3260305,"explicit":false,"external_urls":{"spotify":"https://open.spotify.com/episode/4XBHvdttGkGFs4weahrk37"},"href":"https://api.spotify.com/v1/episodes/4XBHvdttGkGFs4weahrk37","html_description":"

Hiányoznak az igazi, intellektuális vetélkedők, a Kérdezz! Felelek, a Van benne valami, a Mindent vagy semmit? Több olyan műsorra lenne igényünk, mint az 500 – az ország géniusza.

Ha nem kapjuk meg a médiában, csinálunk magunknak. Barkochba podcast!

A Zártosztály 46. adása
\n\n\n\n\n\n\n\n

Eredetileg a saját szórakoztatásunkra dobtuk be a minap a barkochbát.

\n\n\n\n

Trivia: ez a játék ugyanarról a Simon Bar Kohbáról kapta a nevét, aki a zsidók második – róla elnevezett – felkelését is vezette a Római Birodalom ellen – i.sz.132-ben. Szerencsére nekünk nem múlik az életünk a helyes válasz kitalálásán…

\n\n\n\n

Az eredeti játék egyszerű – és játékosaink lusta – logikáját a Kérdezz! Felelek stílusában feldobott indítómondattal, illetve a menet közben egy további alkalommal adott, zártosztályos „segítséggel” zavartuk meg. Ennek lényege, hogy igaznak és a megfejtésre vonatkozóan konkrétnak kell lennie, de lehetőleg ugyanennyire félrevezetőnek is.

\n\n\n\n

Az élvezhetőség kedvéért 10 percben limitáltuk az egyes körök nettó hosszát (5 perc után jöhet a segítség), és fejenként 3-3 feladványt hoztunk.

\n\n\n\n

A végeredményből egyáltalán nem érdemes következtetést levonni, Charles érezhetően szintekkel Benedict előtt jár – de ez nem szegte egyiküknek sem kedvét, sőt!

\n\n\n\n

Feladványok, amikre ebben a részben nem gondoltunk:

\n\n\n\n\n\n\n\n

Viszont gondoltunk például olyanra, mint:

\n\n\n\n\n\n\n\n

Tartsatok és gondolkodjatok velünk, jelezzetek vissza, hogyan kellett volna ezt jól csinálni és küldjetek feladványokat! Folytatjuk!

","id":"4XBHvdttGkGFs4weahrk37","images":[{"height":427,"url":"https://i.scdn.co/image/9fd6a40e7200af13a35a33b2067efae64924ebff","width":640},{"height":200,"url":"https://i.scdn.co/image/34122c1f6d33c017176bc0093b9823d4db265174","width":300},{"height":43,"url":"https://i.scdn.co/image/f725d7724140ceeb22d50774a45e2ea582ec259b","width":64}],"is_externally_hosted":false,"is_paywall_content":false,"is_playable":true,"language":"hu","languages":["hu"],"name":"Van benne valami?","release_date":"2020-10-25","release_date_precision":"day","type":"episode","uri":"spotify:episode:4XBHvdttGkGFs4weahrk37"},{"audio_preview_url":"https://p.scdn.co/mp3-preview/3a23c34ac1bc9389e090a49c3f7f8f8a02a40439","content_type":"PODCAST_EPISODE","description":"Időutazóként hová és miért indulnál, ha aranyéletet szeretnél magadnak? (00:16) Intro (01:36) Nostradamus - időparadoxon : 1-0 (02:48) Időutazó tőzsdecsaló (09:13) Boszorkány = benézte az időugrást (13:15) Múzeumi kronométer vagy automata Rolex? (16:35) Kiselőadás a hajózás nagy újításairól (érdekes!) (19:54) Az eltaposott pillangó legendája (22:41) Sportfogadás a középkorban (23:54) Ez mégsem triviális (24:17) Numizmatika csúcsra járatva (27:52) Gondolatátvivő krézikészülék (29:09) Bitcoin-Tesla-vonat (30:03) Konklúzió: váratlan kimenet (32:21) Szükségem van a harisnyatartódra! (33:08) Lehet, hogy ezt már valaki csinálja is?! (34:54) Musk-tömjénezés (37:54) Outro (38:35) Bónusz track","duration_ms":2430149,"explicit":false,"external_urls":{"spotify":"https://open.spotify.com/episode/4VDvnICzy5ZRxV3gjYBOQR"},"href":"https://api.spotify.com/v1/episodes/4VDvnICzy5ZRxV3gjYBOQR","html_description":"

Időutazóként hová és miért indulnál, ha aranyéletet szeretnél magadnak?

A Zártosztály podcast 45. adása
\n\n\n\n\n\n\n\n

Navigare necesse est, vivere non est necesse.

Pompeius Magnus – Plutarchos
\n\n\n\n

Hajózni muszáj, élni viszont nem. Kérdés, időutazni mégis hogy lehetséges, hogy az utazó élve is maradjon? A paradoxonok elkerülése, mint adásunkból kiderül nagy felkészültséget igényel.

\n\n\n\n

Ápoltjaink a dühöngő rácsos ablakán kitekintve, nyugodtabb, kevésbé stresszesnek tűnő történelmi korokat vizionálnak, ahol az ahhoz képest jövőből származó, ma alapvetőnek tartott eszközök és munkaszervezés segítségével elképzelik, hogy milyen módon érnének el a korra jellemző hihetetlen sikereket. Ebben a felvételben azon tűnődnek el, hogy ha csak egy kisebb sporttáskát vihetnének magukkal, melyik történelmi korba települnének át és hogyan próbálnának ott érvényesülni?

\n\n\n\n

Nostradamus, Da Vinci, Verne, Romhányi (Mézga Aladár), Musk, mind-mind olyan technológiákat vizionáltak és alapoztak meg gondolataikkal, amelyek az aktuális korhoz képest elképzelhetetlen megoldásokat tartalmaztak. Voltak amik nem valósultak máig sem meg, azonban pár dologban nemhogy igazuk volt, de már el se tudjuk képzelni a hiányukban a mindennapjainkat. Ki ne utazott volna tankban, atomtengeralattjárón, vagy helikopteren? Ápoltjainkat csupán a vékony gumifalak tartják vissza, hogy ezekkel az eszközökkel visszajussanak a civilizáció azon bolondjai közé, akik nincsenek bezárva.

\n\n\n\n

Az időhurkokból képződő paradoxonok figyelembevétele szinte minden nagyobb lélegzetű tervben problémát okoz. Jelentős technológiai újítások idejekorán bevezetése hamar begyűrűzik a jelenbe, abból könnyen kialakulhatnak akkora változási hullámok, amelyek gyorsan elvezetnek az időutazó megszületésének ellehetetlenüléséhez.

\n\n\n\n

Menetközben Charles a hajózás és navigáció fejlődésének felgyorsításának örvén rövid kitérőt tesz a kereszt és hosszvitorlázat közötti különbségek, valamint a tőkesúly, mint kritikus hajózási felfedezéssel kapcsolatos vizeken, de szerencsére gyorsan lenyugtatásra kerül.

\n\n\n\n

Tekintetüket az egészen közelmúltra vetve, a korábban realizált tőzsdei és technológiai fejlesztésekkel végzett bennfentes kereskedéssel szerezhető gyors meggazdagodás lehetőségei homályosítják el ápoltjaink elméjét.

\n\n\n\n

Összeesküvéselméleti gondolkodás üti hirtelen fel a fejét, amelynek középpontját ki más is foglalhatná el, mint Elon Musk? Már egy jóval korábbi adás során időutazó androidnak titulálták a mágnást, de a tőzsdei machinációkon keresztül szerzett vagyonnal végrehajtott radikális technológiai fejlődés mintázata könnyen rávetíthető a pályájára.

\n\n\n\n

Az elmélkedésnek az ápolók érkezése vet átmenetileg véget.

","id":"4VDvnICzy5ZRxV3gjYBOQR","images":[{"height":640,"url":"https://i.scdn.co/image/56911042eecaec420db2bdd53647b2a4344c1c36","width":427},{"height":300,"url":"https://i.scdn.co/image/d51aa24415e1a6151c39aaae663b4e872539f38f","width":200},{"height":64,"url":"https://i.scdn.co/image/3bba9f73f23f76b065d0e2c5769d74e7c9375700","width":43}],"is_externally_hosted":false,"is_paywall_content":false,"is_playable":true,"language":"hu","languages":["hu"],"name":"Időutazás sporttáskával","release_date":"2020-10-18","release_date_precision":"day","type":"episode","uri":"spotify:episode:4VDvnICzy5ZRxV3gjYBOQR"},{"audio_preview_url":"https://p.scdn.co/mp3-preview/b02890ae69df713926b8404f22243db0c7bf2b27","content_type":"PODCAST_EPISODE","description":"Percek alatt jutunk el James Bond autójától Vin Diesel SMS-sebváltóján át Batman alsógatyájáig. Hogy miért nem kötöttük rá a meghekkelt e-erényövet erre a vonalra? Sosem tudjuk meg. (00:45) Street fighter live (01:23) Humortalan szóviccek (02:18) Apple 11s (02:38) Mosolygó maszkos emoji (03:20) Nem tervezett jogdíjak (04:35) Letakart autólogók (05:50) Nincs időnk meghalni (06:53) James Bond kellékek (08:51) Ülésfűtés app-storeból, ezúttal az Audinál (09:46) Old-timer paradicsom (11:07) Nikola scam (12:28) Tesla Model Y roadster (14:58) Bezzeg az én időmben... Vin Diesel visszavált (18:15) Pay-to-win (20:17) Erényövek (21:59) Vietnámi feleséghirdetések (24:45) Cellatársaság (25:33) Nadrág nélküli Batman világnapja (29:02) Apple reuse (31:09) Elhasznált mobilbegyűjtő (32:22) Apple reciklálás (36:44) Bónusz track","duration_ms":2324975,"explicit":false,"external_urls":{"spotify":"https://open.spotify.com/episode/4KfI75UVB024Xe5gyBcPwR"},"href":"https://api.spotify.com/v1/episodes/4KfI75UVB024Xe5gyBcPwR","html_description":"

Percek alatt jutunk el James Bond autójától Vin Diesel SMS-sebváltóján át Batman alsógatyájáig.

Hogy miért nem kötöttük rá a meghekkelt e-erényövet erre a vonalra? Sosem tudjuk meg.

A Zártosztály Podcast 44. adása
\n\n\n\n\n\n\n\n

Nagy hírünk van! Megint sikerült kijátszani a nővérek éberségét, így Jesus – ezúttal de la Mancha alter EGÓjával – csatlakozni tudott hozzánk.

\n\n\n\n

Hárman beszélgetni azért teljesen más, mint ketten, mert nincs az a koreográfia, amit valaki el ne felejtene pár percenként… így lehet az, hogy a mai adás igazából alig pár téma körül, de ott körbe-körbe forog.

\n\n\n\n

Az Apple 2020. október 13-án (mázlijuk van, nem péntek) mutatja be a következő, a hírek szerint 12-es (és nem 11S-es) iPhone-ját. Ennek kapcsán természetesen tele van az internet a céghez kapcsolódó teljesen fontatlan, lájkvadász butaságokkal. Hogy nektek már ne kelljen mindet egyenként megböködni, levadásztunk egy csokorral.

\n\n\n\n

Például kinek az életére ne lenne hatással, hogy a maszkos (nem muskos) emoji megváltozik, és végre nem egy szomorú kínaira vagy szemet-orrot-szájat eltakaró szmájlira fog hasonlítani, hanem nyilvánvaló lesz, hogy a takarás a szemet nem érinti, és amúgy a pofika boldog? Na ugye.

\n\n\n\n

Aztán előjött az is, hogy egy lelkiismeretes környezetvédő beszállítója nem szétszedte, hanem újra életre lehelte a kidobásra ítélt, begyűjtött telefonokat. Nagy taps a felfogásért – még ha üzleti szempontból ez szerződésszegésnek minősül is. A példa követendő, de ha lehet, formálisan. Itt van kezdeményezésként mindjárt a használt mobiltelefonokat megvásárló automata! Milyen már! A maffia kedvence lesz, végre visszakapják az eldobható mobilok árának egy részét.

\n\n\n\n

Ha már rosszfiúk: kiderül, hogy

\n\n\n\n

az igazi szuperhősök kívül hordják az alsónadrágjukat.

Jesus Cesar Napóleon
\n\n\n\n

Dilemma, hogy akkor James Bond és Vin Diesel nem igaziak vagy nem szuperhősök?

\n\n\n\n

Kicsit hidegzuhanyként éri a három techőrt is, amikor belátják, hogy a kifordított világon csak addig jó szórakozni, amíg az el nem kezd megvalósulni. A Zártosztályon vízionált fejlesztések – például az all inclusive autó, aminek a szolgáltatásait igény szerint lehet aktiválni – egy része már szinte valóság… és bármennyire racionális is gazdasági szempontból, nem szeretjük ezt a valóságot. Régen minden jobb volt!

\n\n\n\n

További témáink, címszavakban, csak hogy legyen mit keresni a beszélgetésben:

\n\n\n\n\n\n\n\n

\n\n \n

A műsorhoz kapcsolódó linkek

\n \t","id":"4KfI75UVB024Xe5gyBcPwR","images":[{"height":426,"url":"https://i.scdn.co/image/518ac1e0b254852a757b77bc7122c4bbb9522a57","width":640},{"height":199,"url":"https://i.scdn.co/image/f97017a5c0d77fc6535a0e36e19df5367dfd6f8e","width":299},{"height":43,"url":"https://i.scdn.co/image/793da81e22efd69589f95cab08f826eb22f9b5f8","width":64}],"is_externally_hosted":false,"is_paywall_content":false,"is_playable":true,"language":"hu","languages":["hu"],"name":"Vin Diesel visszavált","release_date":"2020-10-11","release_date_precision":"day","type":"episode","uri":"spotify:episode:4KfI75UVB024Xe5gyBcPwR"},{"audio_preview_url":"https://p.scdn.co/mp3-preview/9e709328c0ed6e1e1b8d91e02d543953ca01f663","content_type":"PODCAST_EPISODE","description":"A Sber lesz az orosz Amazon? Mi inkább Amazonos drónokkal röpdösünk a lakásban, miközben a 3D-s fittnesz alkalmazás megmutatja a keserű valóságot, miszerint fiatalabbak már nem leszünk. (00:15) Intro (00:28) Alfa Felület (02:26) Yodafone (04:33) Ami másé is lehet, az legyen a miénk (06:31) Alfa magyar, hí a haza! (09:49) Ring-ring (14:07) Poszívóporszívó (14:55) Halo, te kövér patkány! (15:33) Okos algoritmusok tréningje (22:03) Rossz ízű Nintendo kazetták (26:13) Jóízűsítés (27:42) Tartsd nekem, Google! (31:39) AI nyelvevolúció (35:59) Lopott hangaláírás (39:04) Digitális személyiség (43:00) Outro (43:42) Bónusz track","duration_ms":2746677,"explicit":false,"external_urls":{"spotify":"https://open.spotify.com/episode/1s5raNC9Kh0vTrX5Nc1vsA"},"href":"https://api.spotify.com/v1/episodes/1s5raNC9Kh0vTrX5Nc1vsA","html_description":"

A Sber lesz az orosz Amazon?
Mi inkább amazonos drónokkal röpdösünk a lakásban, miközben a 3D-s fittnesz alkalmazás megmutatja a keserű valóságot, miszerint fiatalabbak már nem leszünk.

a Zártosztály Podcast 43. adása
\n\n\n\n\n\n\n\n

Átalakulás alatt van a pénzügyi, egyre többen ismerik fel, hogy a bank már nem csupán pénzügyi cég, amely történetesen digitális csatornán értékesít, hanem inkább egy informatikai szolgáltató, amely nyújt pénzügyi szolgáltatásokat is. Nyitó hírünkben elsőként a Sber(már nem bank) átalakításától indulunk el. Felmerült a gondolat, hogy Oroszország Anyácska gyermekei számára gondoskodik a digitalizáció hozzáféréséről. Az Amazon helyi babérjait elcsaklizni tervező új tech cég túllép a banki szolgáltatások aprócska világán. Kiváló összpontosításunknak köszönhetően Yotányit sem térünk el eredeti beszélgetésünk alaptémájától. Magunk előtt látjuk a kialakuló óriásállam mindennapokat átszövő nyilvántartását.

\n\n\n\n

Nem tudunk nem arra gondolni, hogy a magyarországi nagybankok milyen módon tudnák a hazai piacot letarolni és annak segítségével milyen új szolgáltatásokat tudhatnának monopolizálni. A gondolkodásunk hamar politikai élt kap, így gyorsan evezünk a következő könnyedebb témánkra, mielőtt háborogni kezdene alattunk a sekélyes magyar tenger.

\n\n\n\n

Az Amazon két csodás bejelentésével kapcsolatosan filozofálunk, hogy mennyire hasznos lehet egy kis drónt megbízni azzal, hogy körbejárja a lakást, amikor nem vagy otthon. Az ilyen eszközök biztonsági kockázata az első pillanatban szembeötlőek annyira, hogy még az ilyen témákra jellemzően fogékony verge-es újságírók szemöldökét is felhúzta.

\n\n\n\n

A másik újítás a Halo, amely az Amazon Fitness számára a testről 3D-s képalkotás során képes megalkotni a tulajdonos testképét vagy legalábbis annak modelljét. Az új megoldásban rejlő lehetőségek és az azzal kapcsolatos problémák megihletnek minket. Az implantátumok, illetve végtaghiányok esetén kinövő fantomvégtagok a felhasználók számára elég torz testképet tudnának produkálni, ezért bízunk benne, hogy az algoritmusokat ügyesen felkészítették a nem átlagos esetek kezelésére is.

\n\n\n\n

A gombelemek keserű bevonattal való ellátását megünnepeljük és továbbgondoljuk. Az ezzel kapcsolatos gombelem-szájbantartó versenyek feltűnése a Youtube-on már csak napok kérdése. A csirkeízű poloska pedig… hát az úgy is undi.

\n\n\n\n

Röviden elkalandozunk az ügyfélszolgálatok csodálatos világában, amihez a Google Hold for me szolgáltatásával bemutatjuk, milyen, amikor a fagyi visszanyal. Ha viszont már a telefon AI asszisztense beszélget az ügyfélszolgálat AI-ával, rápillantunk arra a lehetőségre, hogy milyen lesz, amikor kialakítanak egymás között egy csak erre használható üszinyelvet. Furcsa jövőbeli foglalkozásaink listáján megjelenik a gépi ügyfélszolgálatos nyelvet (mint idegennyelv) ismerős humán support munkakör is,

\n\n\n\n

A Google Recorder új, hangfelvételek szerkesztésére alkalmas képessége, azaz hogy a szövegre átírt hangblokkok editálásával lehetséges a felvételeket szerkeszteni, elgondolkodtat minket. A podcast vágás és cikkírás meggyorsításán túl eljutunk a teljesértékű digitális asszisztens személyiségek kialakításáig. Ki ne akarná, hogy egy ingerült Chuck Noris reklamálja meg az eltúlzottnak érzett közműszámlájãt?

\n\n \n

A műsorhoz kapcsolódó linkek

\n \t","id":"1s5raNC9Kh0vTrX5Nc1vsA","images":[{"height":427,"url":"https://i.scdn.co/image/583d2a23642c56295ed62039d5ce66d73d99df97","width":640},{"height":200,"url":"https://i.scdn.co/image/a8133bab80bf4704c768589e7bb11c913c0d57aa","width":300},{"height":43,"url":"https://i.scdn.co/image/01d2d5c0a5f12aa86df87d71d0686e1c08d2dfaa","width":64}],"is_externally_hosted":false,"is_paywall_content":false,"is_playable":true,"language":"hu","languages":["hu"],"name":"Digitális perszónák","release_date":"2020-10-04","release_date_precision":"day","type":"episode","uri":"spotify:episode:1s5raNC9Kh0vTrX5Nc1vsA"},{"audio_preview_url":"https://p.scdn.co/mp3-preview/ea9bc40379a5de64f50b13cd94df77f0403ca90c","content_type":"PODCAST_EPISODE","description":"Tudjuk, hogy a válasz az Élet az Univerzum, meg Minden kérdésére 42. De mi értelme az ételnek? Gasztro-szürreál adásunkban sorra vesszük a legkülönösebb ételeket, amik nagy részét nemhogy az asztalra nem tennénk, de a lakásba sem engednénk be. (00:25) Intro (00:56) Enni mindennek kell. (01:38) Ragadozót nem eszünk (03:04) Frog in a blender (03:52) Panda menü (08:28) Egzotikumok (12:47) Csirkeláb szopogatás (13:59) Felelős hurkatartás (16:34) Északi nyalánkságok (17:40) Ha úgy néz ki, mint ami megmozdulhat, akkor nem (20:42) Almaízű finomság Afrikából (21:34) Mindennek csirke íze van (23:06) Homáros múlt (24:42) Rágcsáló rágcsálás (26:02) Sziklás-hegységi osztriga (27:42) Kaviár vagy ikra? (28:37) Kobrasaslik (29:08) Casu Marzu (30:47) Csonti BBQ (31:35) Élveevés (33:53) Fura gyümölcsök (34:40) Néz rambután (35:24) Litchi (36:04) Cukoralma (37:14) Som (37:56) A füge miért bizarr?! (38:25) Tamarind (38:48) Rebarbara (39:13) Pagoda karfiol (40:04) Az étel értelme (40:50) Outro (41:53) Bónusz track","duration_ms":2616446,"explicit":false,"external_urls":{"spotify":"https://open.spotify.com/episode/7zE8D2EpC5qZzmJeIyAe72"},"href":"https://api.spotify.com/v1/episodes/7zE8D2EpC5qZzmJeIyAe72","html_description":"

Tudjuk, hogy a válasz az Élet az Univerzum, meg Minden kérdésére 42. De mi értelme az ételnek? Gasztro-szürreál adásunkban sorra vesszük a legkülönösebb ételeket, amik nagy részét nemhogy az asztalra nem tennénk, de a lakásba sem engednénk be.

A Zártosztály Podcast 42. Adása
\n\n\n\n\n\n\n\n

Vendéges adásra készültünk, de sajnos a technika ördöge beleszólt, és a célszemélyt nem tudtuk mikrofonvégre kapni. Majd máskor!

\n\n\n\n

Búslakodás helyett elmerengtünk az élet helyett az étel értelmén, gondolataink pedig, minthogy kora délután volt még, főként az étkezés körül forogtak. Ennek fényében egy tematikus adásunkban azoknak az élelmiszereknek a számba vételével foglalatoskodtunk, amiket még véletlenül sem szeretnénk a szánkba venni.

\n\n\n\n
\"\"
Inspiráció a büféből
\n\n\n\n

Elsőként megbeszéltük, hogy milyen furcsa az, hogy az európai gasztrokultúrkör szinte teljes mértékig elkerüli a ragadozók fogyasztását. Héja, sas, farkas, róka nem kerül az étlapra, de a hüllők is kiesnek a szórásból. Az egyetlen ragadozó állatcsoport ami a tányéron végzi felénk, azok a ragadozó halak.

\n\n\n\n

“Az ázsiai megközelítés inkább azon a vonalon mozog, hogy ami mozog az ehető, ami nem mozog azzal meg lehet fűszerezni. “

Charles Statler
\n\n\n\n

Megérintve a fűszerezés témáját, gyorsan előkerültek a fiókból a hazaiak, majd beláttuk, hogy van még mit fejlődni ezen a téren. Ázsiában legalább három-négyszer annyi fajta fűszert használnak a mindennapokban. Igaz felmerült bennünk az is, hogy a nagy mennyiségű fűszer lehet, hogy inkább azért van alkalmazva, hogy elvegye az alapanyag rossz ízét…

\n\n\n\n

Kisvártatva rátértünk azokra a fogásokra, amelyeket a világ eldugott és kevésbé eldugott részein fogyasztanak. Ebben nagy segítségünkre volt a legkülönösebb ételeket felsorakoztató számos internetes toplista.

\n\n\n\n

Eleinte a csak McDonaldson felnőttek számára idegen, a többiek számára akár ismerős ételekről beszélgettünk, úgymint pacal, csirkeláb, kakastaréj, véres hurka, de később találtunk igazi egzotikumokat is. Igen eltérően vélekedtünk a különlegességek fogyasztásáról. Míg Benedict semmi kivetnivalót nem látott az ízeltlábúak fogyasztásában, addig Charles inkább a belsőségekből készült ínyencségeket tudta mentálisan jobban feldolgozni.

\n\n\n\n

Kisvártatva elérkeztek azonban az igazán vájtgyomrúaknak szóló csemegék is. A lóhús, a rántott békacomb, illetve a kenguru nem szerepel a mindennapos ételek között, azonban mindegyikkel találkozni akár a magyar szupermarketek polcain.

\n\n\n\n

Nem mondható azonban ez el a krokodilról vagy a kobráról, hiszen ezek árusítása erősen ütközik a tisztiorvosi vélekedéssel arról, hogy mi is alkalmas emberi fogyasztásra. A tengerimalac talán még beleférne a fogyasztható kategóriába és akár lehetne része a vasárnapi ebédnek is, de senkinek nem javaslom, mert nagyon csontos, és a rendes tengerivel etetett malachoz képest igazán kevés rajta a rágnivaló.

\n\n\n\n

Az Amerikában sziklás-hegységi osztrigának becézett rántott bikahere szintén nem okozott nagyobb lelkiismereti válságot, hiszen hazánkban is számos állat szaporítószerveit fogyasztják. A karácsonyi halászlé egy gyakori alkotóeleme az ikra vagy a haltej, ugyanakkor ennek a ténynek a felfedezése nem töltötte el Benedictet boldogsággal. A kaviár, mint a halikra minősített esete pedig igen nagyra értékelt csemege és állítólag jó hatással van a palikra is.

\n\n\n\n

Hamarosan meredekebb terepre érkeztünk a Sziklás-hegységnél is.

\n\n\n\n

“Ettől még én is öklendeztem”

Bear Grylls
\n\n\n\n

A Casa Marzu Szicília hírhedt nyüves sajtja erősen megosztotta a stábot, hiszen a sajt fogyaszthatóságát az abban nyüzsgő élő pondrók mutatják meg. Ezek viszont azzal fejezik ki nemtetszésüket, hogy a sajtszeletekből kiugorva a békés szardíniaiak szemébe pattognak. Fogyasztás előtt célszerű őket egy papírzacskóban megfojtani, vagy hűtőben megfagyasztani.

\n\n\n\n

Bármennyire is hasonlít az íze az almáéra, a főtt poloska fogyasztásánál egy aránylag nehezen átléphető határt sikerült meghúzni. Ennél a tételnél már, az amúgy rovarokra kifejezetten nyitott, Benedict is bedobta a törülközőt.

\n\n\n\n

Szerencsére az állatvilág kíméletlen fogyasztásáról levezetésképpen vissza tudtunk váltani a növényekre.

\n\n\n\n

A hazai termésen túl számtalan olyan gyümölcs érhető már itthon is el, aminek pár generációval ezelőtt a létezését sem hitték volna el az őseink. Valahol jogosan, mert egy részük tényleg olyan, mint valami megelevenedett gyerekrajz. De érintőlegesen leporoljuk azokat az itthon már egyre kevésbé elérhető, illetve népszerű gyümölcsöket, mint a som, a naspolya, vagy a kökény.

\n\n\n\n

Hogy mi a köze ennek az egésznek a kacsalábakhoz? Megtudod, ha meghallgatod az adást!

\n\n \n

A műsorhoz kapcsolódó linkek

\n \t","id":"7zE8D2EpC5qZzmJeIyAe72","images":[{"height":427,"url":"https://i.scdn.co/image/c497260c86ed248092da58c2297e37345eb5ec09","width":640},{"height":200,"url":"https://i.scdn.co/image/5a3f8a7d995e5291e44df98d54c1d7c10f8106ed","width":300},{"height":43,"url":"https://i.scdn.co/image/ef39a9b3253e99839f4b697c714d2795babd38fa","width":64}],"is_externally_hosted":false,"is_paywall_content":false,"is_playable":true,"language":"hu","languages":["hu"],"name":"Az étel értelme - Kacsalábban forgó villák","release_date":"2020-09-27","release_date_precision":"day","type":"episode","uri":"spotify:episode:7zE8D2EpC5qZzmJeIyAe72"},{"audio_preview_url":"https://p.scdn.co/mp3-preview/16d338fe85bf21305c6318f5458afbcf5dbad581","content_type":"PODCAST_EPISODE","description":"Szárnyakat kap fantáziánk az LG Wingtől. Körüljárjuk milyen háziállatokat lehet arcmaszkként is alkalmazni. Nincs arc AR nélkül, megénekeljük a Facebook Aria-jának a jövőjét. Ha már disztópia akkor elgondolkozunk hogyan lehet a rendőrautók önvédelmi rendszereit kiterjeszteni. (00:21) Kísérleti formátum (03:30) Csavard fel a... tévédet! (10:00) A Facebook Ariája (12:22) Igazi retina display (15:25) Tölthető maszk (17:42) Egészségügyi kiskedvencek (25:08) BioLego (27:02) Twitch huszárok (31:18) Rendőri védelem (35:24) Outro (36:08) Bónusz track","duration_ms":2308711,"explicit":false,"external_urls":{"spotify":"https://open.spotify.com/episode/4dyuNNhKQ7xtSf2FRa41sb"},"href":"https://api.spotify.com/v1/episodes/4dyuNNhKQ7xtSf2FRa41sb","html_description":"

Szárnyakat kap fantáziánk az LG Wingtől. Körüljárjuk, milyen háziállatokat lehetne arcmaszkként is alkalmazni. Nincs arc AR nélkül, megénekeljük a Facebook Aria-jának a jövőjét. Ha már disztópia, akkor elgondolkozunk, hogyan lehet a rendőrautók önvédelmi rendszereit kiterjeszteni.

A Zártosztály Podcast 41. adása
\n\n\n\n\n\n\n\n

Szeptember – úgy tűnik -, a kísérletezés hónapja. Az LG még a szétfordítható Wing-en sem lépett túl, de tervezői már a hajlékony kijelzőjével próbálják felfedezni a telefonok jövőbeni alakjait (Explorer). Elmerengünk azon, hogy hogyan fog tudni megállni a feltekerhető OLED televízió. Majd ráébredünk, hogy ha már organikus LED, akkor biztosan tud szervként viselkedni, azok merevségének megoldására rengeteg krémet ajánlanak az interneten.

\n\n\n\n

Ha már kijelzők, nem mehetünk el szó nélkül a Facebook legfrissebb AR megoldásai mellett. Bár az etikai megfontolások miatt a Google az egész Google Glass koncepciót félredobta, ilyen skrupulusok nem gyötrik Cukorhegyi Márkó robotvezérigazgató urat. Hogy az etikai problémák ne okozzanak gondot, célközönségnek azt a trendkövető réteget célozta be, akik számára többet számít, hogy Ray Ban lógjon az arcukon, mint mások személyiségi jogai. Nem mellékesen az Apple Watch-nak is odaszúrt egy megjegyzéssel, miszerint nem akar karórákat rakni az emberek arcára. A project ARia-t ugyan csak félve közelítjük, meg, de annak ambíciózus célja, a teljesen immerzív valós idejű AR a Neurománc szintjére hozza a jövőt. Röviden megijedünk attól, hogy mi is történhetne ha a két mágnás, Elon és Mark innának egy sört közösen. Az általuk fejlesztett technológiákból összelegózott, agyi implantátummal irányított számítógéppel felszerelt, szuperhallású, mégis divatos napszemüvegben pózoló jövőlakók teljesen hozzák a Gibson-érzést. Szerencsénk, hogy Elon csak álmodik, Mark pedig eleve robot.

\n\n\n\n

A koronavírus járvány még körülöttünk dühöng, ezért különösképpen oda kell figyelni, milyen módon védekezünk a vírus ellen. Az utcán heverő maszkokat elnézve sajnos a nép fiai gyakran eléggé félreértelmezik az eldobható maszk fogalmát. Sajnos az igazán jó hatásfokú maszkok elég drágák, így az ilyenektől szomorúan válik meg az ember, nem is beszélve arról a mennyiségű biológiai veszélyes hulladékról, ami ilyenkor keletkezik. Nemrégiben kiderült, hogy az N95-ös maszkok leggyorsabban telítődő része valójában a kimerülő elektrosztatikus töltést tartalmazó réteg. Ennek az apropóján kezdték el kidolgozni az önfeltöltő N95 (N95+, N95 turbo?) maszkokat. Adásunkban adunk pár tippet, amelyek alkalmasak lehetnek gyorsan és hatékonyan feltölteni ezeket az elektrosztatikus rétegeket.

\n\n\n\n

Sajnos nagy az Isten állatkertje: nemrégiben egy angol buszra úgy szállt fel az egyik utas, hogy arcának eltakarítására kedvenc óriáskígyóját használta fel. Megfontoljuk, milyen lehetőségek vannak egyéb háziállatok vírusvédelmi és távolságtartási célú felhasználására.

\n\n\n\n

Adásunk második felében megbeszéltük, hogy a felhasznált papírzacskókon túlnyúlva a világ legtöbb gumikerekét előállító cég, a Lego környezettudatosságának növelése során milyen további irányokat tudna felvenni.

\n\n\n\n

Egy pillanatra magunk is meglepődünk, hogy a korábban Twitch-huszárokként emlegetett, élő közvetítéseket produkáló játékosok között vannak valódi katonák, méghozzá például az Amerikai Hadsereg toborzói. Úgy tűnik, mostanra a kiképzésükbe felvették az etnikai és kisebbségi érzésekkel kapcsolatos érzékenyítő oktatást is.

\n\n\n\n

Mint egy nemrégiben, kaliforniai rendőröket ért támadás kapcsán kiderült, az amerikai rendőrautók rendelkeznek olyan AI alapú védelmi eszközökkel, amely az autó felé ártó szándékkal közeledő járókelők érzékelése esetén bezárja a járművet, és riasztja a fánkmorzsákkal a hasukon hortyogó rendőröket. Kérdés, mire mennek a mobilzárkával, illetve hogyan lehetne kiterjeszteni a megoldást további járőrtípusokra is?

\n\n \n

A műsorhoz kapcsolódó linkek

\n \t","id":"4dyuNNhKQ7xtSf2FRa41sb","images":[{"height":429,"url":"https://i.scdn.co/image/9f4165e14bf5a4e2b79fcda03401598888dbecf0","width":640},{"height":201,"url":"https://i.scdn.co/image/8e744ef490fa40541919821d1d5dcf5ec7e7b609","width":300},{"height":43,"url":"https://i.scdn.co/image/3dc95030d4aab01faa1061176b87153b07521233","width":64}],"is_externally_hosted":false,"is_paywall_content":false,"is_playable":true,"language":"hu","languages":["hu"],"name":"Kedvenc maszkjaink","release_date":"2020-09-20","release_date_precision":"day","type":"episode","uri":"spotify:episode:4dyuNNhKQ7xtSf2FRa41sb"},{"audio_preview_url":"https://p.scdn.co/mp3-preview/20b58d22d9f31fd0d660a8bfd76b236022d3ccd1","content_type":"PODCAST_EPISODE","description":"Autóipari szempontból a Mercedes S osztály egyfajta időkapszula. Nem egy Tesla, na. De akkor miért nem ezt választotta a VW CEO-ja etalonnak? És vajon megoldották, hogy az 5 kijelzőjén lehessen LAN-partiban Doomot nyomni, hogy ne legyen unalmas az út? (00:29) Intro (01:07) Megnyúzott Winampok a Louvre-ban (06:15) Testre szabás 2020: Batman (10:03) Bogyófaló mód (11:55) A VW-től a Tesla-mézig (17:00) Új S-klasse: értem én, értem, de miért? (25:13) HUD + AR = PacMan in da ca (26:18) Doom LAN party 4D hanggal 5 kijelzőn (27:20) Az igénytelenség mértékegysége: 1 DOOM (29:13) Digitális terhességi teszt az Apollo ellen (32:23) Outro (33:09) Bónusz track","duration_ms":2094765,"explicit":false,"external_urls":{"spotify":"https://open.spotify.com/episode/3K8MOesseO6pnTP0pSFCtZ"},"href":"https://api.spotify.com/v1/episodes/3K8MOesseO6pnTP0pSFCtZ","html_description":"

Autóipari szempontból a Mercedes S osztály egyfajta időkapszula. Nem egy Tesla, na. De akkor miért nem ezt választotta a VW CEO-ja etalonnak? És vajon megoldották, hogy az 5 kijelzőjén lehessen LAN-partiban Doomot nyomni, hogy ne legyen unalmas az út?

A Zártosztály jubileumi, 40. és feledik adása.
\n\n\n\n\n\n\n\n


Érezhetően öregszünk, és ez nem csak a mi bőrünkön, hanem az általunk használt eszközök külsején is meglátszik. Feltűnt, hogy eltűnt a teljes körű testre szabhatóság lehetősége a legtöbb alkalmazásból? Pedig jó 20 évvel ezelőtt, amikor a Winamp volt a médialejátszás csúcsa, boldog-boldogtalan saját, de legalábbis egyedi skineket készített, vett és használt. Így végre a hőn áhított Hello Kitty vagy Ferrari háttérképet és színsémát lehetett nézni a Llama helyett, miközben a ki tudja, honnan származó, sokszor borzalmas minőségű mp3-akat hallgatta az ember. Mostanra 2020-ra a Winamp már kimúlt, de a skinek velünk maradnak, virtuális múzeumban (nem egy Louvre, de legalább interaktív) lehet megtekinteni és kipróbálni akár mind a 65.000+ darabot belőlük! Nosztalgia kimaxolva!

\n\n\n\n

Nekünk maradt az, hogy temperamentumunktól függően Batmobillal vagy a Riddler Racer-ben rójuk a kilométereket a Waze-ben, és már ennek is örülünk. Pedig a technológiai megengedné, hogy akár PacMant is játszhassuk az autónk head-up display-e segítségével. Ápoltjaink ezt valahogy úgy képzelték el, hogy a navi kijelöli az optimális útvonalat, benne az ideális sávváltásokkal és kanyarívekkel, sebességgel, ehhez gyűjthető pontokat rendel, majd a Mercedes S osztályban immár kézzel fogható kereskedelmi forgalomban kapható, kiterjesztett valóság alapú navigációval ezeket kivetíti az autó szélvédőjére az alkalmazás. Az egyszeri – a Level3 önvezetés helyett némi izgalomra vágyó – sofőr pedig megy ügyesen végig a kijelölt pöttysoron. Ha hozzávesszük, hogy a sávváltáskori indexelést is nézi a rendszer (pontlevonás, ha kimarad), illetve automatikusan a jobbratartás szabályai szerint vázolja az optimális haladási útvonalat teljesen elképzelhető benne egy valódi városi környezetbe helyezett sofőr számára érdekes elfoglaltságot nyújtó Pacman is.

\n\n\n\n

Ha már retrojátékok és S-osztály mozgatták fantáziánkat, kitaláltuk, hogy mivel ez a négy függetlenül kormányzott kerékkel és 22 hangszóróval felszerelt, mozgó szórakoztatóközpont nem csak állandó internetkapcsolattal, de 5 független nagyméretű érintő képernyővel is rendelkezik. Ez kiváló lehetőséget kínál arra, hogy a frissen kiadott szélesképernyős Doom II-t LAN-partyban játssza az egész autó!

\n\n\n\n

Jó, a vezetés szerintünk sem játék, de ha feltételezzük, hogy veszély esetén az autó éberen figyel és beavatkozik, akár adhatnánk is egy esélyt a gamifikációnak a közlekedési morál javítására.

\n\n\n\n

Tudta-e?

\n\n\n\n\n\n\n\n

Igen, ez egy tipikus ZO-adás lett – hallgassátok, lájkoljátok, share-eljétek!

\n\n \n

A műsorhoz kapcsolódó linkek

\n \t","id":"3K8MOesseO6pnTP0pSFCtZ","images":[{"height":360,"url":"https://i.scdn.co/image/888441aadb88c2ffdef19b12098d26c88a6671f3","width":640},{"height":169,"url":"https://i.scdn.co/image/54f5ae23346c42f103e6399479b6589bd05164db","width":300},{"height":36,"url":"https://i.scdn.co/image/1eaf255220f35b4003487f856138e2f684f4ceba","width":64}],"is_externally_hosted":false,"is_paywall_content":false,"is_playable":true,"language":"hu","languages":["hu"],"name":"S osztályba léphet","release_date":"2020-09-13","release_date_precision":"day","type":"episode","uri":"spotify:episode:3K8MOesseO6pnTP0pSFCtZ"},{"audio_preview_url":"https://p.scdn.co/mp3-preview/3c7cc77315e21712846be501c966ca3473fc164e","content_type":"PODCAST_EPISODE","description":"Sajnos épp most robban be a második hullám, ami miatt érdemes ismét nagyon elővigyázatosnak lenni, és kerülni a nagyszabású, 10-20-mégtöbb fős party-k szervezését. Hogy a köszöntés mégse csak a barátoktól, családtagoktól kapott telefonhívások összességéből álljon, kigondoltunk pár eszközt és szolgáltatást, ami segíthet az élmény átültetésében egy virtuális, 21. századi platformra. (01:38) Zártosztály szülinap (04:13) 9 és 3/4. születésnap (07:08) Szülihét (08:42) Dobótorta (10:14) Tortaszelet házhozszállítás - variációk (13:26) Születésnapi ajándéklista (20:23) Dual kamerás videochat (21:59) Szelfidrón (23:39) Second Life vs. Facebook Horizon (27:28) Downton Abbey a Városligetben (31:47) Szerenád flashmob (33:07) Egydalos minikoncertek (36:21) Ready Player One vs. Mátrix (40:20) Boldog fület és nagyot! (outro) (40:55) Bónusz track","duration_ms":2545028,"explicit":false,"external_urls":{"spotify":"https://open.spotify.com/episode/0zaMBaj9aqqCk516dzRa4T"},"href":"https://api.spotify.com/v1/episodes/0zaMBaj9aqqCk516dzRa4T","html_description":"

Mindenki egyedül, mégis mind együtt. Vajon ezt fogja az utókor társas elmagányosodásnak hívni?

Országunkban éppen most robban be a COVID-19 második hulláma, ami miatt érdemes ismét nagyon elővigyázatosnak lenni, és kerülni a nagyszabású, 10-20-mégtöbb fős party-k szervezését. Hogy a köszöntés mégse csak a barátoktól, családtagoktól kapott telefonhívások összességéből álljon, kigondoltunk pár eszközt és szolgáltatást, ami segíthet az élmény átültetésében egy virtuális, 21. századi platformra.

A Zártosztály Podcast 39. adása
\n\n\n\n\n\n\n\n

Mostani adásunkat egyrészt az ihlette, hogy a suli beindulásával együtt úgy érezzük, felpörgött a születésnapi buli szezon is: a tavasszal elmaradt, illetve nyárról őszre halasztott ünneplésekkel együtt a valóban aktuális születésnapok számánál jóval több meghívót kapunk.

\n\n\n\n

Adásunk azért is időszerű, mert nagyjából pont egy éve fogant meg a Zártosztály létrehozásának gondolata, azaz valahol mi is ünneplünk. Bár a szülinap nem a fogantatás, hanem a születés dátuma, ilyen részletkérdéseken nem akadunk fenn.

\n\n\n\n

Születésnapra készülve ráébredünk, hogy a rég nem látott ismerősnek még nehezebb ajándékot venni, mint annak, akivel gyakran találkozik az ember, ráadásul vannak különösen problémás ünnepeltek, akik maguk sem tudják, hogy mit szeretnének, ha hirtelen kell mondaniuk valamit, viszont cserében utálják a meglepetéseket is. Az ő és környezetük életét nagyban könnyíthetné, ha a nagy webáruházaknál kialakítanánk olyan virtuális kosarakat, amik ötvöznék a nászajándéklista és a közösségi finanszírozás előnyeit, és a végén, a listát összeállító ünnepelt egyben, a kiválasztott napon kaphatná meg az összes ismerőstől az ajándékot. Logisztikai szempontból sem lenne hátrány – hiszen egy helyről kell csomagot küldeni – és a kispénzűek is könnyen tudnának ajándékozni, mert nem kéne pici/olcsó ajándékon gondolkodni, hanem „csak” beadnák a közösbe, amennyit szánnak az ajándékra, és a végösszeg alapján egy rendszer döntene automatikusan a csomag valós tartalmáról.

\n\n\n\n

Persze a meglepi mellett kötelező kellék a torta is: mindenképp indokoltnak érezzük a cukrászdák házhozszállítási képességeinek fejlesztését. Akár az olyan Frankenstein-torták rendelésének biztosítását, ahol minden szeletet más rendel, de egy helyre, akár azt, hogy egy 8-16-24 szeletes tortát több címre, az ünneplők számának megfelelő egységekben vigyenek házhoz. Ha nincs ajándéklista, ugyanez az ötlet kombinálható lenne az ekkor valóban meglepetésnek minősülő csomag futár általi összegyűjtésével, hogy aztán a szülinapos az utolsó szelet tortával együtt kapjon egy csomó pakkot is a buli elején.

\n\n\n\n

A születésnapi összejöveteleket leginkább létre hívó ok az érzések átadása, és a társasági élmény más sokkal nehezebben megoldható problémakör. A virtuális borozás/sörözés kultúrája a videóchat alkalmazásokkal a fiatalabb generáció körében már meghonosodott, de pl. az ajándékbontás esetén a köszöntőknek fontos, hogy a mimika és a meglepetés egyszerre látsszon a képen. Ehhez céleszköz Most vegyetek szelfi funkciós drónokat potom 50-100 dollárokért, mert ha erre rájönnek a tömegek, fel fog menni az áruk!

\n\n\n\n

És egy lépés a jövőbe, a Ready Player One virtuális világába: bulikat nem csak videón, hanem virtuális világban is lehet ám tartani! A Second Life után hamarosan itt a Facebook Horizon is, ahol az avatarjainkkal helyettesítve tudunk majd közös programokat szervezni, otthonunk biztonságából, mégis látva egymás gesztusát, hallva a hangját és látva a deepfake-kel animált arcokat. Egyetlen ugrás csak a Neuralink, hogy ezt valahogy az érzések és érzelmek átadásával kombináljuk, és hirtelen tényleg a Mátrixban találjuk magunkat.

\n\n \n

A műsorhoz kapcsolódó linkek

\n \t","id":"0zaMBaj9aqqCk516dzRa4T","images":[{"height":360,"url":"https://i.scdn.co/image/4e19d9bf61395e69499db4629ff975d7b52742b6","width":640},{"height":169,"url":"https://i.scdn.co/image/0722d4895f0a9a478016abf04f4a1e4d529c8b82","width":300},{"height":36,"url":"https://i.scdn.co/image/61a0a95ef21cb9f6594c0667522e32a8568c94a1","width":64}],"is_externally_hosted":false,"is_paywall_content":false,"is_playable":true,"language":"hu","languages":["hu"],"name":"Tippek virtuális szülinapozáshoz","release_date":"2020-09-06","release_date_precision":"day","type":"episode","uri":"spotify:episode:0zaMBaj9aqqCk516dzRa4T"}],"limit":50,"next":"https://api.spotify.com/v1/shows/2JWIyZ7yoLxq4Hy335HxGF/episodes?offset=50&limit=50&market=US","offset":0,"previous":null,"total":88},"explicit":false,"external_urls":{"spotify":"https://open.spotify.com/show/2JWIyZ7yoLxq4Hy335HxGF"},"href":"https://api.spotify.com/v1/shows/2JWIyZ7yoLxq4Hy335HxGF","html_description":"","id":"2JWIyZ7yoLxq4Hy335HxGF","images":[{"height":640,"url":"https://i.scdn.co/image/60c832ae3501bf47a0ddbb09b6bf5313ae378742","width":640},{"height":300,"url":"https://i.scdn.co/image/0d0a593326f106d35cc32373df2b03d2453bfe6a","width":300},{"height":64,"url":"https://i.scdn.co/image/224c4ad635b3c578c094eac5105b0a15b90d78bf","width":64}],"is_externally_hosted":false,"languages":["hu"],"media_type":"audio","name":"Zártosztály","publisher":"Statler&Waldorf","total_episodes":88,"type":"show","uri":"spotify:show:2JWIyZ7yoLxq4Hy335HxGF"};