ferencesek

ferencesek

ferencesek

All Episodes

Elmélkedések advent vasárnapjain a ferences testvérekkel.Ferences Média, 2021

Nov 27

6 min

Majnek Antal kárpátaljai püspök 70. születésnapja alkalmából rendtársát, Hidász Ferenc ferencest kérdezte Szerdahelyi Csongor. Elhangzott a Katolikus Rádióban, 2021. november 21-én.

Nov 25

25 min 38 sec

Ferences Média, 2021Kép: Mária Rádió Erdély

Nov 19

7 min 14 sec

Majnek Antal munkácsi püspök november 18-án ünnepli 70. születésnapját. Ebből az alkalomból egy 2013-ban elmondott beszédének néhány részletének közreadásával köszöntötte a Katolikus Rádió a jubilánst. Szerdahelyi Csongor összeállítása.

Nov 18

6 min 29 sec

Az esztergomi Vízivárosba látogatunk Varga Kapisztrán gvardiánnal, ahol a ferenceseknek szintén volt templomuk és kolostoruk a középkorban. Katolikus Rádió, 2021. 10.17. Szerkesztő: Szerdahelyi Csongor.

Nov 11

25 min 5 sec

A város főterén most nem látunk templomot. A középkorban azonban kettő is állt itt. Ezekről is hallhatunk sétánk során Varga Kapisztrán esztergomi ferences házfőnöktől. Szerkesztő: Szerdahelyi Csongor. Katolikus Rádió, 2021. 10.03.

Nov 11

25 min 12 sec

A középkorban Esztergomnak 48 temploma volt. Ezek többségét ma már csak a régészek és a történészek tartják számon. Az egykori királyi városban, ami a mai esztergomi belváros egy része, tehetünk egy ismerkedő sétát Varga Kapisztrán ferences házfőnökkel. Katolikus Rádió, 2021. 08. 29. Szerkesztő: Szerdahelyi Csongor.

Nov 11

25 min 9 sec

Szász Zsombor OFM elmélkedése október 19. szentjéről, a ferences Alkantarai Szent Péterről.„Amikor egy mai keresztény önmegtagadást gyakorol, akkor érdemes arra úgy gondolni, mint a szabadságunkért való küzdelemre. Lehet, hogy nem úgy kell gyakorolni az önmegtagadást, mint Alkantarai Szent Péter, de az biztos, hogy gyakorolnunk kell!”Ferences Média, 2021

Oct 18

10 min 51 sec

Jótékonysági koncertet adnak a Kárpátaljai Ferences Misszió javára vasárnap délután 4 órakor a Margit körúti ferences templomban, missziós vasárnap alkalmából. A templom két zenei vezetőjével Szerdahelyi Csongor beszélgetett.

Oct 13

6 min 15 sec

A művészet, a tudomány a hit és a zeneszerető lokálpatriótáinak a tatlákozása is egyben az a koncert, amelynek a Marczibányi téri Művelődési Központ ad otthont október 15-éb 18 órától. Az eseményről a főszervezőt kérdezte a Katolikus Rádióban október 12-én Szerdahelyi Csongor kérdezte.

Oct 13

5 min 56 sec

A Szentendrei Ferences Gimnázium új tornacsarnokának október 6-i avatásán tanárokkal, öregdiákokkal, közéleti szereplőkkel beszélgetett Szerdahelyi Csongor. A műsor a Katolikus Rádióban október 10-én hangzott el.

Oct 11

25 min

Az egykori királyi város főterének két, ma már csak alaprájzával észlelhető középkori templomáról és a főtér ma is látható pompás épületeiről beszél a történész szerzetes. Katolikus Rádió, 2021. október 3. Szerkesztő: Szerdahelyi Csongor.

Oct 8

25 min 12 sec

Dobszay Benedek ferences provinciális az új csarnok felavatása előtti, október 5-én mutatta be a Katolikus Rádió hallgatóinak az új létesítményt, amely a szomszédos református gimnáziumot és az egész Dunakanyart is szolgálja a jövőben.

Oct 8

6 min 12 sec

Ferences Média, 2021

Sep 23

6 min 20 sec

Harsányi István, a ferences rendtartomány korábbi főépítésze augusztus 20. alkalmából magas állami kitüntetésben részesült. A kitüntetettel a Katolikus Rádióban augusztus 25-én Szerdahelyi Csongor beszélgetett.

Aug 25

6 min 12 sec

Hegedűs Kolos ferences Nagyboldogasszony napján mutatta be aranymiséjét. A szertartásról és az azt követő ünnepségről készített összeállítást Szerdahelyi Csongor . Katolikus Rádió, augusztus 22.

Aug 23

25 min 12 sec

A pasaréti templom és a Pasaréti tér egységes építészeti stílusába illeszkedő Pasaréti Közösségi Ház nemcsak a plébániát, hanem az egész környéket gazdagítja remek programkínálatával. A Ház igazgatójával, Ugron Évával a Katolikus Rádióban április 22-én hangzott el beszélgetés.

Aug 23

25 min 20 sec

Nagyboldogasszony ünnepén mutatta be Hegedűs Kolos, a ferencesek korábbi provinciálisa aranymiséjét a Margit körúti templomban. A szertartást követően Berhidai Piusz mostani provinciálist és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettest kérdezte a jubilánsról Szerdahelyi Csongor. Katolikus Rádió, 2021.08.17.

Aug 18

5 min 25 sec

Barsi Balázs szülőfalujáról és ötven éve történt pappá szenteléséről beszélt augusztus 7-én a Katolikus Rádióban. Szerdahelyi Csongor.

Aug 9

6 min

Rendkívüli körülmények között tartották meg a Kisebb Testvérek Rendje választókáptalanját júliusban. A magyar provincia vezetője Katolikus Rádióban augusztus 8-án számolt be az eseményről, Szerdahelyi Csongor műsorában.

Aug 9

25 min 22 sec

Aranymiséjének évfordulóján egy korábbi években készült életút-beszélgetést osztunk meg. Szerdahelyi Csongor riportja a Lánchíd Rádió Kettesben című műsorában 2015. január 30-án hangzott el.Ferences Média, 2021

Aug 8

50 min 19 sec

Az aranymisés Hegedűs Kolos, a ferencesek egykori provinciálisa élete első ferences élményéről beszélt augusztus 5-én a Katolikus Rádióban. Riporter: Szerdahelyi Csongor.

Aug 5

6 min 13 sec

Szent Ferenc idén 800 éve adott regulát a világban élők számára, hogy állapotbeli kötelességeik teljesítése mellett is ízig-vérig ferencesek lehessenek. A július harmadik hétvégéjén tartott találkozójukon készült Szerdahelyi Csongor összeállítása, amely a Katolikus Rádióban augusztus 1-én hangzott el.Ferences Média, 2021

Aug 2

25 min 8 sec

Választókáptalant tartott a kisebb testvérek rendje júliusban. A járvány miatt tavalyról idén nyárra átkerült, és Manila helyett Rómában tartott kéthetes eseményről Szerdahelyi Csongor kérdezte Urbán Erik erdélyi provinciálist. A Katolikus Rádióban július 25-én elhangzott műsor ott meghallgatható.fénykép: www.3szek.roFerences Média

Jul 26

25 min 1 sec

Szabó Péter újmisés és Balázs Jeromos diakónus a főszervezői az augusztus 15-én induló Ferences Ifjúsági Zarándoklatnak. Velük beszélgetett a Katolikus Rádióban július 18-án Szerdahelyi Csongor.Ferences Média, 2021

Jul 19

25 min 34 sec

Polgár Balázs ferences öregdiákkal, a VeddEgyütt szezonális terményvásárok ötletgazdájával és megvalósítójával Szerdahelyi Csongor beszélgetett a Katolikus Rádióban 2021. július 27-én.

Jul 16

25 min 28 sec

Dobszay Benedek ferencessel a gyermekvédelem időszerű kérdéseiről Szerdahelyi Csongor beszélgetett a Katolikus Rádióban 2021. június 27-én.Dobszay Benedek OFM a Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája Gyermek- és Emberi Méltóság Védelmi Munkacsoportjának szerzetesi kísérője.

Jul 16

26 min 24 sec

A Margit körúti ferences templom szomszédságában, a járdán, kirakatokat nézegetve Bodroghelyi Katalinnal és Paczolay Balázzsal beszélgetett a Katolikus Rádióban június 15-én Szerdahelyi Csongor beszélgetett.

Jun 15

6 min 10 sec

Beer Miklós június 5-én Péter testvért pappá és Jeromos testvért diakónussá szentelte az esztergomi ferences templomban. A következő napon, Úrnapján pedig Péter szülőfalujában, Száron mutatta be újmiséjét, ahol a diakónusi szolgálatot Jeromos végezte. Mindkét helyszínről tudósított a Katolikus Rádió a június 13-án elhangzott műsorukban.

Jun 14

25 min 10 sec

A járvány visszaszorulásával újra érkeznek a zarándokok. A Mátraverebély-Szentkúti Nemzeti Kegyhely vezetőjével, Orosz Lóránt ferencessel Szerdahelyi Csongor beszélgetett a Katolikus Rádióban június 10-én.

Jun 10

5 min 29 sec

A szentendrei ferences gimnázium 1956-ban. Ezt a témát dolgozta fel Görbe Márton, a gimnázium tanulója a Ferences Ösztöndíj Program keretében. Dobszay Ambrussal, a ferences oktatási intézmények referensével és Görbe Márton szenetendrei diákkal beszélgetett a Katolikus Rádióban június 9-én Szerdahelyi Csongor

Jun 9

6 min 18 sec

A rubinfogadalmas szatmári irgalmas nővér április 10-én, 96 éves korában hunyt el. Saját szavai szerint még kóbor apáca is volt, majd 41 éven naponta 400 főre főzött az esztergomi ferences gimnázium konyháján. Tanárok, diákok egyaránt szívükbe zárták a kedves, törékeny csupa szív nővért. Rá emlékezett a Katolikus Rádió június 6-án.

Jun 7

25 min 36 sec

Két magyart találunk a naptárban június 8-án, Boldog Sándor István szalézit és az Árpád-házi királylány Prágai Szent Ágnes klarisszát. Ez utóbbiról kérdezte Kiss Menyhért atyát Szerdahelyi Csongor a Katolikus Rádióban június 8-án.

Jun 7

6 min 13 sec

Sziénai Szent Bernardin mauzóleuma L'Aquilában, az ő nevét viselő csodálatosan szép bazilikában található. 2009-ben súlyos földrengés pusztított a városban, a bazilika is megrongálódott, de a felújítások nyomán már látogatható. Varga Kapisztrán atyával mi is felkereshetjük, ha meghallgatjuk a Katolikus Rádióban október 17-én elhangzott műsort.Fotó: Walla Bernadett

May 21

10 min 55 sec

Aki Budán, a Pasaréti tér környékén szétnéz, láthatja hogy a templom és ferences rendház építési terület és a templommal szemközti telken is munkálatok folynak. Dobszay Benedek gvardiánnál Szerdahelyi Csongor érdeklődött, hogy mi is történik. Katolikus Rádió, 2021. 05. 20.

May 20

5 min 33 sec

Baylon Szent Paszkál arra bátorít minket, hogy szeretetből és szeretettel kérjünk az Istentől. Egy pásztorgyerekből lett szerzetesről, az életvezetés nagy mesteréről Berhidai Piusz ferences provinciális beszélt a Katolikus Rádióban.

May 17

6 min 38 sec

Immár harmadszor, de remélhetőleg utoljára virtuális formában tartják május 15-én, a nagymarosi találkozót. A főszervezővel, Dobszay Benedek ferencessel Szerdahelyi Csongor beszélgetett a Katolikus Rádióban május 13-án.

May 13

5 min 7 sec

A szombathelyi Szent Ferenc Kollégium vezetőjével, Bartos Eszterrel a gyalogos zarándoklat adományairól és vasi megyeszékhely ferences templomának életéről a Katolikus Rádióban május 11-én Szerdahelyi Csongor beszélgetett. A műsor itt meghallgatható.

May 13

5 min 44 sec

Barsi Balázs OFM a tavalyi évhez hasonlóan 2021 húsvéti idejében is folytatja a konferenciabeszédeket, amelyeket a szokott módon minden vasárnap élőben közvetítünk a sümegi ferences templomból.2021 nagyböjtjétől ezen felületen keresztül is hallgathatják Balázs atya beszédeit.A Ferences Rendtartomány YouTube-csatornája: https://www.youtube.com/channel/UC4kcszDESGY4kN6M6hV3afAFotó: Fekete Márk / Magyar Kurír

Apr 29

33 min 44 sec

Barsi Balázs OFM a tavalyi évhez hasonlóan 2021 húsvéti idejében is folytatja a konferenciabeszédeket, amelyeket a szokott módon minden vasárnap élőben közvetítünk a sümegi ferences templomból.2021 nagyböjtjétől ezen felületen keresztül is hallgathatják Balázs atya beszédeit.A Ferences Rendtartomány YouTube-csatornája: https://www.youtube.com/channel/UC4kcszDESGY4kN6M6hV3afAFotó: Fekete Márk / Magyar Kurír

Apr 22

28 min 28 sec

Barsi Balázs OFM a tavalyi évhez hasonlóan 2021 húsvéti idejében is folytatja a konferenciabeszédeket, amelyeket a szokott módon minden vasárnap élőben közvetítünk a sümegi ferences templomból.2021 nagyböjtjétől ezen felületen keresztül is hallgathatják Balázs atya beszédeit.A Ferences Rendtartomány YouTube-csatornája: https://www.youtube.com/channel/UC4kcszDESGY4kN6M6hV3afAFotó: Fekete Márk / Magyar Kurír

Apr 14

30 min 54 sec

A nagyböjti szent időszak elérkeztével Barsi Balázs OFM megtartja konferenciabeszéd-sorozatát a sümegi ferences kegytemplomban, amelyet minden vasárnap élőben közvetítünk a Ferences Rendtartomány YouTube-csatornáján.2021 nagyböjtjétől ezen felületen keresztül is hallgathatják Balázs atya beszédeit.

Apr 14

25 min 8 sec

Februárban jelent meg az Acta Pintériana – a Ferences Kutató Tanárok Tudományos Körének folyóirata – hetedik száma. A folyóirat indulásáról, céljairól és a szerkesztői feladatokról Kámán Veronikával és Bagyinszki Ágostonnal beszélgettünk.Ferences Média, 2021

Mar 25

36 min 29 sec

Az esztergomi születésű művészettörténész március 15-én Széchenyi-díjban részesült. A Ferences Világi Rend tagjáról az esztergomi ferences házfőnökkel Szerdahelyi Csongor beszélgetett a Katolikus Rádióban március 18-án.kép forrása: vasarnap.hu

Mar 19

6 min 16 sec

Kövesdi Mónika muzeológus és Szpisják Péter Pál kapucinus segítségével Tata-Tóváros remek templomával ismerkedünk. Templom-tér-kép, Katolikus Rádió, 2021.03.14. Riporter: Szerdahelyi Csongor

Mar 19

25 min 23 sec

A nagyböjti szent időszak elérkeztével Barsi Balázs OFM megtartja konferenciabeszéd-sorozatát a sümegi ferences kegytemplomban, amelyet minden vasárnap élőben közvetítünk a Ferences Rendtartomány YouTube-csatornáján.2021 nagyböjtjétől ezen felületen keresztül is hallgathatják Balázs atya beszédeit.

Mar 16

26 min 16 sec

A nagyböjti szent időszak elérkeztével Barsi Balázs OFM megtartja konferenciabeszéd-sorozatát a sümegi ferences kegytemplomban, amelyet minden vasárnap élőben közvetítünk a Ferences Rendtartomány YouTube-csatornáján.2021 nagyböjtjétől ezen felületen keresztül is hallgathatják Balázs atya beszédeit.

Mar 16

35 min 35 sec

A nagyböjti szent időszak elérkeztével Barsi Balázs OFM megtartja konferenciabeszéd-sorozatát a sümegi ferences kegytemplomban, amelyet minden vasárnap élőben közvetítünk a Ferences Rendtartomány YouTube-csatornáján.2021 nagyböjtjétől ezen felületen keresztül is hallgathatják Balázs atya beszédeit.

Mar 4

33 min 9 sec

Egy kis somogyi faluból az esztergomi ferences gimnáziumba, onnan a sorkatonai szolgálat után az esztergomi szemináriumba vezetett az útja Berta Tibornak. Negyedszázada katonalelkész, Ferenc pápa őt nevezte ki Bíró László utódjának a tábori püspökség élére. Katolikus Rádió, 2021.02.28, Szerkesztő: Szerdahelyi CsongorFénykép: Lambert Attila / Magyar Kurír

Mar 1

25 min 25 sec

A nagyböjti szent időszak elérkeztével Barsi Balázs OFM megtartja konferenciabeszéd-sorozatát a sümegi ferences kegytemplomban, amelyet minden vasárnap élőben közvetítünk a Ferences Rendtartomány YouTube-csatornáján.2021 nagyböjtjétől ezen felületen keresztül is hallgathatják Balázs atya beszédeit.

Feb 24

30 min 28 sec