UPGRADE 100 by Dragos Stanca

UPGRADE 100 by Dragos Stanca

🎙 Tech News & Digital Culture. LIVE: Mo / 7 PM @ Radio Guerrilla (RO). PODCAST: Upgrade100.live

▶️ More about the author: www.upgrade100.com/dStanca

All Episodes

Acesta este versiunea audio a unui nou UPDATE 1.1 -> cele mai importante știri din universul digital-tech din luna care s-a închieiat acum o oră, din perspectiva României.  Selecția știrilor e realizată de Paul Alexandru, iar versiunea audio de Marian Hurducaș. Da, începând cu această ediție avem și versiunea "Audioletter" a newsletter-ului nostru. Puteți da subscribe newsletterului Update 1.1 aici. Începând cu această ediție, UPDATE 1.1 este prezentat de George - o inovație BCR. Alături de George te invităm și la IQ DIGITAL, un proiect media complex conceput de UPGRADE 100 - despre care poți afla totul aici.

Nov 30

23 min 36 sec

Faptul că jurnalismul nu este în cea mai bună formă nu e un secret, ba dimpotrivă, e o realitate pe care o ignorăm cu succes de foarte mulți ani. Dar cum a ajuns a patra putere în Stat să-și piardă treptat din forță și din capitalul de încredere? România nu e un caz izolat, presa se pierde inclusiv pe sine, din ce în ce mai vizibil, peste tot în lume. Criza economică din 2008, apariția social media, democratizarea informației în web 2.0 și consolidarea Big Tech au contribuții majore la starea de fapt pe care o parcurgem acum, în care chiar democrația are de suferit. Modelul de business al presei bazat pe publicitate a facilitat demonetizarea calității în detrimentul cantității și astfel cifrele mari din rapoarte în excel au devenit mult mai atractive, mai importante și mai ieftine. Și cum un lucru duce la altul, fakenews a devenit o afacere în toată regula, fakevertisingul (fake advertising) la fel. Consumatorii, la rândul lor, au ajuns să dea la o parte ce ar trebui să conteze, să creadă în povești inventat pentru trafic, să nu creadă în știință și să interepteze adevprul după propriile preconcepții. E cazul, deci, să discutăm mai aplicat și mai intens pe acest subiect care ne privește pe ficare dintre noi. Astfel că acest episod de Upgrade 100 Live a fost cadrul în care s-a lansat episodul 6, ultimul din prima serie Eidos, dar și cel mai complex: Bani pentru jurnalism. Cum ajung investițiile în publicitate să finanțeze fake news, via clickbait și conținut “viral”? Cine și de ce ar trebui să susțină informarea corectă? Schimbăm metricele de măsurare audienței și le bazăm pe princiipi etice (methics)? Schimbăm modelul de business la mediei? Educăm mai mult? Reglementăm mai drastic? Pe marginea subiectului și a întrebărilor au discutat și răspuns Marian Hurducaș și Dragoș Stanca, totodată moderator și co-producător al primul sezon Eidos, alături de Dragoș Pătraru, Starea Nației. Ediția aceasta de Upgrade 100 a fost o premieră. A fost transmisă în direct pentru abonații de pe canalul de YouTube Starea Nației, iar Starea Nației transmisă în direct, prin Upgrade 100, la Radio Guerrilla. Varianta podcast audio este susținută de Banca Transilvania. Upgrade 100 Live se întâmplă în fiecare luni, de la 19:00, la Radio Guerrilla. Aici te poți abona la Newletter Update 1.1 al Upgrade 100. Intră în inbox în ficare zi de 1 a fiecărei luni și face un sumar a celor mai importante știri din luna care tocmai s-a încheiat.

Nov 10

1 hr 23 min

Facebook rămâne Facebook, dar nu mai e Facebook, ci Meta, Daniel Dineș, fondatorul UiPath spune că roboții lui vor putea îndeplini aceleași sarcini ca oamenii, Donald Trump vrea să-și lanseze rețea socială, mai are de rezolvat statusul codului sursă care ar fi folosit abuziv pentru că e al unei alte companii, Tesla e primul producător auto care a depășit capitalizarea de 1000 de miliarde de dolari, CNN și-a șters pagina de Facebook în Australia, iar viceguvernatorul Băncii Angliei avertizează că criptomonedele ar putea genera o criză economică similară cu cea din 2008. Pe scurt, acestea au fost principalele subiecte notate în newsletterul UPDATE 1.1 care face un rezumat cuprinzător al lunii care tocmai s-a încheiat și pe care Dragoș Stanca și Marian Hurducaș le-au dezbătut în cea mai nouă ediție de UPGRADE 100 Live, la Radio Guerrilla. Te poți abona la newsletter aici: http://upgrade100.com/subscribe Versiunea podcast audio, realizată în parteneriat cu Banca Transilvania

Nov 3

1 hr 8 min

În pandemia în care încă navigăm unii au pierdut, alții au câștigat, c-așa-i în business, iar shoppingul online de departe în categoria celor care ies pe plus de aici. Singurele detalii care ar putea încurca comercianții din digital sunt o fie criză majoră în producție, fie una în transport. Ce facem de Black Friday în acest context? Și cum arată peisajul e-commerce românesc după aproape 2 ani de pandemie? Au răspuns la aceste întrebările adresate de Marian Hurducaș și Dragoș Stanca: Florinel Chiș cunoaște foarte bine Magento, a lucrat de-a lungul carierei cu companii din Fortune 500 și startups din UK, Olanda, Suedia și late părți ale lumii, dar în spceial în segmentul e-coomerce. De peste 5 ani este director executive al ARMO. Mircea Stan este din 2018 co-fondator și CEO Postis, a ajuns aici după o carieră serioasă în Telecom de unde a plecat după 17 ani. Este absolvent de London Business School. Consum de internet și e-commerce în România 87% din populația România va avea acces la Internet până la finalul anului. Cifra din 2019 a crescut cu 5.55% în primul an de pandemie, 2020, la finalul căruia aveau acces la internet 85%. Pentru 2021 creșterea estimată este de 2,5% E-commerce reprezintă aproximativ 2% din Produsul Intern Brut al României, conform datelor avansate de Florinel Chiș, director executiv ARMO. E-commerce reprezintă aproximativ 12% în segmentul retail. În UK e la 23%. Media țărilor din vestul Europei e de 20%. 45% dintre românii cu acces la internet în 2020 au făcut achiziții online, cifra ar ajunge până la 54% până la finalul acestui an. Prin comparație, 81% dintre olandezii cu acces la internet fac achiziții online, iar în țările nordice avem undeva la 91%! Creșteri spectaculoase la nivel european în pandemie: 5% Fashion Sport Import Market, 7.2% Sportswear. Datele la nivel european în "European E-Commerce Report 2021" (pg 87-88 România) aici  De BF 2020, cel mai mare retailer din România, eMag, a avut creștere cu 17% față de 2019. A avut 12,4 milioane de vizite pe site într-o singură zi la ediția Black Friday 2020, cu 1,6 milioane peste nivelul de anul trecut. Cum ne așteptăm să se închidă anul 2021 pentru comercianții din digital și ce așteptări există pentru Black Friday 2021? Toate răspunsurile în această ediție audio podcast de Upgrade 100, susținută de Banca Transilvania. 

Oct 27

1 hr 13 min

UPGRADE 100 Live e azi despre nevoia acută de educație și upgrade urgent al competențelor digitale ale elevilor și profesorilor Invitață și invitat: Raluca Negulescu-Balaci - directoare executivă a UiPath Foundation, organizație non-profit globală înființată în ianuarie 2019 cu misiunea de a susține copiii din comunități dezavantajate din România și India. • Raluca are peste 12 ani de experiență în sectorul non-guvernamental.  • În 2007, a lucrat în cadrul unui program național finanțat de Banca Mondială unde a susținut procesul de digitalizare a autorităților locale din 250 cele mai sărace orașe și comune din România.  • În 2013, a fost fellow al Departamentului de Stat al SUA în programul Building grassroots democracy in minority communities și a primit Premiul Anual pentru Drepturile Omului de la Ambasada Franței în România pentru inițiativa locală de organizare comunitară Clubul Mamelor.  • Raluca este alumna a programului Young Leaders al Institutului Aspen România din 2015 și a comunității globale Global Shapers, o inițiativă a World Economic Forum. Dragoș Iliescu – fondator BRIO - unul dintre putinii experti mondiali in psihometrie (adică știința testării cunoștințelor) • E membru in comisiile OECD care elaboreaza testele PISA si PIAAC (Program for the International Assessment of Adult Competencies) • E fost presedinte pt 2 mandate si acum fellow al Comisiei Internationale de Testare (cea mai mare comisie care se ocupa de testare la nivel mondial).  • Profesor si conducator de scoala doctorala de Psihologie la Universitatea Bucuresti.  • Fondator BRIO, singurul instrument de testare standardizata pe baze științifice pentru elevi de clasele 1-12. Testul despre care e vorba în emisiune e disponbibil gratuit la adresa https://brio.ro/info/literatie-digitala >>> Ediția podcast UPGRADE 100 Live este posibilă cu ajutorul BANCA TRANSILVANIA – BT Talks podcast.

Oct 20

1 hr 15 min

Dacă în ultimul an ți-ai comandat un obiect care are cel puțin un procesor și o placă de bază, sigur ai dat mai mulți bani și sigur ai așteptat mai mult ca de obicei ca să-ți fie livrat. Și asta nu s-a întâmplat din cauza inflației sau a piedicilor din transporturi. 169 de industrii afectate, automotive nu se simte deloc bine Prima pe listă cauzelor principale e pandemia, a doua este criza semiconductorilor care a lovit majoritatea industriilor cum nimeni nu s-a așteptat. 169 la număr, dintre care în top trei cele mai afectate se regăsește industria auto. În cea mai nouă ediție de Upgrade 100 Live moderată de Marian Hurducaș la Radio Guerrilla s-au analizat motivele din cauza cărora viața noastră devine zilnic mai scumpă și complicată.  Invitați:  Marian Andrei, realizator I Like It la ProTV Dan Cadar, producător și host Zona IT la Youtube Mihai Tănase, Head of Digital SEE Group Dacia Renault Raul Junker, CEO Allengra, business românesc cu sediul în Oradea care activează în industria designului și producției de procesoare. Cei doi analiști care cunosc foarte bine segmentul tech și ceilalți invitați, specialiștii fiecare în industriile în care activează, au adus și mai multă înțelegere asupra subiectului care începe să prindă tracțiune în discursul media românești și, totodată, au oferit informații in premieră în timpul ediției.  Mihai Tănase a vorbit despre "war rooms" în departamentele care se ocupă de achiziții, Raul Junker despre bulele speculative din jurul procesoarelor. Semiconductorii, importanță strategică. Europa: 2% din felie. Povestea procesoarele a fost principalul subiect dezbătut în această ediție de Upgrade 100 Live pentru că are importanță pe mai multe planuri: strategic din punct de vedere politic și de business, economic și chiar militar. De ce? Pentru că în afară de râuri, ramuri, cam toate au procesoare. Iată câteva cifre ca să înțelegem contextul. Din totalul segmentului de procesoare, 53% din piață se află în buzunarul TSMC, producătorul nostru taiwanez cel de toate zilele care a tăcut, dar a și făcut. Europa, deși are ownership și totodată monopol pe aparatura de producție a semiconductorilor, are o feliuță prin care vezi și dacă ești miop: de doar 2%. În ultimul an s-au promis și totodată alocat sume enorme de bani în direcția asta, dar ca să pui o fabrică pe picioare care să fie și funcțională îți trebuie niște ani buni, timp pe care nu-l prea ai la dispoziție în contextul dat. România intră în joc, dar timid Unde se află România în pie chartul ăsta? Nu suntem chiar atât de rău, suntem puțin mai sus de zero, ceea ce e mai bine decât… nimic. Allengra, reprezentată în emisune de Raul Junker, este în acest moment singura companie din România care lucrează un program de introducere și educare a copiilor în industria semiconductorilor. Acest program este în faza de pilot și integrează câteva școli din județul Bihor.  Când ieșim din criza semiconductorilor? Probabil la finalul anului 2023.   Varianta audio podcast a acestei ediții de Upgrade 100 este realizată în parteneriat cu Banca Transilvania.  Următoarea ediție de Upgrade 100 Live se întâmplă luni, 4 octombrie 2021, de la 19:00, la Radio Guerrilla.

Oct 14

1 hr 19 min

În timp ce țări precum Israel, Statele Unite ale Americii sau China scot start-up-uri pe bandă rulantă, Europa pare că încă se chinuie să înțeleagă care-s regulile jocului care, în definitiv, aduce inovare. Despre România nici nu mai vorbim. Dacă până acum câțiva ani am avut doar Hagi și Nadia Comăneci, acum avem și UiPath sau Elrond Network, startupuri care au plecat de aici, dar care nu prea datorează nimic României. De ce? Pentru că România nu a făcut mare lucru pentru ele. Subiecte precum inovare, startups și cum scalezi un business din România pe plan internațional au fost dezbătute în ce mai nouă ediție de Upgrade 100 Live, la Radio Guerrilla, de Marian Hurducaș cu invitatul său, Matei Psatta, co-fondator și chief marketing officer al TPS Engage, businessul românesc evaluat acum la peste 30 de milioane de dolari și care a făcut panourile publicitare stradale great again pe ruta Bucuresti, Dubai, Seoul, New York. Întrebări pe care moderatorul ediției live, Marian Hurducaș, i le-a adresat invitatului său, Matei Psatta: Cum e la alții? America unde inovează? Israel de ce excelează? Cum e în Europa? Avem cel mult două start-up-uri notabile, în afară de cele 2-3 ale noastre. Facem aici referire la Spotify și Revolut, deși ultimul nu e chiar european 100%. Cum e la noi climatul pentru business nou? Ce avem și ce ne lipsește? Cum scalezi un startup din România care are bani puțini? Ce mai important? Să faci bani sau să faci un produs? Din afară povestea asta a start-up-urilor care iau runde serioase de finanțare pare un concurs de genul Miss Univers. Chiar așa e sau doar percepem greșit? Cum evaluezi un start-up? Se aplică aceleași reguli tuturor indiferent de zona geografică din care răsare startup-ul? E la fel de ușor să faci un start-up la fel cum predică mai vizibilii de pe YouTube? Poți învăța din cursuri despre cum să faci un start-up? Startupurile pot fi și scamm-uri? Avem niște exemple bune deja în piață. Se mai fac antreprenori ca pe vremuri? Steve Jobs? Elon Musk? Bill Gates? Jeff Bezos? Varianta audio podcast a acestei ediții de Upgrade 100 este realizată în parteneriat cu Banca Transilvania. Următoarea ediție de Upgrade 100 Live se întâmplă luni, 11 octombrie 2021, de la 19:00, la Radio Guerrilla.

Oct 6

1 hr 15 min

Reglementarea internetului. Cine e responsabil pentru derapajele din online? În timp ce mediile clasice de informare în masă cum ar fi radioul sau televiziunea sunt supravegheate de CNA, organism care poate aplica sancțiuni pentru derapaje, internetul rămâne un vest sălbatic în care limitele sunt setate, în mare, de fiecare dintre noi. Dar cine poartă, totusi, responsabilitatea pentru greșelile influencerilor, a campaniilor de digital marketing cu mesaje gresite, a dezinformărilor sau bullingului? Ar trebui să reglementăm internetul sau îl lăsam așa? Marian Hurducaș, realizatorul acestei ediții de Upgrade 100 Live, a încercat să răspundă la aceste întrebări plus multe altele alături de Ana Maria Udriște, avocat specializat în digital și industria creativă, fondator avocatoo.ro. Întrebări și subiecte analizate:  Reglementarea internetului. O facem sau nu? Pandemia a scos la iveală realele probleme ale internetului sau doar le-a accentuat? Guvernele încearcă să reglementeze mediul și digital și jucătorii principali din acest segment. Ce exemple concrete avem de încercări, dar și de reușite? Dreptul la liberă exprimare este invocat foarte des când vine vorba despre mesajele împrăștiate pe social media. Cum ar trebui privit și cântărit de către părțile implicate în acest joc? Influencerii răspund pentru ce fac online? Dar brandurile? Facebook face diferențe între vedete/persoane publice și plebe, că algoritmul nu se comportă la fel cu toată lumea când vine vorba de aplicarea regulilor de conduită pe platformă. Fostul ministru al Cercetării, Inovării și Digitalizării, Ciprian Teleman, a făcut un apel la public la dezbatere pe o problema suspendării fără motiv a unor pagini de Facebook. Există vreun mod sa poți aduce un reprezentant al unei rețele de socializare in Romania? Ana Maria Udriște a fost invitată de Ciprian Teleman la consultări pe acest subiect chiar înainte de a-și da demisia din fruntea ministerului. Interviuri cu el pe tema digitalizării României și a culiselor ei, cu Ciprian Teleman, moderate de Dragoș Stanca, aici și aici. Pot ajunge big tech să fie catalogate drept bun de utilitate publică? Dacă da, cum și care sunt implicațiile pentru stakeholderi? Sunt acești giganti tech în stare să-și gestioneze propriile jucării? Sau sunt depășiți de situație? Calitate vs cantitate în departamentul conținutului multimedia. Reglementarile la nivel European. Măsurile și strategiile referitoare la algoritmul e AI si ML ale UE. La CSR intră și responsabilitatea de a plăti creatori de conținut multimedia cu toate lucrurile în ordine? Un exemplu de influencer care se încadrează la acestă categorie este Aluziva. O ediție audio podcast oferită de Banca Transilvania.  Următoarea ediție de Upgrade 100 Live se întâmplă luni, 4 octombrie 2021, de la 19:00.

Sep 29

1 hr 15 min

Pe final de decembrie 2020, Ciprian Teleman devenea ministru la Cercetării, Inovării și Digitalizării. Un minister nou format, compus din mai multe portofolii care fie au fost preluate de la alte ministere mai vechi, fie adăugate. Digitalizarea a fost unul dintre elementele de noutate care s-au regăsit în componența portofoliului unui minister din România, astfel că inevitabil toată lumea și-a pus speranța că lucrurile vor avansa serios în acest domeniu care are impact în toate ariile de dezvoltare a unei țări. Prima ieșire publică a ministrului Ciprian Teleman a fost în luna ianuarie la Upgrade 100, cu Dragoș Stanca. A vorbit atunci despre planurile pe care le are și despre cum vede el pașii și proiectele prin care România se va digitaliza, în sfârșit. Criză politică și digitalizare 8 luni mai târziu, însă, din cauza crizei politice care a apărut în coaliția de guvernare la început de septembrie 2021, Ciprian Teleman și-a dat demisia din funcția de ministru al MCID alături ceilalți colegi miniștri ai USRPLUS, formațiune politică din care face parte. La plecare, fostul ministru a publicat raportul său de activitate, iar acest detaliu a fost și el rândul său analizat în emisiune. Documentul poate fi accesat aici. Dar el nu răspunde la toate întrebările pe care avem, astfel că discuția a vizat inclusiv culisele digitalizării. Ce s-a întâmplat cu digitalizarea din România în aceste 8 luni și ce se va întâmpla de aici încolo? Care sunt proiectele pe care Ciprian Teleman și echipa sa au reușit să le ducă la bun sfârșit și care au rămas pe masă pentru succesor? În condițiile în care politicul e în tot și-n toate, inclusiv în digitalizare, ce șanse avem să vedem digitalizate instituțiile și fluxurile de comunicare dinspre Guvern spre cetățean? Este Planul Național de Redresare și Reziliență singura noastră șansă pentru a păși spre normalitate și dacă dăm greș, cine plătește facturile? Are ceva să-și reproșeze? Acestea sunt doar o parte dintre întrebările pe care Dragoș Stanca i le-a adresat Dragoș Stanca fostului ministrul responsabil cu digitalizare, Ciprian Teleman, în emisiunea Upgrade 100 de luni 20.09, la Radio Guerrilla.

Sep 24

1 hr 6 min

Pentru că explozia tehnologiei care a adus și la explozia canalelor media și a tuturor posibilităților de divertisment și informare - Youtube, TikTok, Instagram, Twitch, Netflix, HBOGO etc - s-a suprapus peste „old media” și a redus dramatic timpul fizic disponibil pentru informare pe subiecte „plictisitoare” precum alegeri, propuneri legislative, sociale etc. Drept urmare, decizia de vot e luată tot mai des pe bază de criterii superficiale care sunt în strânsă legătură looks, tone of voice, capacitatea de manipulare samd. Întrebări la care am căutat răspuns: Mai are presa vreo șansă de izbândă în acest climat? Poate găsi noi modele de business și noi canale de venit pe măsură ce internetul intră în următoarea fază de dezvoltare odată cu dezvoltarea tehnologiei blockchain? Web 3.0 vine cu perspective noi asupra lumi în care trăim, dar întrebarea care va rămâne pentru o democrație funcțională, pentru adevăr, este dacă jurnalismul se poate adapta, dacă-și poate consolida poziția în societate, dacă se poate finanța singură și dacă-și poate păstra principalele două rolului: de infomare și educare. Invitați: Arina Ureche |BRAT Vladimir Oane | Deepstash Sebastian Cochinescu | Tailpath Beniamin Mincu | Elrond Network —- Acestă dezbatere face parte din proiectul EIDOS Talks e o co-producție UPGRADE 100 și EIDOS Foundation realizată cu sprijinul UniCredit Bank și al reprezentanței Comisiei Europene în România. Toate episoadele publicate până în prezent pot fi vizionate pe eidostalks.org. Din același demers a făcut parte și seria de expoziții World Press Photo 2021, ediția a 10-a din România – care s-a desfășurat anul aceasta la București, Cluj și Timișoara. Proiectul urmează a se derula pe tot parcursul acestui an, prin publicarea unor dezbateri pe teme importante și va cuprinde și alte evenimente legate de starea libertății de exprimare și a jurnalismului cu impact social în România, în contextul exploziei și evoluției unor fenomene cu impact negativ precum dezinformarea, fake news și manipularea prin platforme tehnice și metode tot mai complexe. EIDOS Talks este un demers sprijinit și de parteneri instituționali precum Ambasada SUA în România, UNICEF în România, British Council România, rețeaua de Institute Naționale pentru Cultură ale Uniunii Europene, Institutul Francez din România la București, Centrul Cultural Clujean și de mulți alți parteneri media.

Sep 15

1 hr 24 min

Invitatul lui Dragoș Stanca la UPGRADE 100 Live azi e Robert Tatoi, creator de conținut TikTok și owner al studioului FollowArt Production. Robert e video marketing specialist cu 10 ani experienta in video production si 5 ani experienta in marketing digital. A generat peste 100.000.000 de video views si peste 1.000.000 de followeri pentru clienti și el personal e urmărit de peste 600.000 de oameni pe TikTok. Nu, nu e o greșeală. ·  Podcast edit realizat în parteneriat cu BANCA TRANSILVANIA.

Jul 14

36 min 19 sec

Anca Lupeș este primul român care a absolvit un master în music business la Berklee College of Music din Boston și, totodată, singurul român invitat să facă parte din juriul de experti internationali ai Eurovision Germania încă din anul 2018. Activă în industria din care face parte încă de pe la începuturile modernizării ei, am auzit și despre eticheta “profa vedetelor”. Anca Lupeș, invitata lui Marian Hurducaș la UPGRADE 100 Live & Podcast este și fondatoarea primei conferințe despre industria muzicală din România, “Mastering the Music Business”. Un podcast oferit de Banca Transilvania și podcastul BT Talks.

Jul 7

1 hr 22 min

_The founder of the UPGRADE 100 platform, Dragoș Stanca, invited the well-known professor Leslie Szamosi - director of the MBA program at CITY College, University of York Europe Campus, to a discussion leadership and the need of an permanent upgrade for any top manager.  _After 5 years as marketing director for a biotechnology company in Ottawa (Canada), Leslie has worked as a private consultant for the European Union, Digital Electronics (now part of Compaq Computers), Human Development Solutions Canada, KPMG Management, Canadian Imperial Bank of Commerce and British Columbia Telecom (now TELUS).   _He has published over 70 articles and he is the co-author of the book "Human Resource Management: A Critical Approach" published by Routledge.  _The UPGRADE 100 podcast edit: in partnership with Banca Transilvania, Romania.

Jun 30

1 hr

_Invitatul UPGRADE 100 Live azi e Cristian Hossu, co-fondator UNIVERSUM _Vorbim despre antreprenoriat în serie, on și offline, despre provocările pandemiei și multiplele proiecte în care e implicat: Angajatori de Top, GoTech World (fost IMWorld), Bucharest Tech Week, Innovation Summit, Imobiliarium, MyConnector, Good Food și altele. _Cum pivotezi în pandemie, când industria din care faci parte devine, brusc, un domeniu „ilegal” și lansezi două business-uri noi? _Podcast edit în parteneriat cu BANCA TRANSILVANIA

Jun 29

59 min 56 sec

România a câștigat recent cursa UE pentru a găzdui centrul de competențe cibernetice al Uniunii Europene. Bucureștiul va fi locul de unde se va vedea cel mai bine orice nouă tehnologie care va avea un impact semnificativ asupra industriei de securitate cibernetică.  Acest centru va avea la dispoziție sume record pentru cercetare și dezvoltare, iar motivul pentru care Uniunea Europeană alocă astfel de fonduri este pentru că vrea să devină lider în domeniu și, totodată, să-și protejeze cetățenii, interesele și rețelele. Dan Cîmpean, directorul Centrului Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică CERT.RO, invitatul acestei ediții speciale UPGRADE 100 Live moderată de Marian Hurducaș, explică ce înseamnă acest centru pentru România, de ce este important pentru Uniunea Europeană, dacă va genera valuri în industria cyber security și dacă da, cam cât de mari vor fi. Ediție podcast realizată în parteneriat cu BANCA TRANSILVANIA și BT Talks.

Jun 21

31 min 56 sec

Pandemia a accelerat digitalizarea si chiar fortat adopția in mediul digital, cel puțin in România, a milioane de oameni care nu cunosc foarte bine nici principiile de bază de functionare ale acestui mediu. Iar asta inseamna, de cele mai multe ori, ca ei sunt victime sigure ale atacurilor cibernetice care au crescut,exponențial, de la inceputul pandemiei. Nivelul de utilizare a serviciilor digitale în România a crescut într-un ritm accelerat, aproximativ 4,1 milioane de români devenind utilizatori începând cu 2019, ceea ce a ridicat numărul total la 10,8 milioane de persoane, conform unui studiu realizat de McKinsey & Company în ultimele 6 luni. Aproximativ 2,5 milioane de români intenţionează însă să îşi reducă activităţile online după încheierea pandemiei. Românii utilizează mai mult serviciile digitale în domenii precum divertisment (88%), utilităţi (72%) sau călătorii (69%). Conform lui Dan Cîmpean, directorul Centrului Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică CERT.RO, invitatul lui Marian Hurducaș la UPGRADE 100 Live, transformarea digitală se întâmplă într-un ritm accelerat și în ultimul an, după estimări, a crescut de 7 ori față de normal, astfel că suprafață de atac a crescut exponențial. Ediție podcast realizată în parteneriat cu BANCA TRANSILVANIA și BT Talks.

Jun 21

59 min 42 sec

Digitalizarea industriei auto. Ce rol va avea mașina în viitor? Ce ne si ce nu ne rezervă viitorul în ceea ce priveste segmentul auto? Sistemele de operare, electrificarea, digitalizarea unei industrii care până cum ceva vreme avea doar patru roți, motor și facilitate transportul din punctul A în punctul B, va face mașina să fie extensia telefonului? Sau extensia casei? Ori va fi HUB pentru IoT? Câteva dintre întrebările la care Marian Hurducaș, gazda acestei ediții, a încercat să afle răspunsuri de la invitații săi, Mihai Tănase, Head of Digital & CRM - Southern Eastern Europe Cluster at Groupe Renault, și Dan Babu, fondator Mașina Potrivită, serviciu gândit pentru a face, practic, risk management când vrei să-ți iei o mașină second hand. Cat de mare e locul de joacă? Ca să setăm încă de la început dimensiunea industriei despre care vorbim, cel puțin la nivel european, e bine de știut că înmatriculările noi auto în UE, în 2020, sunt de peste 11.6 milioane. Pentru comparație, totalul parcului auto în România este usor peste 9.2 milioane, din care în București se regăsesc 1.2 milioane dintre ele. Pandemie, semiconductori, e-commerce Pandemia a creat probleme notabile industriei auto nu doar la nivel local sau european, ci la nivel global. Criza semiconductorilor are șanse mari să nu vadă o rezolvare clară anul acesta, e-commerce-ul s-a accelerat iar Dacia a demonstrat că se poate vinde un număr mare de mașini chiar și online, ca oricare alt bun de la consum. Precomenzile pentru Daci Șpring au depășit numărul total de automobile electrice vândute în România în 2020. Cum a reușit echipa Dacia Renault performanța e explicat Mihai Tănase în timp discuției cu Dan Babu și Marian Hurducaș. De asemenea, odată cu digitalizarea industriei, piața de second hand devine puțin mai ușor de înțeles. O mașină second hand cu foarte multă tehnologie încorporată e mai greu să ascundă vicii, a explicat Dan Babu, fondator Mașina Potrivită. __Mihai Tanase. Head of Digital & CRM, GROUPE RENAULT, South East Europe Mihai Tănase head of digital este un profesionist orientat spre performanță, cu experiență internațională în marketing online, digital media buying, CRM, precum și strategii de comunicare offline și online. Are cunoștințe solide despre tehnologiile web interactive și sinergia acestora pentru a se adapta strategiilor digitale în continuă creștere centrate pe clienți. Crede cu tărie că fiecare companie, indiferent de dimensiune, trebuie să-și dezvolte abordarea în era digitală, indiferent dacă se concentrează pe marketing, publicitate sau CSR. Educat în design și comunicare multimedia în Copenhaga, Danemarca, cu o perspectivă ambivalentă în codificarea pentru web, marketing online și managementul proiectelor, Mihai lucrează zilnic cu mass-media, sisteme de tracking și campanii de marketing - toate online. Este specializat în toate ariile marketingului online, proiecte digitale corporate, CRM și în integrarea 360 a comunicării digitale în toate activitățile de marketing și comunicare. __Dan Babu, fondator MASINA POTRIVITĂ Dan a studiat prin alte tari, apoi a lucrat in Romania in multinationala si nu s-a simtit implinit. In 2011 a facut un salt fricos inspre antreprenoriat. Si din 2018 il vedem si pe youtube mai des unde vorbeste depre masini second hand. Mihai Tanase - Head of Digital & CRM - S __Podcast prezentat de BANCA TRANSILVANIA / BT Talks și înregistrat live în masarda RADIO GUERRILLA.

Jun 9

1 hr 15 min

Am încheiat sezonul 1 de UPGRADE 100 Live & Podcast. Iată cel mai recent episod, adică 100, și cele mai importante cifre la încheierea acestui capitol. · 183 oameni au trecut pe la microfon. Au fost 133 de invitați și 50 de invitate: 37% femei, 43% bărbați. 70% dintre ascultatori sunt bărbați, 25% sunt femei, 5% nespecificat – conform Spotify. · 6% au între 18-22 ani, 14% 23-27, 33% 28-34, 35% 35-44, 10% peste 45-59%, 0% peste 60. · Au fost 68 de dezbateri și 31 de discuții cu un invitat/ă, tip portret sau hard talk · Podcastul e ascultat pe Apple 37%, Spotify 20%, Anchor 15%, Google 8%, Altele 20% · Temele din primul sezon x 100 s-au împărțit astfel: >>> LINK FILM MERCEDES EQA, aici: https://bit.ly/3yMuXNS <<< o 22 Tech Disruption o 18 Marcom o 16 Social Impact o 13 Startups o 8 Digitalizarea României o 6 Blockchain / Crypto o 6 Fintech o 5 eCommerce o 3 EduTech o 2 Gamin Am făcut și un survey printre ascultători, survey care are următoarele rezultate (miercuri, 26 mai 2021, deci s-au mai adunat câteva sute de răspunsuri vs. versiunea live): o 86.2% au ascultat (si) versiunea podcast, nu doar radio, dar același procent spune că a asculat cel puțin 20 de minute de transmisie live în FM o 51.7% preferă dezbateri cu mai mulți participanți, 48.3% preferă deep talks și hard talks cu un singur invitat o 55.2% vor și format video, nu doar audio o 93.1% știu că UPGRADE 100 nu e doar un podcast sau doar o emisiune radio ci o platformă cu mai multe elemente Ce valoare ar avea conținutul podcastului, în bani? Cât ați plăti lunar dacă ar exista un abonament? Nimic: 17.2% 10 RON: 31% 20 RON: 27.6% 30 RON: 10.3% Mai mult: 13.8% Mulțumim BANCA TRANSILVANIA pentru parteneriat și Radio Guerrilla pentru găzduire! Și vă mulțumim mai ales vouă. De fapt, ție :) #ShowMustGoOn

May 27

35 min 11 sec

Fondator al grupului TRENCADIS, [Flow]  OS / AIOS.global / Simsoft, antreprenorul Radu Negulescu (33 ani) este unul dintre cei mai tineri si influenți jucători din industria tech din România - și nu numai. Având la CV reușita campaniei electorale online a lui Klaus Iohannis din 2014 (episod care l-a propulsat în centrul atenției media), cu asociați puternici si influenți precum miliardarul Frank Timiș, grupul TRENCADIS s-a extins cu produse complexe și servicii tech în mai multe piețe, continuând să lucreze „transparent, corect și asumat” și cu Statul Român (ex: sistemul RO-ALERT a fost creat pentru STS de echipele lui Negulescu). Marele pariu al antreprenorului plecat din Baia Mare, lansat în business la doar 16 ani, si care a fondat TRENCADIS la doar 19, este [Flow] OS - un nou sistem de “co-operare” care își propune să revoluționeze modul de interacțiune inter-umană în spațiul digital. Puteți testa o primă exprimare a conceptului aici: https://sessions.flowos.com/ Versiune podcast în parteneriat cu BANCA TRANSILVANIA | Recorded live @ RADIO GUERRILLA.

May 21

1 hr 25 min

Invitatul editiei e Cristian Movilă, fondator fundația EIDOS – care organizează World Press Photo în România, festivalul internațional UNFINISHED și alte proiecte cunoscute, cel mai recent fiind albumul Romanians în colaborare cu Magnum Photos. · Cristian este la bază foto jurnalist, a lucrat pentru The New York Times, Time Magazine, Newsweek și multe alte publicații internaționale majore. Special guest: Mads Nissen, live din Denmarca. E cel care a realizat pentru Politiken/Panos Pictures, imaginea numită „Prima Îmbrățișare”, declarată câștigătoarea ediției din acest an a WPP. Podcast edit oferit de BANCA TRANSILVANIA

May 12

47 min 3 sec

Un takeover al podcastului realizat de Radu Puchiu – co-fondator H.appy Cities, consultant în politici publice, open government și realizator al podcastului „Digitală-i Zarea”. Invitat: Octavian Oprea noul președinte al ADR - Autoritatea pentru Digitalizarea Romaniei. La doar 30 de ani, experiența profesională din CV-ul public al lui Octavian Oprea cuprinde: - Manager -Wine Company –>  2014 – 2016 - Consultant implementare ERP - Elian Solutions SRL -> 2016 - Interface Country Lead - IBM -> 2017 - 2020 Octavian Oprea a studiat la Academia de Studii Economice din București (ASE) economie și management, între anii 2010 si 2016. Ce gânduri, ce planuri are, care e viziunea sa legată de digitalizarea României? · O ediție prezentată de BANCA TRANSILVANIA – podcastul BT Talks *** Vă recomandăm toată seria dedicată digitalizării administrației publice, pe www.UPGRADE100.live: Ep. 84: Ciprian Teleman - Ministrul Digitalizării Ep. 78: Adrian Dragomir – Termene.ro Ep. 75: Alexandru Lăpușan – Zitec Ep. 50 si 61: Sabin Sărmaș – ex-ADR Ep. 52: George Anghel – Ghiseul.ro și Radu Puchiu – H.appy Cities Ep. 46: Despre Open Government cu Bogdan Ivănel - Code 4 Romania si Mihai Matei - Geeks 4 Democracy Ep. 14: Lucian Despoiu – Majoritas ***

Apr 28

1 hr 12 min

Dragoș Stanca discută cu jurnalistul român Marius Comper - editor al NewsNow și membru al juriului Superscrieri - despre impactul social al presei de calitate și responsabilitatea marilor branduri, agenții de media și a noastră, a tuturor, pentru un mediu informațional mai sănătos. Podcast prezentat de Banca Transilvania - BT Talks.

Apr 20

53 min 21 sec

Anunțăm, în premieră la UPGRADE 100 Live, proiectul LAUNCH.ro gândit de colegii din echipa How To Web.  LAUNCH este o comunitate care aduce alături de fondatorii de noi proiecte antreprenoriale tech peste 100 de mentori, fondatori de succes și experți din companii de tehnologie, precum și zeci de investitori și companii interesate de proiecte-pilot.   Dragoș Stanca, fondator UPGRADE 100, a fost live alături inițiatorii proiectului, în ordine alfabetică:   • Alexandru Agatinei - Startup Programs Manager @ How to Web  • Bogdan Iordache - Fondator @ How to Web   • Dan Oros - Head of Marketing @ Google & YouTube Romania  • Monica Obogeanu - Startup Programs Manager @ Orange  • Ștefan Buciuc - CEO @ BCR Social Finance Vă reamintim că ediția podcast UPGRADE 100 este prezentată de Banca Transilvania și podcastul BT Talks.  Mulțumim!

Apr 15

1 hr 8 min

Dragoș Stanca discută despre subiectul momentului, fenomenul NFT, ajutat de Sebastian Cochinescu – fondator TailPath și curator de conținut crypto și blockchain pentru comunitatea UPGRADE 100.  Guests: · Tammy Lovin - designer si artist multidisciplinar Are studii avansate in design industrial si o vasta experienta internationala in în product design. In ultimii ani a facut o tranzitie catre zona de creator de instalatii, experiente artistice si arta digitala, integrand ultimele noutati din tehnologie in lucrarile sale, de la filtre AR pentru social media, digital fashion items si este un early adopter al NFT-urilor – fiind speaker si moderator in room-urile principale de pe ClubHouse dedicate cryptoartei cum suntNFT’s Tips si NFT Queens. · Adrian Posteuca este noul CEO al NFT la Stakeborg Adrian are o experinta de peste 8 ani in tehnologii emergente, de la blockchain pana la AR si VR – fiind și curatorul acestei zone în cadrul festivalului UPGRADE 100 / ex.iCEE.fest. Are un background in comunicare vizuala si media, e speaker si tech evanghelist, promotor al importantei educației digitale. Stakeborg e o companie care iși dorește să joace un rol de punte de legatura intre investitori si proiectele bazate pe tehnolgia blockchain. [Recorded live @ Radio GUERRILLA cu susținerea BT Talks - podcastul BANCA TRANSILVANIA] SHOW NOTES: Iată mai jos câteva dintre momentele și ideile principale: 02:18 - Cine este Tammy LOVIN? 03:43 - Cine este Adrian POSTEUCA? 05:17 - Cine este Sebatian COCHINESCU? 07:05 - Care e cea mai simplu de înțeles definiție a unui NFT pe care o puteți da? 12:56 - Ce înseamnă un bun non-fungibil vs bun fungibil 17:33 - Artistii, NFT-urile si drepturile de autor pe înțelesul tutor 20:41 - Ce înseamnă pt un artist sau creator de conținut această nouă oportunitate? 24:17 - Ce se tranzactioneaza de fapt? 30:59 - Cât de departe poate merge acest concept? Vedem deja inițiative care par SF, de genul vânzări de drepturi pe timpul fizic al influencerilor 34:42 - Există o aplicabilitate posibilă in media și publishing? 41:25 - Ce experiență e., până acum, ce se vinde - unde se vinde? 47:23 - Care este viziunea si abordarea Stakeborg? 48:04 - Exclusiv: se vor lansa NFT-urile UNTOLD 51:26 – Ce alte aplicabilitati se pot găsi în viitor pentru NTFs? 53:23 – Sfaturi de la Tammy pentru alti artisti care vor sa-si transforme lucrarile in NFT-uri 56:55 – Cele mai cunoscute marketplace-uri pentru NFT 58:57 - Critici: despre securitate, garantia detinerii si bubble / scam 01:06:10 -  Cât de clară e securitatea tranzactiilor? 01:14:00 - Concluzii si idei de retinut, în opinia fiecărui invitat 01:17:33 - Exclusiv: Urmează un marketplace NFT in Maiar App by ELROND

Apr 7

1 hr 22 min

Ce e 5G, ce transformări va provoca noua tehnologie și cum arată viitorul nostru hiper-conectat si foarte digital?  Dragoș Stanca discută cu: Răzvan Sturza -> Mobile Business Group Lead, Lenovo România Răzvan are 15 ani experiență în telecomunicații. Din 2015 s-a alăturat Lenovo și, din septembrie 2017, e Mobile Business Group Lead în cadrul Motorola și implicat în relansarea brandului Motorola în România – reminder: Lenovo a cumpărat brandul Motorola de la Google în ianuarie 2014. Cristian Pațachia Sultănoiu ->  Development & Innovation Manager la Orange Cristian e un manager cu peste 20 ani de experiență în industrie. În prezent e managerul echipei de Dezvoltare și Inovare din departamentul de inginerie Orange și coordonează multe proiecte de cercetare în 5G și rețelele viitorului, securitate cibernetică, orașe inteligente, tehnologii cloud și IoT- machine to machine. Podcast oferit de BT Talks - podcastul Banca Transilvania

Apr 1

49 min 54 sec

Discut cu jurnalistul Cătălin Tolontan, cel alături de care am lansat acum 20+ de ani primul produs media pe care l-am coordonat, despre cum poate nominalizarea "Colectiv" la Premiile Oscar să ajute la demararea unei discuții globale despre importanța jurnalismul de investigație în era clickbait și fake news. Plus: despre ce este jurnalismul și de ce presa și politicienii din România nu acordă o importanță prea mare performanței cinematografice reușite de documentarul care are la bază anchetele coordonate de Tolontan. Recorded live @ Radio Guerrilla | Partener: Banca Transilvania | BT Talks

Mar 25

1 hr 32 min

Dragoș Stanca o are ca invitată la UPGRADE 100 Live - parte a UPGRADE100.com - pe Irina Scarlat-Nistor, românca aflată în fruntea creșterii globale a aplicației REVOLUT până de curând, când a decis, surprinzător, să ia o pauză, să se dedice o vreme creșterii copilului și găsirii unor noi provocări. O discuție intensă despre creștere, despre cât de greu e să lucrezi la nivel global pentru o companie care se dezvoltă accelerat, despre ce face un profesionist să fie și mai profesionist... și nu numai.    🎙️Podcast edit oferit de  @Banca Transilvania  si BT Talks  📡 Recorded live  @Radio Guerrilla 

Mar 17

1 hr 20 min

Episodul de azi e realizat chiar de Ela Moraru, liderul biroului Google și Youtube în România.   Invitații ei sunt Monica Cadogan / Vivre și Robert Berza / Fashion Days si eMag. O discuție despre tendințe în online, e-commerce, direcții-cheie în consum, leadership și viziune de business.   Puteți viziona pe Youtube (min. 29:30) behind the scenes + o prezentare specială din Singapore, realizată de Doina Costache - Google, despre tendințele din cea mai avansată regiune din e-commerce și digital din lume.   --> Ediție realizată în parteneriat cu BANCA TRANSILVANIA - și podcastul lor, BT Talks  --> Podcasturile noastre sunt UPGRADE100.live - găsiți linkuri acolo spre toate platformele audio.  Enjoy!

Mar 11

1 hr 15 min

Discutăm la UPGRADE 100 Live @ Radio Guerrilla despre noul fenomen social media: CLUBHOUSE. O ediție realizată de IQads, cu sprijinul BANCA TRANSILVANIA / BT Talks.   Moderatoare:  Alexandra Bădiciou Matei – content manager IQads   Invitați:  Marius Cristea – foundator IQads • Cristian Manafu – fondator Evensys • Călin Buzea - Managing Director, Digitas România • Alexandra Caciur - Head of Data and Business Intelligence, Digitas  • Mădălina Tătaru - Data & Analysis Manager, Digitas  • Alina Silivestru - Innovation Manager, Digitas  • Vitalie Eșanu – Ascult.eu • Dragoș Stanca – Upgrade 100 si Thinkdigital (de această dată, în calitate de invitat).

Mar 3

1 hr 22 min

O ediție în care Dragoș Stanca i-a cedat studioul UPGRADE 100 expertului blockchain Sebastian Cochinescu - TAILPATH, care i-a invitat pe doi dintre oamenii-cheie din industria blockchain "Made in Romania": Felix Crișan - NETOPIA și Lucian Todea - ELROND. Discutia e mai ales despre cum poate blockchain schimba lumea pe care o stim, după ce deja revoluționat lumea financiară și chiar conceptul de bani. O editie podcast prezentată de BANCA TRANSILVANIA, înregistrată în studiourile Radio Guerrrilla din Bucuresti.

Feb 23

1 hr 26 min

Vorbim despre evoluția spectaculoasă a ecosistemului Facebook (+Instagram – Whatsapp – Messenger) în 2020 și perspectivele pentru 2021 din punct de vedere marketing și despre provocările politice și strategice ale companiei cu Alexandru Negrea, owner Social Smarts respectiv Joan Barata, Cyber Policy Center, Stanford Ediție podcast realizată în parteneriat cu BANCA TRANSILVANIA. Puteți asculta cel mai recent episod al podcastului BT Talks, aici.

Feb 17

1 hr 13 min

După 10 luni de la ediția specială UPGRADE 100 despre ELROND, co-fondatorul Beniamin Mincu revine în studio. De această dată, cu rezultatul unei prime etape, nu doar cu o viziune. eGOLD e în top cryptomonede ale momentului, depășind chiar și pragul de 200 $ / 1 eGLD, MAIAR e aplicația care a accelerat masiv adopția iar ELROND NETWORK privește cu încredere spre viitor.  Un hard talk realizat de Dragoș Stanca la Radio Guerrilla. Ediția podcast este realizată în parteneriat cu Banca Transilvania si BT Talks.

Feb 10

1 hr 20 min

🛍️🛒 eMAG va investi în startup-uri: Bogdan Axinia, care conduce noul eMAG Ventures, discută despre asta dar și despre tendințe în e-commerce & tech cu Dragos Stanca la RADIO GUERRILLA. Editia podcast e realizata in parteneriat cu Banca Transilvania si BT Talks.

Feb 3

55 min 48 sec

O miză uriașă: peste 6 miliarde de euro sunt în joc pentru proiectele de digitalizare a României. Un proiect strategic major, în care invitatul de azi va juca un rol-cheie. UPGRADE 100 Live găzduiește prima dezbatere și primul interviu al noului ministru al Cercetării, Inovării și Digitalizării, Ciprian Teleman.  14 experți i s-au alăturat lui Dragoș Stanca pentru a adresa cele mai importante întrebări. Co-realizatori ai acestei ediții cu adevărat speciale sunt: -> Ela Moraru, Google România -> Monica Cadogan, Vivre -> Radu Georgescu, Gecad -> Iulian Stanciu, eMag -> Razvan Atim, UiPath -> Sabin Sărmaș, ex-ADR -> Beniamin Mincu, Elrond -> Orlando Nicoara, News.ro -> Alexandru Lapusan, Zitec -> Mihai Matei, ANIS, Essensys -> Bogdan Ivanel, Code 4 Romania -> Cosmin Ochisor, Gapminder -> Robert Berza, Fashion Days -> Bogdan Axinia, eMag Ventures Materialul detaliat pe larg + VIDEO găsiți pe UPGRADE100.news Ediție Specială realizată în parteneriat cu BANCA TRANSILVANIA

Jan 25

1 hr 36 min

Antreprenorul Sergiu Biris (Trilulilu, Zonga, Eventmix) cel care a reusit un exit spectaculos spre Facebook (LiveRail, alături de Andrei Dunca - proiect vândut cu 500+ mil. USD) lansează un pachet de cursuri online cu conținut valoros pentru antreprenorii tech. Vorbim despre asta, despre culisele lumii tech startups și despre ce resurse de informare sunt bune pentru antreprenori în general.  Cu codul upgrade100 aveți 15% discount pentru cursul StartupDeSucces.ro Enjoy! >> Recorded @ RADIO GUERRILLA  >> Ediția podcast UPGRADE 100 Live e posibilă datorită partenerilor de la Banca Transilvania și al lor podcast BT TALKS

Jan 20

53 min 44 sec

Dorin Boerescu e unul dintre primii antreprenori cunoscuți din digital și tehnologie de la noi, cu peste 20 de ani experiență. Deci mă face să mă simt bine, nu mai sunt cel mai experimentat om din studio ;)  A fondat sau condus companii de publicitate de pe piața locală preecum Speed Promotion (acum Godmother), Hyperactive (acum parte a grupului Initiative) dar acum 10 ani a devenit fascinat de marketingul afiliat, după ce a descoperit  2Parale în calitate de... afiliat. A preluat apoi managementul și pachetul cel mai mare de acțiuni din ce este azi compania 2Performant –> proaspăt listată la Bursa de Valori Bucuresti pe piața AeRO. Dorin e și speaker și trainer în zona marketingului afiliat, este mentor al Entrepreneurship Academy, găsiți pe UDEMY chiar și un curs realizat de el. >> Recorded @ RADIO GUERRILLA >> Ediția podcast UPGRADE 100 Live e posibilă datorită partenerilor de la Banca Transilvania și al lor podcast BT TALKS >> Link clip Mercedes Benz EQV, aici.

Dec 2020

1 hr 6 min

În săptâmâna de după alegerile parlamentare cu cea mai scăzută participare din istoria post 1989, vorbim despre transparentizarea cheltuielilor din campania electorală, etică și bune practici în comunicarea politică, despre cum s-a văzut această campanie din această perspectivă și despre cum ar trebui să fie un proces electoral  civilizat (scuzați aparenta contradicție în termeni) în viitor. INVITAȚI: >>> Sorin Ioniță – EFOR / Expert Forum Expert Forum e unthink tank înfiinţat de experţi cunoscuţi în politici publice şi reforma administraţiei. Domeniile acoperite sunt reforma administraţiei şi integritate; descentralizare şi finanţe publice; reforma justiţiei şi anticorupţie; politici sociale şi pensii; energie şi transporturi; sănătate; procese electorale şi cetăţenie activă. Sorin acooperat în calitate de consultant regional cu Consiliul Europei, United Nations Development Programme și Banca Mondială, publică opinii și comentarii în mai multe platforme. A terminat politehnica și folosofia și e doctor în științe politice, a colaborat cu Oxford University, și Georgetown. >>> Cosmin Nițu – Quick Data / Zoom Report Cosmin a adunat în carieră 12 ani la Webstyler în zona de comunicare digitală plus 9 ani Quick Data în domeniul data visualization. Quickdata e primul studio de vizualizari de date din Romania, lansat in 2011, care operează și startup-ul de location intellingence, Zoom Report - care își propune să faciliteze accesul antreprenorilor, consultanților și analiștilor la date socio-economice detaliate și localizate geografic. E primul om care mi-a spus că AUR va intra în Parlament fluierând. Am râs apoi am cercetat și n-am mai râs. >>> Andrei Ciurcanu – RISE Project RISE Project este o comunitate de jurnaliști, programatori și activiști care investighează crima organizată și corupția care afectează România și țările din regiune. Proiect afiliat al Organized Crime and Corruption Reporting Project. Andrei a lucrat in mai multe televiziuni și în presa scrisă și este autorul mai multor reportaje-anchetă, cum ar fi sistemul de șpăgi din CNA DNR, dar și culisele “afacerii Bechtel”. În 2011, documentarul “Orașul Otrăvit”, realizat de Andrei, a câștigat premiul “Best Investigative documentary – TV” la gala premiilor International Media Excellence Awards acordate de The Association for International Broadcasting. Ediția podcast UPGRADE 100 e oferită de Banca Transilvania și BT Talks

Dec 2020

1 hr 23 min

NOTE: This podcast is covering the fact check project launched by Facebook with AFP, and it’s  recorded in English - after some comments done in Romanian. PRIMUL PROIECT DE FACT CHECKING ANUNȚAT DE FACEBOOK ÎN ROMÂNIA Supus unei presiuni globale masive privind responsabilitatea legată de ce se publică în propria rețea socială, Facebook a anunțat zilele acestea un pas concret. Momentan, mai mult PR decât efect direct concret dar totuși un pas notabil: e vorba despre un parteneriat, în care e inclusă și România, cu agenția de presă AFP, mai exact cu departamentul de fact-checking al instituției media. Despre cum va demara acest proces complicat și, desigur, necesar dar și controversat discutăm cu oamenii-cheie implicați în proiect. Bronwen ROBERTS - Fact Check Coordinator, AFP Europe Andrei Pungovschi- Fact Checker, AFP România De asemenea, am rugat câțiva foste colege și colegi din presă – pentru că eu, subliniez de fiecare dată când am ocazia, nu mai sunt jurnalist – să mă ajute cu întrebări: Avem deci întrebări de la: Andreea Esca - Stirile PROTV Cătălin Tolontan - Libertatea Claudiu Pândaru - Digi24 si Republica.ro Codruța Simina – PresOne și Misreport Cristian Pantazi – G4Media Vă amintesc că ediția podcast UPGRADE 100 este realizată în parteneriat cu BANCA TRANSILVANIA și podcatsul BT Talks, pe care vi-l recomand. Mulțumesc pentru timp și atenție, Dragos & The Team

Nov 2020

50 min 13 sec

Discutăm despre banking și viitorul banilor, despre digitalizarea serviciilor financiare și de asigurări, despre viziunea și misiunea unui startup de success Made in Romania care a reușit să se extindă deja în 20 de piețe de pe 4 continente. Cu: Sergiu Neguț, Co-Founder, FintechOS Antreprenor, angel investor, speaker, decan asociat la Maastricht School of Management. A lucrat în roluri diverse, având ca element central zona de creștere a companiilor; growth strategies, în antreprenoreză. E co-fondator al FintechOS unde coordonează strategia în zona financiară și relația cu investitorii, HR si zona de operațiuni. Sergiu mai e implicat și în proiecte precum 2Performant, Softelligence, EuroIT Group, Romanian Business Leaders and more. Podcast edit realizat în parteneriat cu BANCA TRANSILVANIA

Nov 2020

1 hr 3 min

▶️ PLAY să aflați în primele 30 de secunde ce ne așteaptă în 2021. Decideți, apoi, dacă merită ascultat în continuare. Deal? ;) Vorbim despre starea economiei, așa cum se vede dintr-un tool de business intelligence care adună date despre companii din cele mai diverse surse, despre cum crești un startup fără un model de business clar din prima zi, despre cum gândește și ce îl inspiră pe un antreprenor de la care aflăm uneori lucruri pe care ar trebui să ni le comunice promt minunatul nostru stat (și care a dezvoltat un tool care arată situația fiecărei companii din România și a fiecărui acționar mai clar decât știm, uneori, din propria firmă ;)).  Serios: tu știi ce scor de încredere sau ce capacitate de plată are compania ta sau compania pe care lucrezi ori cu care ești pe punctul de a semna un nou contract? Oh, well...  Invitatul din acest episod... știe. ▶️ Meet Adrian Dragomir –> consultant de business și unul dintre fondatorii Termene.ro Un om cu peste 20 ani experiența în mediul online unde a dezvoltat soluții de business intelligence si risc management menite să ajute companiile să aibă acces la informații financiare și juridice esențiale: date despre companii și acționarii acestora, seriozitatea în plata facturilor și serviciilor, solvabilitate și multe altele. Un antreprenor implicat și în alte proiecte, precum The Story Tailors sau Memo Academy ▶️PODCAST edit în parteneriat cu BANCA TRANSILVANIA ▶️RECORDED LIVE @ RADIO GUERRILLA

Nov 2020

54 min 52 sec

De ce CLICKBAIT vs. JURNALISM? Într-o lume a conținutului digital viciată de clickbait, producători de afișări bune de plasat reclame la kilogram, fake news și manipulări - conținutul de calitate, muncit, jurnalistic a devenit un "lux".  Vorbim azi despre viitorul conținutului de calitate și a jurnalismului alături de doi oameni-cheie de la două produse media diferite: unul cu vechime (10 ani+), Decât o Revistă, altul aflat la nivel de start-up,  Mindcraft Stories. Invițații lui Dragoș Stanca în ediția podcast a emisiunii UPGRADE 100 Live - realizată în parteneriat cu BANCA TRANSILVANIA și BT Talks sunt: · Cristian Lupșa – editor-fondator al DoR – Decât o Revistă. A început în 2009 odată cu ideea proiectului DoR și a făcut de toate. A scris, a editat, a dat cu mopul, a distribuit reviste, a vândut proiecte și publicitate, iar în rolul de astăzi își sprijină colegii să devină cea mai bună versiune a lor și să publice cele mai bune povești. E jurnalist cu studii, nu doar din vocație: a studiat în România și în Statele Unite, a colaborat înainte de a începe DoR cu reviste precum Dilema Veche, Esquiresau TABU. · Vlad Tăușance – consultant de strategie în comunicare și publisher al platformei Mindcraft Stories, un proiect editorial susținut de BRD Groupe Société Générale și editat de Fundația Friends For Friends. În ultimii ani a fost alături de zeci de organizații neguvernamentale din țară în proiecte de comunicare, branding și strângere de fonduri. A lucrat și în business-ul IT la Trencadis, a lucrat în presa glossy la Supercar, la divizia content a agenției The Group și nu numai. Ocazional, semnează ca scriitor. Enjoy!

Oct 2020

1 hr 18 min

Cu peste 200 de milioane de dolari cifră de afaceri pe an și peste 6000 de angajați în domeniu, România joacă un rol-cheie într-un ecosistem global spectaculos, care se apropie de 200 de miliarde de dolari volum anual: mai mult decât industria cinema + muzică, la un loc. Discutăm despre videogaming ca business, despre viitorul industriei, tendințe și informații de culise cu: · Alex Chica / technical studio director la Electronic Arts, echipă care realizează la Bucuresti 50% din celebrul joc FIFA 21 · Cătălin Butnariu / președinte al Romanian Game Developers Association, organizator Dev.Play, corporate development director la Amber și director general al incubatorului Carbon · Tudor Dăescu / general manager al agenției de relații publice Dăescu Borțun Olteanu, organizator Bucharest Gaming Week, Gaming Marathon și Video Gaming Awards [ Versiunea podcast UPGRADE 100 Live este sprijinită de Banca Transilvania și BT Talks. Recorded live @ Radio Guerrilla ]

Oct 2020

1 hr 5 min

Discutăm azi cu unul dintre liderii industriei digital - tech din România: antreprenorul Alexandru Lapusan - co-fondator ZITEC, implicat si in produse precum Regista sau Mirro, precum si investitor in mai multe start-up-uri. Alex e și vicepresedinte al ANIS, adică asociația patronală a industriei de software și IT din România.  Despre antreprenoriat, cum crești o companie de servicii care dezvoltă apoi și produse, despre leadership, decizii, relația industriei cu statul, pandemie, previziuni și multe altele. O doză concentrată. Enjoy! /Ediția podcast UPGRADE 100 Live este oferită de Banca Transilvania și BT Talks/

Oct 2020

1 hr 12 min

Nu toată lumea pierde în pandemie. Din contră, dincolo de partea umană pentru piața e-commerce pare că pandemia a fost o binecuvântare dpdv business.   Vorbim despre starea pieței de e-commerce și ce previziuni se pot face pentru următorii ani cu Andrei Radu. Andrei si-a dedicat cariera cresterii pieței e-commerce din România în ultimii 15 ani. Este CEO si fondator al GPeC – Gala Premiilor eCommerce, co-fondator TRUSTED si al platformei de know-how legat de e-commerce EcomPedia. UPGRADE 100 Live - podcast edit este realizat în parteneriat cu Banca Transilvania și BT Talks.

Oct 2020

51 min 41 sec

Discutăm la UPGRADE 100 Live despre cât de important este - sau nu? - să ne orientăm copiii spre învățarea unor limbaje de programare. Este abilitatea de a înțelege si de-a scrie linii de cod esențială în lumea viitorului?   Invitata lui Dragoș Stanca este Indira Abdulvoap - General Manager Logiscool. Indira are un MBA la Maastricht School of Management Romania, a studiat și la The London School of Economics & Political Science, după ce a absolvit în România studii economice. A lucrat în industria alimentară, in zona software, apoi în general management si antreprenoriat. Indira nu a venit singură, ci alături de 3 elevi Logiscool: Ilinca Meier (11 ani), Victor Teodorescu (12 ani), Maria Giurgea (13 ani). Ediția podcast a emisiunii UPGRADE 100 este realizată în parteneriat cu Banca Transilvania și podcastul BT Talks. Recorded live @ Radio GUERRILLA.

Sep 2020

1 hr 1 min

Discutăm despre digitalizarea forțată a muncii si despre transformările pe care le aduce, la nivel personal si de business, această nouă realitate.  Invitată și invitat: Silvia Luican – fondatoare IZI data Are 14 de experienta in cercetare de piata, strategie publicitara (Promenda Mall), marketing (FCB Bucharest, Pastel) si management (IZI Data). A început în cercetarea de piata ca junior - aplicând chestionare la telefon dar a trecut apoi cu rabdare prin toate rolurile ajungand sa conduca astazi agentia proprie, IZI data. Recent, a studiat dinamicile din noua piață a muncii în pandemie, motiv pentru care e alături de mine în studio. și Andrei Crețu – co-fondator Pluria și 7Card Are background in big corp, a lucrat la A.T. Kearney si PriceWaterhouseCooper, e acum activ ca investitor în V7 Capital si e și antreprenor, co-founder Pluria si 7Card. 

Sep 2020

57 min 7 sec

>> UPGRADE 100 Live - versiunea podcast - vă este oferită de BANCA TRANSILVANIA, care vă recomandă și podcastul BT Talks << Analizăm  la UPGRADE 100 Live fenomenul TikTok, rețeaua socială pornită în China care a reușit ce părea deja imposibil: și anume, să genereze o breșă în dominația companiilor americane în domeniul social media (scenă deținută mai ales de Facebook și Instagramdar și de Youtube de la Google și, în funcție de țară, Snapchat, Twitter, LinkedIn – toate, companii americane)., TikTok este deținut de compania chineză ByteDance și a apărut în 2016, în China, sub brandul Douyin. Brandul global TikTok a fost lansat în 2017 și a devenit disponibil global în 2018 după ce Douyin a fuzionat cu aplicația Musically, lansată inițial tot în China. Recent, managementul TikToka fost preluat de Kevin Mayer, fost președinte al diviziei Direct to Consumer la Walt Disney. Invitații UPGRADE 100 Live & Podcast de azi sunt: >> Laura Savu – global community manager la TikTok - supervizează 7 țări din UE: pe lângă România, vorbim de Olanda, Republica Cehă, Croația, Ungaria, Bulgaria, Slovenia și Slovacia. Laura are o carieră dedicată social media, a lucrat înainte de TikTokatât la clienți precum Philip Morris ori Coca Colacât și în zona de agenții, la Lowe & Partners. >> Alin Stoica – social media advisor la Global Records și fondator al agenției social media SocialGen. Global Records este cea mai mare casă de discuri independentă din Europa de Est care produce, distribuie și promovează peste 150 de lansări pe an, pentru artiști precum INNA, Antonia, Carla’s Dreams, Vanotek, Minelli, Gran Errorși mulți alții. Global Records este parte integrată a platformei, care mai include, Global Booking, agenția de rezervări și evenimente și Global Talent United, agenția de talente și influenceri. >> IMPORTANT! Nu ratați discuțiile aprofundate pe tema TikTok din cadrul evenimentului dedicat UPGRADE 100 Focus on TikTok

Jul 2020

52 min 2 sec

Doi oameni-cheie ai ING Bank și Microsoft în România discută cu Dragoș Stanca despre principalele tendințe "de reținut"  în digitalizarea  serviciilor bancare, proces accelerat masiv de pandemie. Ce e de reținut, ce e de învățat. O discuție din categoria very high-level cu: · Răzvan Sighinaș - Deputy CEO & Chief Information Officer, ING Bank · Daniel Rusen - Director Marketing și Operațiuni, MICROSOFT România Răzvan s-a alăturat Comitetului Executiv al ING Bank România în martie 2019. Are 18 ani de experiență în industria de IT. Și-a început cariera ca inginer software și a trecut, ulterior, în zona de Operațiuni, preluând roluri de senior management în SUA și Europa, pentru companii precum Oracle, Vodafone sau Electronic Arts. Înainte de a veni la ING,  a ocupat funcția de Senior Director la Electronic Arts, coordonând o organizație ce acoperea 5 zone diferite (România, SUA, Canada, Irlanda și India), fiind responsabil de furnizarea de soluții și servicii complexe precum aplicații software pentru jocuri video, Big Data și analiza datelor în timp real. În ultimii 10 ani, a condus departamentul de Operațiuni IT pentru Vodafone România și a creat un shared services center IT în București pentru Vodafone Group. Daniel are o experiență de afaceri extinsă, de peste 17 ani în telecom și IT. Pe parcursul carierei  în cadrul Microsoft, Daniel a deținut mai multe roluri, cu rolul de a asigura sinergia între marketing și operațiuni și de a ajuta partenerii de afaceri în procesul de migrare în cloud. În poziția sa actuală, Daniel conduce echipa în eforturile sale de a accelera procesul transformării digitale și pe cel al adopției tehnologice în toate segmentele de pe piața din România. >> UPGRADE 100 Live - versiunea podcast - vă este oferită de BANCA TRANSILVANIA, care vă recomandă și podcastul BT Talks <<

Jul 2020

1 hr 11 min

Robert Berza, în opinia mea unul dintre cei mai valoroși oameni de digital / tech din România, a adunat peste 18 ani de experiență, începând cu zona de media la CME – trust din care face parte și PROTV -, continuând cu e-commerce la Zoot, eMag și, acum, FashionDays.ro – unde e manager general. Cam tot de 18 ani ne cunoaștem dar l-am prins greu așa că am împărțit discuția în 3 părți. 1. Media – despre transformarea digitală a ProTV 2. eCommerce – despre explozia FashionDays si efectele pandemiei 3. Future / Digital transformation – despre viziunea despre viitor Puteți asculta o perspectivă unică: media și e-commerce cu multe date și gânduri super-valoroase. Enjoy! Pocast prezentat de Banca Transilvania și BT Talks.

Jul 2020

19 min 44 sec

Robert Berza, în opinia mea unul dintre cei mai valoroși oameni de digital / tech din România, a adunat peste 18 ani de experiență, începând cu zona de media la CME – trust din care face parte și PROTV -, continuând cu e-commerce la Zoot, eMag și, acum, FashionDays.ro – unde e manager general. Cam tot de 18 ani ne cunoaștem dar l-am prins greu așa că am împărțit discuția în 3 părți. 1. Media – despre transformarea digitală a ProTV 2. eCommerce – despre explozia FashionDays si efectele pandemiei 3. Future / Digital transformation – despre viziunea despre viitor Puteți asculta o perspectivă unică: media și e-commerce cu multe date și gânduri super-valoroase. Enjoy! Pocast prezentat de Banca Transilvania și BT Talks.

Jul 2020

43 min 10 sec