Staantribune

Staantribune

De podcasts over voetbal schieten als paddenstoelen uit de grond, maar eentje over voetbalcultuur was er nog niet. Staantribune, hét magazine over voetbalcultuur, presenteert dan ook de eerste podcast over de randzaken rond het voetbal. Staantribune gaat over alles wat met voetbal te maken heeft, behalve het spelletje zelf: mooie verhalen, interviews met een aparte invalshoek, interessante achtergrondverhalen over randverschijnselen en over supporterscultuur.

All Episodes

In deze nieuwe aflevering van de podcast van Staantribune is het volle bak achter de microfoon. Hans Douw, Joris van de Wier, Jim Holterhuës en Jeroen Heijink zitten aan een lange tafel bij 'huischinees' Wan Soen in Utrecht. Hoewel de verwarming het niet doet, zijn de heren in opperbeste stemming. Terwijl het eten geserveerd wordt, vertelt Jim wat in het nieuwe magazine, waarin België centraal staat, verwacht kan worden. En waarom is dit een favoriet groundhopland van onder andere Hans en Joris? Ook het nieuwe boek 'Plein' komt ter sprake. Deze zal in december uit gaan komen. Tussen de happen door beantwoorden de heren ook ingestuurde luistervragen. Waar moet je heen tijdens Boxing Day en wat zijn de ervaringen van de heren in Turkije met het bezoeken van wedstrijden? En: Team Nasi of Team Bami? Ook wordt er antwoord gegeven op de vraag waar de heren graag nog heen zouden willen en heeft Corona ons eigenlijk iets positiefs gebracht? Misschien niet de meest gestructureerde podcast die we ooit hebben gemaakt, maar wel een hele smaakvolle en gezellige editie! Vragen, tips of suggesties over onze podcasts zijn altijd welkom: podcast@staantribune.nl.

Nov 25

56 min 26 sec

Europa. De welbekende kers op de taart. De euforie na het behalen van een Europees ticket. Voor de ene supporter vanzelfsprekend, voor de andere een uniek moment. Kijken naar een bak vol ballen op Eurosport of via de livestream van de UEFA. En dan is het zover. De tegenstander is bekend, de reis kan geboekt worden. Wij gaan Europa in. In deze serie van de podcast van Staantribune gaan we op zoek naar de mooie verhalen van supporters op hun Europese awaydays. In deze aflevering zijn we te gast in Groningen. Het is volle bak aan tafel in het supportershome bij FC Groningen. Presentator Jeroen Heijink is in het gezelschap van Arnold Bloem, Klaas-Jan ter Veen, John de Jonge, Rob Groen en Martijn Schokkenbroek. Al deze heren zijn fanatiek supporter van de plaatselijke trots. En niet alleen in Groningen zelf, maar ook buiten Nederland. Hun leeftijd verraadt dat zij al mooie Europese herinneringen hebben gehad met de groen-witten. Zo was Arnold nog in het oude Oost-Duitsland op bezoek in Erfurt en vertelt Klaas-Jan over een busreis naar Belgrado en waarom hij zich moest verstoppen op het toilet na een aanval van de hooligans van Partizan. Rob kaart nog even de bijzondere buschauffeurs van deze busreis aan en John en haalt onder andere herinneringen op aan Florence en het stadion van Fiorentina. Verder vertelt Martijn over zijn bezoek aan VAC in Hongarije in de jaren 90. En wat is leuker: de voorpret, de trip of de wedstrijd? Waarschijnlijk weten we het antwoord al wel. Vragen, tips of suggesties over onze podcasts zijn altijd welkom: podcast@staantribune.nl.

Nov 18

56 min 16 sec

In deze nieuwe Doing The 116-podcast bespreken Joris van de Wier en Jeroen Heijink het wel en wee van het Britse voetbal. Joris reisde vorig seizoen naar alle uithoeken van Groot-Brittannië om toch maar voetbal te kunnen zien. Dit resulteerde in een nieuw boek: 'Terraces & Floodlights II'. Hij neemt de luisteraar kort mee wat er van dit boek verwacht kan worden. Daarnaast bezocht hij uiteraard weer wedstrijden in de FA Cup voor zijn toekomstige boek. Jeroen raakt zo bekend met Sudbury en de cupfever rondom de ontmoeting met 'buurman' Colchester, komt hij achter de reden waarom Portsmouth de club is die het langst in het bezit was van de felbegeerde beker en leert hij waarom Bolton Wanderers een club is met echte bekerhistorie. En wie speelden er maar liefst 6 keer een replay in ditzelfde bekertoernooi? Verder bezocht Joris de burenruzie tussen Blackpool en Preston North End en staan beide heren nog even stil bij de mijlpaal van manager Neil Warnock. Hij stond voor de 1602e keer langs de lijn om niet veel later overigens ontslagen te worden. Als laatste wil Jeroen graag nog weten wat een Chippy tea is. Vragen, tips of suggesties over onze podcasts zijn altijd welkom: podcast@staantribune.nl.

Nov 11

54 min 47 sec

Joris van de Wier en Jeroen Heijink zijn weer samen op pad en ditmaal in het land van de kersverse Europees kampioen: Italië. Joris begint deze trip met wat obstakels in La Spezia waar hij de derby ziet tussen Spezia Calcio 1906 en Genoa CFC. Daarna zakt hij af richting Empoli waar hij in het uitvak plaats neemt om Empoli tegen Inter bij te wonen. Als laatste, voordat Jeroen aansluit, bezoekt Joris nog Ascoli. Tijdens het duel tegen SPAL merkt hij met name de bijzondere aanhang op. De samensmelting volgt in de havenstad Bari waar een dag later een droom voor beide heren uitkomt: het bezoek aan Stadio San Nicola die de herinneringen van beiden doet teruggaan naar het WK 1990. Ook bezoeken ze het oude stadion van de club en zorgt Joris voor levensgevaarlijke taferelen op weg naar het huidige stadion. De wedstrijd tegen Catanzaro wordt heerlijk in het zonnetje bekeken. Een dag later zijn ze in Salerno en bekijken ook daar het oude stadion van Salernitana om daarna door te reizen naar Cavese 1919. Deze club is voornamelijk bekend om het supporterslied “Dale Cavese”. In de avond gaat nog een droom in vervulling. Ondanks strenge voorwaarden zijn Joris en Jeroen er toch in geslaagd om kaarten te kopen voor de wedstrijd Salernitana - Napoli. Dit affiche is sinds de midden jaren 40 niet meer op het hoogste niveau gespeeld. De afsluiter van deze trip volgt een dag later bij Benevento Calcio tegen Brescia. Naast alle informatie over de clubs en de stadions natuurlijk ook genoeg randvermaak in deze eerste editie van Radio Italië. Vragen, tips of suggesties over onze podcasts zijn altijd welkom: podcast@staantribune.nl.

Nov 4

58 min 4 sec

Europa. De welbekende kers op de taart. De euforie na het behalen van een Europees ticket. Voor de ene supporter vanzelfsprekend, voor de andere een uniek moment. Kijken naar een bak vol ballen op Eurosport of via de livestream van de UEFA. En dan is het zover. De tegenstander is bekend, de reis kan geboekt worden. Wij gaan Europa in. In deze serie van de podcast van Staantribune gaan we op zoek naar de mooie verhalen van supporters op hun Europese awaydays. In deze aflevering zijn we te gast in Breda. In het seizoen 2009/2021 was het dan weer zover voor Levien den Boer, Hugo Stam, Joost Blaauwhof en Leon Deckers. Hun club, NAC Breda, gaat weer Europa in. Het Armeense Gandzasar Kapan is de tegenstander in de voorronde van de Europa League. En voor Levien betekent dit 'belofte maakt schuld'. Hij sprak namelijk met zijn vader af dat ze de eerstvolgende Europese uitwedstrijd van NAC Breda met de auto zouden gaan bezoeken. Leon gaat met het vliegtuig, zoals eigenlijk die gehele Europese campagne, en Hugo en Joost beleven deze memorabele wedstrijden op verschillende manieren ook mee. Samen met presentator Jeroen Heijink en side-kick Ino Diepeveen vertellen de heren ronduit over hun belevenissen van prachtige avonturen. Levien vertelt in detail welke avonturen hij en zijn vader hebben meegemaakt op een roundtrip van ruim 9000(!) kilometer en welke hindernissen ze tegenkwamen. Hugo blikt terug op zijn belevenissen in Newcastle. Verder kent Joost een mooie anekdote over Theo Mommers in een dubieuze nachtclub en Leon vult dit weer aan met een mooie anekdote over Mommers in Villarreal. Vragen, tips of suggesties over onze podcasts zijn altijd welkom: podcast@staantribune.nl.

Oct 28

56 min 46 sec

In de vierde aflevering van "Welkom bij...." gaat Hugo Stam langs bij de eerste profclub van Nederland en daalt af naar het zuiden des lands. Samen met Jeroen Loos bespreekt hij de mooiste plekken in en rondom het stadion van Fortuna Sittard. Nao Veure Fortuna! Na 16 jaar geploeter in de onderste regionen van het betaald voetbal promoveerde Fortuna Sittard op 28 april 2018 weer naar het hoogste niveau van Nederland. Wie had dat gedacht, want de club was in 2009 op sterven na dood. Er leek een einde te komen aan het betaald voetbal in Sittard. Jaren daarna heeft Fortuna Sittard gestreden tegen een faillissement, maar vanaf 2016 gaat de club weer vooruit. Tijdens deze podcast worden mooie anekdotes vanuit Jeroen verteld over zijn club en wordt er gesproken over de verschillende Limburgse derby's.  Vragen, tips of suggesties over deze podcast (of over andere clubs die we kunnen behandelen in de toekomst) zijn altijd welkom: podcast@staantribune.nl.

Oct 21

37 min 32 sec

Het is een druilerige dinsdagochtend. Jas nat, broek nat. Alles nat. Een dagstart waar je strontchagrijnig van zou kunnen worden. Maar dat zijn we vandaag toch niet. Ino Diepeveen en Jeroen Heijink zijn op bezoek in Gelderland en wel op de Wageningse Berg bij FC Wageningen. Elke dinsdagochtend verzamelt zich in de kantine van de club een aantal vrijwilligers die garant staan voor het onderhoud van dit voetbalmonument. Wat was, of eigenlijk wat is, FC Wageningen en waarom is De Wageningse Berg iets wat gekoesterd moet worden. Ino en Jeroen spreken hierover met oud-speler Jan van Osenbruggen, supporters en vrijwilligers Anton en Harold van Kooten en Arjan Molenaar, auteur van het boek "De onneembare vesting". De verhalen met de heren zijn eindeloos. Hoe was het om vroeger op De Berg te voetballen? Jan vertelt daarnaast over die fameuze 1-6 overwinning bij PSV in 1977 en waarom was hij een keer 11 duels geschorst? Arjan vult elk onderwerp prachtig aan met mooie anekdotes. Vader Anton nam zijn zoon voor het eerst mee naar het stadion en Harold ging nooit meer weg. En wat houdt het onderhoud van deze mooie plek eigenlijk in en hoe is dat ontstaan? Ook krijgen we antwoord op wie die mysterieuze Kameroenezen waren en uiteraard wordt de ondergang van de club ook nog besproken. Ook geven de heren nog tips aan de luisteraars voor wie er nog niet geweest is. Vragen, tips of suggesties over onze podcasts zijn altijd welkom: podcast@staantribune.nl.

Oct 14

59 min 4 sec

In deze nieuwe Doing The 116-podcast bespreken Joris van de Wier en Jeroen Heijink het wel en wee van het Britse voetbal. De heren pakken de draad op waar ze de vorige keer waren geëindigd en wel met de trip van Joris naar de Kanaaleilanden. Via Jersey Bulls, Blyth Spartans, Hereford, Bath City FC en St. Albans City vertelt hij over zijn reis door de voorrondes van de FA Cup. Zo horen we waarom het zo druk is bij Jersey Bulls, leren we over de geschiedenis van Blyth Spartans en hun historische ‘cup run’ met het bekertoernooi en vertelt Joris over de grootste stunt in de FA Cup ooit van Hereford. Dit was overigens tevens de doorbraak van commentator John Motson. Via Bath en St. Albans krijgt de luisteraar ook tips mee voor trips waar de vrouw prima mee naar toe kan. En welke link heeft St. Albans met Nederland? Verder wil Jeroen graag weten hoe het was bij de derby van Belfast, Dundee en Fife. Zomaar even wat affiches die Joris meegepakt heeft. En wat is er eigenlijk met Southend United aan de hand? Ook vertelt Joris hoe het nu eigenlijk zit met het reizen naar Engeland en Schotland. Wat heb je nu nodig om naar het eiland te kunnen. Vragen, tips of suggesties over onze podcasts zijn altijd welkom: podcast@staantribune.nl.

Oct 7

55 min 39 sec

Frankrijk. Zinedine Zidane, Michel Platini, Montpellier en het Stade Vélodrome. Maar ook Bernard Tapie en Guy Roux. In de jaren 70 en 80 prachtige shirts met grote sponsornamen erop. Zomaar een aantal dingen die aan Frans voetbal doet denken. Maar is deze republiek het  vergeten groundhopland in Europa? Martijn Schwillens en Jean Paul Rison proberen deze vraag vanuit hun eigen ervaringen te beantwoorden. Samen met presentator Jeroen Heijink bespreken ze hun liefde voor dit land en geven daarnaast antwoord op vragen van luisteraars. Wat zijn de mooie stadions en is er een verschil tussen het noorden en het zuiden? Hoe begon hun liefde voor het Franse voetbal, wat heeft Jean Paul met Bastia en is Parijs volgens Martijn een voetbalbolwerk? Welke clubs hebben een rauw randje en wat is een derby die je niet mag missen? En hoe zit een ideale dagtrip eruit in Noord-Frankrijk, waar kun je jouw partner mee naar toe nemen en uiteraard wordt ook Franse stadionvoer besproken. Vragen, tips of suggesties over onze podcasts zijn altijd welkom: podcast@staantribune.nl.

Sep 30

1 hr 20 min

In de derde uitzending van ‘Welkom bij…’ gaat Hugo Stam langs bij ‘de club in`t hart van `t land’ FC Utrecht. Samen met Danny v/d Linden (FC Utrecht supporter) en Toby Rijk (SLO FC Utrecht) bespreekt hij de mooiste plekken in en rondom ‘de Galgenwaard’.  FC Utrecht, de club uit de Domstad die werd opgericht in 1970 na een fusie tussen Elinkwijk, DOS en Velox is, net als de de ‘top-3 overigens, nooit gedegradeerd uit de Eredivisie. De club kende mooie successen als Europese overwinningen in thuis tegen Zenit en Celtic. Ook waren er knappe gelijkspelen tegen Napoli en speelde FC Utrecht op Anfield met 0-0 gelijk in 2010 tegen Liverpool. Ook won de FC 3 maal de beker (in 1985, 2003 en 2004), met recht kan FC Utrecht een cupfighter worden genoemd.  Hopelijk hebben de luisteraars van deze podcast een beter beeld van de clubcultuur die er heerst bij FC Utrecht.  Vragen, tips of suggesties over deze podcast (of over andere clubs die we kunnen behandelen in de toekomst) zijn altijd welkom: podcast@staantribune.nl.

Sep 23

51 min 37 sec

In de negenendertigste aflevering van de Hand van Godcast blikken Ino Diepeveen en Jeroen Heijink samen terug op de afgelopen voetbalweek. Deze week moest Jeroen even uitbrakken van de slag om de IJssel tussen Go Ahead Eagles en PEC Zwolle. Het was dan ook niet de enige derby die dit weekend ook op het programma stond. Zo passeert onder andere de strijd om Dundee en Belgrado de revue. En in Frankrijk weten ze het veld ook weer te vinden. Verder staat Ino stil bij het overlijden van Jimmy Greaves: icoon in de geschiedenis van het Engelse voetbal. Ook deze week weer de oplossing van de Maradona-quizvraag en In ‘Belle met Jelle’ vertelt Jelle Damen onder andere over de voorbereiding richting de Fenix Trophy én was hij ook bij een derby aanwezig. Groundhopper des vaderlands Hans Douw heeft als onderwerp ‘Silvio Piola’, waardoor Jeroen ineens dacht aan stapavonden met de zus van Jan Kromkamp en bevond Ino zich zo ineens weer in De Bonte Koe in Lloret de Mar. Verder brengen beiden heren het nieuws dat dit de laatste aflevering is in de serie ‘Hand van Godcast’, maar wees niet getreurd: Staantribune blijft gewoon komen met nieuwe podcasts en wel op de donderdagavond zoals gewend. Vragen, tips of suggesties over onze podcasts zijn altijd welkom: podcast@staantribune.nl.

Sep 20

40 min 49 sec

Europa. De welbekende kers op de taart. De euforie na het behalen van een Europees ticket. Voor de ene supporter vanzelfsprekend, voor de andere een uniek moment. Kijken naar een bak vol ballen op Eurosport of via de livestream van de UEFA. En dan is het zover. De tegenstander is bekend, de reis kan geboekt worden. Wij gaan Europa in. In deze serie van de podcast van Staantribune gaan we op zoek naar de mooie verhalen van supporters op hun Europese awaydays. In deze aflevering zijn we te gast in Almelo. In het seizoen 2016/2017 was het dan zover voor Martin Kosters, Marc Maurits en Wiets Slaghekke. Hun club, Heracles Almelo, gaat voor het eerst in haar geschiedenis Europa in. Het Portugese Arouca is de tegenstander in de derde voorronde van de Europa League. De drie heren maken dit avontuur allemaal op hun eigen manier mee. Martin gaat met het vliegtuig naar Porto en reist vanaf daar verder, Wiets neemt plaats in de bus die later groot nieuws zou worden en Marc moet deze historische gebeurtenis helaas meemaken vanaf de camping. Samen met presentator Jeroen Heijink vertellen de heren ronduit over hun belevenissen van deze prachtige trip. Vragen, tips of suggesties over onze podcasts zijn altijd welkom: podcast@staantribune.nl.

Sep 16

59 min 31 sec

In de achtendertigste aflevering van de Hand van Godcast blikken Ino Diepeveen en Jeroen Heijink samen terug op de afgelopen voetbalweek. Waar Ino een rustig interlandweekje heeft gehad, was Jeroen vooral druk met het bezoeken van voetbalverzamelingen. Hij bezocht museum Fanatic in Mierlo en hing daarna aan de lippen bij Paul van Kemenade bij PSV. Ook bespreken de heren het nieuwe boek van Tom van Hulsen met John Achterberg wat door Staantribune volgende maand wordt uitgebracht en wordt daarnaast gekeken naar de cover van het nieuwe magazine. Ino neemt de luisteraar daarna mee naar Portugal en wel naar Leixões. Er is deze week weer een Maradona-quizvraag en In ‘Belle met Jelle’ vertelt Jelle Damen onder andere over zijn trip naar Kraluv Dvur. Groundhopper des vaderlands Hans Douw heeft als onderwerp ‘Mestalla biecht’, waardoor Jeroen weer pijnlijk terugdenkt aan Liverpool - Alaves. Vragen, tips of suggesties over onze podcasts zijn altijd welkom: podcast@staantribune.nl.

Sep 13

41 min 54 sec

Voetbal. Meer dan die twee keer drie kwartier. Ver voor de aanvang van de wedstrijd begint het al. Verzamelen in de kroeg, biertje en slap ouwehoeren. Iets eten schiet er dan nog weleens bij in. Vaak wordt dit, ook wel stadionvoer genoemd, ingehaald of gecompenseerd in of rondom het stadion. Maar het ene stadionvoer is het andere niet. Dat blijkt wel uit alle reacties op onze oproep naar de ervaringen van onze luisteraars. Jim Holterhuës, Joris van de Wier en Jeroen Heijink bespreken samen de niet te onderschatten impact van stadionvoer. Wanneer haal je het en waar moet het eigenlijk aan voldoen? En waarom past Chinees eten eigenlijk zo goed rondom het voetbal en welke relatie ligt er tussen de catering en het sanitair? Natuurlijk volgen er ook tips. Maar ook de luisteraar draagt een steentje bij aan deze aflevering. Zo zijn er verhalen uit Portugal, Duitsland, Rusland en uiteraard België. Ook wordt er een uitstapje gemaakt naar bier in de stadions. Vragen, tips of suggesties over onze podcasts zijn altijd welkom: podcast@staantribune.nl.

Sep 9

1 hr 41 min

In de zevenendertigste aflevering van de Hand van Godcast blikken Ino Diepeveen en Jeroen Heijink samen terug op de afgelopen voetbalweek. Ino wil graag een statement maken over de bedelbordjes van tegenwoordig. Ook verbaasden beide heren zich over de gang van zaken bij Brazilië en Argentinië en staat Ino stil bij de zestigste verjaardag van Carlos Valderrama. Jeroen kijkt nog even terug op de ‘verboden’ awayday naar Oslo. Er is deze week weer een Maradona-quizvraag en In ‘Belle met Jelle’ vertelt Jelle Damen over zijn avonturen van de afgelopen week. Groundhopper des vaderlands Hans Douw heeft als onderwerp ‘Voetbal en logistiek’, waardoor Jeroen terug kan blikken op navigatieavonturen in Milaan en Leeuwarden. Vragen, tips of suggesties over onze podcasts zijn altijd welkom: podcast@staantribune.nl.

Sep 6

45 min 15 sec

In deze nieuwe Doing The 116-podcast bespreken Joris van de Wier en Jeroen Heijink het wel en wee van het Britse voetbal. Het nieuwe seizoen is inmiddels weer aan de gang en Joris vertelt over zijn meest recente bezoeken. En hoe reageerde Schotland eigenlijk op de EK-finale? Ook was Joris bij Bury AFC en Morecambe. Verder gaan de heren dieper in op het nieuwe boek van Joris wat volgend jaar gaat uitkomen. Doel? Een seizoen lang de FA Cup volgen en in ieder van de veertien rondes minstens één wedstrijd bezoeken. Inmiddels is deze queeste al voor Joris begonnen. Hij vertelt onder andere waarom hij juist hierover een boek wil schrijven en neemt ons mee bij de wedstrijden die hij al gezien heeft. En wat maakt de FA Cup nou zou mooi? Waar hoopt Joris nog op in dit toernooi en wat zou de ideale finale zijn in zijn ogen? Vragen, tips of suggesties over onze podcasts zijn altijd welkom: podcast@staantribune.nl.

Sep 2

46 min 20 sec

In de zesendertigste aflevering van de Hand van Godcast blikken Ino Diepeveen en Jeroen Heijink samen terug op de afgelopen voetbalweek. Ino luistert aandachtig naar de vinckavonturen van Jeroen. Zo wordt Stade de Thillenberg, Stade de Reims met het debuut van Lionel Messi en het Reiterwaldstadion besproken. Beide heren bekijken ook de mogelijkheden in de verschillende Europese toernooien en komt Jeroen uit bij de Copa della Alpi. Verder laat Ino zijn mening horen over trommels in het stadion. Er is deze week weer een Maradona-quizvraag en In ‘Belle met Jelle’ horen we Jelle Damen weer bij Dukla Praha waar hij onder andere de catering test. Groundhopper des vaderlands Hans Douw heeft deze week een bijzonder verhaal over de geboorteplek van Johan Cruijff. Vragen, tips of suggesties over onze podcasts zijn altijd welkom: podcast@staantribune.nl.

Aug 30

41 min 18 sec

In de tweede uitzending van 'Welkom bij….' gaat Hugo Stam langs bij de Nijmegen Eendracht Combinatie (N.E.C.). Samen met Jeroen Rengers (voorzitter van de Supportersvereniging van N.E.C.) bespreekt hij de mooiste plekken in en rondom 'De Bloedkuul'. De Nijmeegse trots is terug op het hoogste niveau en Jeroen geeft oa. in deze podcast aan hoe hij deze promotie heeft ervaren. Ook worden clubiconen van weleer besproken zoals oa. Ron de Groot, wordt er uitgelegd hoe 'Tante Toos' de politie te lijf ging en geeft Jeroen aan hoe hij de derby tegen Vitesse beleeft. Hopelijk hebben de luisteraars na het luisteren van deze podcast een beter beeld van de clubcultuur die er heerst bij N.E.C. Vragen, tips of suggesties over deze podcast (of over andere clubs die we kunnen behandelen in de toekomst) zijn altijd welkom: podcast@staantribune.nl.

Aug 26

1 hr 10 min

Na een welverdiende vakantie zijn we weer terug! In de vijfendertigste aflevering van de Hand van Godcast blikken Ino Diepeveen en Jeroen Heijink samen terug op de 'voetballoze' zomerstop. Beide heren vertellen kort hoe ze de afgelopen periode doorgekomen zijn en of er bijvoorbeeld nog gevinckt is. Eén van de dingen die ze beiden wel gedaan hebben is het lezen van de nieuwste editie van het magazine, waarin Willem II centraal staat. Zowel Ino als Jeroen hebben mooie herinneringen aan de club uit Tilburg. Het artikel over de Super Eagles van Nigeria doet Jeroen terugdenken aan doelman Peter Rufai die onder de lat stond in Deventer bij Go Ahead Eagles. En wat vindt Ino eigenlijk van het derde shirt van Ajax? Er is deze week weer een Maradona-quizvraag en In 'Belle met Jelle' horen we hoe het Jelle Damen is vergaan de afgelopen weken. Groundhopper des vaderlands Hans Douw heeft als thema 'Messi'. Vragen, tips of suggesties over onze podcasts zijn altijd welkom: podcast@staantribune.nl.

Aug 23

47 min 34 sec

Het nieuwe seizoen is inmiddels twee weken oud. We zitten midden in de zomer. We pezen in de provincie, maar het is ook de tijd dat we op vakantie gaan. En wat zou vakantie zijn zonder voetbal. Uit de bundel STEDENTRIP volgens Klaus Putzer: TOEVAL. Kijk schat, ze spelen thuis. We kennen het allemaal wel. De één heeft een vriendin of vrouw die het eigenlijk zelf ook allemaal leuk vindt en de ander regelt het zo dat het inderdaad allemaal toeval is. Joris van de Wier en Jeroen Heijink luisteren gezamenlijk naar ingestuurde berichten van luisteraars die hun vakantievincktips of -anekdotes met ons delen. Ook vertellen de twee heren hun eigen ‘toevalligheden’ en tips tijdens hun eigen vakanties. In deze aflevering wordt ook de winnaar bekend gemaakt van het mystery shirt die beschikbaar is gesteld door Mystery United. Voor degene die niet gewonnen hebben, en voor alle luisteraars, niet getreurd: tot en met zaterdag 17 juli 2021 kan met actiecode 'staantribune' krijg je t/m zaterdag gratis verzending bij https://mysteryunited.nl! Vragen, tips of suggesties over onze podcasts zijn altijd welkom: podcast@staantribune.nl.

Jul 15

1 hr 15 min

In de vierendertigste aflevering van de Hand van Godcast blikken Ino Diepeveen en Jeroen Heijink weer samen terug op historische gebeurtenissen van afgelopen week. Het seizoen zit erop. Het Europees Kampioenschap heeft een winnaar en Lionel Messi heeft eindelijk zijn felbegeerde prijs met Argentinië. Waar Ino het een wat saaie avond vond, komt Jeroen nog even bij van een avondje Guinness. Maar over 1 ding waren ze het wel eens: de prachtige beker van de Copa America. Ino houdt de luisteraar in Zuid-Amerikaanse sferen. Hij neemt ons mee naar de tijd van Ricky Villa en Osvaldo Ardiles bij Tottenham Hotspur. Jeroen blijft nog even in de toernooien hangen en vertelt over de Artemio Franchi Trophy. Ook is er weer een winnaar van de Maradona-prijsvraag. In ‘Belle met Jelle’ horen we Jelle vanaf het Griekse Zakynthos waar hij aan het vincken is geslagen en Hans Douw vertelt ons zijn anekdote over het voor gek staan in of rondom een stadion. Als laatste nog een oproep aan onze vaste luisteraars: vakantievincktips en -anekdotes waarbij je een shirt van Mystery United kan winnen. Laat ze ons weten! Vragen, tips of suggesties over onze podcasts zijn altijd welkom: podcast@staantribune.nl.

Jul 12

44 min 36 sec

Iedere fan van een bepaalde voetbalclub heeft er mee te maken, een clublied dat galmt voor, tijdens of na de wedstrijd van zijn of haar favoriete club. Een clublied zegt veel over de bepaalde club. Bij het ene clublied gaat het bijvoorbeeld over de trots, bij een ander clublied over de wens om kampioen te worden en bij weer een ander clublied over historie van de club. Zoals in aflevering 119 en 137 heeft Hugo Stam weer een lijst samengesteld. Dit keer zijn het 11 clubliederen uit 11 verschillende landen. Samen met Jeroen Heijink loopt hij deze lijst door en vertelt meer over de achtergrond van de gekozen nummers. De playlist: Nederland - Sparta België - KV Mechelen Duitsland - 1.FC Köln Engeland - West Ham United Frankrijk - Le Havre AC Spanje - Athletic Club Italië - AS Roma Schotland - Celtic FC Griekenland - Panathinaikos Portugal - Vitória Setúbal Tsjechië - Sparta Praag Vragen, tips of suggesties over onze podcasts zijn altijd welkom: podcast@staantribune.nl.

Jul 8

1 hr 3 min

In de drieëndertigste aflevering van de Hand van Godcast blikken Ino Diepeveen en Jeroen Heijink weer samen terug op historische gebeurtenissen van afgelopen week. De vakanties komen steeds dichterbij, maar er is nog genoeg om over te praten. Heel kort praten Ino en Jeroen nog even bij over het huidige Europees Kampioenschap en voor wie zijn we nu na de uitschakeling van Oranje. En kan dat eigenlijk wel? Jeroen vraagt zich af of je überhaupt kan juichen voor een ander. Verder werd het brein van Ino geprikkeld door de presentatie van Maradona in 1984 in Napels. Daarnaast blikt hij terug op de documentaire ‘The Other Final’ uit 2002 waar plaatsgenoot Arie Schans een hoofdrol in speelde. Ook is er weer een winnaar van de Maradona-prijsvraag en uiteraard staat er weer een nieuwe vraag klaar. In ‘Belle met Jelle’ vertelt Jelle over de voorbereiding op zijn nieuwe seizoen en Hans Douw laat weten wat hij van feestartikelen vindt bij het voetbal. Als laatste nog een oproep aan onze vaste luisteraars: vakantievincktips. Laat ze ons weten! Vragen, tips of suggesties over onze podcasts zijn altijd welkom: podcast@staantribune.nl.

Jul 5

56 min 37 sec

Aviva, San Mamés, Stadio Olimpico, Hampden Park, Arena Națională en natuurlijk Wembley. Niet zomaar een aantal stadions die in september 2014 aangewezen werden voor het Europees Kampioenschap 2020. Een aantal landen stelden zich kandidaat voor de finalerondes, poulewedstrijden en/of knockout wedstrijden. Het 60 jarig bestaan van het EK werd door de UEFA op grootste wijze aangepakt en verdeelde de speelsteden door heel Europa (en een stukje Azië).  Kostentechnisch een dikke middelvinger naar de supporter die zijn land achterna wilde reizen. De groundhopper zag er een mooie uitdaging in. Een gefrituurde vleermuis gooide echter roet in het eten. Hoewel het EK nog aan de gang is hebben toch we een beetje kunnen genieten, doordat er uiteindelijk toch een beperkt aantal supporters werd toegelaten. In deze aflevering praten Hans Douw, groundhopper des vaderlands, Joris van de Wier, niet voor niks ook bekend als Doing the 116 en Jeroen Heijink over hun ervaringen met groundhoppen op een EK. Zo lopen de heren hun eigen bezochten wedstrijden af in Rome, Amsterdam, Glasgow en Sevilla. Hans vertelt ons een prachtige anekdote hoe hij ooit aan de kaarten kwam voor Nederland - Ierland in 1988 en laat Joris de luisteraar weten hoe het was om tussen Oekraïners te staan op Hampden. Hans en Jeroen halen verder nog mooie herinneringen op van het EK 2004 in Portugal. En waar moet een EK aan voldoen voor een groundhopper? En hoe werd het concept van het huidige EK ontvangen? Waar had je graag nog bij willen zijn en wat maakt een EK nou zo mooi? Als laatste laat Jeroen nog even weten wat hij van de catering vond tijdens dit EK. Vragen, tips of suggesties over onze podcasts zijn altijd welkom: podcast@staantribune.nl.

Jul 2

58 min 56 sec

In de tweeëndertigste aflevering van de Hand van Godcast blikken Ino Diepeveen en Jeroen Heijink weer samen terug op historische gebeurtenissen van afgelopen week. Vijfendertig jaar is het inmiddels geleden. In ongeveer 5 minuten tijd veroverde Diego Armando Maradona de wereld met twee momenten: het meest beruchte en het mooiste doelpunt in de geschiedenis van het wereldkampioenschap voetbal. Jeroen blikt uitgebreid terug op deze gebeurtenis. Ino neemt de luisteraar mee naar zijn ervaring bij kersverse promovendus Rayo Vallecano en vertelt waarom deze club echt een keer bezocht moet worden, Ook is er weer een winnaar van de Maradona-prijsvraag en uiteraard staat er weer een nieuwe vraag klaar. In ‘De Vergeten speler’ komt Jim Holterhuës uit bij Rob Reekers. In ‘Belle met Jelle’ treffen we Jelle Damen aan op een fanplein in Praag tijdens Nederland - Tsjechië en Hans Douw heeft het over een belangrijk onderdeel voor, tijdens of na een vinck: eten. Door zijn verhaal duikt Jeroen even in zijn herinneringen in Glasgow en Napels. Vragen, tips of suggesties over onze podcasts zijn altijd welkom: podcast@staantribune.nl.

Jun 28

1 hr 9 min

Uitgestrekte velden met kleurrijke bloemen. Een regio om te ontdekken per fiets, of wandelend langs de velden, zodat je de mooiste bloemenfoto’s kunt maken en neer kan strijken op een terrasje in een van de gezellige dorpen. Maar deze regio is ook één van de mooiste amateurvoetbalregio's die ons land kent. Nergens in Nederland wordt op zo’n beperkt aantal kilometers op zo’n hoog niveau amateurvoetbal bedreven. Voetbal zit in het DNA van de streek. In deze aflevering bespreken presentator Jeroen Heijink en co-host Jelle Damen, tevens opgegroeid in deze regio, samen met Willem van Zuilen en Herman Nanninga, beiden werkzaam voor Omroep West, wat zich tussen de drukke steden van de Randstad bevindt, namelijk dit unieke gebied: de Bollenstreek. Welke clubs bevinden zich allemaal in deze regio en wat maakt deze regio zo mooi ten opzichte van andere in Nederland? Wat zijn de bijzondere complexen en hoe liggen de verhoudingen precies? En wat waren voor Herman en Willem de mooiste sportmomenten die zij meegemaakt hebben? Ook horen we VV Katwijk-supporter Geert Heemskerk aan het woord over zijn ervaringen. Vragen, tips of suggesties over onze podcasts zijn altijd welkom: podcast@staantribune.nl.

Jun 24

1 hr 3 min

In de eenendertigste aflevering van de Hand van Godcast blikken Ino Diepeveen en Jeroen Heijink weer samen terug op historische gebeurtenissen van afgelopen week. Het EK2020 is volop aan de gang en er is dus genoeg om over te praten. Welke shirts spreken de heren aan en luisteraar Erik vraagt zich af waar al die vrijwilligers voor nodig zijn? Jeroen staat nog even stil bij de keeper van Tsjechoslowakije tijdens de finale van het EK van 1976. Toen overigens ook de ‘Panenka’ geboren werd. Ino vertelt over zijn ervaring met de Zuid-Afrikaan Siphiwe Tshabalala en neemt Jeroen de luisteraar mee in het EK-kwalificatieleed van het Nederlands Elftal vóór 1988. En vanaf deze aflevering vertelt groundhopper des vaderlands Hans Douw ons elke week één van zijn vele anekdotes tijdens het bezoeken van al die wedstrijden en stadions. Deze week een mooi verhaal over hoe hij aan kaarten kwam bij de Derby van het Hoge Noorden. Ook is er weer een winnaar van de Maradona-prijsvraag en uiteraard staat er weer een nieuwe vraag klaar. In ‘De Vergeten speler’ komt Jim Holterhuës uit bij Angelo Nijskens, waardoor Ino en Jeroen kunnen terugblikken op hun (culinaire) avonturen in Krefeld. In ‘Belle met Jelle’ treffen we Jelle Damen aan bij een vriendschappelijk toernooi bij Dukla en vragen we hem ook of het EK daar nu eigenlijk echt leeft. Vragen, tips of suggesties over onze podcasts zijn altijd welkom: podcast@staantribune.nl.

Jun 21

1 hr 9 min

In een nieuwe Doing The 116-podcast bespreken Joris van de Wier en Jeroen Heijink het wel en wee van het Britse voetbal. Na bijna 4 jaar is het weer zover: 's werelds oudste affiche in het interlandvoetbal staat weer op het programma. Tijdens het Europees kampioenschap van 2020 nemen Engeland en Schotland het weer tegen elkaar op. Locatie? Wembley, London. Oud-voetballer en Schot, Billy Bremner zei ooit: "Om eerlijk te zijn, het is de enige wedstrijd die telt.". Beide landen stonden tot nu toe 114 keer tegen over elkaar. De eerste officiële interland werd voor 4.000 toeschouwers gespeeld op 30 november 1872 in Glasgow op Hamilton Crescent. Beide heren blikken terug op de geschiedenis van deze interland, zoals bijvoorbeeld de aanloop naar de eerste wedstrijd die opmerkelijk in 0-0 zou eindigen. Hierdoor komt ook het British Home Championship en de Rouse Cup ter sprake. Joris legt tevens de verschillen uit tussen de Engelsen en de Schotten. En voor wie leeft deze wedstrijd het meest? Daarnaast stipt Jeroen een aantal memorabele wedstrijden aan, zoals de 9-3 in London in 1963. Of de 1-5 op Wembley waardoor het team van Schotland de bijnaam de Wembley Wizards kregen. En waarom was Schotland officieus wereldkampioen in 1967? En dan vergeten we uiteraard ook niet het EK van 1996 waar Paul Gascoigne en Uri Geller een hoofdrol in speelden tijdens de groepswedstrijd tussen Schotland en hun 'Auld enemy'. Vragen, tips of suggesties over onze podcasts zijn altijd welkom: podcast@staantribune.nl.

Jun 17

57 min 2 sec

In de dertigste aflevering van de Hand van Godcast blikken Ino Diepeveen en Jeroen Heijink weer samen terug op historische gebeurtenissen van afgelopen week. Het Europees Kampioenschap voetbal is inmiddels begonnen. En bij een eindtoernooi horen ook natuurlijk echte voetballiedjes. Hoe is het gesteld met de huidige lichting van deze editie? Verder vraagt Jeroen zich af waarom Uruguay nou eigenlijk de tegenstander was in het afscheidsduel van Coen Moulijn? En welke memorabele afscheidswedstrijden waren er nog meer? Ino gaat verder in op een stiletto incident in het oude Oosterpark waarvan Fred Bischot het slachtoffer van was. Wat gebeurde er die dag en wat was de aanleiding van de dader om deze actie uit te voeren? Jeroen was aanwezig in Rome en in Amsterdam. Hoe was het om weer terug te zijn in het stadion? Ook deze week is er weer een winnaar van de prijsvraag en uiteraard staat er weer een nieuwe vraag klaar. Deze week neemt Jelle Damen de items ‘De vergeten speler’ en ‘Belle met Jelle’ voor zijn rekening. Wie was ook alweer die man van die penalty uit 1976? Vragen, tips of suggesties over onze podcasts zijn altijd welkom: podcast@staantribune.nl.

Jun 14

39 min 37 sec

In deze aflevering zijn Ino Diepeveen en Jeroen Heijink op bezoek bij Erik van Goor. Erik is één van de grootste verzamelaars van voetbalshirts in ons land. Maar waar er velen zijn die zonder willekeur mooie tricots verzamelen, houdt Erik er twee belangrijke criteria op na. Ze moeten het liefst van het Nederlands Elftal zijn (of van zijn grote liefde op clubgebied, namelijk FC Groningen) en dan alleen de wedstrijd gedragen varianten, de zogenaamde matchworn of matchprepared shirts. Dit bracht hem op een verzameling van ongeveer 500 matchworn Oranje shirts, welke teruggaan tot eind jaren ’30. De historie van de shirts van het Nederlands Elftal gaat uiteraard al ver terug. In de loop van de tijd waren er vele veranderingen. Een aantal daarvan zijn bij het grote publiek wel bekend. Zo is de kleur oranje niet altijd hetzelfde geweest. Ook het materiaal veranderde mee met de tijd en de welbekende leeuw nam vaak andere vormen aan. Gelukkig is deze nu weer in vol ornaat te zien, een grote leeuw die angst inboezemt. Terwijl Jeroen zich blijft vergapen aan het shirt van het Europees Kampioenschap in 1988, vertelt Erik over de historie van vroegere shirts die gemaakt werden door Tweka (Twentse Katoenfabriek) of Jansen&Tilanus. Daarnaast weet hij het antwoord op de vraag in welk uitshirt Oranje in 1988 eventueel gespeeld zou hebben en kent hij een mooi verhaal over een shirt dat werd gedragen tegen Tunesië. Uiteraard in zijn bezit. Maar ook voor Erik zijn er nog vragen, zoals over een blauw shirt met gele strepen en gele leeuw die is gedragen door Jan Everse. En probeert hij nog een top 3 te maken van al die shirts die hij in het bezit heeft.  Vragen, tips of suggesties over onze podcasts zijn altijd welkom: podcast@staantribune.nl.

Jun 10

1 hr 8 min

In de negenentwintigste aflevering van de Hand van Godcast blikken Ino Diepeveen en Jeroen Heijink weer samen terug op historische gebeurtenissen van afgelopen week. Jeroen komt erachter dat het op 6 juni precies 130 jaar geleden was dat de eerste strafschop ooit werd toegekend. Werd deze ook direct benut en wie was de keeper? Verder kijkt hij samen met Ino terug op een geslaagde avond bij Erik van Goor. Laatstgenoemde is te gast in de podcast van aankomende donderdag waar matchworn Oranje shirts centraal staan. Ino gaat terug naar het Jeugd WK van 1983 waar een enorm talentvol Oranje aanwezig was. Jeroen vertelt over zijn interesse in voormalig Oost-Duits profvoetballer Jürgen Sparwasser. Dit brengt hem ook bij de Europa Cup 2 finale tussen 1.FC Magdeburg en AC Milan en de 1500 ‘uitsupporters’ tijdens het WK duel tussen de DDR en West-Duitsland in 1974. Als laatste staat Ino stil bij de carrière van de jarige Arnold Mühren. Winnaar van veel zilverwerk en werd zelfs ooit speler van het jaar in Engeland. Ook deze week is er weer een winnaar van de prijsvraag en uiteraard staat er weer een nieuwe vraag klaar. In de rubriek 'De vergeten speler' staat Ben Weber centraal. In 'Belle met Jelle' vertelt Jelle Damen ons dat hij Europa ingaat met Prague Raptors. Vragen, tips of suggesties over onze podcasts zijn altijd welkom: podcast@staantribune.nl.

Jun 7

1 hr 2 min

Begin 2020, net voordat de coronacrisis uitbrak, ging voor Joris van de Wier een jongensdroom in vervulling: hij trok drie weken door Buenos Aires, de voetbalhoofdstad van de wereld. Dit avontuur beschreef hij in 2 boeken. Waar hij in het eerste deel van Voetbalstad Buenos Aires vooral grote clubs bezoekt, duikt hij in het tweede deel dieper in de krochten van het Argentijnse voetbal. Samen met Jeroen Heijink bespreekt hij de clubs die in het nieuwe boek beschreven staan.  Zo gaat de redacteur van Staantribune naar Excursionistas, een sloppenwijkclub die nu in een chic deel van de stad speelt, en Deportivo Español, dat is opgericht door Spanjaarden die waren gevlucht voor dictator Franco. Ferro Carril Oeste blijkt in een van de veiligste wijken van Buenos Aires te spelen, terwijl hij bij Nueva Chicago moet opletten om levend het stadion uit te komen. Bij het sympathieke Argentinos Juniors draait alles om Diego Maradona, die daar zijn loopbaan begon. De hoofdstad van Argentinië wordt ook een paar keer verlaten om clubs in de voorsteden te bezoeken. Zoals Banfield en Lanús, die een goed beleid voeren en daardoor kunnen concurreren met de grote clubs. Van de Wier doet ook bierhoofdstad Quilmes aan en het Argentijnse Arsenal, waar de harde kern hem uitnodigt om tussen hen te komen staan, terwijl hij bij Ferrocarril Midland juist zo onopvallend mogelijk het stadion moet verlaten. Met Racing en Independiente worden ook de laatste twee clubs van de Cinco Grandes bezocht. De eerste zelfs tijdens de derby tegen Independiente. Het wordt de ultieme voetbalwedstrijd, waarbij Racing met negen spelers de elf van de aartsrivaal verslaat en Avellaneda op zijn kop zet. Hevig onweer en een wolkbreuk maken bij Club Luján – letterlijk met een harde knal – na 25 wedstrijden een einde aan Van de Wiers droomtrip. Tussen al deze verhalen door luisteren Joris en Jeroen naar ervaringen van onze luisteraars in Argentinië.  Vragen, tips of suggesties over onze podcasts zijn altijd welkom: podcast@staantribune.nl.

Jun 3

1 hr 24 min

In de achtentwintigste aflevering van de Hand van Godcast is het de beurt aan Ino Diepeveen en Jeroen Heijink. Samen blikken ze weer terug op de afgelopen week. Het nieuwe magazine ligt inmiddels op de verschillende deurmatten en er wordt door de heren aandacht besteed aan de speciale EK Pool van @Vliegendekeeper, waarbij een groot gedeelte van de opbrengst naar KWF Kankerbestrijding gaat. Via de jarigen, waaronder co-host Roy Diepeveen, en de verschillende historische Europa Cup-finales komt Ino uit bij Simon Tahamata, geliefd bij zowel Feyenoord als Ajax, en loopt Jeroen tegen een voorloper van de Europa Cup 1 aan: de Copa Latina. Ook het Estadio Azteca verjaarde deze week. 55 jaar geleden werd dit stadion geopend en via het WK 1970 vertelt Ino over scheidsrechter Lau van Ravens die de aanleiding is van twee opmerkelijke gebeurtenissen in de historie van het voetbal. Jeroen blijft in de sfeer van het Europa Cup 1-toernooi hangen met Rode Ster Belgrado. En speciaal op ‘Fugitive Libero’ Miodrag Belodedici die de eerste speler was die de ‘Cup met de grote oren’ won met verschillende teams. Ook deze week is er weer een winnaar van de prijsvraag en uiteraard staat er weer een nieuwe vraag klaar. In de rubriek 'De vergeten speler' staat Randy Samuel centraal. In 'Belle met Jelle' praat Jelle ons weer bij over zijn avonturen in Tsjechië. Jeroen trof hem aan bij Dukla Praag. Vragen, tips of suggesties over onze podcasts zijn altijd welkom: podcast@staantribune.nl.

May 31

1 hr 7 min

In de eerste aflevering van 'Welkom bij...' gaat Hugo Stam langs bij de 'oude dame uit Rotterdam', al 133 jaar een begrip in het Nederlands betaald voetbal. Hij gaat in gesprek met Peter van der Zwan, voorzitter bij de supportersvereniging 'De Sparta Supporter' en komt op plekken in het stadion zoals de Denis Neville-tribune, de 'Ridderzaal' en in 'De Schicht', het supportershome van Sparta. Peter benoemt in deze podcast van Staantribune zijn eerste ervaring met Sparta en vertelt over de derbygevoelens die er heersen tegen Feyenoord en Excelsior. Ook geeft Peter antwoord op de vraag 'wat voor hem Sparta het meest uniek maakt'. Waar komt 'Sparta Piet' vandaan en wat is de historie van het 'Rood Witte mannendiner'? Hopelijk hebben de luisteraars na het luisteren van deze podcast een beter beeld van de clubcultuur die er heerst bij Sparta. Vragen, tips of suggesties over deze podcast (of over andere clubs die we kunnen behandelen in de toekomst) zijn altijd welkom: podcast@staantribune.nl.

May 27

1 hr 3 min

In de zevenentwinstige aflevering van de Hand van Godcast is het de beurt aan Ino Diepeveen en Jeroen Heijink. Samen blikken ze weer terug op de afgelopen week. Voordat Ino en Jeroen van start gaan, staan ze stil bij de verjaardagen van Andrea Pirlo en hoofdredacteur Jim Holterhuës. Om maar even 2 namen te noemen. Ook ‘jarig’ waren de finale van de Champions League in 1998 tussen Real Madrid en Juventus en de laatste Europa Cup 1 finale waar FC Barcelona Sampdoria versloeg op Wembley. En in mei 1979 speelde Diego Maradona in Bern zijn enige interland tegen Oranje. Via Luis Suarez komt Ino bij Hans Visser. Jeroen vertelt verder meer over Uli ‘Eisenfuß’ Borowka en Ino blikt terug op het Kameroen van het WK 1990 met in het bijzonder: Roger Milla. Over helden gesproken: in 1994 won Guido van de Kamp de Schotse beker met Dundee United. Jeroen blikt kort terug op het succesvolle seizoen van de ‘The Tangarines’. En zat Jeroen nou echt vanavond in de Napoli-pyama van Giuseppe deze podcast op te nemen? Ook deze week is er weer een winnaar van de prijsvraag en uiteraard staat er weer een nieuwe vraag klaar. In de rubriek 'De vergeten speler' staat Mark Payne centraal. In 'Belle met Jelle' praat Jelle ons weer bij over zijn avonturen in Praag. Hij was even op bezoek bij Bohemians. Vragen, tips of suggesties over onze podcasts zijn altijd welkom: podcast@staantribune.nl.

May 24

59 min 56 sec

In aflevering 119 stond voetbal en muziek centraal en op veler verzoek volgt hier de opvolger. Ook in deze aflevering, nummer 137 inmiddels, heeft Hugo Stam een lijst samengesteld van 11 nummers die onlosmakelijk verbonden zijn aan het voetbal. Samen met Joris van de Wier en Jeroen Heijink gaat hij 11 verschillende liedjes langs die hun plekje in het stadion hebben veroverd om diverse redenen. Waarom 'Three Lions' het mooiste nummer is wat kleeft aan een nationaal elftal en wat maakt San Lorenzo uit Argentinië zo bijzonder? Waar gaat 'Blue Moon' precies over en wie weet de achtergrond van 'We'll be coming down the road'? De heren nemen ook de afslag naar eigen land en stoppen in Den Haag, Groningen en Arnhem. Hugo probeert ondertussen de goaltune bij Feyenoord na te bootsen, Joris heeft ruzie met een hipsterlamp en Jeroen is jaloers op Marco Borsato en zou tevens prima kunnen invallen bij Blur. Als laatste hebben we nog een klein eerbetoon aan de recent overleden Jacky van Dam, vertolker van 'Hand in hand kameraden'. De playlist: Three Lions Despacito Twist and shout Blue Moon Local Hero O, O Den Haag Jump We'll be coming down the road I’m forever blowing bubbles Whatever you want Song 2 Extra: Hand in Hand kameraden Vragen, tips of suggesties over onze podcasts zijn altijd welkom: podcast@staantribune.nl.

May 20

1 hr 8 min

In de zesentwintigste aflevering van de Hand van Godcast is het de beurt aan Ino Diepeveen en Jeroen Heijink. Samen blikken ze weer terug op de afgelopen week. Jeroen is nog aan het bijkomen van de promotie van zijn ‘Kowet’, maar staat ook stil bij de eerste scudetto voor Napoli met uiteraard Diego Maradona in de gelederen. Verder de karatetrap van Zvonimir Boban en Luis Monti die ooit voor twee landen uitkwam. Ook was het deze week 33 jaar geleden dat KV Mechelen de Europa Cup II won. Jeroen duikt verder in dit unieke seizoen van de Belgen. Wat is er eigenlijk van de Nederlanders in dienst van deze club terechtgekomen? Dennis Bergkamp mocht deze week 52 kaarsjes uitblazen en Ino ziet een mooie gelegenheid om het te hebben over zijn vliegangst en die van andere profvoetballers. En komen jullie ook te weten hoe Jeroen ooit een noodlanding veroorzaakte. En The Invincibles: Arsenal of toch Preston North End? Jeroen vertelt waarom hij pleit voor laatstgenoemde. Als laatste neemt Ino ons mee in voetbalstad Lissabon. Ook deze week is er weer een winnaar van de prijsvraag en uiteraard staat er weer een nieuwe vraag klaar. In de rubriek 'De vergeten speler' staat Joe Jakub centraal. In 'Belle met Jelle' praat Jelle ons weer bij over zijn avonturen in Praag. Vragen, tips of suggesties over onze podcasts zijn altijd welkom: podcast@staantribune.nl.

May 17

1 hr 13 min

In een nieuwe Doing The 116-podcast bespreken Joris van de Wier en Jeroen Heijink het wel en wee van het Britse voetbal.  Bootham Crescent van York City FC. Je zou er maar gespeeld mogen hebben. Joris overkwam het en vertelt vol trots over zijn minuten op deze ground die helaas afgebroken gaat worden. Verder staan de heren stil bij de ramp bij Bradford City en bespreken ze de clubs die de komende weken aan het slot van de competitie gaan beginnen in de play-offs. Welke club zou hun voorkeur hebben en waarom? Ook vertelt Joris hoe hij ooit neds van zijn auto moest jagen, waarom hij stiekem de burger bij Forest Green Rovers heel lekker vindt en licht hij clubs uit Wales toe.  Vragen, tips of suggesties over onze podcasts zijn altijd welkom: podcast@staantribune.nl.

May 13

1 hr 12 min

In de vijfentwintigste aflevering van de Hand van Godcast is het de beurt aan Ino Diepeveen en Jeroen Heijink. Samen blikken ze weer terug op de afgelopen week. De heren staan kort stil bij de winst van Europa Cup 1 van Feyenoord in 1970 en de rol van toen assistent-scheidsrechter Björn Kuipers bij de veldslag tussen Bornerbroek en Dolphia in 1995. En wat is provocerender: een strafschop genomen door een keeper of een 'Panenka'? Ook wordt de cover van het nieuwe magazine besproken en wat bijdraagt aan een herinnering van zowel Ino als Jeroen aan Upton Park en vertelt laatstgenoemde de achtergrond van de bijnaam van Liam Brady. Op 5 mei staat voetballend Frankrijk tegenwoordig even stil. De stadionramp bij SC Bastia in 1992 wordt uitgebreid besproken en daarnaast kijkt Jeroen terug naar een bijzonder incident bij de bekerfinale tussen Fenerbahce en Galatasaray met Graeme Souness. Als laatste wordt het debuut van Cees van Kooten in Oranje besproken. Ook deze week is er weer een winnaar van de prijsvraag en uiteraard staat er weer een nieuwe vraag klaar. In de rubriek 'De vergeten speler' staat Bob Latchford centraal. In 'Belle met Jelle' is Jelle eindelijk weer bij een wedstrijd en praat hij ons bij terwijl hij in het stadion zit. Vragen, tips of suggesties over onze podcasts zijn altijd welkom: podcast@staantribune.nl.

May 10

1 hr

Vincken. Groundhoppen. Geef het beestje een naampje. Maar in Engeland is het voor veel mensen meer dan alleen die 90 minuten voetbal. Natuurlijk het stadion, maar ook de PMDS, de catering, het kaartje en het programmaboekje. Daarna het liefst nog even naborrelen in een kroeg in de buurt an het stadion. En wat maakt de dag nou echt af? Het vertier in de avond in een willekeurig pub of bardancing.  Op veler verzoek gaan we het hebben over het nachtleven in Engeland. Dimitri van Loock, Joris van de Wier en Jeroen Heijink delen in deze aflevering een aantal van hun ervaringen en geven daarnaast tips over plekken die je zeker niet kan en mag missen.  Dimitri bespreekt zijn eerste ervaring, Joris vertelt hoe hij ooit barre momenten kende op een vrouwentoilet en Jeroen zijn eerste avond eindigde met het najagen van zijn eigen bril. Ook horen we hoe avonden in Oldham en Wakefield eindigden en zijn we getuige van een prachtig volkslied uit Spakenburg.  En hoe belandde een beker in drie delen en waarom vraagt iemand om 2 uur in de nacht of hij haar vogels wil gaan voeren? Overigens begint deze aflevering ook wellicht wat vreemd. Met dank aan de kat van Joris. Verder hebben luisteraars hun eigen ervaringen met ons gedeeld, waarvoor dank! Vragen, tips of suggesties over onze podcasts zijn altijd welkom: podcast@staantribune.nl.

May 6

1 hr 29 min

In de vierentwintigste aflevering van de Hand van Godcast is het de beurt aan Roy Diepeveen en Jeroen Heijink. Samen blikken ze weer terug op de afgelopen week. De heren staan stil bij hun herinneringen met FC Den Haag en de link wordt al gauw gelegd naar de degradatie van Manchester United in 1974, volgens de overlevering door een goal van Denis Law. Ook blikken ze terug op de eerste interland ooit in 1904 tussen onze zuiderburen en Frankrijk en kijken ze terug op het tweeluik van Oranje met Engeland tijdens de kwalificatie voor het WK in 1994 met onder andere de elleboog van Jan Wouters op Wembley op Paul Gascoigne. Verder bespreekt Roy de recent gepubliceerde lijst van cultvoetballers uit de Premier League en vertelt Jeroen het verhaal over de ramp van het Zambiaanse elftal in 1993. En het begrip "De Vetkampstraat" bestaat 101 jaar. Dat kan Jeroen natuurlijk niet zomaar aan hem voorbij laten gaan. Ook deze week is er weer een winnaar van de prijsvraag en uiteraard staat er weer een nieuwe vraag klaar. In de rubriek 'De vergeten speler' staat Ray Richardson centraal. In 'Belle met Jelle' is Jelle weer onderweg richting Praag en vertelt hij over zijn reis en hoe hij hoopt volgend jaar toch op een of andere manier een niveau hoger te spelen met Prague Raptors. Vragen, tips of suggesties over onze podcasts zijn altijd welkom: podcast@staantribune.nl.

May 3

1 hr 18 min

In deze aflevering gaan Joris van de Wier en Jeroen Heijink verder in op hun verslaving van het verzamelen van voetbalshirts. De nieuwe aanwinsten in de collectie sinds de laatste aflevering worden besproken en wat maakt nu volgens de heren een echt goed en mooi voetbalshirt? Daarnaast praten ze over de hindernissen die ze ondervinden bij het kopen van shirts en welke shirtsponsor is echt iconisch? En hebben ze liever een matchworn-, replica- of remakeshirt? En wat vindt Joris nu echt een voetbalkledingmerk? Jeroen haalt het principe van de mysterybox aan. Zowel Joris als Jeroen openen een mysterybox die beschikbaar is gesteld door Mystery United en daarnaast mogen ze er 1 weggeven door middel van een prijsvraag. Als laatste geven ze nog tips wie je kan volgen voor informatie over shirts of accounts die shirts te koop hebben. Uiteraard worden er ook veel vragen van luisteraars beantwoord. Vragen, tips of suggesties over onze podcasts zijn altijd welkom: podcast@staantribune.nl.

Apr 29

1 hr 30 min

In de drieëntwintigste aflevering van de Hand van Godcast is het de beurt aan Ino Diepeveen en Jeroen Heijink. Samen blikken ze weer terug op de afgelopen week. De heren staan stil bij het overlijden van Mister PSV Willy van der Kuijlen en duiken daarom dieper in op de historie van zijn laatste club VV Overpelt-Fabriek. De degradatie van Schalke '04 zagen ze al een tijdje aankomen, maar het blijft toch opmerkelijk wanneer een club van naam het een niveautje lager mag proberen. Verder kijken ze over de grens naar historische ontknopingen in het voetbal en blijven daardoor hangen bij het Barcelona van Johan Cruijff in het begin van de jaren 90. Ook een mooi moment voor Jeroen om de Braziliaan Bebeto nog een keer aan te pakken. En zou Ino voor een doelpunt van de tegenstander kunnen juichen? 32 jaar geleden jongleerde Diego zich suf tijdens de warming-up in München en in 1973 hield Gerrie Mühren een aantal keer de bal hoog tijdens een halve finale in Madrid. Ook deze week is er weer een winnaar van de prijsvraag. Dit keer viel er een B&A Boys t-shirt van Football Culture te winnen. Uiteraard staat er weer een nieuwe prijsvraag klaar. In de rubriek 'De vergeten speler' staat Hanky Leatemia centraal. Jelle Damen vertelt in 'Belle met Jelle' over zijn bezoek aan AGOVV, waaroor Jeroen weer even aan zijn bezoekje in 2004 moet terugdenken. Vragen, tips of suggesties over onze podcasts zijn altijd welkom: podcast@staantribune.nl.

Apr 26

58 min 9 sec

Staantribune organiseerde voor het vijfde jaar de verkiezing Voetbalboek van het Jaar. Zeker in deze roerige tijden is lezen een goede afleiding. Uiteraard was ook dit jaar de verkiezing een publieksprijs. Vier jaar geleden won De Kist, het levensverhaal van oud-trainer Simon Kistemaker, van schrijver Yoeri van den Busken. Drie jaar geleden viel de eer te beurt aan Royston, de biografie van Royston Drenthe, van Hugo Verkley. Twee jaar geleden jaar was Elitepauper van auteur Freek van Kraaikamp de winnaar. En vorig jaar won Frank Heinen met zijn meesterwerk Buiten de Lijnen. Aan een tafel bezaaid met boeken praten presentator Jeroen Heijink met Rick van Leeuwen van Sjaak Polak, Even serieus, Hugo Verkley van het boek 50 jaar FC Utrecht en Robert Visscher van Cupkoorts – De bekerwinst van FC Groningen en Staantribune-hoofdredacteur Jim Holterhuës onder meer over het belang van het voetbalboek, dat de laatste decennia aan een sterke opmars bezig is. En uiteraard maken we de winnaar bekend van Voetbalboek van het Jaar 2020. Vragen, tips of suggesties over onze podcasts zijn altijd welkom: podcast@staantribune.nl.

Apr 22

56 min 44 sec

In de tweeëntwintigste aflevering van de Hand van Godcast is het de beurt aan Ino Diepeveen en Jeroen Heijink. De zoektocht naar de B&A Boys van Bassie en Adriaan krijgt een ontknoping. Op 1 maart 2021 werd door Ino in aflevering 15 een oproep gedaan om te achterhalen wat er nu van de spelertjes terecht is gekomen. De media pikte deze oproep op en voor de heren het wisten stroomde hun mailbox vol en hadden ze contact met Aad van Toor, oftewel Adriaan. Anderhalve maand later is het dan zover. Op het terrein van DVO '32 in Vlaardingen komen Aad en een aantal van zijn B&A Boys, waaronder Maurice van Krimpen, Michel van Rij en de gebroeders William en Hans van Hulst, elkaar na jaren weer tegen. Ino brengt een ode aan de serie waarin de B&A Boys de hoofdrol speelde, vertelt Aad hoe de serie tot stand was gekomen en legt Michel uit waarom hij na de uitzending eigenlijk weinig meer heeft met voetbal. Maurice laat weten wat voor invloed de serie had en vertellen de gebroeders Van Hulst dat ze vroeger echt een goed balletje konden trappen. En wie kent Jean-Paul Bilsen nog?  Ook Ben Prins en Matthijs Snepvangers schuiven aan in de kantine. Ben komt vanuit Haarlem helemaal naar Vlaardingen met een replicatie van de auto van Bassie en Adriaan. Achter deze auto hangt ook de caravan die gebruikt is tijdens opnames. Matthijs is helemaal gek van de serie en heeft op Twitter een draadje met allerlei leuke en gekke feitjes over de serie en toetst deze graag met Aad.  Daarnaast brengen Ino en Jeroen een bezoekje aan een locatie waar de reeks werd opgenomen en bezoeken ze verder Jan en Rik Bouman. Eerstgenoemde is oud-speler van Fortuna Vlaardingen, maakte de start van het profvoetbal mee, werd kampioen van de Eerste Divisie en kroonde zich ooit in de jaren 60 tot topscorer van diezelfde divisie. Ook deze week is er weer een winnaar van het Staantribune prijzenpakket en staat er weer een nieuwe prijsvraag klaar waarin het B&A t-shirt van FootballCulture te winnen valt. Tot slot natuurlijk ruimte voor vragen van luisteraars waar de leukste vraag ook een B&A Boys t-shirt toegestuurd krijgt.  Vragen, tips of suggesties over onze podcasts zijn altijd welkom: podcast@staantribune.nl.

Apr 19

1 hr 17 min

Elk land heeft haar eigen voetbalcultuur. Niet alleen de supporters hebben specifieke eigenschappen, maar ook het stadionvoer, de liederen of de stadions. In deze aflevering staat groundhoppen in België centraal. Samen met Dimitri van Loock en Joris van de Wier bespreekt Jeroen Heijink alle mooie dingen van de Belgische voetbalcultuur. Hoe zit nou eigenlijk die competitie in elkaar en waarom zijn onze zuiderburen zo fier op de stamnummers? Dimitri gaat verder in op de verschillen tussen Wallonië en Vlaanderen in het voetbal en Joris geeft tips over lost grounds die je zeker een keer gezien moet hebben. En hoe kijken de supporters daar eigenlijk tegen een BeNeLiga aan? Verder legt Joris uit wat hem nu zo in Belgie aantrekt en krijgen we van de heren tips over stadionvoer. Ook worden de mascottes langs de velden nog even beoordeeld. En uiteraard behandelen ze door de aflevering heen weer vragen van luisteraars. Vragen, tips of suggesties over onze podcasts zijn altijd welkom via podcast@staantribune.nl.

Apr 15

1 hr 1 min

In de eenentwintigste aflevering van de Hand van Godcast hebben de gebroeders Diepeveen, Ino en Roy, en Jeroen Heijink een gast: Pieter de Jongh. Pieter (50) heeft inmiddels een groot gedeelte van zijn trainersloopbaan in het buitenland doorgebracht. Landen als Moldavië, Hongarije, Kenia en Zimbabwe staan inmiddels op zijn CV. Maar ook was hij werkzaam in Mongolië en mocht hij zich bondscoach van Swaziland noemen. Allemaal niet doorsnee-voetballanden. Ideaal moment voor de heren om met hem eens over zijn avonturen te praten. Zo vertelt Pieter over politieke druk die uitgeoefend wordt en over welke bijzondere rituelen hij rondom wedstrijden heeft meegemaakt. En praat hij over de moord op een invloedrijke collega in Swaziland en wie er eigenlijk aan de touwtjes trok in Ulaanbataar. Wat zijn volgens hem de mooiste wedstrijden in Afrika en wat drijft hem nu om dit soort avonturen aan te gaan? En heeft de trainer Pieter de Jongh nog wensen? Vragen, tips of suggesties over onze podcasts zijn altijd welkom: podcast@staantribune.nl.

Apr 12

1 hr 10 min

Een badkamerraam boven een tribunepoort. Waslijntjes in typisch Britse achtertuinen, die je vanaf een stadiontrap kunt zien. Kicken, vinden Erik van den Polder (55) en Ad Poot (55). Sinds 1980 hoorden de jeugdvrienden bij The Continentals. Een clubje Nederlanders dat de liefde voor Engelse stadions zo fanatiek beleefd, dat het haast iets sektarisch had. Mede door de komst van het internet kwam er een eind aan de Continentals-club. Maar niet aan de passie van Ad en Erik. In deze aflevering gaat Jeroen Heijink aan de hand van gesprekken met de heren terug naar het begin. Hoe ontstond de liefde voor het Engels voetbal? Wat was hun eerste wedstrijd en wanneer gingen zo voor het eerst samen? En wat is eigenlijk nu zo mooi aan de Engelse (voetbal)cultuur? Ad vertelt over zijn liefde voor Charlton en Erik praat ronduit over Manchester United. Samen glimlachen ze van oor tot oor bij het ophalen van herinneringen over het Britse nachtleven en lachen ze om alle hindernissen die ze soms moesten overwinnen. Ook staan ze samen nog even stil bij het overlijden van Hans de Roon: oprichter van The Continentals. Verder geven ze de luisteraars nog een aantal tips mee: wat is de beste aanpak en welke stadions moet je zeker gaan zien. En hebben de heren zelf eigenlijk nog doelen na het behalen van de 92? Vragen, tips of suggesties over onze podcasts zijn altijd welkom: podcast@staantribune.nl.

Apr 8

58 min 44 sec

In de twintigste aflevering van de Hand van Godcast is het de beurt aan Ino Diepeveen en Jeroen Heijink. Samen blikken ze in deze Paaseditie terug op de gebeurtenissen van afgelopen week. Ino ging exact 5 jaar geleden met de Dutch Hammers mee naar een van de laatste wedstrijden op Boleyn Ground en Jeroen denkt terug aan zijn Paasweekend ooit in Bratislava. De verjaardag van Peter Hoekstra is een aanleiding voor Jeroen om controversiële transfers tussen rivalen te bespreken en komt zo uit op een verhaal dat Mo Johnston (katholiek) ooit bij Rangers op zijn achterhoofd geraakt werd door een pie uit het publiek. Het was ook 25 jaar geleden dat Ajax voor het laatst een thuiswedstrijd in het Olympisch Stadion speelde. Een mooi moment voor Ino om in de geschiedenis van dit complex te duiken. De cover van het nieuwe magazine met Ruud Gullit gehuld in een Sampdoria -shirt brengt Jeroen bij de Mitropa Cup van 1961 en waarom "moest" Napoli in 1990 van de bond kampioen worden? Ook deze week is er weer een winnaar van het Staantribune prijzenpakket en staat er weer een nieuwe prijsvraag klaar. In de rubriek 'De vergeten speler' staat John Clayton centraal. Jelle Damen vertelt in 'Belle met Jelle' over zijn bezoek aan De Adelaarshorst en vraagt zich af waar de band met Luton Town vandaan komt. Tot slot natuurlijk ruimte voor vragen van luisteraars. Vragen, tips of suggesties over onze podcasts zijn altijd welkom: podcast@staantribune.nl.

Apr 5

1 hr 8 min

Halverwege de jaren zeventig werd Hans Douw verliefd op de voetbalsport. Wat begon als een onschuldige hobby, groeit uit tot een levensproject. Hans raakte in de ban van stadions en reisde over de hele wereld om clubs te bezoeken. Zo groeide hij uit tot de 'Groundhopper des Vaderlands'. Deze titel kreeg hij tijdens een interview van de presentatoren van NOS Langs de Lijn. In deze aflevering van de podcast van Staantribune gaan hoofdredacteur Jim Holterhuës en presentator Jeroen Heijink samen met Hans in op het boek wat hij heeft geschreven over zijn reizen en avonturen: 'Voetballiefde zonder grenzen'. Hoe kwam het boek tot stand en welke verhalen en thema's komen erin terug, maar ook luisteren Jim en Jeroen aandachtig naar de verhalen van Hans hoe hij bijvoorbeeld 'Nebenplatz'-pech voorkwam op Gemeentelijk Sportpark Kaalheide. En hoe ver gaat hij om aan kaarten te komen en heeft hij 'lijstjes' waar hij echt trots op is? Waarom waren Buenos Aires en Faeröer een hoogtepunt voor hem en staat er nog iets op de wensenlijst van Hans?  Het boek zal op 16 april verschijnen en is inmiddels via een pre-order te bestellen in de webshop van Staantribune. Vragen, tips of suggesties over onze podcasts zijn altijd welkom: podcast@staantribune.nl.

Apr 1

53 min 3 sec