Digitális szorongató - nlc.hu

nlc.hu

Beszélgetés a közösségi oldalak mentális egészségre gyakorolt hatásairól.

All Episodes

Az online bántalmazás a mindennapjaink részévé vált – olyan téma lett, ami nagyon sok fiatalt érint. Az igazság azonban az, hogy ami az online világban történik, mindannyiunkat érint. Eddig is születtek cikkek, segítő füzetek, tanulmányok és kutatások az online bántalmazás témájában, de ez a könyv az első, ami a háttér, a statisztikák és az okok mellett kézzelfogható megoldásokat, részletes leírásokat, történeteket, valamint olvasmány- és filmajánlót is tartalmaz. A Bántanak! Segítesz? szerzőivel, Urbán Anikóval és a podcast állandó tagjával, Villányi Gergővel beszélgettünk. The post Digitális szorongató – Bántanak! Segítesz? first appeared on nlc.

Nov 9

40 min 20 sec

Renner Erika először osztja meg a nyilvánossággal részletesen, hogyan érintette mentális egészségét a támadás és az azt követő cserbenhagyás. Miért nem tud egyedül kutyát sétáltatni, miért költözött gangos házba, és miért örül annak, hogy reggelente a szomszédok bólintással köszöntik? Szó esett a közösségi oldalakról, hogy miért nem a Facebookot használta, hogy elmesélje történetét, de visszaemlékeztünk egy fordulópontot jelentő bírósági tárgyalásra is. Renner Erika magányról, támogatásról, rendszerekben csalódásról és mindenről, ami lélek. Figyelmeztetés: a megfelelő hangminőségért Erika beszámolóinál érdemes a hangot picit feljebb venni. The post Renner Erika a Digitális szorongatóban először mesélt lelki megpróbáltatásairól first appeared on nlc.

Oct 19

1 hr 11 min

Szigorúan kihagyva a kapcsolati erőszakot érintő részt (ugyanis annak megtárgyalása szakértőre tartozik) beszélgettünk a Gabby Petito-ügyről, arról, mekkora illúziót tudunk kreálni magunkról és az életünkről a közösségi oldalakon. Hogy senki nem sejti, mi mindennel küzdünk a való életben. The post Digitális szorongató – A meggyilkolt influencer, Gabby Petito ügyéről beszélgetünk first appeared on nlc.

Sep 24

43 min 13 sec

Dobray Sarolta regénye nagy sikert aratott, nem véletlenül: egy nagyon aktuális témát, a bántalmazást járja körbe. Az íróval háláról, szorongásról, nárcizmusról, a közösségi oldalakon megjelenő gyűlölködő kommentekről és sok minden másról beszélgettünk a Digitális szorongató podcast soron következő epizódjában. The post Digitális szorongató – Bántalmazó kapcsolatok – Dobray Saroltával, az Üvegfal szerzőjével beszélgettünk first appeared on nlc.

Sep 6

46 min 19 sec

A mentális problémák ritkák, a mentális betegség a gyengeség jele, az étkezési zavarok csak nőket érintenek - ti is hallottátok ezeket a mondatokat? Nos, ideje megcáfolnunk őket. The post A leggyakoribb tévhitek a mentális betegségekről first appeared on nlc.

Aug 23

43 min 26 sec

Dr. Erdős Sándor 2020 nyarán diplomázott a Semmelweis Egyetemen, az intézmény doktori iskolájának (PhD) hallgatója, 25 éves. Az általa kitalált OncoVR kutatási projekt 2017-ben indult a SE II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikáján, a projekt – amelyet már egy csapattal fejlesztett ki – 2019-ben elnyerte a Vodafone Digitális Díjat. Országszerte 6 kórházban alkalmazzák. Az OncoVR egy virtuális valóság, játék, ami segít a kemoterápián áteső gyerekek mentális és fizikai állapotának javításán. Sándor a mai napig, tanórák után jár be a kicsikhez és alkalmazza módszerét, nagy sikerrel. Erről és a közösségi oldalakról, a technológia fejlődésének pozitív és negatív hatásairól is beszélgettünk vele. The post Virtuális valósággal segítenek a daganatos betegséggel küzdő gyerekeknek – dr. Erdős Sándor, a módszer kitalálója volt a vendégünk first appeared on nlc.

Aug 10

45 min 21 sec

Műsorunkat 16 éven felülieknek ajánljuk! Kneszl Beáta Carmen író 2015-ös diagnózisa óta hatalmas küzdelmet folytat azért, hogy több szó essen a világszerte több mint 100 millió embert érintő borderline személyiségzavarról. A beszélgetésünk alatt semmi nem maradt tabutéma, Bea nyílt és őszinte, mindenre válaszol. Szó esett mélypontokról, pszichiátriai kitérőkről, függőségről, munkavállalásról és arról is, hogy a környezetnek sem könnyű a személyiségzavarban szenvedők kezelése. Következő adásunkban szintén vendégszereplővel várunk titeket. The post Élet borderline személyiségzavarral – Kneszl Beáta Carmennel beszélgettünk first appeared on nlc.

Jul 27

57 min 57 sec

Baj, ha valaki túlzottan fényezi magát Facebookon, de azt sem szeretjük, ha mindig csak önsajnálatot olvasunk. Miért van jelen sokszor ez a két véglet? És mit is jelent valójában a nárcisztikus személyiségzavar, amivel annyit dobálóznak a kommentelők? The post Sajnáltatás vagy önfényezés a közösségi oldalakon - miért dobálózunk a nárcisztikus jelzővel? first appeared on nlc.

Jun 14

39 min 29 sec

Szputnyikos, pfizeres, sinopharmos? Komoly téma a közösségi oldalakon, ki, milyen oltást kapott, miközben az orvosok inkább arra biztatnának minket, vegyük fel bármelyiket. Közben hiába a nyitás, sokan még mindig szorongásban élnek a vírus vagy a vírus okozta helyzet miatt. A kijárási korlátozások feloldása előtt felvett új epizódban a covid és bezártság miatti mentális állapotunkról, tévhitekről beszélgettünk. The post Vírusszorongás, oltásirigység, sznobizmus first appeared on nlc.

May 25

43 min 26 sec

Mire vigyázzunk, ha társkeresőn regisztrálunk? Miért nehéz a mai világban ismerkedni? Mik az előnyei és hátrányai az online világban való barátkozásnak? Miért van az, hogy a személyes találkozástól félünk, chaten viszont könnyen kiteregetjük az életünket? A mostani adásban ezekről beszélgetünk. The post A társkeresők útvesztői first appeared on nlc.

Mar 22

43 min 38 sec

Láttátok az Álhíres című dokufilmet? Ha rosszul érzitek magatokat amiatt, hogy másnak sok követője van és mindig tök jól néz ki a közösségi oldalakon, mindenképpen ajánljuk. Adott három fiatal, akikből trükkökkel, hamis képpel és átverésekkel csinálnak Insta- és Facebook-sztárt. És ennek nagyon sok hátulütője van. Ennek apropóján beszélgetünk az influenszerekről, arról, mikortól károsak és mit tehetünk mi azért, hogy ne essünk a látszat csapdájába. The post Álhíres Instagramon és Facebookon – Ne dőlj be a látszatnak! first appeared on nlc.

Mar 2

45 min 6 sec

Mi minősül zaklatásnak és milyen következményei vannak annak, ha valaki ránk száll az online térben vagy a munkahelyen? Bárki lehet célpont, és azt néztük meg, hogyan védekezhetünk ellene. The post Mindent a bullyingról 2. rész - Amikor felnőttek cikizik és alázzák egymást first appeared on nlc.

Feb 22

41 min 2 sec

Van, aki szereti mutogatni a párját, akad, aki ezt magánügynek tekinti. Van, aki megsértődik, ha a másik felét sokan lájkolják, van, aki örül neki. És eljöhet az a pont, hogy sajnos egy pár útjai elválnak, a sok emlék (és a másik profilja) viszont ott marad, megnehezítve a gyászfolyamatot. Szerelem a Facebook idején a Digitális szorongató új adásában. The post Párkapcsolatok hálójában – szerelem és a közösségi média first appeared on nlc.

Feb 8

38 min 58 sec

Az adatok szerint minden harmadik fiatalt ért már internetes zaklatás vagy megszégyenítés. Kik és miért érzik szükségét annak, hogy másokat módszeresen bántsanak, kiközösítsenek és mit tehetünk ellenük? A bullyingról beszélgetünk – a téma komplexitása miatt – több adásban is. The post Digitális szorongató – Mindent a bullyingról 1.rész first appeared on nlc.

Jan 25

37 min 43 sec

Mit tehetünk, ha trollok szállnak ránk Facebookon? A szakemberek szerint mi mozgatja azokat, akik folyamatosan másokat becsmérelnek (arccal vagy arc nélkül), és ennek milyen lelki hatásai vannak az elszenvedőre? The post Digitális Szorongató – Ne etesd a trollt! first appeared on nlc.

Jan 11

41 min

A digitális én fogalmáról beszélgettünk, vagyis arról, hogy miért mutatjuk magunkat másnak a közösségi oldalakon, mint a valóságban. Mik ennek a hátulütői ránk és másokra nézve? The post Digitális Szorongató – Ugyanaz vagy Facebookon és Instán, mint a valóságban? first appeared on nlc.

Dec 2020

39 min 22 sec

Mi történik az agyban, ha meglátjuk, lájkolnak minket? Naponta több mint 6 milliárd lájkot osztanak ki a közösségi oldalakon. De miért is olyan fontos, hogy lájkokat kapjunk? Mi történik az agyban, amikor meglátjuk, hogy lájkolnak minket? És miért van az, hogy sosem elég belőle? Mi a titka az influenszereknek és mi a veszélyes az ő lájkjaikban? The post Digitális szorongató – Lájkfüggőség, avagy szeretnénk, ha szeretnének first appeared on nlc.

Dec 2020

41 min 7 sec

Miért fontos téma a közösségi oldalak mentális egészségre gyakorolt hatása? Villányi Gergő pszichológiai tanácsadó szerint észrevétlenül szivárog be a mindennapjainkba, sokszor nem is tudatosan fogyasztunk, így a mellékhatásokat sem vesszük észre. És, hogy miért foglalkozunk ezzel a témával? Az első adásban elmondjuk. The post Digitális szorongató - nyugi, a mi mentális egészségünkre is hat a közösségi média first appeared on nlc.

Nov 2020

41 min 8 sec